Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
manekenka u penziji

#10801 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Jesu li normalni bolovi u predjelu stidnih usana koji se jave prilikom hodanja? Bas me pošteno zaboli, kao parnica nožem.

27/28 sedmica

Urinokultura sterilna, nemam nikakvih vaginalnih infekcija koje bi se mogle dovesti u vezu sa ovim bolom.

Edit: ipak me boli kompletna zdjelica i prepone.
CherryLips

#10802 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

manekenka u penziji wrote:Jesu li normalni bolovi u predjelu stidnih usana koji se jave prilikom hodanja? Bas me pošteno zaboli, kao parnica nožem.

27/28 sedmica

Urinokultura sterilna, nemam nikakvih vaginalnih infekcija koje bi se mogle dovesti u vezu sa ovim bolom.

Edit: ipak me boli kompletna zdjelica i prepone.
Mene je tako isto bolilo u drugoj trudnoci,bol do srzi,i kad hodam i kad ustajem i kad se pokusavam okrenuti sa jedne strane na drugu. Prestalo nekad u 30-oj sedmici...samo me ranije to pocelo muciti,trajalo je garant 4-5 sedmica...cari drugog stanja
manekenka u penziji

#10803 Re: Trudnjače i porodilje online

Hvala draga na odgovoru. Tačno mi je trebalo nečije iskustvo da se malo smirim.
P!nk

#10804 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by P!nk »

Ne bih inace panicarila, ali me kolegice/rodice/kogodstigne prepada kako cu prekasno otici na prvi pregled.

Cekam bebu (zapravo, nadam se da cekam bebu.). Test mi je bio pozitivan. Zadnju menstruaciju sam imala 11.10. i pretpostavljam da sam ostala trudna nekad 20-i nekog oktobra. U nedjelju idem na pregled, da potvrdim trudnocu i povadim nalaze koji su mi potrebni.

Elem, zene su me isprepadale. Kazu mi da sam luda, blesava, ovakva i onakva jer nisam otisla ranije i zato sto ne pijem folnu kiselinu i jos nekih milijun razloga koje ni popamtiti nisam uspjela.

Prva mi je trudnoca. Znaci, izjava da nemam pojma sta me snaslo bi bila preblaga u mom slucaju. Pomalo se informisem o nekim stvarima (u rijetkim trenutcima kad sam budna jer mi se konstantno spava i zijevam cesce nego sto trepcem) i nigdje nisam naisla da je netko rekao kako je "prekasno" otisao na prvi pregled.

Long story short - jesam li zaista idiot i trebam li se zabrinuti vise nego sto vec jesam? :zoka:
wewa

#10805 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

folnu kiselinu pij, bitna je
pazi kako se hranis

a za prvi pregled nije kasno ni u 7. sedmici, zapravo to je super vrijeme

i sretno! :)

p.s. ovo sve naravno vrijedi ako nemas nikakvih bolova, krvarenja ni neuobicajenih simptoma.
P!nk

#10806 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by P!nk »

wewa wrote:folnu kiselinu pij, bitna je
pazi kako se hranis

p.s. ovo sve naravno vrijedi ako nemas nikakvih bolova, krvarenja ni neuobicajenih simptoma.
Super, hvala na odgovoru!

Inace se osjecam sasvim dobro :)

Folnu mogu kupiti "na svoju ruku"?
wewa

#10807 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

P!nk wrote:
wewa wrote:folnu kiselinu pij, bitna je
pazi kako se hranis

Super, hvala na odgovoru!

Inace se osjecam sasvim dobro :)

Folnu mogu kupiti "na svoju ruku"?
mozes, naravno - imas opciju ili same folne ili u kombinaciji s drugim vitaminima/mineralima.

ja sam uzimala samo folnu jer mi je od prenatalnih vitamina (a i svega drugog) bilo muka :)
pukepuke

#10808 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by pukepuke »

P!nk wrote:Ne bih inace panicarila, ali me kolegice/rodice/kogodstigne prepada kako cu prekasno otici na prvi pregled.

Cekam bebu (zapravo, nadam se da cekam bebu.). Test mi je bio pozitivan. Zadnju menstruaciju sam imala 11.10. i pretpostavljam da sam ostala trudna nekad 20-i nekog oktobra. U nedjelju idem na pregled, da potvrdim trudnocu i povadim nalaze koji su mi potrebni.

Elem, zene su me isprepadale. Kazu mi da sam luda, blesava, ovakva i onakva jer nisam otisla ranije i zato sto ne pijem folnu kiselinu i jos nekih milijun razloga koje ni popamtiti nisam uspjela.

Prva mi je trudnoca. Znaci, izjava da nemam pojma sta me snaslo bi bila preblaga u mom slucaju. Pomalo se informisem o nekim stvarima (u rijetkim trenutcima kad sam budna jer mi se konstantno spava i zijevam cesce nego sto trepcem) i nigdje nisam naisla da je netko rekao kako je "prekasno" otisao na prvi pregled.

Long story short - jesam li zaista idiot i trebam li se zabrinuti vise nego sto vec jesam? :zoka:
Ako se dobro sjećam svojih ultrazvukova, bebino srce se vidi u 6. tjednu, tako da nema potrebe za žurbom, dok se ne vide otkucaji srca doktor ti može reći samo da postoji gestacijska vrećica ali ne i da je plod živ. Folna kiselina, dobro ju je piti i prije trudnoće (ako se planira) ali isto tako ti je ginekolog preporuči na 1. pregledu i ne diže paniku ako je počneš piti u 8. umjesto u 4. tjednu trudnoće. Samo sve s mjerom, izbjegavaj svježi kupus i sireve s plijesni zbog listerije (bakterija), pripazi da piješ dovoljno tečnosti, a ostalo sve uobičajeno.
Sretno!
djana h

#10809 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by djana h »

Da,nisi zakasnila,sjećam se da sam otišla na prvi pregled baš tako nekako,u prvom mjesecu trudnoće i kako kaže kolegica,doktor je utvrdio samo postojanje gestacijskog miješka.Morala sam doći opet za sedmicu.
Izbjegavaj i suhomesnate proizvode,razne hrenovke,paštete i sl.
Svako dobro.
P!nk

#10810 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by P!nk »

Opet ja :lol:

Bila sam kod doktora. Trudna 7/8 tjedana, vidi se tackica od 12 mm :)

Nakon sto sam doktoru rekla da mi je u 8.mj ove godine nadjen mozaik ali da je papa test bio uredan i da sam prije par dana primijetila da imam blijeeeedo smedjkasti iscjedak koji je trajao samo 2 dana i napominjem da sam ga jedva primijetila, ponovo mi je uradio papu i rekao mi da kupim duphaston i da pijem eto onako preventive radi.

E sad, posto sam procitala kontraindikacije koje dodju s tabletama sad mi se cini da je bolje izbjeci koristenje tih tableta. Citajuci sam pomislila da nose vise rizika nego sto pomognu.

Sta vi mislite? Ne bih nista "na svoju ruku" uradila, ali eto...malo sam skepticna.
manekenka u penziji

#10811 Re: Trudnjače i porodilje online

Slobodno pij duphaston, on služi za očuvanje ploda. On je neki vid preventive od prijevremenog poroda ili pobačaja. To je hormon kojeg naše tijelo luči, samo sto ga neko nema dovoljno pa ga se mora unositi kroz te tabletice. Ne utiče na plod ni na njegov razvoj.

Gore negdje imaju postovi gdje sam pisala da ga i ja koristim.

Sa prvom trudnoćom sam koristila dabroston i mogu ti reci da je duphaston bolji. Od dabrostona sam imala užasne aritmije.
JanuaryJones

#10812 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Sirup protiv kašlja za dojilje? Koje god uputstvo pročitam, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
CherryLips

#10813 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

JanuaryJones wrote:Sirup protiv kašlja za dojilje? Koje god uputstvo pročitam, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Ja sam pila Alpenkraft,mada mislim da i tamo isto pise.
Narendaj hren i pomijesaj sa medom
djana h

#10814 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by djana h »

Malo narodne(zaboravljene) medicine :D

Nije loše upržiti dvije-tri kašike šećera i preliti čašom provrele vode.kada se prelije sačekati da ponovo sve provri.Piti toplo.
wewa

#10815 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

u litar vode se stavi glavica luka (s ljuskom) pa kuha dok ne savri na pola
u to se doda meda, pa uzima po kasika bar 3 puta dnevno
JanuaryJones

#10816 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Probali smo i šećer i med i luk i lovor i puter i šta sve ne.

Kupih juče Alpenkraft jer on nema izričitu zabranu za trudnice i dojilje i nakon jedne noći suhi kašalj je prešao u produktivni i odvajaju se komadi doslovno. Hvala @Cherry @djana @wewa na prijedlozima.
Mis mekinjas

#10817 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Ma morske krupne soli u casu vode i grgljaj. Tako ces izbaciti slajm.
I 100ml bademovog ulja pomijesati sa po 20 kapi etericnog ulja od Mirte, Kajeputa i cajevca. S tim se mazi po vratu i poprsju. Mene je ovo spasilo dok sam dojila. Inace je ovo mjesavina za djecu.
JanuaryJones

#10818 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Mis mekinjas wrote:Ma morske krupne soli u casu vode i grgljaj. Tako ces izbaciti slajm.
I 100ml bademovog ulja pomijesati sa po 20 kapi etericnog ulja od Mirte, Kajeputa i cajevca. S tim se mazi po vratu i poprsju. Mene je ovo spasilo dok sam dojila. Inace je ovo mjesavina za djecu.
Čajevca znam gdje kupiti a mirtu i ovo drugo?
Baba_Droga

#10819 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Baba_Droga »

Imam jedno pitanje, a neznam da li neko zna odgovor ili je imao slično iskustvo :-)
Radi se o tome da bih trebala 2,5 mjeseca otići iz BiH.
Obzirom da sam u drugom stanju i u radnom odnosnu, zanima me ako uzmem neplaćeno 3 mjeseca, da li nakon toga i dalje ostvarujem pravo na trudničko bolovanje? Da li to "neplaćeno" status remeti šta?
Mis mekinjas

#10820 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

JanuaryJones wrote:
Mis mekinjas wrote:Ma morske krupne soli u casu vode i grgljaj. Tako ces izbaciti slajm.
Čajevca znam gdje kupiti a mirtu i ovo drugo?
Probaj po apotekama. Bar ja u Zg, kupujem tu.
Female_Sa

#10821 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Female_Sa »

Zna li neko na koji se broj moze na GAK-u (Sarajevo) naruciti za 4D UZ? I je li se dugo ceka, je li bude velika guzva..pitam da znam dal da idem privatno ili da se gore narucim. Hvala puno.
Female_Sa

#10822 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Female_Sa »

Baba_Droga wrote:Imam jedno pitanje, a neznam da li neko zna odgovor ili je imao slično iskustvo :-)
Radi se o tome da bih trebala 2,5 mjeseca otići iz BiH.
Obzirom da sam u drugom stanju i u radnom odnosnu, zanima me ako uzmem neplaćeno 3 mjeseca, da li nakon toga i dalje ostvarujem pravo na trudničko bolovanje? Da li to "neplaćeno" status remeti šta?

Ne znam da li radis u privatnoj ili drzavnoj firmi, ali u svakom slucaju se trebas obratiti pravnoj sluzbi koja ce ti dati najbolje informacije po pitanju neplacenog odsustva. Sve zavisi kako sam poslodavac to regulise..Procitaj malo ZAkon o radu ili Zakon o drzavnoj sluzbi (ne znam sta radis i gdje radis).
manekenka u penziji

#10823 Re: Trudnjače i porodilje online

Female_Sa wrote:Zna li neko na koji se broj moze na GAK-u (Sarajevo) naruciti za 4D UZ? I je li se dugo ceka, je li bude velika guzva..pitam da znam dal da idem privatno ili da se gore narucim. Hvala puno.
Mislim da je 250-250

Čeka se nekih 20ak dana.
ilkbahar

#10824 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ilkbahar »

Drage buduce mame molim vas za jedan info. Kada ste nakon otkrivanja da ste trudne, odnosno koliko nakon kasnjenja meng. ste otislw doktoru? Meni je danas 35 dan ciklusa, test pozitiv. Narucena tek 22. Da li jeto ok?
Female_Sa

#10825 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Female_Sa »

Kad sam prvi put bila trudna otisla sam tek u 12. nedjelji. Sad sam otisla mozda nekih 10 dana nakon testa jer sam imala bolove. Sve zavisi kako se osjecas i koliko imas godina. Nije isto ako ti je 35 ili 25:) Ako se osjecas dobro i nema nekih bolova u stomaku, krvarenja i sl., 22.12. ce biti ok. Brzo ce to. Sretno.
Post Reply