Almir. Greška jbg.nacho_ wrote:
Onaj pjevač?
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#10801 Re: Zeničani
- Freamon Lester
#10802 Re: Zeničani
Otprilike su ti dobro objasnili...cenecimoveocino wrote:Zar su Babinci toliko loši ljudi pa su istravili ekipu s kojom sam danas kahvenisao?
Jer eto oni su "sišli" sa sela u grad,uništili grad,preuzeli ga,paraziti,ništa se od njih ne može i slične nebuloze?
Eto oni su rođeni u epicentru Zenice i povlaštena su klasa za ove ljude koji su "sišli"
- cenecimoveocino
#10803 Re: Zeničani
A zašto tako,ja znam jednog koji živi u Babinu i uoppšte nije kao što se pričaFreamon Lester wrote:Otprilike su ti dobro objasnili...cenecimoveocino wrote:Zar su Babinci toliko loši ljudi pa su istravili ekipu s kojom sam danas kahvenisao?
Jer eto oni su "sišli" sa sela u grad,uništili grad,preuzeli ga,paraziti,ništa se od njih ne može i slične nebuloze?
Eto oni su rođeni u epicentru Zenice i povlaštena su klasa za ove ljude koji su "sišli"
- Freamon Lester
#10804 Re: Zeničani
Taj ti je neki neafirmisani.cenecimoveocino wrote: A zašto tako,ja znam jednog koji živi u Babinu i uoppšte nije kao što se priča
- kamberovica polje
#10805 Re: Zeničani
Ne razumijem do kraja post ali probat ću odg. Nije problem "sići" a niti doći u grad. Moj je djed iz hercegovačkog kamenjara doselio u Zenicu poslije 2.S.R. a pretpostavljam da je i većina naših očeva ili djedova došla od negdje drugo. Kakav god da je bio sistem prije rata znao je od seljaka napravit građana, ovaj današnji to ne zna i ne želi jer mu je "seljak" glavno pogonsko gorivo. Stavio sam seljak pod navodnike jer ne mislim nužno na čovjeka koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom i živi na selu nego na primitvca koji je bahat, neodgojen i neobrazovan a nije svjestan nijedne od tih "vrlina." Grad nam se promijenio i ne nužno na bolje i moraš shvatiti da se starosjedioci koji možda i pamte bolja vremena teško nose sa današnjom Zenicom. Nije problem silazak ljudi u grad nego silazak mentaliteta.cenecimoveocino wrote:Zar su Babinci toliko loši ljudi pa su istravili ekipu s kojom sam danas kahvenisao?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10806 Re: Zeničani
Hm cudna mi je ta legendarna maksima koja ide otprilike ovako: "ma nije seljak ko je sa sela, nego ko je seljak u glavu, ma znas na sta mislim..."
Ima izraza koliko hoces ako vec tako mislis, zar ne
Seljak je sve samo ne pežorativan naziv.
Eh sad, bice da je sustina problema razlika u konceptu zivljenja.
Ko je odrastao u zgradi naucio je da dijeli zivotni prostor sa drugima i da iz toga sljeduje neko postovanje za drugog i njegova prava.
Ko nije, taj nema osjecaj, a niti ima sistema koji ce mu osjecaj utjerati u kosti.
Ko je odrastao u gradu tesko da moze zamisliti koliko na selu cak i najmladji moraju raditi.
Otuda taj nedostatak empatije, laktanje, guranje i borba za sebe i sopstvenu guzicu po svaku cijenu kod potonjih.
Ima izraza koliko hoces ako vec tako mislis, zar ne
Ko je odrastao u zgradi naucio je da dijeli zivotni prostor sa drugima i da iz toga sljeduje neko postovanje za drugog i njegova prava.
Ko nije, taj nema osjecaj, a niti ima sistema koji ce mu osjecaj utjerati u kosti.
Ko je odrastao u gradu tesko da moze zamisliti koliko na selu cak i najmladji moraju raditi.
Otuda taj nedostatak empatije, laktanje, guranje i borba za sebe i sopstvenu guzicu po svaku cijenu kod potonjih.
- Freamon Lester
#10807 Re: Zeničani
_BataZiv_0809 wrote:Hm cudna mi je ta legendarna maksima koja ide otprilike ovako: "ma nije seljak ko je sa sela, nego ko je seljak u glavu, ma znas na sta mislim..."
Ima izraza koliko hoces ako vec tako mislis, zar neSeljak je sve samo ne pežorativan naziv.
- kamberovica polje
#10808 Re: Zeničani
_BataZiv_0809 wrote:Hm cudna mi je ta legendarna maksima koja ide otprilike ovako: "ma nije seljak ko je sa sela, nego ko je seljak u glavu, ma znas na sta mislim..."
Ima izraza koliko hoces ako vec tako mislis, zar neSeljak je sve samo ne pežorativan naziv.
Naravno da ima, čak mislim da je malograđnin bolji pojam.
Tako nekako._BataZiv_0809 wrote: Eh sad, bice da je sustina problema razlika u konceptu zivljenja.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#10809 Re: Zeničani
Batin post mi je jedna obična glupost ali eto svakom njegovo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10810 Re: Zeničani
Malograđanin je možda i najbolji pojam. Pošto je pomalo kabast, ja u svakodnevnom govoru koristim "krkan"
A kada u kombinaciju jos dodamo prefriganost i špekulantsku inteligenciju, dobijamo mnogo opasnog covjeka
Jbga od malih nogu radi, milosti i postede nema ili nema puno, ako zeli vise za sebe mora biti lukav i namazan. Obicno dijeli nevelik zivotni prostor sa brojnom porodicom i u stanju stalne jagme razvija te reflekse.
Kad njega ubacis medju poslovicno nezainteresovane i rezignirane gradske ljude, povalja ih ko kugla cunjeve.
A kada u kombinaciju jos dodamo prefriganost i špekulantsku inteligenciju, dobijamo mnogo opasnog covjeka
Jbga od malih nogu radi, milosti i postede nema ili nema puno, ako zeli vise za sebe mora biti lukav i namazan. Obicno dijeli nevelik zivotni prostor sa brojnom porodicom i u stanju stalne jagme razvija te reflekse.
Kad njega ubacis medju poslovicno nezainteresovane i rezignirane gradske ljude, povalja ih ko kugla cunjeve.
- ExNihilo
#10811 Re: Zeničani
Malograđanin, kao pojam, nema veze sa pričom koju ovdje vodite.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10812 Re: Zeničani
U Madam Bovari stilu nema sto jes jes 
- N.N.
#10813 Re: Zeničani
Evo malo i o Zenickim starosjedilackim prezimenima, pa se pronadjite
http://www.blentoven.com/2009/03/stare- ... odice.html
http://www.blentoven.com/2009/03/stare- ... odice.html
- Freamon Lester
#10814 Re: Zeničani
Nema nista bolje nego kad kompleksi prorade. Pogotovo oni iz Babina. 
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#10815 Re: Zeničani
Mog prezimena vala nema
ali znam da smo bili četvrti po brojnosti 
- dajdza-ze
#10816 Re: Zeničani
Potpuno netacno. Ne racunam ove generacije iza 2000g. I mi "gradjani" smo morali raditi kao djeca. I da ne duzimo dalje jer si mi pravo izvuko zivac sad seljacka djeca ne rade ama bas nista. Babo proda kravu i posalje ga u grad kod rodbine koja je zauzela opstinu i kanton. Ma nemoj me vuc za jezik......_BataZiv_0809 wrote:Hm cudna mi je ta legendarna maksima koja ide otprilike ovako: "ma nije seljak ko je sa sela, nego ko je seljak u glavu, ma znas na sta mislim..."
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10817 Re: Zeničani
dajdza-ze wrote: Potpuno netacno. Ne racunam ove generacije iza 2000g. I mi "gradjani" smo morali raditi kao djeca. I da ne duzimo dalje jer si mi pravo izvuko zivac sad seljacka djeca ne rade ama bas nista. Babo proda kravu i posalje ga u grad kod rodbine koja je zauzela opstinu i kanton. Ma nemoj me vuc za jezik......
- Warashii
#10818 Re: Zeničani
To sa "seljacima" u carsiji je postalo skoro pa mit.
Vec milion puta receno da je dobar dio nas u Zenicu dosao od negdje.
Ja licno sam ponajvise pola pola, a ne smeta mi, sam se deklarisem kao dijete sa sela, jedno naselje iznad Mokusnica, a radim to nekad i da bi se distancirao od "raje iz carsije".
Ta neka prezimena sto se spominju tu kao "stara raja" se u dobrom dijelu ne razlikuju ponasanjem nekog iz, eto nek bude, Babina. Problem je generalno u svim ljudima, svi su postali drski, nezahvalni, bahati, vjernici itd. bez razlike "glavna Baja po prezimenu" ili "dosljo po prezimenu".
Svako se bori za sebe, i oni domorodci i oni naseljenici, problem je samo sto se ne postuju nikakva pravila, i osim toga sto bi tim nekim "domorodcima" bilo bilo sta zagarantovano? Dobili su, vecinom, nekretnine za zemlju koja im je uzeta, ko je odrzao svoj biznis i danas dan radi, neki imaju prostore i iznajmljuju ih, uglavnom i oni moraju ko ostali da se izbore za sebe.
Uglavnom pisem ovo et nak, ja Zenicu odavno ne dozivljavam kao svoj grad, niti grad koji mi je u srcu, iako zivim tu od kad sam se rodio bez da sam se ikad igdje pomjerio, u smislu selidbe.
Ja licno sam ponajvise pola pola, a ne smeta mi, sam se deklarisem kao dijete sa sela, jedno naselje iznad Mokusnica, a radim to nekad i da bi se distancirao od "raje iz carsije".
Ta neka prezimena sto se spominju tu kao "stara raja" se u dobrom dijelu ne razlikuju ponasanjem nekog iz, eto nek bude, Babina. Problem je generalno u svim ljudima, svi su postali drski, nezahvalni, bahati, vjernici itd. bez razlike "glavna Baja po prezimenu" ili "dosljo po prezimenu".
Svako se bori za sebe, i oni domorodci i oni naseljenici, problem je samo sto se ne postuju nikakva pravila, i osim toga sto bi tim nekim "domorodcima" bilo bilo sta zagarantovano? Dobili su, vecinom, nekretnine za zemlju koja im je uzeta, ko je odrzao svoj biznis i danas dan radi, neki imaju prostore i iznajmljuju ih, uglavnom i oni moraju ko ostali da se izbore za sebe.
Uglavnom pisem ovo et nak, ja Zenicu odavno ne dozivljavam kao svoj grad, niti grad koji mi je u srcu, iako zivim tu od kad sam se rodio bez da sam se ikad igdje pomjerio, u smislu selidbe.
- cenecimoveocino
#10819 Re: RE: Re: Zeničani
[emoji106] [emoji106] [emoji106] [emoji106]
Sent from my S4 Mini using Tapatalk
Warashii wrote:To sa "seljacima" u carsiji je postalo skoro pa mit.
Sent from my S4 Mini using Tapatalk
- dajdza-ze
#10820 Re: Zeničani
Ma ljudi pogresno ste razumjeli. Nema niko od nas ( eto da vam bude lakse ) supaka iz carsije nista protiv ljudi koji su dosli u Zenicu odakle god. Svi ste dobro dosli. Ali ima neki kodeks ponasanja, neka pravila, neko kucno vaspitanje koje je drugacije u gradu. Nije bitno mjesto rodjenja. Ima neki "smek" koji odvaja ljude odrasle u gradu od nekih drugih. I naravno uvjek ima izuzetaka. Sad kad vidim ove danasnje momke
zgoljavo i jos u utegnutim hlacama razbaco se ko svarcneger i kaze ono cuveno "jaraaaanee" .
Nista protiv ljudi sa sela nego protiv seljaka.
-
Kralj Tvrtko I.
#10821 Re: Zeničani
Šteta samo što se rijeć "seljak" koristi pogrešno, jbg...
Trebali bi uvesti "ljakse" da se barem razlikuje čovjek sa sela i ljakse iz centra Zenice.
Trebali bi uvesti "ljakse" da se barem razlikuje čovjek sa sela i ljakse iz centra Zenice.
-
dezurni_ucenik
#10822 Re: Zeničani
A prije rata ko biva nisu palili interfone, rusili klupe i odvaljivali koseve. Kako to, kad prije rata nije bilo seljaka 
- Warashii
#10823 Re: Zeničani
U potpunosti ja tebe razumijem, samo danas je podjednako ponasanje, koliko ja vidim, kod svih, bez izuzetka odakle su. Ima nesto normalne raje ali to sto su normalni nije ih ucinilo jer su "carsijska raja" isto tako ima sasvim normalnih i onih sa sela.dajdza-ze wrote:Ma ljudi pogresno ste razumjeli. Nema niko od nas ( eto da vam bude lakse ) supaka iz carsije nista protiv ljudi koji su dosli u Zenicu odakle god. Svi ste dobro dosli. Ali ima neki kodeks ponasanja, neka pravila, neko kucno vaspitanje koje je drugacije u gradu. Nije bitno mjesto rodjenja. Ima neki "smek" koji odvaja ljude odrasle u gradu od nekih drugih. I naravno uvjek ima izuzetaka. Sad kad vidim ove danasnje momke![]()
![]()
zgoljavo i jos u utegnutim hlacama razbaco se ko svarcneger i kaze ono cuveno "jaraaaanee" .
Znam ljudi koji su "domorodci" a gori krkani od brdo drugih koji nisu iz carsije.
Jednostavno koliko ja vidim takav je vakat nast`o da je "cool" biti krkan, barem kod ove mladje populacije.
Pa dovoljno je pogledati neke dogadjaje tipa koncerti i ostale manifestacije pa ti sve bude jasno.
Citav sistem je podbacio.
-
Eborg
#10824 Re: Zeničani
Ma seljakluk je najprisutniji bio tokom rata i netom nakon njega. Kad se sjetim tih neratnih horora (mada kad covjek bolje razmisli i to je bio dio te zle rabote) i dan-danas se najezim.
Bacanje smeca sa prozora, ostavljanje kesa sa smecem ispred haustora (k'o biva kulturnija varijanta), kahvenisanje kona na skemlijici ispred zgrade, privatiziranje parkova oko zgrade u privatne basce koje su se sjekirom branile, agresivno selamanje i drzanje moralnih pridika i prozelitistickih lekcija, dovikivanje sa jedne zgrade na drugu, pustanje muzike sa balkona za kahvenisanje ispred (i to nebitno je li Kemal Malovcic ili Run DMC), okupiranje "vlaskih" stanova "jer je moj babo zasluzio da ima stan jer je na liniji a i skola nam je blize" i da ne nabrajam dalje.
Sve to dozivjeh u centru grada izmedju 4 zgrade od 6 spratova.
Ubrzo nakon toga takvi medjedi postadose savjetnici u Opcini Zenica, pa parlamentarni poslanici u Sarajevu, magistranti u Travniku a sada zele biti i ambasadori po Oslu, Buenos Airesu i Kuala Lumpuru.
Bacanje smeca sa prozora, ostavljanje kesa sa smecem ispred haustora (k'o biva kulturnija varijanta), kahvenisanje kona na skemlijici ispred zgrade, privatiziranje parkova oko zgrade u privatne basce koje su se sjekirom branile, agresivno selamanje i drzanje moralnih pridika i prozelitistickih lekcija, dovikivanje sa jedne zgrade na drugu, pustanje muzike sa balkona za kahvenisanje ispred (i to nebitno je li Kemal Malovcic ili Run DMC), okupiranje "vlaskih" stanova "jer je moj babo zasluzio da ima stan jer je na liniji a i skola nam je blize" i da ne nabrajam dalje.
Ubrzo nakon toga takvi medjedi postadose savjetnici u Opcini Zenica, pa parlamentarni poslanici u Sarajevu, magistranti u Travniku a sada zele biti i ambasadori po Oslu, Buenos Airesu i Kuala Lumpuru.
-
Satori
#10825 Re: Zeničani
Vala, ja sam iz jedne od onih 10 zgrada u po centra.Eborg wrote:Ma seljakluk je najprisutniji bio tokom rata i netom nakon njega. Kad se sjetim tih neratnih horora (mada kad covjek bolje razmisli i to je bio dio te zle rabote) i dan-danas se najezim.
Jedina razlika prije i poslije rata koju sam u mojoj zgradi mogla primijetiti je da prije rata, djeca nisu smjela praviti buku od 2 do 5 popodne u zgradi.