Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zposao

#10826 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

Smrcak15 wrote:
exampLe. wrote:Ne treba mi niko odgovarati na pitanje iznad, nasao sam odgovor.

DakleM (khm khm): Ko god je zivio nakon objave Kur’ana (odnosno od trenutka objave pa do danas), a nije prihvatio Islam kao svoju vjeru (citaj umro je kao Krscanin/Katolik, Ateista, Budista itd.) ide u Dzehennem bez ikakve daljnje rasprave.

:skoljka:
pa i to se moze raspravljati, iako je to vecim djelom tacno, ima opet izuzetaka...a ti izezeci recim ovakav slucaj..

krscanin koji zivi u nekom zabacenom mjestu, nikad nije cuo za islam,a nije ni vjerovao klasicno kao krscani, da je isus Bog , nego mozda vjerovao da je poslanik, takav moze da bude stavljen na test na sudnjem danu pa tek onda zavisi kako prodje na testu da se odluci gdje ce.

I kakav je to hipotetski slučaj da neki "kršćanin" koji zapravo i nije kršćanin jer ne vjeruje u Božanstvo Isusa, živi toliko zabačeno da nikad nije čuo da postoji islam, i takav bi MOŽDA dobio priliku da riješi nekakav test?

Kakav test? Jednadžba sa više nepoznarih? Diferencijalni račun? Pitanja iz opće kulture? Bočno parkiranje?
славянин

#10827 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

To se zove "stick and carrot" ili stap i mrkva. Dakle ako slusas kako ti ja kazem dobijes mrkvu ako ne mlat po glavi - tom vanjskom politikom prema manjim drzavama se amerika naprimjer vodi :lol: mnogo milosti je tu i slobode :D
Smrcak15

#10828 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Ako to ne bude dovoljno za džennet onda neka me gurne zajedno sa Adolfom i društvom.
znaci tebi je skoknut do dzehennema kao na ekskurziju otici :kiss:

a ja sam siguran da bi se i ti i ja zajedno sasrali do zavrat da nam neko kaze , hajde skocite dobrovljno u provalije dzehennema da vas mi ne guramo bezveze...i to je prava istina da nas ne bi mogle stotine voda saprati koliko bi se prepali, to je puka istina a te tvoje fore kao ja sam faca, mene nije strah ako udari bic Bozije kazne :-) ti lazes i sebe i nas ovdje u tom slucaju.
Smrcak15

#10829 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:
Smrcak15 wrote:

iz mostara.

kakavu crnu bracu, o cemu ti to??? :-) ne pricaj ba gluposti

ja sam balavac bio kad sam izasao iz bih tokom rata i sad ti meni ovdje o nekakavoj braci pricas aa svasta :-)
Jel bas iz mostara ili... oko negdje :D
da bas iz mostara stigao u tu Sveciju :D

da, na Strelcevini u zapadnom dijelu mostara, pa onda u Brankovcu i Zaliku na lijevo strani.
Smrcak15

#10830 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zposao wrote: Ne valja ti logika. Ili ne znaš značenje riječi.

Ne možeš nikako biti milostiv prema nekome ako je on to zaslužio. Jednostavno ne možeš. Šta će poslodavac biti "milostiv" prema radniku ako mu dadne zarađenu plaću?

Milost se i iskazuje prema onome koji je nije zaslužio. Zato se kaže pomilovanje osuđenog zatvorenika, jer nije zaslužio. Milost bi bila da poslodavac dadne veliku plaću radniku koji je nikako nije kogao zaslužiti.

I tako i Bog. Ne možeš"zaslužiti" milost. Nema toga. Ne postoji. To bi bila onda neka nagrada, to onda nije milost.

Malo te jezik hebe :D
valja logika druze samo ti nisi postavio stvari na svoje mjesto.

Evo ovako, pa ti vidi je li logicno ili nije

Zamisli covjek grijesio pofino, ali radio i dobra djela, ali covjek uradi jedno dobro djelo koje nadjaca sva ostala, pa Bogu bude drago i zbog tog dobrog djela oprosti sve grijehe covjeku.

znaci smiluje se zbog tog dobrog djela , i pobrise mu sve grijehe i uvede ga u Raj.
славянин

#10831 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:

da, na Strelcevini u zapadnom dijelu mostara, pa onda u Brankovcu i Zaliku na lijevo strani.
Image
Smrle... ramazan je :D
Smrcak15

#10832 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Milost se ukazuje valjda onome ko je pogrijesio pa ga pomilujes, kao one u zatvoru kad dobiju pomilovanje. Ali smrletov Bog te izgleda pomiluje kada nisi kriv :D

tebi je sve druze mutno, pa zato i ne znas kad si krivac...

MOze covjek misliti da cini bogu ugodnu djelo cijeli zivot, ali kad dodje kod njega, da ga kazni ko od sale, samo zato sto covjeka nije pazio sta je to Bog volio a sta ne, sta to Bog uopste dozvoljava a sta ne.
славянин

#10833 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:Milost se ukazuje valjda onome ko je pogrijesio pa ga pomilujes, kao one u zatvoru kad dobiju pomilovanje. Ali smrletov Bog te izgleda pomiluje kada nisi kriv :D

tebi je sve druze mutno, pa zato i ne znas kad si krivac...

MOze covjek misliti da cini bogu ugodnu djelo cijeli zivot, ali kad dodje kod njega, da ga kazni ko od sale, samo zato sto covjeka nije pazio sta je to Bog volio a sta ne, sta to Bog uopste dozvoljava a sta ne.
Pa cijeli zivot bude dobar a ne vjeruje u boga... zik :lol:
Smrcak15

#10834 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zposao wrote: I kakav je to hipotetski slučaj da neki "kršćanin" koji zapravo i nije kršćanin jer ne vjeruje u Božanstvo Isusa, živi toliko zabačeno da nikad nije čuo da postoji islam, i takav bi MOŽDA dobio priliku da riješi nekakav test?

Kakav test? Jednadžba sa više nepoznarih? Diferencijalni račun? Pitanja iz opće kulture? Bočno parkiranje?

pa eno jehovini svjedoci nevjeruj uda je isus Bog, i koliko je takvih sekti so nevjeruju da je Isus bog.

jer svaki krscanin koji vjeruje da je Isus bog i umre na takvom vjerovanju, to su ljudi koji su cekirali karte za dzehennema, ne kazem to ja nego Bog kaze da su to nevjernici koji vjeruju da je Isus Bog.
živi toliko zabačeno da nikad nije čuo da postoji islam
ti kao da si prespavao historiju, kao da nije bil osrednjeg vijeka, i ljudi recimo u sibiriu negdje u srednjem vijeku, nikad ne cuje sa neku vjeru islam, nema tV, nema radio, nema novina, nema interneta, jednostavno nikad ne cuje zza islam i umre takav moze da izadje na test na sudnjem danu.,
eh da je to, ali nije

nego testiranje da li ce biti poslusan ili ne Bogu.
Smrcak15

#10835 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote: Pa cijeli zivot bude dobar a ne vjeruje u boga... zik :lol:
evo recimo nevjeruje u Boga zato sto nikad nije cuo za ikakve argumente, mozda takav bude na test izasao.

a ako bude dobar, a cuje za vjeru islam, ili bilo kakve argumente koje ukazuju na postojanje Boga pa odbije to, Bog moze da m uisplati na ovom svijetu za njegovu dobrotu, ali ce praznih dzepova doci ispred njega na sudnjem danu.
славянин

#10836 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
eh da je to, ali nije

Pa znas kada se nadjes pred andjelima melecima demonima i sta vec , mislim da ce ti mnogo lakse da povjeruju u sve to nego u ovo sada + umakanje muha kao antibiotik :D
zposao

#10837 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

Smrcak15 wrote:

Ne možeš nikako biti milostiv prema nekome ako je on to zaslužio. Jednostavno ne možeš. Šta će poslodavac biti "milostiv" prema radniku ako mu dadne zarađenu plaću?

Milost se i iskazuje prema onome koji je nije zaslužio. Zato se kaže pomilovanje osuđenog zatvorenika, jer nije zaslužio. Milost bi bila da poslodavac dadne veliku plaću radniku koji je nikako nije kogao zaslužiti.

I tako i Bog. Ne možeš"zaslužiti" milost. Nema toga. Ne postoji. To bi bila onda neka nagrada, to onda nije milost.

Zamisli covjek grijesio pofino, ali radio i dobra djela, ali covjek uradi jedno dobro djelo koje nadjaca sva ostala, pa Bogu bude drago i zbog tog dobrog djela oprosti sve grijehe covjeku.

znaci smiluje se zbog tog dobrog djela , i pobrise mu sve grijehe i uvede ga u Raj.

Nije logično. Koje jedno dobro djelo može najjačati mnogo loših djela? Kako?
Ako imaš nekoga koji je krao, lagao, varao ženu, ostavio djecu, ubio... Koje to jedno djelo može najjačati i izbrisati ova loša djela?
Šta bi treba taj čovjek napraviti kad je tolko zla napravio i puno ljudi prevario i upropastio, pa da jedno njehovo djelo nadjača sva ta zla? Kako?
Može li vratiti ubijenog čovjeka? Može li vratiti zdravlje nekome kome ga je oduzeo?

P.S. opet ispade ono što sam rekao maloprije. Po tvojoj logici nema se Bog šta smilovati ako je čovjek to već sam zaslužio.
U ovom primjeru si ti praktički rekao da postoji neko magično ili čudesno dobro djelo koje kad učiniš sve se to briše. Ispade da Bog opet nema ništa da time. Ispade da je to čudesno djelo zaslužno. Opet mu se Bog nema šta smilovati kad je čovjek sam zaslužio ulazak u raj jer su mu se sva loša djela čudesno obrisala....
славянин

#10838 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
evo recimo nevjeruje u Boga zato sto nikad nije cuo za ikakve argumente, mozda takav bude na test izasao.

a ako bude dobar, a cuje za vjeru islam, ili bilo kakve argumente koje ukazuju na postojanje Boga pa odbije to, Bog moze da m uisplati na ovom svijetu za njegovu dobrotu, ali ce praznih dzepova doci ispred njega na sudnjem danu.
Znaci oni sto nisu culi su u prednosti jelde :oops: jer njima ce dokazi biti posluzeni na tacni. pfff kakva nepravda.
tuzlak1212

#10839 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Ako cinis dobra djela a ne vjerujes u Sudnji Dan, onda ti se nece priznati jer nisi imao uopste namjeru da budu priznata samim svojim nevjerovanjem.
Djela se gledaju spram namjera a ne spram samog cina.
Ako ipak vjerujes a bjezis od toga onda se ide u kategoriju licemjera. A svi su ljudi na granici teskog grijesnika, niko danas nije siguran...
Zato se mi molimo 5 puta dnevno i zikrimo i postimo, ne bil se Bogu umilili, jer se ne uzdamo vas puno u ostala djela jer sami sebe propitujemo i u namjere sumnjamo.
Molimo za uputu, oprost i milost na oba svijeta i strahujemo od svojih mana a nadamo se Bozijoj milosti.
славянин

#10840 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:Ako cinis dobra djela a ne vjerujes u Sudnji Dan, onda ti se nece priznati jer nisi imao uopste namjeru da budu priznata samim svojim nevjerovanjem.
Ako ipak vjerujes a bjezis od toga onda se ide u kategoriju licemjera. A svi su ljudi na granici teskog grijesnika, niko danas nije siguran...
Zato se mi molimo 5 puta dnevno i zikrimo i postimo, ne bil se Bogu umilili, jer se ne uzdamo vas puno u ostala djela jer sami sebe propitujemo i u namjere sumnjamo.
Molimo za uputu, oprost i milost na oba svijeta i strahujemo od svojih mana a nadamo se Bozijoj milosti.
Znaci Boga u sustini ne interesuju djela nego jeli slusas tj. jesi li fin rob :D
zposao

#10841 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

Smrcak15 wrote:
zposao wrote: I kakav je to hipotetski slučaj da neki "kršćanin" koji zapravo i nije kršćanin jer ne vjeruje u Božanstvo Isusa, živi toliko zabačeno da nikad nije čuo da postoji islam, i takav bi MOŽDA dobio priliku da riješi nekakav test?

pa eno jehovini svjedoci nevjeruj uda je isus Bog, i koliko je takvih sekti so nevjeruju da je Isus bog.

jer svaki krscanin koji vjeruje da je Isus bog i umre na takvom vjerovanju, to su ljudi koji su cekirali karte za dzehennema, ne kazem to ja nego Bog kaze da su to nevjernici koji vjeruju da je Isus Bog.
živi toliko zabačeno da nikad nije čuo da postoji islam
ti kao da si prespavao historiju, kao da nije bil osrednjeg vijeka, i ljudi recimo u sibiriu negdje u srednjem vijeku, nikad ne cuje sa neku vjeru islam, nema tV, nema radio, nema novina, nema interneta, jednostavno nikad ne cuje zza islam i umre takav moze da izadje na test na sudnjem danu.,
eh da je to, ali nije

Jehovini svjedoci nisu kršćani. Oni su jehovini svjedoci. Niko ih ne ubraja u kršćane. Zna se šta su kršćani i šta se pod time podrazumijeva. Ono što si ti opisao se ne može nazvati kršćaninom.

Znači taj tvoj hipotetski slučaj ne-kršćanina je važio samo u srednjem vijeku... Pa mogo si odmah reći da se nijedan kršćanin danas ni teoretskom šansom ne može spasiti, a ne uvijaš ga tu :D

Znači da summiramo: treba biti krscanin, koji u stvari to nije, treba živjeti u srednjem vijeku ili još ranije i da nikad nije čuo za islam... I tek onda se može MOŽDA našao nekakvom nedefiniranom testu...

Znači ima nade za današnjih milijardi kršćana :lol:
Smrcak15

#10842 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zposao wrote:
Smrcak15 wrote:

Nije logično. Koje jedno dobro djelo može najjačati mnogo loših djela? Kako?
Ako imaš nekoga koji je krao, lagao, varao ženu, ostavio djecu, ubio... Koje to jedno djelo može najjačati i izbrisati ova loša djela?
Šta bi treba taj čovjek napraviti kad je tolko zla napravio i puno ljudi prevario i upropastio, pa da jedno njehovo djelo nadjača sva ta zla? Kako?
Može li vratiti ubijenog čovjeka? Može li vratiti zdravlje nekome kome ga je oduzeo?

P.S. opet ispade ono što sam rekao maloprije. Po tvojoj logici nema se Bog šta smilovati ako je čovjek to već sam zaslužio.
U ovom primjeru si ti praktički rekao da postoji neko magično ili čudesno dobro djelo koje kad učiniš sve se to briše. Ispade da Bog opet nema ništa da time. Ispade da je to čudesno djelo zaslužno. Opet mu se Bog nema šta smilovati kad je čovjek sam zaslužio ulazak u raj jer su mu se sva loša djela čudesno obrisala....

ima jedno magicno djelo, a to se zove iskreno pokajanje Bogu, ali ono bas iz srca, i takvo pokajanje brise grijehe.
Smrcak15

#10843 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
eh da je to, ali nije

Pa znas kada se nadjes pred andjelima melecima demonima i sta vec , mislim da ce ti mnogo lakse da povjeruju u sve to nego u ovo sada + umakanje muha kao antibiotik :D

eeh druze, niko te nece ni pitati vjerujes li sad u mene ili u andjhele il idemone itd kad ih vidis svojim ocima...nego je testiranje druge vrste, i nije vjerujes li da postoji ili ne :lol:
Smrcak15

#10844 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:

Znaci oni sto nisu culi su u prednosti jelde :oops: jer njima ce dokazi biti posluzeni na tacni. pfff kakva nepravda.
nisu oni nesto u prednosti
zposao

#10845 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

tuzlak1212 wrote:Ako cinis dobra djela a ne vjerujes u Sudnji Dan, onda ti se nece priznati jer nisi imao uopste namjeru da budu priznata samim svojim nevjerovanjem.
.

Ako sam dobro razumio: onaj ko čini dobra djela jer želi pomoći drugima, a pritom za djela ne čini zbog Sudnjeg Dana, ništa mu se ne priznaje...
A onaj ko čini dobra djela jer želi da mu se ta djela broje na Sudnjem Danu, a pritom ga nije briga za te druge ljude, taj će ići u raj jer je bitna namjera?

Jesam li ja to dobro pofato?
Smrcak15

#10846 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zposao wrote: Jehovini svjedoci nisu kršćani. Oni su jehovini svjedoci. Niko ih ne ubraja u kršćane. Zna se šta su kršćani i šta se pod time podrazumijeva. Ono što si ti opisao se ne može nazvati kršćaninom.

Znači taj tvoj hipotetski slučaj ne-kršćanina je važio samo u srednjem vijeku... Pa mogo si odmah reći da se nijedan kršćanin danas ni teoretskom šansom ne može spasiti, a ne uvijaš ga tu :D

Znači da summiramo: treba biti krscanin, koji u stvari to nije, treba živjeti u srednjem vijeku ili još ranije i da nikad nije čuo za islam... I tek onda se može MOŽDA našao nekakvom nedefiniranom testu...

a ko to kaze da nisu, ti?

koja ja definicija krscanina?

ne, evo recimo krscanin, koji sebe smatra krscaninom, vjeruje da Bog postoji, i vjeruje da je Isus njegov prorok ili poslanik, ali nikad ne cuje za isllam, i tako umre, takva osoba je za testiranja na buducem svijetu.
славянин

#10847 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
eh da je to, ali nije

eeh druze, niko te nece ni pitati vjerujes li sad u mene ili u andjhele il idemone itd kad ih vidis svojim ocima...nego je testiranje druge vrste, i nije vjerujes li da postoji ili ne :lol:
Nego :?
zposao

#10848 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

Smrcak15 wrote:
zposao wrote: Jehovini svjedoci nisu kršćani. Oni su jehovini svjedoci. Niko ih ne ubraja u kršćane. Zna se šta su kršćani i šta se pod time podrazumijeva. Ono što si ti opisao se ne može nazvati kršćaninom.

a ko to kaze da nisu, ti?

koja ja definicija krscanina?

ne, evo recimo krscanin, koji sebe smatra krscaninom, vjeruje da Bog postoji, i vjeruje da je Isus njegov prorok ili poslanik, ali nikad ne cuje za isllam, i tako umre, takva osoba je za testiranja na buducem svijetu.

Evo ne bijaše mi mrsko pa sam se malo podsjetio. Elem, jehovine svjedoke nijedna druga kršćanska zajednica na svijetu ne smatra kršćanima zato jer ne prihvataju dogmu o Svvetom Trojstvu. A ni Jehovini Svjedoci ne prihvataju nijednu drugu krscansku crkvu.
Znači jedno isključuje drugo. Na jednoj strani imaš same Jebovine Svedoke, a na drugoj sve ostale krsćanske crkve.

Btw, piše na wikipediji i da i Jehovini Svejdoci vjeruju da je Isus božanskog podrijetla. Tako da ti hipotetska teza u potpunosti pada u vodu.

Znači mogao si jednostavno reći da se apsolutno nijedan kršćanin po tvome nauku ne može nadati vječnom životu. :D
MarlboroGold

#10849 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:Ako to ne bude dovoljno za džennet onda neka me gurne zajedno sa Adolfom i društvom.
znaci tebi je skoknut do dzehennema kao na ekskurziju otici :kiss:

a ja sam siguran da bi se i ti i ja zajedno sasrali do zavrat da nam neko kaze , hajde skocite dobrovljno u provalije dzehennema da vas mi ne guramo bezveze...i to je prava istina da nas ne bi mogle stotine voda saprati koliko bi se prepali, to je puka istina a te tvoje fore kao ja sam faca, mene nije strah ako udari bic Bozije kazne :-) ti lazes i sebe i nas ovdje u tom slucaju.
Jednostavno ne vidim smisao u Bogu sa osobinama sadiste.
Ti kako hoćeš.
allem_77

#10850 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Smrcak15 wrote:

Logika? :-)

Osuđenik da bi zaslužio pomilovanje mora se popraviti u zatvoru. Odnosno mora biti grupa A, kao najbolja grupa. A imate i klasifikacione grupe B i C. Mora odležati većinu kazne, pa tek onda tražiti pomilovanje, po mogućnosti i da nađe štelu, tek tada mu predsjednik, na primjer FBiH, može odobriti pomilovanje, a i ne mora. A znamo da Allahu na onom svijetu nećemo moći ništa dati da bi se iskupili. Zato nam je Allah naredio da udjeljujemo na ovom svijetu, da bi imali dobra djela na drugom svijetu.
Znači da i u zatvoru moraš "zaslužiti" pomilovanje.
Locked