Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mahalas505 wrote:
Po tvom rezonovanju kad se ukljucujem npr. iz pravca doma zdravlja na malti na glavnu saobracajnicu i hocu u krajnju lijevu,trebam dati lijevi zmigavac iako je obavezni pravac na desno?
Po mom rezonovanju ti bi tu platio kaznu jer si prosao kroz zabranu i ne treba ti ni jedan zmigavac za taj primjer
A ako vec dajes takav primjer da treba ti lijevi za krajnju lijevu kao kad se iskljucujes sa benzinske recimo
Upravo skrećem iz završetka Koševske, iz srednje trake, desno u Titovu. Skrećem iz srednje trake (sjurio se maloprije niz Điđikovac) i jedino je ispravno da skrenem direktno u srednju traku u Titovoj.
supercali wrote:Ni jedan jer ides putanjom trake iz kosevo ulice u titovu
Kad vec skrenes lijevi ako hoces u lijevu traku
Evo, zaustavi me policajac ispred Predsjedništva, jer te poslušah.
Zasto? Da se nisi prestrojio se preko pune nakon skretanja?
Znaci,ako imamo raskrsnicu,gdje je moguce skrenuti iz ulice koja ima 2 saobracajne trake u istom smjeru, desno, u ulicu koja isto tako ima 2 saobracajne trake u istom smjeru,i ako skrecemo iz krajnje lijeve u krajnju lijevu,treba dati lijevi zmigavac,iako skrecemo udesno?
supercali wrote:Ni jedan jer ides putanjom trake iz kosevo ulice u titovu
Kad vec skrenes lijevi ako hoces u lijevu traku
Evo, zaustavi me policajac ispred Predsjedništva, jer te poslušah.
Zasto? Da se nisi prestrojio se preko pune nakon skretanja?
Znaci,ako imamo raskrsnicu,gdje je moguce skrenuti iz ulice koja ima 2 saobracajne trake u istom smjeru, desno, u ulicu koja isto tako ima 2 saobracajne trake u istom smjeru,i ako skrecemo iz krajnje lijeve u krajnju lijevu,treba dati lijevi zmigavac,iako skrecemo udesno?
Pa kako to? Vidim da neki glasno tvrde treba dati lijevi zmigavac, a skrece se udesno.
To mozda vazi u kruznom toku da ljudi u kruznom toku znaju da ides u unutrasnju traku.
Na raskrsnici ne. Skreces desno,dajes desni zmigavac. Imala cesta 1-2-5 traka svejedno. Ides desno iz krajnje u krajnju dajes desni zmigavac.
Pa kako to? Vidim da neki glasno tvrde treba dati lijevi zmigavac, a skrece se udesno.
To mozda vazi u kruznom toku da ljudi u kruznom toku znaju da ides u unutrasnju traku.
Na raskrsnici ne. Skreces desno,dajes desni zmigavac. Imala cesta 1-2-5 traka svejedno. Ides desno iz krajnje u krajnju dajes desni zmigavac.
Kakva je razlika izmedju obicne T raskrsnice na kojoj mozes skrenuti samo udesno, i gdje takodjer stoji znak da ulazis na put sa pravom prvenstva, i kruznog toka?
supercali wrote:Kako se prestrojavas iz trake u traku?
Ulaz u kruzni tok se tretira kao ulazak u raskrsnicu,a ne kao prestrojavanje. Tek kad si u kruznom toku, tada vrijede pravila za prestrojavanje.
Da al gledaj gdje vozis ne ulazis u prvu traku nego u drugu
Posto nije regulisano semaforom onda dajes doznanja semaforom gdje ides
Ali ti kad ulazis u kruzni pravac ne mjenjas pravac kretanja, shodno tome nemas ni potrebe davati zmigavac, bilo da ces u prvu ili drugu traku. To nema nikakve veze sa semaforom.
mahalas505 wrote:
Kakva je razlika izmedju obicne T raskrsnice na kojoj mozes skrenuti samo udesno, i gdje takodjer stoji znak da ulazis na put sa pravom prvenstva, i kruznog toka?
Rekao sam da mozda vazi za kruzni tok.
Ja iskreno nikad ne dajem lijevi zmigavac kod ukljucenja na kruzni tok ili u raskrsnici ako idem desno iz vanjske trake u vanjsku.
Ako idem desno dajem desni,ako idem lijevo dajem lijevi zmugavac.
mahalas505 wrote:
Ulaz u kruzni tok se tretira kao ulazak u raskrsnicu,a ne kao prestrojavanje. Tek kad si u kruznom toku, tada vrijede pravila za prestrojavanje.
Da al gledaj gdje vozis ne ulazis u prvu traku nego u drugu
Posto nije regulisano semaforom onda dajes doznanja semaforom gdje ides
Ali ti kad ulazis u kruzni pravac ne mjenjas pravac kretanja, shodno tome nemas ni potrebe davati zmigavac, bilo da ces u prvu ili drugu traku. To nema nikakve veze sa semaforom.
Ni u mjenjanju traka ne mjenjas pravac pa opet dajes zmigavac
Poenta je da vozac u kruznom toku prije tog ulaza gdje ulazis zna gdje ides u koju traku i sl da se i on moze po tome ravnati
mahalas505 wrote:
Rekao sam da mozda vazi za kruzni tok.
Ja iskreno nikad ne dajem lijevi zmigavac kod ukljucenja na kruzni tok ili u raskrsnici ako idem desno iz vanjske trake u vanjsku.
Ako idem desno dajem desni,ako idem lijevo dajem lijevi zmugavac.
Normalno, tako i treba da se radi. Ljudi ne mogu da skontaju da kruzni tok nije nista specijalno sto ne postoji odavno, tj. pojednostavljena T raskrsnica sa znakovima. Citava poenta sa kruznim tokom je da se smanji broj dodirnih tacaka izmedje vozila i samim tim smanji broj nesreca.
Po pravilu kad se skrece iz krajnje desne u bilo koju drugu traku osim krajnje desne je prekrsaj, ako se ne varam. Prvo skrenuti u krajnju desnu, pa se prestrojavati dalje uz zmigavac ofc.
Ja kad vidim da neko daje lijevi zmigavac kad ulazi u kruzni, namah zovem policiju i pisem tablice, prijavljujem da je vozac pijan
lijepa u dusi wrote:Po pravilu kad se skrece iz krajnje desne u bilo koju drugu traku osim krajnje desne je prekrsaj, ako se ne varam. Prvo skrenuti u krajnju desnu, pa se prestrojavati dalje uz zmigavac ofc.
Ja kad vidim da neko daje lijevi zmigavac kad ulazi u kruzni, namah zovem policiju i pisem tablice, prijavljujem da je vozac pijan
lijepa u dusi wrote:Po pravilu kad se skrece iz krajnje desne u bilo koju drugu traku osim krajnje desne je prekrsaj, ako se ne varam. Prvo skrenuti u krajnju desnu, pa se prestrojavati dalje uz zmigavac ofc.
Tacno, clan 48, stav 1, kad je upitanju skretanje udesno. Tako da direktno ukljucivanje u unutrasnju traku kruznog toka ako se ukljucivanje vrsi sa ceste koja ima samo jednu saobracajnu traku u jednom smjeru bi moglo da se okarekterise kao prekrsaj, naravno ako saobracajnom signalizaciom nije drugacije naglaseno.
supercali wrote:Da zna hoće li se prestrojiti tu ili da se ti ukljucis pa onda mali milion kombinacija da saobracaj ne bi stajao
Rekoh vec da nema tih milion kombinacija, jer i jeste svrha kruznog toka da smanji broj tih kombinacija. Ti kad si u kruznom toku, gledano sa aspekta pravila, te ne interesuje vozilo koje se tek ukljucuje u kruzni tok.
supercali wrote:
Ni u mjenjanju traka ne mjenjas pravac pa opet dajes zmigavac
Nisam te najbolje razumio sta si htio reci gore.
Razumio sam šta je Respo htio reći, ali je pogriješio pri onome što je rekao. Naime, prilikom prestrojavanja se mijenja pravac (jer se prelazi iz jedne saobraćajne trake u drugu), ali se ne mjenja smijer.
Prilikom ulaska u unutrašnju traku kružnog toka iz lijeve saobraćajne trake dolazne ceste se ne vrši prestrojavanje jer se traka kojom se dolazi, na mjestu ulaska u kružni tok završava. U pravu si da se tu u stvari radi o više jednosmjernih "T" raskrsnica spojenih kružnim prstenom.
Ja namah zenske oko kruznog zovem na kafu
Je l' de da ni ti, u stvari, nikada u životu nisi dao lijevi žmigavac prilikom ulaska u kružni tok, samo nas malo ložiš ovdje?
Tacno, clan 48, stav 1, kad je upitanju skretanje udesno. Tako da direktno ukljucivanje u unutrasnju traku kruznog toka ako se ukljucivanje vrsi sa ceste koja ima samo jednu saobracajnu traku u jednom smjeru bi moglo da se okarekterise kao prekrsaj, naravno ako saobracajnom signalizaciom nije drugacije naglaseno.
supercali wrote:Da zna hoće li se prestrojiti tu ili da se ti ukljucis pa onda mali milion kombinacija da saobracaj ne bi stajao
Rekoh vec da nema tih milion kombinacija, jer i jeste svrha kruznog toka da smanji broj tih kombinacija. Ti kad si u kruznom toku, gledano sa aspekta pravila, te ne interesuje vozilo koje se tek ukljucuje u kruzni tok.
Ima milion kombinacija al manje ukrstanja sto s3 tice dodirnih tacaka u odnosu na obicnu raskrsnicu