Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Female_Sa

#10826 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Female_Sa »

manekenka u penziji wrote:
Female_Sa wrote:Zna li neko na koji se broj moze na GAK-u (Sarajevo) naruciti za 4D UZ? I je li se dugo ceka, je li bude velika guzva..pitam da znam dal da idem privatno ili da se gore narucim. Hvala puno.
Mislim da je 250-250

Čeka se nekih 20ak dana.

Hvala puno
ilkbahar

#10827 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ilkbahar »

Female_Sa wrote:Kad sam prvi put bila trudna otisla sam tek u 12. nedjelji. Sad sam otisla mozda nekih 10 dana nakon testa jer sam imala bolove. Sve zavisi kako se osjecas i koliko imas godina. Nije isto ako ti je 35 ili 25:) Ako se osjecas dobro i nema nekih bolova u stomaku, krvarenja i sl., 22.12. ce biti ok. Brzo ce to. Sretno.
Hvala :kiss: 34 godine prva trudnoca, malo me ziga u stomaku povremeno, posebno sa desne strane, nema krvarenja. Da li da se brinem.radi tog bola.
wewa

#10828 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

ilkbahar wrote:
Female_Sa wrote:Kad sam prvi put bila trudna otisla sam tek u 12. nedjelji. Sad sam otisla mozda nekih 10 dana nakon testa jer sam imala bolove. Sve zavisi kako se osjecas i koliko imas godina. Nije isto ako ti je 35 ili 25:) Ako se osjecas dobro i nema nekih bolova u stomaku, krvarenja i sl., 22.12. ce biti ok. Brzo ce to. Sretno.
Hvala :kiss: 34 godine prva trudnoca, malo me ziga u stomaku povremeno, posebno sa desne strane, nema krvarenja. Da li da se brinem.radi tog bola.
normalno je da ziga, vjerovatno je ovulacija bila na desnom jajniku pa ostalo zuto tijelo...

ako se bol ne bude pojacavao, nema razloga za paniku.

sretno! :thumbup:
Female_Sa

#10829 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Female_Sa »

wewa wrote:
ilkbahar wrote:
normalno je da ziga, vjerovatno je ovulacija bila na desnom jajniku pa ostalo zuto tijelo...

ako se bol ne bude pojacavao, nema razloga za paniku.

sretno! :thumbup:

Nista to. Ja sam 17 sedmica trudnoce i sad me žiga lijevi, donji dio stomaka (35. god:)
Bit ce to ok, samo se cuvaj prehlade.
manekenka u penziji

#10830 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Muči li vas nesanica?
Ja vec odavno ne mogu da spavam, u 3:00h se probudim i vampiram po kući.

Elem, na pamet mi padaju razne stvari. Jedna od njih je:
Kad bebu nakon poroda stave na majčina prsa, da li je treba odmah podojiti? Ja to sa prvom nisam uradila, a sad evo nesto razmišljam možda sam trebala...

Uz to me okupira termin poroda. Muž radi u smjenama, a imam jednu curicu od dvije i po godine kući. Sta ako krenem da se porađam u gluho doba noći a nas dvije same. Kud sa curicom? Kuda sa sobom? Živimo sami, a nemam bas nekog od povjerenja u komšiluku da bih ga mogla zvati da pomogne.

Porađa li se iko u Vojnoj? Ja imam loše iskustvo sa Jezerom. Ne znam gdje da se porodim. Ako treba častiti i u Vojnoj da bi me pregledali kada me vec naruče da dođem na kontrolu ili pak častiti da bi me porodili, da se džaba ne zamaram, već da idem na Jezero. Na Jezeru znam sta me čeka a i dalje ne pomišljam na koverte već ću malo podići glas i malo se vise laktati. Sa prvom od straha i stida sam znala otići kući pognute glave kad mi doktor nakon par sati čekanja kaze: ma hajde ti uradi samo ctg, nemam kad da te gledam ultrazvucno.

Bilo bi puno bolje da mogu spavati pa da ne razmišljam...
djana h

#10831 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by djana h »

manekenka u penziji wrote:Muči li vas nesanica?

Kad bebu nakon poroda stave na majčina prsa, da li je treba odmah podojiti? Ja to sa prvom nisam uradila, a sad evo nesto razmišljam možda sam trebala...
Da šta,nego si trebala :)
Nevjerovatan osjećaj,neponovljiv,malo biće koje je raslo u tebi,sada je u tvom zagrljaju...
Neke bebe odmah pokušaju i da doje.

Što se tiče brige oko početnih trudova,ne brini,neće sigurno odmah nastupiti takvi trudovi da ne stigneš nazvati muža i zbrinuti dijete :thumbup:
suza81

#10832 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

manekenka u penziji wrote:Muči li vas nesanica?

Uz to me okupira termin poroda. Muž radi u smjenama, a imam jednu curicu od dvije i po godine kući. Sta ako krenem da se porađam u gluho doba noći a nas dvije same. Kud sa curicom? Kuda sa sobom? Živimo sami, a nemam bas nekog od povjerenja u komšiluku da bih ga mogla zvati da pomogne.

Porađa li se iko u Vojnoj? Ja imam loše iskustvo sa Jezerom. Ne znam gdje da se porodim. Ako treba častiti i u Vojnoj da bi me pregledali kada me vec naruče da dođem na kontrolu ili pak častiti da bi me porodili, da se džaba ne zamaram, već da idem na Jezero. Na Jezeru znam sta me čeka a i dalje ne pomišljam na koverte već ću malo podići glas i malo se vise laktati. Sa prvom od straha i stida sam znala otići kući pognute glave kad mi doktor nakon par sati čekanja kaze: ma hajde ti uradi samo ctg, nemam kad da te gledam ultrazvucno.

Bilo bi puno bolje da mogu spavati pa da ne razmišljam...
Sjecam se svojih trudnickih nesanica :) pocnes se brinuti oko svega i sve se cini nerjesivo a zapravo je sve samo faza i proci ce :)

Bebu se preporucuje odmah staviti na prsa i podojiti. Ako si u prilici tako uraditi i beba prihvati bradavicu super! Ako ne, nista strasno... Poslije cete.

Oko termina mozes pozvati nekoga od rodbine da pripomogne, prijateljicu...kad krenu trudovi nazoves muza, valjda moze napustiti posao u takvoj situaciji. Ako ne moze dogovorite se sa nekim od bliznjih da uskoci, tebe odveze, preuzme djevojcicu...
Neces se poroditi 5 min nakon prvih trudova, bit ce vremena da se organizujete ne brini :)

I mislim da je svejedno Jezero ili Opca, najbitniji faktor si ti... Sretno!
ilkbahar

#10834 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ilkbahar »

Evo i ja da malo pisem o svojin strahovima... tek sam na pocetku, jos mi nije ni uvz potvrdio trudnocu ali je osjecam na sve moguće nacine. Strahovi mi se razni javljaju, mislim da cak dobijem blaže panicne napade, posebno pred spavanje. Uglavnom vezano za promjenu zivota, pitanja da li ja to mogu iz iznijeti, kako podnijeti porod, sta ako dobijem postporodjajnu depresiju, kako se uopste treba brinuti o bebi i sva druga moguca i nemoguca pitanja. Da li ste imale takve strahove i kako ste ih prevazisle.
preludezalude

#10835 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by preludezalude »

Upravo takvo razmisljanje tj negativno razmisljanje vodi prema depresiji, povisenom pritisku, povisenom seceru tj kompikacijama u trudnoci i rizicnoj trudnoci. Morate razmisljati drugacije tj radovati se trudnoci, zeljno iscekivati bebu i planirati radostne trenutke. Nemojte da se brinete zbog vase starosti od npr 35 godina jer u nasoj drzavi ce ljekar reci, vjerovatno, da je to automatska rizicna trudnoca zbog vase starosti i odmah vas baci u crnjak i brigu. Medjutim, u puno razvijenijim drzavama kada se spomene taj podatak, ljekar se samo nasmije i kaze "nidje veze". Samo pozitivne misli i sve ce biti u redu.
CherryLips

#10836 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

ilkbahar wrote:Evo i ja da malo pisem o svojin strahovima... tek sam na pocetku, jos mi nije ni uvz potvrdio trudnocu ali je osjecam na sve moguće nacine. Strahovi mi se razni javljaju, mislim da cak dobijem blaže panicne napade, posebno pred spavanje. Uglavnom vezano za promjenu zivota, pitanja da li ja to mogu iz iznijeti, kako podnijeti porod, sta ako dobijem postporodjajnu depresiju, kako se uopste treba brinuti o bebi i sva druga moguca i nemoguca pitanja. Da li ste imale takve strahove i kako ste ih prevazisle.
Ja ti savjetujem da batalis te strahove i da samo spavas i odmaras koliko god mozes jer ti je to zadnji voz.
Naravno da ces podnijeti porod jer sve smo,ako dobijes ppd i za to ima lijeka. Ja sam nakon prvog poroda dva mjeseca plakala svaki dan bar dva puta,nekad i vise.
Hormoni cine svoje. Ali prodje. A briga oko bebe i sve ostale karafeke dolaze prirodno jer si majka. Za sva pitanja ima patronazna sestra,a sad hvala Bogu ima i privatnih patronaznih pa izvolte. Uglavnom,uzivaj i odmaraj:)
suza81

#10837 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

ilkbahar wrote:Evo i ja da malo pisem o svojin strahovima... tek sam na pocetku, jos mi nije ni uvz potvrdio trudnocu ali je osjecam na sve moguće nacine. Strahovi mi se razni javljaju, mislim da cak dobijem blaže panicne napade, posebno pred spavanje. Uglavnom vezano za promjenu zivota, pitanja da li ja to mogu iz iznijeti, kako podnijeti porod, sta ako dobijem postporodjajnu depresiju, kako se uopste treba brinuti o bebi i sva druga moguca i nemoguca pitanja. Da li ste imale takve strahove i kako ste ih prevazisle.
Manijakalnim citanjem i informisanjem o svemu vezanom za trudnocu, porodjaj i njegu i ishranu bebe kada dodje :lol:

Vecina trudnoce je bila cisto uzivanje ako izuzmemo mucnine na pocetku i otecene noge na kraju, sjecam se da sam na pocetku i jako puno spavala. A onda te u neka doba spopadnu nesanice i hiljadu i jedno pitanje i onda internet i opleti.

Bitno je imati ginekologa u kojeg imas povjerenje i podrsku porodice. Neku trudnu prijateljicu ili frisku porodilju da razgovarate o svim tim bebecim stvarima :)

I na kraju tu je i nepogresivi majcinski instinkt, vjeruj u sebe... To nam je u genima da budemo majke i vidjet ces kako ce se ta promjena koje se plasis dogoditi spontano i prioriteti se sami od sebe presloze.
JanuaryJones

#10838 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Ženice drage, da ne znate slučajno nekoga ko radi vježbice sa bebama a da dolazi kući? (ne znam ni kakvu bi titulu imala takva osoba, fizioterapeut?)
julisiz es grant

#10839 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

manekenka u penziji wrote::kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
Sjećaš se kako je prošli put bilo...negdje oko 22 h si napisala da su ti bolovi učestali na ne znam koliko minuta (možda se i voda pojavila) i ja ti rekoh da se spremaš polako i u bolnicu...i tako je i bilo :) Ne opterećuj se teškim mislima, drugi porod je obično mnogo lakši od prvog...a već imaš iskustvo :) Kao što i onu noć nakon što si otišla rekoh ostalima na temi da ne trebaju da se boje za tebe jer "Manekenka abides" ;-) :thumbup:
manekenka u penziji

#10840 Re: Trudnjače i porodilje online

julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote::kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
Sjećaš se kako je prošli put bilo...negdje oko 22 h si napisala da su ti bolovi učestali na ne znam koliko minuta (možda se i voda pojavila) i ja ti rekoh da se spremaš polako i u bolnicu...i tako je i bilo :) Ne opterećuj se teškim mislima, drugi porod je obično mnogo lakši od prvog...a već imaš iskustvo :) Kao što i onu noć nakon što si otišla rekoh ostalima na temi da ne trebaju da se boje za tebe jer "Manekenka abides" ;-) :thumbup:

Doktore, ne prestajete me fascinirati vašom brigom, strucnoscu i memorijom. Hvala puno!
A_R

#10841 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by A_R »

jel se kojoj desilo da je pala u trudnoci? trudna sam tacno 23 tj i pala sam svom tezinom na ledja, okliznula se na poledicu. udarila sam laktom, ledjima i glavom od beton. osim trenutnog straha i blagog neznanja zasto sam tu gdje jesam, nije bilo nekih problema. sve me zivo boli jedino to. bebaca sam osjetila poslije toga, al tacno ne znam sta mislim. ako se kojoj desilo, jel isla doktoru da provjeri jel sve ok sa bebicom? kontam, zasticena je unutra i plodnom vodom i to. nisam inace neki panicar u zivotu, barem da provjerim iskustva sa slicnim situacijama :-)
ilkbahar

#10842 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ilkbahar »

A_R wrote:jel se kojoj desilo da je pala u trudnoci? trudna sam tacno 23 tj i pala sam svom tezinom na ledja, okliznula se na poledicu. udarila sam laktom, ledjima i glavom od beton. osim trenutnog straha i blagog neznanja zasto sam tu gdje jesam, nije bilo nekih problema. sve me zivo boli jedino to. bebaca sam osjetila poslije toga, al tacno ne znam sta mislim. ako se kojoj desilo, jel isla doktoru da provjeri jel sve ok sa bebicom? kontam, zasticena je unutra i plodnom vodom i to. nisam inace neki panicar u zivotu, barem da provjerim iskustva sa slicnim situacijama :-)
Nije se desilo meni ali jeste mojoj sestri. Hodala niz brdo i pala, docekala sw na guzi i ruke. Slomila ruku. Cca sesti mjesec trudnoce. Otisla na pregled sve ok. Bebac ima pola godine, ziv i zdrav.
A_R

#10843 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by A_R »

ilkbahar wrote:
A_R wrote:jel se kojoj desilo da je pala u trudnoci? trudna sam tacno 23 tj i pala sam svom tezinom na ledja, okliznula se na poledicu. udarila sam laktom, ledjima i glavom od beton. osim trenutnog straha i blagog neznanja zasto sam tu gdje jesam, nije bilo nekih problema. sve me zivo boli jedino to. bebaca sam osjetila poslije toga, al tacno ne znam sta mislim. ako se kojoj desilo, jel isla doktoru da provjeri jel sve ok sa bebicom? kontam, zasticena je unutra i plodnom vodom i to. nisam inace neki panicar u zivotu, barem da provjerim iskustva sa slicnim situacijama :-)
Nije se desilo meni ali jeste mojoj sestri. Hodala niz brdo i pala, docekala sw na guzi i ruke. Slomila ruku. Cca sesti mjesec trudnoce. Otisla na pregled sve ok. Bebac ima pola godine, ziv i zdrav.

hvala Bogu da je sve ok proslo. hvala na podijeljenom iskustvu :kiss:
panda_

#10844 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by panda_ »

sta da radim? treba da pocnemo uzimati d3 kapi i na otpusnom pismu bebe stoji 1x5 a u apoteci nam rekli 1x1..kupili smo oleovit d3

Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk
otherside

#10845 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

kako pise u otpusnom pismu.
cuj jedna kap dnevno? svasta...
manekenka u penziji

#10846 Re: Trudnjače i porodilje online

Sad ću ja unjeti pometnju ali zar ne idu 3kapi?

Evo ja jos ovu zimu treba da dajem malenoj kapi i dajem konstantno 3 kapljice.
panda_

#10847 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by panda_ »

e sad stvarno ne znam sta da radim

JanuaryJones

#10848 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

panda_ wrote:e sad stvarno ne znam sta da radim

Ako pročitaš uputstvo za Oleovit piše, 1-2 kapi na dan. Zašto? Zato jer te kapi imaju 14400 jedinica (IU) a recimo Plivit D3 imaju 4000 jedinica, skoro 4 puta manje. Zato Plivit ide 3-4-5 kapi po rođenju a Oleovit 1-1,5 kap, max 2.
panda_

#10849 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by panda_ »

da citala sam upute i sve to vidjela, samo nisam znala sastav plivitovih kapi (nije mi palo na um da potrazim online) tako da je sad jasno da ide jedna kap, hvala :)

JanuaryJones

#10850 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

panda_ wrote:da citala sam upute i sve to vidjela, samo nisam znala sastav plivitovih kapi (nije mi palo na um da potrazim online) tako da je sad jasno da ide jedna kap, hvala :)

Eto, slobodno jednu kap a onda kako bude beba rasla i doktor povećavao dozu, korigiraj ;)
Post Reply