Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
lua

#10801 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by lua »

Meni samo jedno nije jasno, možda sam fakat neuka :D, ali što bi jarane ispaljivao rakete na Izrael kad znaš da će te ponovo krenuti taslačiti punom parom? Što? Ne kontam?
BHCluster

#10802 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by BHCluster »

lua wrote:Meni samo jedno nije jasno, možda sam fakat neuka :D, ali što bi jarane ispaljivao rakete na Izrael kad znaš da će te ponovo krenuti taslačiti punom parom? Što? Ne kontam?
Jedan od razloga koji daju jeste zaustavljnje izgradnje ilegalniH naselja.
lua

#10803 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by lua »

Izrael je što se oružja tiče za Hamas (ili koga već ko to tamo ispaljuje, ne bi me iznenadilo - klasična teorija zavjere, al' eto- da Izraelci ispale koju na Izrael da ne izgine niko, kako bi samo imali povod da ponovo krenu marati po Gazi) sila nebeska. Ne kontam furku, što bi izazivao ponovne napade?
iceman2010

#10804 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

lua wrote:Meni samo jedno nije jasno, možda sam fakat neuka :D, ali što bi jarane ispaljivao rakete na Izrael kad znaš da će te ponovo krenuti taslačiti punom parom? Što? Ne kontam?
Ja mislim da privlace medjunarodnu paznju. Ovako ce ostati sve isto, svi ce zaboraviti sta se desava kao i proteklih 7-8 godina koliko su blokadi, a oni ce lagano umirati. Hrana ce im ulaziti kao i do sada na kalorije, a samo je pitanje vremena kada ce Izrael opet udariti (za par godina kada se sve malo zaboravi kao sto je i "ljevano olovo" zaboravljeno prije ove operacije). Mislim da im je logika, da iskoriste medjunarodnu paznju da konacno rijese svoj status. Ljudi hoce da skinu blokadu i da zive normalno. Ako sve utone u neke mirnije vode opet nema nista od toga.

S druge strane ovako ce biti ponovo masovnog stradanja civila.

Tesko je biti pametan i reci sta je bolje za Gazu.
madner

#10805 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by madner »

Furka je jednostavna, kada nemas sta izgubiti onda nemas sta izgubiti.
lua

#10806 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by lua »

@ iceman: Ima logike u tome što govoriš. Jasno je da ovdje od diplomatije i priče nema ništa. Ne bih rekla da obični civil u Gazi ima želju da bombarduje Izrael, jer je svjestan šta ga čeka, ali dobro... Žao mi je te raje, fakat.
iceman2010

#10807 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

Izrael skidanje blokade uslovljava demilitarizacijom Gaze. Ovima, naravno, ne pada na pamet. To se nece desiti i to zna i Izrael. Prevedeno na prosti jezik Izrael pregovara da se nista ne dogovori i ostavi status kakav jeste. (Gazu pod blokadom). Sasvim je jasno da Izrael dugorocno zeli taj prostor kao i prostor zapadne obale. Bez palestinaca na tom prostoru naravno.
muzicar_iz_parka

#10808 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by muzicar_iz_parka »

Jel ono Erdo biješe koji se iz petnih žila protivi Izraelu?
Izgleda da im saradnja na vojnom planu još uvijek dobro traje: http://www.timesofisrael.com/report-isr ... ike-syria/
snaga_znanja

#10809 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by snaga_znanja »

Ovi u Hamasu fakat retardirani. I to ne malo... :izet:
Walther

#10810 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Walther »

snaga_znanja wrote:Ovi u Hamasu fakat retardirani. I to ne malo... :izet:
da... u Hamasu je problem... :shock: :run:
Walther

#10811 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Walther »

a sta bi ti uradio? naguzio se? skakao od srece jer te eto neku u tvojoj kuci prestao tasliciti? mozda poslao istom korpu sa darovima? cudno da arbih nije slala cetnicima takve korpe nakon svakog primirja
snaga_znanja

#10812 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by snaga_znanja »

Walther wrote:
da... u Hamasu je problem... :shock: :run:
Konkretno od danas jest. Ne mozes bosti u oko, a znas da ce to protivnicka strana iskoristiti da ti jebe znanje do kraja. Koja je svrha ispaljivanje ovih raketa? Vojno nece nista postici, a ako padne nedaj ti boze pored kakvog vrtica, a mala djeca bjezeci zub rasklimaju bice u medijima 24/7 kao djeco ubice, i resto svjeta ce odreagovati na sljedecu intervenciju u gazi sa aplauzom i to otvorenim.

Hamas vojno Izraelu ne moze napraviti apsolutno nista i tu je sustina. A isto tako svaki put Izrael nece da pristane na primirje, pa ga mole ko malo dijete i onda pristane, a ovi se bace na glavu i ispale koju raketu i hajmo onda ponovo.

Plus sto je Hamas ekstremno nesposoban. Ispaliti 3000 raketa i napraviti stetu koju moja mjesna zajednica moze popraviti je tragikomicno. Ubili koliko? 2 ili 3?

Sami daju opravdanje medijima i svijetu za ono sto im Izrael napravi. A sve sto treba da naprave je da uhvate Izrael da je prvi prekrsio primirje.

Dakle, da u Hamasu je problem. Ocigledno nisu pametni...
Cyrax

#10813 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Cyrax »

https://www.youtube.com/watch?v=7NMwohMhP10
snaga_znanja

#10814 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by snaga_znanja »

r3d3 wrote:
ne, nego jednostavno im nije ostavljen nikakav izbor.
Nije im ostavljen nikakav izbor? Nemoj zaboraviti da je jedna granica gaze prema Egiptu isto tako zatvorena? Da tamo opale jednu raketu cisto onako da vide sta ce se desiti. :izet: Te price nije im ostavljen nikakav izbor su price za malu djecu. Gerilski se boris, a sve sto napravis je da protivnik ti pobije tvoj narod i za to ima podrsku od tvojih dojucerasnjih saveznika.

Nije im ostavljen izbor? A vene bi si prerezali da se u Siriji dio njihovih boraca nije stavio na stranu protiv Asada. Jedine drzave koja nikad nije pristana na uslove Izraela upravo zbog palestinaca. Do sad su im 100 puta nudili Golan nazad za priznanje Izraela ovi hladno odjebu. A kad je postala klimava stolica idemo je izbiti.

O odnosima sa Egiptom koji im drzi jednu granicu smijesno je i pricati. I onda kaze nije im ostavljen nikakav izbor.

Imaju oni dosta izbora, samo ocigledno imaju maloumno vodstvo koje jaja hladi po kataru u hotelima sa pun kurac zvjezdica dok njihov narod gladuje i gine.
insomnia78

#10815 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by insomnia78 »

Nemaju oni maloumno vec vrlo proracunato vodstvo
Ocito je da glavesinama Hamasa odgovara nastavak sukoba, jebe se njima za civile
rangoj

#10816 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by rangoj »

Walther wrote:
a sta bi ti uradio? naguzio se? skakao od srece jer te eto neku u tvojoj kuci prestao tasliciti? mozda poslao istom korpu sa darovima? cudno da arbih nije slala cetnicima takve korpe nakon svakog primirja
Pa bolje da se naguze jednom, već da ih guze sljedećih mjesec dana, ako opet počne raketiranje - valjda su važniji životi od ponosa.
Cyrax

#10817 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Cyrax »

Jasta radi, Palestinci uvijek prvi provociraju. Kako IDF kaze tako je.
insomnia78

#10818 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by insomnia78 »

Cyrax wrote:Jasta radi, Palestinci uvijek prvi provociraju. Kako IDF kaze tako je.
Ne kaze IDF vec potvrdjuju svi ostali, pa i sam Hamas, da je po isteku primirja, po IDF-u cak malo i prije, palestinska strana ispalila par raketa po Izraelu
smijesni_ste

#10819 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by smijesni_ste »

insomnia78 wrote:Nemaju oni maloumno vec vrlo proracunato vodstvo
Ocito je da glavesinama Hamasa odgovara nastavak sukoba, jebe se njima za civile
To je to.
Walther

#10820 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Walther »

insomnia78 wrote:
Cyrax wrote:Jasta radi, Palestinci uvijek prvi provociraju. Kako IDF kaze tako je.
Ne kaze IDF vec potvrdjuju svi ostali, pa i sam Hamas, da je po isteku primirja, po IDF-u cak malo i prije, palestinska strana ispalila par raketa po Izraelu
Ovaj zadnji napad nije poceo sa raketema Hamasa, pa ni oni prije. Kad vec govorimo o raketama Hamas ima puno pravo boriti se protiv okupatora. Da imaju aresenal kao Izrael sigurno bi koristili nesto drugo. Nema Hamas nikakve veze u svemu. Ovaj "konflikt" je poceo prije nego sto je Hamas postojao (pa i rakete). Radi se o pljacki zemlje. Izrael zeli zemlju na kojoj zive Palestinci. Hoce li Izrael prestati dan ili dva napadati sasvim je nebitno. Ljudima (Palestincima) se mora prijesvega povezati zemlja, omuguciti normalan zivot, skinuti embargo, itd, itd.

Dok par mio ljudi zivi u logoru sasvim je normalno ocekivati ispaljivanje raketa na Izrael. I ja bi...
iceman2010

#10821 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

A kakav izbor ljudi imaju? Da se bore sada kada je paznja svijeta usmjerena na njih i nesto pokusaju ili da sve ostane ovako. Gaza, porusena, blokada granica, srokano i ono malo infrastrukture, a izrael ce odrediti sta moze da udje i izadje, sta ja mogu uvesti, a sta mogu izvesti i koliko kalorija dnevno je mom djetetu potrebno. A ako se nesto i napravi doci ce Izrael za jedno 4 godine da to ponovo porusi. Ljudi samo traze osnovna ljudska prava. Nista preko toga. To ne smije biti uslovljavano nicim. Izrael svojim uslovljavanjem ustvari zeli da nastavi blokadu i Gazu drzi kao najveci konc logor na svijetu.
insomnia78

#10822 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by insomnia78 »

Pa upravo sad kad je paznja usmjerena na njih ne smiju prvi napadati
iceman2010

#10823 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by iceman2010 »

insomnia78 wrote:Pa upravo sad kad je paznja usmjerena na njih ne smiju prvi napadati
Onda ce ostati sve kako jeste. Nista se nece promjeniti. Pregovori ce propasti, Gaza ce ostati u blokadi. Svi ce zaboraviti sta se desavalo kao i prosli put sto je "ljevano olovo" zaboravljeno, a Izrael ce opet doci za jedno 2-3 godine da malo bombarduje.
BHCluster

#10824 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by BHCluster »

insomnia78

#10825 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by insomnia78 »

iceman2010 wrote:
insomnia78 wrote:Pa upravo sad kad je paznja usmjerena na njih ne smiju prvi napadati
Onda ce ostati sve kako jeste. Nista se nece promjeniti. Pregovori ce propasti, Gaza ce ostati u blokadi. Svi ce zaboraviti sta se desavalo kao i prosli put sto je "ljevano olovo" zaboravljeno, a Izrael ce opet doci za jedno 2-3 godine da malo bombarduje.
Mislis da je bolja opcija ovako da prvi napadnu?
Locked