Sirija
-
sarajevoxxxx
#10851 Re: Sirija
Unutar Kuvjerisa (aerodrom u Halebu) režim likvidirao 29 Druza i krščana pod optužbom za saradnju sa revolucionarima !
-
sarajevoxxxx
#10852 Re: Sirija
Također 45 druza i kršćana uhapšeno i nalazi se u pritvoru !
- Roland_Of_Gilead
#10853 Re: Sirija
Obratno. On je dobio ime "Zulfikar" po jedinici, njegovo pravo ime je Zulfo.(bez zajebancije)Kikibombona wrote:Lider bosanske formacije Zulfikar je bio Zulfikar Alispago. Cijenim da se jedinica zvala po njegovom imenu.Roland_Of_Gilead wrote:
Za vrijeme H-B rata je u sklopu Armije BiH djelovala neka jedinica "Zulfikar" koja je poklala Hrvate u Trusini.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... r-alispago
Sad me zanima jel "Zulfikar" nešto što je svojstveno samo Šija muslimanima ili je globalno muslimanska stvar?
Zasto se iracka formacija zove Zulfikar, to ne znam.
Saxxx
Kakva je situacija u Nabaku?
Imas ti neki info za Kindi?
Sada sam pročitao da je Zulfikar zapravo ime mača kojeg je koristio Muhamed(prorok) pa ga je naslijedio njegov zet Ali.
I taj Ali je kasnije postao nekakav svetac Šija muslimanima.
E sada, mač Zulfikar kao simbol ima npr. Hezbollah i Iranci ga isto smatraju legendarnim. Zato i pitam jeli to nešto što je svojstveno isključivo Šija muslimanima ili je globalno muslimansko obilježje.
-
udrch
#10854 Re: Sirija
Zulfikar se zvao mač Alije r.a. sa dva vrha, a ova jedinica iz Konjica se zvala prema komadantu, a možda je usput imala i ovu simboliku..Roland_Of_Gilead wrote:Sad me zanima jel "Zulfikar" nešto što je svojstveno samo Šija muslimanima ili je globalno muslimanska stvar?
edit:
to i jeste najveća zamjerka šijama..puni su neke simbolike i bespotrebnih stvari..E sada, mač Zulfikar kao simbol ima npr. Hezbollah i Iranci ga isto smatraju legendarnim. Zato i pitam jeli to nešto što je svojstveno isključivo Šija muslimanima ili je globalno muslimansko obilježje.
Last edited by udrch on 09/12/2013 14:05, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#10855 Re: Sirija
Pa dobro, valjda je logicno da uklone tijela svojih saboraca prije nego naprave snimak.udrch wrote: nisi me čitao..na svim snimcima civili hodaju oko ovih tenkova i borbenih vozila..uopšte se ne primjeti neki otpor iz bolnice..ušli su unutra i strahovito udaraju iz neposredne blizine tenkovima i mitraljezima..ni na jednom snimku nema kao obično poginulih ili rnajenih..juče je avijacija djelovala u neposrednoj blizini i u tom bombardovanju je poginuo neki komadant jedne jedinice..ali iz bolnice nema haman otpora..
siguran sam u pad bolnice..ili će je zauzeti ili će je srušiti eksplozivom..
Sta je sa pripadnicima SAA? Pobunjenici obicno snime njihova tijela. Imaju li mogucnost povlacenja na drugu lokaciju? CZ, kurdski teritorij?
Roland_Of_Gilead
Svaki dan covjek nauci nesto novo.
-
sarajevoxxxx
#10856 Re: Sirija
Za Kindi se vode žestoke borbe, vijest je dakle od jutros:
- basar
#10857 Re: Sirija
Zulfikar je mač Imama Alija a.s. Na bitci na Bedru melek Džibril a.s. je rekao: "Nema mača doli Zulfikara, nit junaka kao Alija."Kikibombona wrote:Lider bosanske formacije Zulfikar je bio Zulfikar Alispago. Cijenim da se jedinica zvala po njegovom imenu.Roland_Of_Gilead wrote:
Za vrijeme H-B rata je u sklopu Armije BiH djelovala neka jedinica "Zulfikar" koja je poklala Hrvate u Trusini.
Sad me zanima jel "Zulfikar" nešto što je svojstveno samo Šija muslimanima ili je globalno muslimanska stvar?
Saxxx
- Roland_Of_Gilead
#10858 Re: Sirija
Pa sad.... Tako i Šija muslimani mogu reći da najviše zamjeraju Sunitima što su npr. u Saudijskoj Arabiji raskopali i porušili sve što bi moglo imati neku simboliku kao što su zatrpali grobove onih koji su pratili proroka Muhameda dok je pokoravao Arapski poluotok.udrch wrote:Zulfikar se zvao mač Alije r.a. sa dva vrha, a ova jedinica iz Konjica se zvala prema komadantu, a možda je usput imala i ovu simboliku..Roland_Of_Gilead wrote:Sad me zanima jel "Zulfikar" nešto što je svojstveno samo Šija muslimanima ili je globalno muslimanska stvar?
edit:
to i jeste najveća zamjerka šijama..puni su neke simbolike i bespotrebnih stvari..E sada, mač Zulfikar kao simbol ima npr. Hezbollah i Iranci ga isto smatraju legendarnim. Zato i pitam jeli to nešto što je svojstveno isključivo Šija muslimanima ili je globalno muslimansko obilježje.
Za mene je puno gore ovo drugo. Nisam za lizanje grobova, ali sam još više protiv toga da se sve ruši jer se nekom vjerskom vođi to ne sviđa. Istu stvar to sada rade i u Siriji. Ne znam tko je stavio onaj post o hrastu-Šebihi kojeg su oni kozojebi porezali ali to što su napravili je puno više pokazalo o njima nego o tom hrastu.
- Kikibombona
#10859 Re: Sirija
Da li se na ovom snimku uzvraca paljba iz Kindi bolnice?sarajevoxxxx wrote:Za Kindi se vode žestoke borbe, vijest je dakle od jutros:
Ako pripadnici SAA nemaju gdje pobjeci, bice ovo teska bitka za obe strane.
- Roland_Of_Gilead
#10860 Re: Sirija
Dobro. Vidim da si upućen. Sad me zanima jeli to nešto što je svojstveno kao obilježje Šija muslimanima ili je globalna muslimanska stvar?basar wrote:Zulfikar je mač Imama Alija a.s. Na bitci na Bedru melek Džibril a.s. je rekao: "Nema mača doli Zulfikara, nit junaka kao Alija."Kikibombona wrote:Lider bosanske formacije Zulfikar je bio Zulfikar Alispago. Cijenim da se jedinica zvala po njegovom imenu.Roland_Of_Gilead wrote:
Saxxx
-
udrch
#10861 Re: Sirija
kakva je situacija u okolini Homsa i Darae..prema ovoj wiki karti izgleda da sve gori, ali i da je FSA zauzela neka mjesta prema samom gradu..sarajevoxxxx wrote:ufff svega ima
Za početak kvart Šejh Es-Said je pao u ruke FSA...
- muhafuca
#10862 Re: Sirija
U Siriji internet i telefonske linije ponovo ukinute
izgleda da se sprema neka veca ofanziva SAA
bumo vidjeli
EDIT : spekulise se da je meta Yabroud (SZ od nedavno oslobodenog Nabek-a - Al-Nabk)
izgleda da se sprema neka veca ofanziva SAA
bumo vidjeli
EDIT : spekulise se da je meta Yabroud (SZ od nedavno oslobodenog Nabek-a - Al-Nabk)
- Challenger__
#10863 Re: Sirija
Aktuelnosti, politička dimenzija.
Izrael i Saudijska Arabija, odnosno izraelski AIPAC i zemlje Zaliva plus Turska lobiraju u Bijeloj kući za rušenje vlade u Damasku i zajednički (sic!) traže podršku za "Islamski front" kao sredstvo rušenje režima. Spremni su na sve, uključujući na donaciju 6 milijardi USD.
Better Six Billion than 6 Trillion! Bibi and Bandar Badger Obama
Kao što se da vidjeti, sintagma vehabo-cionizam je itekako utemeljena.
Izrael i Saudijska Arabija, odnosno izraelski AIPAC i zemlje Zaliva plus Turska lobiraju u Bijeloj kući za rušenje vlade u Damasku i zajednički (sic!) traže podršku za "Islamski front" kao sredstvo rušenje režima. Spremni su na sve, uključujući na donaciju 6 milijardi USD.
Better Six Billion than 6 Trillion! Bibi and Bandar Badger Obama
Kao što se da vidjeti, sintagma vehabo-cionizam je itekako utemeljena.
-
_Istina1
#10864 Re: Sirija
pises gluposti, karikatura je imala cilj da kaze kako amerika upravlja pobunjenicima u sirija i svi znaju kojej je njeno znacenje, nije u tome problem nego je problem u tome sto je ona jako lose izrazena vijedjajuci svakog muslimana koji se tako osjeca i pridrzava vjere ali to je danasnja sloboda govora u kojem moze svako da te uvrijedi rijecima kako zeli a da ti nemozes da ga sprijecis u tome nego da sutis ili i ti nastavis da vrijedjas dalje (demokratija) . Da budemo jasni amerika je podrzavala FSA ali kad se ukljucila nusra i IDIS amerika je digla ruke od sirije i njih vise neinteresuje to sto civili ginu niti ih je kad interesovalo zato ta karikatura nema to znacenje kako je celo objavio jer su sada pobunjenici prepusteni sami sebi i nekim njihovim izvorima sredstava za rat koje muslimani sirom svijeta pomazu da budemo jasni i time pobunjenici sve vise prelaze kako vi kazete u ekstremisticke grupe i FSA svakim danom sve slabija jer njivo clanovi prelaze u druge grupe i takodje formiraju svoje brigade muslimanski orijentisane koje su blize nusri i idis-u nego FSAIma Bosne_Bice Bosne wrote:Glupi nece shvatiti taman da je cheli postavi 4000 puta. Zato ga i napadaju jer nisu shvatili poruku, a da jesu nebi se vise od srama ni javljali na ovoj temi.Ja Sam Odavle wrote:Pa kad je tako ubitacna zasto ti je trebalo cetiri puta da je stavljas? Glupi Bosanci ne shavataju pa im Celo mora objasnjavati cetiri puta? Zlonamjerna provokacija.
Zbogom trolu.
I samo budala moze reci da ova karikatura vrijedja osjecaje muslimana, a oni koji su prozvani i koji se prepoznaju u ovoj karikaturi su upravo oni "muslimani" koji islamu i muslimanima nanose najvise stete.
Sa sejtanom oni tikve sade, ali ce ih u dzehenemu peci, abd.
“Muslimani nikada neće biti poraženi od drugih. Mi muslimani nismo poraženi od naših neprijatelja, već umjesto toga, mi smo poraženi od nas samih.”
- Kikibombona
#10865 Re: Sirija
Muhafaca
Sta se tu ima spekulisati, jasno da je Jabrud sljedeci.
Bice zanimljivo vidjeti sta SAA namjerava uraditi nakon sto zauzmu Jabrud. Da li ce nastaviti sa operacijama na Kalamunu ili cilj osigurati autoput Damask - Homs i snage prebaciti na drugo ratiste.
Sta se tu ima spekulisati, jasno da je Jabrud sljedeci.
Bice zanimljivo vidjeti sta SAA namjerava uraditi nakon sto zauzmu Jabrud. Da li ce nastaviti sa operacijama na Kalamunu ili cilj osigurati autoput Damask - Homs i snage prebaciti na drugo ratiste.
- Challenger__
#10866 Re: Sirija
Tek sad sam vidio ovu bahatost:
Da sam na tvom mjestu, ja bih, u najmanju ruku rekao, "OK, prihvatam, zaletio sam se, izvinjavam se".
Da ponovim repliku:Opetja033 wrote: Propaganda je upravo propaganda. Mozete vi pricati i o 99% - vjerovace vam se kao i za ovih 70% - sve dok ne iznesete dokaze. Dakle na jednu stranu idu vasi mokri snovi, lazi i propaganda a na drugoj strani su cinjenice. To dvoje vi mozete prodavati pod bubrege kao cinjenice samima sebi i kompletnim idiotima - ni kod koga treceg (tj kod ostatka svijeta) ne pali.
Challenger__ wrote:Dakle, imamo nagađanja, a imamo i neke procjene:
Da vidimo šta kažu baje iz Washingotn D.C.-a:World Tribune is Daily news service based at Washington, D.C. and specializing in the coverage of international affairs.
pa onda STATISTIKA:LONDON — After two years of civil war, support for the regime of
Syrian President Bashar Assad was said to have sharply increased.
NATO has been studying data that told of a sharp rise in support for
Assad. The data, compiled by Western-sponsored activists and organizations,
showed that a majority of Syrians were alarmed by the Al Qaida takeover of
the Sunni revolt and preferred to return to Assad, Middle East Newsline reported....
The data, relayed to NATO over the last month, asserted that 70 percent
of Syrians support the Assad regime. Another 20 percent were deemed neutral and the remaining 10 percent expressed support for the rebels.
ČITAV TEKST - Be Sociable, Share!
Da sam na tvom mjestu, ja bih, u najmanju ruku rekao, "OK, prihvatam, zaletio sam se, izvinjavam se".
- Co0l
#10867 Re: Sirija
Niko tebi Celi nije rekao da lazes nego samo da clanak na koji se pozivas jednostavno ne odgovara istini.Kako i zasto,vec ti je objasnjeno.Ocito je da je cifra od 70% podrske Asadovom rezimu proizvoljna a ne plod nekog tacnog istrazivanja sto se i kaze u tekstu koji citiras:
Zanimljivo je kako ti ne smetaju anonimni izvori poput ovih kojekakvih aktivista kada je u pitanju vijest koja se uklapa u tvoje vidjenje stvari a ako se slucajno ne uklapa trazis ime i prezime izvora.The sources said no formal polling was taken in Syria, racked by two
years of civil war in which 90,000 people were reported killed. They said
the data came from a range of activists and independent organizations that
were working in Syria, particularly in relief efforts.
- Opetja033
#10868 Re: Sirija
Ovo se odnosi na onaj dio u kojem pisem o obskurnim internet portalima. Opet ponavljam: ne postoje nikakvi izvori, ne postoje nikakvi dokazi, ne postoje nikakvi izvori. Osim onih "anonimnih" naravno.Challenger__ wrote:Tek sad sam vidio ovu bahatost:
Da ponovim repliku:Opetja033 wrote: Propaganda je upravo propaganda. Mozete vi pricati i o 99% - vjerovace vam se kao i za ovih 70% - sve dok ne iznesete dokaze. Dakle na jednu stranu idu vasi mokri snovi, lazi i propaganda a na drugoj strani su cinjenice. To dvoje vi mozete prodavati pod bubrege kao cinjenice samima sebi i kompletnim idiotima - ni kod koga treceg (tj kod ostatka svijeta) ne pali.
Challenger__ wrote:Dakle, imamo nagađanja, a imamo i neke procjene:
Da vidimo šta kažu baje iz Washingotn D.C.-a:World Tribune is Daily news service based at Washington, D.C. and specializing in the coverage of international affairs.
pa onda STATISTIKA:LONDON — After two years of civil war, support for the regime of
Syrian President Bashar Assad was said to have sharply increased.
NATO has been studying data that told of a sharp rise in support for
Assad. The data, compiled by Western-sponsored activists and organizations,
showed that a majority of Syrians were alarmed by the Al Qaida takeover of
the Sunni revolt and preferred to return to Assad, Middle East Newsline reported....
The data, relayed to NATO over the last month, asserted that 70 percent
of Syrians support the Assad regime. Another 20 percent were deemed neutral and the remaining 10 percent expressed support for the rebels.
ČITAV TEKST - Be Sociable, Share!
Nijedna novinska kuca koja iole drzi do integriteta nije ovo prenijela. Jer je sama po sebi ova tvrdnja nedokaziva - u sred brutalnog gradjanskog rata.
I nemoj molim te o prooslobodilackim zapadnim medijama. Pa ti isti mediji svakodnevno izvjestavaju o zlocinima ISIL-a, itd. Dakle objektivni su. Nijedna jedina velika svjetska medijska kuca ovo nije prenijela (Irance, Ruse, Kineze i obskurne portala sa Zapada ne racunam u tu grupu).
- hape
#10869 Re: AW: Sirija
Matere ti Celi, je li ti imalo stid sto tako otvoreno lazes??? Kakav ti je to izvor svega ti, cuj worldtribune. Nikad niko nije cuo za tu stranicu a kad se pogleda onda ces vidjeti da samo o bliskom istoku pisu, sto je u najmanju ruku cudno
Tvrdio si da su ti podaci o 70% sunita u SAA izdati od strane NATO-a a ovdje nam postavljas link na neku lijevu stranicu. Znaci ja sada napravim ovakvu stranicu, napisem istu nebulozu i ti mene citiras kao da sam pouzdan izvor. Stvarno si smijesan.
Imas li dokaz sa oficijelne stranice NATO-a ili nemas? Jer da znas sto ne znas, znao bi da NATO svaku istragu stavlja na svoj sajt, nema rekla kazala.
I opet, je li te imalo stid sto lazes da bi zaradio koju bijednu marku?
Tvrdio si da su ti podaci o 70% sunita u SAA izdati od strane NATO-a a ovdje nam postavljas link na neku lijevu stranicu. Znaci ja sada napravim ovakvu stranicu, napisem istu nebulozu i ti mene citiras kao da sam pouzdan izvor. Stvarno si smijesan.
Imas li dokaz sa oficijelne stranice NATO-a ili nemas? Jer da znas sto ne znas, znao bi da NATO svaku istragu stavlja na svoj sajt, nema rekla kazala.
I opet, je li te imalo stid sto lazes da bi zaradio koju bijednu marku?
- Challenger__
#10870 Re: Sirija
Ne. Ne oslanjam se ja na te izvore, već u tekstu piše da se NATO oslanja na te izvore. Ovo je novinski članak a ne naučni rad u kome možemo da vidimo kojom su se metodologijom bavili pa da onda ulazimo u neku dublju priču.Co0l wrote:Niko tebi Celi nije rekao da lazes nego samo da clanak na koji se pozivas jednostavno ne odgovara istini.Kako i zasto,vec ti je objasnjeno.Ocito je da je cifra od 70% podrske Asadovom rezimu proizvoljna a ne plod nekog tacnog istrazivanja sto se i kaze u tekstu koji citiras:
Zanimljivo je kako ti ne smetaju anonimni izvori poput ovih kojekakvih aktivista kada je u pitanju vijest koja se uklapa u tvoje vidjenje stvari a ako se slucajno ne uklapa trazis ime i prezime izvora.The sources said no formal polling was taken in Syria, racked by two
Stvar je prosta. U ratnim uslovima teško je utvrditi nivo podrške, ali je lako - pozivajući se na izvore koji nisu skloni Bašaru - osporiti teze o manjinskoj podršci.
- Challenger__
#10871 Re: Sirija
hapice - toliko ti je mizerna replika, pokazuješ se u tako bijednom svijetlu da ti samo ovo mogu reći: zdraaaao.
- Challenger__
#10872 Re: Sirija
1. Ne znam ko je sve prenio, jer na staroj temi ja nisam tu vijest postavljao;Opetja033 wrote: I nemoj molim te o prooslobodilackim zapadnim medijama. Pa ti isti mediji svakodnevno izvjestavaju o zlocinima ISIL-a, itd. Dakle objektivni su. Nijedna jedina velika svjetska medijska kuca ovo nije prenijela (Irance, Ruse, Kineze i obskurne portala sa Zapada ne racunam u tu grupu).
2. Ne slažem se da su manistream mediji objektivni po pitanju Sirije;
3. Mogu se složiti da ovake vijesti mogu i trebaju da budu podvrgnute sumnji;
ali, ne možeš one koji ih kopiraju nazivati idiotima.
- Co0l
#10873 Re: Sirija
Drugim rijecima-nema nikakvih dokaza da je taj podatak koji ponavljas tacan,ko god da je autor istog,a ionako ga trogodisnja desavanja u Siriji demantuju sama od sebe.Challenger__ wrote:Ne. Ne oslanjam se ja na te izvore, već u tekstu piše da se NATO oslanja na te izvore. Ovo je novinski članak a ne naučni rad u kome možemo da vidimo kojom su se metodologijom bavili pa da onda ulazimo u neku dublju priču.Co0l wrote:Niko tebi Celi nije rekao da lazes nego samo da clanak na koji se pozivas jednostavno ne odgovara istini.Kako i zasto,vec ti je objasnjeno.Ocito je da je cifra od 70% podrske Asadovom rezimu proizvoljna a ne plod nekog tacnog istrazivanja sto se i kaze u tekstu koji citiras:
Stvar je prosta. U ratnim uslovima teško je utvrditi nivo podrške, ali je lako - pozivajući se na izvore koji nisu skloni Bašaru - osporiti teze o manjinskoj podršci.
- Challenger__
#10874 Re: Sirija
Ništa od toga što si napisao.Co0l wrote: Drugim rijecima-nema nikakvih dokaza da je taj podatak koji ponavljas tacan,ko god da je autor istog,a ionako ga trogodisnja desavanja u Siriji demantuju sama od sebe.
Ovo je jedini, koliko-toliko zapažen natpis na temu nivoa podrške. Da ima pečat NATO i potvrdu agencija za istraživanje javnog mnjenja, opet bi trebao da bude podveden sumnji, kao što se u ratovima sve podvodi pod sumnju.
- Challenger__
#10875 Re: Sirija
Uostalom, rat u Siriji nije završen, to je jedan veliki geopolitički rat i u najmanju ruku je infantilno - da ne upotrebim težu i adekvatniju riječ - očekivati od organizacija kao što je NATO da ih javno publikuje na svojim stranicama.
Uzgred, nikad i nigdje nisam zapazio da je ta organizacija opovrgla pomenute natpise.
Uzgred, nikad i nigdje nisam zapazio da je ta organizacija opovrgla pomenute natpise.