Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

Russki

#10801 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Russki »

musicman80 wrote:
Russki wrote:Gdje u Sa kupiti knjige (osim sajmova) ?

Jel zna netko neko dobro mjesto ?

https://www.knjiga.ba
Hvala!
Banksy

#10802 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

Pitanje,
VBZ knjižara je zatvorena,
Gdje u Sarajevu mogu naći knjige Frakture, VBZ-a, Mozaika, itd, hrvatskih izdavača? Buybook i ostali nisu baš ažurni oko nabavke novih knjiga.
Nije valjda da su srbijanski Laguna i Vulkan sve poklopili...
ExNihilo

#10803 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Jašta su, Fraktura nije ni bila na beogradskom sajmu.
Banksy

#10804 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

NIKO od hrvatskih izdavača više ne dolazi na sarajevski sajam...
Čula sam da ipak postoji neka osoba u Sarajevu koja je zadužena za dilanje VBZ knjiga za SaKa, samo nemam tel broj.
Boateng

#10805 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Boateng »

Banksy wrote:Pitanje,
Gdje u Sarajevu mogu naći knjige Frakture, VBZ-a, Mozaika, itd, hrvatskih izdavača? Buybook i ostali nisu baš ažurni oko nabavke novih knjiga.
https://www.knjiga.ba/
Banksy

#10806 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

Boateng wrote:
Banksy wrote:Pitanje,
https://www.knjiga.ba/
Da, imaju njihove knjige u ponudi, ali im slabo stižu nova izdanja.
SmokingMan

#10807 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Knjižara Kultura/Alta.My Book/SCC

Isto tako....

Hit knjiga,Istočno Sarajevo,prije TC Toma,na samom ćošku zgrade.

Knjga Prom,Spasovdanska,preko puta shopa računarske opreme Winwin.
Russki

#10808 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Russki »

SmokingMan wrote:

Isto tako....

Zahvaljujem!
dezurni_ucenik

#10809 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dezurni_ucenik »

Sta je sa zagrebackim Algoritmom, da li oni i dalje rade?
ExNihilo

#10810 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

dezurni_ucenik wrote:Sta je sa zagrebackim Algoritmom, da li oni i dalje rade?
Nažalost, ne. Tragedija.
dezurni_ucenik

#10811 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dezurni_ucenik »

ExNihilo wrote:
dezurni_ucenik wrote:Sta je sa zagrebackim Algoritmom, da li oni i dalje rade?
Nažalost, ne. Tragedija.
Negdje sam citao da se oni zatvaraju. Samo sam htio ovako da potvrdim svoje sumnje. Steta mozda i najbolja ponuda knjiga na ovim prostorima.
Banksy

#10812 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

SmokingMan wrote:

Isto tako....

Kako god okreneš, na površini glavnog grada države, nekih par hiljada kvadratnih kilometara, samo i jedino srbijanske knjige.
SmokingMan

#10813 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Banksy wrote:
SmokingMan wrote:

Isto tako....

Kako god okreneš, na površini glavnog grada države, nekih par hiljada kvadratnih kilometara, samo i jedino srbijanske knjige.
Nemoj misliti sa samo prodaju političko smeća koje ja ne bi ni mrtav čitao,imaju literature koju u BIH niko do sada nije ni pokušao da prevode,jer ne postoji dovoljno interesa za određene naučne oblasti.Zavidim kako dobar posao rade izdavačke kuće u Srbiji,i mnogo sam ljut što su se naši bazirali isključivo na prevođenje "limunada" koje se mogu pronaći čak i na trafici.
Fajcion

#10814 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Fajcion »

Da je šta drugo znali bi :roll:
Banksy

#10815 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

SmokingMan wrote:
Nemoj misliti sa samo prodaju političko smeća koje ja ne bi ni mrtav čitao,imaju literature koju u BIH niko do sada nije ni pokušao da prevode,jer ne postoji dovoljno interesa za određene naučne oblasti.Zavidim kako dobar posao rade izdavačke kuće u Srbiji,i mnogo sam ljut što su se naši bazirali isključivo na prevođenje "limunada" koje se mogu pronaći čak i na trafici.
Slažem se, samo primjećujem kako nemamo nikakvu mogućnost izbora, i kako nas je Srbija i ovdje poklopila.
SmokingMan

#10816 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Banksy wrote:
SmokingMan wrote:
Slažem se, samo primjećujem kako nemamo nikakvu mogućnost izbora, i kako nas je Srbija i ovdje poklopila.
Ne bi bilo loše kontaktirati izdavače,samo je potrebno malo njihove zainteresiranosti i volje.Srbi ne mogu sve prevesti koliko literature izađe na godišnjem nivou (pa čak i onu malo zastarijeliju literaturu),mogu se napraviti ugovori sa onima koji posjeduju autorska prava na svoja djela,nije to toliko ni skupo,samo što naši gledaju da što više para gurnu u svoj džep.Neka se malo aktiviraju i naprave anketu na osnovu koje bi mogli procijeniti šta aktuelno tržište zahtjeva,ne čitaju svi turske tragedije,ljubavne romane,prirodno je da svaki čovjek ima interes za određenu naučnu disciplinu.Kada god odem i neku knjižaru,štand na sajmu kojeg zakupi određeni izdavač uvijek vidim gotovo iste knjige,isti bestselleri koji su tu prisutni već godinama,sve se svodi na doštampavanje,a nikako osvježavanje polica sa novim naslovima.I nije ni čudo što im izdavači iz HR i SRB uzimaju tržište,sami su krivi za to!Meni lično nije žao vremenom dati i 50 KM za dobru knjigu,ali mi nije svejedno što taj novac moram staviti u džep nekog srpskog ili HR izdavača,nekada jednostavno nemam izbora.
dezurni_ucenik

#10817 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dezurni_ucenik »

Sjebem se kad vidim kakve je Algoritam knjige imao u ponudi ili Laguna. A kod nas Pamuk, Jergovic, Hemon jos par imena i tu pocinje i zavrsava sva nasa izdavacka politika. Zato mi nije zao davati pare komsijama.
shmizlica

#10818 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

Image

film davno gledan...ide i knjiga :)
GarfieldLover

#10819 Re: Šta trenutno čitate?

Post by GarfieldLover »

Kemal Čopra - Hadžibeg

Nabavila sva 4 dijela, pročitala prva dva. Onako... Na momente mi je super, na momente me nervira jer mislim (kao dijete mahale) da je pretjerao sa 'mahalskim jezikom'. Bar se ja ne sjećam da su dede i nane baš TOLIKO tih nekih izraza koristili.
Lalena

#10820 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Lalena »

"Stvorite novo ja" (Joe Dispenza)
Interesantan pogled na stvarnost... Preporučujem.
alibaba_i_30_godina

#10821 Re: Šta trenutno čitate?

Post by alibaba_i_30_godina »

SmokingMan wrote: Kada god odem i neku knjižaru,štand na sajmu kojeg zakupi određeni izdavač uvijek vidim gotovo iste knjige,isti bestselleri koji su tu prisutni već godinama,sve se svodi na doštampavanje,a nikako osvježavanje polica sa novim naslovima.I nije ni čudo što im izdavači iz HR i SRB uzimaju tržište,sami su krivi za to!Meni lično nije žao vremenom dati i 50 KM za dobru knjigu,ali mi nije svejedno što taj novac moram staviti u džep nekog srpskog ili HR izdavača,nekada jednostavno nemam izbora.
Ovo što sam boldirao je u potpunosti tačno. Na ovom posljednjem zimskom sajmu knjiga lutam od štanda do štanda i onda sa prijateljem stanem ispred Svjetlosti jer je on poznavao ženu koja je u tom momentu radila. Tako malo uđemo u priču i ja pitam jel' imaju neku knjigu, kaže nema, pitam za drugu, opet nema. Šta ću, rekoh ok pogledat ću onda na nekom drugom štandu, misilm da sam vidio kada me žena napade kako samo svi kupuju od stranih izdavača, da zbog toga naši propadaju i tako dalje. A nije ni u momentu pomislila da su oni većim dijelom krivi za trenutnu situaciju jer prodaju starudije koje nisu više nikome interesantne ili ih već imamo u kolekciji.
soha96

#10822 Re: Šta trenutno čitate?

Post by soha96 »

Zasto je ovako malo izdanja Agatine knjige Deset malih crnaca? Bas je tesko pronaci i mnoge njene knjige se stampaju iznova a najpoznatije ni na mapi.
samsonsam

#10823 Re: Šta trenutno čitate?

Post by samsonsam »

Putevi svile Piter Frankopan

Image

taman upolovio :D
SmokingMan

#10824 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Da li je moguće u Sarajevu nabaviti ovu knjigu?

Image
Porodice Foht

#10825 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Porodice Foht »

alibaba_i_30_godina wrote:
SmokingMan wrote: Kada god odem i neku knjižaru,štand na sajmu kojeg zakupi određeni izdavač uvijek vidim gotovo iste knjige,isti bestselleri koji su tu prisutni već godinama,sve se svodi na doštampavanje,a nikako osvježavanje polica sa novim naslovima.I nije ni čudo što im izdavači iz HR i SRB uzimaju tržište,sami su krivi za to!Meni lično nije žao vremenom dati i 50 KM za dobru knjigu,ali mi nije svejedno što taj novac moram staviti u džep nekog srpskog ili HR izdavača,nekada jednostavno nemam izbora.
Ovo što sam boldirao je u potpunosti tačno. Na ovom posljednjem zimskom sajmu knjiga lutam od štanda do štanda i onda sa prijateljem stanem ispred Svjetlosti jer je on poznavao ženu koja je u tom momentu radila. Tako malo uđemo u priču i ja pitam jel' imaju neku knjigu, kaže nema, pitam za drugu, opet nema. Šta ću, rekoh ok pogledat ću onda na nekom drugom štandu, misilm da sam vidio kada me žena napade kako samo svi kupuju od stranih izdavača, da zbog toga naši propadaju i tako dalje. A nije ni u momentu pomislila da su oni većim dijelom krivi za trenutnu situaciju jer prodaju starudije koje nisu više nikome interesantne ili ih već imamo u kolekciji.
I meni se tako cudili sto pitam za neke novije naslove a vidim uvijek sve isto. Nekad mi ih bude zao a sada sve manje.
''Ko umije njemu dvije''.
Post Reply