Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Svjedoci smo da je ove godine kampanja NS puno ozbiljnija nego prije, prisutni ste na plakatima, elektronskim i štampanim medijima, ulici... za sve to naravno trebaju sredstva. Da li se pojavio neki jak inostrani donator? Možeš li nam malo približiti finansiranje stranke uopšte, onako glavne stavke prihoda i rashoda?
Ja sam samo cuo da je za prosle izbore (2008.) NS uplatila fotografu (koji je fotkao kandidate) cca 200 000 KM i to ga doveli iz Amerike. Eto toliko. Naime, informacija je dosla iz izvora unutar NS.
2008. su bili prvi izbori za NS. Ne znam jesam tada vidio ijedan veliki bilbord. Znam da je bilo nešto malih plakata, a velika većina izbornog repromaterijala je bila u vidu letaka. I onda oni doveli fotografa za 200 000 maraka, a nisu isoristili njegove usluge bar za jedan bilbord. Znam za situaciju u Sa, a sad možda su te pare otišle na Hajdera i njegovu veličanstvenu pobjedu u Bos. Petrovcu
Svjedoci smo da je ove godine kampanja NS puno ozbiljnija nego prije, prisutni ste na plakatima, elektronskim i štampanim medijima, ulici... za sve to naravno trebaju sredstva. Da li se pojavio neki jak inostrani donator? Možeš li nam malo približiti finansiranje stranke uopšte, onako glavne stavke prihoda i rashoda?
Ja sam samo cuo da je za prosle izbore (2008.) NS uplatila fotografu (koji je fotkao kandidate) cca 200 000 KM i to ga doveli iz Amerike. Eto toliko. Naime, informacija je dosla iz izvora unutar NS.
2008. su bili prvi izbori za NS. Ne znam jesam tada vidio ijedan veliki bilbord. Znam da je bilo nešto malih plakata, a velika većina izbornog repromaterijala je bila u vidu letaka. I onda oni doveli fotografa za 200 000 maraka, a nisu isoristili njegove usluge bar za jedan bilbord. Znam za situaciju u Sa, a sad možda su te pare otišle na Hajdera i njegovu veličanstvenu pobjedu u Bos. Petrovcu
Kako, pa ismijavali smo ns rs... Bilo je bilborda sasvim dovoljno...
A ova cifra je je pretjerana... Ni Lupino ne bi lupio toliko...
ja pitam za slučaj V.R.P. al me istrajno množi s nulom
Dali sam ja dobro shvatio, ti pitaš visokog dužnosnika u političkoj stranci, na koji naćin je drugi viši dužnosnik iste dobio posao u nekoj firmi s kojom visoki nema nikakve veze??????????????
Hajde živ bio pitaj bilo kojeg aktuelnog pomočnika ministra, koji ima djecu u zrelijoj dobi, gdje mu djeca rade?
Pitam se obzirom da u našoj državi 100%( ne 99%) uposlenih preko Agencije za državnu službu od njenog osnivanja su uposlene na preporuku. Ili da bolje shvatiš, svi ljudi koje poznaješ, a koji su se u zadnjih 5 god.(ne znam tačan broj godina) uposleni u neku Općinu, Ministarsvo, Kliniku, Zavod, Agenciju, JP, d.d sa većinskim državnim vlasništvom, Direkciju, hajde da ne nabrajam do prekosutra, znaš na šta mislim!
Sistem upošljavanja je svima poznat, i šta ste čovjeka uhvatili peglat. Po vama bi u rukovodstvu stranke trebalo biti 100% nezaposlenih da bi kao bili regularni regularni politički subjekt, pa bi ih onda peglali sa pitanjima; Šta ste Vi u životu uradili? Eno S€S oni su bez štele!
A ja bi postavio pitanje, ako bolan nisi sebi u stanju kako ćeš meni????????????
Osim toga pomenuta osoba mislim da ima i više nego dovoljno kvalifikacija za funkciju u stranci, a to je i tema. S druge strane, ako je to tolika zamjerka, ne mogu ni zamisliti šta pišete po temama ostalih stranaka na vlasti, ćiji su članovi čitava sela pozapošljavala po kojekavim sektorima za ovo i ono.
dobro znači NS ne nudi ništa novo do nastavak najtežih 20 godina nepotizma i korupcije.
A ove Agencije za državnu službu barem fingiraju javnost izbora, odnosno formalno provedu postupak javnog konkursa.
Pošto ja nisam nikada vidio pa da ne bude jednostrana tvrdnja, evo ima nas barem stotina ovdje na forumu pa pitam sve da li je iko ikada vidio konkurs za prijam asistenta ili profesira na FPN ili čak bilo kojem drugom fakultetu?
Čisto da osvijetlimo profil ovih struĆnjaka i barem naslutimo šta nas čeka
Kruske i jabuke s ovdje mjesaju, ja kazem kako u ovom sistemu (kojeg treba mjenjati) nije moguće dobiti posao u javnom sektoru, bez preporuke, na radnim mjestima za kojima je "jagma". Odnosno, da bi jednog dana na radna mjesta dosli najkvalifikovaniji, a ne najpodobniji, potrebne su korjenite promjene.
Ne mogu ja tebe pitati a pogotovo kritikovati, za nešto o cemu pojma nemas.
Ovdje se poziva na diskreditaciju cijele stranke, zbog toga što je jedan član (od pretpostavljam nekoliko stotina ili hiljada) , nema validan dokaz o konkursu za radno mjesto na kojem je zaposlen
Pa nismo svicarska, i to necemo biti ni poslije ovih izbora. U stvari necemo biti nikad. S tim bi se mogli svi sloziti!
JoseMujica wrote:dobro znači NS ne nudi ništa novo do nastavak najtežih 20 godina nepotizma i korupcije.
A ove Agencije za državnu službu barem fingiraju javnost izbora, odnosno formalno provedu postupak javnog konkursa.
Pošto ja nisam nikada vidio pa da ne bude jednostrana tvrdnja, evo ima nas barem stotina ovdje na forumu pa pitam sve da li je iko ikada vidio konkurs za prijam asistenta ili profesira na FPN ili čak bilo kojem drugom fakultetu?
Čisto da osvijetlimo profil ovih struĆnjaka i barem naslutimo šta nas čeka
Kruske i jabuke s ovdje mjesaju, ja kazem kako u ovom sistemu (kojeg treba mjenjati) nije moguće dobiti posao u javnom sektoru, bez preporuke, na radnim mjestima za kojima je "jagma". Odnosno, da bi jednog dana na radna mjesta dosli najkvalifikovaniji, a ne najpodobniji, potrebne su korjenite promjene.
Ne mogu ja tebe pitati a pogotovo kritikovati, za nešto o cemu pojma nemas.
Ovdje se poziva na diskreditaciju cijele stranke, zbog toga što je jedan član (od pretpostavljam nekoliko stotina ili hiljada) , nema validan dokaz o konkursu za radno mjesto na kojem je zaposlen
Pa nismo svicarska, i to necemo biti ni poslije ovih izbora. U stvari necemo biti nikad. S tim bi se mogli svi sloziti!
Ako je u pitanju jedan clan, a ne politika stranke, ocekujemo njegovo izopcenje... Divna prilika da se pokaze principijelnost...
A ako vec ns zapocinje sa katarzom, ne bi bilo lose i da gracic i ostali koji rade na ssst ili daju otkaze u toj ustanovi, ili odu iz politike...
Ja sam samo cuo da je za prosle izbore (2008.) NS uplatila fotografu (koji je fotkao kandidate) cca 200 000 KM i to ga doveli iz Amerike. Eto toliko. Naime, informacija je dosla iz izvora unutar NS.[/quote]
2008. su bili prvi izbori za NS. Ne znam jesam tada vidio ijedan veliki bilbord. Znam da je bilo nešto malih plakata, a velika većina izbornog repromaterijala je bila u vidu letaka. I onda oni doveli fotografa za 200 000 maraka, a nisu isoristili njegove usluge bar za jedan bilbord. Znam za situaciju u Sa, a sad možda su te pare otišle na Hajdera i njegovu veličanstvenu pobjedu u Bos. Petrovcu [/quote]
A ova cifra je je pretjerana... Ni Lupino ne bi lupio toliko...[/quote]
Poštovani kolega @nosara,
ismijavanje NS RS je bilo tokom općih izbora 2010., a ne tokom lokalnih izbora 2008., koji su bili prvi na kojim se NS pojavila.
pemanapemani wrote:Ja sam samo cuo da je za prosle izbore (2008.) NS uplatila fotografu (koji je fotkao kandidate) cca 200 000 KM i to ga doveli iz Amerike. Eto toliko. Naime, informacija je dosla iz izvora unutar NS.
2008. su bili prvi izbori za NS. Ne znam jesam tada vidio ijedan veliki bilbord. Znam da je bilo nešto malih plakata, a velika većina izbornog repromaterijala je bila u vidu letaka. I onda oni doveli fotografa za 200 000 maraka, a nisu isoristili njegove usluge bar za jedan bilbord. Znam za situaciju u Sa, a sad možda su te pare otišle na Hajdera i njegovu veličanstvenu pobjedu u Bos. Petrovcu [/quote]
A ova cifra je je pretjerana... Ni Lupino ne bi lupio toliko...[/quote]
Poštovani kolega @nosara,
ismijavanje NS RS je bilo tokom općih izbora 2010., a ne tokom lokalnih izbora 2008., koji su bili prvi na kojim se NS pojavila.[/quote]
Otkud vam ideja da ignorisem vase postove?
Odgovorio sam na sve i jedan.
Ako imate pitanje postavite ga i ja cu vam odgovoriti.
To sto vam se odgovori ne svidjaju ne znaci da ih niste dobili.
Na postove u kojima me ubjedjujete u svoje stavove i zastupate stavove SDA uglavnom ne odgovoram - to je, naravno, vase pravo - ali me smara da vam po ko zna koji put objasnjavam da je SDA za nas udruzeni kriminalni poduhvat a ne politicka stranka.
p.k.
Pedja Kojovic wrote:
Ne mozemo i necemo suditi ljude na osnovu glasina niti ih tereti za nesto o cemu tuzilastvo ili sud nisu donijeli odluku. Nama je potpuno jasno, da je u nasoj zemlji, u ovom momentu, moguce biti nasilnik, lopov i bitanga, a ne prekrsiti niti jedan zakon.
Mi smo i usli u politiku kako bi mjenjali zakone koji takvo ponasanje ne sankcionisu.
p.k.
da je Dujmovic u SDA, sad bi bio kriminalac, ali posto je on u NS, treba sacekati da sud donese presudu
veoma bitno je za svaku stranku da održi privid principijelnosti u javnosti..ako vas ovako poderu na forumu šta će onda biti kada dođete na debatu 2014.
a nešto sam skeptik da maloj već nisu mjesto na listi osigurali
Drago mi je da mislite da je kampanja dobra.
(Naravno, nikad print ne ispadne 100% onako kako ste im poslali, ali...)
Ovo je prvi put da je radimo , koliko-toliko, na profesionalnim osnovama - mada je nas budzet za kampanju neuporediv sa budzetima tzv. velikih stranaka.Posto je osim vaseg bilo jos pitanja vezanih za cijenu ove i proslih kampanja pokusacu u ovom postu odgovoriti na njih.
Nismo imali potrebe do sada placati fotografe jer je medju nasim clanovima, simpatizerima i licim prijateljima nekoliko istaknutih fotografa(Damir Sagolj, Dejan Vekic, itd) koji su uvijek bili spremni za stranku raditi na volonterskoj osnovi. Takodje, u prethodnim kampanjima dizajn su radili nasi clanovi i simpatizeri - ja bih rekao da su to sigurno medju najboljim dizajnerima kod nas - takodje na volonterskoj osnovi.
Za ovu kampanju sredstva smo obezbjedili na sljedeci nacin.
Mi, kao i sve druge stranke, dobivamo novac iz budzeta, kao parlamentarni politicki subjekt (mi smo se doduse zalagali da se taj novac smanji, ali su velike partije odbile nas prijedlog), a osim toga svi nasi vjecnici i poslanici odvajaju 10% ili 20%(zavisno od visine) od svojih pausala ili plata i daju stranci.
Na taj nacin smo za500hvaljujuci predanosti naseg generalnog sekretara Rade Sukare i njenog tima(Amina, Merima i drugi) uspjeli vratiti dugove koje smo napravili u prethodnim i skupiti oko 150 000 km za ovu kampanju. Angazovali smo jednu odlicnu kompaniju (marketing, istrazivanje, brenidng, call centar, itd) primarno baziranu u Sloveniji, ali sa iskustvom u regionu i EU a za koju ovdje u BiH rade odlicni, vrlo profesionalni, ljudi koji su nam ideoloski vrlo bliski i koji su nam, kao bonus, pruzili vise od ugovorenog.(Vrlo je vazno da smo na vrijeme sve planirali i rezevirali - prostor za oglasavanje).
Najveci dio kampanje smo pokrili na nacin koji sam vam opisao, a jedan manji dio cemo, na osnovu sadasnjih prihoda, otplatiti za svega nekoliko mjeseci nakon kampanje.
Naravno, ukoliko rezultati budu kao sto se nadamo i broj nasih vjecnika se znacajno poveca i otplata duga (20-30 hiljada km) ce ici brze.
Ove godine smo platili dizajnera za bilboarde i promotivni materijal kao i fotografa za bilboarde.
(Fotografije kandidata za liste su opet uradili poznati fotografi koje sam spomenuo ranije).
Dizajner i fotograf za bilboarde su placeni daleko ispod njihove uobicajene cijene(2500km),
ali su po mom misljenju uradili izvanredan, zaista sjajan, posao.
Eto, to je kratki "izvjestaj o nasoj kampanji".
Ako sam nesto propustio, podsjetite me.
Eh da,...
Mogli ste primjetiti da na nasim standovima stoje i letke dijele kandidati, nasi mladi volontiraju u call centru tako da nismo morali placati ljude da to rade. To je po meni ne samo usteda novca nego i pravi nacin da kandidati komuniciraju s gradjanima i da se mladi uce politickom i gradjanskom aktivizmu. (Moram reci da su Nasi mladi koji rade u call centru, u dvije smjene, u losim uslovima, za mene, pravi heroji ove nase kampanje)
Pedja Kojovic wrote:Mogli ste primjetiti da na nasim standovima stoje i letke dijele kandidati, nasi mladi volontiraju u call centru tako da nismo morali placati ljude da to rade. To je po meni ne samo usteda novca nego i pravi nacin da kandidati komuniciraju s gradjanima i da se mladi uce politickom i gradjanskom aktivizmu. (Moram reci da su Nasi mladi koji rade u call centru, u dvije smjene, u losim uslovima, za mene, pravi heroji ove nase kampanje
Pedja Kojovic wrote:Angazovali smo jednu odlicnu kompaniju (marketing, istrazivanje, brenidng, call centar, itd) primarno baziranu u Sloveniji, ali sa iskustvom u regionu i EU a za koju ovdje u BiH rade odlicni, vrlo profesionalni, ljudi koji su nam ideoloski vrlo bliski i koji su nam, kao bonus, pruzili vise od ugovorenog.
Nije postojala mogucnost da angazujete neku domacu firmu za ovo?
sad ce ispast problem jer nije firma 100% BH.
Ai im ne smeta da kupuju Coca-Colu, Lasko, karlovacko, Jelen pivo, Jamnicu, Alpsko mleko, poljski namjestaj i srbijanske lijekove.
Nekako ne vidim taj procenat od paušala nekom ozbiljnom stavkom, s obzirom koliko malo poslanika/vijećnika imate. Da li imate nekog značajnijeg donatora... fizičko lice, kompaniju, nevladinu organizaciju, ideološki srodnu stranku itd.?
drug profi wrote:sad ce ispast problem jer nije firma 100% BH.
Ai im ne smeta da kupuju Coca-Colu, Lasko, karlovacko, Jelen pivo, Jamnicu, Alpsko mleko, poljski namjestaj i srbijanske lijekove.
drug profi wrote:sad ce ispast problem jer nije firma 100% BH.
Meni jeste problem i licno izbjegavam da kupim svaki strani proizvod koji ima domaceg pandana pa i po cijenu nesto slabijeg kvaliteta,zato sam i postavio pitanje.
@Pedja hvala na odgovoru ali ipak mislim da ste trebali angazovati neku nasu firmu a ne slovenacku poslovnicu.Ipak ste vi politicka partija koja bi trebala da promovise parolu 'kupujmo domace' pa i po cijenu svoje stete u smislu da dobijete za nijansu slabiji kvalitet usluga a ne vjerujem da su Slovenci ipak toliko bolji od nasih ljudi u toj bransi da bi razlika u kvaliteti opravdala vas izbor.
Nadam se da neces ovo shvatiti kao pokusaj diskreditacije stranke kao sto vidim da su neki odmah skocili da ovu moju opasku tako okarakterisu.
Co0l wrote: @Pedja hvala na odgovoru ali ipak mislim da ste trebali angazovati neku nasu firmu a ne slovenacku poslovnicu.Ipak ste vi politicka partija koja bi trebala da promovise parolu 'kupujmo domace' pa i po cijenu svoje stete u smislu da dobijete za nijansu slabiji kvalitet usluga a ne vjerujem da su Slovenci ipak toliko bolji od nasih ljudi u toj bransi da bi razlika u kvaliteti opravdala vas izbor.
Nadam se da neces ovo shvatiti kao pokusaj diskreditacije stranke kao sto vidim da su neki odmah skocili da ovu moju opasku tako okarakterisu.
Ima ih koji su angazirali domace, pa vidi rezultata ... smijemo se njihovim plakatima i porukama, a sigurno u to nisu ulupali manje novca.
Pa radili su nasi ljudi. Sta si ti citao?
Haj ne foliraj da kupujes samo nase. Znaci ne ulazis ni u Konzum, Merkator, Drvopromet, Interex. Samo se kod Amka i Binga snabdjevas. I to samo bh proizovde kupujes.
Najveci dio novca, kao sto sam i napisao, stranka dobiva iz budzeta onih nivoa u kojima je prisutna kao clan vjeca, skupstine, parlamenta.(Ubjedljivo najveci dio je onaj iz Doma naroda FBiH).
Nemamo donatora te vrste.
(Nadam se da cemo ih imati u buducnosti).
Saradnju sa razlicitim organizacijama (stranim partijama, NGO-s, itd) smo iskoristili za obuku nasih ljudi (kandidata, posmatraca, vodjenja kampanje, itd.) i principijelno smo odbili da budemo posrednici tako da je recimo NGO koji je organizovao obuku nasih posmatraca ili seminar na neku temu u nekom hotelu ili nekoj sali direktno pokrivao sve nastale troskove nabavljacu.
drug profi wrote:Pa radili su nasi ljudi. Sta si ti citao?
Haj ne foliraj da kupujes samo nase. Znaci ne ulazis ni u Konzum, Merkator, Drvopromet, Interex. Samo se kod Amka i Binga snabdjevas. I to samo bh proizovde kupujes.
Rade nasi i u Konzumu,Merkatoru i slicno pa ih to ne cini nasim firmama.Zato i pitam zasto nije nasa firma angazovana a ne zasto nisu nasi ljudi angazovani koji rade u stranim firmama.Pedja je odgovorio da im je kvalitet bio odlucujuci faktor,ok,mozda bih i prihvatio takav odgovor da nema i nasih firmi slicnog ili pribliznog kvaliteta usluga.
I nisam ni rekao da kupujem SAMO nase,nego da izbjegavam strano koliko god je to moguce ako postoje nasi pandani.Kao sto je u ovom slucaju postojao.I da,mozda tebi to zvuci cudno,ali vecinu nabavki prehrambenih proizvoda i slicnih potrepstina obavljam u Bingu.A i da nije to slucaj,ne mozes porediti mene kao pojedinca i jednu politicku partiju koja treba da pazi na ovakve stvari.
Otkud vam ideja da ignorisem vase postove?
Odgovorio sam na sve i jedan.
Ako imate pitanje postavite ga i ja cu vam odgovoriti.
To sto vam se odgovori ne svidjaju ne znaci da ih niste dobili.
Na postove u kojima me ubjedjujete u svoje stavove i zastupate stavove SDA uglavnom ne odgovoram - to je, naravno, vase pravo - ali me smara da vam po ko zna koji put objasnjavam da je SDA za nas udruzeni kriminalni poduhvat a ne politicka stranka.
p.k.
Pedja Kojovic wrote:
Ne mozemo i necemo suditi ljude na osnovu glasina niti ih tereti za nesto o cemu tuzilastvo ili sud nisu donijeli odluku. Nama je potpuno jasno, da je u nasoj zemlji, u ovom momentu, moguce biti nasilnik, lopov i bitanga, a ne prekrsiti niti jedan zakon.
Mi smo i usli u politiku kako bi mjenjali zakone koji takvo ponasanje ne sankcionisu.
p.k.
da je Dujmovic u SDA, sad bi bio kriminalac, ali posto je on u NS, treba sacekati da sud donese presudu
inače ne komentarišem na politici, ali umjesto ove bezvezne priče oko agencije, volio bih čuti komentar na ovo, Pedja ako može.
plain vanilla wrote:da je Dujmovic u SDA, sad bi bio kriminalac, ali posto je on u NS, treba sacekati da sud donese presudu
Smanji ribu. U toku je parnični postupak između dvije stranke oko autorskih prava. Čak i ako Dujmović izgubi nije time postao kriminalac nego neko ko je izgubio parnicu.
Kad bi se išlo tvojom logikom svakome ko se spori oko zemljišne međe, ili kakve ostavinske rasprave bi trebalo ukinuti pravo da se kandiduju na izborima.
Last edited by Corto Maltese on 02/10/2012 13:02, edited 1 time in total.
drug profi wrote:Pa radili su nasi ljudi. Sta si ti citao?
Rade nasi i u Konzumu,Merkatoru i slicno pa ih to ne cini nasim firmama.Zato i pitam zasto nije nasa firma angazovana a ne zasto nisu nasi ljudi angazovani koji rade u stranim firmama.Pedja je odgovorio da im je kvalitet bio odlucujuci faktor,ok,mozda bih i prihvatio takav odgovor da nema i nasih firmi slicnog ili pribliznog kvaliteta usluga.
I nisam ni rekao da kupujem SAMO nase,nego da izbjegavam strano koliko god je to moguce ako postoje nasi pandani.Kao sto je u ovom slucaju postojao.I da,mozda tebi to zvuci cudno,ali vecinu nabavki prehrambenih proizvoda i slicnih potrepstina obavljam u Bingu.A i da nije to slucaj,ne mozes porediti mene kao pojedinca i jednu politicku partiju koja treba da pazi na ovakve stvari.
Covjek ti lijepo rekao a ti po svom. Ganjas neki princip, pa sad te ja pitam jel ti isti taj princip postujes u zivotu. I nisam ja zapoceo tu pricu, niti NS, nego ti. Dakle ides li u Konzum, Merkator, Interex ili ne ides? Ides? Kraj price.
Meni bi pored cijene i kvaliteta presudan faktor bio i ideoloska slicnost. Sta ce meni raditi promociju neko ko ne vjeruje u moje ideale, jel? Ili je vec etabliran kao simpatizer neke druge stranke, i ima od njih povelik dohodak tokom godine.