Tesko je to objasniti, mogu ja sastave pisati ali neces razumijeti dok sama ne "kliknes". Naime glavno je stati skoro pa paralelno sa autom (bolje je da malo zakrenes u desno) i ubaciti u rikverc i motati lijevo (ne puni) tako da si sto blize tom autu a da ga ne udaris i nakon nekog vremena naglo pocnes skretati desno (paziti da ne zapnes za ivicnjak ako ga ima) i parkiras se iz prveZoya wrote:Jednom su neki momci koji su me gledali da parkiram padali od smijehatriconja wrote:Ne brini nisi jedina, ni ja nisam ekspert. Ne volim se bocno parkirati nikakoZoya wrote:Kružne tokove sam doktorirala ali sto ja ne znam uz ulicu da se parkiram, UH20 minuta sam ja pokušavala i ništa, kad doleti taj jedan i iz dva poteza ga parkira. Pa kako?!!
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- triconja
#10776 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
Seawolf
#10777 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne mogu tvrditi niti da jesi, niti da nisi u pravu, kada nisi iznio nikakvu tvrdnju, osim one da ja nisam u pravu ... A moraš priznati da bi bilo neočekivano da ja tek tako kažem, da ti si u pravu, a ja nisam u pravu ...supercali wrote: Izvini sto sam upravu
Dakle, detaljno sam opisao kako ulazim u kružni tok (u zavisnosti od broja saobraćajnih traka koje ima dolazna cesta), kako vozim kroz kružni tok i kako izlazim iz kružnog toka (opet, u zavisnosti od broja saobraćajnih traka koje ima odlazna cesta). Također sam jasno naveo kada uključujem koji žmigavac i kada gasim žmigavac, kao i kada ne uključujem (lijevi) žmigavac.
Bilo je red da si napisao gdje misliš da griješim i kako ti misliš da je ispravno. Ili da ne napišes ništa. Umjesto toga, ti si samo napisao da ja radim pogrešno.
Kako vidim da ti je mrsko pisati, a s druge strane hoćeš da me upozoriš na neispravnost onoga što radim (neću biti nepristojan poput tebe, pa neću napisati da pametuješ), pomoći ću i tebi i sebi tako što ću te zamoliti da izborom a), b) ili c), odgovoriš šta je neispravno u postupcima ulaska, voženja kroz kružni tok i izlaska iz istog, onako kako sam ih ja opisao:
a) ništa od postupaka koje sam naveo i opisao nije ispravno;
b) neki postupci su ispravni, a ima ih više koji nisu ispravni i
c) svi postupci koje sam naveo i opisao kako ih izvodim su ispravni, osim toga što ne dajem lijevi žmigavac kada direktno iz lijeve saobraćajne trake dolazne ceste ulazim u unutrašnju traku kružnog toka.
-
mahalas505
#10778 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ono sto je napisano od strane @Seawolf je tacno sto se tice voznje unutar kruznog toka po vazecim saobracajnim pravilima u BiH. Procitaj ti to jos jedno 2-3 puta, ali ovaj put sa razumjevanjem. I da fino onda objasnis koji clan iz ZOBS-a protivrijeci onome sto je @Seawolf napisao, a ne neke letimicne floskule. Sve ostalo se svodi na subjektivno tumacenje.supercali wrote:Pa ocito onda ni ti nemas pojma cim ti je ispravno seawolf-ovo krretanje u kruznomlijepa u dusi wrote:Nikad niko nije bolje i ispravnije objasnio kretanje u kruznom toku od @Seawolf, ali ofc nadje se uvijek likova tipa Respe koji se jos i nerviraju zato sto je "ispalo" da ne znaju vozit, a ustvari... VEZE NEMAJU
Treba se ipak razluciti dvije stvari, koji ljudi cesto brkaju, jedno su pravila, a drugo sta mi licno mislimo da je pravdeno i kako bi trebalo da bude. Te dvije stvari veoma cesto zavrse u koliziji.
-
Seawolf
#10779 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U slučaju vožnje kroz kružni tok i priče o voženju po vanjskoj, ili unutrašnjoj saobraćajnoj traci se čak i ne radi o tome što neko misli da je nešto pravedno, nego o pukoj vozačkoj razmaženosti iz koje proizilazi da neko misli da saobraćajna traka desno od njega/nje (mada su žene puno više imune na ovaj oblik razmaženosti), mora biti slobodna, kako bi on/ona neometano i bez stresa izašli iz unutrašnje trake kružnog toka.mahalas505 wrote: ...
Treba se ipak razluciti dvije stvari, koji ljudi cesto brkaju, jedno su pravila, a drugo sta mi licno mislimo da je pravdeno i kako bi trebalo da bude. Te dvije stvari veoma cesto zavrse u koliziji.
Ljudi, i ta vanjska saobraćajna traka se zove tako jer se po njoj kreću motorna (i druga) vozila i svako ko izlazi na desno iz unutrašnje trake kružnog toka, treba to imati na umu.
- triconja
#10780 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma pusti, zabunio se pjano ili omaklo se omladincu (kucao poruke na mobitel)Seawolf wrote:U slučaju vožnje kroz kružni tok i priče o voženju po vanjskoj, ili unutrašnjoj saobraćajnoj traci se čak i ne radi o tome što neko misli da je nešto pravedno, nego o pukoj vozačkoj razmaženosti iz koje proizilazi da neko misli da saobraćajna traka desno od njega/nje (mada su žene puno više imune na ovaj oblik razmaženosti), mora biti slobodna, kako bi on/ona neometano i bez stresa izašli iz unutrašnje trake kružnog toka.mahalas505 wrote: ...
Ljudi, i ta vanjska saobraćajna traka se zove tako jer se po njoj kreću motorna (i druga) vozila i svako ko izlazi na desno iz unutrašnje trake kružnog toka, treba to imati na umu.
-
lijepa u dusi
#10781 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jbg, nikad ne mozes znati na kojem je ulazu usao onaj koji vozi vanjskom u momentu mog iskljucivanja pa mi sijece putanju. Cini mi se, kad se izlazi na naredna dva izlaza, ulazis u kruzni u vanjsku traku i vozis vanjskom. I sad, neko mi sijece putanju i ja treba da se nerviram zbog toga?! Btw pricam o situacijama kada imam dvije izlazne trake.
- supercali
#10782 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dobro ai zakljucio za pisanje na mobitelu sam vecinu vremena pa ne mogu da tipkam puno tj necu a od ovoga c je ono sto je tvoj problemSeawolf wrote:Ne mogu tvrditi niti da jesi, niti da nisi u pravu, kada nisi iznio nikakvu tvrdnju, osim one da ja nisam u pravu ... A moraš priznati da bi bilo neočekivano da ja tek tako kažem, da ti si u pravu, a ja nisam u pravu ...supercali wrote: Izvini sto sam upravu
Dakle, detaljno sam opisao kako ulazim u kružni tok (u zavisnosti od broja saobraćajnih traka koje ima dolazna cesta), kako vozim kroz kružni tok i kako izlazim iz kružnog toka (opet, u zavisnosti od broja saobraćajnih traka koje ima odlazna cesta). Također sam jasno naveo kada uključujem koji žmigavac i kada gasim žmigavac, kao i kada ne uključujem (lijevi) žmigavac.
Bilo je red da si napisao gdje misliš da griješim i kako ti misliš da je ispravno. Ili da ne napišes ništa. Umjesto toga, ti si samo napisao da ja radim pogrešno.
Kako vidim da ti je mrsko pisati, a s druge strane hoćeš da me upozoriš na neispravnost onoga što radim (neću biti nepristojan poput tebe, pa neću napisati da pametuješ), pomoći ću i tebi i sebi tako što ću te zamoliti da izborom a), b) ili c), odgovoriš šta je neispravno u postupcima ulaska, voženja kroz kružni tok i izlaska iz istog, onako kako sam ih ja opisao:
c) svi postupci koje sam naveo i opisao kako ih izvodim su ispravni, osim toga što ne dajem lijevi žmigavac kada direktno iz lijeve saobraćajne trake dolazne ceste ulazim u unutrašnju traku kružnog toka.
Znaci zmigavci generalno kod raje su problem
U samom kruznom manje vise nema toliko problema kod raje osim sto ne koriste unutrasnju
- supercali
#10783 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Po zobsu moramo koristiti zmigavce a on ih ne koristi i pise da se ne trebaju koristiti da bi zatim u jednom postu naveo da moramo pratiti 3 pravila a jedno od njih koristenje zmigavacamahalas505 wrote:Ono sto je napisano od strane @Seawolf je tacno sto se tice voznje unutar kruznog toka po vazecim saobracajnim pravilima u BiH. Procitaj ti to jos jedno 2-3 puta, ali ovaj put sa razumjevanjem. I da fino onda objasnis koji clan iz ZOBS-a protivrijeci onome sto je @Seawolf napisao, a ne neke letimicne floskule. Sve ostalo se svodi na subjektivno tumacenje.supercali wrote:Pa ocito onda ni ti nemas pojma cim ti je ispravno seawolf-ovo krretanje u kruznomlijepa u dusi wrote:Nikad niko nije bolje i ispravnije objasnio kretanje u kruznom toku od @Seawolf, ali ofc nadje se uvijek likova tipa Respe koji se jos i nerviraju zato sto je "ispalo" da ne znaju vozit, a ustvari... VEZE NEMAJU
Znaci nema tu sta mi mislimo jel pravedno il nije nego sve po zobsu
-
Seawolf
#10784 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
I ja sam sve jučerašnje i današnje postove napisao na mobitelu.supercali wrote:Dobro ai zakljucio za pisanje na mobitelu sam vecinu vremena pa ne mogu da tipkam puno tj necu a od ovoga c je ono sto je tvoj problemSeawolf wrote: Ne mogu tvrditi niti da jesi, niti da nisi u pravu, kada nisi iznio nikakvu tvrdnju, osim one da ja nisam u pravu ... A moraš priznati da bi bilo neočekivano da ja tek tako kažem, da ti si u pravu, a ja nisam u pravu ...
Znaci zmigavci generalno kod raje su problem
U samom kruznom manje vise nema toliko problema kod raje osim sto ne koriste unutrasnju
Dakle, ti tvrdiš da kada npr. vozim lijevom trakom ulicom Kurta Schorka u smjeru od Wise do kružnog toga Briješće (a uvijek vozim lijevom trakom, kako bih olakšao život i onima što izlaze od pumpe GP i sebi) i uključujem se direktno u unutrašnju traku kružnog toka (presjecajući pri tome vanjsku traku kružnog toka), prije toga moram (ili trebam) dati lijevi žmigavac.
Ja tvrdim da niti moram niti trebam.
- supercali
#10785 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa tebi ako se tipka tipkaj meni se ne tipka toliko
Sto se tice zmigavca i trebas i moras jer ides u unutrasnju traku i presjecas vanjsku i zbog auta pored sebe u desnoj traci i zbog auta koja dolaze sa lijeve strane i vanjskom i unutrasnjom trakom
Sto se tice zmigavca i trebas i moras jer ides u unutrasnju traku i presjecas vanjsku i zbog auta pored sebe u desnoj traci i zbog auta koja dolaze sa lijeve strane i vanjskom i unutrasnjom trakom
-
lijepa u dusi
#10786 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@Seawolf, moras ba dati zmigavac, nauci vise, joj jesi neki 
-
Seawolf
#10787 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne bih dao žmigavac prilikom ulaska u kružni tok, ni za šta na svijetu ...lijepa u dusi wrote:@Seawolf, moras ba dati zmigavac, nauci vise, joj jesi neki
Ovima što mi dolaze sa lijeve strane, krećući se vanjskom i/ili unutrašnjom trakom kružnog toga, morali bi saljevati stravu, kada bi vidjeli mene sa uključenim lijevim žmigavcem ... skontali bi da sam se krenuo zabiti frontalno u njih.
A tek je besmisleno da to radim zbog one/onoga koji ulazi istovremeno sa mnom u kružni tok, krećući se iz desne trake u vanjsku traku kružnog toka ... isto kao da ona/on vide moj lijevi žmigavac.
-
lijepa u dusi
#10788 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nek Respo metne na auto veliko slovo R, da ga prepoznajemo svi po gradu... Kad ga vidim upalicu i sva 4, samo radi njegovog hatera i da mu dusa bude na mjestuSeawolf wrote:Ne bih dao žmigavac prilikom ulaska u kružni tok, ni za šta na svijetu ...lijepa u dusi wrote:@Seawolf, moras ba dati zmigavac, nauci vise, joj jesi neki
Ovima što mi dolaze sa lijeve strane, krećući se vanjskom i/ili unutrašnjom trakom kružnog toga, morali bi saljevati stravu, kada bi vidjeli mene sa uključenim lijevim žmigavcem ... skontali bi da sam se krenuo zabiti frontalno u njih.
A tek je besmisleno da to radim zbog one/onoga koji ulazi istovremeno sa mnom u kružni tok, krećući se iz desne trake u vanjsku traku kružnog toka ... isto kao da ona/on vide moj lijevi žmigavac.
-
Seawolf
#10789 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mislim da on ima dovoljno upadljiv automobil, tako da mu nije potrebno dodatno obilježavanje.lijepa u dusi wrote: Nek Respo metne na auto veliko slovo R, da ga prepoznajemo svi po gradu... Kad ga vidim upalicu i sva 4, samo radi njegovog hatera i da mu dusa bude na mjestu
- animals
#10790 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Problemi sa zmiganjem..
jedni bi zmigali, a drugi ne bi..
nema gori vozaca od oni koji skrecu a ne pale zmigavac..
i to naglo.zmigavac se svugdje pali, osim kad ulazis u kruzni tok..
jedni bi zmigali, a drugi ne bi..
nema gori vozaca od oni koji skrecu a ne pale zmigavac..
i to naglo.zmigavac se svugdje pali, osim kad ulazis u kruzni tok..
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10791 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ispade kruzni, najveci problem u nasoj nam lijepoj Bih?!

-
Seawolf
#10792 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Usaglasili smo osnovna načela ... ostalo je samo još poliranje završnih detalja.konektovan wrote:Ispade kruzni, najveci problem u nasoj nam lijepoj Bih?!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- animals
#10793 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa u cijeloj BIH, imas pet kruzni tokova i rest je ono kobejagi kruzni tok..konektovan wrote:Ispade kruzni, najveci problem u nasoj nam lijepoj Bih?!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Spear
#10794 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E i ovo prvi put da vidim...
Glavna prema gradu, stoji nas 4-5 u traci za skretanje lijevo prema autobuskoj tamo kod muzeja. I sad auto ispred mene je ostavilo onako malo vise prostora sa autom ispred. lola iz trake pored nas se samo ubaci u taj prostor onako ukoso uleti i ostade tako
A nije to bila ono neka spica mic po mic pa mogu li se ja ubaciti vec normalan saobracaj i lik samo fljus na kocnicu i uleti
Glavna prema gradu, stoji nas 4-5 u traci za skretanje lijevo prema autobuskoj tamo kod muzeja. I sad auto ispred mene je ostavilo onako malo vise prostora sa autom ispred. lola iz trake pored nas se samo ubaci u taj prostor onako ukoso uleti i ostade tako
A nije to bila ono neka spica mic po mic pa mogu li se ja ubaciti vec normalan saobracaj i lik samo fljus na kocnicu i uleti
-
mahalas505
#10795 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako se zove radnja prilikom ulaska u kruzni tok i to u unutrasnju traku kruznog toka?supercali wrote: Po zobsu moramo koristiti zmigavce a on ih ne koristi i pise da se ne trebaju koristiti da bi zatim u jednom postu naveo da moramo pratiti 3 pravila a jedno od njih koristenje zmigavaca
Da li ima razlike u radnji koja se obavlja prilikom ulaska u unutrasnju ili vanjsku traku kruznog toka?
Last edited by mahalas505 on 17/06/2017 12:47, edited 1 time in total.
- supercali
#10796 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Prestrojavanjemahalas505 wrote:Kako se zove ta radnja prilikom ulaska u kruzni tok i to u unutrasnju traku kruznog toka?supercali wrote: Po zobsu moramo koristiti zmigavce a on ih ne koristi i pise da se ne trebaju koristiti da bi zatim u jednom postu naveo da moramo pratiti 3 pravila a jedno od njih koristenje zmigavaca
Da li ima razlike u radnji koja se obavlja prilikom ulaska u unutrasnju ili vanjsku traku kruznog toka?
Naravno da ima u vanjsku ulazis u blizu traku i potreban je desni zmigavac posebno ako izlazimo na prvom iskljucenju
U unutrasnju ulazis preko vanjske i naravno da je potreban lijevi zmigavac
- orinoco
#10797 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mjesecima se ovdje vodi rasprava o pravilnom saobraćaju u kružnim tokovima. Očito je da su instruktori auto-škola loše obučili mnoge vozače, ili ni instruktori ne poznaju pravila kružnog toka.
A danas, za dobijanje prava na obučavanje novih vozača, na prava na auto-škole, izgleda treba samo malo vremena i volje
A danas, za dobijanje prava na obučavanje novih vozača, na prava na auto-škole, izgleda treba samo malo vremena i volje
-
mahalas505
#10798 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Po tvom rezonovanju kad se ukljucujem npr. iz pravca doma zdravlja na malti na glavnu saobracajnicu i hocu u krajnju lijevu,trebam dati lijevi zmigavac iako je obavezni pravac na desno?supercali wrote:Prestrojavanjemahalas505 wrote:Kako se zove ta radnja prilikom ulaska u kruzni tok i to u unutrasnju traku kruznog toka?supercali wrote: Po zobsu moramo koristiti zmigavce a on ih ne koristi i pise da se ne trebaju koristiti da bi zatim u jednom postu naveo da moramo pratiti 3 pravila a jedno od njih koristenje zmigavaca
Naravno da ima u vanjsku ulazis u blizu traku i potreban je desni zmigavac posebno ako izlazimo na prvom iskljucenju
U unutrasnju ulazis preko vanjske i naravno da je potreban lijevi zmigavac
- supercali
#10799 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Po mom rezonovanju ti bi tu platio kaznu jer si prosao kroz zabranu i ne treba ti ni jedan zmigavac za taj primjermahalas505 wrote:
Po tvom rezonovanju kad se ukljucujem npr. iz pravca doma zdravlja na malti na glavnu saobracajnicu i hocu u krajnju lijevu,trebam dati lijevi zmigavac iako je obavezni pravac na desno?
A ako vec dajes takav primjer da treba ti lijevi za krajnju lijevu kao kad se iskljucujes sa benzinske recimo
Last edited by supercali on 17/06/2017 13:02, edited 1 time in total.
- hellhammer
#10800 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
koliko se raspravlja o kruznom kao da je nuklearna fizika. drzite se ovih pravila i nece biti problema
https://www.adac.de/infotestrat/adac-im ... egeln.aspx
https://www.adac.de/infotestrat/adac-im ... egeln.aspx