Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Radio Sarajevo

#10801 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Pričajte vi šta hoćete, EU je i dalje najbolji dio planete. Ovo sve ostalo je ili divljina, ili "prva ekonomija", tj. robovlasništvo. Ne želim biti ni rob, a ni robovlasnik.

Izuzeci su Kanada, Australija i sl., ali takvih zemalja nema mnogo.
konjislav

#10802 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Radio Sarajevo wrote:
konjislav wrote:
Seyfo wrote:Hajmo onda svi u USA,to je najjaca drzava,svjetski policajac,dijeli pravdu i sve ostalo. Ha ya
To upravo svi u svijetu i žele, a Amerika to zna i ona se bori protiv toga i neda svakome.
Ja fakat mislio da si ti ozbiljan sagovornik... Jebo te Amerika...
Jebo tebe Holandija. Vrati se u Bosnu, ne budi licemjer.
konoplja

#10803 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

Lik pozanje Ameriku iz prica po mahali i serija i onda prica kako je lose :D
stakasa

#10804 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Seyfo wrote:Evo jutros citam za 20 godina ce generalno Afrika biti prva,jer sad ima mlado stanovnistvo koje se obrazuje,ima resurse a nije im sve preskupo. Zemlje koje pocivaju na nafti ce propasti,Kina ce jos narasti. Evropa ce biti zadnja jer je u postindustrijskom periodu gdje ces moci biti jedino umjetnik. PS U Bosni ce tad zivjeti jos samo porodice ovih na vlasti.
Ne bilo ti tesko postavi link tog teksta i autora koji prognozira africko liderstvo
Radio Sarajevo

#10805 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

konoplja wrote:Lik pozanje Ameriku iz prica po mahali i serija i onda prica kako je lose :D
Jest jest, priča se po mahali da ih pola nema pasoš.
konoplja

#10806 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

Radio Sarajevo wrote:
konoplja wrote:Lik pozanje Ameriku iz prica po mahali i serija i onda prica kako je lose :D
Koji ce im k pasos kad imaju sve. Nema ni u BiH ih pola pasos a i ne idu ljudi nigdje.
konjislav

#10807 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Radio Sarajevo wrote:
U Americi vecina tih beskucnika su pijanice, drogerasi ili bolesnici, velika vecina. Vrlo mali procenat tih ljudi su normalni ljudi koji su zbog neplacanja rata kredita izgubili kuce.
Takodjer, svi mi znamo neke nase ljude u Americi. Ja nikoga ne znam da je beskucnik, a znam neke kojima je jako dobro.
Ti kojima je jako dobro uopste nisu visokoobrazovani niti u IT-u. Ovi drugi obicni ljudi isto tako nemaju fakultete, ali im je dobro.
Svako kupio kucu i ima 2 - 3 auta. Nikome nije lose od nasih ljudi koji nisu alkoholicari i koji su ozbiljni i odgovorni ljudi.

Ne znam ja o cemu ti pricas? Amerika zemlja prvog svijeta, ekonomija broj 1, svi tamo gledaju da odu, svi iz treceg i drugog svijeta, cak i neki iz prvog svijeta. Gdje idu Njemci i Austrijanci? U Svicarsku i Ameriku.
konjislav

#10808 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

konoplja wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Koji ce im k pasos kad imaju sve. Nema ni u BiH ih pola pasos a i ne idu ljudi nigdje.
Ja sam se totalno sjebavao kada sam jednom cuo kako neko kaze 40 maraka za pasos, u smislu ne isplati mu se to uzimati, previse para.
Gdje mi ba zivimo? A onaj Radio Sarajevo konstantno govori kako hoce da se vrati.
Kaze vecina raje bijednici i siromasi u USA. Hoces reci da situacija nije ista ili gora nego u Bosni?
Ma hajte molim vas.
moonca

#10809 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

konjislav wrote:
Radio Sarajevo wrote:
U Americi vecina tih beskucnika su pijanice, drogerasi ili bolesnici, velika vecina. Vrlo mali procenat tih ljudi su normalni ljudi koji su zbog neplacanja rata kredita izgubili kuce.
Takodjer, svi mi znamo neke nase ljude u Americi. Ja nikoga ne znam da je beskucnik, a znam neke kojima je jako dobro.
Ti kojima je jako dobro uopste nisu visokoobrazovani niti u IT-u. Ovi drugi obicni ljudi isto tako nemaju fakultete, ali im je dobro.
Svako kupio kucu i ima 2 - 3 auta. Nikome nije lose od nasih ljudi koji nisu alkoholicari i koji su ozbiljni i odgovorni ljudi.

Ne znam ja o cemu ti pricas? Amerika zemlja prvog svijeta, ekonomija broj 1, svi tamo gledaju da odu, svi iz treceg i drugog svijeta, cak i neki iz prvog svijeta. Gdje idu Njemci i Austrijanci? U Svicarsku i Ameriku.
Svaki beskucnik ima telefon, besplatnu kartu za bus i u djepu najmanje $ 200..... al' su bolesni... :-)
mousstapha

#10810 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Mislim uredu je reci da u Ameriku zele ljudi iz svih dijelova svijeta, ali da svi jednostavno zele je konstastatacija ono koju neko moze samo u kafani izvaliti.
stakasa

#10811 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

mousstapha wrote:Mislim uredu je reci da u Ameriku zele ljudi iz svih dijelova svijeta, ali da svi jednostavno zele je konstastatacija ono koju neko moze samo u kafani izvaliti.
Nema fudbala, kafe se piju u trznim centrima, interesantne destinacije predaleko...
konjislav

#10812 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

mousstapha wrote:Mislim uredu je reci da u Ameriku zele ljudi iz svih dijelova svijeta, ali da svi jednostavno zele je konstastatacija ono koju neko moze samo u kafani izvaliti.
Dobro mozda jeste pretjerivanje, ali velika vecina zeli tamo otici i to s dobrim razlogom, ukljucujuci i mene.
Nije to valjda djaba, zato sto su budale?
mousstapha

#10813 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

konjislav wrote:
Dobro mozda jeste pretjerivanje, ali velika vecina zeli tamo otici i to s dobrim razlogom, ukljucujuci i mene.
Nije to valjda djaba, zato sto su budale?
To je nekakva tvoja percepcija. Vecina, velika vecina ili neki drugi statisticki pokazatelj je sad tesko izmjeriti.

Naravno, nije niko budala sto se zeli isprobati u nekoj dugoj dzavi. Teziti ka boljem, drugacijem i generalno promjeni je prirodno stanje covjeka. I sam bih volio obici Ameriku uzduz i poprijeko, ali ne bih ja iz Evrope nigdje za stalno. Mada covjek nikad ne zna sta buducnost nosi.
Radio Sarajevo

#10814 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

konjislav wrote:
Radio Sarajevo wrote:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-41930107

Hajde pročitaj ovaj članak, pa se javi. Dakle, po tebi tamo ima 41 milion drogeraša i pijanica.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#10815 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Sestra mi je živjela i u Europi, a već 8 godina je u USA. I nakon početnog kulturološkog šoka koji je kod nje trajao malo duže, ne pomišlja da se vrati ovamo kad bi mogla birati državu u EU iako je kmečala ovamo kako za Europom tako i za Bosnom. Nakon što je ušla u sistem i skontala kako idu stvari živi ko bubreg u loju, to u Europi sigurno ne bi mogla, ima kuću na sjajnoj lokaciji koju je napola otplatila, njen muž i ona po maltene novo auto, hodaju po svijetu, zavšavaju oboje i bit će bachelor nurse, a početna plata u toj struci 60k dolara. Njoj što je veoma bitno jeste odnos Amera prema njoj gdje je nikad niko nije pogledao ispod oka jer je auslander nego je gledaju kao njima ravnu. I zaista, ako imaš imalo u glavi i ako nisi ljenčuga, u Čemerici ti je samo nebo granica. Ne znam kakvu zdravstvenu zaštitu ima, ali dosad se nije žalila na to, a znala je počesto i doktoru i na ER zbog hroničnog problema sa leđima.
konoplja

#10816 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

Jimmy McNulty wrote:Sestra mi je živjela i u Europi, a već 8 godina je u USA. I nakon početnog kulturološkog šoka koji je kod nje trajao malo duže, ne pomišlja da se vrati ovamo kad bi mogla birati državu u EU iako je kmečala ovamo kako za Europom tako i za Bosnom. Nakon što je ušla u sistem i skontala kako idu stvari živi ko bubreg u loju, to u Europi sigurno ne bi mogla, ima kuću na sjajnoj lokaciji koju je napola otplatila, njen muž i ona po maltene novo auto, hodaju po svijetu, zavšavaju oboje i bit će bachelor nurse, a početna plata u toj struci 60k dolara. Njoj što je veoma bitno jeste odnos Amera prema njoj gdje je nikad niko nije pogledao ispod oka jer je auslander nego je gledaju kao njima ravnu. I zaista, ako imaš imalo u glavi i ako nisi ljenčuga, u Čemerici ti je samo nebo granica. Ne znam kakvu zdravstvenu zaštitu ima, ali dosad se nije žalila na to, a znala je počesto i doktoru i na ER zbog hroničnog problema sa leđima.
Ogroman potpis za ovo da je nitko, ili jako mali broj ljudi gleda ispod oka radi toga sto je novopridosla. Kao sto sam naveo ranije na temi, smatram da su u Europi veci ksenofobi i rasisti nego u SAD-u.

I u Njemackoj se oko 15% stanovnika smatra siromasnim. Dok ovaj od Radio Sarajeva BBC report kaze da je u SAD-u to 13%. Koliko znam u ovom slucaju 13>15.
https://www.boeckler.de/wsi_110326.htm
Pa sta sad?
U Bosni i Hercegovini se moze 50% stanovnistva smatrati siromasnim, bez preseravanja.
konjislav

#10817 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Radio Sarajevo wrote:
konjislav wrote:
Radio Sarajevo wrote: Jest jest, priča se po mahali da ih pola nema pasoš.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-41930107

Hajde pročitaj ovaj članak, pa se javi. Dakle, po tebi tamo ima 41 milion drogeraša i pijanica.
Iz upravo tog clanka stoji slijedece:
Of those living in poverty, the 2016 figures show that there are about 13.3 million children - 18% of those under the age of 18.
Znaci ostane nam jos 28 mil. ljudi. Ako pogledas sa ove slike:
Image
Ljudi koji rade fulltime job od kojeg bi trebali da zive, a ne mogu jer su siromasi je tek 11%, znaci oko 4.5 mil. ljudi, te seeking employment oko 4%, sto ce reci 1.65 mil ljudi.
Early retirees, part time workers, students (ovo je ocito odvojeno od par time workers), disabled, caregivers, unclassified ne racunam jer oni logicno da su siromasni jer ili nikako ne rade ili rade povremeno, te stoga ne mogu nikako ne biti siromasni sve dok svoj status ne promjene. Tj. da onaj ko je student ne zavrsi i zaposli se u full time, ili part time radnici postanu full time radnici, itd. Tek tada bi ih mogao razmatrati u statistiku.
Znaci 4.5 mil + 1.65 mil ~= 6.2 mil. ljudi u zemlji od 327 mil. ljudi, ispadne oko 1,9% ljudi u Americi su siromasni. Odnosno 1.9% ljudi koji rade ili su nezaposleni su siromasni u Americi. Drugih 11% ljudi su siromasni jer ne rade, vrlo jasno.
Medjutim mozemo li se sloziti da ljudi gdje god da zive ako ne rade da ce biti siromasni?
It is this working-age group which provides perhaps the most striking picture, with nearly 23 million - or almost 12% - living in poverty.

The Hamilton Project at the Brookings Institution has been exploring this puzzle.

Among the working-age group we found that:

Four in 10 were working
One in 10 had full-time, year-round employment, but did not earn enough
One in four were employed, but not year-round
One in 25 was seeking employment
Of those who were working but without full-time, year-round work, one in three works part-time involuntarily
Ili ako uzmemo ove podatke, znaci samo 10% od 23 mil = 2.3 mil. ljudi rade fulltime ali su siromasni, znaci 2.3 mil. / 327 mil. = 0.7% ljudi u Americi, koji rade fulltime posao su siromasni. Jos manje nego moja racunica od 2%.

Mislim ko koga ovdje zajebava? Jesi li ti uopste ovo procitao sine?
512MB

#10818 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Sta sad, jel Holandija sad dobra il losa, jednom losa jednom dobra... BiH > Holandija > USA, nek smo i to saznali :mrgreen:
mali_balon

#10819 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali_balon »

512MB wrote:Sta sad, jel Holandija sad dobra il losa, jednom losa jednom dobra... BiH > Holandija > USA, nek smo i to saznali :mrgreen:
Kad se zazeli cevapa a on u zemlji klompa i vjetrenjaca onda je ta zemlja fuj kaka
A kad se zazeli kolacicia a on u Bosni onda je Bosna fuj kaka
konjislav

#10820 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

konoplja wrote:
Jimmy McNulty wrote:Sestra mi je živjela i u Europi, a već 8 godina je u USA. I nakon početnog kulturološkog šoka koji je kod nje trajao malo duže, ne pomišlja da se vrati ovamo kad bi mogla birati državu u EU iako je kmečala ovamo kako za Europom tako i za Bosnom. Nakon što je ušla u sistem i skontala kako idu stvari živi ko bubreg u loju, to u Europi sigurno ne bi mogla, ima kuću na sjajnoj lokaciji koju je napola otplatila, njen muž i ona po maltene novo auto, hodaju po svijetu, zavšavaju oboje i bit će bachelor nurse, a početna plata u toj struci 60k dolara. Njoj što je veoma bitno jeste odnos Amera prema njoj gdje je nikad niko nije pogledao ispod oka jer je auslander nego je gledaju kao njima ravnu. I zaista, ako imaš imalo u glavi i ako nisi ljenčuga, u Čemerici ti je samo nebo granica. Ne znam kakvu zdravstvenu zaštitu ima, ali dosad se nije žalila na to, a znala je počesto i doktoru i na ER zbog hroničnog problema sa leđima.
Ogroman potpis za ovo da je nitko, ili jako mali broj ljudi gleda ispod oka radi toga sto je novopridosla. Kao sto sam naveo ranije na temi, smatram da su u Europi veci ksenofobi i rasisti nego u SAD-u.

I u Njemackoj se oko 15% stanovnika smatra siromasnim. Dok ovaj od Radio Sarajeva BBC report kaze da je u SAD-u to 13%. Koliko znam u ovom slucaju 13>15.
https://www.boeckler.de/wsi_110326.htm
Pa sta sad?
U Bosni i Hercegovini se moze 50% stanovnistva smatrati siromasnim, bez preseravanja.
Djaba pricati njemu, Amerika kurcu ne valja, nema veze sto ima manje siromasnih nego u Njemackoj. Nema veze.
http://mondo.ba/a834018/Info/Drustvo/Siromastvo-u-BiH.html
U ovom relativno novom (pola godine starom) clanku pise da:
Prema istraživanju Evrostata upoređivanjem 28 država članica EU, tri članice EFTA-e (Island, Norveška i Švicarska), pet zemalja kandidata za članstvo u EU (Crna Gora, Makedonija, Albanija, Srbija i Turska) i jednog potencijalnog kandidata Bosne i Hercegovine, naša zemlja je na pretposljednjem mjestu najsiromašnijih zemalja Evrope, a jedina iza je Albanija.

Prema posljednjoj Anketi o potrošnji kućanstava, koju je objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, preko 170.000 kućanstava ili preko 500.000 stanovnika u Bosni i Hercegovini bili su ispod praga relativnog siromaštva. Stopa relativnog siromaštva stanovništva u Bosni i Hercegovini bila je 16,9%. To znači da je u Bosni i Hercegovini preko pola milijuna stanovnika živjelo ispod praga relativnog siromaštva.

Evrostat pokazuje da gotovo 28 odsto ljudi u Hrvatskoj ili oko 1,5 miliona stanovnika živi na rubu opasnosti od siromaštva ili je siromašno.

SIROMAŠTVO U ZEMLJAMA EU

U 2017. godini, 112,9 miliona ljudi ili 22,5% stanovništva u Evropskoj uniji (EU) je imalo rizik od siromaštva ili socijalnu isključenost, podaci su Evrostata.
Na vrhu liste rizika su Bugari, sa gotovo 39 odsto populacije na rubu siromaštva, a najmanje su ugroženi Česi, kod kojih svega 12 odsto populacije živi na korak od siromaštva.
Mali rizik od siromaštva imaju Finska i Slovačka, a solidan plasman ostvarile su Slovenija i Francuska, sa po 17,1 odsto.
Znaci Finska, Francuska i Slovenija imaju vise siromaha nego Njemacka (logicno) i Amerika. Je li to u Americi mnogo siromaha, ha? Mozda i nije kada se stavi u kontekst.

Takodjer u clanku stoji:
Osnovno obrazovanje koje je slovom zakona besplatno, početkom školske godine roditelje nerijetko "olakša" za iznos jedne prosječne plate u Srpskoj koja iznosi oko 850 KM.
Toliko o besplatnom obrazovanju u BiH.
512MB

#10821 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Ja mislim da je dovoljno bacit pogled na sluzbene brojke:

Image
konjislav

#10822 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

512MB wrote:Ja mislim da je dovoljno bacit pogled na sluzbene brojke:

Image
Djaba ti pricas, nekim ljudima ocito nije to dovoljno. Potrebno im je dati bruku podataka i statistika i opet to nije dovoljno.
Rockefeller

#10823 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

Sto se beskucnika tice, primimo ih na dva tri dana i nakon infuzija i mnogo previjenih rana ljudi se sami otpuste i opet na ulicu.

Dojcland :mrgreen:
stakasa

#10824 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Od ovih sto odu, koliki se procenat vrati u roku od neke dvije tri godine? Slobodna procjena, znam da nema zvanicnih podataka
512MB

#10825 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Generalno je bezkucnika vise tamo gdje je standard zivota veci, dakle u te zemlje treba imigrirat ako se zeli napredovati. Kladim se da u Ruandi nema ni jednog bezkucnika :)
Post Reply