Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#10776 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Boriš se za svoja prava i tačka. U Sarajevu prava nemaju ni Sarajlije, tj. Sarajevo se ne odnosi prema sebi kako bi trebalo, a kamoli prema drugima.

Jedino Banja Luka ima taj sindrom kapitalcentrizma, gdje je u prvom planu glavni grad, ostalo ko jebe.

U Africi glavni gradovi izgledaju ko prosječne evropske metropole, ali sve dalje ni na šta ne liči. Sarajevo izgleda ispodprosječno kada su glavni gradovi u pitanju.

Grad ko grad i sve što se veže za njega je ljepše nego što će Tuzla ikada biti, ali prateća infrasturktura je smiješna.

Svako se bori za svoja prava, tako i mi u Tešnju, ovi u Gradčcu, Banovićima, Laktašima, Bijeljini, Kreševu ...

Bitno je imati prave predstavnike, ništa ne dolazi na tanjiru. Sistem dajte nam, mi smo veliki grad, ne prolazi, sam sebi izboriš svoje pravo.

Ucjenjueš, blokiraš, osporavaš, tražiš. I ja bih volio da to ide kako treba, ali nikad ne zaboravim gdje smo.
Moze se to objasniti u manje rijeci: Bitno je imati prave predstavnike iz prave stranke, a ta stranka u Tuzli nikad nije dobila izbore, niti ce.

Dzaba im sve. Taman da uzoru i ove Titine puteve sto imamo, Tuzla nikad nece glasati za SDA i nece prodavati obraz za kilometar asfalta.
jao_situacije

#10777 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

Alfons Kauders wrote:
So What! wrote:
Boriš se za svoja prava i tačka. U Sarajevu prava nemaju ni Sarajlije, tj. Sarajevo se ne odnosi prema sebi kako bi trebalo, a kamoli prema drugima.

Jedino Banja Luka ima taj sindrom kapitalcentrizma, gdje je u prvom planu glavni grad, ostalo ko jebe.

U Africi glavni gradovi izgledaju ko prosječne evropske metropole, ali sve dalje ni na šta ne liči. Sarajevo izgleda ispodprosječno kada su glavni gradovi u pitanju.

Grad ko grad i sve što se veže za njega je ljepše nego što će Tuzla ikada biti, ali prateća infrasturktura je smiješna.

Svako se bori za svoja prava, tako i mi u Tešnju, ovi u Gradčcu, Banovićima, Laktašima, Bijeljini, Kreševu ...

Bitno je imati prave predstavnike, ništa ne dolazi na tanjiru. Sistem dajte nam, mi smo veliki grad, ne prolazi, sam sebi izboriš svoje pravo.

Ucjenjueš, blokiraš, osporavaš, tražiš. I ja bih volio da to ide kako treba, ali nikad ne zaboravim gdje smo.
Moze se to objasniti u manje rijeci: Bitno je imati prave predstavnike iz prave stranke, a ta stranka u Tuzli nikad nije dobila izbore, niti ce.

Dzaba im sve. Taman da uzoru i ove Titine puteve sto imamo, Tuzla nikad nece glasati za SDA i nece prodavati obraz za kilometar asfalta.
pa sdp je bio u prošlom mandatu i opet nisu ništa napravili za tuzlu koja glasa za sdp
Alfons Kauders

#10778 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

jao_situacije wrote: pa sdp je bio u prošlom mandatu i opet nisu ništa napravili za tuzlu koja glasa za sdp
Poceli raditi Karaulu, a onda dosli SDA i SBB, tako da jos nije gotova.

Ali eto, pravimo se ludi i pricajmo da je sve to isto. :)
jao_situacije

#10779 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

Alfons Kauders wrote:
jao_situacije wrote: pa sdp je bio u prošlom mandatu i opet nisu ništa napravili za tuzlu koja glasa za sdp
Poceli raditi Karaulu, a onda dosli SDA i SBB, tako da jos nije gotova.

Ali eto, pravimo se ludi i pricajmo da je sve to isto. :)
pa kolika je ta karaula kad je ne mogu napraviti za 3+ godina mandata, mogli su sve ostalo stopirati staviti tk kao prioritet u cestama fbih, naći 100 miliona i gotovo
pitanje je, zašto nisu to uradili
Drvosjeca iz Dejcica

#10780 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

jao_situacije wrote:ja ne kontam zašto je potreban autoput sarajevo tuzla
Iz više razloga a evo par njih.

1. Dva najmnogoljudnija kantona u BiH
2. Ekonomski gledano dva kantona među najjačimu BiH
3. Promet roba i putnika dovoljno govori da je postojeća cesta svojim gabaritima premala i opasna
4. Aerodrom Tuzla postaje sve ozbiljniji pa tako utiče i na protem putnika i roba između Tuzle i Sarajeva i ostalih gradova

Eto ne mora biti autocesta punog profila ja bih bio zadovoljan nekom vrstom brze ceste sa tri trake, po jedna u oba smijera i treća za preticanje naizmjenično svaka 2-3 km. Ima dosta takvih cesta po Njemačkoj.
jao_situacije

#10781 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
jao_situacije wrote:ja ne kontam zašto je potreban autoput sarajevo tuzla
Iz više razloga a evo par njih.

1. Dva najmnogoljudnija kantona u BiH
2. Ekonomski gledano dva kantona među najjačimu BiH
3. Promet roba i putnika dovoljno govori da je postojeća cesta svojim gabaritima premala i opasna
4. Aerodrom Tuzla postaje sve ozbiljniji pa tako utiče i na protem putnika i roba između Tuzle i Sarajeva i ostalih gradova

Eto ne mora biti autocesta punog profila ja bih bio zadovoljan nekom vrstom brze ceste sa tri trake, po jedna u oba smijera i treća za preticanje naizmjenično svaka 2-3 km. Ima dosta takvih cesta po Njemačkoj.
nikakve računice i opravdanosti tu nema
kurty

#10782 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

@So_what, na koju treću mislis???
Alfons Kauders

#10783 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Znaci, nema ekonomske opravdanosti da za modernizaciju M18, recimo uz trosak od 200 miliona, kako bi kvalitetnije povezali dva najveca kantona u drzavi, napravili par tunela i desetak kilometara trake za preticanje...

Ali zato ima da se uradi obilaznica oko Livna. :D Ona je ekonomski opravdana, bez sumnje. :D Kao i sve dionice autoputa koje ko fol radimo... Ono u Posavini mi se cini narocito ekonomski opravdano :D
doktor78

#10784 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Ja nisam imao predstave o tome koliko ljudi iz TK radi u Sarajevu do proslog petka: od Olova do Zivinica neprekinuta kolona u vecernjim satima, krenuli ljudi kuci za vikend :D
Drvosjeca iz Dejcica

#10785 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Alfons Kauders wrote:Znaci, nema ekonomske opravdanosti da za modernizaciju M18, recimo uz trosak od 200 miliona, kako bi kvalitetnije povezali dva najveca kantona u drzavi, napravili par tunela i desetak kilometara trake za preticanje...

Ali zato ima da se uradi obilaznica oko Livna. :D Ona je ekonomski opravdana, bez sumnje. :D Kao i sve dionice autoputa koje ko fol radimo... Ono u Posavini mi se cini narocito ekonomski opravdano :D
Ili onu cestu Novi Travnik-Žepče. :oops: Pa jbt. kakva je tu ekonomska opravdanost? Naravno da ima ekonomske opravdanosti brzom cestom povezati dva najmnogoljudnija i ekonomski među najjačim kantonima i ja kao neko ko živi 40+ gopdina u Sarajevu navijam za to jer gledam sliku iz cijele perspektive a ne samo lokal-mahalsko-patriotski kako to SDA radi.
Alfons Kauders

#10786 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Alfons Kauders wrote:Znaci, nema ekonomske opravdanosti da za modernizaciju M18, recimo uz trosak od 200 miliona, kako bi kvalitetnije povezali dva najveca kantona u drzavi, napravili par tunela i desetak kilometara trake za preticanje...

Ili onu cestu Novi Travnik-Žepče. :oops: Pa jbt. kakva je tu ekonomska opravdanost? Naravno da ima ekonomske opravdanosti brzom cestom povezati dva najmnogoljudnija i ekonomski među najjačim kantonima i ja kao neko ko živi 40+ gopdina u Sarajevu navijam za to jer gledam sliku iz cijele perspektive a ne samo lokal-mahalsko-patriotski kako to SDA radi.
Ja iz Tuzle navijam da se radi Lasva, i pored nasih puteva. Ali ne radi se ni ona. Zapravo, ne radi se nista. :D

Uglavnom, eto rece kolega da nema ekonomske opravdanosti da se gradi za Tuzlu... Jer je u pogresnom smjeru... Naime, pravi smjer je kad iz Tuzle idu pare, a gradi se drugdje. Kad u Tuzlu treba dio tih para, onda nike "ekonomski opravdano" popravljati put izmedju Tuzle i Sarajeva.
Matzan

#10787 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Autoput, koliko god mi to na ovoj temi potencirali i bili svjesni njegovog komfora i sigurnosti, nije nešto zbog čega će se dobijati ili gubiti izbori. Većina glasača ne smatra autoput nečim što će biti korisno za njega lično, a da ne spominjem one koji plaćanje autoputa/cestarine smatraju pljačkom, bespotrebno visokim izdatkom na ionako slaba primanja isl.

Pored toga, SDA je pronašla način kako da minimizira i obezvrijedi činjenicu da je za ove tri godine urađeno jako malo, toliko malo da je upitno hoće li 2018. imati ijednu smislenu dionicu da završe i svečano otvore.
Drvosjeca iz Dejcica

#10788 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Matzan wrote:Autoput, koliko god mi to na ovoj temi potencirali i bili svjesni njegovog komfora i sigurnosti, nije nešto zbog čega će se dobijati ili gubiti izbori. Većina glasača ne smatra autoput nečim što će biti korisno za njega lično, a da ne spominjem one koji plaćanje autoputa/cestarine smatraju pljačkom, bespotrebno visokim izdatkom na ionako slaba primanja isl.

Pored toga, SDA je pronašla način kako da minimizira i obezvrijedi činjenicu da je za ove tri godine urađeno jako malo, toliko malo da je upitno hoće li 2018. imati ijednu smislenu dionicu da završe i svečano otvore.
Imaš pravo, narodu i ljudima kojima je EGR, Start&Stop sistem kod auta, Hybriodna tehnologija i DPF filteri bezvezna novotarija definitivno autoput vidi samo kao pljačku tako da SDA i dalje može mirno da spava. :oops:
Alfons Kauders

#10789 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Slazem se.

I to SDA vrlo dobro zna.

A SDP je to naucio na tezi nacin. :lol:
So What!

#10790 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

kurty wrote:@So_what, na koju treću mislis???
Donja Gračanica - Tunel Zenica
Last edited by So What! on 19/09/2017 09:27, edited 1 time in total.
hrle1976

#10791 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hrle1976 »

Alfons Kauders wrote:Pa sta hoce kreten? Da placam litar 3KM a vozim preko Karaule? :-) Niko nema nista protiv poskupljenja goriva, pod uslovom da se gradi - ali ne gradi se, i jednostavno nemaju osnova traziti vise novca.

Prikupi se bruka kroz akcize - ne potrosi se na ceste, daj jos
Dodje ruski dug - ne potrosi se na ceste, daj jos
Dobijemo pare za transportnu zajednicu - niko ne govori kako ce se potrositi, daj jos

Jasno je da problem nije u parama i akcizama. Para ima, akciza ima. Problem je sto se novac ne koristi za gradnju, a ne sto ga nema. I sad traze jos milijardu na lijepe oci? Dobrim dijelom za nove, ambiciozne projekte za koje ne postoji ni salveta dokumentacije, kraj nedovrsenih projekata sirom zemlje. Da bi pred izbore mogli otvoriti jos gradilista koja ce nakon pola godine biti pusta? Da opet asfaltiraju puteve za vikendice?

Ali sad ce im to SDP i DF omoguciti, sacekajte jos koju sedmicu, kako sam i najavio. :wink:

Jaran kod Sarajeva ima neku zemlju gdje ima vikendica i nesto malo lokalaca inace sve tu se samo zidaju vikendice. Kaze prije mjesec dana lego asfalt. :D
BadBoy

#10792 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

Tek sad vidjeh uvodnu rečenicu ove teme:
Posto su stare teme neupotrebljive, a ocekuje nas malo veca dinamika izgradnje u narednim godinama, otvaram novu temu.
E kako smo naivni bili.
drug_profi

#10793 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

BadBoy wrote:Tek sad vidjeh uvodnu rečenicu ove teme:
Posto su stare teme neupotrebljive, a ocekuje nas malo veca dinamika izgradnje u narednim godinama, otvaram novu temu.
E kako smo naivni bili.
i 6 godina i 427 stranica poslije, nemamo bitnog pomaka u odnosu na pocetni post. Novost je samo gradiliste Prnjavor-Banja Luka, i pola zeničke zaobilaznice.
avenija

#10794 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by avenija »

Misli na treci lot Ze-obilaznice(zadnji lot bez kojeg ova dva nemaju funkciju) u cijem se sklopu i nalazi petlja Ze-sjever.
seln

#10795 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:

Ja iz Tuzle navijam da se radi Lasva, i pored nasih puteva. Ali ne radi se ni ona. Zapravo, ne radi se nista. :D

Uglavnom, eto rece kolega da nema ekonomske opravdanosti da se gradi za Tuzlu... Jer je u pogresnom smjeru... Naime, pravi smjer je kad iz Tuzle idu pare, a gradi se drugdje. Kad u Tuzlu treba dio tih para, onda nike "ekonomski opravdano" popravljati put izmedju Tuzle i Sarajeva.
Vidim da neki propituju ekonomsku opravdanost izgradnje saobracajnica na pravcu Sarajevo-Tuzla.
To kao kad bi pitali bracu Wright "koliko vam je opravdana ta leteca masina".
Pa, jebemmumater, vecina evropskih zemalja ima bolje puteve ka izletistima i planinskim vrhovima.
drug_profi

#10796 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Mislim, halo!? Dva najveca grada... pa makar brza cesta treba da bude između. Ok je rješenje i preko Žepčeta. Samo da je tranzit ispod 2 sata.
Haris.ba

#10797 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Stoput prežvakana tema. Dajte slika ovih batrljaka.

Nema ništa od ceste Sarajevo - Tuzla u slijedećih 10-15 godina. Tako, nebitno.

A autoput/brza preko Olova se nikada neće desiti.
So What!

#10798 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

malo preciznije:

Image
kurty

#10799 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

nisam upoznat za to dalje...
na ove dvije prve dionice sam prisutan, a za dalje ne znam...
So What!

#10800 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

kurty wrote:nisam upoznat za to dalje...
na ove dvije prve dionice sam prisutan, a za dalje ne znam...
Hvala ti i na ovome :thumbup: :bih:
Post Reply