Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Emko je to odlicno sublimirao. Vecina nas ne silazi sa asfalta, uglavnom maštrafimo po gradu i do planine/izletista/obale. Na tim i takvim relacijama svaka guma koja nije neki kineski no name šrot ili protekt ce odraditi posao.
Sto se tice testova, pa ja stvarno ne znam da sam sebe ikad doveo u situaciju da gargam po snijegu i da ocekujem da cu se zaustaviti isto kao kad je vani 25 stepeni i suho vrijeme
Vozac je najvazniji sklop u autu i nema tih guma kocnica ABSova ESPeova HDZova SDAova koji ce te spasiti ako srljas u opasnost i vozis kao debil.
NediM17 wrote:Ja Michelin volim sto je razlika u performansama minimalna ili nikakva u prvoj i petoj sezoni koristenja.
Sve vrijeme vozis vrhunsku gumu, jos kad bacis matematiku ispadne jeftinija nego Sava.
Ovo ona priča ''bolji Michelin peta godina nego nova Sava''?
NediM17 wrote:Ja Michelin volim sto je razlika u performansama minimalna ili nikakva u prvoj i petoj sezoni koristenja.
Sve vrijeme vozis vrhunsku gumu, jos kad bacis matematiku ispadne jeftinija nego Sava.
Ovo ona priča ''bolji Michelin peta godina nego nova Sava''?
Ko nije probao, taj i ne vjeruje.
Bolan, hajde što mene ubjeđuješ, ali što sebe?
Da su čelične, potrošile bi se za 5 sezona.
Tomahawk11 wrote:
Nemam sta koga ubjedjivati, vozio sam na Michelinu koji je zgazio u petu sezonu (Alpin A4 koji sam kupio nov), i to je bila i dalje fantasticna guma. Sto se tice trosenja, kada imas dva seta guma, i godisnju kilometrazu 10-15kkm sa tim autom, tesko ces potrositi ijedan set, nego ce prije izgubiti svojstva zbog starosti.
mali_milojica wrote:Obje gume ce raditi svoj posao odlično, ali sve do jednom kad duze kocenje od 2m sa 50 km/h moze znaciti stetu od 1000 KM.
tačno, ali ako ćeš se time voditi slobodno možeš reći:
što ne odabrati drugo auto koje ima kraći zaustavni put, pa bilo to i 1m
što ne odabrati druge bolje diskove i pločice neke top marke
što ne mijenjati gume nakon recimo 2 sezone, jer možda se nakon 2 godine zaustavni put poveća za lupam 0.5m i baš tih pola metra bude presudno
Tomahawk11 wrote:
Nemam sta koga ubjedjivati, vozio sam na Michelinu koji je zgazio u petu sezonu (Alpin A4 koji sam kupio nov), i to je bila i dalje fantasticna guma. Sto se tice trosenja, kada imas dva seta guma, i godisnju kilometrazu 10-15kkm sa tim autom, tesko ces potrositi ijedan set, nego ce prije izgubiti svojstva zbog starosti.
Ok, na toliku kilometražu svakako i starost uzeti u obzir. Na našim putevima, eto nek voziš 5 k km godišnje, to je 25 k km.
Čak i tako vožene, stare su 5 godina. Ove druge nove.
Ja bih se, ipak, u zimu upustio sa novim Savinim umjesto Michelinki 5 godina starih.
Gray wrote:Poenta ovih testova jeste da kvaliteta gume nije bitna u 99% slučajeva, ali da može biti jako bitna u onih 1%. Jer naravno, kada možeš prilagoditi brzinu prilagodit ćeš, ako sava ne može 50 kmh, ići ćeš 40, ali je stvar neočekivanih situacija, kada ti izleti nešto pred tebe može biti jako velika razlika hoće li auto stati za 10 metara ili za 12.
Kocio sam ja i sa savom u toj fabiji bez abs i pomagala, punom snagom. Prosle zime kod scc, po onom smogu i mokroj cesti. Ukocio u 50cm, spucao bih frajera sa ledja, vozio oko 40 50 na sat. Vjerovatno bih sa conti stao 1m od auta ispred. Ali da nisam pazio razbio bih ga da je ne znam kakva guma. Lik se ukopao dok je bilo zeleno.
I ne izjednacujem premium sa savom, svjestan sam da cini razliku. Ali eto zbog neplanskih troskova morao sam pare od conti potrositi i zadovoljiti se gumama do 600KM.
Lalena wrote:Zao mi je ako off topic...
Kako da tacno znam koja velicina guma mi treba? Kada sam kupovala auto, na njemu su dosle, ljetne, 185/55/R15... Mene su ubijedili da zimske mogu ( i trebaju) biti vece/sire... Sada, guglam, i nadjem da mom autu odgovara 175/65/R14?!
A ja sam kupila 185/65/R15?!
Radi se o pezou, 206, 2001.god, dizel, 2.0 TDI, 90 ks...
Nemojte mi samo davati linkove nekih kalkulatora za preracunavanje velicine guma, nisam nista shvatila iz toga, osim da mogu promijeniti velicinu felge, o cemu cu razmisliti...
Možeš li ti kako vratiti te što si kupila, jer ćeš imati problema pošto će ti sa snijegom i ledom na njima poprilično strugati po blatobranu. Da ne govorimo ako montiraš lance.
Ove 175/65/R14 bi ti bile taman.
Gray wrote:Poenta ovih testova jeste da kvaliteta gume nije bitna u 99% slučajeva, ali da može biti jako bitna u onih 1%. Jer naravno, kada možeš prilagoditi brzinu prilagodit ćeš, ako sava ne može 50 kmh, ići ćeš 40, ali je stvar neočekivanih situacija, kada ti izleti nešto pred tebe može biti jako velika razlika hoće li auto stati za 10 metara ili za 12.
Kocio sam ja i sa savom u toj fabiji bez abs i pomagala, punom snagom. Prosle zime kod scc, po onom smogu i mokroj cesti. Ukocio u 50cm, spucao bih frajera sa ledja, vozio oko 40 50 na sat. Vjerovatno bih sa conti stao 1m od auta ispred. Ali da nisam pazio razbio bih ga da je ne znam kakva guma. Lik se ukopao dok je bilo zeleno.
I ne izjednacujem premium sa savom, svjestan sam da cini razliku. Ali eto zbog neplanskih troskova morao sam pare od conti potrositi i zadovoljiti se gumama do 600KM.
Al me nemoj ubjeđivati da je 5 godina stara premium guma bolja od nove Save, jer nije.
Ko na čemu vozi...to je stvar potreba, budžeta, a bogme i razmišljanja.
Ljudi uzmu sve 4 na olx za 50 KM, ko nove
Kako da tacno znam koja velicina guma mi treba? Kada sam kupovala auto, na njemu su dosle, ljetne, 185/55/R15... Mene su ubijedili da zimske mogu ( i trebaju) biti vece/sire... Sada, guglam, i nadjem da mom autu odgovara 175/65/R14?!
Nemojte mi samo davati linkove nekih kalkulatora za preracunavanje velicine guma, nisam nista shvatila iz toga, osim da mogu promijeniti velicinu felge, o cemu cu razmisliti...
Trebalo bi da pise kad otvoris poklopac od goriva koje gume ti pasu
Možeš li ti kako vratiti te što si kupila, jer ćeš imati problema pošto će ti sa snijegom i ledom na njima poprilično strugati po blatobranu. Da ne govorimo ako montiraš lance.
Ove 175/65/R14 bi ti bile taman.
1.Ako imas pare kupi najskuplje/najbolje bez obzira na voznju i relacije.
2.Ako nemas,kupi one koje ti odgovaraju cijenom i perfomansama,ima sad internet i na njemu stotine testova,odmjeris i kupis.
Po pojedinim postovima ispade da smo mi pojedini budale jer malo vozimo,a potrosismo silne pare na gume,nase pare nas problem,isto kosto mene ne interesuje jel neko na savi ili tigru,sebi je nije meno.
Kad pricam da mi se ne svidja voznja na m+s ljeti,boli me briga hocel nekom trajat te gume i sl,al da me taj isti ubjedjuje kako je to ok,da tako treba i da je kao isto,e nece pored tolikih casopisa i interneta taman da mu je zlatno iakustvo i da ima xy km..
Last edited by amar1994 on 07/11/2018 13:39, edited 2 times in total.
?!? Prvi put to cujem, stvarno...
To sto ja ne znam, ok, znam da ne znam...
Ali, da nisu znali tamo gdje sam kupovala gume, to ne kontam...
Al me nemoj ubjeđivati da je 5 godina stara premium guma bolja od nove Save, jer nije.
Ko na čemu vozi...to je stvar potreba, budžeta, a bogme i razmišljanja.
Ljudi uzmu sve 4 na olx za 50 KM, ko nove
To mi je npr bilo najjace kocenje u zivotu, auto se ugasilo, nisam stigao ni kvacilo stisnuti ili mi je spala noga. Realno vidio sam se u gepeku auta ispred.
Savi tad bila druga godina, a vozio sam prethodne 5 zima i tu je vec bila katastrofalna, spustam se niz mahmutovac stisnem kocnicu auto samo ide dalje niz brdo
2.Ako nemas,kupi one koje ti odgovaraju cijenom i perfomansama,ima sad internet i na njemu stotine testova,odmjeris i kupis.
Po pojedinim postovima ispade da smo mi pojedini budale jer malo vozimo,a potrosismo silne pare na gume,nase pare nas problem,isto kosto mene ne interesuje jel neko na savi ili tigru,sebi je nije meno.
Kad pricam da mi se ne svidja voznja na m+s ljeti,boli me briga hocel nekom trajat te gume i sl,al da me taj isti ubjedjuje kako je to ok,da tako treba i da je kao isto,e nece pored tolikih casopisa i interneta taman da mu je zlatno iakustvo i da ima xy km..
A zamisli ti sa conti stanes u 5m, a lola iza tebe u g2 sa tigrom koci 10m nemoj reci da te boli briga
Slažem se sa većinom posta, ali eto, da li ti misliš da je isto 5 godina star Michelin i nova Sava?
Oj, oj, oj...
Za 206 bi trebalo da idu dimenzije:
185/65-14''
195/55-15''
205/45-16''
Razlika je u granicama, nekih 5%, sto se moze tolerisati. Ako nigdje nista ne zapinje kad namotas puni ili opteretis auto, vozi i ne beri brigu, i racunaj da ce ti brzinomjer pokazivati malo nizu brzinu od one kojom se zaista kreces.
?!? Prvi put to cujem, stvarno...
To sto ja ne znam, ok, znam da ne znam...
Ali, da nisu znali tamo gdje sam kupovala gume, to ne kontam...
Trebala si uzeti iste kao i ljetne, a mislim da zimskim ipak odgovara da su uze a ne sire.