Chmoljo wrote:
ali, evo da tebe pitam... za tri mjeseca. recimo, napravi vlast neke nove montažne zatvore, pohapsi sve što se treba pohapsiti, osudi sve što se treba osuditi.
reci mi nosara, iskreno, da li bi se narod bunio jer se zatvaraju "nevina djeca", jer se zatvaraju "ugledni građani", jer je na sceni "nova komunistička represija"... itd... jesam li nerealan kada očekujem ovakve reakcije?
a i ovo što rekoh, zatvori, hapšenje, osuđivanje. u direktnoj nadležnosti bi vlast imala samo ovo prvo. drugo je operativno djelovanje valjda, i to bi bilo u nadležnosti policijskog komesara, a ovo treće sudska, jelte, vlast

no, svi znamo da jasne granice među ovim ne postoji, i da jedni mogu uticati na ostale. otuda sam i spomenuo inicijativu od strane ministra, ili vlasti, kako hoćeš.
kad se sve to lijepo završi, sredi, napuni lijepo zatvor... kaži mi, šta će spriječiti nove majmune da pucaju po gradu? zatvori iz kojih kad izađu, u lokalnim zajednicama imaju respekt, strahopoštovanje, a vrlo često i divljenje? kazne za pucnjave po gradu, gdje dobijaju uslovne kazne, ili minimalne kazne, jer su (hvala Bogu jedino) uglavnom bez žrtava ovi "obračuni"?
imamo problem kojeg sama represija neće spriječiti

koliko si ovdje mogao pročitati o "titinoj miliciji koja tuče"? hajd odvrti film i reci mi, je li zbog toga ta milicija bila tako učinkovita, ili je ipak, još nešto bilo posrijedi?
Vlast može inicirati rješavanje, ali ono neće moći ići samo kroz MUP. moraće se uključiti još resora, ali i nevladin sektor. NVO onako kako bude smatrao da je najbolje - kroz protest, podršku pametnim potezima, informisanje javnosti, promicanje određenih inicijativa itd. itd...
dakle, da odgovorim i tebi, a i Vjecitom, jer odmah trči da nekog hrakne i smjesti na neko mjesto odakle ga može gađati svojim nakupljenim frazama - ne perem nikoga, i primarna odgovornost je na ZNA-SE-KOME. ali bojim se da i pored najbolje volje to neće uspjeti bez šireg društvenog uključivanja, to je činjenica. jer ova, i svaka druga vlast, NIJE toliko moćna da ulazi u kuću svakog pojedinca i naređuje mu kako će živjeti. i hvala Bogu da je tako.
ja sam mlad čovjek, i želim ostariti ovdje. zašto misliš nosonja da bih branio nekoga ko bi mi to onemogućio zarad nekog inata? a o plaćanjau... ti to najbolje znaš

Ne znam koliko imaš kontakta sa miljeom o kojem pričaš. Čini se da nemaš previše. Nejse.
Mi pričamo o suzbijanju kriminaliteta u gradu od cca 400.000 stanovnika kao skoro pa nemogućoj misiji

Smiješno.
Nego da te priupitam. Šta je trenutna vlast učinila u oblasti suzbijanja kriminaliteta ? Navedi par primjera, konkretnih radnji.
Stoji tvrdnja da MUP kao MUP ne može riještiti problem. Ublažiti ga sigurno može pa onda pozivati na opšte-društveni angažman.
Dosta zločina u Sarajevu konkretno je zbog droge. Talova, prevlasti, zavisti, ovisnika ili ljudi koji su jednostavno postali retardirani od silne upotrebe iste. Ovo je vukojebina od 400.000 stanovnika plafon. Nije da se neke stvari ne znaju. Pušiš gandžu, kod svih odlična, odjednom ne valja. Al kod svih dilera osim možda nekih potpuno nezavisnih(takvih je baš malo i rijetko opstanu duži period). Vučeš dandu, odjednom kod većine jogurt il je žuta il je baš strašna. Gutaš žetone, konstantno loši odjednom kod svih Mercedesi koji su odlični. Jel ti navedene stvari nešto govore. Meni govore vrlo jasno. Faktički par likova sve to kontrolišu. Ako na ovo dodamo hors i bijelo možemo zaključiti da desetak ljudi to sve drži. Maksimum. Jasno je da se gudra ne može iskorijeniti jer je ljudi vole i plaćaju koliko treba da je nabave. Može se količina gudre koja je u opticaju u Sarajevu barem prepoloviti(a vjeruj da je enormna količina dostupna na svakom koraku). Onemogućavanje pristupa gudrama smanjuješ količinu budućih ovisnika, ove trenutne ne možeš više kontrolisati. Smanjivanje budućih ovisnika automatski smanjuješ broj teških kriminalnih radnji. Prije dvanaest-trinaest godina je bila mnogo normalnija situacija u gradu jer je bilo manje droge. Teških pogotovo. Trave uvijek ima

Da bi tako nešto uradio moraš imati hale koje hapse a ne hale koje su u talu. Da bi to uradio moraš imati vlast i sposobne ljude. SDA neću spomninjati kao moguće rješenje problema jer su oni faktički ovo i dopustili. SDP vlast ima. Čini se da nemaju sposobne ljude a bogme ni volje nešto da urade.
Dalje, represija neće riješiti stvar al će je ublažiti sasvim sigurno. Wannabe kriminalci, koji su i najopasniji, znaju da ako pucaju nekome u potkoljenicu neće previše odrobijati. Promjeni zakon da je svako (namjerno) ranjavanje pokušaj ubistva sa minimalnom kaznom od deset godina pa ćeš vidjeti koliko će biti pucnjava sa ranjenim osobama. Promijeni zakon da je nelegalno posjedovanje oružja obavezni zatvor sa minimalnom kaznom od pet godina pa ćeš vidjeti koliko će ljudi nositi oružje po ulici itd;
Isto tako, wannabe kriminalci znaju da u zatvorima nema dovoljno mjesta pa prave još više pizdarija. Isto tako znaju da sudski procesi mogu da traju nekoliko godina a oni mogu da se brane sa slobode ako imaju koliko-toliko para za solidne advokate.
Također, oni koji bi da pobjegnu iz gudre skoro da su onemogućeni. Jedino što im kanton pruža jeste metadon terapija. Nikakvih kvalitetnih rehabilitacionih centara u blizini pa ljudi traže debele štele da idu u Međugorje na odvikavanje.
Tražio si konkretne prijedloge:
-smanjivanje količine gudre koja se upotrebljava
-otežana dostupnost gudri
-pooštravanje zakonskih kazni za korištenje i posjedovanje oružja
-dosljedna primjena istih
-drastično ubrzavanje sudskih potupaka za teža kaznena djela(pucnjave, posjedovanje oružja, drumska razbojništva)
-drastično povećanje zatvorskih kapaciteta
-čistka u odjelu za narkotike
-otvaranje kvalitetnih centara za rehabilitaciju u Kantonu
Da bi se ovo ostvarilo potrebna je volja, malo znanja i određen iznos novca jer mi ne pričamo o New Yorku nego o Sarajevu. Ovako ispade da smo veličine Beograda bili bi bukvalno divlji zapad. Morao bi na posao da ideš sa kalašom da te neki debil ne bi zaskočio na ulici.
Trenutno, kanton konkretno nije mrdnuo dupetom bilo šta da uradi. Ako imaš neki problem moraš sam da ga riješiš. Ako ti se narkomani skupljaju pod prozorom moraš sam da ih tjeraš, ako ti kradu po mahali moraš sam da ih hvataš itd.
SDP nema magični štapić, to je jasno. Al SDP nije mrdno dupetom bilo šta da riješi. Od mene imaju još godinu dana fore do lokalnih izbora. Ako do tada ništa ne učine gube moj glas a izbiću im još par glasova sasvim sigurno. Obećali su državu za čovjeka neka barem ostvare zatvor za kriminalca. To je pošteno. Jebo državu gdje ja sam moram svoje probleme rješavati i bježati od murije na utakmicama jer su navijači procjenjeni kao veća opasnost od kriminalaca. Tako ispade. Usput, murija fol ne smije da bije tek tako. Kako to da navijače smiju da biju kako hoće bez sankcija. Čudno i nelogično, zar ne.