Klix
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, uz prisustvo komesarke EU za mobilnost i transport Violete Bulc, potpisao je danas u Bruxellesu Ugovor o Transportnoj zajednici između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.
Ovim će biti realiziran bazni uvjet za aktiviranje sredstava za četiri inftastrukturna projekta koja su Bosni i Hercegovini odobrena na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu.
Riječ je o dionici koridora 5c, na potezu Ponirak - Vraca, odnosno Zenica -Tunel, čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 miliona eura. Druga dionica je Zenica - Gračanica s ukupnom investicionom vrijednošću od 66,9 miliona eura, a grant za BiH je 11,8 miliona eura. Treća dionica je Johovac - Rudanka, čija je vrijednost 80 miliona eura, a grant za BiH je odobren u iznosu 15,3 miliona eura. Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti 10,1 milion eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu 3,1 miliona eura.
Dobijena sredstva predstavljaju veliku investicionu vrijednost koja iznosi oko 250 miliona eura, od čega je BiH dobila oko 46 miliona eura grant sredstava koja će omogućiti da se pokrene realizacija ova četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH. Ovo će biti podloga za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija.
Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko danas je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma o ulasku BiH u Transportnu zajednicu, ističući da će time vrlo brzo postati operativno 500 miliona KM i 95 miliona KM grant sredstava za četiri infrastrukturna projekta u BiH.
Obraćajući se članovima Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Jusko je podsjetio da je riječ o četiri projekta - tri na dionicama Koridora 5c i revitalizaciji Luke Brčko.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- So What!
#10801 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zvizdić potpisao Ugovor o Transportnoj zajednici, uskoro na raspolaganju 95 miliona KM
- Matzan
- hrle1976
#10804 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ta autocesta za jos dugo dugo godina se nece zavrsiti. Kako je pocelo prije ce se Jugoslavija opet ujediniti i opet rasuti nego sto ce biti gotovo. Streka od knam 90km se gradila 15 godina.
Od Tarcina do Capljine ce biti mozda prohodno tamo negdje 2030. Zenica doboj isto tako ako mognu istovremeno istim tempom ako ne nece obadvije biti gotove do 2040. Cilj je 2001 godine bio da se sve zavrsi do 2020. Pa eto ima jos dvije i malo jace godien pa sta mislite?
- shake69
#10805 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Posto je moja malenkost samo vozac i malo bolji pratilac gradnje autoputa Vc moram ipak skromno i ponizno natipkati da do 2020 g. ocekujem bar nesto vrijedno spomena.hrle1976 wrote:Ta autocesta za jos dugo dugo godina se nece zavrsiti. Kako je pocelo prije ce se Jugoslavija opet ujediniti i opet rasuti nego sto ce biti gotovo. Streka od knam 90km se gradila 15 godina.Od Tarcina do Capljine ce biti mozda prohodno tamo negdje 2030. Zenica doboj isto tako ako mognu istovremeno istim tempom ako ne nece obadvije biti gotove do 2040. Cilj je 2001 godine bio da se sve zavrsi do 2020. Pa eto ima jos dvije i malo jace godien pa sta mislite?
Recimo, da iz Kroejša udjemo serbes na most na Svilaju, vozimo se autoputem do Odzaka pa onda lokalnim cestama nastavimo nekako do Doboja. Odatle do Zenice kao i danas, a onda lijepom zaobilaznicom izbjegnemo grad celika i sve tako do Tarcina. Na jug, do Pocitelja mozda u najboljem slucaju bude uradjen tender za pravac Tarcin-Konjic, ali ocekujem da bude blizu pustanja u promet cesta ZVirovici-Pocitelj s onim velikim mostom a tako i izlaz do Bijace kako valja, autoputem.
Zbog smrtnosti na cesti Zenica-Zepce, zao mi je sto taj pravac nece biti ni u ozbiljnijem planu da se radi do 2020 g., a za ostalo vala ako mene neko pita - i ne mora. Kakvi smo i kakva nam je zemlja, vise i ne ocekujem. A ne znam da li je i realno ocekivati.
Je li tako, tec?
- hrle1976
#10806 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam zasto ocekivat da ce nesto strano se nadodragditi za malo jace od dvije godine. Kad danasnja streka koja sve skupa jedva broji 100km se zida vec debelih 15 godina. Ja u najboljem primjeru mogu samo viditi da do 2020 se napravi maks 10km gdje sad nije bitno. Sto se Zenice tice, pa nisu jod grad zaobisli. Autocesta stopira pred ulaz u Zenicu a gore povis kuca na istocnoj strani grada su samo uzorali. Zenica - Zepce ako bude gotovo do 2025 to bi trebalo izmisliti nobelovu nagradu za takav rad.shake69 wrote:Posto je moja malenkost samo vozac i malo bolji pratilac gradnje autoputa Vc moram ipak skromno i ponizno natipkati da do 2020 g. ocekujem bar nesto vrijedno spomena.hrle1976 wrote:Ta autocesta za jos dugo dugo godina se nece zavrsiti. Kako je pocelo prije ce se Jugoslavija opet ujediniti i opet rasuti nego sto ce biti gotovo. Streka od knam 90km se gradila 15 godina.Od Tarcina do Capljine ce biti mozda prohodno tamo negdje 2030. Zenica doboj isto tako ako mognu istovremeno istim tempom ako ne nece obadvije biti gotove do 2040. Cilj je 2001 godine bio da se sve zavrsi do 2020. Pa eto ima jos dvije i malo jace godien pa sta mislite?
Recimo, da iz Kroejša udjemo serbes na most na Svilaju, vozimo se autoputem do Odzaka pa onda lokalnim cestama nastavimo nekako do Doboja. Odatle do Zenice kao i danas, a onda lijepom zaobilaznicom izbjegnemo grad celika i sve tako do Tarcina. Na jug, do Pocitelja mozda u najboljem slucaju bude uradjen tender za pravac Tarcin-Konjic, ali ocekujem da bude blizu pustanja u promet cesta ZVirovici-Pocitelj s onim velikim mostom a tako i izlaz do Bijace kako valja, autoputem.
Zbog smrtnosti na cesti Zenica-Zepce, zao mi je sto taj pravac nece biti ni u ozbiljnijem planu da se radi do 2020 g., a za ostalo vala ako mene neko pita - i ne mora. Kakvi smo i kakva nam je zemlja, vise i ne ocekujem. A ne znam da li je i realno ocekivati.
Je li tako, tec?
- kurty
#10807 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
sjebase stranci sve sa debilskim papirologijama...
daj ovaj papir, daj unutrasnju kontrolu, daj vansjku, daj elaborat, daj dokaz da ti je armirac armirac, daj dokaz da je masina tvoja, da je ispravna...
predlozis mnogo brze rjesenje, kaze ti "Jest tako je puno brze..daj sad posalji nam preprojekat, elaborate, dokaze...pa cemo mi to dati investitorima, pa ce oni ovim, pa ce ovi onim.. i za pola godine ocekuj odluku"...
niko nece da prihvati odgovornost...sve samo saltanje kao po salterima
i pitaju "sto sporo ide"
daj ovaj papir, daj unutrasnju kontrolu, daj vansjku, daj elaborat, daj dokaz da ti je armirac armirac, daj dokaz da je masina tvoja, da je ispravna...
predlozis mnogo brze rjesenje, kaze ti "Jest tako je puno brze..daj sad posalji nam preprojekat, elaborate, dokaze...pa cemo mi to dati investitorima, pa ce oni ovim, pa ce ovi onim.. i za pola godine ocekuj odluku"...
i pitaju "sto sporo ide"
- So What!
#10808 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Od akciza na naftu i registracije vozila sakupili pet milijardi KM
Akta
Po osnovu akciza na naftu i kroz registracije vozila u BiH tokom proteklih deset godina prikupljeno je, prema nezvaničnim procjenama, blizu pet milijardi maraka i sasvim je sigurno da ovaj novac koji je namijenjen za izgradnju i održavanje puteva i autoputeva nije potrošen namjenski. Od tog novca, prema izjavama stručnjaka, BiH je bez ijedne marke kredita mogla izgraditi više od 500 kilometara autoputa.
Zvanični podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH govore da je po osnovu akciza za puteve i autoputeve od 2010. godine do avgusta ove godine prikupljeno više od 3,2 milijarde KM i ako se tome doda i novac koji je prikupljen prilikom registracije vozila, dođe se do cifre od blizu pet milijardi KM.
Bivši direktori preduzeća koja se bave održavanjem i izgradnjom puteva i autoputeva, kao i ekonomski analitičari tvrde da je sigurno da se taj novac troši nenamjenski te da kroz budžet uglavnom ode na javnu potrošnju, plate i finansiranje drugih budžetskih rashoda.
"Kada sam došao u tadašnju Direkciju za ceste, iz budžeta smo dobijali po osnovu prikupljenih namjenskih sredstava za putarine oko 40 miliona KM, a po tom osnovu se prikupljalo više od sto miliona KM godišnje. Tada sam bio politički uticajniji i uspio sam da dobijem ono što mi sljeduje. U četiri godine mog mandata u Direkciju se slijevalo između 105 i 115 miliona KM", rekao je Nemanja Vasić, bivši direktor Direkcije za ceste, a sada potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.
Kaže da se taj namjenski prikupljen novac sada zloupotrebljava, te da se koristi za druge namjene, a ne za izgradnju puteva i autoputeva. Inače, BiH ima najmanje kilometara autoputeva u regionu, svega oko 200, računajući i autoput Banjaluka - Doboj, koji još nije završen, a ono što je najgore, svaki metar, i pored milijardi KM prikupljenih po osnovu putarina, izgrađen je kreditnim sredstvima. Srbija ima oko 800, a Hrvatska više od 1.300 kilometara i BiH je jedina zemlja u Evropi koja je u 21. vijek ušla bez ijednog kilometra autoputa.
Ensad Karić, bivši direktor JP "Autocesta FBiH", kaže da je novac koji im je doznačavan od putarina, dok je on bio na čelu preduzeća, namjenski trošen, ali da ne može govoriti da li je preduzeće dobijalo sve što mu sljeduje s obzirom na novac koji se prikupi po tom osnovu. Ovo preduzeće, prema izvještaju koji je nedavno dostavilo Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, od januara 2011. godine do kraja maja ove godine potrošilo je svega oko 400 miliona KM prikupljenih po osnovu prihoda od akciza i putarina.
"Sigurno je da toliki novac nije potrošen namjenski, jer da je tako, a uzimajući koliko u normalnim zemljama košta kilometar autoputa, u BiH bi do sada samo od tog novca trebalo da bude više od 600 kilometara, i to bez ijedne marke kredita za to. Ovako taj novac je otišao na plate i javnu potrošnju", rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar. Zbog ovoga, odnosno nenamjenskog trošenja novca, u parlamentu BiH formirana je i istražna komisija. Međutim, kako kažu stručnjaci, domet te komisije biće samo da utvrdi ono što svi znamo, a to je da novac nije potrošen namjenski i na tome će se sve završiti. Uprkos nenamjenskom utrošku sredstava, dio vlasti u BiH pokušava da izmijeni Zakon o akcizama i za još 0,15 feninga po litru poveća akcizu na naftu. Obrazloženje za taj potez pokušavaju opravdati pričom da se ubrza izgradnja autoputeva i puteva u BiH.
- hrle1976
#10809 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kurty wrote:sjebase stranci sve sa debilskim papirologijama...
i pitaju "sto sporo ide"
Nema vise radne akcije da se sve zavrsi u rekordnom vremenu. To sto oni papira traze to je samo da odustanes sto prije od zahtjeva nista vise. Kurac bi toliko peglali jednu Irsku ili Finsku.
- So What!
#10810 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vlada FBiH: Dobit od preduzeća i novac od klirinškog duga usmjeriti u gradnju cesta
Faktor
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, podržala inicijativu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija da sredstva iz akumulirane dobiti javnih preduzeća i iz klirinškog duga Ruske Federacije budu usmjerena za realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženi su da hitno, a najkasnije u roku od 30 dana, osiguraju održavanje skupština u resornim javnim preduzećima.
Kao prioritetni projekti navedeni su izgradnja brze ceste Lašva - Nević Polje, cestovno povezivanje Sarajeva i Goražda, zaobilaznice Mostar - jug i Mostar - sjever (kao dionice autoceste na Koridoru Vc), Gradska prva transferzala Sarajevo i autoceste Žepče - Tuzla. Konačnu odluku o ovoj inicijativi i njenoj realizaciji donijet će Parlament FBiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.
- kurty
#10811 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ono kad je investitor normalan...hrle1976 wrote:kurty wrote:sjebase stranci sve sa debilskim papirologijama...
i pitaju "sto sporo ide"
Nema vise radne akcije da se sve zavrsi u rekordnom vremenu. To sto oni papira traze to je samo da odustanes sto prije od zahtjeva nista vise. Kurac bi toliko peglali jednu Irsku ili Finsku.
radis po projektu, naidjes na neku gresku u projektu (nije projektant imao dobar geoloski nalaz, pa nije znao za kliziste), pa rjesis to na nacin da kazes "predlazem to, to i to", on kaze "OK, moze, radi"...
al djavola... ovdje kad naidjes na nesto novo (kliziste), prvo te mjesec peglaju da vide da ti nisi sta uradio da "formiras" kliziste, pa tek onda pocnu sa dopisima oko toga... i ode vrijeme... pa onda u kisnom periodu idu dopisi "dinamika kasni, sporo ide iskop, sporo ovo... sporo ono"
- hrle1976
#10812 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A i vi nemate muda da im kazete ko ti jebe mater. Ja bi mu rekao jel ti hoces da se ovo gradi ili da me zajebajes? Da ili ne. I sakom bi odamalio od stol. Da vidis kako se ovi zapadnjaci usute. Ni pisnutni ne smiju. Jer ja cu ti nesto reci kad oni medjusobno pocnu jedni druge peglati, hoce da zavrat skoce i ne rade vise tako nego su ko buice oprezni i brijaju svaku rijec da nebi slucajno ma koliko je slobo pogrensiom intonacijom izgovorili. A kad odnu kod nekoga za koga mise da nije jednak njima onda se raskose i zajebavaju da se samo izvive. Nista vise. Vidio sam to u bar 1000 primjera. Dokazana teorija u goloj praksi.
-
archi_a
#10813 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pokušali u Beogradu izbjeći sve te "formalne" stvari i voditi izgradnju po onoj staroj balkanskoj formuli. Daj da ubrzamo, ebeš elaborate, može improvizacija, prilagođavanje.
Rezultat

Kažem, hvala Bogu na međunarodnim standardima i nadzorom. Poznavajući nas, puno više bi se para potrošilo a rezultat bi bio lošiji nego je trenutno.
Rezultat

Kažem, hvala Bogu na međunarodnim standardima i nadzorom. Poznavajući nas, puno više bi se para potrošilo a rezultat bi bio lošiji nego je trenutno.
- kurty
-
archi_a
#10815 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kurty, da malo relaksiramo stvari. Htio sam da se malo nasmijemo. Nastavite pisati o stvarima koje očigledno poznajete bolje nego ja, a ja ću nastaviti da pratim. 
- So What!
#10816 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kolege, ono što mi danas gradimo u BiH, prati visoke svjetske standrade.
Kurty ti radiš tu i znaš i sam. Administracija nam je blago rečeno k...c, ali opet radimo jedan iznimno zahtjevan projekat, koji bi i sposobnija vlada (čitaj SDP 2010-14), opet razvukla kroz sljedećih 15 godina.
Ono što je bivša Jugoslavija radila je bilo van nekih standarda, zvala je svašta autoputem, a pored toga radne akcije su nikakav model izgradnje.
Čak i komunistička Kina se vodi nekim svjetskim standardima izgradnje i njihove građevinske kompanije rade kvalitetno, kako kod kuće tako i po inostranstvu. U Crnoj Gori su impresivni.
Dakle radne akcije su prevaziđen model i ne toliko efikasan. Društvo kao cjelina u to doba je bilo mnogo primitivnije. Dakle radnička operativa, mašine, inžinjeri, projektanti, plaćeni radnici su nositelji ozbiljnog posla.
Mi na svu sreću imamo kvalitetnu radničku operativu, pa nismo prinuđeni kao Crnogorci, zvati Kineze da nam prave autoput. Administrativni aparat usporava, koči i niko ne osjeća neku grižnju savjest što je to tako. Nije ono meni problem što oni nemaju 10 aktivnih gradilišta, već što nemaju gradilišta za koja imaju obezbjeđena sredstva jer su i tu zasrali.
Dakle nešto možemo promjeniti, ako glasamo na sljedećim izborima, ali i ti koji dođu na red, mogu poboljšati dinamiku za određeni nivo, ali ne možemo očekivati čuda jer ono što nama treba je još mnogo skupih kilometara, za koje ćemo se morati dobro pomučiti.
Kurty ti radiš tu i znaš i sam. Administracija nam je blago rečeno k...c, ali opet radimo jedan iznimno zahtjevan projekat, koji bi i sposobnija vlada (čitaj SDP 2010-14), opet razvukla kroz sljedećih 15 godina.
Ono što je bivša Jugoslavija radila je bilo van nekih standarda, zvala je svašta autoputem, a pored toga radne akcije su nikakav model izgradnje.
Čak i komunistička Kina se vodi nekim svjetskim standardima izgradnje i njihove građevinske kompanije rade kvalitetno, kako kod kuće tako i po inostranstvu. U Crnoj Gori su impresivni.
Dakle radne akcije su prevaziđen model i ne toliko efikasan. Društvo kao cjelina u to doba je bilo mnogo primitivnije. Dakle radnička operativa, mašine, inžinjeri, projektanti, plaćeni radnici su nositelji ozbiljnog posla.
Mi na svu sreću imamo kvalitetnu radničku operativu, pa nismo prinuđeni kao Crnogorci, zvati Kineze da nam prave autoput. Administrativni aparat usporava, koči i niko ne osjeća neku grižnju savjest što je to tako. Nije ono meni problem što oni nemaju 10 aktivnih gradilišta, već što nemaju gradilišta za koja imaju obezbjeđena sredstva jer su i tu zasrali.
Dakle nešto možemo promjeniti, ako glasamo na sljedećim izborima, ali i ti koji dođu na red, mogu poboljšati dinamiku za određeni nivo, ali ne možemo očekivati čuda jer ono što nama treba je još mnogo skupih kilometara, za koje ćemo se morati dobro pomučiti.
-
tec
#10817 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Samo radi preciznosti za 9 dana će u BiH biti u upotrebi 176 km autoceste a u 2020 će biti završeno još najmanje 55 km i to računajući samo ono u izgradnji. Zastoj je u početku novih dionica i to iz čisto političkih razloga jer jednoj stranci izgradnja autoceste je nešto zadnje u pomisli.hrle1976 wrote:
Ne znam zasto ocekivat da ce nesto strano se nadodragditi za malo jace od dvije godine. Kad danasnja streka koja sve skupa jedva broji 100km se zida vec debelih 15 godina. Ja u najboljem primjeru mogu samo viditi da do 2020 se napravi maks 10km gdje sad nije bitno. Sto se Zenice tice, pa nisu jod grad zaobisli. Autocesta stopira pred ulaz u Zenicu a gore povis kuca na istocnoj strani grada su samo uzorali. Zenica - Zepce ako bude gotovo do 2025 to bi trebalo izmisliti nobelovu nagradu za takav rad.
- kurty
#10818 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma nisam ni ja nista lose mislio...archi_a wrote:Kurty, da malo relaksiramo stvari. Htio sam da se malo nasmijemo. Nastavite pisati o stvarima koje očigledno poznajete bolje nego ja, a ja ću nastaviti da pratim.
Ma znas i sam sta hocu da kazem...So What! wrote:Kolege, ono što mi danas gradimo u BiH, prati visoke svjetske standrade.
kvalitet je prisutan i tu nema nista sporno....
nego, ocito da smo kolege, vakat je da se i upoznamo...
kad i gdje??
EA ili HI????
- shake69
#10819 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hm, bogme nisi ni ti optimistican do 2020 g.tec wrote:Samo radi preciznosti za 9 dana će u BiH biti u upotrebi 176 km autoceste a u 2020 će biti završeno još najmanje 55 km i to računajući samo ono u izgradnji. Zastoj je u početku novih dionica i to iz čisto političkih razloga jer jednoj stranci izgradnja autoceste je nešto zadnje u pomisli.hrle1976 wrote:
Ne znam zasto ocekivat da ce nesto strano se nadodragditi za malo jace od dvije godine. Kad danasnja streka koja sve skupa jedva broji 100km se zida vec debelih 15 godina. Ja u najboljem primjeru mogu samo viditi da do 2020 se napravi maks 10km gdje sad nije bitno. Sto se Zenice tice, pa nisu jod grad zaobisli. Autocesta stopira pred ulaz u Zenicu a gore povis kuca na istocnoj strani grada su samo uzorali. Zenica - Zepce ako bude gotovo do 2025 to bi trebalo izmisliti nobelovu nagradu za takav rad.
Ako u tih 55 km racunas i onih 25 km sto ce za godinu dana spojiti Laktashenko na pravcu Prnjavor-B-Luka, mrsave sanse dajes ''federalcima'' za naredne dvije i kusur godina.
-
BadBoy
#10820 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Administrativne barijere bi trebale biti svedene na minimum obzirom da je donesen poseban Zakon o autocesti na Koridoru Vc kao i prostorni plan posebnih obilježja za taj projekat. Određeno je jedno nadležno tijelo (samo federalni nivo) i jasno propisani rokovi i procedure za sve administrativne stvari.So What! wrote:Kolege, ono što mi danas gradimo u BiH, prati visoke svjetske standrade.
Osnovni problem je nedostatak finansijskih sredstava za nastavak faktičke realizacije projekta (uključujući i fin. sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa).
- drug_profi
#10821 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Uvijek odajem počast prvoj liniji, operativcima. Valjda jer sam i sam nekad bio fabrički radnik u tri smjene.
Ljudi koji su izvan tvog posla nikad ne mogu razumjeti kako se rjesavaju problemi u hodu a da zadrzis kvalitet. To rade operativci, ljudi sa terena, oni koji na kraju proizvedu nešto, u ovom slučaju autoput. Svi na kraju sude po izgledu, a iza toga 100 muka stoji.
Ljudi koji su izvan tvog posla nikad ne mogu razumjeti kako se rjesavaju problemi u hodu a da zadrzis kvalitet. To rade operativci, ljudi sa terena, oni koji na kraju proizvedu nešto, u ovom slučaju autoput. Svi na kraju sude po izgledu, a iza toga 100 muka stoji.
-
tec
#10822 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naravno da je uključeno, za sljedeći petak očekuje se otvaranje Laktaši - Drugovići (prvih 10 km te dionice) Preostalih 25 km ljeto/jesen 2018.shake69 wrote:Hm, bogme nisi ni ti optimistican do 2020 g.tec wrote:Samo radi preciznosti za 9 dana će u BiH biti u upotrebi 176 km autoceste a u 2020 će biti završeno još najmanje 55 km i to računajući samo ono u izgradnji. Zastoj je u početku novih dionica i to iz čisto političkih razloga jer jednoj stranci izgradnja autoceste je nešto zadnje u pomisli.hrle1976 wrote:
Ako u tih 55 km racunas i onih 25 km sto ce za godinu dana spojiti Laktashenko na pravcu Prnjavor-B-Luka, mrsave sanse dajes ''federalcima'' za naredne dvije i kusur godina.
Samo se mogu završiti započete dionice ili one koje će započeti izgradnju u sljedećih par mjeseci kao Počitelj - Zvirovići sve drugo trpi posljedice političke nesposobnosti. Tragikomično je da JP Autoceste nisu prestale raditi svoj posao i čak pripremili projekte, financiranje, pripremu za eksproprijaciju, ali sve to čeka da politika prekine svađati i ne usvajati odgovarajuće zakone i odluke. Nažalost ništa novo 2011 smo imali ministar komunikacija i prometa BiH koji je mislio da je smiješno ne potpisati uvođenje izvođača u posjed do par dana nakon isticanja roka, znaš onako iz zabave kome će škoditi. A zašto jer za 7 dana se vršila rotacija po nacionalnom ključu u tom ministarstvu pa da nebi bilo da je on sve potpisivao.
- hrle1976
#10823 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
tec wrote:Samo radi preciznosti za 9 dana će u BiH biti u upotrebi 176 km autoceste a u 2020 će biti završeno još najmanje 55 km i to računajući samo ono u izgradnji. Zastoj je u početku novih dionica i to iz čisto političkih razloga jer jednoj stranci izgradnja autoceste je nešto zadnje u pomisli.hrle1976 wrote:
176km za koliko 15 godina? Jaro a grje je do 350 cca. da spoje sjever sa jugom. Tom racunicom dobro sam ja rekao, tamo 2035 mah zaokruzimo 2040 godina.
2001 se racunalo da ce naksanje do 2020 sve biti gotovo pa je onda se pricalo hajd do 2025.
-
tec
#10824 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U zadnjih 6 godina je pušteno 134 km a u prvih 10 godina (od 2001) 42km a za sljedeće 2,5 godine još 55 km stvarno ništahrle1976 wrote:tec wrote:Samo radi preciznosti za 9 dana će u BiH biti u upotrebi 176 km autoceste a u 2020 će biti završeno još najmanje 55 km i to računajući samo ono u izgradnji. Zastoj je u početku novih dionica i to iz čisto političkih razloga jer jednoj stranci izgradnja autoceste je nešto zadnje u pomisli.hrle1976 wrote:
176km za koliko 15 godina? Jaro a grje je do 350 cca. da spoje sjever sa jugom. Tom racunicom dobro sam ja rekao, tamo 2035 mah zaokruzimo 2040 godina.
2001 se racunalo da ce naksanje do 2020 sve biti gotovo pa je onda se pricalo hajd do 2025.
5c koridor je dugačak nešto manje od 320 km od kojih oko 267 km u fbih. Prije nego sto počnu koje kakvi eksperti lupetati sa wikipidiom da vas podsjetim da je trasa Konjic - Mostar skraćena malo više od 18 km i Mostar - Počitelj oko 1 km.
Last edited by tec on 21/09/2017 21:53, edited 1 time in total.
- hrle1976
#10825 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ti tunele ne racunas u ovo, jer ta dole trasa za Pocitelj ce od Tarcina bar imati bruku tunela a da ne pricam gore prema Doboju kad se uzme ozbir u kojim vukojebinama ce ici autocesta. Ja ti odgovorno trvdim ta trasa u punom izdanju nece biti do 2030 gotova. Nema teoretske sanse. Hoce ali da se citava radnja poda stranom poduzecu koji ima go kapital i nije ovisnik ali bi onda placao Zenica - Mostar streku neki 20km u pravcu.tec wrote:U zadnjih 6 godina je pušteno 134 km a u prvih 10 godina (od 2001) 42km a za sljedeće 2,5 godine još 55 km stvarno ništahrle1976 wrote:tec wrote: Samo radi preciznosti za 9 dana će u BiH biti u upotrebi 176 km autoceste a u 2020 će biti završeno još najmanje 55 km i to računajući samo ono u izgradnji. Zastoj je u početku novih dionica i to iz čisto političkih razloga jer jednoj stranci izgradnja autoceste je nešto zadnje u pomisli.
2001 se racunalo da ce naksanje do 2020 sve biti gotovo pa je onda se pricalo hajd do 2025.![]()
5c koridor je dugačak nešto manje od 320 km od kojih oko 265 km u fbih. Prije nego sto počnu koje kakvi eksperti lupetati sa wikipidiom da vas podsjetim da je trasa Konjic - Mostar skraćena malo više od 18 km i Mostar - Počitelj oko 1 km.
Samo streka od Pocitelja do Tarcina je duzine koliko od Sarajeva do Doboja, a tu je tek pola puta izgradjeno. Realno se nadati da Doboj - Pocitelj bude skroz povezano do 2030. Odnosno to bi bilo idealno, a da ce citava od sjevera do juga biti gotova do 2030 nece. To je vise tamo 2040. To sto se u zadnjih 6,5 godina izgradilo imas bar jos 2,5x toliko da pokrijes streku Pocitelj - Doboj. Pa racunaj. Nesto jace od 16 godina ovim tempom.
Last edited by hrle1976 on 21/09/2017 21:59, edited 1 time in total.