Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Towelie

#10851 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Razmisljaj dugorocno.
i kad molis i meditiras i pricas na jezicima, i to je glimpse.
Niko nije u stanju konstante ekstaze.cak ni sveci
Ni ne radi se o ekstazi, konstantan je osecaj blazenstva, to je cak i bolje od ekstaze jer, kako i sama kazes, ne mogu ni sveci stalno bit u njoj, a i nakon vrhunca sledi spustanje i osecaj ispraznosti.
Bloo
Globalna šefica

#10852 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

triconja wrote: Evo raje posto vidim da imate malo drugacije misli o bogu i vjeri da vas nesto priupitam. Uzmimo hipoteticki da je neki bog stvorio sve. Sta mislite kakav je odnos tog boga prema ljudima ili bilo cemu? Hoce li on ljudima napraviti raj jer eto boje ga se, mole mu se i ne ubijaju druge a onima koji su obrat napraviti pakao? Hoce li uopste taj bog da voli ljude onako kako trenutne poznate religije to sminkaju? Ima li ikakve logike ovo sto sam naveo kao hipoteticki slucaj?
Ovo zahtijeva gajbu pive i pisanje traktata :lol: :lol:
Što ni Nick Cave rekao..I don't believe in an interventionist God...jer ako bih vjerovala u takvog, odmah bih se samoubila.
Lakše mi je smatrati da je, ako postoji, neki koji nas je zaboravio, te nema ništa poslije. Jer ako je tu, zašto ne djeluje. Gdje je nestao aktivni princip sa početka stvaranja?
Bloo
Globalna šefica

#10853 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote:
Razmisljaj dugorocno.
Ni ne radi se o ekstazi, konstantan je osecaj blazenstva, to je cak i bolje od ekstaze jer, kako i sama kazes, ne mogu ni sveci stalno bit u njoj, a i nakon vrhunca sledi spustanje i osecaj ispraznosti.
Ili ispunjenosti, ali to je vec zenska strana :lol: :lol: :lol: :lol:
harač

#10854 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Bloo wrote:
harač wrote:schopenhauer - inače, veliki fan istočnjačkih filozofija i vjerovanja o asketizmu i uništenju sopstva - mislio je, suprotno kantu, da se stvar-po-sebi može, nakratko, vidjeti u umjetnosti. njegov, pak, veliki fan nietzsche to produbljuje tako da zaključuje da je svrha života u umjetnosti, gdje je estetsko zadovoljstvo isto onom orgazmičnom. ukrako: niče nije bio nihilista, i smisao je u seksu

istina, to je rani niče :lol:
Kasnije je postao pravi party breaker :lol: :lol: :lol:
gledao sam nedavno neki dokumentarac o njegovom životu i haman mu je baš žena dohakala :lol: on nako lud ikonoklast protiv društvenih normi i kršćanskog morala doš'o tobe i nju krenuo zaprosit, a ona nekakva mlada, pametna i slobodnog duha dva-tri puta ga od*ebala... istina, on je tad već bio malo creepy :lol:
Towelie

#10855 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Bloo wrote:
Towelie wrote:
Razmisljaj dugorocno.
Ili ispunjenosti, ali to je vec zenska strana :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: I zenama je ispraznost nakon :izet: Musko, zensko, ne gine ti neispunjenost telesnim na duze staze. :P
Towelie

#10856 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Bloo wrote:
triconja wrote: Evo raje posto vidim da imate malo drugacije misli o bogu i vjeri da vas nesto priupitam. Uzmimo hipoteticki da je neki bog stvorio sve. Sta mislite kakav je odnos tog boga prema ljudima ili bilo cemu? Hoce li on ljudima napraviti raj jer eto boje ga se, mole mu se i ne ubijaju druge a onima koji su obrat napraviti pakao? Hoce li uopste taj bog da voli ljude onako kako trenutne poznate religije to sminkaju? Ima li ikakve logike ovo sto sam naveo kao hipoteticki slucaj?
Ovo zahtijeva gajbu pive i pisanje traktata :lol: :lol:
Što ni Nick Cave rekao..I don't believe in an interventionist God...jer ako bih vjerovala u takvog, odmah bih se samoubila.
Lakše mi je smatrati da je, ako postoji, neki koji nas je zaboravio, te nema ništa poslije. Jer ako je tu, zašto ne djeluje. Gdje je nestao aktivni princip sa početka stvaranja?
Mozda i deluje, samo ga ne prepoznajes. God works in mysterious ways. :D
Bloo
Globalna šefica

#10857 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote: :lol: I zenama' je ispraznost nakon :izet: Musko, zensko, ne gine ti neispunjenost telesnim na duze staze. :P
Jesi i ti zensko?
Vidis razliku izmedu nas dvoje, ja nisam negirala ispraznost kod muskih jedinki nakon orgazma, već ponudila iskustveni dozivljaj druge strane koji si ti po defaultu odmah negirao.

ccccccccccccccccccc
ccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

to je taj androcentrizam :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#10858 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote: gledao sam nedavno neki dokumentarac o njegovom životu i haman mu je baš žena dohakala :lol: on nako lud ikonoklast protiv društvenih normi i kršćanskog morala doš'o tobe i nju krenuo zaprosit, a ona nekakva mlada, pametna i slobodnog duha dva-tri puta ga od*ebala... istina, on je tad već bio malo creepy :lol:
Nekako svim velikim misliocima dohakaju žene, ali to bude početak neceg velikog. :mrgreen:
Izuzetak je Paul Erdos :mrgreen:
harač

#10859 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

zavisi od atributa. ako je maksimalno dobar i milostiv, it's the least he can do. ali, nužno je odgovoriti i na prethodno pitanje - što mu je to trebalo. prije par dana sam gledao žižeka koji je o tome vazio jedno sat vremena (ne znam zašto, ne pitaj :D ) https://www.youtube.com/watch?v=2UOM3C3q7II
Bloo
Globalna šefica

#10860 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote: Mozda i deluje, samo ga ne prepoznajes. God works in mysterious ways. :D
Don't go there :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#10861 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:
zavisi od atributa. ako je maksimalno dobar i milostiv, it's the least he can do. ali, nužno je odgovoriti i na prethodno pitanje - što mu je to trebalo. prije par dana sam gledao žižeka koji je o tome vazio jedno sat vremena (ne znam zašto, ne pitaj :D ) https://www.youtube.com/watch?v=2UOM3C3q7II
Ne izlaži ga Žižeku, još je mlaaad i dobar!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
harač

#10862 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Bloo wrote:
harač wrote: gledao sam nedavno neki dokumentarac o njegovom životu i haman mu je baš žena dohakala :lol: on nako lud ikonoklast protiv društvenih normi i kršćanskog morala doš'o tobe i nju krenuo zaprosit, a ona nekakva mlada, pametna i slobodnog duha dva-tri puta ga od*ebala... istina, on je tad već bio malo creepy :lol:
Nekako svim velikim misliocima dohakaju žene, ali to bude početak neceg velikog. :mrgreen:
Izuzetak je Paul Erdos :mrgreen:
sasvim slučajno ideja da iz patnje nastaju velike stvari je duboko krščanska i duboko ničeanska :D religion and atheism together again, for the first time :lol:
Towelie

#10863 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Bloo wrote:
Towelie wrote: :lol: I zenama' je ispraznost nakon :izet: Musko, zensko, ne gine ti neispunjenost telesnim na duze staze. :P
Jesi i ti zensko?
Vidis razliku izmedu nas dvoje, ja nisam negirala ispraznost kod muskih jedinki nakon orgazma, već ponudila iskustveni dozivljaj druge strane koji si ti po defaultu odmah negirao.

ccccccccccccccccccc
ccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

to je taj androcentrizam :mrgreen:
Nista ti nisam negirao, niti mogu kad je iskustveno to tvoje o ispunjenosti. :-D Priznajem ti rado to, ali kad se ispunjenost zavrsi, sta ostane onda? Doduse, mozda staru ispunjenost odmah zamenis duzom ili debljom, u tom slucaju povlacim izreceno. :P
Bloo
Globalna šefica

#10864 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote: Nista ti nisam negirao, niti mogu kad je iskustveno to tvoje o ispunjenosti. :-D Priznajem ti rado to, ali kad se ispunjenost zavrsi, sta ostane onda? Doduse, mozda staru ispunjenost odmah zamenis duzom ili debljom, u tom slucaju povlacim izreceno. :P
Kada prođe osjecaj blazenstva, da li nuzno ostaje praznina ili pak se dusa vraca u prvotno stanje ?
Da li se poslije svakog momenta srece osjecas praznim ili pak ostaje trag, ne nuzno ispunjenosti, mada moze i taj izraz, neke srece koja ti daje pogon da ides dalje
Bloo
Globalna šefica

#10865 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:
sasvim slučajno ideja da iz patnje nastaju velike stvari je duboko krščanska i duboko ničeanska :D religion and atheism together again, for the first time :lol:
Sad treba da uleti Lucifer i vikne Nema Boga i raznese nas sve bombom ručne izrade.
Prvi ateistički mučenik :mrgreen:
Towelie

#10866 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Bloo wrote:
Towelie wrote: Nista ti nisam negirao, niti mogu kad je iskustveno to tvoje o ispunjenosti. :-D Priznajem ti rado to, ali kad se ispunjenost zavrsi, sta ostane onda? Doduse, mozda staru ispunjenost odmah zamenis duzom ili debljom, u tom slucaju povlacim izreceno. :P
Kada prođe osjecaj blazenstva, da li nuzno ostaje praznina ili pak se dusa vraca u prvotno stanje ?
Da li se poslije svakog momenta srece osjecas praznim ili pak ostaje trag, ne nuzno ispunjenosti, mada moze i taj izraz, neke srece koja ti daje pogon da ides dalje
Caka je upravo sto je osecaj blazenstva stalan, ko da si stalno ispunjena, a kako je to tacno najbolje znas sama. :P
Towelie

#10867 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Bloo wrote:
harač wrote:
Sad treba da uleti Lucifer i vikne Nema Boga i raznese nas sve bombom ručne izrade.
Prvi ateistički mučenik :mrgreen:
Adekvatan povik bi bio Dawkins Ekber :-D
Bloo
Globalna šefica

#10868 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote:
Bloo wrote:
Caka je upravo sto je osecaj blazenstva stalan, ko da si stalno ispunjena, a kako je to tacno najbolje znas sama. :P
Ah, sad zvucis kao arzy.
Towelie

#10869 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Ah, sad zvucis kao arzy.
Neka mi Allax oprosti. :(
Bloo
Globalna šefica

#10870 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote:
Ah, sad zvucis kao arzy.
Hajd me vise prosvijetli sta je Allax
Towelie

#10871 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Bloo wrote:
Towelie wrote:
Ah, sad zvucis kao arzy.
Hajd me vise prosvijetli sta je Allax
Allax je kad ne moras da pitas bilo koga sta je Allax. Sama si na prethodnoj stranici dala definiciju u svojim komentarima, samo ih pogledaj bolje. :wink:
Bloo
Globalna šefica

#10872 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote: Allax je kad ne moras da pitas bilo koga sta je Allax. Sama si na prethodnoj stranici dala definiciju u svojim komentarima, samo ih pogledaj bolje. :wink:
Da li si ti sam dao taj naziv ili pak je vec ranije postojao i u upotrebi bio?
Ako da, od koga?
Towelie

#10873 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Bloo wrote:
Towelie wrote: Allax je kad ne moras da pitas bilo koga sta je Allax. Sama si na prethodnoj stranici dala definiciju u svojim komentarima, samo ih pogledaj bolje. :wink:
Da li si ti sam dao taj naziv ili pak je vec ranije postojao i u upotrebi bio?
Ako da, od koga?
Ja sam dao naziv, doduse za njega ima uporiste i u Kur'anu. :D
triconja

#10874 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Evo jedno malo egzistencijalno pitanje. Da vam sutra dodju ljudi malo cudniji sa oruzjem i da vam kazu koje ste vjere sta bi vi?

Ja bih posto njihove vjere u sekundi :lol: .
славянин

#10875 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by славянин »

triconja wrote:Evo jedno malo egzistencijalno pitanje. Da vam sutra dodju ljudi malo cudniji sa oruzjem i da vam kazu koje ste vjere sta bi vi?

Ja bih posto njihove vjere u sekundi :lol: .
:D :D :D
Post Reply