Zato je meni lakse vjerovati u ovog covjeka.. on bar mari za razliku od ovog ranijegславянин wrote:Sreca da je milostiv,samilostan i tako daljeJedni će u Džennet i ne marim, drugi će u Džehennem i ne marim..."
Ateizam vs. Religija
- Dope_Man
#10801 Re: Ateizam vs. Religija
- Smrcak15
#10802 Re: Ateizam vs. Religija
Da, milostiv onome ko zasluzi....a onome ko ne zasluzi, bolje da ga nema i nije se nikad ni rodio.славянин wrote:Sreca da je milostiv,samilostan i tako daljeJedni će u Džennet i ne marim, drugi će u Džehennem i ne marim..."
A sad biti oholi peksin cijelog zivota i umrijeti tako i onda ocekivati boziju milost,, je poput osobe koja posadi klikere na njivu i ocekuje da mu nikne paradajz iz njih.
-
exampLe.
#10803 Re: Ateizam vs. Religija
Da pitam...da li ce krscani/katolici/jevreji u Dzehennem bez obzira na svoja djela?Smrcak15 wrote:Da, milostiv onome ko zasluzi....a onome ko ne zasluzi, bolje da ga nema i nije se nikad ni rodio.славянин wrote:Sreca da je milostiv,samilostan i tako daljeJedni će u Džennet i ne marim, drugi će u Džehennem i ne marim..."
A sad biti oholi peksin cijelog zivota i umrijeti tako i onda ocekivati boziju milost,, je poput osobe koja posadi klikere na njivu i ocekuje da mu nikne paradajz iz njih.
-
allem_77
#10804 Re: Ateizam vs. Religija
Krscani/katolici/jevreji a koji su bili nevjernici će u pakao.
A muslimani koji su bili nevjernici će u džehenem.
-
exampLe.
#10805 Re: Ateizam vs. Religija
Logicno.allem_77 wrote:Krscani/katolici/jevreji a koji su bili nevjernici će u pakao.
-
Matris
#10806 Re: Ateizam vs. Religija
Ja bih se pobunio protiv bilo koga (pa i boga kad bi postojao) ko misli da me posjeduje i da moze biti vlasnik nad bilo kim ljudskim bicem. Nikad rob!
- Diwan
#10807 Re: Ateizam vs. Religija
Ti si svakako već rob ovog sistema u kojem živš bez da si svjestan toga. Ta 'pobuna' o kojoj pričaš je obična iluzija. Pitanje je u kojem procentu si rob. Kada dođeš negdje na žalter i kad se susrećeš sa raznim birokratskim problemima i zavrzlamama moraš ispoštovati sistem bez obzira da li si u pravu, oštećen itd. Ima mnoštvo stvari koje dokazuju naš robovski status.Matris wrote:Ja bih se pobunio protiv bilo koga (pa i boga kad bi postojao) ko misli da me posjeduje i da moze biti vlasnik nad bilo kim ljudskim bicem. Nikad rob!
- tuzlak1212
#10808 Re: Ateizam vs. Religija
Iako se neces bunit samo nisi svjestan... Cak i da se pobunis, nemocan si! Sta mislis postic pobunom kada se svi argumenti izloze pred tebe, kada cak i ovaj forum bude ti donesen i Bog kaze, "evo i na forumu su ti spominjali za mene", neces imati izgovora.Matris wrote:Ja bih se pobunio protiv bilo koga (pa i boga kad bi postojao) ko misli da me posjeduje i da moze biti vlasnik nad bilo kim ljudskim bicem. Nikad rob!
Nemocan si protiv komsije koji je jaci i ludji od tebe, protiv politicara koliko god glasao protiv njih, a kamoli pobunit se protiv Boga.
Treba se prilagodit sistemu i izvuc najvecu korist za sebe u oba svijeta gledano... Nisu te stvari u vjeri uopste crne kako ljudi predstavljaju, neko napisa "makar mi nece u paklu ljudi nedostajati", ali nije to tako uopste, nezz kako vi zamisljate svakodnevnicu vjernika ali ona je daleko od nekog dosadnog nelogicnog crnila, nego je cak suprotno od toga
-
exampLe.
#10809 Re: Ateizam vs. Religija
Ne treba mi niko odgovarati na pitanje iznad, nasao sam odgovor.
DakleM (khm khm): Ko god je zivio nakon objave Kur’ana (odnosno od trenutka objave pa do danas), a nije prihvatio Islam kao svoju vjeru (citaj umro je kao Krscanin/Katolik, Ateista, Budista itd.) ide u Dzehennem bez ikakve daljnje rasprave.

DakleM (khm khm): Ko god je zivio nakon objave Kur’ana (odnosno od trenutka objave pa do danas), a nije prihvatio Islam kao svoju vjeru (citaj umro je kao Krscanin/Katolik, Ateista, Budista itd.) ide u Dzehennem bez ikakve daljnje rasprave.
- славянин
#10810 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote: Da, milostiv onome ko zasluzi....a onome ko ne zasluzi, bolje da ga nema i nije se nikad ni rodio.
- Smrcak15
#10811 Re: Ateizam vs. Religija
u dzehennem se ne ide sto se neko zove krscanin ili zidov, nego se ide zbog djela i vjerovanja.exampLe. wrote: Da pitam...da li ce krscani/katolici/jevreji u Dzehennem bez obzira na svoja djela?
otici u dzehennem ili dzennet je relativna stvar, ima situacija gdje krscani ulazi u dzennet a musliman u dzehennem, a imas situacija kada musliman ide u dzennet a krscanin u dzehenem, sve je to do vjerovanja i djela, ako budu valjani ides u dzennet ne bude li kako treba, belaj...
- Smrcak15
#10812 Re: Ateizam vs. Religija
pa i to se moze raspravljati, iako je to vecim djelom tacno, ima opet izuzetaka...a ti izezeci recim ovakav slucaj..exampLe. wrote:Ne treba mi niko odgovarati na pitanje iznad, nasao sam odgovor.
krscanin koji zivi u nekom zabacenom mjestu, nikad nije cuo za islam,a nije ni vjerovao klasicno kao krscani, da je isus Bog , nego mozda vjerovao da je poslanik, takav moze da bude stavljen na test na sudnjem danu pa tek onda zavisi kako prodje na testu da se odluci gdje ce.
- MarlboroGold
#10813 Re: Ateizam vs. Religija
De se vi više bavite svojim životom i postupcima umjesto ukazivanja šta će nekome biti na onom svijetu, a ni sami ne znate.
Bog će ovo Bog će ono... ispade da pojedinci ovdje govore u ime Boga. Šta bude bude...
Bog će ovo Bog će ono... ispade da pojedinci ovdje govore u ime Boga. Šta bude bude...
- Smrcak15
#10814 Re: Ateizam vs. Religija
славянин wrote:Smrcak15 wrote: Da, milostiv onome ko zasluzi....a onome ko ne zasluzi, bolje da ga nema i nije se nikad ni rodio.
A sad biti oholi peksin cijelog zivota i umrijeti tako i onda ocekivati boziju milost,, je poput osobe koja posadi klikere na njivu i ocekuje da mu nikne paradajz iz njih.jer ako ne vjerujes u njega onda si peksin
- inace peksin je koliko znam jedna "seljacka" rijec - pa mogu li te pitati odakle si iz BiH otisao pa se docepao kjafirske svedske... oce li ti to biti medju grijesima da si napustio bracu i otisao medju cafire
iz mostara.pa mogu li te pitati odakle si iz BiH otisao pa se docepao kjafirske svedske.
kakavu crnu bracu, o cemu ti to???oce li ti to biti medju grijesima da si napustio bracu i otisao medju cafire
ja sam balavac bio kad sam izasao iz bih tokom rata i sad ti meni ovdje o nekakavoj braci pricas aa svasta
- Smrcak15
#10815 Re: Ateizam vs. Religija
niko ne zna specificno ko ce gdje, ali se jedino moze govoriti samo na osnovu onoga sto stoji opisano u Kuranu i hadisu, pa ko ide putem koji vodi u dzennet ili dzehennem mi na osnovu toga moze pricati, a reci za nekoga da ce ovdje ili ondje , nemoguce, niko to od ljudi ne zna.MarlboroGold wrote:De se vi više bavite svojim životom i postupcima umjesto ukazivanja šta će nekome biti na onom svijetu, a ni sami ne znate.
- MarlboroGold
#10816 Re: Ateizam vs. Religija
Znam da ću završiti pod zemljom. Ostalo me ne zanima.
- Smrcak15
#10817 Re: Ateizam vs. Religija
ne zanima te ima li zivot poslije ili ne, ne zanima te hoce li ti biti sudjeno ili ne? ne zanima te hoces li biti kaznjen ili ne?MarlboroGold wrote:Znam da ću završiti pod zemljom. Ostalo me ne zanima.
a siguran sam da bi ti velika prpa bila kad bi se pocelo odvijati onako kako islam opisiva, jer evo mene kao vjernika bi prpa bila iako sam se spremao za to, a sta reci za tebe koji se ne spremas
- славянин
#10818 Re: Ateizam vs. Religija
Jel bas iz mostara ili... oko negdjeSmrcak15 wrote:
iz mostara.
kakavu crnu bracu, o cemu ti to???ne pricaj ba gluposti
ja sam balavac bio kad sam izasao iz bih tokom rata i sad ti meni ovdje o nekakavoj braci pricas aa svasta
- славянин
#10819 Re: Ateizam vs. Religija
Pa to je glavni alat vjere ... strah od kazne (naravno bez prisileSmrcak15 wrote:ne zanima te ima li zivot poslije ili ne, ne zanima te hoce li ti biti sudjeno ili ne? ne zanima te hoces li biti kaznjen ili ne?MarlboroGold wrote:Znam da ću završiti pod zemljom. Ostalo me ne zanima.
a siguran sam da bi ti velika prpa bila kad bi se pocelo odvijati onako kako islam opisiva, jer evo mene kao vjernika bi prpa bila iako sam se spremao za to, a sta reci za tebe koji se ne spremas
- MarlboroGold
#10820 Re: Ateizam vs. Religija
Nemam nikakvu prpu jer ne vjerujem u takav život nakon smrti. Kratko i jasno. Ako griješim neka sam odluči šta će sa mene raditi. Zašto bi se opterećivao? Lopta je u njegovom uglu. Ipak je on taj koji je digao ruke od čovječanstva, pa ga ne bi trebalo čuditi što su ljudi i od njega počeli dizati ruke. Ako će zbog toga završiti u džehennemu onda se za mene ne radi o biću kakvom ga vjerske knjige opisuju.Smrcak15 wrote:ne zanima te ima li zivot poslije ili ne, ne zanima te hoce li ti biti sudjeno ili ne? ne zanima te hoces li biti kaznjen ili ne?MarlboroGold wrote:Znam da ću završiti pod zemljom. Ostalo me ne zanima.
Gledam da maksimum postignem dok sam živ, a za to mi Kur'an i ostale vjerske knjige kao manuali života ne trebaju. Sposoban sam raspoznati dobro od lošeg i bez toga. Ako to ne bude dovoljno za džennet onda neka me gurne zajedno sa Adolfom i društvom.
- Smrcak15
#10821 Re: Ateizam vs. Religija
da bas iz mostara stigao u tu Svecijuславянин wrote:Jel bas iz mostara ili... oko negdjeSmrcak15 wrote:
iz mostara.
kakavu crnu bracu, o cemu ti to???ne pricaj ba gluposti
- славянин
#10822 Re: Ateizam vs. Religija
Mislim zivio si u mostaru, gradu mostaru ne opstiniSmrcak15 wrote:[
da bas iz mostara stigao u tu Sveciju
-
zposao
#10823 Re: Ateizam vs. Religija
Ne valja ti logika. Ili ne znaš značenje riječi.Smrcak15 wrote:Da, milostiv onome ko zasluzi....a onome ko ne zasluzi, bolje da ga nema i nije se nikad ni rodio.славянин wrote:Sreca da je milostiv,samilostan i tako daljeJedni će u Džennet i ne marim, drugi će u Džehennem i ne marim..."
Ne možeš nikako biti milostiv prema nekome ako je on to zaslužio. Jednostavno ne možeš. Šta će poslodavac biti "milostiv" prema radniku ako mu dadne zarađenu plaću?
Milost se i iskazuje prema onome koji je nije zaslužio. Zato se kaže pomilovanje osuđenog zatvorenika, jer nije zaslužio. Milost bi bila da poslodavac dadne veliku plaću radniku koji je nikako nije kogao zaslužiti.
I tako i Bog. Ne možeš"zaslužiti" milost. Nema toga. Ne postoji. To bi bila onda neka nagrada, to onda nije milost.
Malo te jezik hebe
- славянин
#10824 Re: Ateizam vs. Religija
Milost se ukazuje valjda onome ko je pogrijesio pa ga pomilujes, kao one u zatvoru kad dobiju pomilovanje. Ali smrletov Bog te izgleda pomiluje kada nisi kriv 
- Smrcak15
#10825 Re: Ateizam vs. Religija
славянин wrote:Pa to je glavni alat vjere ... strah od kazne (naravno bez prisileSmrcak15 wrote:ne zanima te ima li zivot poslije ili ne, ne zanima te hoce li ti biti sudjeno ili ne? ne zanima te hoces li biti kaznjen ili ne?MarlboroGold wrote:Znam da ću završiti pod zemljom. Ostalo me ne zanima.
a siguran sam da bi ti velika prpa bila kad bi se pocelo odvijati onako kako islam opisiva, jer evo mene kao vjernika bi prpa bila iako sam se spremao za to, a sta reci za tebe koji se ne spremas) tj. nepoznatog, i obecanje da ces da se kupas u cokoladnom mlijeku ako budes slusao
nije to glavni to je samo 50%, vjera je nada 50% i strah od kazne 50%...to islam uci a ne da je strah glavni alat.Pa to je glavni alat vjere .
niko ti to ne obecava, mada mozes i to dobiti ako ti je ceif, to je samo stvar sta je covjeku ceif u tom dzennet.obecanje da ces da se kupas u cokoladnom mlijeku ako budes slusao