Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
triconja

#10776 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by triconja »

Zoya wrote:
triconja wrote:
Zoya wrote:Kružne tokove sam doktorirala ali sto ja ne znam uz ulicu da se parkiram, UH :facepalm:
Ne brini nisi jedina, ni ja nisam ekspert. Ne volim se bocno parkirati nikako :lol:
Jednom su neki momci koji su me gledali da parkiram padali od smijeha :D 20 minuta sam ja pokušavala i ništa, kad doleti taj jedan i iz dva poteza ga parkira. Pa kako?!!
Tesko je to objasniti, mogu ja sastave pisati ali neces razumijeti dok sama ne "kliknes". Naime glavno je stati skoro pa paralelno sa autom (bolje je da malo zakrenes u desno) i ubaciti u rikverc i motati lijevo (ne puni) tako da si sto blize tom autu a da ga ne udaris i nakon nekog vremena naglo pocnes skretati desno (paziti da ne zapnes za ivicnjak ako ga ima) i parkiras se iz prve :lol: (eventualno drugi treci put :lol: ). Radi i za drugu stranu :thumbup:
Seawolf

#10777 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

supercali wrote: Izvini sto sam upravu
Ne mogu tvrditi niti da jesi, niti da nisi u pravu, kada nisi iznio nikakvu tvrdnju, osim one da ja nisam u pravu ... A moraš priznati da bi bilo neočekivano da ja tek tako kažem, da ti si u pravu, a ja nisam u pravu ...

Dakle, detaljno sam opisao kako ulazim u kružni tok (u zavisnosti od broja saobraćajnih traka koje ima dolazna cesta), kako vozim kroz kružni tok i kako izlazim iz kružnog toka (opet, u zavisnosti od broja saobraćajnih traka koje ima odlazna cesta). Također sam jasno naveo kada uključujem koji žmigavac i kada gasim žmigavac, kao i kada ne uključujem (lijevi) žmigavac.

Bilo je red da si napisao gdje misliš da griješim i kako ti misliš da je ispravno. Ili da ne napišes ništa. Umjesto toga, ti si samo napisao da ja radim pogrešno.

Kako vidim da ti je mrsko pisati, a s druge strane hoćeš da me upozoriš na neispravnost onoga što radim (neću biti nepristojan poput tebe, pa neću napisati da pametuješ), pomoći ću i tebi i sebi tako što ću te zamoliti da izborom a), b) ili c), odgovoriš šta je neispravno u postupcima ulaska, voženja kroz kružni tok i izlaska iz istog, onako kako sam ih ja opisao:

a) ništa od postupaka koje sam naveo i opisao nije ispravno;

b) neki postupci su ispravni, a ima ih više koji nisu ispravni i

c) svi postupci koje sam naveo i opisao kako ih izvodim su ispravni, osim toga što ne dajem lijevi žmigavac kada direktno iz lijeve saobraćajne trake dolazne ceste ulazim u unutrašnju traku kružnog toka.
mahalas505

#10778 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

supercali wrote:
lijepa u dusi wrote:Nikad niko nije bolje i ispravnije objasnio kretanje u kruznom toku od @Seawolf, ali ofc nadje se uvijek likova tipa Respe koji se jos i nerviraju zato sto je "ispalo" da ne znaju vozit, a ustvari... VEZE NEMAJU :D
Pa ocito onda ni ti nemas pojma cim ti je ispravno seawolf-ovo krretanje u kruznom
Ono sto je napisano od strane @Seawolf je tacno sto se tice voznje unutar kruznog toka po vazecim saobracajnim pravilima u BiH. Procitaj ti to jos jedno 2-3 puta, ali ovaj put sa razumjevanjem. I da fino onda objasnis koji clan iz ZOBS-a protivrijeci onome sto je @Seawolf napisao, a ne neke letimicne floskule. Sve ostalo se svodi na subjektivno tumacenje.

Treba se ipak razluciti dvije stvari, koji ljudi cesto brkaju, jedno su pravila, a drugo sta mi licno mislimo da je pravdeno i kako bi trebalo da bude. Te dvije stvari veoma cesto zavrse u koliziji.
Seawolf

#10779 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

mahalas505 wrote: ...
Treba se ipak razluciti dvije stvari, koji ljudi cesto brkaju, jedno su pravila, a drugo sta mi licno mislimo da je pravdeno i kako bi trebalo da bude. Te dvije stvari veoma cesto zavrse u koliziji.
U slučaju vožnje kroz kružni tok i priče o voženju po vanjskoj, ili unutrašnjoj saobraćajnoj traci se čak i ne radi o tome što neko misli da je nešto pravedno, nego o pukoj vozačkoj razmaženosti iz koje proizilazi da neko misli da saobraćajna traka desno od njega/nje (mada su žene puno više imune na ovaj oblik razmaženosti), mora biti slobodna, kako bi on/ona neometano i bez stresa izašli iz unutrašnje trake kružnog toka.

Ljudi, i ta vanjska saobraćajna traka se zove tako jer se po njoj kreću motorna (i druga) vozila i svako ko izlazi na desno iz unutrašnje trake kružnog toka, treba to imati na umu.
triconja

#10780 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by triconja »

Seawolf wrote:
mahalas505 wrote: ...
U slučaju vožnje kroz kružni tok i priče o voženju po vanjskoj, ili unutrašnjoj saobraćajnoj traci se čak i ne radi o tome što neko misli da je nešto pravedno, nego o pukoj vozačkoj razmaženosti iz koje proizilazi da neko misli da saobraćajna traka desno od njega/nje (mada su žene puno više imune na ovaj oblik razmaženosti), mora biti slobodna, kako bi on/ona neometano i bez stresa izašli iz unutrašnje trake kružnog toka.

Ljudi, i ta vanjska saobraćajna traka se zove tako jer se po njoj kreću motorna (i druga) vozila i svako ko izlazi na desno iz unutrašnje trake kružnog toka, treba to imati na umu.
Ma pusti, zabunio se pjano ili omaklo se omladincu (kucao poruke na mobitel) :lol:
lijepa u dusi

#10781 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by lijepa u dusi »

Jbg, nikad ne mozes znati na kojem je ulazu usao onaj koji vozi vanjskom u momentu mog iskljucivanja pa mi sijece putanju. Cini mi se, kad se izlazi na naredna dva izlaza, ulazis u kruzni u vanjsku traku i vozis vanjskom. I sad, neko mi sijece putanju i ja treba da se nerviram zbog toga?! Btw pricam o situacijama kada imam dvije izlazne trake.
supercali

#10782 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Seawolf wrote:
supercali wrote: Izvini sto sam upravu
Ne mogu tvrditi niti da jesi, niti da nisi u pravu, kada nisi iznio nikakvu tvrdnju, osim one da ja nisam u pravu ... A moraš priznati da bi bilo neočekivano da ja tek tako kažem, da ti si u pravu, a ja nisam u pravu ...

Dakle, detaljno sam opisao kako ulazim u kružni tok (u zavisnosti od broja saobraćajnih traka koje ima dolazna cesta), kako vozim kroz kružni tok i kako izlazim iz kružnog toka (opet, u zavisnosti od broja saobraćajnih traka koje ima odlazna cesta). Također sam jasno naveo kada uključujem koji žmigavac i kada gasim žmigavac, kao i kada ne uključujem (lijevi) žmigavac.

Bilo je red da si napisao gdje misliš da griješim i kako ti misliš da je ispravno. Ili da ne napišes ništa. Umjesto toga, ti si samo napisao da ja radim pogrešno.

Kako vidim da ti je mrsko pisati, a s druge strane hoćeš da me upozoriš na neispravnost onoga što radim (neću biti nepristojan poput tebe, pa neću napisati da pametuješ), pomoći ću i tebi i sebi tako što ću te zamoliti da izborom a), b) ili c), odgovoriš šta je neispravno u postupcima ulaska, voženja kroz kružni tok i izlaska iz istog, onako kako sam ih ja opisao:

c) svi postupci koje sam naveo i opisao kako ih izvodim su ispravni, osim toga što ne dajem lijevi žmigavac kada direktno iz lijeve saobraćajne trake dolazne ceste ulazim u unutrašnju traku kružnog toka.
Dobro ai zakljucio za pisanje na mobitelu sam vecinu vremena pa ne mogu da tipkam puno tj necu a od ovoga c je ono sto je tvoj problem
Znaci zmigavci generalno kod raje su problem
U samom kruznom manje vise nema toliko problema kod raje osim sto ne koriste unutrasnju
supercali

#10783 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

mahalas505 wrote:
supercali wrote:
lijepa u dusi wrote:Nikad niko nije bolje i ispravnije objasnio kretanje u kruznom toku od @Seawolf, ali ofc nadje se uvijek likova tipa Respe koji se jos i nerviraju zato sto je "ispalo" da ne znaju vozit, a ustvari... VEZE NEMAJU :D
Pa ocito onda ni ti nemas pojma cim ti je ispravno seawolf-ovo krretanje u kruznom
Ono sto je napisano od strane @Seawolf je tacno sto se tice voznje unutar kruznog toka po vazecim saobracajnim pravilima u BiH. Procitaj ti to jos jedno 2-3 puta, ali ovaj put sa razumjevanjem. I da fino onda objasnis koji clan iz ZOBS-a protivrijeci onome sto je @Seawolf napisao, a ne neke letimicne floskule. Sve ostalo se svodi na subjektivno tumacenje.

Po zobsu moramo koristiti zmigavce a on ih ne koristi i pise da se ne trebaju koristiti da bi zatim u jednom postu naveo da moramo pratiti 3 pravila a jedno od njih koristenje zmigavaca
Znaci nema tu sta mi mislimo jel pravedno il nije nego sve po zobsu
Seawolf

#10784 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

supercali wrote:
Seawolf wrote: Ne mogu tvrditi niti da jesi, niti da nisi u pravu, kada nisi iznio nikakvu tvrdnju, osim one da ja nisam u pravu ... A moraš priznati da bi bilo neočekivano da ja tek tako kažem, da ti si u pravu, a ja nisam u pravu ...

Dobro ai zakljucio za pisanje na mobitelu sam vecinu vremena pa ne mogu da tipkam puno tj necu a od ovoga c je ono sto je tvoj problem
Znaci zmigavci generalno kod raje su problem
U samom kruznom manje vise nema toliko problema kod raje osim sto ne koriste unutrasnju
I ja sam sve jučerašnje i današnje postove napisao na mobitelu.

Dakle, ti tvrdiš da kada npr. vozim lijevom trakom ulicom Kurta Schorka u smjeru od Wise do kružnog toga Briješće (a uvijek vozim lijevom trakom, kako bih olakšao život i onima što izlaze od pumpe GP i sebi) i uključujem se direktno u unutrašnju traku kružnog toka (presjecajući pri tome vanjsku traku kružnog toka), prije toga moram (ili trebam) dati lijevi žmigavac.

Ja tvrdim da niti moram niti trebam.
supercali

#10785 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Pa tebi ako se tipka tipkaj meni se ne tipka toliko
Sto se tice zmigavca i trebas i moras jer ides u unutrasnju traku i presjecas vanjsku i zbog auta pored sebe u desnoj traci i zbog auta koja dolaze sa lijeve strane i vanjskom i unutrasnjom trakom
lijepa u dusi

#10786 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by lijepa u dusi »

@Seawolf, moras ba dati zmigavac, nauci vise, joj jesi neki :lol:
Seawolf

#10787 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

lijepa u dusi wrote:@Seawolf, moras ba dati zmigavac, nauci vise, joj jesi neki :lol:
Ne bih dao žmigavac prilikom ulaska u kružni tok, ni za šta na svijetu ...

Ovima što mi dolaze sa lijeve strane, krećući se vanjskom i/ili unutrašnjom trakom kružnog toga, morali bi saljevati stravu, kada bi vidjeli mene sa uključenim lijevim žmigavcem ... skontali bi da sam se krenuo zabiti frontalno u njih.

A tek je besmisleno da to radim zbog one/onoga koji ulazi istovremeno sa mnom u kružni tok, krećući se iz desne trake u vanjsku traku kružnog toka ... isto kao da ona/on vide moj lijevi žmigavac.
lijepa u dusi

#10788 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by lijepa u dusi »

Seawolf wrote:
lijepa u dusi wrote:@Seawolf, moras ba dati zmigavac, nauci vise, joj jesi neki :lol:
Ne bih dao žmigavac prilikom ulaska u kružni tok, ni za šta na svijetu ...

Ovima što mi dolaze sa lijeve strane, krećući se vanjskom i/ili unutrašnjom trakom kružnog toga, morali bi saljevati stravu, kada bi vidjeli mene sa uključenim lijevim žmigavcem ... skontali bi da sam se krenuo zabiti frontalno u njih.

A tek je besmisleno da to radim zbog one/onoga koji ulazi istovremeno sa mnom u kružni tok, krećući se iz desne trake u vanjsku traku kružnog toka ... isto kao da ona/on vide moj lijevi žmigavac.
Nek Respo metne na auto veliko slovo R, da ga prepoznajemo svi po gradu... Kad ga vidim upalicu i sva 4, samo radi njegovog hatera i da mu dusa bude na mjestu :D
Seawolf

#10789 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

lijepa u dusi wrote: Nek Respo metne na auto veliko slovo R, da ga prepoznajemo svi po gradu... Kad ga vidim upalicu i sva 4, samo radi njegovog hatera i da mu dusa bude na mjestu :D
Mislim da on ima dovoljno upadljiv automobil, tako da mu nije potrebno dodatno obilježavanje.
animals

#10790 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by animals »

Problemi sa zmiganjem..
jedni bi zmigali, a drugi ne bi..
nema gori vozaca od oni koji skrecu a ne pale zmigavac..
i to naglo.zmigavac se svugdje pali, osim kad ulazis u kruzni tok..
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#10791 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

Ispade kruzni, najveci problem u nasoj nam lijepoj Bih?! :D :D :D :D :D :D :D :D
Seawolf

#10792 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

konektovan wrote:Ispade kruzni, najveci problem u nasoj nam lijepoj Bih?! :D :D :D :D :D :D :D :D
Usaglasili smo osnovna načela ... ostalo je samo još poliranje završnih detalja.
animals

#10793 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by animals »

konektovan wrote:Ispade kruzni, najveci problem u nasoj nam lijepoj Bih?! :D :D :D :D :D :D :D :D
Pa u cijeloj BIH, imas pet kruzni tokova i rest je ono kobejagi kruzni tok..
Spear

#10794 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Spear »

E i ovo prvi put da vidim...

Glavna prema gradu, stoji nas 4-5 u traci za skretanje lijevo prema autobuskoj tamo kod muzeja. I sad auto ispred mene je ostavilo onako malo vise prostora sa autom ispred. lola iz trake pored nas se samo ubaci u taj prostor onako ukoso uleti i ostade tako :-D
A nije to bila ono neka spica mic po mic pa mogu li se ja ubaciti vec normalan saobracaj i lik samo fljus na kocnicu i uleti :-)
mahalas505

#10795 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

supercali wrote: Po zobsu moramo koristiti zmigavce a on ih ne koristi i pise da se ne trebaju koristiti da bi zatim u jednom postu naveo da moramo pratiti 3 pravila a jedno od njih koristenje zmigavaca
Kako se zove radnja prilikom ulaska u kruzni tok i to u unutrasnju traku kruznog toka?

Da li ima razlike u radnji koja se obavlja prilikom ulaska u unutrasnju ili vanjsku traku kruznog toka?
Last edited by mahalas505 on 17/06/2017 12:47, edited 1 time in total.
supercali

#10796 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

mahalas505 wrote:
supercali wrote: Po zobsu moramo koristiti zmigavce a on ih ne koristi i pise da se ne trebaju koristiti da bi zatim u jednom postu naveo da moramo pratiti 3 pravila a jedno od njih koristenje zmigavaca
Kako se zove ta radnja prilikom ulaska u kruzni tok i to u unutrasnju traku kruznog toka?

Da li ima razlike u radnji koja se obavlja prilikom ulaska u unutrasnju ili vanjsku traku kruznog toka?
Prestrojavanje
Naravno da ima u vanjsku ulazis u blizu traku i potreban je desni zmigavac posebno ako izlazimo na prvom iskljucenju
U unutrasnju ulazis preko vanjske i naravno da je potreban lijevi zmigavac
orinoco

#10797 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by orinoco »

Mjesecima se ovdje vodi rasprava o pravilnom saobraćaju u kružnim tokovima. Očito je da su instruktori auto-škola loše obučili mnoge vozače, ili ni instruktori ne poznaju pravila kružnog toka.

A danas, za dobijanje prava na obučavanje novih vozača, na prava na auto-škole, izgleda treba samo malo vremena i volje :(
mahalas505

#10798 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

supercali wrote:
mahalas505 wrote:
Kako se zove ta radnja prilikom ulaska u kruzni tok i to u unutrasnju traku kruznog toka?

Prestrojavanje
Naravno da ima u vanjsku ulazis u blizu traku i potreban je desni zmigavac posebno ako izlazimo na prvom iskljucenju
U unutrasnju ulazis preko vanjske i naravno da je potreban lijevi zmigavac
Po tvom rezonovanju kad se ukljucujem npr. iz pravca doma zdravlja na malti na glavnu saobracajnicu i hocu u krajnju lijevu,trebam dati lijevi zmigavac iako je obavezni pravac na desno?
supercali

#10799 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

mahalas505 wrote:
Po tvom rezonovanju kad se ukljucujem npr. iz pravca doma zdravlja na malti na glavnu saobracajnicu i hocu u krajnju lijevu,trebam dati lijevi zmigavac iako je obavezni pravac na desno?
Po mom rezonovanju ti bi tu platio kaznu jer si prosao kroz zabranu i ne treba ti ni jedan zmigavac za taj primjer
A ako vec dajes takav primjer da treba ti lijevi za krajnju lijevu kao kad se iskljucujes sa benzinske recimo
Last edited by supercali on 17/06/2017 13:02, edited 1 time in total.
hellhammer

#10800 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hellhammer »

koliko se raspravlja o kruznom kao da je nuklearna fizika. drzite se ovih pravila i nece biti problema
https://www.adac.de/infotestrat/adac-im ... egeln.aspx
Post Reply