SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Haris.ba

#108151 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

semirsar wrote: 16/06/2026 20:44 [
ako ima osnova, moze te naci... ko mene rodjo, bivsi inspektor u FUP-u, kad me zvao i rek'o da ne serem na forumu, jerbo bi mi neko mogao prijavu sloziti. Fakat nisam ni znao da je tad bio u jedinici za sajber kriminal. Znas li da je jedan vrlo aktivan forumas u istoj jedinici :mrgreen:
Svi redovni forumasi imaju dosije. Samo zavisi u kojoj agenciji. :mrgreen:
A, i u kojoj funkciji.
BadBoy

#108152 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Ne plašite ljude bezveze
Ateista

#108153 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

semirsar wrote: 16/06/2026 21:05
dječak sa šibicama wrote: 16/06/2026 20:53 Kakanj samo slijedi primjere na zapadu, uvodi se verbalni delikt sto i nije skroz pogresno, mnogi misle da mogu stosta reci psovati prijetiti i sve pod punim imenom i prezimenom.
i pod nickovima se kriju, misle nedodirljivi, a ni svjesni nisu koliko su suplji i kako je lako o njima sve saznati. Dovoljno je samo imati dobru memoriju i sve se nadje, ko je gdje je sta je i kakav je :evil: Bio se meni jedan na kosti naklatio, kasnije sam saznao sve i na kraju i to sto ga nema na forumu... sve se vraca sve se placa, zato se drzim one svoje stare, ne radi drugom sto ne zelis tebi da rade, nikad ne znas kako ce ti se to vratiti :roll:
A sta si to pisao pa da te upozorio? :mrgreen:
Ateista

#108154 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

semirsar wrote: 16/06/2026 20:44
Truba wrote: 16/06/2026 20:03
semirsar wrote: 16/06/2026 18:07

i sta bi na kraju
Pa nista
Kaze prema IP e maila ce vas ganjat vamo tamo
Grohotom smo se smijali
ako ima osnova, moze te naci... ko mene rodjo, bivsi inspektor u FUP-u, kad me zvao i rek'o da ne serem na forumu, jerbo bi mi neko mogao prijavu sloziti. Fakat nisam ni znao da je tad bio u jedinici za sajber kriminal. Znas li da je jedan vrlo aktivan forumas u istoj jedinici :mrgreen:
Na ovaj post se odnosi prethodno pitanje. :mrgreen:
dječak sa šibicama

#108155 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Po zakonu ne smiju pratiti ljude na forumima, jer poenta foruma je anonimnost, a sad koliko se kod nas postuje zakon ne znam.

Mislim i ako te prati, on bez dopustenja provajdera, ne moze znati ko je iza koje IP adrese. A da bi saznao, mora imati policijsku ili sudski "nalog za pretres" i pratnju policije do provajdera koji zatim treba dati podatke o odredjenoj osobi. Medjutim kako mi znamo da ovdje radi ko sta hoce...

Kad pises pod imenom i prezimenom, ili se snimas za "social media", onda si se odrekao anonimnosti i prodjes ko Faco. Faco je mislio da moze reci kome sta zeli, kako zeli i prijetiti kome zeli. A to ne ide bas tako.
adnante

#108156 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by adnante »

semirsar wrote: 16/06/2026 20:44 ako ima osnova, moze te naci... ko mene rodjo, bivsi inspektor u FUP-u, kad me zvao i rek'o da ne serem na forumu, jerbo bi mi neko mogao prijavu sloziti. Fakat nisam ni znao da je tad bio u jedinici za sajber kriminal. Znas li da je jedan vrlo aktivan forumas u istoj jedinici
Apsolutno je jednostavno naci bilo koga od nas po IP adresi i to na dva nacina:

-legani, da policija posalje dopis kiksu koji u roku od 5 minuta to posalje.
-nelegalni, da admin, mod ili XY ko ima pristup IP adresama, a svaka IP je ispod svakog posta, ili na profilu, nelegalno proslijedi.

Kako god, za prvi ti trebaju osnovana sumnja, a u drugom slucaju bi naplatio finu cifru od kliksa :mrgreen:
dječak sa šibicama wrote: 17/06/2026 15:55 Mislim i ako te prati, on bez dopustenja provajdera, ne moze znati ko je iza koje IP adrese. A da bi saznao, mora imati policijsku ili sudski "nalog za pretres" i pratnju policije do provajdera koji zatim treba dati podatke o odredjenoj osobi. Medjutim kako mi znamo da ovdje radi ko sta hoce...
Netacno. Ako imaju nalog, ide prema kliksu, koji to vraca ekspresno, jer nema razloga da to ne urade, te provajder isto tako vrlo brzo zavrsi i dostavi podatke. To ih zakon obavezuje, te to svi rade bez odlaganja. I trebaju, dosta je sifri ovdje, po raznim temama bliskog istoka i slicno. Tacno za dosije napraviti.
dječak sa šibicama

#108157 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Procitaj ugovor sa provajderom odnosno dio oko zastite tvojih prava.

Oni policiji daju podatke samo ako policija ima opravdan razlog da iste trazi. To valjda podrazumjeva neke prijetnje, nelegalno djelovanje, dilanje droge na internetu recimo ili dogovaranje oko ubistva ili pljacke.

Ne ako si napisao nesto protiv ministra, pa nismo sjeverna koreja. Imas i ti svoja prava, pa ih tuzis, a mislim da se provajderu ne isplati ici na sud jer je nekom u policiji prahnulo da neistomisljenika pronadje.
adnante

#108158 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by adnante »

dječak sa šibicama wrote: 17/06/2026 16:32 Oni policiji daju podatke samo ako policija ima opravdan razlog da iste trazi. To valjda podrazumjeva neke prijetnje, nelegalno djelovanje, dilanje droge na internetu recimo ili dogovaranje oko ubistva ili pljacke.
Nismo mi pravnici da mozemo znati, mozemo samo imati teorije. Evo recimo "crko dabogda, ili da hoce vise crknuti" moze biti osnov sumnje da te pozovu na razgovor, a samim time dodju i do tvojih podataka putem IP adrese i ostalih fingerprinta.
dječak sa šibicama wrote: 17/06/2026 16:32 Ne ako si napisao nesto protiv ministra, pa nismo sjeverna koreja. Imas i ti svoja prava, pa ih tuzis,
Prije svega, provajder ne gleda sta je razlog prijave. Provajder, klix, etc, gleda naredbu i sta pise. Pise daj mi podatke za djecak sa sibicama, tu provajder ili kliks nece pitati "a sto da ti damo". Ima papir koji to traze, njih vise ne interesuje.

Imas naravno pravo da tuzis, dobit ces samo ako je bez naloga.
Last edited by adnante on 17/06/2026 16:40, edited 1 time in total.
semirsar

#108159 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by semirsar »

Ateista wrote: 17/06/2026 15:53
semirsar wrote: 16/06/2026 20:44
Truba wrote: 16/06/2026 20:03

Pa nista
Kaze prema IP e maila ce vas ganjat vamo tamo
Grohotom smo se smijali
Na ovaj post se odnosi prethodno pitanje. :mrgreen:
Davno je to bilo, izbrisaTo je sve, uglavnom, vrlo tesko ce mene iko vidjeti na "PoliKiti", Sarajevskim ratnim temama i tako to :evil:
P.S. Da se ko radoznao ne muci trazeci... pod drugim nick-om je bilo, a samo dva su bila na forumu, ovaj i ukinuti. 8-)
adnante

#108160 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by adnante »

semirsar wrote: 17/06/2026 16:40 ovaj i ukinuti.
Nije ukinut, jos je tu, samo ne pod XY vec pod YX :D
dječak sa šibicama

#108161 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Tacno, provajder ne gleda nista, policija treba doci sa sudskim nalogom a ne kako se kojem policajcu digne ona stvar, uostalom sumnjam da oni prate sta se pise na forumima. Mislim, nisu brzi ni za "svakodnevni posao" raditi.

Dakle, nalog. Ako ga nemaju i ovi im daju podatke, ja tuzim provajder.

Nalog dobiju valjda za osnovanu sumnju, a to bi bilo nesto sto krsi zakon. Pisati bilo sta o nekome, nije zabranjeno. Valjda su prijetnje u pitanju.

To sto su nasi politicari tankocutni kad su u pitanju njihove licnosti, to je njihov problem. A eto, opet, Faco i dalje u pritvoru jer je psovao, a ovamo ljudi ubijaju pljackaju i nikom nista. Smrk hoda slobodno.

Zato jer je kod nas bezakonje.
semirsar

#108162 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by semirsar »

dječak sa šibicama wrote: 17/06/2026 16:32 Procitaj ugovor sa provajderom odnosno dio oko zastite tvojih prava.

Oni policiji daju podatke samo ako policija ima opravdan razlog da iste trazi. To valjda podrazumjeva neke prijetnje, nelegalno djelovanje, dilanje droge na internetu recimo ili dogovaranje oko ubistva ili pljacke.

Ne ako si napisao nesto protiv ministra, pa nismo sjeverna koreja. Imas i ti svoja prava, pa ih tuzis, a mislim da se provajderu ne isplati ici na sud jer je nekom u policiji prahnulo da neistomisljenika pronadje.
Vec sam na forumu pisao i opominjao pojedine kolege forumase, javno objavljivanje tudjih licnih podataka, a neki su bukvalno objavljivali skoro pa sve generalije o drugim osobama, podlijeze tomu da se pozoves na informativni razgovor u nadleznu sluzbu, sve po propisu. Pa bujrum, sve je stvar licnog izbora, ali treba biti svjestan, da niko nije nevidljiv. A pogotovu, vecina, nisu nedodirljivi :evil: :izet:

@adnante vrlo moguce, cak stavise, siguran sam u to :mrgreen:
zato sam sad fini i zaobilazim teme koje me pale :nargila: samo opusteno
Post Reply