Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
allem_77

#10851 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

zposao wrote:
tuzlak1212 wrote:Ako cinis dobra djela a ne vjerujes u Sudnji Dan, onda ti se nece priznati jer nisi imao uopste namjeru da budu priznata samim svojim nevjerovanjem.
Djela se gledaju spram namjera a ne spram samog cina.
.

Ako sam dobro razumio: onaj ko čini dobra djela jer želi pomoći drugima, a pritom za djela ne čini zbog Sudnjeg Dana, ništa mu se ne priznaje...
A onaj ko čini dobra djela jer želi da mu se ta djela broje na Sudnjem Danu, a pritom ga nije briga za te druge ljude, taj će ići u raj jer je bitna namjera?

Jesam li ja to dobro pofato?
Eh sada da li mu se djela ne priznaju, :?: kako ti kažeš....
a pritom za djela ne čini zbog Sudnjeg Dana, ništa mu se ne priznaje...

“Tog Dana ljudi će se odvojeno pojaviti da im se pokažu djela njihova: onaj ko bude uradio koliko trun dobra, vidjet će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla, vidjet će ga (ez-Zilzāl,). Gospodar je ovako rekao da bi se dobročinitelji uvjerili u neizmjernu Allahovu milost, a da bi grešnici pouzdano znali da je Allah pravedan.

onaj ko bude uradio koliko trun dobra, vidjet će ga,

Možda griješim? Neka me neko ispravi?
Ako budeš radio dobra djela, a nevjernik si, možda nećeš na dno džehenema, gdje je najgore? Nego budeš hodao po vatri, koja će ti biti, na primjer do koljena? Ali će ti od temperature mozak ključati? :oops:
славянин

#10852 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Malo mi cudno to - radio dobra djela pa cemu samo mozak kljucati jer nije vjerovao :lol: cudan taj milosni samilosni - sta bi tek bilo da nije :lol:
allem_77

#10853 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

славянин wrote:Malo mi cudno to - radio dobra djela pa cemu samo mozak kljucati jer nije vjerovao :lol: cudan taj milosni samilosni - sta bi tek bilo da nije :lol:
Šta je čudno kada nabaciš posudu sa vodom na vatru? Dno posude se počne zagrijavati, i na koncu proključa voda.
Uvijek spominješ Milostivog, a nikada sotonu? Je li ti to sotona ne dozvoljava da i njega u negativnom kontekstu spomeneš? :evil:
славянин

#10854 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

allem_77 wrote:
славянин wrote:Malo mi cudno to - radio dobra djela pa cemu samo mozak kljucati jer nije vjerovao :lol: cudan taj milosni samilosni - sta bi tek bilo da nije :lol:
Šta je čudno kada nabaciš posudu sa vodom na vatru? Dno posude se počne zagrijavati, i na koncu proključa voda.
Uvijek spominješ Milostivog, a nikada sotonu? Je li ti to sotona ne dozvoljava da i njega u negativnom kontekstu spomeneš? :evil:
Sama neopoznanica ili negacija Boga automatski ukljucuje i nepoznanicu ili nepostojanje sejtana/sotone - jer ga je po narativu Bog i stvorio :D
allem_77

#10855 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

славянин,
neko bi rekao, mudro zboriš. A ja kažem, mudro trolaš.
Ako ti i ja budemo raspravljali, uništit će mo temu. :lol:
exampLe.

#10856 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Moj Smrle i ostali...

Ti znaci totalno zanemarujes cinjenicu da bi i ti (99%) bio krscanin da te je rodila kakva Britney, a napravio John negdje u Coloradu.
Znaci rodio bi se, odrastao i imao vjerovanje koje si pokupio od svojih roditelja i okoline da je Isus Boziji sin.

Citao bi Bibliju, isao u crkvu itd. itd.

Kao takav, sigurno bi cuo za Islam jer u danasnje vrijeme gdje je u 21. stoljecu tehnologija toliko napredovala je skoro pa nemoguce da nikad nisi cuo za Islam i Kur’an.

Dakle, ovdje dolazimo do zakljucka da ustvari sreca odlucuje o tome hoce li ti roditelji biti muslimani ili krscani, pa samim tim ako te rodi Britney koja vjeruje u Isusa i koja bi sasvim prirodno prenijela i tebi svoju vjeru (kao sto su tebi sad tvoja mama/otac/nana prenijeli islam jer si imao tu srecu da te rodi muslimanka i da odrastas u muslimanskoj porodici i okruzenju) tebi je Dzehennem zagarantovan jer si cuo za islam i Kur’an ali si se rodio i umro kao krscanin zato sto si imao taj peh da te rodi krscanka, te ti od rodjenja ispira mozak svojim vjerovanjima i Biblijom i gdje su male sanse da se ti od tog “ispiranja” mozga odbranis.

Znaci zao mi je, nisi imao srece da te rodi muslimanka, ides u dzehennem lagano.
Last edited by exampLe. on 19/05/2019 10:06, edited 4 times in total.
allem_77

#10857 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Možda bi Smrle odmah umro, nakon rođenja? Pa tako bez obzira što ga je rodila Britney, opet ušao u Dženet?
Matris

#10858 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Matris »

Diwan wrote:
Matris wrote:Ja bih se pobunio protiv bilo koga (pa i boga kad bi postojao) ko misli da me posjeduje i da moze biti vlasnik nad bilo kim ljudskim bicem. Nikad rob!
Ti si svakako već rob ovog sistema u kojem živš bez da si svjestan toga. Ta 'pobuna' o kojoj pričaš je obična iluzija. Pitanje je u kojem procentu si rob. Kada dođeš negdje na žalter i kad se susrećeš sa raznim birokratskim problemima i zavrzlamama moraš ispoštovati sistem bez obzira da li si u pravu, oštećen itd. Ima mnoštvo stvari koje dokazuju naš robovski status.
Covjek postaje rob jedino kad prihvati da bude rob. Mogu ja biti zatvorenik ovog sistema ali rob nikad niciji. Ne pristajem da neko bude moj vlasnik. Zalim ljude koji misle da imaju vlasnike i da je to normalno da neko njima ima pravo raditi sta god hoce i da su oni toliko bezvrijedni da neko ima vlasnistvo nad njima. Rob je samo onaj koji prihvati u svojoj glavi da neko ima pravo da bude njegov robovlasnik.
Kod religije nije najzalosnije sto su ljudi sebe ubijedili da su nistavni, i samo neciji robovi, igracke koje se moraju pokoravati nekim besmislenim pravilima sta ce jesti a sta ne i koliko puta se moraju pokloniti danas. Kakvo je to bice jadno da mu se mora klanjati svaki dan. Pa ni najveci diktatori na zemlji ne zahtjevaju pet puta klanjanje dnevno. Najveci uspjeh religije je sto je ta prica prodana bez ikakvog dokaza da taj uzviseni robovlasnik uopste postoji. Covjek kad sutra napravi AI nece od njega zahtjevati od toga AI da se klanja tom covjeku 5 puta dnevno. To bi bilo odmah vidjeno kao bolesno i taj AI bi bio nenormalan kad bi pristao na to.
Robovi, pokoravajte se ako vas to cini sretnim. Ja ne bih nikad, cak i da bog postoji i da je sve to istina i da cu zavrsiti u paklu. Bolje biti u paklu i misliti svojom glavom nego rob u dzenetu jednom takvom narcisoidnom tiraninu. Nikad pristati na diktatorski rezim pa bilo gdje da postoji.
Bog ne samo da ne postoji, nego i da postoji takav kakav je opisan ne zasluzuje da ga se postuje.
zagortenej

#10859 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote: Pa cijeli zivot bude dobar a ne vjeruje u boga... zik :lol:
evo recimo nevjeruje u Boga zato sto nikad nije cuo za ikakve argumente, mozda takav bude na test izasao.

a ako bude dobar, a cuje za vjeru islam, ili bilo kakve argumente koje ukazuju na postojanje Boga pa odbije to, Bog moze da m uisplati na ovom svijetu za njegovu dobrotu, ali ce praznih dzepova doci ispred njega na sudnjem danu.
Image
Dope_Man

#10860 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

Matris wrote: Bog ne samo da ne postoji, nego i da postoji takav kakav je opisan ne zasluzuje da ga se postuje.
Ovo je kljucna recenica u svemu. Sva rasprava o tome da li postoji ili ne je besmislena jer se negativna tvrdnja ne moze dokazati, a niko od ovih koji je iznio pozitivnu tvrdnju svakako nema dokaza.

Ali zato postoji opis tog njihovog teoretskog gospodara i o tome se moze raspravljati, da li bi takvo bice bilo vrijedno obozavanja. I zakljucak bilo kog racionalnog covjeka je ovo sto si napisao.
Diwan

#10861 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Diwan »

Matris wrote:
Diwan wrote:
Matris wrote:Ja bih se pobunio protiv bilo koga (pa i boga kad bi postojao) ko misli da me posjeduje i da moze biti vlasnik nad bilo kim ljudskim bicem. Nikad rob!
Ti si svakako već rob ovog sistema u kojem živš bez da si svjestan toga. Ta 'pobuna' o kojoj pričaš je obična iluzija. Pitanje je u kojem procentu si rob. Kada dođeš negdje na žalter i kad se susrećeš sa raznim birokratskim problemima i zavrzlamama moraš ispoštovati sistem bez obzira da li si u pravu, oštećen itd. Ima mnoštvo stvari koje dokazuju naš robovski status.
Covjek postaje rob jedino kad prihvati da bude rob. Mogu ja biti zatvorenik ovog sistema ali rob nikad niciji. Ne pristajem da neko bude moj vlasnik. Zalim ljude koji misle da imaju vlasnike i da je to normalno da neko njima ima pravo raditi sta god hoce i da su oni toliko bezvrijedni da neko ima vlasnistvo nad njima. Rob je samo onaj koji prihvati u svojoj glavi da neko ima pravo da bude njegov robovlasnik.
Kod religije nije najzalosnije sto su ljudi sebe ubijedili da su nistavni, i samo neciji robovi, igracke koje se moraju pokoravati nekim besmislenim pravilima sta ce jesti a sta ne i koliko puta se moraju pokloniti danas. Kakvo je to bice jadno da mu se mora klanjati svaki dan. Pa ni najveci diktatori na zemlji ne zahtjevaju pet puta klanjanje dnevno. Najveci uspjeh religije je sto je ta prica prodana bez ikakvog dokaza da taj uzviseni robovlasnik uopste postoji. Covjek kad sutra napravi AI nece od njega zahtjevati od toga AI da se klanja tom covjeku 5 puta dnevno. To bi bilo odmah vidjeno kao bolesno i taj AI bi bio nenormalan kad bi pristao na to.
Robovi, pokoravajte se ako vas to cini sretnim. Ja ne bih nikad, cak i da bog postoji i da je sve to istina i da cu zavrsiti u paklu. Bolje biti u paklu i misliti svojom glavom nego rob u dzenetu jednom takvom narcisoidnom tiraninu. Nikad pristati na diktatorski rezim pa bilo gdje da postoji.
Bog ne samo da ne postoji, nego i da postoji takav kakav je opisan ne zasluzuje da ga se postuje.
Nisi ti samo zatvorenik ovog sistema, nego si bukvalno rob, jer si na sve pristao da bi mogao živjeti i funkcionisati. Pobuni se protiv sistema i svih nepravdi koji postoje pa ćemo vidjeti dokle ćeš. Ili si dio tala, a time opet služiš i dokazuješ da si rob. Pobuni se protiv svog šefa, partije, petog i desetog, a sigurno ima mnogo razloga da se pobuniš, pa ćemo vidjeti, tako da ta priča o tvom navodnom buntovništvu,koja je inače odlika mladih, ne pije vode. Tebi ne treba Bog kome bi 'robovao', već imaš mnogo više njih kojima robuješ. U tu priču koju si razvio oko Boga ne ulazim, samo sam replicirao na tvoju kategoričku tvrdnju da nikome ne robuješ. Aha, malo sutra, ili kako kažu, u mjesecu limburgu.
Smrcak15

#10862 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote: Nego :?
tipa

Hoces li mi biti poslusan?

AKo se obavezes da, onda ti bude naredjeno da skocis u vatru, da se vidi koliko ti zaista zelis biti poslusan?

Ako skocis, fakticki uskocis u dzennet, jer te ta vatra ne bi przila, to je samo da se vidi spremnost i dali bi se rijec odrzala.
A onaj ko odbije da udje u vatru bit ce kaznjen.
Smrcak15

#10863 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zposao wrote: Evo ne bijaše mi mrsko pa sam se malo podsjetio. Elem, jehovine svjedoke nijedna druga kršćanska zajednica na svijetu ne smatra kršćanima zato jer ne prihvataju dogmu o Svvetom Trojstvu. A ni Jehovini Svjedoci ne prihvataju nijednu drugu krscansku crkvu.
Znači jedno isključuje drugo. Na jednoj strani imaš same Jebovine Svedoke, a na drugoj sve ostale krsćanske crkve.

Btw, piše na wikipediji i da i Jehovini Svejdoci vjeruju da je Isus božanskog podrijetla. Tako da ti hipotetska teza u potpunosti pada u vodu.

Znači mogao si jednostavno reći da se apsolutno nijedan kršćanin po tvome nauku ne može nadati vječnom životu. :D
evo da i ja tebi kazem onda

svako onaj ko vjeruje da je Isus Bog, ili njegov sin, rodjeni, znaci da je bozanskog porijekla, ili trojstvo i umre na takvom vjerovanju, ne gine mu dzehennem, to vam ne kaze smrle, nego vam se Bog direktno vama krscanima obraca preko Kurana

Bog kaze vama Krscanima u Kuranu:

1 Hvaljen neka je Allah, koji Svome robu(Muhammedu) objavljuje Knjigu(Kuran),
..
4 i da opomene one koji govore: 'Allah je Sebi uzeo sina.'

85 Onoga Dana kada čestitē kao uzvanike pred Milostivim sakupimo,
86 a kad u Džehennem žedne grješnike potjeramo,
87 niko se ni za koga neće moći zauzimati, osim onoga kome Milostivi dopusti.
88 Oni(krscani) govore: 'Milostivi je uzeo dijete!' –
89 Vi, doista, nešto odvratno govorite!
90 Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe
91 što Milostivom pripisuju dijete.
92 Nezamislivo je da Milostivi ima dijete –

ovdje jos jasnije Bog prijeti krscanima za devijantna vjerovanja

5:72 Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je – Mesih(Mesija), sin Marijin/Merjemin!' A Mesih je govorio: 'O sinovi Izrelovi/Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Raj/Džennet zabraniti i boravište njegovo će Pakao/Džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći.'

kada pogledas bibliju, jasno se moze vidjeti da Isus nije Bog, ali krscani idu na one dijelovi biblije koji su nejasni da bi preko njih opravdali svoje vjerovanje, i tako sami sebe svojim rukama bacali u ponore Dzehennema na sudnjem danu.

Pazi sad ovo, ko god dodje od muslimana, krscana, zidova ili bilo ko cini Sirk, (pripisivanje sudruga Boga u bilo cemu) takav ulazi u Dzehennem pa makar se zvao i Muhammed ili Isus ili peti i deseti. nedopustivo je Bogu da mu neko pripisuje sudruga u bilo cemu.

osoba koja fura takva vjerovanja da mu se prise dijete, il ida ima jos neko Bog uz pravog Boga, a misli da cini Bogu ugodno djelo, je poput osobe koju boli glava i misli ako sam sebi otkine glavu da ce uciniti sebi dobro da se rijesi glavobolje. :-)
Smrcak15

#10864 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

nije to nista cudno, on ti fino kaze, dodji mi da ti dam svoju milost, priblizi mi se, ne idi putem koji vodi u patnju, ne bacajte sami sebe svojim rukama u propast....i onda dodje jedan славянин i kaze, ma pusti ti to, idem ja svojim putem, nevjerujem ja u te tvojhe dzehenneme i zivote poslije smrti, nema od tog nista....pa evo recimo da bas je tako kako sto Bog kaze i ispostavi se da je tako, i ti zaglavis u dzehennem.

Ko je ovdje kriv

Bog te upozorava cijelog zivota, ne idi tim putem , ne zelim da te kaznim, hocu da ti dadnem milost, ti meni hodaju ja cu tebi trkom prici, nemam nikakve koristi da te kaznim ,a ako sam ides tim putem pa to ti bude sam pao sam se ubio, nisam ti ja kriv sto si neposlusan.

i sad stvarno ako bi zaglavio u dzehennemu, hoces li ti Boga kriviti ili sebe, Boga koji te upozoravao da ne ides putem propasti, koji te pozivao konstantno u svoj Raj, a ti onako odmahivao rukom kao kad muha sleti na nos pa samo mahnes da je optjeras, nista specijalno ti nije znacilo, kad ti Bog kaze priblizi mi se da te uvedem u svoj Raj, budi Mi poslusan za svoje dobro a ne za moje dobro, jer od poslusnosti ti ces profitirati i tvoja familija, a ne budes li poslusan, nastradat ces a mozes i svoju familiju povuci za sobom.

To je klasicni primjer; hoces na put da ides u neki grad, ima dva puta, jedan je kratak i nrepremositv, ima ogromna rupa, a drugi je dug i dobar, pa ti odabres ipak ovaj kraci na kojem je rupa za koju sam te upozoravao, sjedes ti i fmailija u auto i oglusis se od moje upozorenje, i sletite u tu rupu i nastradete svi.

Ko je krivac ovdje, Tiiiii, druze Tiiii

tako isto je i sa Bogom ako zaglavis u dzehennem, ti ces shvatiti da si sam sebe svojim rukama ubacio tamo i tad bi u to situaciji bilo ovo, kao sto

Bog kaze:

102 Oni čija dobra djela budu teška, oni će želje svoje ostvariti,
103 a oni čija dobra djela budu lahka, oni će posve izgubljeni biti, u Džehennemu će vječno boraviti,
104 vatra će im lica pržiti i iskeženih zuba će u njemu ostati.
105 'Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, a vi ste ih poricali?'
106 'Gospodaru naš' – reći će – 'naši prohtjevi su bili od nas jači, te smo postali narod zalutali.
107 Gospodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, sami bismo sebi nepravdu učinili.'
108 'Ostanite u njoj prezreni i ništa Mi ne govorite!' – reći će On.
109 'Kad su neki robovi Moji govorili: 'Gospodaru naš, mi vjerujemo, zato nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti si najmilostiviji!' –
110 vi ste im se toliko rugali da ste zbog toga na Mene zaboravljali i uvijek ste ih ismijavali.
111 Njih sam Ja danas nagradio za ono što su trpjeli, oni su, doista, postigli ono što su željeli.
Smrcak15

#10865 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote: Jednostavno ne vidim smisao u Bogu sa osobinama sadiste.
Ti kako hoćeš.

nije on sadista nego je tvoja percepcija Boga pogresna.

ti si na ovom nivou percepcije, i to te moze ukopati, takvo pogresno razimisljanje...

recimo prvi put dodjes u civilizovani svijet nakon sto te neko u nekom selu na planinama rekao da moras otici u bolnicu da ti doktor pomoze oko neko zdravstvenog problema, udjes u BOlnicu i sjedes pored operacione sale, pogledas kroz prozor vrata vidis hirurga kako rastvorio stomak osobe radi nesto, umazan krvlju do zavrat, izlazi na vrata onako krv, ti predstravljen, kontas gdje sam ja dasao, ovo je neki psihopata kad moze ovako da ubije osobu i rastvori je (neznajuci da je to operacija za spasavanje osobe, gdje nerkoza odradi svoj dio posla i krene operacija)...i tako zbog pogresne percpecije ti pobjegnes iz bolnice mislis da je to neki psihopata, i onda za nekolika dana umres zato sto ti se pomoc nije ukazala. ti si klasican ovakav primjer, jer mislis Bog je sadista zato sto ima dzehennem, kao eto svi ljudi su med i mlijeko i niko nikad ne cini grijehe koje zasluzuju itekakvu kaznu.

Bog ti kaze nemam koristi da te kaznim, zato ne idi tim putem koji vodi u dzehennem, dzehennem sam postavio za osobe koji idu tim putem koji sami izaberi taj put, ja ovdje te upozoravam da ne ides tim putem i da ides putem koji meni vodi i koji vodi vjecnom uzivanju u Raju.

i ti kazes, e necu ja idem kuda ja hocu.

U tom slucaju , mogu samo da kazem, sam pao sam se ubio :kiss: ko ti je kriv onda.
allem_77

#10866 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

zposao wrote:

Evo ne bijaše mi mrsko pa sam se malo podsjetio. Elem, jehovine svjedoke nijedna druga kršćanska zajednica na svijetu ne smatra kršćanima zato jer ne prihvataju dogmu o Svvetom Trojstvu. A ni Jehovini Svjedoci ne prihvataju nijednu drugu krscansku crkvu.
Znači jedno isključuje drugo. Na jednoj strani imaš same Jebovine Svedoke, a na drugoj sve ostale krsćanske crkve.

Btw, piše na wikipediji i da i Jehovini Svejdoci vjeruju da je Isus božanskog podrijetla. Tako da ti hipotetska teza u potpunosti pada u vodu.

Znači mogao si jednostavno reći da se apsolutno nijedan kršćanin po tvome nauku ne može nadati vječnom životu.
Evo ti još malo. :D
Prva i pola druge Božije zapovijedi,

Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.
Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi.

Deset zapovijedi do danas čine temelj židovske i kršćanske vjere.

Možda ima židova i kršćana koji vjeruju u Božije zapovijedi?
Last edited by allem_77 on 19/05/2019 11:53, edited 1 time in total.
Smrcak15

#10867 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
allem_77 wrote:
Sama neopoznanica ili negacija Boga automatski ukljucuje i nepoznanicu ili nepostojanje sejtana/sotone - jer ga je po narativu Bog i stvorio :D
BOga i andjele nemozemo empirijski dokazati, dok sejtana/sotonu mozemo, Sejtan/Sotona se vrlo lahko moze dokazati kroz exorcizam, ko je prosao kroz ove stvari zna o cemu pricam.
Smrcak15

#10868 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

exampLe. wrote:Moj Smrle i ostali...

Ti znaci totalno zanemarujes cinjenicu da bi i ti (99%) bio krscanin da te je rodila kakva Britney, a napravio John negdje u Coloradu.
Znaci rodio bi se, odrastao i imao vjerovanje koje si pokupio od svojih roditelja i okoline da je Isus Boziji sin.

Citao bi Bibliju, isao u crkvu itd. itd.

Kao takav, sigurno bi cuo za Islam jer u danasnje vrijeme gdje je u 21. stoljecu tehnologija toliko napredovala je skoro pa nemoguce da nikad nisi cuo za Islam i Kur’an.

Dakle, ovdje dolazimo do zakljucka da ustvari sreca odlucuje o tome hoce li ti roditelji biti muslimani ili krscani, pa samim tim ako te rodi Britney koja vjeruje u Isusa i koja bi sasvim prirodno prenijela i tebi svoju vjeru (kao sto su tebi sad tvoja mama/otac/nana prenijeli islam jer si imao tu srecu da te rodi muslimanka i da odrastas u muslimanskoj porodici i okruzenju) tebi je Dzehennem zagarantovan jer si cuo za islam i Kur’an ali si se rodio i umro kao krscanin zato sto si imao taj peh da te rodi krscanka, te ti od rodjenja ispira mozak svojim vjerovanjima i Biblijom i gdje su male sanse da se ti od tog “ispiranja” mozga odbranis.

Znaci zao mi je, nisi imao srece da te rodi muslimanka, ides u dzehennem lagano.
ne mora znaciti da bi, ako bi se sluzio svojom logikom odabrao bi islam, jer mi je nalogicija vjera, dok krscanstvo je toliko nelogicno da bi ako bi birao sta da budem, ateista ili krscanin, bez razmisljanja uzeo ateizam.
prvi da te informise, ja sam u islam sam usao bez roditelja, ja sam se prvo islamu naucio pa tek onda roditelja ucio o islamu i ostalu familiju, tako da nema veze bas ko me rodio, nego sta odabares studirajuci i analiziraju sve to.

Znaci zao mi je, nisi imao srece da te rodi muslimanka, ides u dzehennem lagano
ti bas ne poznajes kako stvari ufynkcionisu po islamu

evo ja ti kazem, da mene da je otac Muhammed i majka fatima rodili ja opet mogu da dubine dzehennema odem iako mozda nekad i klanjam.

dok da me britanny rodi tamo negdje u Americi, mogu opet do dzenneta.

Shvati ovo prvilo u islamu, Bog ne kaznjava nikoga kome poslanika posalje, ako nije dosao dokaz ili poslanik dok si zivio onda ces da budes stavljen na test na sudnjem danu.

mada ja sam misljenja da svako onaj ko ima tv, kompijuter pa cak i mobil sa wifi konekcijom ne moze biti podlozen testu na sudnjem danu, jer imas ogroman pristup infomracijama, da je sve do covjeka hoce li se pokrenuti ili ne. toliko infomracija imas da nema opravdanja vise, svako moze da sazna o islamu.
Smrcak15

#10869 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zposao wrote: Evo ne bijaše mi mrsko pa sam se malo podsjetio. Elem, jehovine svjedoke nijedna druga kršćanska zajednica na svijetu ne smatra kršćanima zato jer ne prihvataju dogmu o Svvetom Trojstvu. A ni Jehovini Svjedoci ne prihvataju nijednu drugu krscansku crkvu.

Znači mogao si jednostavno reći da se apsolutno nijedan kršćanin po tvome nauku ne može nadati vječnom životu. :D

ne smatra kršćanima zato jer ne prihvataju dogmu o Svvetom Trojstvu.
imam ja i ljepsu definiciju koju bi svi krscani koji imaju imalo logike u sebi trebali da prihvate, a to je definicija krscanina bi trebala da bude

Krscanin je onaj ko slijedi Isusa.

Je li ovo prirodnije zvuci od paganskog mnogobozackog vjerovanja svetog trojstvo, gdje ne znas ko pije ko placa
zposao

#10870 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

Smrcak15 wrote:

evo da i ja tebi kazem onda

svako onaj ko vjeruje da je Isus Bog, ili njegov sin, rodjeni, znaci da je bozanskog porijekla, ili trojstvo i umre na takvom vjerovanju, ne gine mu dzehennem, to vam ne kaze smrle, nego vam se Bog direktno vama krscanima obraca preko Kurana

Bog kaze vama Krscanima u Kuranu:

1 Hvaljen neka je Allah, koji Svome robu(Muhammedu) objavljuje Knjigu(Kuran),
..
4 i da opomene one koji govore: 'Allah je Sebi uzeo sina.'

85 Onoga Dana kada čestitē kao uzvanike pred Milostivim sakupimo,
86 a kad u Džehennem žedne grješnike potjeramo,
87 niko se ni za koga neće moći zauzimati, osim onoga kome Milostivi dopusti.
88 Oni(krscani) govore: 'Milostivi je uzeo dijete!' –
89 Vi, doista, nešto odvratno govorite!
90 Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe
91 što Milostivom pripisuju dijete.
92 Nezamislivo je da Milostivi ima dijete –

ovdje jos jasnije Bog prijeti krscanima za devijantna vjerovanja

5:72 Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je – Mesih(Mesija), sin Marijin/Merjemin!' A Mesih je govorio: 'O sinovi Izrelovi/Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Raj/Džennet zabraniti i boravište njegovo će Pakao/Džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći.'

kada pogledas bibliju, jasno se moze vidjeti da Isus nije Bog, ali krscani idu na one dijelovi biblije koji su nejasni da bi preko njih opravdali svoje vjerovanje, i tako sami sebe svojim rukama bacali u ponore Dzehennema na sudnjem danu.

Pazi sad ovo, ko god dodje od muslimana, krscana, zidova ili bilo ko cini Sirk, (pripisivanje sudruga Boga u bilo cemu) takav ulazi u Dzehennem pa makar se zvao i Muhammed ili Isus ili peti i deseti. nedopustivo je Bogu da mu neko pripisuje sudruga u bilo cemu.

osoba koja fura takva vjerovanja da mu se prise dijete, il ida ima jos neko Bog uz pravog Boga, a misli da cini Bogu ugodno djelo, je poput osobe koju boli glava i misli ako sam sebi otkine glavu da ce uciniti sebi dobro da se rijesi glavobolje. :-)

Dobro, znači po tebi nijedan pravi kršćanin od današnjih milijardu i kusur (a i prijašnjih ko zna koliko) nejma nikakve šanse za Raj...

A što se tiće tih "poruka za kršćane u Kuranu"... :-) smiješno je drugima poručivati nešto preko svoje knjige.
Isto tako krsćani mogu poručiti tebi ili općenito muskimanima da nećeš vidjeti Boga jer si odbacio Isusa Krista. :)
Fino Isus govori na više mjesta u Bibliji da ko odbaci Sina, odbacio je i Onoga ko ga je poslao :zjev:

Ne zanimaju mene sada ta prepucavanja islam kontra krsćanstva i obratno, možemo to na nekoj drugoj temi pokušat raspravljat.
Samo ti je bezveze da ti uzimaš jednu knjigu koja je za tebe sveta i tom knjigom mlatiš druge po glavi. Tako isto mogu i druge religije ili sekte govoriti za svakog ostalog.

Po čemu bi bilo išta istina to što piše u Kuranu a ne bi bilo istina ono što piše u nekoj drugoj knjizi? 8)
Matris

#10871 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Matris »

Diwan wrote:
Nisi ti samo zatvorenik ovog sistema, nego si bukvalno rob, jer si na sve pristao da bi mogao živjeti i funkcionisati. Pobuni se protiv sistema i svih nepravdi koji postoje pa ćemo vidjeti dokle ćeš. Ili si dio tala, a time opet služiš i dokazuješ da si rob. Pobuni se protiv svog šefa, partije, petog i desetog, a sigurno ima mnogo razloga da se pobuniš, pa ćemo vidjeti, tako da ta priča o tvom navodnom buntovništvu,koja je inače odlika mladih, ne pije vode. Tebi ne treba Bog kome bi 'robovao', već imaš mnogo više njih kojima robuješ. U tu priču koju si razvio oko Boga ne ulazim, samo sam replicirao na tvoju kategoričku tvrdnju da nikome ne robuješ. Aha, malo sutra, ili kako kažu, u mjesecu limburgu.
Radim za koga ja hocu a ako hocu i ne moram. Zivim gdje hocu, koliko hocu i kako hocu. Nisam clan partije, freelancer sam te nemam sefa, zivim kao nomad te sam u svakoj drzavi manje od 6 mjeseci. Ali cak i da sam u jednoj drzavi i radim za jednog poslodavca to ne znaci da sam rob poslodavcu. Moj poslodavac ako bi rekao da mu se moram klanjati dao bi otkaz. Postujem ja njega i on mene. Ja njemu dajem svoj rad, on mene plati i cista posla. Niti sam ja njegov rob niti on moj. Uvijek mogu promjeniti poslodavca.
Rob je rijec specificna za odnos gdje jedno bice misli da posjeduje drugo bice te odredjuje pravila ponasanja za to bice. Za neposlusnost kazna je mucenje. Da li ce tvoj zamisljeni gospodar tebe muciti ako ne budes slijedio ono sta on hoce od tebe? Odgovor na to pitanje ce ti otkriti da li si rob ili nisi.
zposao

#10872 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

Smrcak15 wrote:

imam ja i ljepsu definiciju koju bi svi krscani koji imaju imalo logike u sebi trebali da prihvate, a to je definicija krscanina bi trebala da bude

Je li ovo prirodnije zvuci od paganskog mnogobozackog vjerovanja svetog trojstvo, gdje ne znas ko pije ko placa

Dobro, znači ti imaš neku novu definiciju koju bi sad morali prihvatiti svi na svijetu, u protivnom su glupi :lol: kako logično i skromno od tebe :D

Ništa, predloži to negdje kad se skupe za sećijom krsćanske vjerske vođe pa im predloži :thumbup:

A ako već daješ svoje neke definicije, može li onda neko reći da je na primjer musliman svako onaj koji se poziva na proroka Muhameda , bez obzira kako tumačio njegov nauk i slaže li se sa većinskim islamskim pravcima? To bi bila neka tvoje definicija muslimana onda? Musliman je čak i onaj ko vjeruje da je Muhamed bio prorok, poštuje ga i slično, ali ne vjeruje ništa od ovog što vjeruju glavni islamski učenjaci i vjerske škole. Jel se slažeš sa ovakvim rezonom?
Edit: da još zakomplikujemo.. :D na primjer taj isti čovjek koji na primjer vjeruje da je Muhamed bio Božiji prorok ali ne vjeruje da mu je dat Kuran, nego da je to poslje nadodano, i ne drži se glavnih stubova islama, nevo samo miski da je Muhamed dobar čovjek i poštuje ga. Je li takav onda musliman? :-)
Last edited by zposao on 19/05/2019 12:23, edited 1 time in total.
exampLe.

#10873 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Ti Smrle gledas stvari iz pogresnog ugla.

Kolike su sanse da ti sad sa Islama predjes na Krscanstvo?
Nikakve.

Isto tako bi bilo i da si rodjen kao Krscanin, veoma male sanse bi bile da predjes na Islam jer si citav zivot odrastao, te si ucen u okruzenju gdje je Isus Boziji sin i gdje je Biblija zakon.

Lako ti je sada iz ove perspektive reci “eto ja bi presao na Islam i da sam se rodio u SAD-u”.

To isto kao da ja kazem “sigurno bi navijao za Zelju da sam se rodio u New Yorku i da nikakve veze nemam sa Bosnom i Sarajevom”.
Smrcak15

#10874 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zposao wrote:
Smrcak15 wrote:

Dobro, znači ti imaš neku novu definiciju koju bi sad morali prihvatiti svi na svijetu, u protivnom su glupi :lol: kako logično i skromno od tebe :D

Ništa, predloži to negdje kad se skupe za sećijom krsćanske vjerske vođe pa im predloži :thumbup:

A ako već daješ svoje neke definicije, može li onda neko reći da je na primjer musliman svako onaj koji se poziva na proroka Muhameda , bez obzira kako tumačio njegov nauk i slaže li se sa većinskim islamskim pravcima? To bi bila neka tvoje definicija muslimana onda? Musliman je čak i onaj ko vjeruje da je Muhamed bio prorok, poštuje ga i slično, ali ne vjeruje ništa od ovog što vjeruju glavni islamski učenjaci i vjerske škole. Jel se slažeš sa ovakvim rezonom?
Edit: da još zakomplikujemo.. :D na primjer taj isti čovjek koji na primjer vjeruje da je Muhamed bio Božiji prorok ali ne vjeruje da mu je dat Kuran, nego da je to poslje nadodano, i ne drži se glavnih stubova islama, nevo samo miski da je Muhamed dobar čovjek i poštuje ga. Je li takav onda musliman? :-)

to je prosta logika, slijedis Isusa krscnin si, slijedis Muhammeda musliman si, slijedis BUddu, budista si itd

prosta logika druze.
Smrcak15

#10875 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

exampLe. wrote:Ti Smrle gledas stvari iz pogresnog ugla.

Kolike su sanse da ti sad sa Islama predjes na Krscanstvo?
Nikakve.

Isto tako bi bilo i da si rodjen kao Krscanin, veoma male sanse bi bile da predjes na Islam jer si citav zivot odrastao, te si ucen u okruzenju gdje je Isus Boziji sin i gdje je Biblija zakon.

Lako ti je sada iz ove perspektive reci “eto ja bi presao na Islam i da sam se rodio u SAD-u”.

To isto kao da ja kazem “sigurno bi navijao za Zelju da sam se rodio u New Yorku i da nikakve veze nemam sa Bosnom i Sarajevom”.
pa vjerovatno bi bio musliman, presao bi na islam da sam amerikanac i imam sve dosptupne informacije o islamu.
Locked