IRAN

Post Reply
oridjidji

#10826 Re: IRAN

Post by oridjidji »

Mene malo ovi Iranci podsjecaju na Srbe, u matici koliko toliko funkcionisu stvari, mimo matice gdje ima njihovih interesa prave sranja. Bas me zanima sada kad su sankcije ukinute, kako ce izgledati uticaj Irana na prilike na BI.
Arteta

#10827 Re: IRAN

Post by Arteta »

Opetja033 wrote:
Arteta wrote:
Rampage wrote:
Nisam siguran na kojoj tačno temi je to pisao.
Bujrum.

http://forum.klix.ba/francuska-neokolon ... 58s50.html
Sacekaj malo, znaci ti branis kolonijalnu politiku. Cesto vrlo rasisticku. Branis brutalne pokolje nad Alzircima. Preko milion ih je dalo zivote samo u borbi za slobodu drzave.

OK, to je legitiman stav.

Medjutim, koliko se mogu sjetiti, snebivao si se nad mojom tvrdnjom da je za mene, uz gospodju Thatcher, general Franco najveci europski lider 20.stoljeca?

Nije li malo kontradiktorno?
Nisam nigdje vidio da sam likovao na Francuzima i na pokoljima Alziraca, jesi li ti? ili si to zakljucio zbog ovih fanova Hamasa i Hezbollaha?

Napisao sam ovaj komentar, a ko je pametan skontat ce ga.
Ljudi na ovom forumu misle da je Francuska kolonizirala Afriku zato sto su ovi losi ljudi, a ovi dobri ljudi.
Ne sjecam se, ali vjerovatno bi.
Franco nista dobrog nije donio Spaniji, i da, bio je smece nacisticko.
Prema politickim protivnicima se ponasao kao da se nalazi u Africi.
Opetja033

#10828 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Arteta wrote:
Nisam nigdje vidio da sam likovao na Francuzima i na pokoljima Alziraca, jesi li ti? ili si to zakljucio zbog ovih fanova Hamasa i Hezbollaha?

Napisao sam ovaj komentar, a ko je pametan skontat ce ga.
Ljudi na ovom forumu misle da je Francuska kolonizirala Afriku zato sto su ovi losi ljudi, a ovi dobri ljudi.
Ne sjecam se, ali vjerovatno bi.
Franco nista dobrog nije donio Spaniji, i da, bio je smece nacisticko.
Prema politickim protivnicima se ponasao kao da se nalazi u Africi.
Pa nisi samo to napisao. Naravno da ih nisu kolonizirali zato sto su ovi dobri a ovi losi. Medjutim ti si na toj temi otisao korak dalje, tj iskljucivo si pozitivno pisao o kolonijalizmu.

Spanija je bila prosvjetiteljska sila u Maroku u poredjenju sa francuskim kolonijama sirom svijeta.

Franco nije imao veze sa nacizmom. Apsolutno nikakve. Nije bilo istrijebljivanja bilo koga na osnovu etnicke, rasne ili vjerske pripadnosti. Nisu deportovali svoje Jevreje, naprotiv - desetine hiljada Jevreja je upravo preko Francove Spanije naslo utociste u trecim zemljama. Dakle Francov rezim je dopustao Jevrejima da bjeze od nacista preko Spanije.
Francu lojalne spanske diplomate su spasile hiljade Jevreja u okupiranoj Europi. Tek je za vrijeme njegove vladavine ukinuta famozna "Deklaracija iz Alhambre", kojom se ne dozvoljava praktikovanje jevrejske vjere u Spaniji.

Tako da je optuzba kako je Franco bio nacista vrlo zlonamjerna ili zasnovana na neznanju. General Franco ne da nije bio nacista, nego uopce nije imao simpatije prema toj ideologiji.

Da je bilo diskriminacije - jeste. I to teskih oblika. Da se radilo o diktaturi - jeste. Medjutim, ponavljam, niko nije ubijan zbog rasne, vjerske ili etnicke pripadnosti. Franco je bio vizionar, strateg. Tokom svoje vladavine je postepeno davao vece gradjanske slobode a glavni argument da diktaturu nije cijenio diktature radi jeste i njegov licni izbor za kralja koji ce ga naslijediti nakon njegove smrti. Bilo je opcepoznato da je Juan Carlos I pobornik demokratije, Franco je imao i druge kandidate ali je na kraju izabrao njega. Spasio je Spaniju kao drzavu u teskim i turbulentnim vremenima. Da nije bilo njega ne bi danas bilo ni Spanije.

Samo cu jos dodati da su, medju ostalima, veliki pobornici Franca bili pokojni Otto Von Habsburg (veliki i dokazani prijatelj BiH i Sarajeva) te Winston Churchill. Dakle nije sve crno-bijelo.

Ali hajde, off topic smo.
mousstapha

#10829 Re: IRAN

Post by mousstapha »

Ko bi rekao da cemo na temi Irana nauciti da Franco nije bio nacista. :D
Arteta

#10830 Re: IRAN

Post by Arteta »

Opetja033 wrote:
Pa nisi samo to napisao. Naravno da ih nisu kolonizirali zato sto su ovi dobri a ovi losi. Medjutim ti si na toj temi otisao korak dalje, tj iskljucivo si pozitivno pisao o kolonijalizmu.

Spanija je bila prosvjetiteljska sila u Maroku u poredjenju sa francuskim kolonijama sirom svijeta.

Franco nije imao veze sa nacizmom. Apsolutno nikakve. Nije bilo istrijebljivanja bilo koga na osnovu etnicke, rasne ili vjerske pripadnosti. Nisu deportovali svoje Jevreje, naprotiv - desetine hiljada Jevreja je upravo preko Francove Spanije naslo utociste u trecim zemljama. Dakle Francov rezim je dopustao Jevrejima da bjeze od nacista preko Spanije.
Francu lojalne spanske diplomate su spasile hiljade Jevreja u okupiranoj Europi. Tek je za vrijeme njegove vladavine ukinuta famozna "Deklaracija iz Alhambre", kojom se ne dozvoljava praktikovanje jevrejske vjere u Spaniji.

Tako da je optuzba kako je Franco bio nacista vrlo zlonamjerna ili zasnovana na neznanju. General Franco ne da nije bio nacista, nego uopce nije imao simpatije prema toj ideologiji.

Da je bilo diskriminacije - jeste. I to teskih oblika. Da se radilo o diktaturi - jeste. Medjutim, ponavljam, niko nije ubijan zbog rasne, vjerske ili etnicke pripadnosti. Franco je bio vizionar, strateg. Tokom svoje vladavine je postepeno davao vece gradjanske slobode a glavni argument da diktaturu nije cijenio diktature radi jeste i njegov licni izbor za kralja koji ce ga naslijediti nakon njegove smrti. Bilo je opcepoznato da je Juan Carlos I pobornik demokratije, Franco je imao i druge kandidate ali je na kraju izabrao njega. Spasio je Spaniju kao drzavu u teskim i turbulentnim vremenima. Da nije bilo njega ne bi danas bilo ni Spanije.

Ali hajde, off topic smo.
Nemam problema da na stvari gledam onako kako ih vidim, a ne onako kako ih zelim da vidim jer bi propustio za vidjeti mnogo toga.
Kod tebe nikad nisam vidio da si napisao kako su FSA jedinice prepune religijskih fanatika ili od Salika kako je Asad ubica koji gadja svoj narod, ali to su vasi problemi nisu moji, cinjenice su da u vecem dijelu Afrike bi se zivjelo na nivou zaostalih plemena da nije bilo kolonizacije i da su infrastrukturno najrazvijenije drzave upravo tamo gdje je kolonizacija bila njzesca.
Da nije bilo kolonizacije vjerovatno bi dole danas jeli jedni druge i zbog toga mi je drago sto se to desilo, ali naravno da danas te drzave trebaju biti nezavisne ukoliko zele.

Sjecam se da je ovdje nekad davno bila tema o Margaret Thacher (mislim da sam je vidio dok sam imao drugi nick puno prije ovog) i velika vecina je bila protiv i to zestoko, pa se cuvaj ako budes pozitivno pisao. :D
O stranim predsjednicima i premijerima fakat tesko donesem misljenje, cak i o americkim o kojima sve znam ali o Francu je lao donijeti misljenje, lik je do 1975.godine imao diktaturu u Evropi.
Dan danas se u Spaniji prebacuje jedne na druge da su Frankovci kao nesto negativno, a kada su u pitanju druge nacionalnosti niko od njeg nije vise uradio na separatizmu Baskijaca i Katalonaca.
Naravno da je bio nacisticko smece, pogledaj ko su mu bili saveznici u gradjanskom ratu?

Offtopic smo. :D
Kikibombona

#10831 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Poraz Republike u spanskom gradjanskom ratu je jedan od najcrnijih dogadjaja u evropskoj historiji. I tu se pokazalo kolike su kurave Francuzi i Englezi.

Posljedice pobjede monstruma Franka Spanija i danas itekako osjeca.

Sjetih se knjige od Hemingveja koju sam daaavnooooo procitao o spanskom gradjanskom ratu... Znam da sam je emotivno dozivio, ali se nikako ne mogu sjetiti kako se zove.

Nije nikakvo cudo da Opetja velica Franka.
asurbanipal

#10832 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

mousstapha wrote:Ko bi rekao da cemo na temi Irana nauciti da Franco nije bio nacista. :D

Ali je zato bio fašista. Klerofašistička diktatura, vrlo slična NDH-u. Model države po Vatikanu...
Opetja033

#10833 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

asurbanipal wrote:
mousstapha wrote:Ko bi rekao da cemo na temi Irana nauciti da Franco nije bio nacista. :D

Ali je zato bio fašista. Klerofašistička diktatura, vrlo slična NDH-u. Model države po Vatikanu...
Mozes li mi navesti koncentracione logore i logore smrti za Jevreje, Rome, Baske, Katalonce, Galicane u Francovoj Spaniji? Jer ako je "vrlo slicna" sa NDH-a onda su razlike u sitnicama.
Polazim od toga da za tebe logori smrti i koncentracioni logori za pripadnike etnickih manjina, rasa i vjerskih skupina nisu "sitnica"?
Kikibombona wrote:Nije nikakvo cudo da Opetja velica Franka.
?

Ali cuj "jedan od najcrnjih dogadjaja u historiji Europe". :lol: :lol:

P.S. "Za kim zvona zvone". Stvar opceg obrazovanja.
sumirprimus

#10834 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Eee metalika?for hum d bel tols.tajm marciz on....
sumirprimus

#10835 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Spanija voli jevreje.iran voli jevreje...
Jevreji like this

noooooooot :mrgreen:
asurbanipal

#10836 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:Poraz Republike u spanskom gradjanskom ratu je jedan od najcrnijih dogadjaja u evropskoj historiji. I tu se pokazalo kolike su kurave Francuzi i Englezi.

:bih: :bih: :bih:
Arteta

#10837 Re: IRAN

Post by Arteta »

Arteta

#10838 Re: IRAN

Post by Arteta »

Opetja033 wrote:
asurbanipal wrote:

Mozes li mi navesti koncentracione logore i logore smrti za Jevreje, Rome, Baske, Katalonce, Galicane u Francovoj Spaniji? Jer ako je "vrlo slicna" sa NDH-a onda su razlike u sitnicama.
Polazim od toga da za tebe logori smrti i koncentracioni logori za pripadnike etnickih manjina, rasa i vjerskih skupina nisu "sitnica"?
Kikibombona wrote:Nije nikakvo cudo da Opetja velica Franka.
?

Ali cuj "jedan od najcrnjih dogadjaja u historiji Europe". :lol: :lol:

P.S. "Za kim zvona zvone". Stvar opceg obrazovanja.
Nije bio zlocinac kao Hitler, ali nacsticka ili fasisticka ideologija je tu.
Posljedice njegove vlasti se tamo osjecaju danas.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10839 Re: IRAN

Post by Truba »

po ovim nekim listama što ja imam hićo je tek 3. na rang listi zločinaca
franko dvajes i peti
homeini 40 i neki
Saul Alvarez

#10840 Re: IRAN

Post by Saul Alvarez »

Black swan wrote:po ovim nekim listama što ja imam hićo je tek 3. na rang listi zločinaca
franko dvajes i peti
homeini 40 i neki
Franko je bio zlocinac i krvolok. Glavni odgovorni za gradjanski rat u Spaniji u kojem je poginulo preko 500 000 ljudi.
Sigurno je medju prvih dvadeset zlocinaca svijeta.
Arteta

#10841 Re: IRAN

Post by Arteta »

Black swan wrote: homeini 40 i neki
Tise malo, cut ce te Salik. :D
Truba

#10842 Re: IRAN

Post by Truba »

ne brinite svi su zastupljeni :D
tako da se svi mogu ljutiti

neš nisam upoznat sa španjolskim građanskim ratom ali ove moje brojke govore 100 000 i da nije jedini krivac
salik79

#10843 Re: IRAN

Post by salik79 »

Black swan wrote:po ovim nekim listama što ja imam hićo je tek 3. na rang listi zločinaca
franko dvajes i peti
homeini 40 i neki
Cisto poredjenja radi, na kojem je Tito? :mrgreen:
Truba

#10844 Re: IRAN

Post by Truba »

za dosta forumasa klixa buduci da je pobio ustase na blajburgu on je heroj
inace je medju prvih 15
sto se tice neosudjenih zlocina u prvih 10 je sasvim sigurno
a sto se tice blagodeti u starosti nacinu smrti i drzavnih pocasi na sahrani
medju prvih 5 sasvim sigurno
mousstapha

#10845 Re: IRAN

Post by mousstapha »

Jesi napisao tu listu? Mozda na nekoj drugoj temi.

Bezze je ovako pitati za pojedinacne slucajeve kada se nema bolji uvid u listu.
salik79

#10846 Re: IRAN

Post by salik79 »

Black swan wrote:za dosta forumasa klixa buduci da je pobio ustase na blajburgu on je heroj
inace je medju prvih 15

Ma ovo pitam, jer mi "stariji" znamo kakav "diktator" je bio i kakva je "diktatura" u pitanju bila. Ovo zbog ovih sto likuju zbog Imama Homeinija, a on "huda" tek na 40. mjestu. :)
Gojeni H

#10847 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

asurbanipal wrote:

Svaku diktaturu bismo mogli okarakterisati kao fasisticku ili komunisticku. Ovo "komunisticka" jos uvijek na ovom forumu para usi zbog prisustva velikog broja ljudi koji su umno zaglavili u sistemu SFRJ.

Frankova Spanija i nema bas nekih povezanosti sa NDH-a. Najbitnije je da nije imala rasne zakone.
Ako cemo bas mak na konac, SSSR je bio daleko krvavija diktatura tokom cijelog svog postojanja.

Franko jeste bio diktator i tu se prica zavrsava.

A, ako cemo o klerikalnom dijelu, sta bi onda Iran trebao predstavljati?
Saul Alvarez

#10848 Re: IRAN

Post by Saul Alvarez »

Na kojem je mjestu onaj belgijski monstrum Leopold II ?
Gojeni H

#10849 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

Arteta wrote:
Nemam problema da na stvari gledam onako kako ih vidim, a ne onako kako ih zelim da vidim jer bi propustio za vidjeti mnogo toga.
Kod tebe nikad nisam vidio da si napisao kako su FSA jedinice prepune religijskih fanatika ili od Salika kako je Asad ubica koji gadja svoj narod, ali to su vasi problemi nisu moji, cinjenice su da u vecem dijelu Afrike bi se zivjelo na nivou zaostalih plemena da nije bilo kolonizacije i da su infrastrukturno najrazvijenije drzave upravo tamo gdje je kolonizacija bila njzesca.
Da nije bilo kolonizacije vjerovatno bi dole danas jeli jedni druge i zbog toga mi je drago sto se to desilo, ali naravno da danas te drzave trebaju biti nezavisne ukoliko zele.

Sjecam se da je ovdje nekad davno bila tema o Margaret Thacher (mislim da sam je vidio dok sam imao drugi nick puno prije ovog) i velika vecina je bila protiv i to zestoko, pa se cuvaj ako budes pozitivno pisao. :D
O stranim predsjednicima i premijerima fakat tesko donesem misljenje, cak i o americkim o kojima sve znam ali o Francu je lao donijeti misljenje, lik je do 1975.godine imao diktaturu u Evropi.
Dan danas se u Spaniji prebacuje jedne na druge da su Frankovci kao nesto negativno, a kada su u pitanju druge nacionalnosti niko od njeg nije vise uradio na separatizmu Baskijaca i Katalonaca.
Naravno da je bio nacisticko smece, pogledaj ko su mu bili saveznici u gradjanskom ratu?

Offtopic smo. :D
Sta znaci "gdje je kolonizacija bila najzesca"?
Kakvi god Afrikanci bili ili bi bili, niko Evropljane nije zvao vec su sami dosli. To da li bi Afrikanci "vjerovatno jeli jedni druge" je samo tvoje misljenje. Nije utemeljeno ni na kakvim dokazima i dio je SBB-KBB.

Znas li sta je nacional-socijalizam iliti nacizam? Franko nije bio nacista, diktator jeste.
Jednom dijelu revolucionara je saveznik bio SSSR, i to u vrijeme najvecih Staljinovih cistki, i ...?
Truba

#10850 Re: IRAN

Post by Truba »

salik79 wrote:
Black swan wrote:za dosta forumasa klixa buduci da je pobio ustase na blajburgu on je heroj
inace je medju prvih 15

Ma ovo pitam, jer mi "stariji" znamo kakav "diktator" je bio i kakva je "diktatura" u pitanju bila. Ovo zbog ovih sto likuju zbog Imama Homeinija, a on "huda" tek na 40. mjestu. :)
homeini je pobio "samo" 20 000 a tito 570 000
to sto je mojoj generaciji bio dobar i sto je pravio fabrike i sto smo imali pasos, postovanje,nesvrstane,bratstvo jedinstvo...
i tako dalje...nema veze s kostima u jamama pobijenih mimo sudjenja pravde i zakona

recimo hafez je kriv za 25 000 ali on je gusio pobunu...nije isto ubijati u ratu u miru i za vrijeme revolucije

seru protiv pinocea a lik je "samo" 3000 smaknuo
mao ce tung beskonacno mnogo...cak do 78 milijuna ako se uzmu u obzir njegover genijalne ekonomske ideje ubijanja vrabaca
Post Reply