Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
alipasijaner

#10801 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by alipasijaner »

Ja ih ne bih ni pogledao, a kamoli stavio na auto međutim Michelim kaže..

https://goo.gl/szfDME

Nakon deset godina, prema preporuci kompanije „Michelin“, čak i ako vaše gume nisu dostigle granicu habanja. Deset godina, stvarni životni vek pneumatika, a posle pet godina, provera Vaših pneumatika mora biti redovna. U svakom slučaju, pritisak pneumatika treba da se proverava svakog meseca, tako da - ne zaboravite da brinete o ovim jednostavnim, crnim predmetima jer toliko vožnje očekuje Vaše pneumatike.

https://goo.gl/W8ZbKi

Ten years is a maximum
If the tires haven't been replaced 10 years after their date of manufacture, as a precaution, Michelin recommends replacing them with new tires. Even if they appear to be in usable condition and have not worn down to the tread wear indicator.
This applies to spare tires as well.
Lalena

#10802 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lalena »

NediM17 wrote:
Lalena wrote:Zao mi je ako off topic...
Kako da tacno znam koja velicina guma mi treba? Kada sam kupovala auto, na njemu su dosle, ljetne, 185/55/R15... Mene su ubijedili da zimske mogu ( i trebaju) biti vece/sire... Sada, guglam, i nadjem da mom autu odgovara 175/65/R14?!
A ja sam kupila 185/65/R15?!

Radi se o pezou, 206, 2001.god, dizel, 2.0 TDI, 90 ks...

Nemojte mi samo davati linkove nekih kalkulatora za preracunavanje velicine guma, nisam nista shvatila iz toga, osim da mogu promijeniti velicinu felge, o cemu cu razmisliti...
Oj, oj, oj...

Za 206 bi trebalo da idu dimenzije:
185/65-14''
195/55-15''
205/45-16''

Razlika je u granicama, nekih 5%, sto se moze tolerisati. Ako nigdje nista ne zapinje kad namotas puni ili opteretis auto, vozi i ne beri brigu, i racunaj da ce ti brzinomjer pokazivati malo nizu brzinu od one kojom se zaista kreces.
A koliki je problem ako malo struze, kada vozim?
Im opciju da vozim sa ovim gumama, ili da parkiram, i ne vozim...
nepass1

#10803 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nepass1 »

amar1994 wrote:
nepass1 wrote: A zamisli ti sa conti stanes u 5m, a lola iza tebe u g2 sa tigrom koci 10m :D nemoj reci da te boli briga :lol:
ma kakvih 10,tom smecu treba ljeti 20m a kamoli zimi :lol: :run:

pa sta ces tu,on je kriv uvijek,nije drzao odstojanje :D
Ma ode vrat ako jace lupi, jos ako je neosiguran :D
Zato sava, taman stignes zakociti a on ti tablicu samo nasloni :lol:
NediM17

#10804 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

amar1994 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Slažem se sa većinom posta, ali eto, da li ti misliš da je isto 5 godina star Michelin i nova Sava?
ma naravno da nije,to je budalastina,isto kao sa kupovinom auta :-)
Pa neces kupovati Michelin iz 2013.g., nego logicno novu Savu, ali ja sam vozio na Michelinu koju je usao u petu sezonu (a kupio ga novog), i usudim se reci da je takav bolji nego nova Sava.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10805 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

nepass1 wrote:
amar1994 wrote:
nepass1 wrote: A zamisli ti sa conti stanes u 5m, a lola iza tebe u g2 sa tigrom koci 10m :D nemoj reci da te boli briga :lol:
ma kakvih 10,tom smecu treba ljeti 20m a kamoli zimi :lol: :run:

pa sta ces tu,on je kriv uvijek,nije drzao odstojanje :D
Ma ode vrat ako jace lupi, jos ako je neosiguran :D
Vidiš, o ovoj varijanti nisam razmišljao, a itekako ima smisla :D :thumbup:
amar1994

#10806 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

alipasijaner wrote:Ja ih ne bih ni pogledao, a kamoli stavio na auto međutim Michelim kaže..

https://goo.gl/szfDME

Nakon deset godina, prema preporuci kompanije „Michelin“, čak i ako vaše gume nisu dostigle granicu habanja. Deset godina, stvarni životni vek pneumatika, a posle pet godina, provera Vaših pneumatika mora biti redovna. U svakom slučaju, pritisak pneumatika treba da se proverava svakog meseca, tako da - ne zaboravite da brinete o ovim jednostavnim, crnim predmetima jer toliko vožnje očekuje Vaše pneumatike.

https://goo.gl/W8ZbKi

Ten years is a maximum
If the tires haven't been replaced 10 years after their date of manufacture, as a precaution, Michelin recommends replacing them with new tires. Even if they appear to be in usable condition and have not worn down to the tread wear indicator.
This applies to spare tires as well.
:run:

ne pise nigdje da su to idealni uslovi,ovo je van pameti sto pisu i tako reklamiraju sami sebe jer su michelin poznate po trajnosti.

ja iskreno ih ne bi nikad jer su najskuplje a nisu uvijek najbolje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10807 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

NediM17 wrote:
amar1994 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Slažem se sa većinom posta, ali eto, da li ti misliš da je isto 5 godina star Michelin i nova Sava?
ma naravno da nije,to je budalastina,isto kao sa kupovinom auta :-)
Pa neces kupovati Michelin iz 2013.g., nego logicno novu Savu, ali ja sam vozio na Michelinu koju je usao u petu sezonu (a kupio ga novog), i usudim se reci da je takav bolji nego nova Sava.
Meni to nema logike, ali dobro, svako ima svoje viđenje.
nepass1

#10808 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nepass1 »

Lalena wrote:
NediM17 wrote:
Kako da tacno znam koja velicina guma mi treba? Kada sam kupovala auto, na njemu su dosle, ljetne, 185/55/R15... Mene su ubijedili da zimske mogu ( i trebaju) biti vece/sire... Sada, guglam, i nadjem da mom autu odgovara 175/65/R14?!

Nemojte mi samo davati linkove nekih kalkulatora za preracunavanje velicine guma, nisam nista shvatila iz toga, osim da mogu promijeniti velicinu felge, o cemu cu razmisliti...
Oj, oj, oj...

Za 206 bi trebalo da idu dimenzije:
185/65-14''
195/55-15''
205/45-16''

Razlika je u granicama, nekih 5%, sto se moze tolerisati. Ako nigdje nista ne zapinje kad namotas puni ili opteretis auto, vozi i ne beri brigu, i racunaj da ce ti brzinomjer pokazivati malo nizu brzinu od one kojom se zaista kreces.
A koliki je problem ako malo struze, kada vozim?
U pravu je nedim sa ovim mjerama, te sto si uzela ne idu na pezo 206
NediM17

#10809 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Lalena wrote: A koliki je problem ako malo struze, kada vozim?
Znaci struze? Uvijek, kad namotas puni, kad malo namotas?

Daj vise informacija i zahvali se savjetodavcu. Trebala si doci ovdje na forum pa bi te uputili sta da kupis.
amar1994

#10810 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

nepass1 wrote: Ma ode vrat ako jace lupi, jos ako je neosiguran :D
eh ne bi trebalo,ova sjedista imaju nekakvu zastitu od toga al ne bi ja testirao :D :D

ako je neosiguran,ja bi osigurao pare :evil:
amar1994

#10811 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:
evo i meni ce bit 4ta sezona na ts850,vidjet cemo drze li se :D

ma to je drugo,znas gdje si ih i kako vozio,al kupovat polovnu na olx je ludost :-)
Last edited by amar1994 on 07/11/2018 13:59, edited 1 time in total.
nepass1

#10812 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nepass1 »

NediM17 wrote:

Daj vise informacija i zahvali se savjetodavcu. Trebala si doci ovdje na forum pa bi te uputili sta da kupis.
Sa respom na kafu da joj rijesi problem
shheff

#10813 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by shheff »

Ukoliko nemas podataka koje gume ti idu provjeri na https://www.autoevolution.com/ ili https://www.auto-data.net/en/ standrard gume za svoje auto, prema njegovim specifikacijama

Poenta je da auto samo treba odrzavati, a prije svega diskovi, plocice, gume, ulje, filteri.. Za vece dimenzije guma se ipak pojavljuje drasticna razlika u cijeni, a svako zna svoje potrebe i sta mu je najbolje. Meni samo nisu jasni ljudi (imam ih u svojoj oklini puno) koji voze auto oko 20k, duplo skuplja od mog, a produzi malo interval ulja da ustedi, pa preskoci filtere zamijeniti jer mogu jos, samo ulje, ali zato ode na dimenziju vise felge - kupi sminkerske da izgleda bolje

najboljji je primjer i pitanje za raspravu, sto sam pisao: kolegica otisla sa 15' na 16' jer jbg auto izgleda bolje, naravno kupila one sminka felge (ca. 550KM) + Matador ljetne gume (ca 350KM), za iste pare imam 2 seta celicnih felgi sa gumama CPC5 ljetne i TS860 zimske. Jbg kompromis koji je pravim je da su mi alu felge nekad kad se bude moglo... A mozda ja grijesim, ne znam!?
NediM17

#10814 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

amar1994 wrote:
NediM17 wrote:
evo i meni ce bit 4ta sezona na ts850,vidjet cemo drze li se :D
Ja cu sad brzo skinuti CPC2 kojima je ovo cetvrta sezona, jos uvijek su dobre, iako se osjeti pad performansi. Mogu jos sljedecu sezonu, tj. petu, i u kantu.
nepass1

#10815 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nepass1 »

Tomahawk11 wrote: Vidiš, o ovoj varijanti nisam razmišljao, a itekako ima smisla :D :thumbup:
Jos mi fali slika onog crnca sto se kleberi i drzi kaziprst na slijepocnici :izet:
amar1994

#10816 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:
Ja cu sad brzo skinuti CPC2 kojima je ovo cetvrta sezona, jos uvijek su dobre, iako se osjeti pad performansi. Mogu jos sljedecu sezonu, tj. petu, i u kantu.
vozio ih davno na astri,nisu me dojmile :D
NediM17

#10817 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

amar1994 wrote:
NediM17 wrote:
vozio ih davno na astri,nisu me dojmile :D
Onako, nit smrde, nit mirisu. Konstrukcijski su jako kvalitetne iako su srali po Continentalu, nikad balansirane za 4 sezone, ne tresu, nema bubrega. Da su se nesto ludo pazile, bas i nisu.
amar1994

#10818 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:
Onako, nit smrde, nit mirisu. Konstrukcijski su jako kvalitetne iako su srali po Continentalu, nikad balansirane za 4 sezone, ne tresu, nema bubrega. Da su se nesto ludo pazile, bas i nisu.
:thumbup:

s druge strane P6 odlicna ali kao i sve gume onog tipa(polu sportske) ne voli duboku stajacu vodu :D

kod ts-a mi smeta zujanje kad je mokra cesta..
Lalena

#10819 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lalena »

NediM17 wrote:

Kada vise motam, ne nuzno puni, ali u ostrijim krivinama da, struze... Vise ako vozim brze.
Last edited by Lalena on 19/04/2019 19:09, edited 1 time in total.
NediM17

#10820 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Lalena wrote:
NediM17 wrote:

Kada vise motam, ne nuzno puni, ali u ostrijim krivinama da, struze... Vise ako vozim brze.
A zamolila sam osobu kojoj vjerujem i za koju sam mislila da se razumije u to...
Vjerovatno negdje gume kace blatobran. Ne znam zaista sta da ti kazem. Da je dobro tako voziti, nije, da ce se nesto ruzno desiti, ne bi trebalo.

Kad smognes kupi nove gume, a ove trenutne prodaj na OLX-u, ne znam sta bih ti drugo rekao.
NediM17

#10821 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

nepass1 wrote:
NediM17 wrote:

Sa respom na kafu da joj rijesi problem
Sta je s njim? Nigdje ga...
condy

#10822 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

mali_milojica wrote:Obje gume ce raditi svoj posao odlično, ali sve do jednom kad duze kocenje od 2m sa 50 km/h moze znaciti stetu od 1000 KM.
:thumbup:
drug_profi

#10823 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Lalena wrote:
nepass1 wrote:

Trebalo bi da pise kad otvoris poklopac od goriva koje gume ti pasu
?!? Prvi put to cujem, stvarno...
To sto ja ne znam, ok, znam da ne znam...
Ali, da nisu znali tamo gdje sam kupovala gume, to ne kontam...
Znali su ali su te namjerno zajebali, ili su oni što misle da su rođeni načitani. Ukratko. ovo što su ti uvalili ni slično nije tvojim ljetnim. 6,5% veći prečnik i obim.
Sto se tice 15" felge koju imas, mozes ici sa originalnom dimenzijom i eventualno sa 195/55 R15. Tako bar kaže internet za to vozilo i motor.
Zimske gume se uzimaju uže, a ne šire, da bi bila raspoređena veća masa na manjoj površini radi boljeg prijanjanja na ledu i snijegu. Mada je sasvim OK pratiti standardnu fabričku dimenziju.
Šta ćeš dalje ne znam. Ako je budžet problem dobro razmisli o šteti koju možeš napraviti i sebi i drugima. 4 pristojne zimske gume odgovarajuće dimenzije su ti oko 450 maraka. Mozes skinuti te pa ih staviti na OLX, probati prodati za neku sumu. Pođi od 50% pa naniže dok ne uhvatiš mušteriju.
A rado bih da znam ko te je to presvukao?
Bakir1

#10824 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

ili te 15 da proda tako kako jesu a sebi kupi 14 felge celicne i fino gume nove stavi i mirna bosna.
posebno jer felge pasu na 307 a njemu i dimenzija odgovara
nepass1

#10825 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nepass1 »

NediM17 wrote:
Sta je s njim? Nigdje ga...
Kako sam upratio izbanirali ih zbog pisanja sa drugih acc
Post Reply