Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
adodbr

#10826 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by adodbr »

Znaci ukratko uradit veliki servis jer ide sve u kompletu ako sam dobro skonto ?
Tomahawk11
Globalni moderator

#10827 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tomahawk11 »

adodbr wrote:Znaci ukratko uradit veliki servis jer ide sve u kompletu ako sam dobro skonto ?
To ti je svakako alarm pred veliki servis.
Bolje ti je odmah sve uraditi, nego jedno, pa drugo.
Plaćaš dvaput ruke.
Svakako moraš uraditi.
amar1994

#10828 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

zasto , ja zamijenio kais i rolnicu na 80000km , isto cula se rolnica :-)

evo kakv je remen bio

Image
Image
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#10829 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

U pitanju je 206, 2.0 HDI, 2001 godište sa 236.600 km na satu.
Od jutros čitava vožnja, zvuk motora mi je bio baš što kažu "traktorski" dok vozim i ubrzavam, i kao da čujem neku plastiku ispod haube da trese, do sinoć je radio normalno, mirno bez ikakvog deranja.
Poklopac motora je skinut ranije, jer fali šarafa pa pravi buku...
condy

#10830 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

LikeLike wrote:Zamijenio sam hladnjak, stavio novi G12 i destilovanu vodu, isprali sistem... Rece mi majstor da mi slabije mijesa ili cirkulise ne sjecam se :D Posto je nasuo prvo g12 pa onda vodu, u posudi nije promijenilo boju iako je upalio auto da odradi. Ja poslije toga vozio par kilometara i cini mi se da je malo pocelo dobijati narandjastu boju. Je li to neki problem? Inace cesto putujem, nikad nisam imao nikakav problem sa autom niti je temperatura bila visoka...
Trebao je prije ulijevanja izmiješati g12 i destilovanu vodu, napraviti smjesu i onda uliti, ali i tako će se izmješati nakon nekih 30-45 min vožnje, dobro je što je prvo ulio G12 :)

Ja lično nisam ljubitelj tog miješanja g12 sa vodom. Ja saspem cijeli g 12 i nikad problem. Vidio sam da tako rade i u ovlaštenim servisima. Uglavnom, to pola pola, zašto to raditi? dodaj kad već miješaš jedan litar destilovane vode... Prošle godine odvezao auto da mi provjere na koliko ledi pred zimu, kazali mi da mogu i na sibir sa njim :D Nisam previše ljubitelj tog miješanja jer je antifiz bitan i ljeti za hlađenje. Kod mene nikad tačka mržnjenja nije ispod -40C. A uglavnom svi stavljaju u omjeru 50:50. Koncetrat pa da bi zaštitili hladnjak da ne probije...al neće
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#10831 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

amar1994 wrote:
tempuser wrote:
adodbr wrote:
Imal to veze sa velikim servisom ? posto bi ga trebo radit :-) i ako ima mozel sta bit bas jebeno ako ne uradim brzo servis
Ima jer se mijenja na velikom servisu. Generalno taj remen pokrece alternator i cesto vodeno pumpu, tako a ne moze biti nista hebeno kad spadne ili pukne ako odmah parkiras da ti se aku ne isprazni, a auto ne pregrije.
a da se podvuce pod zupcasti :-) :run:
Može li remenica alternatora praviti to cvrkutanje na prvom paljenju ?
amar1994

#10832 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Leon16v wrote: a da se podvuce pod zupcasti :-) :run:
Može li remenica alternatora praviti to cvrkutanje na prvom paljenju ?[/quote]
moze svaka remenica , vecinom ce se cut koda melje nesto unutra , evo klasika ,

pa sam promijenio na natezacu rolnicu :D
dgL_

#10833 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

Hadzi Lojo wrote:Da li je neko imao slican problem - (auto reno scenic)?
Ima vec 10 dana kako moram svaki dan doljevati antifriz, jer nakon voznje naprosto nestane skoro do dna posude. Kada otvorim poklopac desava se da se antifriz vrati na normalan nivo kakav je bio prije voznje kao da ga je nesto usisalo, medjutim sljedeci dan opet moram dosuti i tako naizmjenicno.
U antifrizu nema tragova ulja, sto bi znacilo da je dihtung glave motora otiso. Ulje takodje cisto . Ispood auta nema tragova curenja . Da li je moguce da je samo poklopac na posudi otisao?
Ako ti nestaje antifriz a nema nigdje da curi (crijeva, selne, hladnjak, mali hladnjak, suplja posuda antifriza itd.) onda ti je dihtung glave stradao... Ne mora da mjesa ulje i vodu, dihtung moze da pukne na vise mjesta... Pa tako moze da prolazi voda do cilindara... Medjutim u praksi voda u cilindar dospijeva neposredno nakon gasenja auta... Jer pritisak u sistemu hladnjenja ostaje, a prilikom gasenja motora kompresija u cilindrima pada pa samim tim voda ulazo u cilindar.. Ali ako ti bas za dan izgubi citavu bocu to je strahovito puno i negdje mora ta voda da ide... Moras fino pregledati sve... Neka manja isparavanja su moguca iako je zatvoreni sistem (onaj ko kaze da nema isparavanja laze) ali to za godinu dana nebi smijelo biti vise od par milimetara na boci prema dole... Sto je mozda dec. Ili 2...
LikeLike

#10834 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

condy wrote:
LikeLike wrote:Zamijenio sam hladnjak, stavio novi G12 i destilovanu vodu, isprali sistem... Rece mi majstor da mi slabije mijesa ili cirkulise ne sjecam se :D Posto je nasuo prvo g12 pa onda vodu, u posudi nije promijenilo boju iako je upalio auto da odradi. Ja poslije toga vozio par kilometara i cini mi se da je malo pocelo dobijati narandjastu boju. Je li to neki problem? Inace cesto putujem, nikad nisam imao nikakav problem sa autom niti je temperatura bila visoka...
Trebao je prije ulijevanja izmiješati g12 i destilovanu vodu, napraviti smjesu i onda uliti, ali i tako će se izmješati nakon nekih 30-45 min vožnje, dobro je što je prvo ulio G12 :)

Ja lično nisam ljubitelj tog miješanja g12 sa vodom. Ja saspem cijeli g 12 i nikad problem. Vidio sam da tako rade i u ovlaštenim servisima. Uglavnom, to pola pola, zašto to raditi? dodaj kad već miješaš jedan litar destilovane vode... Prošle godine odvezao auto da mi provjere na koliko ledi pred zimu, kazali mi da mogu i na sibir sa njim :D Nisam previše ljubitelj tog miješanja jer je antifiz bitan i ljeti za hlađenje. Kod mene nikad tačka mržnjenja nije ispod -40C. A uglavnom svi stavljaju u omjeru 50:50. Koncetrat pa da bi zaštitili hladnjak da ne probije...al neće
Proali put mi je majstor nasuo cist g12 i na kraju dosuo vode malo. Ovaj put sam ja rekao da kupi destilovanu vodu pa je mozda zato napravio smjesu pola pola :D
tempuser

#10835 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

dgL_ wrote:
Ima vec 10 dana kako moram svaki dan doljevati antifriz, jer nakon voznje naprosto nestane skoro do dna posude. Kada otvorim poklopac desava se da se antifriz vrati na normalan nivo kakav je bio prije voznje kao da ga je nesto usisalo, medjutim sljedeci dan opet moram dosuti i tako naizmjenicno.
U antifrizu nema tragova ulja, sto bi znacilo da je dihtung glave motora otiso. Ulje takodje cisto . Ispood auta nema tragova curenja . Da li je moguce da je samo poklopac na posudi otisao?
Ako ti nestaje antifriz a nema nigdje da curi (crijeva, selne, hladnjak, mali hladnjak, suplja posuda antifriza itd.) onda ti je dihtung glave stradao... Ne mora da mjesa ulje i vodu, dihtung moze da pukne na vise mjesta... Pa tako moze da prolazi voda do cilindara... Medjutim u praksi voda u cilindar dospijeva neposredno nakon gasenja auta... Jer pritisak u sistemu hladnjenja ostaje, a prilikom gasenja motora kompresija u cilindrima pada pa samim tim voda ulazo u cilindar.. Ali ako ti bas za dan izgubi citavu bocu to je strahovito puno i negdje mora ta voda da ide... Moras fino pregledati sve... Neka manja isparavanja su moguca iako je zatvoreni sistem (onaj ko kaze da nema isparavanja laze) ali to za godinu dana nebi smijelo biti vise od par milimetara na boci prema dole... Sto je mozda dec. Ili 2...
Ako sam dobro razumio opise indikativno je to sto mu izbija sipku od ulja i sto nabija pritisak u eksp. bocu, a to nekako vuce da kompresija probija u hashladni sistem.
dgL_

#10836 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

tempuser wrote:
dgL_ wrote:
Ako sam dobro razumio opise indikativno je to sto mu izbija sipku od ulja i sto nabija pritisak u eksp. bocu, a to nekako vuce da kompresija probija u hashladni sistem.
Postujem, ali da za dan spadne od max do dna posude kako je napisao (znaci ne do min) mislim da to auto nebi noglo upaliti ujutru sa tolikom kolicinom vode u cilindru ili cilindrima...
Hadzi Lojo

#10837 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Hadzi Lojo »

Krehne ko mina od prve, opet sam danas gledo ispod pustio motor da radi i zavirivo nista ne vidm, pade mi na pamet da mozda dichtung na pumpi pusta u toku voznje pa se to sve rasprsi i poslije ne vidi.
Jebat ga doljevacu dok ide a kad crkne Toyotu kupiti, sa njom nemas nikad problema.

da je dihtung glave motora otiso, onda bi lampica za temepraturu motora prelazila crvenu liniju, a kod ovoga stoji na 80 stepeni crta manje od srednje linije.
tempuser

#10838 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

dgL_ wrote: Postujem, ali da za dan spadne od max do dna posude kako je napisao (znaci ne do min) mislim da to auto nebi noglo upaliti ujutru sa tolikom kolicinom vode u cilindru ili cilindrima...
Mislim da je to spadanje na min vise vezano za gasove koji iz cilidara potiskuju antifriz na dno boce, a ne za potrosnju antifriza?
tempuser

#10839 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

Hadzi Lojo wrote:
da je dihtung glave motora otiso, onda bi lampica za temepraturu motora prelazila crvenu liniju, a kod ovoga stoji na 80 stepeni crta manje od srednje linije.
Zasto bi prelazila liniju?
dgL_

#10840 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

tempuser wrote:
dgL_ wrote: Postujem, ali da za dan spadne od max do dna posude kako je napisao (znaci ne do min) mislim da to auto nebi noglo upaliti ujutru sa tolikom kolicinom vode u cilindru ili cilindrima...
Mislim da je to spadanje na min vise vezano za gasove koji iz cilidara potiskuju antifriz na dno boce, a ne za potrosnju antifriza?
Prilikom hladjenja motora nivo antifriza iz boce se smanji jer kako se hladi tekucina, pritisak polako spada a dio permanta se povuce u sistem sto je normalno na svakom motoru... Kad se motor zagrijava antifriz u boci se malo poveca i na toj razini ostaje gdje god vozio i kako god vozio... Nakon sto opet ugasis auto kroz neko vrijeme antifriz se ponovo hladi i povlaci u sistem... To je na svakom ispravnom autu tako... Kod mene bude izmedju min i max kad je hladan, a zagrijan dodje skoro do max i tu stoji... Kad ugasim auto kroz par sati dok se hladi lagano se vraca prema sredini... I uvijek je tako...

Za jedan dan njemu fakticki antifriz spadne preko pola litre... Kada otvoris bocu antifriza koja je pod pritiskom zagrijan motor na radnu, antifriz se takodje malo digne, a normalno pritisak krene izlaziti iz boce... U nekim slucajevima antifriz zna i pojuriti vani ako si otvorio bocu recimo neposredno prije paljenja hladnjaka... To su neka moja iskustva i treball bi da je to normalno..

Gubitak antifriza za jedan dan kompletne boce nije nornalan... Tolika kolicina antifriza negdje mora nestajat i to u vecim kolicinama... Ako ne izlazi vani, onda ulazi u motor... U cilindre ili u karter... Logicno...

Treba ispitati, a to sto ti ne dize temp. Nije siguran znak da nije dihtung, mada je bolje sto ne dize temp...
dgL_

#10841 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

Hadzi Lojo wrote:Krehne ko mina od prve, opet sam danas gledo ispod pustio motor da radi i zavirivo nista ne vidm, pade mi na pamet da mozda dichtung na pumpi pusta u toku voznje pa se to sve rasprsi i poslije ne vidi.
Jebat ga doljevacu dok ide a kad crkne Toyotu kupiti, sa njom nemas nikad problema.

Prepipaj tepih unutra ispod suvozacevih i vozacevih nogu za pocetak... Ima li ista mokro? Osjeti li se neugodan miris antifriza unutra?
Posmatrac_007

#10842 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Posmatrac_007 »

Pozdrav,
Vozilo je Golf 4 1.9 tdi
Primijetio sam da aksijalni ležajevi na obje strane, kada otvorim haubu, nisu podjednaki. Na desnoj strani je više uočljiv željezni dio koji viri ispod plačstičnog poklopca. Pa me zanima na osnovu slika ispod, da li iste treba mijenjati tj. da li su otkazali? Mijenjaju li se obavezno oba ili može samo ovaj koji ima više "lufta"?
Unaprijed hvala na odgovorima :)

Desna strana:
Image

Lijeva strana:
Image
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#10843 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

liaar wrote:U pitanju je 206, 2.0 HDI, 2001 godište sa 236.600 km na satu.
Od jutros čitava vožnja, zvuk motora mi je bio baš što kažu "traktorski" dok vozim i ubrzavam, i kao da čujem neku plastiku ispod haube da trese, do sinoć je radio normalno, mirno bez ikakvog deranja.
Poklopac motora je skinut ranije, jer fali šarafa pa pravi buku...
Iko išta ?
Kataklinger

#10844 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Vezano za aksijalne ležajeve. Nedavno je na mom autu jedan vrisn'o, ali je serviser preporučio da se zamijene u paru. Ionako nisu bili nešto skupi.
tarikBA

#10845 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tarikBA »

preporuka za mehanicara , u pitanju je vozilo golf 4 ( potrebno zamjeniti nosac motora - ako je to u pitanju uopste, mikro remen i mozda selene) a da nije muljator neki
beni-bu-man

#10846 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beni-bu-man »

Posmatrac_007 wrote:Pozdrav,
Vozilo je Golf 4 1.9 tdi
Primijetio sam da aksijalni ležajevi na obje strane, kada otvorim haubu, nisu podjednaki. Na desnoj strani je više uočljiv željezni dio koji viri ispod plačstičnog poklopca. Pa me zanima na osnovu slika ispod, da li iste treba mijenjati tj. da li su otkazali? Mijenjaju li se obavezno oba ili može samo ovaj koji ima više "lufta"?
Unaprijed hvala na odgovorima :)
Oba zamjeni
preludezalude

#10847 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Hadzi Lojo wrote:Krehne ko mina od prve, opet sam danas gledo ispod pustio motor da radi i zavirivo nista ne vidm, pade mi na pamet da mozda dichtung na pumpi pusta u toku voznje pa se to sve rasprsi i poslije ne vidi.

Ako je malo probio dihtung glave, motor se nece pregrijavati. Najbolje je da potrazis mehanicara koji ima tester pritiska rashladne tekucine i tester izduvnih gasova u rasladnom sistemu. To ti je jedini mjerodavni test da li je dihtung glave probio. Ovako mozes vjerovatno dugo voziti auto ali dugorocno gledajuci potrosit ces na antifriz dosta novca a i komponente na autu trpe poput npr lambda sonda (za njih je antifriz smrt), katalizator, hidropodizaci, lezajevi radilice (ako imalo vode dospjeva u ulje)...
Last edited by preludezalude on 29/09/2017 09:56, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#10848 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beni-bu-man »

tarikBA wrote:preporuka za mehanicara , u pitanju je vozilo golf 4 ( potrebno zamjeniti nosac motora - ako je to u pitanju uopste, mikro remen i mozda selene) a da nije muljator neki
Bitanga s Otesa :lol:
amar1994

#10849 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

:mrgreen: :mrgreen:
riko-ga

#10850 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by riko-ga »

Gdje da nabavim plasticne "obrve" za Reno Scenic 2002.One pozadi iznad stop svjetala.Probao po raznim auto-otpadima nema.Pik -nema.
Post Reply