zavisi šta me čeka, trenutna smrt il mučenje.. ovo prvo ima dobre strane, prihvatljivo je i dopušta iskrenost..triconja wrote:Evo jedno malo egzistencijalno pitanje. Da vam sutra dodju ljudi malo cudniji sa oruzjem i da vam kazu koje ste vjere sta bi vi?
Ja bih posto njihove vjere u sekundi.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- medvjed23
#10876 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- triconja
#10877 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ako vec nekog hoces ubiti sto ga ne bi prvo mucio pa tek onda ubio? To je u ovoj situaciji zackoljicamedvjed23 wrote:zavisi šta me čeka, trenutna smrt il mučenje.. ovo prvo ima dobre strane, prihvatljivo je i dopušta iskrenost..triconja wrote:Evo jedno malo egzistencijalno pitanje. Da vam sutra dodju ljudi malo cudniji sa oruzjem i da vam kazu koje ste vjere sta bi vi?
You rike?Bloo wrote:
- medvjed23
#10878 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ništa, onda konvertirati po kratkom postupku, ako je moguće
- triconja
#10879 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ovo je skolski primjer kako je vjera (preciznije bi bilo reci specificna religija, ne ambrel izraz) prosirena i kako se i dan danas siri 
-
broj dva
#10880 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
--'Bloo wrote:Mozemo li u temu ubaciti i Lovecraftijanske bogove, meni su sasvim validni
Yog Sothoth knows the key! Yog Sothoth is the key !!
Gluho bilo ode ćojek na spavanje probudi se i 4 nove stranice nikle šta vam bi sinoć..
- Bloo
- Globalna šefica
#10881 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Dobro te je Jokerutriconja wrote:Ako vec nekog hoces ubiti sto ga ne bi prvo mucio pa tek onda ubio? To je u ovoj situaciji zackoljicamedvjed23 wrote:zavisi šta me čeka, trenutna smrt il mučenje.. ovo prvo ima dobre strane, prihvatljivo je i dopušta iskrenost..triconja wrote:Evo jedno malo egzistencijalno pitanje. Da vam sutra dodju ljudi malo cudniji sa oruzjem i da vam kazu koje ste vjere sta bi vi?
![]()
![]()
(fali ono ludjacki osmijeh
)
You rike?Bloo wrote:
ja sam pragmaticna, te imam nagon sa samoodrzanjem. Bila bih koje god vjere hoce.
- Bloo
- Globalna šefica
#10882 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa nije bilo smrleta i arzija, pa smo se razbacalibroj dva wrote:--'Bloo wrote:Mozemo li u temu ubaciti i Lovecraftijanske bogove, meni su sasvim validni
Yog Sothoth knows the key! Yog Sothoth is the key !!
Gluho bilo ode ćojek na spavanje probudi se i 4 nove stranice nikle šta vam bi sinoć..
- Smrcak15
#10883 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
nisi ti nicije vjere druze, cim se okreces kako vjetar puse.triconja wrote:Evo jedno malo egzistencijalno pitanje. Da vam sutra dodju ljudi malo cudniji sa oruzjem i da vam kazu koje ste vjere sta bi vi?
evo recimo mi muslimani, sad da dodju neka vojska kojoj se nikako nemozes suprostaviti i traze da budemo njihove vjere, da nas na silu prebace u svoju vjeru, mi ako bi praktikovali pod prisilom njihovu vjeru, a u srcu ostavili i dalje vjerovanje u Allaha, i kad bi se molili i dalje Allahu u tajnosti...nista to nebi znacilo kod Allaha sto smo mi prihvatili njihovu vjeru, jer i dalje bi bili muslimani koji bi imali sanse za Raja.
Allah sam dopusta da mozemo zanijekati Allaha pod prisilom za zivot, vazno je samo da to srce ne zanijece, a Allah zna sta je u srcima ljudi.
Vazno je sta je u srcu , daleko vaznije nego djela ruku.
Last edited by Smrcak15 on 20/01/2018 11:48, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
- Bloo
- Globalna šefica
#10885 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Vidjela bih te kad bi ti se ukazao CthulhuSmrcak15 wrote:nisi ti nicije vjere druze, cim se okreces kako vjetar puse.triconja wrote:Evo jedno malo egzistencijalno pitanje. Da vam sutra dodju ljudi malo cudniji sa oruzjem i da vam kazu koje ste vjere sta bi vi?
evo recimo mi muslimani,sad da dodju neka vojska kojoj se nikako nemozes suprostaviti i traze da budemo njihove vjere, da nas na silu prebace u svoju vjeru, mi ako bi praktikovali pod prisilom njihovu vjeru, a u srcu ostavili i dalje vjerovanje u Allaha, i kad bi se molili i dalje Allahu u tajnosti...nista to nebi znacilo kod Allaha sto smo mi prihvatili njihovu vjeru, jer i dalje bi bili muslimani koji bi imali sanse za Raja.
Allah sam dopusta da mozemo zanijekati Allaha pod prisilom za zivot, vazno je samo da to srce ne zanijece, a Allah zna sta je u srcima ljudi.
- Smrcak15
#10886 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
whoooooo??Bloo wrote:Vidjela bih te kad bi ti se ukazao CthulhuSmrcak15 wrote:nisi ti nicije vjere druze, cim se okreces kako vjetar puse.triconja wrote:Evo jedno malo egzistencijalno pitanje. Da vam sutra dodju ljudi malo cudniji sa oruzjem i da vam kazu koje ste vjere sta bi vi?
evo recimo mi muslimani,sad da dodju neka vojska kojoj se nikako nemozes suprostaviti i traze da budemo njihove vjere, da nas na silu prebace u svoju vjeru, mi ako bi praktikovali pod prisilom njihovu vjeru, a u srcu ostavili i dalje vjerovanje u Allaha, i kad bi se molili i dalje Allahu u tajnosti...nista to nebi znacilo kod Allaha sto smo mi prihvatili njihovu vjeru, jer i dalje bi bili muslimani koji bi imali sanse za Raja.
- Smrcak15
#10887 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
evo recimo da nam se ukaze taj ZNJ biceBloo wrote:Vidjela bih te kad bi ti se ukazao CthulhuSmrcak15 wrote:nisi ti nicije vjere druze, cim se okreces kako vjetar puse.triconja wrote:Evo jedno malo egzistencijalno pitanje. Da vam sutra dodju ljudi malo cudniji sa oruzjem i da vam kazu koje ste vjere sta bi vi?
i kaze, pogresno je sto ste svi do sad vjerovali
Onda bi logicno pitanje se postavilo, evo ako smo svi pogrijesili, zasto nam se nisi objavio preko svojih poslanika ili knjiga, zasto nisi nista objavio o sebi, pa kako cemo onda vjerovati u tebe da postojis a nisi nikakav imao kontakt sa nama.
Ako nas kaznis zbog toga, nepravedan si. Pa radi onda sta hoces poslije....
A ako si nepravedan, kako to da tako uzviseno bice svemocno i sveznajuce je nepravedno a stvaras mnoge ljude koji su pravedni, pa ima li logike da je stvorenje pravednije od stvoritelja, da je stvorenje uzvisenih moralnih vrijednosti od samog stvoritelja
- Bloo
- Globalna šefica
#10888 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Vidis, Cthulhu ne prica i ne barce se sa nama, puny humans.Smrcak15 wrote:
evo recimo da nam se ukaze taj ZNJ bice
i kaze, pogresno je sto ste svi do sad vjerovali
Onda bi logicno pitanje se postavilo, evo ako smo svi pogrijesili, zasto nam se nisi objavio preko svojih poslanika ili knjiga, zasto nisi nista objavio o sebi, pa kako cemo onda vjerovati u tebe da postoji a nisi nikakav imao kontakt sa nama.
Ako nas kaznis zbog toga, nepravedan si. Pa radi onda sta hoces poslije....
Nema postavljanja pitanja
Digne se iz mora i nastupi haos i smrt
Nema price
- arzuhal
#10889 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Podsjeti me ovo tvoje na onaj otrov koji sam bio izmislio. Otrov je, inače, baziran na snažnom neurotoksinu kojeg luče žlijezde s leđa jedne amazonske vrste žabe. U zadnjoj fazi svog djelovanja otrov ubija u roku do 5 minuta. Ali prva faza je najduža, traje cijeli dan, riječ je o 24-tvorosatnoj komi u kojoj otrovana osoba (zbog tajanstvene i neobične supstance koju sam nazvao šukotin) proživljava iznova i opetovano sve one momente u životu kada je umirala i propadala od stida i srama u zemlju, treuntke koje je gurnula u podsvijest ili makar pokušala da izbriše iz pamćenja, kada je ispala levat, kada se prosula pred nekim, kada je htjela da je radije mrtva i sl. s tim da su sjećanja kristalno jasna a osjećaj stida, muke i srama mnogostruko intenzivniji nego onda kada se to desilo.medvjed23 wrote:zavisi šta me čeka, trenutna smrt il mučenje.. ovo prvo ima dobre strane, prihvatljivo je i dopušta iskrenost..triconja wrote:Evo jedno malo egzistencijalno pitanje. Da vam sutra dodju ljudi malo cudniji sa oruzjem i da vam kazu koje ste vjere sta bi vi?
To je bio jedan od mojih brojnih pokušaja da pripomognem u pronalasku odgovora na neka temeljna pitanja ljudskog postojanja, duhovnosti & poguzluka, dočekivanja smrti s radošću kao svojevrsnog vida razrješenja i sl.
- Bloo
- Globalna šefica
#10890 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Edukativni crticSmrcak15 wrote:
A ako si nepravedan, kako to da tako uzviseno bice svemocno i sveznajuce je nepravedno a stvaras mnoge ljude koji su pravedni, pa ima li logike da je stvorenje pravednije od stvoritelja, da je stvorenje uzvisenih moralnih vrijednosti od samog stvoritelja
https://youtu.be/3kQuMVffbWA
- arzuhal
#10891 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ima onaj momenat u Simpsonovima kada se duhovi slavnih ličnosti dolaze osvetiti Homeru što ih je poubijao, a Homer pita:
- Čekajte samo trenutak, recite nam koja je religija ispravna!
Kaže duh Džona Vejna (ili koga već):
- Jedan spoj vudua i metodizma.

- Bloo
- Globalna šefica
#10892 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
arzuhal wrote:Ima onaj momenat u Simpsonovima kada se duhovi slavnih ličnosti dolaze osvetiti Homeru što ih je poubijao, a Homer pita:
![]()
Meni je draga i scena kad Homera zavrsi u paklu i biva podvrgnut mucenju...sopanje krofnama
Uh metodizam
- arzuhal
#10893 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Za mene nije Džek i faca neko ko je ateista jer ne vjeruje u postojanje nepostojećeg boga, nego je pravi frajer ko ne vjeruje u pravog Boga. Pa jel tako?
Koliko se ateista slaže sa mnom?
- Bloo
- Globalna šefica
#10894 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ima neki trik ovdjearzuhal wrote:Za mene nije Džek i faca neko ko je ateista jer ne vjeruje u postojanje nepostojećeg boga, nego je pravi frajer ko ne vjeruje u pravog Boga. Pa jel tako?
Cek da procitam jos 5 puta
-
Edouard
#10895 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Daj harač, kad navodiš, navedi korektno; nije na wiki sve bez greške:harač wrote:Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate!
Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate...
- harač
#10896 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
miješa ateizam sa antiteizmom. jedini antiteista za kojeg sam ja čuo bio je hitchens 
p.s. ima tu i onih palih aneđela i druge raje
p.s. ima tu i onih palih aneđela i druge raje
- harač
#10897 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
čovjek je rekao da bi konvertirao, a ne da vi vjerovao u to u šta je konvertiraoSmrcak15 wrote:nisi ti nicije vjere druze, cim se okreces kako vjetar puse.triconja wrote:Evo jedno malo egzistencijalno pitanje. Da vam sutra dodju ljudi malo cudniji sa oruzjem i da vam kazu koje ste vjere sta bi vi?
evo recimo mi muslimani, sad da dodju neka vojska kojoj se nikako nemozes suprostaviti i traze da budemo njihove vjere, da nas na silu prebace u svoju vjeru, mi ako bi praktikovali pod prisilom njihovu vjeru, a u srcu ostavili i dalje vjerovanje u Allaha, i kad bi se molili i dalje Allahu u tajnosti...nista to nebi znacilo kod Allaha sto smo mi prihvatili njihovu vjeru, jer i dalje bi bili muslimani koji bi imali sanse za Raja.
onaj ateistički bradonja kojeg si postavio neki dan vodi i Clergy projekat (http://clergyproject.org/), koji okuplja ateističko svečenstvo u americi, ljude koji su već duži period ateisti, ali i dalje rade u crkvi, najčešće jer ništa drugo ni ne znaju raditi, od ranog djetinjstva su se samo tome i podučavali, a sad se matori ne mogu prekvalificirati. ne treba ti bog da bi zamislio veći pakao
- Bloo
- Globalna šefica
#10898 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Smrle...jesi dobro?Bloo wrote:Edukativni crticSmrcak15 wrote:
Ili ti se um pomracio?
Ne otvaraj Necronomicon!
- Bloo
- Globalna šefica
#10899 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Well, hell is other people anywayharač wrote:ne treba ti bog da bi zamislio veći pakao
- Smrcak15
#10900 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
cim vidim da nema argumenata na moja hipoteticka razmisljanja, nego se donose crtici, znam da se tu treba zavrsiti prica, jer sa ne ozbiljnim oponentom se odmah prica zavrsava.Bloo wrote:Smrle...jesi dobro?Bloo wrote:Edukativni crticSmrcak15 wrote:
Ili ti se um pomracio?
Ne otvaraj Necronomicon!
Ja govorim sta bi bilo kad bi bilo, a ti meni nekakve crtane postiras, ma bjaziii.