Inace imao sam sumnju proteklih 20 dana da se nesto sprema.
Meni su neka zapazanja bila previse sumnjiva.
Ali posto niko drugi nije nista pisao pogotovo na Twitteru.
Sutio sam jer nisam imao info.
Prvo svi smo ovdje znali ali i analiticari na Twitteru i dalje... Da Ukrajina vec 2 mjeseca vrsi terenske pripreme za ofanzivu na Kherson u klasicnom NATO fazonu.
Unisti logistiku, komandu, komunikacije i podrsku kad sve spremis ide pjesadija.
To je kod mene budilo nadu sve dok Rusi nisu poslali pojacanje od 15 BTG u Kherson nakon sto su poceli mostovi da budu Mete.
E onda dodje Kraj Jula tj citav August.
Ratiste je naglo utihnulo onom "Ruskom operativnom pauzom" nakon pada Lyschanska.
Donbas se stabilizovao a dejstva su smanjena za cak 70%.
Svaki dan smo slusali jedno te isto da i meni doslo da povratim. Sve dojednog izvora pricali samo napadnut Bakhmut odbijen napad, napadnuta Avdiika odbijen napad, napadnut Pisky odbijen napad i tako sve u krug svaki jbn dan.
A sve glasine o Khersonu utihnule, sta vise dosle lose vijesti vrse se kontraofanzivna dejstva Rusa opet zauzeli Oleksandrivku, Kiselivku i Blaghodatne neki dan.
Lozove se drzi...
Jedino Izum front je bio pozitivan 93 Brigada harala ( i dalje hara cisto da znate mic po mic i Izum je tu)
I onda
@madner kaze Ukrajinci polomili zube bespotrebno u SDu, nemaju vise snage izgubili najbolje brigade.
Onda neki analiticari poceli pricati kako ne vide Ukrajinsku ofanzivu do proljeca.
I onda prije 10tak dana otprilike i ono malo desavanja odjedno. Skroz stalo, od Ukrajinaca nista od Karkiva do Khersona ni jedna jedina kontra, video klipovi stali ono totalna PAT pozicija.
Bila prica o 24 aug, pa o Ruskoj ofanzivi pa o Ukrajinskoj medjutim taj dan nista muk s jedne i druge strane.
Ali imaju 2 momenta gdje sam poceo sumnjati da se nesto veliko desava.
Prvi je UA avijacija, jeste primjetili da 15 dana haman nista od nje nismo vidjeli? Isao sam po teoriji da su povukli aviona nazad da ih odrzavaju u maks broju i da imaju sve spremno kad dodje momenat.
Drugi je Pisky

kasnije su mu se pridruzile i vijesti iz Soledara i Bakhmuta.
Zasto? Citiram Ukrajinskog vojnika koji je dao izjavu prije 20tak dana mn se cini.
"Imamo samo dva minobacaca, naseg topnistva nema nikako neprijatelj nas podera artiljerijom pomozite!"
Onda slicne vijesti iz Soledara i Bakhmuta
Iskreno tu sam odmah posumnjao da je topnistvo otislo put pod noge.
Nema Sanse ali apsolutno nema sanse da u Piskiju nisu makar imali jednu haubicu da pomogne.
Situacija jeste teska za UA artiljeriju ali samo na nacin da Rusi mogu ravnati citava sela a ovi ne mogu nego se radi precizno ..
Citav front od Izuma do Marinke je bio pokriven artiljerijom i to me kopkalo zasto je sad nema.
Twitter poceo pricu o PZH2000 kako je samo 5 od 12 u borbi ostale se pokvarile, da M777 cijevi imaju problem i da se moraju remontovati.
Nisam sumnjao u tu analizu ali nemoguce da su haman sve povukli.
Bilo kukanje s Ukrajinske strane kako im treba pomoc u dijelovima i servisu.
Da ne govorim sto preko 60% ako ne i vise od donirane opreme u "oklopima" nije vidjela rata vidjeli smo ih u treninzima po centralnoj Ukrajini po neki tenk ili BMP je zalutao na ratiste ali poneki.
Gdje su silni humwee (dobili su ih preko 500kom) i bushmasteri, M113, gdje su faking Krabovi, Suzane i najbitnije Paladini (40 komada dobili) i Ukrajinci im u cast objavili 1 video
Gdje su silni MLRSovi i ostala oprema.
Ponekad sam stekao dojam da Ukrajinci doziraju svojoj vojsci opremu kao sto zapad daje malo po malo Ukrajincima tako Ukrajinci malo pomalo brigadama.
Gdje je cak doslo do optuzbi na racun vlade Zelenskog i odredjenog miljea u Vojsci da ilegalno trguju i prodaju to oruzje.
Neka organizacija je rekla da ne znaju gdje je zavrsilo preko 60% doniranog oruzja za Ukrajinu.
Meni je sve to bilo suhveli ali priznajem na kraju sam i ja izgubio nadu da ce Ukrajinci pokusati ove godine bilo sta vece.
Tmurno bilo do jucer vala
Abd nadam se da je ovo zapravo plan koji se sljedi jos od pocetka Maja tad nekad su zapocele operacije u Khersonu.
Malo po malo bup tu i tamo sve vise sve jace, eskalacija prije par sedmica kad se najedjom pojavio AGM-88 BUP PVO nestade.
Odmah poslije toga bup Krim se gadja
Bup bup
I ja opet slusam druge umjesto da slusam svoj instinkt
Sram vas bilo "nacice te se" sto ste me uvjerili da moja prognoza iz pocetka Maja nece biti.
A tad sam rekao do Augusta UA ce biti spremna da vrati Kherson
Abd se to i ostvari