Sirija vol. 2

Locked
The 51st State

#108476 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

Challenger_ wrote:
The 51st State wrote:
Challenger_ wrote:iskuliraj.
u cemu je problem, jeli tvoj scenario cjelovite sirije realniji, na cemu baziras takvu tvrdnju?
Ovo u Siriji je jedan kompleksan, duži politički proces a ne balkanska "ko je jamio-jamio" kvazi-politika. Turska je dio tog složenog multilateralnog procesa a ne politički analfabet iz balkanske, amaterske, kleptomanske priče.

Hoću ti reći da podcjenjuješ Tursku a da toga nisi ni svjestan.

to je too deep i sumnjam da proces moze otici u tom smjeru da puste niz vodu opoziciju sano tako, po meni ce pocistiti jos manbij i probati relocirati izbjeglice te sjesti za stol.
dječak sa šibicama

#108477 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

jel patak onaj 'insajder' sto su ga svi sprdali na twiteru?
kamen spoticanja

#108478 Re: Sirija vol. 2

Post by kamen spoticanja »

insomnia78 wrote:
kamen spoticanja wrote:
Kikibombona wrote:
Vec sam rekao, Turska je predmet ismijavanja. Svi su skontali da je njihova vojna masinerija rastiman orkestar. Da je vojska u losem stanju, obavjestajne sluzbe u jos gorem, pokazao je vojni udar.

Komadant YPG je neki dan izjavio da nemaju problem boriti se sa Turcima i da ovi nista ne bi mogli napraviti bez avijacije.

Siguran sam da su vehabije bolji borci od Turaka. Vehabija je lud i glup, pokazes mu brdo, a on se kao konj zalijece, pa ako prezivi dobro jeste, ako ne, ide kod djevica. Da nema vehabija Turci ne bi mogli uzeti ni ovih par sela i brda.
prije 10tak dana :roll: :D
kad ono jutros...kucaju na vrata po kucama nigdje nikog :D
Najjace je bilo i Iraku. Kae imaju šije lijepa vozila da hoce napasti pa da se pesmerge snadbiju :lol: :lol: :lol:
:lol:
tesko je upratiti sve bisere
al ja da sam MIT on bi bio moja udarna igla na ovom.forumu :mrgreen:
Last edited by kamen spoticanja on 18/03/2018 15:01, edited 1 time in total.
Opetja033

#108479 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

The 51st State wrote:
Challenger_ wrote: Ovo u Siriji je jedan kompleksan, duži politički proces a ne balkanska "ko je jamio-jamio" kvazi-politika. Turska je dio tog složenog multilateralnog procesa a ne politički analfabet iz balkanske, amaterske, kleptomanske priče.

to je too deep i sumnjam da proces moze otici u tom smjeru da puste niz vodu opoziciju sano tako, po meni ce pocistiti jos manbij i probati relocirati izbjeglice te sjesti za stol.
Ma naravno da nece pustiti niz vodu. Na potezu Jarablus-Azaz-Afrin-Idlib noga Assadovog vojnika nece krociti vise. Barem ne dok je Assad na vlasti. Nema nista od toga.
Jedino je @Salik ovdje pricao bajke iz "pouzdanih izvora" o tome kako je dupla i trodupla u pitanju. Aha, a glavom zaplatilo vise pripadnika proAssadovih siitskih teroristickih formacija nego turskih vojnika. Ne da nema govora o duplo-troduploj nego je upravo Iran ovdje naguzen do balcaka.
Bice jos svega ovdje. Pa svako malo spavajuce celije FSA pod teritorijom tzv. SDF-a objavljuju snimke likvidacija YPG/PKK glavesina na tom podrucju.
Naravno da nema govora o tome da Assad vise ikada zavlada kompletnom teritorijom Sirije. To svakome treba biti jasno. Ovo ce se u najgorem slucaju "zavrsiti" kao Kipar, u najboljem kao BiH.
fosna2014

#108480 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

Opetja033 wrote:
The 51st State wrote:
Challenger_ wrote: Ovo u Siriji je jedan kompleksan, duži politički proces a ne balkanska "ko je jamio-jamio" kvazi-politika. Turska je dio tog složenog multilateralnog procesa a ne politički analfabet iz balkanske, amaterske, kleptomanske priče.

Ma naravno da nece pustiti niz vodu. Na potezu Jarablus-Azaz-Afrin-Idlib noga Assadovog vojnika nece krociti vise. Barem ne dok je Assad na vlasti. Nema nista od toga.
Jedino je @Salik ovdje pricao bajke iz "pouzdanih izvora" o tome kako je dupla i trodupla u pitanju. Aha, a glavom zaplatilo vise pripadnika proAssadovih siitskih teroristickih formacija nego turskih vojnika. Ne da nema govora o duplo-troduploj nego je upravo Iran ovdje naguzen do balcaka.
Bice jos svega ovdje. Pa svako malo spavajuce celije FSA pod teritorijom tzv. SDF-a objavljuju snimke likvidacija YPG/PKK glavesina na tom podrucju.
Naravno da nema govora o tome da Assad vise ikada zavlada kompletnom teritorijom Sirije. To svakome treba biti jasno. Ovo ce se u najgorem slucaju "zavrsiti" kao Kipar, u najboljem kao BiH.

Zapamti ovo sto si rekao.
sarajevoxxxx

#108481 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ministarstvo sigurnosti proglasilo Miroslava Lazanskog sigurnosnom prijetnjom po BiH. Na ovoj temi su Asadovci postavljali onaj intervju Lazanskog koji je napravio sa Bešar Al Asadom.
Krokodajl

#108482 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

sarajevoxxxx wrote:Ministarstvo sigurnosti proglasilo Miroslava Lazanskog sigurnosnom prijetnjom po BiH. Na ovoj temi su Asadovci postavljali onaj intervju Lazanskog koji je napravio sa Bešar Al Asadom.
Lazanski prijetnja, Bašar nije :D :D
sekerbay

#108483 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Krokodajl wrote:Evo Erdoanu tri mandata još, ima da ga Ataturkom proglase
To je neminovno.
A da uzme alepo, mogo bi komotno proglasiti osmanlijsko carstvo- svi bi ga slijedili.
Krokodajl wrote:SAA i Turska dijele granicu u Latakiji od početka rata i nije bilo belaja.
Tu se radi o hiljadugodišnjoj (pozz kiki :mrgreen:) granici.
Koliko vidim, turska je svašta nešto instalirala u idlibu.
Sad su uzeli afrin, idu na manbij.
Dobili su ogroman koridor plus što je alepo stavljen u poluokruženje.
Drugo, imaju par desetina hiljada boraca, a uskoro sve, jer će svi opozicionari stati pod tursku zastavu.
Jednostavno znam kako selefijski nastrojeni opozicionari gledaju na tursku.
Sve se to njima "poklapa sa vjerodostojnim predajama"

Problem je što to znaju i turci.
Mogu ih koristiti kako god požele.
Mogu ih naseliti u te krajeve a svojim firmama obezbijediti poslove u narednih 20+godina.

Eto,onako hipotetički, ko će zaustaviti tursku i vazale ako krenu na alep?
Krokodajl

#108484 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

sekerbay wrote:
Pa valjda se SAA neće usrat ko Kurdi :lol:

Turski vazali realno mogu napast, ali aktivna uloga Turske vojske bi bila presedan u tom sukobu, a u ovoj situaciji mislim da bi SAA odnijela pobjedu kada bi Turski vazali napali.

Mnogo je faktora u sukobu u Efrinu odnijelo prevagu na Tursku snagu, jedna od njih je i svakako učešće Turske vojske.

A Turska vojska je učestovala jer su radili "ATO", u slučaju Alepa, šta bi im bilo opravdanje ?

Oslobađaju Alep od Sirijskog režima ?

Jah...

----

Osim toga, sukob u Afrinu se mogao ranije završiti i sumnjam da je Turcima ovo uopće i bio plan, da uzmu sve, ali Kurdi su zasrali stvar i ko im je kriv, glumili face prema SAA kao sami ćemo, onda se usrali, valjda čekali da ih Uncle Sam izvadi iz govana...

I onda ni tam ni vam...

Školski primjer Kurdske politike u zadnjih 100 godina, čopni od Hame, čopni od Huse, čopni od Fatime, i onda bjež niz Kovače i polomiš se ko konj.
Last edited by Krokodajl on 18/03/2018 15:14, edited 1 time in total.
Opetja033

#108485 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

fosna2014 wrote:
Opetja033 wrote:
The 51st State wrote:

Zapamti ovo sto si rekao.
Boldiraj samo jos i narednu recenicu i sve OK. Da preduhitrimo i sve eventualnosti te greske u tumacenju.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#108486 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

dječak sa šibicama wrote:jel patak onaj 'insajder' sto su ga svi sprdali na twiteru?
Evo ga, opet fantazira o Nusrinom napadu na Alepo dok u MIT-ovoj igranki traje kasapnica frakcija u Idlibu.
Opetja033

#108487 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Krokodajl wrote:
sekerbay wrote:
Pa valjda se SAA neće usrat ko Kurdi :lol:

Turski vazali realno mogu napast, ali aktivna uloga Turske vojske bi bila presedan u tom sukobu, a u ovoj situaciji mislim da bi SAA odnijela pobjedu kada bi Turski vazali napali.

Mnogo je faktora u sukobu u Efrinu odnijelo prevagu na Tursku snagu, jedna od njih je i svakako učešće Turske vojske.

A Turska vojska je učestovala jer su radili "ATO", u slučaju Alepa, šta bi im bilo opravdanje ?

Oslobađaju Alep od Sirijskog režima ?

Jah...
Ne vidim ni ja mogucnost napada na Halep u doglednoj buducnosti. Ne idu stvari tim pravcem definitivno. Napad na Halep bez direktnog ucesca turske vojske bi u ovakvim okolnostima bio ravan samoubistvu. A ne bi ni Turci stali iza takve avanture.
Istok je slijedeci.
sekerbay

#108488 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Krokodajl wrote:šta bi im bilo opravdanje ?
Kao što čika putin reče onomad kada su ameri tražili iračke bojne otrove, "da sam na njihovom mjestu, ja bih ga našao" :mrgreen:
Turci su u idlibu. Eto, primjera radi, saa vrši masakre nad sirijskim civilima, turskim fsa saveznicima plus bombardovali turske "mirotvorce" u idlibu :mrgreen:
Mislim, ovo je samo teorija.
Turska je uzela ono što je zapišala i njima je dosta.
Ustvari imaju još taj rifat i manbij.
Al kako je krenulo, to će do uskrsa :mrgreen:

Nego, zna li neko koliki je taj afrin?
muhafuca

#108489 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Evo konacno locirano gdje su se prebacili branioci Afrina i odakle ce se praviti kontraofanziva

Ako ima nasih u Hannoveru nek ne izlaze danas bice gusto

Krokodajl

#108490 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

sekerbay wrote:
Krokodajl wrote:
Nego, zna li neko koliki je taj afrin?
Image

Malo veći od SAO Slavonije/Zapadni Srem
sarajevoxxxx

#108491 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Jedan od najpoznatijih kurdskih aktivista koji ima norveško državljanstvo na svom Fejsbuku objavio: Allahu uništi Siriju

https://m.facebook.com/groups/209659562 ... 4160397801
sekerbay

#108492 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Krokodajl wrote:Malo veći od SAO Slavonije
Sorry, ne znam. Nisam hodao po toj slavoniji.
Nego, ima li neko mjesto u BiH koje bismo mogli uporediti sa tim afrinskim kantonom?
Krokodajl

#108493 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

sekerbay wrote:
Krokodajl wrote:Malo veći od SAO Slavonije
Sorry, ne znam. Nisam hodao po toj slavoniji.
Nego, ima li neko mjesto u BiH koje bismo mogli uporediti sa tim afrinskim kantonom?
USK
Ja_Ja

#108494 Re: Sirija vol. 2

Post by Ja_Ja »

Turcima je bitno da etnicki ociste sjevernu Siriju i da gore nasele sirijske izbjeglice iz Turske, i tako rijese problem na jugoistoku svoje drzave. Cisto sumnjam da ih boli patka hoce li ovi imati svoju drzavu. Cak sta vise, vjerujem da ce na kraju taj dio Sirije biti integriran kroz centralnu vladu u Damasku. No budemo vidjeli.
DuckZz

#108495 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Teško... sva mjesta uBosnu su prevelika, jedino nešto na sjevero zapadnoj zoni
insomnia78

#108496 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

muhafuca wrote:Evo konacno locirano gdje su se prebacili branioci Afrina i odakle ce se praviti kontraofanziva

Ako ima nasih u Hannoveru nek ne izlaze danas bice gusto

‘ta će oni. Ubiće hin milicija
sekerbay

#108497 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Pa da, unsko-sanski kanton.
I vidiš ti to, tako mali(ima li gdje slike na kojoj se porede sa turskom :mrgreen:) a dva mjeseca odolijevali drugoj najvećoj nato armiji.
Sad su se povukli jer ne žele da ginu civili, a nove linije odbrane su postavljene ispred tel rifata i manbija.
Tu će biti konačan obračun sa tzv turskom. Tu će im napraviti vijetnam.
Odatle ide kontraofanziva, uzimanje afrina, pa onda kilisa, i tako do ankare.
To je svakako kurdska zemlja, izborili se natalitetom.
Kiki, treba li još neš dodat il more u eter?
muhafuca

#108498 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Bashar u posjeti novooslobodjenim teritorijama u istocnoj Guti

Code: Select all

https://twitter.com/MIG29_/status/975372924747239424
Image
sekerbay

#108499 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

Izgleda da su rusi ti koji ga čuvaju.
Trojica uz njega plus ovi okolo. Civilna odjeća a naoružani. Recimo ovaj krajnje desno.
dječak sa šibicama

#108500 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Challenger_ wrote:
dječak sa šibicama wrote:jel patak onaj 'insajder' sto su ga svi sprdali na twiteru?
Evo ga, opet fantazira o Nusrinom napadu na Alepo dok u MIT-ovoj igranki traje kasapnica frakcija u Idlibu.
Jedino ne razumijem kako se Nusrini napadi i ofanzive koje on kao jelte predvidja jer "zna da ce se dogoditi", uklapaju u takodje njegovu pricu, da su Aleppo ili Guta samo stvar dogovora "velikih igraca".

Jos jedan koji sam sebi skace u usta. Cemu ofanzive "FSA", ako je sve inako vec dogovoreno :-)
Locked