Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
canvra888

#10851 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by canvra888 »

Bloo wrote: 18/12/2022 14:40
canvra888 wrote: 18/12/2022 14:17
Ja ovdje pominjem visokog predstavnika, koji je kao takav morao uraditi svoju domaću zadaću i prepoznati okruženje u koje ide i u kojem se ne bi smio pojaviti i biti javno viđen. Uprotivnom, samo potvrđuje narative koji su itekako prisutni nakon njegovih poteza u kratkom mu mandatu. Tu si kao političar izvana koji bi morao biti apsolutno ograđen od bilo kakvih secesionističkih i samo konotacija, kamoli čega konkretnijeg. Posebno kada se uzme u kontekst ono nedavno histerisanje u Goraždu, da nije malo kontradiktoran?
Zašto ne bi smio biti viđen? Grb je oćito prihvaćen i službeni.
Grb je tu već 30 godina. Službene stranice Vlade, službene novine...razna tijela ga koriste već decenijama.
ako ne smeta našim političarima i funkcionerima, zašto bi smetalo VP?
Ako ne smeta jednom hikmetu već rado prima platu od takvih i potpisuje odluke sve sa zaglavljima kockastim (mazohizam, sta li?), sto bi smetalo nekom strancu? Vidi covjek da je nama OK do te granice da vec 30 godina se koristi a niko ni da mrdne...
Zato što bi on trebao predstavljati val objektivizma koji ne toleriše te stvari, upravo zato jer je izvana i upravo zbog one njegove spike iz Goražda, eto iz tog razloga.

Po tvojoj analogiji razmišljanja - zašto je Inzko nametnuo zakon o zabrani genocida, ako je već vidio da se ovdje 25+ godina negira genocid? Ista logika - ako nisu naši političari uspjeli zabraniti negiranje genocida, zašto bi on to pokušavao, jer eto kao uredu nam je negiranje? Druga je sad stvar što se i nakon tog zakona to ne sankcioniše, što je čisto stvar tužilaštva.
Last edited by canvra888 on 18/12/2022 14:51, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#10852 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

canvra888 wrote: 18/12/2022 14:46 Zato što bi on trebao predstavljati val objektivizma koji ne toleriše te stvari, upravo zato jer je izvana i upravo zbog one njegove spike iz Goražda, eto iz tog razloga.

Po tvojoj analogiji razmišljanja - zašto je Inzko nametnuo zakon o zabrani genocida, ako je već vidio da se ovdje 25+ godina negira genocid? Ista logika, - ako nisu naši političari uspjeli zabraniti negiranje genocida, zašto bi on to pokušavao, jer eto kao uredu nam je negiranje? Druga je sad stvar što se i nakon tog zakona to ne sankcioniše, što je čisto stvar tužilaštva.
Ne valja ti analogija.
Skrećem pažnju na SLUŽBENE oznake jede općine i vlade već 30 godina. Gdje ta općina/vlada šalje dopise sa tim grbom, gdje izdaje službene listove sa tim grbom i nazivom...i to vjerovatno federalnim i državnim nivoima.

Gdje Planinarski savez HB biva registrovan na nivou Federacije i oformi Planinarski savez BiH sa savezima RS i Federacije na državnom nivou. :lol:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#10853 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 18/12/2022 14:40
canvra888 wrote: 18/12/2022 14:17
Ja ovdje pominjem visokog predstavnika, koji je kao takav morao uraditi svoju domaću zadaću i prepoznati okruženje u koje ide i u kojem se ne bi smio pojaviti i biti javno viđen. Uprotivnom, samo potvrđuje narative koji su itekako prisutni nakon njegovih poteza u kratkom mu mandatu. Tu si kao političar izvana koji bi morao biti apsolutno ograđen od bilo kakvih secesionističkih i samo konotacija, kamoli čega konkretnijeg. Posebno kada se uzme u kontekst ono nedavno histerisanje u Goraždu, da nije malo kontradiktoran?
Zašto ne bi smio biti viđen? Grb je oćito prihvaćen i službeni.
Grb je tu već 30 godina. Službene stranice Vlade, službene novine...razna tijela ga koriste već decenijama.
ako ne smeta našim političarima i funkcionerima, zašto bi smetalo VP?
Ako ne smeta jednom hikmetu već rado prima platu od takvih i potpisuje odluke sve sa zaglavljima kockastim (mazohizam, sta li?), sto bi smetalo nekom strancu? Vidi covjek da je nama OK do te granice da vec 30 godina se koristi a niko ni da mrdne...
Ako ćemo baš, taj grb je proglašen neustavnim još prije 15 godina.

I još nešto.
Na svašta smo se mi ovdje naviknuli. Na beznađe, korupciju, nepotizam, nacionalizam...

Ali to ne znači da Šmit sad ima pravo da nekom policajcu ubaci 20 maraka u džep kako mu ovaj ne bi napisao kaznu ili da može zeta Hansa zaposliti preko veze u opštini Centar.

Nije on ovdje došao da prihvati stanje i da jede ribu po nacionalističkim okupljanjima, nego valjda da predstavlju neku pozitivu u ovoj zemlji. Imamo mi već dosta političara našeg tipa. Ne treba nam još jedan, od kojih se Šmit očito nimalno ne razlikuje.
Point.

#10854 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Point. »

Chmoljo wrote: 18/12/2022 13:50
Point. wrote: 18/12/2022 11:41

Zašto ne bi?
Zato sto ni drugi nisu, pa nisu prozivani izdajnicima vec patriotama.

Zato sto moje dijete nece imati vise na stolu ako samo to rijesi.

Zato sto je to licemjerje jer se namjerno ukazuje i insistira na stvarima za koje se zna da su osudjene na propast, da s emoze reci jesmo vam rekli.
Nisu ni drugi, pa nećemo ni mi, to je ta retorika sada. A šta bi sa parolama Osmorke mi smo drugačiji od SDA, bolji, ljepši, pametniji?
General War

#10855 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by General War »

Bloo wrote: 18/12/2022 14:51
canvra888 wrote: 18/12/2022 14:46 Zato što bi on trebao predstavljati val objektivizma koji ne toleriše te stvari, upravo zato jer je izvana i upravo zbog one njegove spike iz Goražda, eto iz tog razloga.

Po tvojoj analogiji razmišljanja - zašto je Inzko nametnuo zakon o zabrani genocida, ako je već vidio da se ovdje 25+ godina negira genocid? Ista logika, - ako nisu naši političari uspjeli zabraniti negiranje genocida, zašto bi on to pokušavao, jer eto kao uredu nam je negiranje? Druga je sad stvar što se i nakon tog zakona to ne sankcioniše, što je čisto stvar tužilaštva.
Ne valja ti analogija.
Skrećem pažnju na SLUŽBENE oznake jede općine i vlade već 30 godina. Gdje ta općina/vlada šalje dopise sa tim grbom, gdje izdaje službene listove sa tim grbom i nazivom...i to vjerovatno federalnim i državnim nivoima.

Gdje Planinarski savez HB biva registrovan na nivou Federacije i oformi Planinarski savez BiH sa savezima RS i Federacije na državnom nivou. :lol:
...pa i Elektro Privreda BiH, dokle je?...ovi su se pogubili da vise ni ne znaju sta pricaju, tesko Bosni sa ovakvim patriJotama.
General War

#10856 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by General War »

Point. wrote: 18/12/2022 15:15

Zato sto je to licemjerje jer se namjerno ukazuje i insistira na stvarima za koje se zna da su osudjene na propast, da s emoze reci jesmo vam rekli.
Nisu ni drugi, pa nećemo ni mi, to je ta retorika sada. A šta bi sa parolama Osmorke mi smo drugačiji od SDA, bolji, ljepši, pametniji?
Eno hoce da se dogovaraju :D Treci-more
Entitetska zemlja-more
NATO-nemere
:thumbup:
konami666

#10857 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by konami666 »

Pa u Bosni se mase i zastavom sa ljiljanima a svi znamo da to nije zastava Bosne i Hercegovine. A ipak na utakmicama se uvijek može vidjeti ona sa ljiljanima (i na ostalim okupima). Da li to znaci da onda gospodin Šmit ne bi trebao da ide ni po mjestima gdje je ta zastava? Ne razumijem tu logiku?
velikonja

#10858 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by velikonja »

konami666 wrote: 18/12/2022 16:08 Pa u Bosni se mase i zastavom sa ljiljanima a svi znamo da to nije zastava Bosne i Hercegovine. A ipak na utakmicama se uvijek može vidjeti ona sa ljiljanima (i na ostalim okupima). Da li to znaci da onda gospodin Šmit ne bi trebao da ide ni po mjestima gdje je ta zastava? Ne razumijem tu logiku?
sa nekoliko razlika, a evo barem tri, jer tri su za srecu :-D

ta zastava JESTE bila zvanicna zastava rbih, medjunarodno priznate drzave, koja je kroz bih nstavila ustavno-pravni kontinuitet
politika pod tom zastavom NIJE presudjena za uzp ili genocid
hrhb i rsn nisu nikad ni imale niti nastavile ustavno-pravni kontinuitet
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10859 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

Point. wrote: 18/12/2022 15:15

Argumentacija u kojoj se priznaju samo krajnosti je infantilna. Izmedju svega i nicega postoji mnogo toga.

Kicma osmorke, trojka jeste bolja, ljepsa i pametnija. Dokazali su na Kantonu Sarajevo. Vrijeme je da dokazu i na drugim nivoima.
Bloo
Globalna šefica

#10860 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

velikonja wrote: 18/12/2022 16:26 hrhb i rsn nisu nikad ni imale niti nastavile ustavno-pravni kontinuitet
Osim što ideja živi u kockicama grbova i nazivima žup..ovaj kantona i raznih udruženja na federalnom nivou...
velikonja

#10861 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by velikonja »

Bloo wrote: 18/12/2022 16:42
velikonja wrote: 18/12/2022 16:26 hrhb i rsn nisu nikad ni imale niti nastavile ustavno-pravni kontinuitet
Osim što ideja živi u kockicama grbova i nazivima žup..ovaj kantona i raznih udruženja na federalnom nivou...
da @Bloo, ali kao silovanje prava
i dugogodisnju sutnju kako partnera ( sda ) tako i MZ, VP, USA, GB...sutnju i saucesnistvo
konami666

#10862 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by konami666 »

velikonja wrote: 18/12/2022 16:26
konami666 wrote: 18/12/2022 16:08 Pa u Bosni se mase i zastavom sa ljiljanima a svi znamo da to nije zastava Bosne i Hercegovine. A ipak na utakmicama se uvijek može vidjeti ona sa ljiljanima (i na ostalim okupima). Da li to znaci da onda gospodin Šmit ne bi trebao da ide ni po mjestima gdje je ta zastava? Ne razumijem tu logiku?

ta zastava JESTE bila zvanicna zastava rbih, medjunarodno priznate drzave, koja je kroz bih nstavila ustavno-pravni kontinuitet
Bila kažeš. Prošlo vrijeme. Zašto se onda ne mase i nekim drugim starim zastavama Bosne, tipa Banovine Bosne?
Edit: mislim da većina i ne zna kako ta zastava izgleda a to je prva i prava zastava Bosne ako ćemo iskreno.
velikonja

#10863 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by velikonja »

konami666 wrote: 18/12/2022 17:56

Bila kažeš. Prošlo vrijeme. Zašto se onda ne mase i nekim drugim starim zastavama Bosne, tipa Banovine Bosne?
Edit: mislim da većina i ne zna kako ta zastava izgleda a to je prva i prava zastava Bosne ako ćemo iskreno.
a druge dvije razlike elegantno preskocis,

u nacelu, samo relax
Bloo
Globalna šefica

#10864 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

velikonja wrote: 18/12/2022 16:45
Bloo wrote: 18/12/2022 16:42

i dugogodisnju sutnju kako partnera ( sda ) tako i MZ, VP, USA, GB...sutnju i saucesnistvo
I niko drugi da se u ovih 30 godina nađe da potegne to pitanje...
Čudno.
velikonja

#10865 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by velikonja »

Bloo wrote: 18/12/2022 18:42
velikonja wrote: 18/12/2022 16:45

I niko drugi da se u ovih 30 godina nađe da potegne to pitanje...
Čudno.
pa zato sto su svi tu zbog polozaja, gade mi se, kako domaci mozda vise i ovi strani mudoseri, i oni su nam ga zapaprili momacki i prije 25 i prije 15, 10, 7, 5, 2....

gadi se sve vise covjeku
Login77777

#10866 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Login77777 »

tramvajtrojka wrote: 18/12/2022 00:05
Athlon64 wrote: 17/12/2022 23:50

Ja razumijem da je vama, glasačima HDZ-a sasvim uredu ovakvo ponašanje VP Schmidta, ali shvatite da u ovoj zemlji postoje i Bošnjaci koji čine pola stanovništva, a nemali broj njih je prošao UZP torture širom "Herceg Bosne" - naravno da će Bošnjacima smetati ovakvo ponašanje gdje se slavi ta zločinačka tvorevina.

Mene zanima da li će se bošnjačke stranke SDA, DF, NS, NIP i SDP oglasiti po ovom pitanju, ako se ne oglase, onda je to veliki minus za bošnjačku i probosansku politiku.
Image

bili gosti iz ploča ribarsko društvo a to znaci jednu stvar jegulja ispod saca sa pekarskim krompirom il dobar brudet i oko vecere i odgledane tekme ovolika hampa se dize nevjerojatno

lik je visoki predstavnik međunarodne zajednice nije bosnjacki clan predsjedništva da ide samo u striktno bosnjacka mjesta , lik ima svako pravo kao stranac ici u koji grad hoce i na koje okupljanje , nista cudno ni neobično za stranog politicara

a kad bude valjao probosanskoj opciji bice babo Smith :mrgreen: nista novo ni zacudjujuce kad budemo znali sta cemo sa sobom i ovom drzavom mozda nam neko pomogne fo tada gledajmo plodove nasih politika
Predsjednik kiseljačkog odbora SDA kaže da su se i on i Schmidt u šatoru zadržali nešto manje od sat vremena.

“Svo vrijeme je atmisfera bila sasvim ok. Bili su prisutni i vijećnici OV, a rečeno mi je da je tu bila i neka delegacija SDP BiH. Nisam ih vidio.

Apsolutno nije tačno da su se pjevale i nekakve Tompsonove pjesme.

Suvišno je reći da nije tačno da smo skupa visoki predstavnik i ja gledali utakmicu Hrvatska – Maroko.
Novak20

#10867 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Novak20 »

Nedavno je Ivo Komšić napisao par članaka koji se baš i nisu svidjeli bošnjačkim političarima. Sada mi je malo jasnije zašto je to uradio. :D

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/28 ... atske.html
Asmer Japaur, predsjednik Općinske organizacije Stranke demokratske akcije i predsjedavajući Općinskog vijeća Kiseljaka demantirao je da je visoki predstavnik Christian Schmidt sinoć, zajedno s njim, gledao utakmicu Hrvatska - Maroko, o čemu je pisao i Politicki.ba. Izgleda pogrešno.

"Svake godine se u Kiseljaku oraganizira Advent.

Načelnik općine obavijestio je Općinsko vijeće da je za subotu planirano tradicionalno riblje veče i pozvao sve nas da dođemo.

Koincidencija je da je riblje veče bilo nakon utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu gdje je Hrvatska osvojila treće mjesto.

Niti ja, a niti visoki predstavnik nismo pratili utakmicu tu gdje su mediji naširoko izvjestili.

Na riblje veče Adventa došao sam nešto prije 19:00. Ubrzo je poslije mene došao i visoki predstavnik Christian Schmidt. Bio je, kako se i moglo vidjeti, neformalno odjeven. U njegovoj pratnji bila je njegova supruga, te Ivo Komšić sa suprugom.

Svi smo bili u tom centralnom šatoru gdje smo probali i riblje specijalitete.

Među prisutnima je bila i Lidija Bradara", priča za Politicki.ba Japaur.

Predsjednik kiseljačkog odbora SDA kaže da su se i on i Schmidt u šatoru zadržali nešto manje od sat vremena.

"Svo vrijeme je atmisfera bila sasvim ok. Bili su prisutni i vijećnici OV, a rečeno mi je da je tu bila i neka delegacija SDP BiH. Nisam ih vidio.
Apsolutno nije tačno da su se pjevale i nekakve Tompsonove pjesme.

Suvišno je reći da nije tačno da smo skupa visoki predstavnik i ja gledali utakmicu Hrvatska - Maroko.

Ja je jesam gledao, ali na sasvim drugom mjestu.

Je li i sa kim je, ako jeste Schmidt gledao utakmicu, ne znam. O tome nismo ni pričali", kaže Japaur dalje.

Upitan za brojne zastave "Herceg Bosne" u šatoru gdje je sjedio sa Schmidtom, naš sagovornik, nakon dužeg uzdaha, odgovara:

"Mi s time živimo godinama i godinama. Da smo sretni - nismo! Te zastave nisu nikome dobra donijele. Ali i dalje su tu.

I mi jesmo nezadovoljni, ali se borimo", rekao je za Politicki.ba Asmer Japaur, predsjednik OO SDA Kiseljak i predsjedavajući Općinskog vijeća ovog grada.
canvra888

#10868 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by canvra888 »

konami666 wrote: 18/12/2022 17:56
velikonja wrote: 18/12/2022 16:26

Odgovorio si, i to samo parcijalno, više protupitanjem, samo na prvu stavku od tri koje ti je spomenuo. Šta je sa ostale dvije?
canvra888

#10869 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by canvra888 »

Bloo wrote: 18/12/2022 14:51

Ne valja ti analogija.

Analogija na mjestu.

Ne želiš da shvatiš moju poentu. Visoki predstavnik je u pitanju. Dobro ti je forumaš iznad napisao, ovdje se naviklo da se ne može ništa mnogočemu na šta bi se trebalo svakako djelovati jer su nepravilnosti, ali Schmidt nije tu da prihvati to kao neki normativ jer je ta neka anomalija prisutna tu već 30ak godina.

Pa Čović otvoreno pozivao na potencijalnu teritorijalnu reorganizaciju i ko mu je štao mogao? Hajd mi konkretno ti reci ko mu je šta mogao i kako? Tužit ga je li? Pa kao što i jesu tuženi i on, a i Dodik zbog n činova i riječi protiv ustava i države izrečenih. I šta se desilo? Naravno ništa, zbog takvog tužilaštva kakvo jeste. Iz tog razloga bi VP i trebao biti tu koji nema nikakve poveznice sa takvim anomalijama i koji bi ih naprotiv čak trebao i ukroćivati.
Hajvan

#10870 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hajvan »

ma sve je OK, dok ne dodje na scenu malobrojna generacija svirepih, beskrupuloznih, posvecenih MF Bosnjaka :lol:
noviforumas

#10871 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by noviforumas »

Kakvo opravdanje :lol:

Novak20

#10872 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Novak20 »

:lol:

Jasmin Muljanović širi dezinformacije, a ovi glupani koji pojma nemaju što se ovdje događa lete ko muhe na med da podrže twitter druga.

Otrese je pajdo Schmidt kao slinu.
noviforumas

#10873 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by noviforumas »

Novak20 wrote: 20/12/2022 22:51 :lol:

Jasmin Muljanović širi dezinformacije, a ovi glupani koji pojma nemaju što se ovdje događa lete ko muhe na med da podrže twitter druga.

Sretna Hanuka lafe :)
Novak20

#10874 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Novak20 »

noviforumas wrote: 20/12/2022 22:54
Novak20 wrote: 20/12/2022 22:51 :lol:

Sretna Hanuka lafe :)
Hvala.

Sada ti moram dati džeparac. :lol:
mishic

#10875 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by mishic »

"Nakaradnu politiku SAD-a i EU na Zapadnom Balkanu sjajno koriste Kina i Rusija i to preko Srbije koja se ponaša kao lokalni hegemon"
Locked