Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#10826 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

triconja wrote:
Towelie wrote: Upravo to i gnostici raznih duhovnih tradicija tvrde vec nekoliko hiljada godina, ako im je VEROVATI na rec. :lol:
Bolje, ko moze, da se uveri sam jel govore istinu ili lazu.
Neka, svi cemo saznati kad dodje tren za to ima li ista ili nema. Bolje je ovako nadati se necemu nego odmah znati da nema (ili mozda ima [ili mozda nema {ili mozda ima |i tako do unedogled|}])
insert God object
human program crashes
Bloo
Globalna šefica

#10827 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:
Bloo wrote:Ako nešto i postoji, onda je to Azathoth, blind idiot god
ja priznajem samo tyrionovog boga, a znamo koji je to :D
How very nihilistic of you :mrgreen:

May wine and tits forever be in your favour!
triconja

#10828 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Bloo wrote:
triconja wrote:
Towelie wrote: Upravo to i gnostici raznih duhovnih tradicija tvrde vec nekoliko hiljada godina, ako im je VEROVATI na rec. :lol:
Neka, svi cemo saznati kad dodje tren za to ima li ista ili nema. Bolje je ovako nadati se necemu nego odmah znati da nema (ili mozda ima [ili mozda nema {ili mozda ima |i tako do unedogled|}])
insert God object
human program crashes
Image :lol: :lol: :lol:
Towelie

#10829 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

triconja wrote:
Vecina ljudi se ni ne zanima s ovakvim temama, deklarativno veruju u bozanstvo iz nasledjene religije bez nekog dubljeg izucavanja. Ili im je bog ono izmedju zenskih nogu, ili novac, polozaj, ego..
harač

#10830 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Bloo wrote:
harač wrote: *ne postoji ni jedan spomen u: The Cambridge Companion to Atheism, M. Martin (ed.)(2007.) i The Oxford Handbook of Atheism, S. Bullivant i M. Ruse (ed.)(2013.), koje iscrpno obrađuju historijske, filozofske i sociološke aspekte ateizma - i sličnih izama. The next best thing je svakako google, gdje sam naletio na ovo: http://www.patheos.com/blogs/camelswith ... c-atheist/ gdje autor na sljedeći način definiše svoj agnostički adeizam:
Rovim i ja po googletu
osim ovog jednog bloga i nekoherentnih ramblings o adeizmu, prvi search ne daje mnogo materijala
https://adeistic.wordpress.com/
obećava :lol:

ali, nadošao sam [(gore pod p.p.s.) (kasno je, gasim se :lol: )]. za razliku od "adeizma" što je svojevrsni neologizam, "naturalizam" (posebno ono što se zove "metafizički naturalizam", nasuprot "metodološkom") sasvim je poznata filozofska pozicija koja drži da sve što postoji jeste prirodni svijet, a odbacuje ideje o nadnaravim entitetima. s obzirom da je prvi uzrok - budući da je nekakav okidač za svijet - nadnaravna pojava, naturalizam ga isključuje. međutim, izraz "metafizički naturalista", nije as elegant poput "ateiste", koliko god da je ovaj neprecizan :D
triconja

#10831 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

harač wrote:
Bloo wrote:
harač wrote: *ne postoji ni jedan spomen u: The Cambridge Companion to Atheism, M. Martin (ed.)(2007.) i The Oxford Handbook of Atheism, S. Bullivant i M. Ruse (ed.)(2013.), koje iscrpno obrađuju historijske, filozofske i sociološke aspekte ateizma - i sličnih izama. The next best thing je svakako google, gdje sam naletio na ovo: http://www.patheos.com/blogs/camelswith ... c-atheist/ gdje autor na sljedeći način definiše svoj agnostički adeizam:
Rovim i ja po googletu
osim ovog jednog bloga i nekoherentnih ramblings o adeizmu, prvi search ne daje mnogo materijala
https://adeistic.wordpress.com/
obećava :lol:

ali, nadošao sam [(gore pod p.p.s.) (kasno je, gasim se :lol: )]. za razliku od "adeizma" što je svojevrsni neologizam, "naturalizam" (posebno ono što se zove "metafizički naturalizam", nasuprot "metodološkom") sasvim je poznata filozofska pozicija koja drži da sve što postoji jeste prirodni svijet, a odbacuje ideje o nadnaravim entitetima. s obzirom da je prvi uzrok - budući da je nekakav okidač za svijet - nadnaravna pojava, naturalizam ga isključuje. međutim, izraz metafizički naturalista, nije as elegant poput ateiste :D
Evo da ja objasnim svoju vjeru. Ja vjerujem u boga, ne konvencionalnog, ne izmisljenog, nego boga koji je stvorio sve (ne znam koji je to). Ne vjerujem da je to neko bice, prije bih rekao da je to kao neka sila, nema nista poslije smrti, zivot je nastao slucajno, bog nema nikakve intervencije.

E i ovo ovako kazem ljudima, ljudi blenu u mene ko da su vidjeli azraila. :lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#10832 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:
ali, nadošao sam [(gore pod p.p.s.) (kasno je, gasim se :lol: )]. za razliku od "adeizma" što je svojevrsni neologizam, "naturalizam" (posebno ono što se zove "metafizički naturalizam", nasuprot "metodološkom") sasvim je poznata filozofska pozicija koja drži da sve što postoji jeste prirodni svijet, a odbacuje ideje o nadnaravim entitetima. s obzirom da je prvi uzrok - budući da je nekakav okidač za svijet - nadnaravna pojava, naturalizam ga isključuje. međutim, izraz "metafizički naturalista", nije as elegant poput "ateiste", koliko god da je ovaj neprecizan :D
Prva asocijacija kada pročitam metafizički naturalista je hrpa nudista koji promisljaju o smislu zivota, svijeta i univerzuma goli u basti.
Nope :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#10833 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

triconja wrote: Evo da ja objasnim svoju vjeru. Ja vjerujem u boga, ne konvencionalnog, ne izmisljenog, nego boga koji je stvorio sve (ne znam koji je to). Ne vjerujem da je to neko bice, prije bih rekao da je to kao neka sila, nema nista poslije smrti, zivot je nastao slucajno, bog nema nikakve intervencije.

E i ovo ovako kazem ljudima, ljudi blenu u mene ko da su vidjeli azraila. :lol: :lol: :lol:
Pa malo je tesko za svariti. Ako nema intervencije, kako je onda stvorio sve. Stvaranje je intervencija per se. Ako iskljucimo zivot, da ga je taj tvoj bog stvorio, sta je onda to sve sto navodis?
harač

#10834 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Bloo wrote:
harač wrote:
Prva asocijacija kada pročitam metafizički naturalista je hrpa nudista koji promisljaju o smislu zivota, svijeta i univerzuma goli u basti.
metafizički nudista bi bio neki nagi budistički monah u teškoj nirvani :D
triconja

#10835 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Bloo wrote:
triconja wrote: Evo da ja objasnim svoju vjeru. Ja vjerujem u boga, ne konvencionalnog, ne izmisljenog, nego boga koji je stvorio sve (ne znam koji je to). Ne vjerujem da je to neko bice, prije bih rekao da je to kao neka sila, nema nista poslije smrti, zivot je nastao slucajno, bog nema nikakve intervencije.

Pa malo je tesko za svariti. Ako nema intervencije, kako je onda stvorio sve. Stvaranje je intervencija per se. Ako iskljucimo zivot, da ga je taj tvoj bog stvorio, sta je onda to sve sto navodis?
Od upoznavanja sa fizikom i matematikom mogu samo da kazem da nista ne moze bit ako ga vec nije bilo, osim u slucaju da se desilo nesto slucajno.

E to sto se desilo slucajno je bog.
Bloo
Globalna šefica

#10836 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:
Bloo wrote:
harač wrote:
metafizički nudista bi bio neki nagi budistički monah u teškoj nirvani :D
Uh, odmah mi izlaze pred oči slike, yogija u dubokoj meditaciji, sa izraslim noktima, a sjede u centru svete vatre. :cry:
harač

#10837 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

ma ja, ne mora se spavati večeras :lol: :evil:
Towelie

#10838 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

N I R V A N A
Image
Bloo
Globalna šefica

#10839 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Ovo triconjino me podsjeti na neku Borgesovu izjavu o slucajnosti, koju sad ne mogu da nadem da me ubijes. :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#10840 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote:N I R V A N A
Pa ako gledamo izvan okvira jedne eventualne poruke sa sisama, mozda mozemo i razglabati da jedini put do kratkotrajne nirvane i ispunjenja i smisla je kroz punani. :mrgreen:
Tamo je bog koji se ocajnicki trazi.
Towelie

#10841 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Towelie »

Bloo wrote:
Pa ako gledamo izvan okvira jedne eventualne poruke sa sisama, mozda mozemo i razglabati da jedini put do kratkotrajne nirvane i ispunjenja i smisla je kroz punani. :mrgreen:
True, ali to je samo glimpse boga, odnosno on traje koliko i sex, dok nakon toga sledi spustanje :-D
triconja

#10842 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Bloo wrote:Ovo triconjino me podsjeti na neku Borgesovu izjavu o slucajnosti, koju sad ne mogu da nadem da me ubijes. :lol: :lol:
Tako ti je to, sve zavisi koja ti disciplina lezi, tako zamisljas sve oko sebe. Moras i sama priznati da imas drugacija razmisljanja o svemu pa i stvaranju od neke cobanice iz kine kojoj je vrhunac intelektualnih sposobnosti da okrene broj na telefonu kad treba zvat veterinara :lol: :thumbup:
harač

#10843 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Bloo wrote:Ovo triconjino me podsjeti na neku Borgesovu izjavu o slucajnosti, koju sad ne mogu da nadem da me ubijes. :lol: :lol:
Abenhakan Bohari, mrtav u svom labirintu, kao pljunut za ove teme:
"- Nemoj umnožavati misterije - reče. - Objašnjenja su sigurno jednostavna. Sjeti se Poovog ukradenog pisma, sjeti se Zangvilove zatvorene sobe.
- Ili složena - odgovori Danrejven. - Sjeti se svemira."

"Nije potrebno sagraditi labirint kada je svemir labirint sam po sebi."
"(...) pomisli da je rješenje bilo uvijek manje vrijedno od same zagonetke. Zagonetka zahvata u natprirodno, pa čak i u božanstveno; rješenje je, pak, samo znak vještine."
"(...) čudovišna kuća odgovara čudovišnom stanaru. Minotaur više nego opravdava postojanje labirinta."
Bloo
Globalna šefica

#10844 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Towelie wrote:
Bloo wrote:
True, ali to je samo glimpse boga, odnosno on traje koliko i sex, dok nakon toga sledi spustanje :-D
Razmisljaj dugorocno.
i kad molis i meditiras i pricas na jezicima, i to je glimpse.
Niko nije u stanju konstante ekstaze.cak ni sveci
triconja

#10845 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

harač wrote:
"- Nemoj umnožavati misterije - reče. - Objašnjenja su sigurno jednostavna. Sjeti se Poovog ukradenog pisma, sjeti se Zangvilove zatvorene sobe.
- Ili složena - odgovori Danrejven. - Sjeti se svemira."

"Nije potrebno sagraditi labirint kada je svemir labirint sam po sebi."
"(...) pomisli da je rješenje bilo uvijek manje vrijedno od same zagonetke. Zagonetka zahvata u natprirodno, pa čak i u božanstveno; rješenje je, pak, samo znak vještine."
"(...) čudovišna kuća odgovara čudovišnom stanaru. Minotaur više nego opravdava postojanje labirinta."
Evo raje posto vidim da imate malo drugacije misli o bogu i vjeri da vas nesto priupitam. Uzmimo hipoteticki da je neki bog stvorio sve. Sta mislite kakav je odnos tog boga prema ljudima ili bilo cemu? Hoce li on ljudima napraviti raj jer eto boje ga se, mole mu se i ne ubijaju druge a onima koji su obrat napraviti pakao? Hoce li uopste taj bog da voli ljude onako kako trenutne poznate religije to sminkaju? Ima li ikakve logike ovo sto sam naveo kao hipoteticki slucaj?
Bloo
Globalna šefica

#10846 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:

Izvrsno :thumbup:
Kad smo vec kod Borgesa, Smrckova potraga i dekodiranje me podsjeti na Zahir. :lol: :lol:

A taj neki citat od Borgesa, koji mi bjezi iz sjecanja, sam procitala, vjerovao ili ne i nemoj se smijati u nekoj epizodi Dylana Doga. :mrgreen:
harač

#10847 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

schopenhauer - inače, veliki fan istočnjačkih filozofija i vjerovanja o asketizmu i uništenju sopstva - mislio je, suprotno kantu, da se stvar-po-sebi može, nakratko, vidjeti u umjetnosti. njegov, pak, veliki fan nietzsche to produbljuje tako da zaključuje da je svrha života u umjetnosti, gdje je estetsko zadovoljstvo isto onom orgazmičnom. ukrako: niče nije bio nihilista, i smisao je u seksu

istina, to je rani niče :lol:
triconja

#10848 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Bloo wrote:
Towelie wrote: True, ali to je samo glimpse boga, odnosno on traje koliko i sex, dok nakon toga sledi spustanje :-D
Razmisljaj dugorocno.
i kad molis i meditiras i pricas na jezicima, i to je glimpse.
Niko nije u stanju konstante ekstaze.cak ni sveci
Po meni zivotinje su u stanju konstantne ekstaze jer njih i ne zanima puno seksualno, vise su tu u nekoj harmoniji sa zivotom neko ljudi. Razum je taj koji daje laznu sliku svega, pa tako i te ekstaze.
Bloo
Globalna šefica

#10849 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:schopenhauer - inače, veliki fan istočnjačkih filozofija i vjerovanja o asketizmu i uništenju sopstva - mislio je, suprotno kantu, da se stvar-po-sebi može, nakratko, vidjeti u umjetnosti. njegov, pak, veliki fan nietzsche to produbljuje tako da zaključuje da je svrha života u umjetnosti, gdje je estetsko zadovoljstvo isto onom orgazmičnom. ukrako: niče nije bio nihilista, i smisao je u seksu

Kasnije je postao pravi party breaker :lol: :lol: :lol:
triconja

#10850 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

harač wrote:schopenhauer - inače, veliki fan istočnjačkih filozofija i vjerovanja o asketizmu i uništenju sopstva - mislio je, suprotno kantu, da se stvar-po-sebi može, nakratko, vidjeti u umjetnosti. njegov, pak, veliki fan nietzsche to produbljuje tako da zaključuje da je svrha života u umjetnosti, gdje je estetsko zadovoljstvo isto onom orgazmičnom. ukrako: niče nije bio nihilista, i smisao je u seksu

Kakvi u seksu, smisao zivota je jesti srca ljudi koje ubijes u ratu :lol: . Svako stvari sminka kako njemu odgovara pa tako i pametniji malo :lol:
Post Reply