Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- manekenka u penziji
#10851 Re: Trudnjače i porodilje online
I ja se zahvaljujem na odgovoru @JJ
- otherside
#10852 Re: Trudnjače i porodilje online
JanuaryJones wrote: Ako pročitaš uputstvo za Oleovit piše, 1-2 kapi na dan. Zašto? Zato jer te kapi imaju 14400 jedinica (IU) a recimo Plivit D3 imaju 4000 jedinica, skoro 4 puta manje. Zato Plivit ide 3-4-5 kapi po rođenju a Oleovit 1-1,5 kap, max 2.
- ilkbahar
#10853 Re: Trudnjače i porodilje online
Da li je moguce da folna kiselina izaziva uzasnu mucninu? Evo jedan dan sam zaboravila popiti i bilo mi je ok, samo blaga osjetljivost zeludca, ali čim sam je popila bogu dusu bog je nece.
- wewa
#10854 Re: Trudnjače i porodilje online
moguce je, ali je stvarno bitna na samom pocetku pa se isplati izdrzatiilkbahar wrote:Da li je moguce da folna kiselina izaziva uzasnu mucninu? Evo jedan dan sam zaboravila popiti i bilo mi je ok, samo blaga osjetljivost zeludca, ali čim sam je popila bogu dusu bog je nece.
- A_R
#10855 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam po preporuci doktora umjesto folacina pila femibion 1 (tad ga nije bilo u sarajevu) i bilo mi je bolje. ili probaj piti uvece umjesto ujutro, samo ne odustajilkbahar wrote:Da li je moguce da folna kiselina izaziva uzasnu mucninu? Evo jedan dan sam zaboravila popiti i bilo mi je ok, samo blaga osjetljivost zeludca, ali čim sam je popila bogu dusu bog je nece.
- manekenka u penziji
#10856 Re: Trudnjače i porodilje online
Kuc kuc doktore, jeste li u ordinaciji?
Par pitanja: Koja je uloga Torch testa ukoliko rezultati ne budu uredni?
Da li je bolje ostaviti sve kako jeste i čekati porod ili raditi taj test?
Ja sam po UZV 31 sedmica a po zadnjoj menstruaciji 34.
Razlika od tri sedmice je ista tokom čitave trudnoće.
Posteljica naginje III stepenu. Nisam pušač niti se krećem među pušačima.
Doktor me šalje da uradim taj test i da odem na 4D jer on ne moze vidjeti protoke i moždanu aktivnost na svom uređaju.
Kilaža bebe je 1680gr
Da li je potrebno da pišem više podataka?
I da, sta mogu uraditi da zaustavim starenje posteljice?
Pitanje za forumasice: Gdje ste radili Torch test, na DIP-u nema reagensa. Rade li refundaciju?
Hvala!
Doktor me šalje da uradim taj test i da odem na 4D jer on ne moze vidjeti protoke i moždanu aktivnost na svom uređaju.
Kilaža bebe je 1680gr
Pitanje za forumasice: Gdje ste radili Torch test, na DIP-u nema reagensa. Rade li refundaciju?
Hvala!
- A_R
#10857 Re: Trudnjače i porodilje online
provjeri u prolabu, oni su nekad imali akciju za nekih 260 KM kompletan torch. refundaciju svakako mozes uraditi, samo prvo obezbijediti potvrdu gore na dipu da nemaju reagensa, a jos treba ti cips, kopija licne, kopija prve tri strane zdravstvene knjizice, kopija racuna iz privatne laboratorije, kopija nalaza/preporuke doktora koji je trazio analizu i zahtjev za refundiranje koji uzmes na salteru u zzzo. sretno.manekenka u penziji wrote:
Hvala!
- manekenka u penziji
#10858 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala puno! Zvala sam ih i idalje je ta cijena.
-
suza81
#10859 Re: Trudnjače i porodilje online
Zene.. Malo sam izasla iz fazona. Podsjetite me treba li uputnica dr opste prakse za posjet ginekologu u dz 
- A_R
#10860 Re: Trudnjače i porodilje online
ne treba, treba ti samo strpljenje kad dodjes na recepcijusuza81 wrote:Zene.. Malo sam izasla iz fazona. Podsjetite me treba li uputnica dr opste prakse za posjet ginekologu u dz
-
suza81
#10861 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala!A_R wrote:ne treba, treba ti samo strpljenje kad dodjes na recepcijusuza81 wrote:Zene.. Malo sam izasla iz fazona. Podsjetite me treba li uputnica dr opste prakse za posjet ginekologu u dz
Ma imam sutra termin u 6. Sad mi treba hrabrosti
A procedura je bila sljedeca.. Odem jedan dan usput u dz da zakazem termin, nigdje nikoga od osoblja... Da ne cekam uzmem samo br telefona, kontam nazvat cu za termin. Medjutim kad sam nazvala kazu termin mozete uzeti iskljucivo ponedeljkom u dz od 8-10 ujutro. Hajd docekam pon i odem po taj famozni termin. Slobodni termini tek za dvadesetak dana
Sutra je napokon dan D
Nedo bog da sam zbog kakve bolesti trebala. Sve je uredjeno tako da moras na kraju otici privatno.
- manekenka u penziji
#10862 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma primaju oni hitne slučajeve i trudnice preko reda vjeruj mi.
Nekidan je jedna žena došla i rekla sestri na šalteru da ima krvarenje duže od 20 dana. Naravno, primili su je. Medutim, kad je došla na pregled krvarenju ni traga. Elem, žena se snašla, nije joj se dalo čekati i zakazivati termin. To sto je napravila frku i došla preko reda je drugi pan opanaka, ali svaka joj čast na domisljatosti i hrabrosti
Nekidan je jedna žena došla i rekla sestri na šalteru da ima krvarenje duže od 20 dana. Naravno, primili su je. Medutim, kad je došla na pregled krvarenju ni traga. Elem, žena se snašla, nije joj se dalo čekati i zakazivati termin. To sto je napravila frku i došla preko reda je drugi pan opanaka, ali svaka joj čast na domisljatosti i hrabrosti
- A_R
#10863 Re: Trudnjače i porodilje online
ali, zato ne priznaju nista od privatnikasuza81 wrote: Sve je uredjeno tako da moras na kraju otici privatno.
- ilkbahar
#10864 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo tek sto sam utvrdila trudnocu pojavile se mi se uzasne zgaravice i bolovi u zeludcu. I ranije sam imala dosta osjetljiv zeludac i dijagnosticiranu nervozu zeludca. Sad se stanje pogorsalo. Jos nisam razgovarala sa svojom doc. O tome ali da li ima bilo sto sto se smije uzimati a da ne nasteti bebi? Da li je soda bikarbona sigurna ili ne? Na internetu sam negdje citala da neke.trudnice koriste sodu, a negdje pise da se ne smije koristiti.
-
_Mila_
#10865 Re: Trudnjače i porodilje online
Nista bolje od soka svjeze iscjedjene mrkve protiv zgaravice, a uz to jako godi bebi.
-
julisiz es grant
#10866 Re: Trudnjače i porodilje online
Zrelost posteljice prema literaturi nema nikakvog klinickog znacaja. Pri sumnji na zaostajanje u rastu najvazniji je dopler tj protoci ali ako je razlika od pocetka prisutna jednostavno se radi o manjoj trudnoci nego sto je po ZM. Takodje ne vidin neku korist od torcha sada kada se ionako nista ne bi moglo uciniti sve i da je pozitivan. Posto je odstupanje odpocetk mislim da je okmanekenka u penziji wrote:Kuc kuc doktore, jeste li u ordinaciji?
Kilaža bebe je 1680gr
Hvala!
- manekenka u penziji
#10867 Re: Trudnjače i porodilje online
Također se nadam da je sve OK sa bebicom, mada me stara posteljica nimalo ne raduje. Moram priznati da sam se poprilično zabrinula kada sam pročitala za sta je Torch test, jer nisam za njega znala sve do nekidan. Meni kao laiku nije imalo smisla da ga radim u već poodmakloj trudnoći, pa sam zato vas pitala za mišljenje. Nije ni da mi se daje 260 KM za test od kojeg sad, kao što kazete, nema neke koristi.
Hvala jos jednom.
Hvala jos jednom.
-
Satori
#10868 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni je puno pomagalo grickanje ljesnjaka i badema. Oni su poznati antacidi.ilkbahar wrote:Evo tek sto sam utvrdila trudnocu pojavile se mi se uzasne zgaravice i bolovi u zeludcu. I ranije sam imala dosta osjetljiv zeludac i dijagnosticiranu nervozu zeludca. Sad se stanje pogorsalo. Jos nisam razgovarala sa svojom doc. O tome ali da li ima bilo sto sto se smije uzimati a da ne nasteti bebi? Da li je soda bikarbona sigurna ili ne? Na internetu sam negdje citala da neke.trudnice koriste sodu, a negdje pise da se ne smije koristiti.
Preporucujem i caj od komoraca, on ce ublaziti zelucane tegobe.
- JanuaryJones
#10869 Re: Trudnjače i porodilje online
I đumbir.
-
MrsJ
#10870 Re: Trudnjače i porodilje online
Žene koje su se bar dva puta porodile, interesuje me vaše iskustvo i razlika u porodima. Da li je drugi porod lakši i brži? Svi mi govore da ide lakše ali ja se toliko bojim da već noćima sanjam da se porađam. Imala sam jako težak prvi porod: trajalo je oko 20 sati, sa indukcijom najjačih bolova 8 sati, i na kraju me "nazor" porode nisam ni bila skroz otvorena (beba 4 kg). Oporavak mi je bio grozan jer sam imala ogromnu ranu od epiziotomije. Razmišljam i o carskom rezu od silnog straha.
Trenutno sam u 27. sedmici, znači nije porod ni blizu ali ja se sva stresem kada pomislim da opet moram kroz to sve proći. A što je najgore doktor mi je već sada rekao da je moguće da beba bude opet krupna jer je po mjerama 2 sedmice ispred. Nemojte me lažno tješiti, recite mi iskreno kako je vama prošao drugi porod u odnosu na prvi, voljela bih da budem spremna na sve.
Trenutno sam u 27. sedmici, znači nije porod ni blizu ali ja se sva stresem kada pomislim da opet moram kroz to sve proći. A što je najgore doktor mi je već sada rekao da je moguće da beba bude opet krupna jer je po mjerama 2 sedmice ispred. Nemojte me lažno tješiti, recite mi iskreno kako je vama prošao drugi porod u odnosu na prvi, voljela bih da budem spremna na sve.
-
Zoya
#10871 Re: Trudnjače i porodilje online
Prvi porodjaj je meni bio lakši od drugog. Ja sam mislila da ako je prvi trajao 5 sati, drugi će dva, kad ono šipak, 14 dobrih sati ali je beba bila teška 4300 a prva 3600.
Moja je prijateljica recimo rodila drugo za sat ipo. Zavisi od žene do žene.
Moja je prijateljica recimo rodila drugo za sat ipo. Zavisi od žene do žene.
-
djana h
#10872 Re: Trudnjače i porodilje online
Najgore što sada sebi možeš priuštiti je strah
Misli pozitivno i nadaj se najboljem.
Moj prvi porod je trajao 24h,a drugi oko pola sata,jedva su stigli da me svedu do porođajne sale.
Normalno je da te malo strah jer sada već znaš kako porod izgleda i šta možeš očekivati,napatila si se.Ali,nemoj sebi stvarati toliki pritisak i već unaprijed razmišljati o carskom ako imaš mogućnost da se porodiš prirodnim putem.
Misli pozitivno i nadaj se najboljem.
Moj prvi porod je trajao 24h,a drugi oko pola sata,jedva su stigli da me svedu do porođajne sale.
Normalno je da te malo strah jer sada već znaš kako porod izgleda i šta možeš očekivati,napatila si se.Ali,nemoj sebi stvarati toliki pritisak i već unaprijed razmišljati o carskom ako imaš mogućnost da se porodiš prirodnim putem.
- CherryLips
#10873 Re: Trudnjače i porodilje online
Oba bebaca 4,5 kg. Drugi porod krace trajao, a i meni su epiziotomije strasne bile. Nakon svakog poroda oporavak pa skoro dva mjeseca , jer svaki put rezu maksimalno.
Iskreno,ne znam da bih trazila carski rez i da se mogu vratiti i birati. I mene su iste misli morile mjesecima pred porod , ali nazad nema. Hrabro i sretno.
Iskreno,ne znam da bih trazila carski rez i da se mogu vratiti i birati. I mene su iste misli morile mjesecima pred porod , ali nazad nema. Hrabro i sretno.
-
suza81
#10874 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne mogu reci iz vlastitog iskustva ali vecina zena s kojima sam o tome pricala kaze da je drugi porodjaj brzi i laksi.
Ja sam carski oba puta i oporavak nakon carskog nije bas jednostavan i duze traje.
Vjeruj u sebe!
Ja sam carski oba puta i oporavak nakon carskog nije bas jednostavan i duze traje.
Vjeruj u sebe!
-
Sunculish
#10875 Re: Trudnjače i porodilje online
Oba poroda za 10! Prvo rodila na ho-ruk, ali i brzo, drugo dijete počela da radjam u autu jedva smo stigli do sale kad se rodio. Eto, muž nije stigao da preda torbu i izadje kad su mu javili.