Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Throttle

#10826 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Throttle »

Lalena wrote: A koliki je problem ako malo struze, kada vozim?
Im opciju da vozim sa ovim gumama, ili da parkiram, i ne vozim...
Pa sagni se i vidi gdje struze, mozda je neka plastika iskocila pa nju dira a mozda je nesto ozbiljnije
Namotaj puni u jednu stranu pa zaviri ima li igdje traga struganja pa onda u drugu i tako pregledaj naprijed, nazad isto pregledas i onda znas je li problem
Lalena

#10827 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lalena »

Hvala svima na savjetima :)
Last edited by Lalena on 19/04/2019 19:08, edited 1 time in total.
condy

#10828 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

Vidi sunca i ljepote napolju, istopit će vam se Sava dok dođe zima :D
Haris.ba

#10829 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Haris.ba »

Prodavao ja auto i na jednom setu gume bile stare 5 sezona, a na drugom 4. I govorim ja kupcu tako i tako. Auto je na zimskim i mogu bez problema izgurati zimu. Ali, ja bih kupio ljetne na tvom mjestu (već se osjetilo ljeti da im je vakat za zamjenu, nisam htio da ga muljam). Odmah počinje socijala, kako treba smanjiti cijenu auta jer mora kupiti gume na ljeto, prodajem mu beskorisne gume.... Haj, dogovorimo se nešta, smanjim cijenu. Trebale mi pare, a nisam imao vremena.

I tražim ja neke felge po piku na proljeće, kad eto ti oglas on prodaje taj set ljetnih felgi. Iste gume naravno. Dobro očuvane piše. Dobra šara. I proda on i felge i gume i šarafe za nekoliko dana. Tražio cijenu koju bi mene bilo stid napisati.

Vidim ponekad auto. Mislim da je evo već treća godina kako se stalno voza na istim felgama i gumama (zimskim).

I sad kontam ko je glup. On ili ja? :D
Strah me odgovoriti.
beni-bu-man

#10830 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beni-bu-man »

Haris.ba wrote:Prodavao ja auto i na jednom setu gume bile stare 5 sezona, a na drugom 4. I govorim ja kupcu tako i tako. Auto je na zimskim i mogu bez problema izgurati zimu. Ali, ja bih kupio ljetne na tvom mjestu (već se osjetilo ljeti da im je vakat za zamjenu, nisam htio da ga muljam). Odmah počinje socijala, kako treba smanjiti cijenu auta jer mora kupiti gume na ljeto, prodajem mu beskorisne gume.... Haj, dogovorimo se nešta, smanjim cijenu. Trebale mi pare, a nisam imao vremena.

I tražim ja neke felge po piku na proljeće, kad eto ti oglas on prodaje taj set ljetnih felgi. Iste gume naravno. Dobro očuvane piše. Dobra šara. I proda on i felge i gume i šarafe za nekoliko dana. Tražio cijenu koju bi mene bilo stid napisati.

Vidim ponekad auto. Mislim da je evo već treća godina kako se stalno voza na istim felgama i gumama (zimskim).

Strah me odgovoriti.
ja bi mu reko hajmo kupiti nove gume pa ce biti veca cijena auta
drug_profi

#10831 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Lalena wrote:Meni je tesko povjerovati da me je neko namjerno zeznuo, vise volim misliti da ni sami nisu znali bolje...

Mada, cinjenica je da se tesko snalazim u tim vodama ( cekam majstora vec mjesec dana, da mi sredi nesto na limu... I vjerovatno ce me i tu zeznuti, jer pojma nemam ni koliko bi kvar uopste trebao kostati?! A savjete ne znam od koga da trazim, ocito ni svi muskarci nisu tolike sveznalice, kako vole misliti o sebi... )

Nije mi sada do kupovine novih guma, sto zbog budzeta, sto zbog toga sto radim svaki dan, i to produzeno... Nemam vremena za to sada.
Jedino mogu sama razgledati, sto kaze @Throttle, i nadati se da nije nista ozbiljno...

Hvala svima na savjetima :)
Pa čuj, ako je osoba od povjerenja, vjerovatno je bez namjere da ti naškodi dala pogrešan savjet.
@Throtle ti je lijepo predlozio sta ces uraditi. Ako je originalna početna dimenzija za vozilo 14" 185/65 R14, onda je 185/55 R15 koju si imala, malo niza, a 185/65 R15 koju sad imaš, nešto visočija guma. U odnosu na taj početni prečnik odstupanje je 4,3%, što jeste puno ali nije previše, mada se ne savjetuje izlazak iz 3%.
amar1994

#10832 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

trgovci=0 ,moras sve crtat :bih:
drug_profi

#10833 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:Prodavao ja auto i na jednom setu gume bile stare 5 sezona, a na drugom 4. I govorim ja kupcu tako i tako. Auto je na zimskim i mogu bez problema izgurati zimu. Ali, ja bih kupio ljetne na tvom mjestu (već se osjetilo ljeti da im je vakat za zamjenu, nisam htio da ga muljam). Odmah počinje socijala, kako treba smanjiti cijenu auta jer mora kupiti gume na ljeto, prodajem mu beskorisne gume.... Haj, dogovorimo se nešta, smanjim cijenu. Trebale mi pare, a nisam imao vremena.

Strah me odgovoriti.
:mrgreen:
Platio si školu, a nadam se da si nešto i naučio. Kad prodaješ, prije svega trebaš da izgledaš kao neko koga boli qurac hoće li biti prodato ili neće. Kad kupuješ, ne pokazuj da ti se roba sviđa... i ne daj seljaku da te zajebe. Ništa čovjeka više ne zaboli.
kabal1337

#10834 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kabal1337 »

ako su ti zadnje gume uze od prednjih stavi ih naprijed a te nove nazad jer je zadnji dio obicno siri. ( moze posluzit)
To struganje ce ti vremenom unistiti gumu.
drug_profi

#10835 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

kabal1337 wrote:ako su ti zadnje gume uze od prednjih stavi ih naprijed a te nove nazad jer je zadnji dio obicno siri. ( moze posluzit)
To struganje ce ti vremenom unistiti gumu.
Nisu njoj šire gume, već visočije. I kako sam skontao sve 4 su nove.
pepeljara

#10836 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pepeljara »

drug_profi wrote:

Strah me odgovoriti.
:mrgreen:
Platio si školu, a nadam se da si nešto i naučio. Kad prodaješ, prije svega trebaš da izgledaš kao neko koga boli qurac hoće li biti prodato ili neće. Kad kupuješ, ne pokazuj da ti se roba sviđa... i ne daj seljaku da te zajebe. Ništa čovjeka više ne zaboli.
Slicno dozivio, samo sto nisam spustio cijenu :) svi bi do djaba :)
kabal1337

#10837 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kabal1337 »

nista onda ako su sve 4 iste. Uvala je to onda :(
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#10838 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Lalena wrote:
NediM17 wrote:
Lalena wrote: A koliki je problem ako malo struze, kada vozim?
Im opciju da vozim sa ovim gumama, ili da parkiram, i ne vozim...
Znaci struze? Uvijek, kad namotas puni, kad malo namotas?

Daj vise informacija i zahvali se savjetodavcu. Trebala si doci ovdje na forum pa bi te uputili sta da kupis.
Kada vise motam, ne nuzno puni, ali u ostrijim krivinama da, struze... Vise ako vozim brze.
A zamolila sam osobu kojoj vjerujem i za koju sam mislila da se razumije u to...
Da ta osoba nije slijepa mozda?! Bez uvrede, ne znam gdje si kupila gume, ali i oni koji su postavljali gume su jednako krivi, i trebas to što prije riješiti. Skinuti i prodati, i zamjeniti za odgovarajucu dimenziju.
konektovan

#10839 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Sodom1 wrote:
konektovan wrote:
Ja svake godine radim balansiranje, to kuci i u garazi ne mogu uraditi.
Sto ce ti balansiranje svaki put? To se prvi put odradi kako treba i vozi Misko.
E sad ove balansirke kod nasih vulkanizera ,to servisa nije vidjelo kako je izislo iz tvornice , vrti li vrti
Nije to bas tako k'o što mislis, jednom uradi i prst u uho. Prije 2-3 godine promijenio sam 4 vulkanizera da urade kako treba. Naši putevi, felge i gume, cine da i nisu uvijek u balansu kako treba, a i ne smatram to nekim posebnim troškom.
Throttle

#10840 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Throttle »

Previše ti gađaš rupe i šahtove onda :mrgreen:
golfiista

#10841 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by golfiista »

Kakvo balansiranje, to se samo u voznji balansira. A ove Miselin gume, tek nakon par godina nadođu kako treba, a nakon jos par godina otpadne zastitni sloj i tek tad vozis na pravoj gumi. Pustite vi suplju, samo raji da izbijete pare, pola ovog foruma radi u Makbelu, Maja gumi, Unitrejdu ili Gumi M. Bgm ko da svi voze bolide i to na brdskim trkama, more na Savi 50 milja km glat i ljeti i zimi, bolje otic kod Brajlovica i pojest 5 rucaka i jos ti ostane, jedan je zivot
emko1234

#10842 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by emko1234 »

Evo prelistah pred kraj radnog ima li kakva nova mudrost, i eto nema.

Počela je priča o tome kako nam svima treba Michelin jer imam bolide i krećemo se po stazama i prilikom naglih manevara značit će nam metar ili dva. :lol: :lol:

April 2018, zapadao snijeg. Ja od stadiona Koševo idem prema Hotonju. Na autu nove gume, prva im sezona. Ispred mene ide Renault Twingo star barem 10 godina. Po šari vidim da je na njemu S3 kad čovjek zakoči. Ljudi se okreću na semaforu u Barama, odustaju od penjanja na Kobilju Glavu, pada iz neba iz zemlje. Ja kontam haj 4X4, ako gdje stane, krenut će. Ovaj lik s Twingom isto ne odustaje. I krenemo mi uzbrdo. Oni ide ja za njim. Frajer se pope na vrh i kod džamije na semaforu skrenu desnu i ode uz piklić.
Stajali nebrojeno puta, isto toliko puta i kretali. Imao sam osjećaj da mu je čak lakse krenuti jer mu je guma mozda 155mm sirine, dok je kod mene 9cm šira. Čovjek se pope na vrh brda bez muke.

E to je danas najveći problem. Sve je manje vozača a sve više uber sistema koji nas vade iz svih govana. Ja garantujem da će dobar vozač, koji poznaje svoje auto izaći na isto mjesto sa Tigrom košto bi ja izašao s Dunlopom da je auto 2wd.
NediM17

#10843 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

konektovan wrote:
Sodom1 wrote:
konektovan wrote:
Ja svake godine radim balansiranje, to kuci i u garazi ne mogu uraditi.
Sto ce ti balansiranje svaki put? To se prvi put odradi kako treba i vozi Misko.
E sad ove balansirke kod nasih vulkanizera ,to servisa nije vidjelo kako je izislo iz tvornice , vrti li vrti
Nije to bas tako k'o što mislis, jednom uradi i prst u uho. Prije 2-3 godine promijenio sam 4 vulkanizera da urade kako treba. Naši putevi, felge i gume, cine da i nisu uvijek u balansu kako treba, a i ne smatram to nekim posebnim troškom.
Na SX4 fabricki tockovi (alu. felge 16'' i CPC2) nikada balansirani nisu, ne tresu, sad kad se skinu imace cetiri pune sezone na ledjima.

Znao sam se i popeti na ivicnjak i potrefiti rupu, i provozati po makadamu...

Uglavnom kako kolega rece, kad jednom sparis felge i gume i kada je balansirano kako treba, do novih guma ili sljedece zamjene guma vecinom nema vise potrebe za balansiranjem.
Sodom1

#10844 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Sodom1 »

Moje iskustvo kaze drukcije. Zimske gume jednon balansiro 4 sezone vozio,ljetne jednom balansirao 3 SE zone vozio,na njima i prodano auto. Niki problema :thumbup:
konektovan

#10845 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Throttle wrote:Previše ti gađaš rupe i šahtove onda :mrgreen:
Oni mene gadjaju... :mrgreen:
drug_profi

#10846 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

A emko care tebi i ne trebaju gume, ti mozes na felgama. Samo treba znat vozit. Jebo testove, to je podvala i michelin/continental zavjera.
Ako je mjerilo da se more uz piklić popet... nema dalje. Jebo testove. Popeo sam se i ja na 6 godina starim m+s veterankama koje su isle i ljeti i zimi, na Hrešu po snijegu. Penjao se i sa ljetnim trajalkama na Jahorinu u sred zime. A jesu li te gume bas htjele stat kad i gdje sam htio, nisu baš... ali eto ima i ceste, a ima i nanosa... staće se nekad. Niko nije ostao a da nije negdje na kraju stao.
konektovan

#10847 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Emko je napisao realan post, to što vi ne znate da vozite i vladate mašinom, je drugi par opanaka. :mrgreen:
drug_profi

#10848 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

konektovan wrote:Emko je napisao realan post, to što vi ne znate da vozite i vladate mašinom, je drugi par opanaka. :mrgreen:
Ma realan je iz njegovog ugla svakako. Ima covjek pravo da kaze svoje misljenje. A ja se ne moram sloziti.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10849 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

kao sto davno rekoh pun je ovdje forum rejsing drajvera koji ganjaju idealne putanje pri velikim brzinama narocito zimi :lol:
neki cak i uhom odredjuju buku guma u decibelima :D
Throttle

#10850 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Throttle »

Adrenalin tuning stajling
Post Reply