Republika Turska

Post Reply
arzuhal

#10876 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

Gulenov Hizmet je odlično zamišljen pokret/organizacija (organizacijski na višem levelu od pokreta nurdžija koji su, vjerujem, bili paradigma, uzor Gulenu u osnivanju Hizmeta) duboko prožet islamskim učenjem s težištem na islamskom moralu/ahlaku i njegovu očuvanju, uz prefinjeno razrađenu ulogu puzajućeg subverzivnog djelovanja naspram snažnih i ideološki neprijateljskih režima kakav je bio kemalistički u Turskoj ili neki sličan njemu (recimo ne tek neki pro-sekularistički nego baš ideološko antireligijski). Jednostavno: osnivaš škole ili internate, osiguravaš stipendije za učenike i učenice, školuješ ih ali i podučavaš vjeri, upoznaješ ih međusobno, stvaraju se prijateljstva i poznanstva, članovi Hizmeta na pozicijama u državi pomažu mlađim i novim članovima pri ulasku u državne službe, i stalno tako, dok ne dobiješ zaista strukturu unutar strukture, dok ne dobiješ paralelizme.

I, ponavljam, to je odlična strategija za tako neke ideološki suprotstavljene režime, političke organizacije i sl.

No desilo se da je kemalistička, agresivno sekularistička Turska već izdahnula, barem onakva protiv koje se i formirao Hizmet, koja je bila Hizmetov glavni i prirodni oponent, i to toliko dugo bila protivnik da je Hizmet već duboko i dugo prisutan unutar raznih struktura vlasti u Turskoj. I desilo se, također, da Hizmet nakon toga nije prešao iz ilegale u legalu, nije postao neka zvanična politička organizacija - poput Refah partije ili AKP-a - koja bi izašla s nekim svojim planom i programom u javnost i, kao kandidat na izborima, borila se za mjestu vlasti kako bi radili za Tursku ono što želi i misli da je najbolje: Hizmet je nastavio djelovati iza zavjese, on je nastavio djelovati polu-politički, netransparentno, ali ipak sa utjecajem na politiku. Fenomenalna pozicija: ne strahuješ od gubitka na izborima a ipak utječeš na kreiranje politike u Turskoj i drugim zemljama u kojima se širiš, bez prozivanja i medijskih linčeva, i sl.

Hizmet nije tek derviški tarikat, nije sufijski red koji se bavi odgojem duše, niti je Školegijum koji razmatra probleme školastva, nego veoma dobro zamišljena i ostvarena organizacija koja nekim zaobilaznim načinima preuzima pozicije u raznim institucijama vlasti. I to radi veoma dobro i pametno. I zato Fethullah Gulen može i treba reći, ako bi htio da kaže, kako on smatra da je politika Erdogana ili AKP-a loša po Tursku pa onda nabrojao sve razloge zbog kojih to smatra, ali da snažno djeluje politički u rukavicama, kako već djeluje kroz Hizmet, a onda da vamo priča kako on nema pojma o ničemu i "ja sam mala pa sam pala", to brate ne ide nikako...

U tom kontekstu me ne čude masovna otpuštanja s posla, pogotovo u obrazovnom sistemu, sudstvu i sl. A ne čudi me i da će biti nepravičnih otpuštanja, raznih oblika nepravde, pokazivanja sile i sl.
mousstapha

#10877 Re: Republika Turska

Post by mousstapha »

@Bosanac sa dna kace,

Kad već pišeš o unutarnjim prilikama u Turskoj, možeš li prokomentarisati ulogu Davutoglua? Koji su stvarni razlozi njegovog odstupanja i ima li on nekih ideloških razilaženja sa Erdoganom na osnovu kojih bi mogao predstavljati neku opoziciju u budućnosti.
m_l

#10878 Re: Republika Turska

Post by m_l »

Bosanac sa dna kace wrote:...ne treba nam IHH...
Ako ti nije tesko, mozes li molim te reci kakva je ova humanitarna organizacija, znam da neke bh. HO suradjuju s njima?
asurbanipal

#10879 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

Bosanac sa dna kace wrote:edit:
Salmir ne da je govorio protiv Hizmeta i još razniraznih organizacija, već je šizofrenično pjenio :thumbup: :thumbup: , ko je sa njim pio kahvu zna očemu pričam.
Dakle Salmir je prije nekih 10ak godina, godina bio protiv Hizmeta, i to za mene nije ništa nije novo.

Pa da. Svetac čovjek. Šta ti je reći proviđenje... :mrgreen:
kolegione

#10880 Re: Republika Turska

Post by kolegione »

arzuhal wrote:Gulenov Hizmet je odlično zamišljen pokret/organizacija (organizacijski na višem levelu od pokreta nurdžija koji su, vjerujem, bili paradigma, uzor Gulenu u osnivanju Hizmeta) duboko prožet islamskim učenjem s težištem na islamskom moralu/ahlaku i njegovu očuvanju, uz prefinjeno razrađenu ulogu puzajućeg subverzivnog djelovanja naspram snažnih i ideološki neprijateljskih režima kakav je bio kemalistički u Turskoj ili neki sličan njemu (recimo ne tek neki pro-sekularistički nego baš ideološko antireligijski). Jednostavno: osnivaš škole ili internate, osiguravaš stipendije za učenike i učenice, školuješ ih ali i podučavaš vjeri, upoznaješ ih međusobno, stvaraju se prijateljstva i poznanstva, članovi Hizmeta na pozicijama u državi pomažu mlađim i novim članovima pri ulasku u državne službe, i stalno tako, dok ne dobiješ zaista strukturu unutar strukture, dok ne dobiješ paralelizme.

I, ponavljam, to je odlična strategija za tako neke ideološki suprotstavljene režime, političke organizacije i sl.

No desilo se da je kemalistička, agresivno sekularistička Turska već izdahnula, barem onakva protiv koje se i formirao Hizmet, koja je bila Hizmetov glavni i prirodni oponent, i to toliko dugo bila protivnik da je Hizmet već duboko i dugo prisutan unutar raznih struktura vlasti u Turskoj. I desilo se, također, da Hizmet nakon toga nije prešao iz ilegale u legalu, nije postao neka zvanična politička organizacija - poput Refah partije ili AKP-a - koja bi izašla s nekim svojim planom i programom u javnost i, kao kandidat na izborima, borila se za mjestu vlasti kako bi radili za Tursku ono što želi i misli da je najbolje: Hizmet je nastavio djelovati iza zavjese, on je nastavio djelovati polu-politički, netransparentno, ali ipak sa utjecajem na politiku. Fenomenalna pozicija: ne strahuješ od gubitka na izborima a ipak utječeš na kreiranje politike u Turskoj i drugim zemljama u kojima se širiš, bez prozivanja i medijskih linčeva, i sl.

Hizmet nije tek derviški tarikat, nije sufijski red koji se bavi odgojem duše, niti je Školegijum koji razmatra probleme školastva, nego veoma dobro zamišljena i ostvarena organizacija koja nekim zaobilaznim načinima preuzima pozicije u raznim institucijama vlasti. I to radi veoma dobro i pametno. I zato Fethullah Gulen može i treba reći, ako bi htio da kaže, kako on smatra da je politika Erdogana ili AKP-a loša po Tursku pa onda nabrojao sve razloge zbog kojih to smatra, ali da snažno djeluje politički u rukavicama, kako već djeluje kroz Hizmet, a onda da vamo priča kako on nema pojma o ničemu i "ja sam mala pa sam pala", to brate ne ide nikako...

U tom kontekstu me ne čude masovna otpuštanja s posla, pogotovo u obrazovnom sistemu, sudstvu i sl. A ne čudi me i da će biti nepravičnih otpuštanja, raznih oblika nepravde, pokazivanja sile i sl.
Znaci, ukoliko je neko isao u tu skolu dobio je nogu, zbog ideoloskih razlika sa vecinom, sto znaci da mi imamo legitimno pravo, po tvom vidjenu da zabranimo "selefijama" da rade bilo gdje ili zenama sa hidzabom, ako tako odlucimo (u kontekstu da vecina ne zeli takve ljude jer se ideoloski razlikuju)
Ili sam nesto propustio?
k3ngur

#10881 Re: Republika Turska

Post by k3ngur »

Detention of Gülenist suspects by Turkey 'understandable', 'justified', US says

DAILY SABAH WITH ANADOLU AGENCY

The U.S. said it was "understandable" and "justified" for the Turkish government to detain more than 6,000 soldiers, 1,481 judiciary members and 210 police officers who are linked to the coup attempt.

The Justice Department and other U.S. agencies are now reviewing the documents and will take action in accordance with a decades-long treaty between the two countries with respect to the extradition of criminals, the White House said on Turkey's demand to extradiate the U.S.-based controversial figure Fethullah Gülen, who is the leader of Gülenist terror organization FETÖ.

"We understand the tremendous stress that the government is going through," State Department spokesman Mark Toner said.

He added it was quite normal that Turkey takes actions "to go after the perpetrators to conduct a thorough investigation into what happened".

Toner stated that they also urged democracy in Turkey to continue while it supports "completely the efforts to bring the perpetrators of the coup to justice."

The Turkish presidential press center said in a statement that Obama condemned the attempt to overthrow Turkey's democratically elected government and made it clear the U.S. supports democracy in the country.

The statement also said Obama told Erdoğan the U.S. is ready to cooperate with Turkish institutions investigating the coup attempt.

Erdoğan told Obama the proper punishment would be given to those responsible within the framework of justice and the rule of law.

On July 15, a small military junta linked to the Gülenist Terror Organization (FETÖ) attempted to topple the democratically elected government in Turkey and bring martial law. The attempt was prevented by military troops loyal to the government, along with police units and millions of Turkish citizens in favor of democracy. 208 people, consisting of mostly civilians, have been killed by pro-coup soldiers, while over 1,400 people were injured. Turkey's opposition parties have united against the coup attempt, condemning it in the harshest terms and underscoring their determination to preserve democracy and the rule of law in Turkey.

Turkey took the illegal activities of the Gülen Movement to the international platform in the U.S. last year.

The activities and operations of the Gülen Movement in the U.S. and Turkey have been scrutinized by a number of American media outlets that question the movement's motives, opacity and why the U.S. government is providing refuge to Gülen, who is currently facing numerous charges in his native Turkey, including treason and an extradition request.
Bosanac sa dna kace

#10882 Re: Republika Turska

Post by Bosanac sa dna kace »

asurbanipal wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:edit:
Salmir ne da je govorio protiv Hizmeta i još razniraznih organizacija, već je šizofrenično pjenio :thumbup: :thumbup: , ko je sa njim pio kahvu zna očemu pričam.
Dakle Salmir je prije nekih 10ak godina, godina bio protiv Hizmeta, i to za mene nije ništa nije novo.

Pa da. Svetac čovjek. Šta ti je reći proviđenje... :mrgreen:
Je'l znaš razliku između riječi proviđenje i vidovitost??? :? :? :?

Nije tu trebala neka posebna mudrost, Hizmet je među nama studentima do Slamirovog dolaska u Istanbul pokupio kufer aferima.
k3ngur

#10883 Re: Republika Turska

Post by k3ngur »

Ne znam turski, ovo je sa daily sabah na engleskom.
madner

#10884 Re: Republika Turska

Post by madner »

arzuhal wrote:Gulenov Hizmet je odlično zamišljen pokret/organizacija (organizacijski na višem levelu od pokreta nurdžija koji su, vjerujem, bili paradigma, uzor Gulenu u osnivanju Hizmeta) duboko prožet islamskim učenjem s težištem na islamskom moralu/ahlaku i njegovu očuvanju, uz prefinjeno razrađenu ulogu puzajućeg subverzivnog djelovanja naspram snažnih i ideološki neprijateljskih režima kakav je bio kemalistički u Turskoj ili neki sličan njemu (recimo ne tek neki pro-sekularistički nego baš ideološko antireligijski). Jednostavno: osnivaš škole ili internate, osiguravaš stipendije za učenike i učenice, školuješ ih ali i podučavaš vjeri, upoznaješ ih međusobno, stvaraju se prijateljstva i poznanstva, članovi Hizmeta na pozicijama u državi pomažu mlađim i novim članovima pri ulasku u državne službe, i stalno tako, dok ne dobiješ zaista strukturu unutar strukture, dok ne dobiješ paralelizme.

Imas samo mali problem, sto to nema veze sa pravnom drzavom.
To je ono bio razlog zasto kemalisti nisu bili ok, diskriminirali su jadne vjernike.

Definicija pripadnika pokretu je totalno proizvoljna, sam cin pripadanja pokretu nije nezakonit, nije zabranjen (barem bio) i sasvim sigurno puc nije organizovan od ovih sto ih sada odpustaju. (Njih valjda hapse).

Klasicni lov na vjestice, kristalna noc v2.

Srecom, Turska je drugorazredna sila.
Bosanac sa dna kace

#10885 Re: Republika Turska

sunceKOtepsija wrote:95 prof. istanbulskog univerziteta suspendovano zbog veza s pokusajem drzavnog udara
Imaju li gdje imena??? :roll: :roll: :roll:
Bosanac sa dna kace

#10886 Re: Republika Turska

Brate koja komedija sa Gulenovim knjigama, eno u Jozgatu osavili pored neke fontane 560 knjiga :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
k3ngur

#10887 Re: Republika Turska

Post by k3ngur »

Turkey's chief of staff's aide confesses to Gülenist involvement in coup

DAILY SABAH

Lieutenant Colonel Levent Türkkan, the aide of Chief of General Staff Hulusi Akar, who was detained under the scope of the failed coup attempt, confessed that he is a member of the Gülenist Terror Organization (FETÖ), which he said was behind the deadly July 15 coup attempt.

According to testimony records, Lt. Cl. Türkkan actively participated in the coup attempt, which was carried out by FETÖ members within the military.

He said that Major General Mehmet Dişli, who also took part in the coup attempt, is a member of FETÖ.

"On July 15, I went to Major Gen. Mehmet Dişli's room, he is a Gülenist too. He told us that he would ask Chief of General Staff Akar if he would like to be 'Kenan Evren or not," Türkkan said, and added that Dişli expected Akar to accept the offer. He continued by saying that Akar and other force commanders declined.

Hulusi Akar reportedly kept telling Türkkan and his partners that they were 'making a mistake,' until he was taken by Special Forces.

"I stayed there, and Gen. Dişli called me to tell me to call Gen. Akar's wife" Türkkan said, and added that Hulusi Akar's wife burst into tears when she heard the news.

Türkkan claimed that he regretted participating in the coup when he learned from TV that the Grand National Assembly of Turkey was being bombed and civilians were being killed by junta troops.

Speaking about his background, Türkkan said that he comes from an impoverished family and met with the Gülen Movement during adolescence. He confessed to being a member of the Gülen Movement, and said that he started acting based on the orders of Gülenists after he started working at the adjutancy.

"Since I was five, my biggest dream was to become a military officer" he said, and added that he entered the military school entrance exam in 1989.

In his testimony, Türkkan noted that he was sure he would pass the exam as he was a bright student with high marks and dedication, but the Gülenists gave him the answers to the exam in a house belonging to them in Bursa province, the night before the exam.

Türkkan also said that he used to wiretap former Chief of Staff Necdet Özel on a regular basis, upon orders by the Gülenists. He noted that he would deliver the wiretapping device to a Gülenist working for Turkish telecommunications authority on a weekly basis.

"I used to put the wiretapping device in Chief of Staff Özel's room every day, and would take it back at the end of the day" Türkkan said, and added that he would refrain from putting the device in Özel's room on days when the room was searched for wiretapping devices, as he was informed when these would occur.
http://www.dailysabah.com/war-on-terror ... nt-in-coup
k3ngur

#10888 Re: Republika Turska

Post by k3ngur »

Bosanac sa dna kace wrote:Brate koja komedija sa Gulenovim knjigama, eno u Jozgatu osavili pored neke fontane 560 knjiga :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
:lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#10889 Re: Republika Turska

Post by pici »

hocel kaplan oglasit se preko medija da palimo gulenove knjige kod sebilja umotani u turkusH zastave i s pjesmom na usnama o novom sultanu Erdi... :bih:
ultima_palabra

#10890 Re: Republika Turska

Post by ultima_palabra »

http://www.klix.ba/vijesti/regija/andje ... /160720040
Ne bi bilo prvi put da nas Turcin zajebe i proda... a sad nastavite o nadi ummeta, halifatu itd.
radiša

#10891 Re: Republika Turska

Post by radiša »

nije dzaba ceric pripremio hizaslava :lol:
vidi covjek nadaleko
Last edited by radiša on 20/07/2016 13:36, edited 1 time in total.
omar little

#10892 Re: Republika Turska

Post by omar little »

steta sto nema lady da ove kvaziznalce posuta ko konzerve. jednim postom.
commendatore

#10893 Re: Republika Turska

Post by commendatore »

hladan.preminger wrote:

Laše vam je ici južno ili sjeverno do EU, nego prema nama.

Krenuli smo mi prema banja luci i mrkonjiću pa badava.
Jesi ga srocio ka njegosh :lol: :lol:
arzuhal

#10894 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

kolegione wrote: Ili sam nesto propustio?
Ma haj' da si propustio...
arzuhal

#10895 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

madner wrote:

Imas samo mali problem, sto to nema veze sa pravnom drzavom.
To je ono bio razlog zasto kemalisti nisu bili ok, diskriminirali su jadne vjernike.

Definicija pripadnika pokretu je totalno proizvoljna, sam cin pripadanja pokretu nije nezakonit, nije zabranjen (barem bio) i sasvim sigurno puc nije organizovan od ovih sto ih sada odpustaju. (Njih valjda hapse).

Klasicni lov na vjestice, kristalna noc v2.

Srecom, Turska je drugorazredna sila.
Pa, nisam ja nešto ni pokušao dokazati ili opravdati, bitno mi je što bolje predstaviti sliku situacije, položaje igrača, razloge djelovanja...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#10896 Re: Republika Turska

Post by JoseMujica »

mousstapha wrote:@Bosanac sa dna kace,

Kad već pišeš o unutarnjim prilikama u Turskoj, možeš li prokomentarisati ulogu Davutoglua? Koji su stvarni razlozi njegovog odstupanja i ima li on nekih ideloških razilaženja sa Erdoganom na osnovu kojih bi mogao predstavljati neku opoziciju u budućnosti.
ja ne znam za njihove anamon odnose tam, al šteta za Bih što je Davutoglu otišao jer se radi o VELIKOM prijatelju naše zemlje...čovjeku koji praktično stoji iza guranja Bosne od strane Turske na svim poljima
arzuhal

#10897 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

ultima_palabra wrote:http://www.klix.ba/vijesti/regija/andje ... /160720040
Ne bi bilo prvi put da nas Turcin zajebe i proda... a sad nastavite o nadi ummeta, halifatu itd.
Vrlo sam oprezan s uvredama kada posrijede nekakvi intelektualci, analitičari i sve to, ne trčim baš pred rudu, ali kada je u pitanju ovaj Anđelković onda mi je on među prvim na tom siromašnom spisku intelektualaca glupih k'o falus...
kolegione

#10898 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by kolegione »

arzuhal wrote:
kolegione wrote: Ili sam nesto propustio?
Ma haj' da si propustio...
Hahahah, samo to si kopirao, brao uvijek pokazes kakvom argumentacijom i analogijom raspolazes da,ostalim pojasnim ti vjerujes ukoliko neko nema ideale ko vecina da mu treba oduzeti sto vise prava
I kao takav nisi sagovornik za pricu.
hladan.preminger

#10899 Re: Republika Turska

Post by hladan.preminger »

commendatore wrote:
hladan.preminger wrote:

Laše vam je ici južno ili sjeverno do EU, nego prema nama.

Krenuli smo mi prema banja luci i mrkonjiću pa badava.
Jesi ga srocio ka njegosh :lol: :lol:

:D
Ci-Nick

#10900 Re: Republika Turska

Post by Ci-Nick »

Nešto razmišljam,.. navalili da uvedu smrtnu kaznu da bi mogli pučiste osuditi na smrtnu,... zar se ne sudi za počinjeno djelo po zakonu koji važi u vrijeme izvršenja krivičnog djela ?
Post Reply