Manekenko, kakva si?manekenka u penziji wrote:Hvala!
Mislim da ću morati na infuziju
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
Baba_Droga
#10776 Re: Trudnjače i porodilje online
- manekenka u penziji
#10777 Re: Trudnjače i porodilje online
Draga moja, hvala na pitanju, bolja sam. Dobila sam infuziju pa sam "stala na noge". Zaustavilo se povraćanje i proliv
, mada me stomak boli pa ne znam da li su grčevi ili kontrakcije
...popijem apaurin i par duphastona pa me malo popusti.
Ova grozota na licu ne jenjava....
ovi na infektologiji ne znaju sta je ni da li će nestati
Ova grozota na licu ne jenjava....
-
mama_ba
#10778 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage mame,
Koju ste kontracepciju koristile poslije poroda? Ja sam prije trudnoće bila dugo na pilulama, odgovarale su mi, nikakvih nuspojava nisam imala i bila sam potpuno zaštićena. Sada sam se, nakon 6 mjeseci, ponovo vratila na pilule, doduše druge (Yasmin), ali mi je moja dr. nakon pretraga i uključivanja kontracepcije naglasila da "ne mora da znači da će mi odgovarati kao prije i da će me štititi" nakon čega sam ostala zbunjena
Treba da se brinem i strahujem da li ću ostati trudna?!? Ako može doktor da pojasni malo ovo?
Hvala
Koju ste kontracepciju koristile poslije poroda? Ja sam prije trudnoće bila dugo na pilulama, odgovarale su mi, nikakvih nuspojava nisam imala i bila sam potpuno zaštićena. Sada sam se, nakon 6 mjeseci, ponovo vratila na pilule, doduše druge (Yasmin), ali mi je moja dr. nakon pretraga i uključivanja kontracepcije naglasila da "ne mora da znači da će mi odgovarati kao prije i da će me štititi" nakon čega sam ostala zbunjena
Treba da se brinem i strahujem da li ću ostati trudna?!? Ako može doktor da pojasni malo ovo?
Hvala
-
julisiz es grant
#10779 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne znam šta je dr mislila pod tim, iskreno, ali uz redovno i pravilno korištenje tableta ne moraš se bojati trudnoće.mama_ba wrote:Drage mame,
Koju ste kontracepciju koristile poslije poroda? Ja sam prije trudnoće bila dugo na pilulama, odgovarale su mi, nikakvih nuspojava nisam imala i bila sam potpuno zaštićena. Sada sam se, nakon 6 mjeseci, ponovo vratila na pilule, doduše druge (Yasmin), ali mi je moja dr. nakon pretraga i uključivanja kontracepcije naglasila da "ne mora da znači da će mi odgovarati kao prije i da će me štititi" nakon čega sam ostala zbunjena![]()
![]()
Hvala
-
mama_ba
#10780 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala doktore. Iskreno, nisam ni ja baš shvatila šta je htjela s tim reći, osim možda da ću uz malu bebu zaboraviti pravilno uzeti tablete, pa je spomenula spiralu.
Još jedno pitanje, koliko uzimanje Ampicilina utiče na djelovanje pilula? S obzirom da imam hronični problem, uzimam th u prosjeku jednom u dva mjeseca. Hvala još jednom
Još jedno pitanje, koliko uzimanje Ampicilina utiče na djelovanje pilula? S obzirom da imam hronični problem, uzimam th u prosjeku jednom u dva mjeseca. Hvala još jednom
-
julisiz es grant
#10781 Re: Trudnjače i porodilje online
Nije dokazano da ampicilin (i većina drugih antiibiotika) ima ikakvih interakcija sa kontraceptivima, tako da smiješ slobodno koristiti oba lijeka istovremeno.mama_ba wrote:Hvala doktore. Iskreno, nisam ni ja baš shvatila šta je htjela s tim reći, osim možda da ću uz malu bebu zaboraviti pravilno uzeti tablete, pa je spomenula spiralu.
-
Ivonn
#10782 Re: Trudnjače i porodilje online
Pozdrav svima, evo da vam se pridruži još jedna potencijalna trudnica...kažem potencijalna jer je test potvrdio trudnoću ali nisam još bila na pregledu kog ginekologa, po izračunu trenutno sam u 5tj.+4....kada ste vi prvi put otišle na pregled?
- A_R
#10783 Re: Trudnjače i porodilje online
Ivonn wrote:Pozdrav svima, evo da vam se pridruži još jedna potencijalna trudnica...kažem potencijalna jer je test potvrdio trudnoću ali nisam još bila na pregledu kog ginekologa, po izračunu trenutno sam u 5tj.+4....kada ste vi prvi put otišle na pregled?
prvo, cestitam! da sve prodje u najboljem redu
prvi put sam otisla cim sam vidjela dvije crtice, znaci punih 5 sedmica jer sam znala mi moraju mijenjati terapiju zbog visokog pritiska. drugi put u 7+3
sretno jos jednom i uzivaj u trudnoci
-
peepeep
#10784 Re: Trudnjače i porodilje online
Glupo pitanje al hajde moram negdje pitati - ima li gore na jezeru wc za posjetitelje? Iznimno je bitno!
-
Ivonn
#10785 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala ti
danas ću zovnuti doktoricu pa dogovoriti, malo sam čitala da sa 5 tjedana ne može baš mnogo vidjeti. Znaš li koja je procedura da se prijavim u dom zdravlja/kliničku bolnicu da mi otvore trudničku knjižicu, jel se trebam javiti kod svoje obiteljske liječnice? Inače do sada sam na redovne preglede išla samo kod privatnih ginekologa.
- wewa
#10786 Re: Trudnjače i porodilje online
ima u prizemlju na pedijatriji, samo se mora uci s druge strane zgrade, ne moze lift s ginekologije ici nize...peepeep wrote:Glupo pitanje al hajde moram negdje pitati - ima li gore na jezeru wc za posjetitelje? Iznimno je bitno!
- A_R
#10787 Re: Trudnjače i porodilje online
trebas otici direktno na odjel za ginekologiju u domu zdravlja ili u skerlicevu ako si iz Sarajeva, ne treba ti uput od strane doktora porodicne medicine. sestre tamo bi trebale da te naruce na pregled i da ti onda otvore karton i sve sto ide uz to.Ivonn wrote:Hvala tidanas ću zovnuti doktoricu pa dogovoriti, malo sam čitala da sa 5 tjedana ne može baš mnogo vidjeti. Znaš li koja je procedura da se prijavim u dom zdravlja/kliničku bolnicu da mi otvore trudničku knjižicu, jel se trebam javiti kod svoje obiteljske liječnice? Inače do sada sam na redovne preglede išla samo kod privatnih ginekologa.
- JanuaryJones
#10788 Re: Trudnjače i porodilje online
Trudnoću može voditi i privatno, ako joj je lakše i tamo nekad kad uđe u 9 mj da se javi u bolnicu gdje se konta poroditiA_R wrote:trebas otici direktno na odjel za ginekologiju u domu zdravlja ili u skerlicevu ako si iz Sarajeva, ne treba ti uput od strane doktora porodicne medicine. sestre tamo bi trebale da te naruce na pregled i da ti onda otvore karton i sve sto ide uz to.Ivonn wrote:Hvala tidanas ću zovnuti doktoricu pa dogovoriti, malo sam čitala da sa 5 tjedana ne može baš mnogo vidjeti. Znaš li koja je procedura da se prijavim u dom zdravlja/kliničku bolnicu da mi otvore trudničku knjižicu, jel se trebam javiti kod svoje obiteljske liječnice? Inače do sada sam na redovne preglede išla samo kod privatnih ginekologa.
- wewa
#10789 Re: Trudnjače i porodilje online
u slucaju da se trudnoca prati privatno, mora se pred kraj otvoriti i karton kod socijalnog ginekologa jer samo oni daju uputnicu za porod i dokumentaciju za porodiljsku naknadu, odnosno doznake u slucaju bolovanja zbog komplikacija u trudnoci.
- JanuaryJones
#10790 Re: Trudnjače i porodilje online
Jel to nešto novo da državni ginekolog daje uputnice? Meni je porodični dao i male za CTG i veliku za bolnicu prije 9 mj.wewa wrote:u slucaju da se trudnoca prati privatno, mora se pred kraj otvoriti i karton kod socijalnog ginekologa jer samo oni daju uputnicu za porod i dokumentaciju za porodiljsku naknadu, odnosno doznake u slucaju bolovanja zbog komplikacija u trudnoci.
- A_R
#10791 Re: Trudnjače i porodilje online
kako si dobila potvrdu da ti je otvoreno porodiljsko? ok to za uputnice, i ja sam od porodicne dobijala uputnice za ctg, i za porodiliste, ali sam ipak morala otici kod bilo kojeg doktora da mi napise na onoj maloj uputnici od kada mi tece porodiljskoJanuaryJones wrote:Jel to nešto novo da državni ginekolog daje uputnice? Meni je porodični dao i male za CTG i veliku za bolnicu prije 9 mj.wewa wrote:u slucaju da se trudnoca prati privatno, mora se pred kraj otvoriti i karton kod socijalnog ginekologa jer samo oni daju uputnicu za porod i dokumentaciju za porodiljsku naknadu, odnosno doznake u slucaju bolovanja zbog komplikacija u trudnoci.
- JanuaryJones
#10792 Re: Trudnjače i porodilje online
@AR nije mi bilo potrebno jer sam nezaposlena 
- A_R
#10793 Re: Trudnjače i porodilje online
do mene je.hvala za odgovor, a nadam se da ces ubzro naci nesto sto zelis i volis da radisJanuaryJones wrote:@AR nije mi bilo potrebno jer sam nezaposlena
-
julisiz es grant
#10794 Re: Trudnjače i porodilje online
To je za mene da prostite jedno veliko s...e, to da se samo zbog administracije otvara karton kod državnog ginekologa. Ko će se tu kontrolisati ok, ali ko ide privatno neka brate ide privatno, a uputnice i doznake neka daje porodični ljekar, kao i za druge specijaliste.JanuaryJones wrote:Trudnoću može voditi i privatno, ako joj je lakše i tamo nekad kad uđe u 9 mj da se javi u bolnicu gdje se konta poroditiA_R wrote:trebas otici direktno na odjel za ginekologiju u domu zdravlja ili u skerlicevu ako si iz Sarajeva, ne treba ti uput od strane doktora porodicne medicine. sestre tamo bi trebale da te naruce na pregled i da ti onda otvore karton i sve sto ide uz to.Ivonn wrote:Hvala tidanas ću zovnuti doktoricu pa dogovoriti, malo sam čitala da sa 5 tjedana ne može baš mnogo vidjeti. Znaš li koja je procedura da se prijavim u dom zdravlja/kliničku bolnicu da mi otvore trudničku knjižicu, jel se trebam javiti kod svoje obiteljske liječnice? Inače do sada sam na redovne preglede išla samo kod privatnih ginekologa.
Ja sam to kod sebe riješio, ali ja sam bio u situaciji da sam to mogao. Nije prošlo bez problema, čak i incidentnih situacija, ali se izdržalo. Sad su se žene i kolege iz porodične već navikli i više nema otvaranja kartona zbog neke gluposti, koji će potom godinama prazni zauzimati prostor.
- JanuaryJones
#10795 Re: Trudnjače i porodilje online
Istog sam razmišljanja i tako sam obje trudnoće "odradila". Sreća što su u Vojnoj bili nagodni, ponajviše Nakaš, pa nisu pravili probleme oko privatnih nalaza i UZ-a.julisiz es grant wrote:To je za mene da prostite jedno veliko s...e, to da se samo zbog administracije otvara karton kod državnog ginekologa. Ko će se tu kontrolisati ok, ali ko ide privatno neka brate ide privatno, a uputnice i doznake neka daje porodični ljekar, kao i za druge specijaliste.JanuaryJones wrote:Trudnoću može voditi i privatno, ako joj je lakše i tamo nekad kad uđe u 9 mj da se javi u bolnicu gdje se konta poroditiA_R wrote: trebas otici direktno na odjel za ginekologiju u domu zdravlja ili u skerlicevu ako si iz Sarajeva, ne treba ti uput od strane doktora porodicne medicine. sestre tamo bi trebale da te naruce na pregled i da ti onda otvore karton i sve sto ide uz to.
Ja sam to kod sebe riješio, ali ja sam bio u situaciji da sam to mogao. Nije prošlo bez problema, čak i incidentnih situacija, ali se izdržalo. Sad su se žene i kolege iz porodične već navikli i više nema otvaranja kartona zbog neke gluposti, koji će potom godinama prazni zauzimati prostor.
- wewa
#10796 Re: Trudnjače i porodilje online
vjerovatno je razlika u radnom statusuJanuaryJones wrote:Jel to nešto novo da državni ginekolog daje uputnice? Meni je porodični dao i male za CTG i veliku za bolnicu prije 9 mj.wewa wrote:u slucaju da se trudnoca prati privatno, mora se pred kraj otvoriti i karton kod socijalnog ginekologa jer samo oni daju uputnicu za porod i dokumentaciju za porodiljsku naknadu, odnosno doznake u slucaju bolovanja zbog komplikacija u trudnoci.
meni je bila neophodna uputnica od socijalnog ginekologa, prije 2 god.
-
krauter
#10797 Re: Trudnjače i porodilje online
.
Last edited by krauter on 30/05/2019 14:31, edited 1 time in total.
-
MrsJ
#10798 Re: Trudnjače i porodilje online
Zdravo, treba mi savjet vezano za kontrakcije u trudnoći. Naime, ovo mi je druga trudnoća, prva je bila savršena, uredna, bez ikakvih problema, ali sada u drugoj imam posljednja dva mjeseca kontrakcije. Trenutno sam u 23. sedmici, doktor mi je dao duphaston 2x1 kada je prvi put uočio da imam kontrakcije. Na pregledu nakon mjesec dana pojačao je terapiju na 3x1 i dao mi apaurin, te rekao da se brine zbog tih kontrakcija. S obzirom da nisam imala s tim iskustva, pročitala sam na internetu da to i nije tako opasno i da je sasvim normalno da se imaju lažne kontrakcije. Da napomenem da sam jako aktivna, radim (i to nije sjedeći posao) a i imam jako puno posla oko prvog djeteta tako da nemam vremena za previše odmaranja. Čudno mi je da i pored terapije imam i dalje kontrakcije (mislila sam da će upotrebom lijekova prestati), tako da sam se sada i ja pomalo počela brinuti. Nadam se da će mi neko iz vlastitog iskustva objasniti o čemu se zapravo radi i da li je neko do samog poroda imao te kontrakcije koje nisu uzrokovale probleme. Naravno da ću sve to pitati doktora na sljedećoj kontroli, ali za sada dok ne odem kod njega voljela bih čuti iskustva žena.
- sadie_forever
#10799 Re: Trudnjače i porodilje online
Neki doktori bez potrebe plase ,meni je dr koja je pratila moju trudnocu rekla kao zabrinuta za gustu plodovu vodu,drugi doktor(njen otac) to nije ni spomenuo vec kaze covjek sve savrseno ok
- manekenka u penziji
#10800 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja imam kontrakcije od samog početka trudnoće, doktor koji mi vodi trudnoću me je stavio na poštedu od rada ali me ne prepada sa kontrakcijama, dok mi na jezeru doktorica kaže da one jako pritišću bebu i da od njih ne može uraditi ultrazvuk. Pogrešan pristup i dobiješ uspanicenu trudnicu koja ne valja ni sebi ni djetetu koje nosi.
Na terapiji sam: 3x1 duphaston i progesteron ** No links ** na svaki peti dan. Apaurin koristim po potrebi a isto tako i povećavam dozu duphastona. Na početku sam pila 3x2 duphastona, 2x1 Apaurin i progesteron svaki treći dan. Pa se to mijenjalo zavisno od kontrakcija do današnje terapije.
Iskreno meni su kontrakcije poprilično bolne. Ne podnosim nikakav napor, pa čak ni sjedenje na stolici duže od pola sata, odmah mi se skameni stomak i počnu tupi bolovi. U subotu mi se javio jako ružan osjećaj i bol u dnu kičme kao da ću se poroditi, a jutros sam vidjela malo krvarenje na gacicama, doduše poslje odnosa, vjerovatno je neki kapilar pukao. Beba se vrti i ništa me trenutno posebno ne boli. U srijedu idem svakako doktoru pa ću da vidim sta se dešava. Neću da panicim, jer sam imala kontrakcije i krvarenja u prvoj trudnoći i sve je proteklo uredu uz mirovanje, rodila sam 2 dana prije termina živu i zdravu kćerkicu. Ne brini MrsJ, sve ce biti uredu.
Na terapiji sam: 3x1 duphaston i progesteron ** No links ** na svaki peti dan. Apaurin koristim po potrebi a isto tako i povećavam dozu duphastona. Na početku sam pila 3x2 duphastona, 2x1 Apaurin i progesteron svaki treći dan. Pa se to mijenjalo zavisno od kontrakcija do današnje terapije.
Iskreno meni su kontrakcije poprilično bolne. Ne podnosim nikakav napor, pa čak ni sjedenje na stolici duže od pola sata, odmah mi se skameni stomak i počnu tupi bolovi. U subotu mi se javio jako ružan osjećaj i bol u dnu kičme kao da ću se poroditi, a jutros sam vidjela malo krvarenje na gacicama, doduše poslje odnosa, vjerovatno je neki kapilar pukao. Beba se vrti i ništa me trenutno posebno ne boli. U srijedu idem svakako doktoru pa ću da vidim sta se dešava. Neću da panicim, jer sam imala kontrakcije i krvarenja u prvoj trudnoći i sve je proteklo uredu uz mirovanje, rodila sam 2 dana prije termina živu i zdravu kćerkicu. Ne brini MrsJ, sve ce biti uredu.