Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#10851 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote:Idejni bi trebao biti gotov davno, Ipsa radila, valjda su na osnovu toga procjenili
Znam da su dobili ugovor da to rade prije 5-6 godina, ali nisam znao da je gotovo.

Jedino sto sam nasao na netu je studija utjecaja na okolis, koja sadrzi neke dijelove idejnog... Medjutim, IPSA cini mi se to rjesenje naziva pre-feasibility study. Da li je to sve, i da li je to dovoljno da izbace cijenu, ne znam.

www.fmoit.gov.ba/userfiles/file/SUO_TZ.pdf

Meni 520 miliona eura za 56 kilometara puta koji ce prolaziti obroncima Ozrena zvuci nedovoljno. To je pustos i tu valja sve od nule, ne kao na vecini dionica Vc koje prolaze postojecom trasom M17 ili blizu nje. Iz istog razloga, cini mi se da je TZ - Zepce nemoguce ili neprakticno raditi u malim lotovima - nije da se moze uraditi 10km i nastiklati na postojecu infrastrukturu, vec valja zavrsiti svih 56km da bi put imao smisla.

Mozda bi mogli za prvu spojiti Zepce i Banovice, ali to ne znaci puno za TK, jer npr. od Tuzle, Lukavca ili Srebrenika i dalje valja voziti skoro sat vremena do tamo.
kakaljin

#10852 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Alfons Kauders wrote:Ma pisi propalo u startu. Kao i sto smo govorili, bez akciza nece ici i ove price o klirinskom dugu i parama iz JP su za mene samo znak ocaja - ko to gotovim novcem gradi autoputeve i brze ceste?

Hahn neki dan fino ponovi da se akcize imaju usvojiti u septembru, sto je oduvijek i bila pozicija EU institucija - samo sto su nasi lagali i govorili kako Transportna nema veze s akcizama.

Zakon o akcizama ce se progurati, a ako se to bude moralo odraditi u narednih par dana, onda ce se progurati u postojecem obliku, tj. bez garancije da ce se sredstva od postojecih i novih akciza koristiti za puteve. Posto znamo kako to izgleda s postojecim akcizama koje idu pravo u budzetsku potrosnju, nisam optimista.
Pa do sada je na osnovu akciza, izdvajanja za puteve i ceste pri registracji izdvojeno preko 8 mlijardi KM-ova, a nigdje tih para. Tako da sam i ja skeptican i protiv uvodjenja dodatnih akciza dok se zakonom ne rijesi pitanja da sav novac sa namjenskih racuna MORA korstiti samo za ono zasta je izdvojen.
Alfons Kauders

#10853 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

kakaljin wrote:
Alfons Kauders wrote:Ma pisi propalo u startu. Kao i sto smo govorili, bez akciza nece ici i ove price o klirinskom dugu i parama iz JP su za mene samo znak ocaja - ko to gotovim novcem gradi autoputeve i brze ceste?

Hahn neki dan fino ponovi da se akcize imaju usvojiti u septembru, sto je oduvijek i bila pozicija EU institucija - samo sto su nasi lagali i govorili kako Transportna nema veze s akcizama.

Zakon o akcizama ce se progurati, a ako se to bude moralo odraditi u narednih par dana, onda ce se progurati u postojecem obliku, tj. bez garancije da ce se sredstva od postojecih i novih akciza koristiti za puteve. Posto znamo kako to izgleda s postojecim akcizama koje idu pravo u budzetsku potrosnju, nisam optimista.
Pa do sada je na osnovu akciza, izdvajanja za puteve i ceste pri registracji izdvojeno preko 8 mlijardi KM-ova, a nigdje tih para. Tako da sam i ja skeptican i protiv uvodjenja dodatnih akciza dok se zakonom ne rijesi pitanja da sav novac sa namjenskih racuna MORA korstiti samo za ono zasta je izdvojen.
Jebiga, to ocito nije opcija. Da jeste, akcize bi davno bile usvojene, i sve bi se radilo kako struka nalaze.

Ovdje se trazi nesto drugo - traze se pare za postavljanje kamena temeljaca i pobjedu na izborima 2018, bez nekih dodatnih obaveza. Zaboravlja se da postojece akcize nemaju veze s cestogradnjom, pa se zbog toga traze nove. U stvarnosti, postojece akcize nisu iskoristene, i sad traze jos, bez i da pokusaju iskoristiti postojece akcize za cestogradnju.
Haris.ba

#10854 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Ne bih da rušim iluzije, ali akcize na naftu nisu nešta što automatski ide u cestogradnju. U principu ne mora ni marka otići u cestogradnju.

To isto ko kad bi neko tvrdio da porez na cigare može da ide samo na liječenje pušača.

Ili da sudska taksa ide samo u budžet suda (svakako ne ide). Čak ni općinska taksa ne ide u budžet općine.

Mi naftu smatramo visokotarifnom robom. A taj naziv dolazi od toga kako se oporezuje - visokom tarifom, jer je pogodna (idealna) za to. Lahko upravljati njenim uvozom, nema konkurentnog tržišta (da neko u svojoj bašti proizvodi naftu pa plasira na tržište), može se dijeliti na male dijelove...
Alfons Kauders

#10855 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:Ne bih da rušim iluzije, ali akcize na naftu nisu nešta što automatski ide u cestogradnju. U principu ne mora ni marka otići u cestogradnju.

To isto ko kad bi neko tvrdio da porez na cigare može da ide samo na liječenje pušača.

Ili da sudska taksa ide samo u budžet suda (svakako ne ide). Čak ni općinska taksa ne ide u budžet općine.

Mi naftu smatramo visokotarifnom robom. A taj naziv dolazi od toga kako se oporezuje - visokom tarifom, jer je pogodna (idealna) za to. Lahko upravljati njenim uvozom, nema konkurentnog tržišta (da neko u svojoj bašti proizvodi naftu pa plasira na tržište), može se dijeliti na male dijelove...
Tacno, ne moraju ici - ali jebiga u tom slucaju ne vidim zasto ih uvodimo?

Da se zavale milijardu i kusur kredita pred izbore, spickaju akcize na budzet, i onda kad se povuku sredstva, nemamo cime servisirati dug?

Koja je onda svrha cijele ove price o akcizama? Ako im fali para, nek dignu PDV na 20% i cao. Zasto to moraju raditi kroz akcize?
Haris.ba

#10856 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:Koja je onda svrha cijele ove price o akcizama? Ako im fali para, nek dignu PDV na 20% i cao. Zasto to moraju raditi kroz akcize?
Pa napisao sam. Zato što je akciza (porez) na naftu najpogodnija. Dizanje pdv. bi bilo bo macolom ekser zakucavati. Može, ali bolje (lakše iz niza razloga) je uzeti odgovarajući čekić.
Alfons Kauders

#10857 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:Koja je onda svrha cijele ove price o akcizama? Ako im fali para, nek dignu PDV na 20% i cao. Zasto to moraju raditi kroz akcize?
Pa napisao sam. Zato što je akciza (porez) na naftu najpogodnija. Dizanje pdv. bi bilo bo macolom ekser zakucavati. Može, ali bolje (lakše iz niza razloga) je uzeti odgovarajući čekić.
Ali ja iskreno ne vidim razliku. Skuplje gorivo ce se odraziti i na ostatak privrede. Ne znam zasto bi bilo problematicno podici PDV za 2-3% kako bi se osigurala sredstva?

Ne vidim svrhu, iz supljeg u prazno.

Ali nema veze, taman da SDP glasa za akcize, pa da se sahrane odmah pred izbore. :D
drug_profi

#10858 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Alfons Kauders wrote:
Haris.ba wrote:
Ali ja iskreno ne vidim razliku. Skuplje gorivo ce se odraziti i na ostatak privrede. Ne znam zasto bi bilo problematicno podici PDV za 2-3% kako bi se osigurala sredstva?

Ne vidim svrhu, iz supljeg u prazno.

Ali nema veze, taman da SDP glasa za akcize, pa da se sahrane odmah pred izbore. :D
Pa za SDA to i jest WIN-WIN situacija. Usvoje li se akcize, njima ide slava za izvršenje budzeta i kamen-temeljce, a SDP ce biti okrivljen da je usvojio akcize. I to će kod naroda glatko proći. Znamo i zašto.
Ako ne usvoje, SDP ce biti kriv sto je izdao narod i sprijecio da se gradi, razvija i da se otvaraju radna mjesta.
I to prolazi bez problema.
Alfons Kauders

#10859 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote: Pa za SDA to i jest WIN-WIN situacija. Usvoje li se akcize, njima ide slava za izvršenje budzeta i kamen-temeljce, a SDP ce biti okrivljen da je usvojio akcize. I to će kod naroda glatko proći. Znamo i zašto.
Ako ne usvoje, SDP ce biti kriv sto je izdao narod i sprijecio da se gradi, razvija i da se otvaraju radna mjesta.
Tako je. I zato cemo uvesti akcize, poloziti temeljce, i za godinu i po dana pricati o uvodjenju novih akciza, trosarina i povecanju PDV-a iz kojeg cemo servisirati kredite koje smo dobili uvodjenjem akciza, zato jer ce se novac od akciza skrsiti za izbore.
BAK-eV

#10860 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

Zasto se ne podigne kredit za AP?
Kao garancija se daju oba telekoma.

Zar to nije najbolja opcija?
kakaljin

#10861 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

BAK-eV wrote:Zasto se ne podigne kredit za AP?
Kao garancija se daju oba telekoma.

Zar to nije najbolja opcija?
Najbolja opcija je da se da garancja da ce se skresati drzavna administracija i da ce se namjenski izdvajan novac koristiti samo za ono zasta se i izdvajao.

I da se prevoz nafte vrsi zeljeznicom jer ce bit jos vise para u budjetu.
Haris.ba

#10862 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Telekomi idu u privatizaciju, i to je riješena priča. Pitanje je samo ko će potpisati i politički to sprovesti.

I ne zna o kakvoj garanciji se priča? Ne možeš firme davati u garanciju. Ne funkcioniše to tako.

A godišnjim profitom se svakako raspolaže. I to samo od jednog telekoma.

Još da ne zaboravim - vrijednost telekoma nije onakva kakvim se čini (fantazije o miljardama). Sad kad bi se prodala oba telekoma, možda bi se jedva završila 1/3 dionice u FBiH koja fali samo na koridoru.

Ni od kresanja javne uprave nema ništa značajno. Jer to niko ne smije raspakovati. Hajd da izbacimo i interes zapošljavanja kadrova, time se dira u penzioni sistem koji je na klimavim nogama. A za suštinsku reformu pio. sistema se nema snage (čitaj para ni hrabrosti).

Prevoz nafte željeznicom ne može zbog lobija, a ni zbog stanja sa terminalima. Sada kad bi donijeli odluku, ne bi se mogla sprovesti. Treba najmanje 3 godine da se terminali dovedu na nivo da se može odluka o ouvozu željeznicom opravdati.
Matzan

#10863 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

drugi profil wrote:
Pa za SDA to i jest WIN-WIN situacija. Usvoje li se akcize, njima ide slava za izvršenje budzeta i kamen-temeljce, a SDP ce biti okrivljen da je usvojio akcize. I to će kod naroda glatko proći. Znamo i zašto.

Ima li neka situacija da nekako SDP pobijedi?
Bar ovdje na forumu. :D
Haris.ba

#10864 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Što SDP bolje prolazi na forumu, u realnosti su mu rezultati gori. :D
Alfons Kauders

#10865 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:Telekomi idu u privatizaciju, i to je riješena priča. Pitanje je samo ko će potpisati i politički to sprovesti.

I ne zna o kakvoj garanciji se priča? Ne možeš firme davati u garanciju. Ne funkcioniše to tako.

A godišnjim profitom se svakako raspolaže. I to samo od jednog telekoma.

Još da ne zaboravim - vrijednost telekoma nije onakva kakvim se čini (fantazije o miljardama). Sad kad bi se prodala oba telekoma, možda bi se jedva završila 1/3 dionice u FBiH koja fali samo na koridoru.

Ni od kresanja javne uprave nema ništa značajno. Jer to niko ne smije raspakovati. Hajd da izbacimo i interes zapošljavanja kadrova, time se dira u penzioni sistem koji je na klimavim nogama. A za suštinsku reformu pio. sistema se nema snage (čitaj para ni hrabrosti).

Prevoz nafte željeznicom ne može zbog lobija, a ni zbog stanja sa terminalima. Sada kad bi donijeli odluku, ne bi se mogla sprovesti. Treba najmanje 3 godine da se terminali dovedu na nivo da se može odluka o ouvozu željeznicom opravdati.
Telekome ne mogu privatizirati jer su odbili uraditi due dilligence, tj jer je HDZ odbio dopustiti reviziju Eroneta zbog koje bi im desetine clanova neminovno moralo u zatvor ili Makarsku. Tako da trenutno otpada i ta varijanta. Drugi problem je sto su BH Telecom i Eronet vec unistene firme i sto im nece biti lako naci kupca. Vrijednost nije ni blizu milijardama o kojim se sanja, a iz godine u godinu ce biti sve manja.

Posto se javna potrosnja ne smije i ne moze kresati, a nema se sta ni prodati (osim telekoma koje ionako niko nece, niti su se stekli uslovi za prodaju), solucija do koje su dosli nasi biseri uz svesrdnu pomoc EU je taj da se dodatno sjebu javna preduzeca, kojim cemo uzeti dobit da gradimo ceste, te da se uvedu dodatni nameti na gradjane i privredu, jer su svi digli ruke od kresanja javne uprave i reformi tog tipa.

Zapravo, sad je sasvim izgledno da ce javna potrosnja i trosak uprave u narednih par godina rasti, ne padati. :)
kritichar

#10866 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kritichar »

Alfons Kauders wrote:
kritichar wrote:Idejni bi trebao biti gotov davno, Ipsa radila, valjda su na osnovu toga procjenili
Znam da su dobili ugovor da to rade prije 5-6 godina, ali nisam znao da je gotovo.

Jedino sto sam nasao na netu je studija utjecaja na okolis, koja sadrzi neke dijelove idejnog... Medjutim, IPSA cini mi se to rjesenje naziva pre-feasibility study. Da li je to sve, i da li je to dovoljno da izbace cijenu, ne znam.

http://www.fmoit.gov.ba/userfiles/file/SUO_TZ.pdf

Meni 520 miliona eura za 56 kilometara puta koji ce prolaziti obroncima Ozrena zvuci nedovoljno. To je pustos i tu valja sve od nule, ne kao na vecini dionica Vc koje prolaze postojecom trasom M17 ili blizu nje. Iz istog razloga, cini mi se da je TZ - Zepce nemoguce ili neprakticno raditi u malim lotovima - nije da se moze uraditi 10km i nastiklati na postojecu infrastrukturu, vec valja zavrsiti svih 56km da bi put imao smisla.

Mozda bi mogli za prvu spojiti Zepce i Banovice, ali to ne znaci puno za TK, jer npr. od Tuzle, Lukavca ili Srebrenika i dalje valja voziti skoro sat vremena do tamo.
U literaturi za ovu studiju piše da je korišten Idejni, a znam i da su bušili za G1. Tako da to imaju sigurno, a procjena teško da je blizu istine.
Laertes

#10867 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Meni ova trasa skroz nelogična kad krene od Tuzle:
Gore na Mihatoviće, pa onda dolje preko brda i Bistarca, pa sa sjeverne strane Modračkog jezera...
avenija

#10868 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by avenija »

Laertes wrote:Meni ova trasa skroz nelogična kad krene od Tuzle:
Gore na Mihatoviće, pa onda dolje preko brda i Bistarca, pa sa sjeverne strane Modračkog jezera...
Iskreno ne vidim smisla pricati je li nesto logicno sto ce doci na red za minimalno 10 godina a do tada situacija ce se promjeniti sigurno.
Haris.ba

#10869 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Što? Zbog mikrolokaliteta, ili nečega drugog?

Ta trasa dobija svoj smisao sa putem Tuzla - Brčko - Orašje.
Laertes

#10870 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Haris.ba wrote:

Ma opet je gore-dole... Valjda je smisao povezati Tuzlu, a već po dvije trake do Šićkog, i sad nešto sjevernije, pa vijadukt preko Bistarca.
Laertes

#10871 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

avenija wrote:
Iskreno ne vidim smisla pricati je li nesto logicno sto ce doci na red za minimalno 10 godina a do tada situacija ce se promjeniti sigurno.
Lako je tebi pričati kad ti oko Zenice grade :-D
I mi bi iz Tuzle šta pričali, a da ne kukamo, jbg. :mrgreen:
avenija

#10872 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by avenija »

Laertes wrote:
avenija wrote:
Lako je tebi pričati kad ti oko Zenice grade :-D
I mi bi iz Tuzle šta pričali, a da ne kukamo, jbg. :mrgreen:
Ma zalosno je ovo sve zajedno da mi kilometra godinama ne izgradimo a to je top tema godinama.
Jos zalosnije mi je da ovi koji su protiv akciza najvise traze puteve, znam sve da su pokrali i to, utajili milijarde ali bez povecanja akciza mi mozemo ugasiti ove teme gdje se pise o putevima. Tako je kako je.
Alfons Kauders

#10873 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote: U literaturi za ovu studiju piše da je korišten Idejni, a znam i da su bušili za G1. Tako da to imaju sigurno, a procjena teško da je blizu istine.
Hvala, to je dobra vijest - da se nije sve zavrsilo na ovoj pre-feasibility studiji koju su pominjali.

A sto se tice procjene... Ispada da je u BiH najjeftinije graditi autoput juznim padinama Ozrena, u pustosi i minskim poljima, nego Posavinom, dolinom Bosne i sjeverno od Banja Luke. :)

Kilometar 18 miliona - ali maraka, ne eura.

Dakle pitanje i dalje stoji: kako su dosli do te cifre, jer meni u najmanju ruku izgleda optimisticno spram ostalih dionica.
Alfons Kauders

#10874 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:

Meni je sasvim logicna trasa, imajuci u vidu da na Sickom bas i nema prostora kraj postojece petlje, pruge i ostalih objekata. Plus, masovno ce se koristiti drzavno zemljiste, narocito dole od Lukavacke petlje i dalje.

To je ocito dobro za troskove eksproprijacije, ali opet mi ona cifra od 18m maraka po kilometru nikako nema smisla.
Haris.ba

#10875 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Laertes wrote:
Haris.ba wrote:

Ma opet je gore-dole... Valjda je smisao povezati Tuzlu, a već po dvije trake do Šićkog, i sad nešto sjevernije, pa vijadukt preko Bistarca.
Nije smisao samo povezati Tuzlu. Smisao je staviti Tuzlu na trasu koja je čini tranzitom. Ovako je slijepo crijevo.

Isto ko ruta Sarajevo - Goražde jeste važna. Ali, pravi smisao dobija Ako od Goražda ide prema granici.
Post Reply