Ukrajina

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#108176 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Škobo Habu wrote: 29/08/2022 19:52 Koliko je madner skeptičan po pitanju ofanzive na skali od 1 do 10?
pustite @madner da analizira podatke😉

vjerujem da će biti jedan duži upis sa floskulama lopta je okrugla, protivnik je pružao snažan otpor, a za pobjedu treba i malo sreće
video

#108177 Re: Ukrajina

Post by video »

Škobo Habu wrote: 29/08/2022 19:52 Koliko je madner skeptičan po pitanju ofanzive na skali od 1 do 10?
Mescini da ga poljevaju vodom jer je zatecen trenutnim dogadjajima.
Ima li ko kakve mašice da mu posaljemo jer kazu da je dobro popiti vodu ispod istih :D
Zumbul2

#108178 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Mašalah, ne pamtim kad nas je ovoliko bilo online i čak 236 gostiju
karanana

#108179 Re: Ukrajina

Post by karanana »

dok ne vidim konkretne pomake nista ne vjerujem.
prije dva mjeseca citava ruska armija sjeverno od kersona je bila okruzena i pred predajom ili plivanjem preko donjecka.
i mi smo osvojili i trebevic i vraca 8. juna 1992, i chete su bile u rasulu, i znamo kako je ta vijest zavrsila.

zato razumite skepticizam i sumnju u neki znacajniji uspjeh dok se stvarno ne potvrdi.
video

#108180 Re: Ukrajina

Post by video »

Askania Nova, dobrano istocno od Hersona :shock:

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#108181 Re: Ukrajina

Post by pici »

-10
GandalfSivi

#108182 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Madner uvijek nestane krajem mjeseca, ali zato ekj prvi i platu, eto ga sa 30 novih postova za dan :D
Seyfo

#108183 Re: Ukrajina

Post by Seyfo »

Putko ce pobudalit. Ko zna sta ce mu pasti na pamet sad. Budala je to.
Bernardinac

#108184 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

karanana wrote: 29/08/2022 20:03 dok ne vidim konkretne pomake nista ne vjerujem.
prije dva mjeseca citava ruska armija sjeverno od kersona je bila okruzena i pred predajom ili plivanjem preko donjecka.
i mi smo osvojili i trebevic i vraca 8. juna 1992, i chete su bile u rasulu, i znamo kako je ta vijest zavrsila.

zato razumite skepticizam i sumnju u neki znacajniji uspjeh dok se stvarno ne potvrdi.
Tako je.
Manje očekivanja bi bilo dobro, ko može jbga.
lajkujMe

#108185 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Inace imao sam sumnju proteklih 20 dana da se nesto sprema.
Meni su neka zapazanja bila previse sumnjiva.
Ali posto niko drugi nije nista pisao pogotovo na Twitteru.
Sutio sam jer nisam imao info.

Prvo svi smo ovdje znali ali i analiticari na Twitteru i dalje... Da Ukrajina vec 2 mjeseca vrsi terenske pripreme za ofanzivu na Kherson u klasicnom NATO fazonu.
Unisti logistiku, komandu, komunikacije i podrsku kad sve spremis ide pjesadija.
To je kod mene budilo nadu sve dok Rusi nisu poslali pojacanje od 15 BTG u Kherson nakon sto su poceli mostovi da budu Mete.

E onda dodje Kraj Jula tj citav August.
Ratiste je naglo utihnulo onom "Ruskom operativnom pauzom" nakon pada Lyschanska.
Donbas se stabilizovao a dejstva su smanjena za cak 70%.
Svaki dan smo slusali jedno te isto da i meni doslo da povratim. Sve dojednog izvora pricali samo napadnut Bakhmut odbijen napad, napadnuta Avdiika odbijen napad, napadnut Pisky odbijen napad i tako sve u krug svaki jbn dan.

A sve glasine o Khersonu utihnule, sta vise dosle lose vijesti vrse se kontraofanzivna dejstva Rusa opet zauzeli Oleksandrivku, Kiselivku i Blaghodatne neki dan.
Lozove se drzi...

Jedino Izum front je bio pozitivan 93 Brigada harala ( i dalje hara cisto da znate mic po mic i Izum je tu)

I onda @madner kaze Ukrajinci polomili zube bespotrebno u SDu, nemaju vise snage izgubili najbolje brigade.
Onda neki analiticari poceli pricati kako ne vide Ukrajinsku ofanzivu do proljeca.

I onda prije 10tak dana otprilike i ono malo desavanja odjedno. Skroz stalo, od Ukrajinaca nista od Karkiva do Khersona ni jedna jedina kontra, video klipovi stali ono totalna PAT pozicija.

Bila prica o 24 aug, pa o Ruskoj ofanzivi pa o Ukrajinskoj medjutim taj dan nista muk s jedne i druge strane.

Ali imaju 2 momenta gdje sam poceo sumnjati da se nesto veliko desava.

Prvi je UA avijacija, jeste primjetili da 15 dana haman nista od nje nismo vidjeli? Isao sam po teoriji da su povukli aviona nazad da ih odrzavaju u maks broju i da imaju sve spremno kad dodje momenat.

Drugi je Pisky :D kasnije su mu se pridruzile i vijesti iz Soledara i Bakhmuta.
Zasto? Citiram Ukrajinskog vojnika koji je dao izjavu prije 20tak dana mn se cini.

"Imamo samo dva minobacaca, naseg topnistva nema nikako neprijatelj nas podera artiljerijom pomozite!"

Onda slicne vijesti iz Soledara i Bakhmuta

Iskreno tu sam odmah posumnjao da je topnistvo otislo put pod noge.
Nema Sanse ali apsolutno nema sanse da u Piskiju nisu makar imali jednu haubicu da pomogne.
Situacija jeste teska za UA artiljeriju ali samo na nacin da Rusi mogu ravnati citava sela a ovi ne mogu nego se radi precizno ..

Citav front od Izuma do Marinke je bio pokriven artiljerijom i to me kopkalo zasto je sad nema.

Twitter poceo pricu o PZH2000 kako je samo 5 od 12 u borbi ostale se pokvarile, da M777 cijevi imaju problem i da se moraju remontovati.
Nisam sumnjao u tu analizu ali nemoguce da su haman sve povukli.

Bilo kukanje s Ukrajinske strane kako im treba pomoc u dijelovima i servisu.

Da ne govorim sto preko 60% ako ne i vise od donirane opreme u "oklopima" nije vidjela rata vidjeli smo ih u treninzima po centralnoj Ukrajini po neki tenk ili BMP je zalutao na ratiste ali poneki.

Gdje su silni humwee (dobili su ih preko 500kom) i bushmasteri, M113, gdje su faking Krabovi, Suzane i najbitnije Paladini (40 komada dobili) i Ukrajinci im u cast objavili 1 video :lol:

Gdje su silni MLRSovi i ostala oprema.

Ponekad sam stekao dojam da Ukrajinci doziraju svojoj vojsci opremu kao sto zapad daje malo po malo Ukrajincima tako Ukrajinci malo pomalo brigadama.
Gdje je cak doslo do optuzbi na racun vlade Zelenskog i odredjenog miljea u Vojsci da ilegalno trguju i prodaju to oruzje.
Neka organizacija je rekla da ne znaju gdje je zavrsilo preko 60% doniranog oruzja za Ukrajinu.

Meni je sve to bilo suhveli ali priznajem na kraju sam i ja izgubio nadu da ce Ukrajinci pokusati ove godine bilo sta vece.
Tmurno bilo do jucer vala :D

Abd nadam se da je ovo zapravo plan koji se sljedi jos od pocetka Maja tad nekad su zapocele operacije u Khersonu.
Malo po malo bup tu i tamo sve vise sve jace, eskalacija prije par sedmica kad se najedjom pojavio AGM-88 BUP PVO nestade.
Odmah poslije toga bup Krim se gadja
Bup bup

I ja opet slusam druge umjesto da slusam svoj instinkt

Sram vas bilo "nacice te se" sto ste me uvjerili da moja prognoza iz pocetka Maja nece biti.
A tad sam rekao do Augusta UA ce biti spremna da vrati Kherson :D

Abd se to i ostvari
Škobo Habu

#108186 Re: Ukrajina

Post by Škobo Habu »

Po prvim informacijama se da zaključiti da je ona prva kontraofanziva bila čist blef, ispitivanje slabih tački oko Khersona.

Ako Ameri išta znaju, a sigurno znaju, Ukrajinci su napali Ruse u trenutku kada su većinu svojih snaga prebacili na druga bojišta, tako da su ostavili gapove koje su Ukrajinci duboko analizirali. Čisto sumnjam da nisu imali podršku saveznika po tom pitanju.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#108187 Re: Ukrajina

Post by Dado dijasporitus »

Mozda lupam ali imam osjećaj da je ova “ofanziva” na Kherson patka da se odvuku ruske snage od Melitopola koji je strateški puno važnija meta.

Bumo vidjeli.
lajkujMe

#108188 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Barza bye bye

S ovim sve Ruske snage koje imaju tockove su zarobljene u dzepu..
Sva logistika je upravo prestala da postoji.
Bilo kakva sansa da posalju pojacanje vise ne postoji

Bilo kakva sansa da se povuku s opremom je prestala da POSTOJI

Samo jos mogu pjeske pretrcati ili ovi bolji plivaci da preplivaju druge im nema!
pici

#108189 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ukri zasipaju Herson :shock: opaaa
pici

#108190 Re: Ukrajina

Post by pici »

Partizani u Mariupolj aktivirani.
sumirprimus

#108191 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

karanana wrote: 29/08/2022 20:03 dok ne vidim konkretne pomake nista ne vjerujem.

Evo ga skeeptik na temi!!!
Šala šala :mrgreen:
Mrvice_ba

#108192 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Nisam ni ja optimističan
video

#108193 Re: Ukrajina

Post by video »

Ko je rekO da je klix proruski :D
KONAČNO KONTRANAPAD

Ukrajinci pokrenuli veliku akciju oslabađanja juga zemlje: Probili prvu liniju agresora
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /220829133

Mozda i ovo nesto znaci :izet:
Bossona

#108194 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Izgleda da su ukrajinci pogodili rusku bazu u regiji Berdyanskii... još jedna baza terorista izbrisan s lica zemlje!

Ovo MES u toj bazi eksplodira.

Opet uramljuju Antonovski most, ovoga puta i pontonski most u izgradnji. Sakaćenje putne infrastrukture, logstike, vojnih baza, komandnih i komunikacijskiih centara, skladišta MTS i MES-a, PVO sistema i udari po mjestima okupljanja i utvrđenja okupatora.
sumirprimus

#108195 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bernardinac wrote: 29/08/2022 18:57
JoseMujica wrote: 29/08/2022 18:44 jooo ljudi jes me neko ushićenje opalilo, al ne znam jel od ove ofanzive ili promjene vremena😂
Koje promjene vremena? :D
:meza1:
Ja sam već pjan. :mrgreen:
Pjan sam od.februara sad ganjam artane ,sta koristite omladino ovih dana uz konjak? :chmoljava:
drug_profi

#108196 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Jordan1961 wrote: 29/08/2022 18:07 Guzva u sesnaestercu. Moglo bi biti pogodaka. Rusi im se totalno naguzili na pontonima.
I na prelazu Kahovka nesto gori. Na samom prelazu preko barijere. Izgleda zakrcen prolaz sada.
sumirprimus

#108197 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Situacika za orke vesela
Na muci se poznaju junaci da vas vidimo malo bez vode hrane municije kako se drzite. Bando četnička
GandalfSivi

#108198 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

sumirprimus wrote: 29/08/2022 20:34
Bernardinac wrote: 29/08/2022 18:57
Koje promjene vremena? :D
:meza1:
Ja sam već pjan. :mrgreen:
Pjan sam od.februara sad ganjam artane ,sta koristite omladino ovih dana uz konjak? :chmoljava:
Cuj artane, amater 😊 Skontaj kakav adderall…
sumirprimus

#108199 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Too zeleni, nek si glumac, drzavnik si zasad par ekselans.
Čitalac

#108200 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajina je uputila diplomatsku notu Turskoj zbog informacije da je ruski brod Sparta II prošao kroz Bosfor prevozeći S-300 iz Sirije.
On August 29, the Ambassador of Turkey to Ukraine Yagmur Ahmet Guldere was invited to the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine. Deputy Minister Mykola Tochytskyi handed a verbal note to the Ministry of Foreign Affairs of Turkey on this issue.
Tochitsky drew the attention of the Turkish Ambassador to the fact that, in accordance with the provisions of the Convention on the Regime of Straits of July 20, 1936, the said vessel falls under the definition of a warship.
Tochitsky requested the Turkish side to provide official information on the cargo transported by the ship "Sparta II" through the Bosphorus Strait, as well as measures taken by Turkey to implement the provisions of the Convention and prevent further escalation of the Russian-Ukrainian war.
It is likely that the ship sailed from Syrian Tartus, where S-300 components were assembled at the berth, which probably arrived from a facility in Masyaf in northern Syria. The ship went on a voyage on August 20 and passed the Bosphorus on the night of August 24-25. On August 27, the ship entered Novorossiysk. Sparta II is owned by Oboronlogistics LLC, which the United States imposed sanctions on in May and which is controlled by the Russian Defense Ministry. The crew is civilian, but the cargo is often military.
Post Reply