SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10776 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote:
Naravno, jer na mnogo blazu primjedbu na profil tvog idejnog kolege, dobih neki dan upozorenje pred ban.
Vjeciti studente, ponizno ti se klanjam, u nožni palac te ljubim. oprosti mi moju oholost. eto.

hoćeš mi sad dati komentar onih tvojih tvrdnji da sam ja demagog (ovo je inače pohvala, dragi forumaši. Vjeciti misli samo najbolje o meni, i ne bi nikad koristio ad hominem), i objasniti mi u čemu sam ja ono pogriješio u svojim tvrdnjama?

šira zajednica i nemogućnost prisile zatvorenika na rad... :oops:
zateznistub

#10777 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zateznistub »

Postajete monotoni vas dvojca sa tom polemikom.

Ko zna sta bi u Titinoj?
quasar

#10778 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by quasar »

obojica hajte u banovice pa tamo nastavite.

svako ko ima djete izmedju 10-25 godina ocajno je zabrinut svaki put kad izadje iz kuce.

Koliko nozeva treba da sjevne i pistolja da se izvuce pa da se konacno jebivjetri sa kupljenim diplomama pomaknu sa mjesta i pokusaju nesto da urade? Nije moguce da vjeruju statistikama i da se kriju iza pada krivicnih djela, tj. pada PRIJAVLJENIH krivicnih dijela i smatraju da je to dokaz da rade dobro, a ne vide da je to dokaz da RADE KATASTROFALNO jer ljudi vise NE VJERUJU da uopste ima svrhe NITI PRIJAVITI krivicno djelo.
Chmoljo

#10779 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

zateznistub wrote:Postajete monotoni vas dvojca sa tom polemikom.

Ko zna sta bi u Titinoj?
:thumbup:

imaš potpuno pravo...
zateznistub

#10780 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zateznistub »

quasar wrote:obojica hajte u banovice pa tamo nastavite.

svako ko ima djete izmedju 10-25 godina ocajno je zabrinut svaki put kad izadje iz kuce.

Koliko nozeva treba da sjevne i pistolja da se izvuce pa da se konacno jebivjetri sa kupljenim diplomama pomaknu sa mjesta i pokusaju nesto da urade? Nije moguce da vjeruju statistikama i da se kriju iza pada krivicnih djela, tj. pada PRIJAVLJENIH krivicnih dijela i smatraju da je to dokaz da rade dobro, a ne vide da je to dokaz da RADE KATASTROFALNO jer ljudi vise NE VJERUJU da uopste ima svrhe NITI PRIJAVITI krivicno djelo.
Ma bravo :thumbup: :sax:
Alfons Kauders

#10781 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Chmoljo wrote: pa ja ću ubiti... zašto se ukopavaš čovječe, a i ne pročitaš šta postavljaš?
Kaznionice traže suradnju sa širom zajednicom kako bi mogle zaposliti sve zatvorenike koji žele raditi
http://www.pravosudje.hr/Default.aspx?art=367&sec=434 - dakle ISTI link koji si ti postavio.
Zelja se covjeku moze stvoriti na razne nacine.
Ne sumnjam da je Hrvatska organizovala da je sve po vazecim konvencijama, ukljucujuci i gore pobrojani dobrovoljni rad u kamenolomima.

No, samo ovdje, se izgleda nikad nista ne moze, samo je nas covjek takav je kakav je, vlast mu nista ne moze, vlast moze jedino da vlada i zaposljava covjeka svoga.
i ti kao mislis da je to nesto novo? pa u bih je uvijek bio organiziran rad u zatvorima... cak je u starom zakonu pisalo da je zatvorenik "obavezan da radi" ako mu zdravlje to dozvoljava... naravno da se ne prica o "radu" tipa golog otoka, ali svuda u svijetu je organizovan rad u zatvorima, a bih nije izuzetak...

chmoljo, brukas nam struku :D

http://www.mpr.gov.ba/userfiles/file/Bi ... -%2005.pdf
Chmoljo

#10782 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

Alfons Kauders wrote:
i ti kao mislis da je to nesto novo? pa u bih je uvijek bio organiziran rad u zatvorima... cak je u starom zakonu pisalo da je zatvorenik "obavezan da radi" ako mu zdravlje to dozvoljava... naravno da se ne prica o "radu" tipa golog otoka, ali svuda u svijetu je organizovan rad u zatvorima, a bih nije izuzetak...

chitaj dalje, postavio sam mu organizaciju KPZ Zenica... :)... ne piši dalje :mrgreen: banovaće nas ljudi :wink:
quasar

#10783 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by quasar »

Stvarno bi trebalo razmisliti o tim pravima zatvorenika.
Nije on prevaren ili neuracunljiv uradio KD. Uradio ga je svjestan kazne.
Ako je kazna definisana kao teski prislini rad, onda je on samim izvrsenjem spreman i prihvata tu kaznu kao mogucnost.
A ne ovako, zdravstvena zastita, tri obroka, lezi, sjedi... na moj racun.
Prislini rad ili teski zatvor treba vratiti u KZ.
VjecitiStudent

#10784 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

No, ne treba gubiti nadu
Nadležni Kantona i Grada o sigurnosnoj situaciju: Nećemo poklopiti ušima
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=13471
Tj. obecali su proslog februara da "nece poklopiti usima".

A u januaru je bilo najavljeno
Muhamed Budimlić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo: Hitno poduzimanje opsežnih akcija
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=12696
Last edited by VjecitiStudent on 17/09/2011 23:17, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#10785 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alfons Kauders »

quasar wrote:Stvarno bi trebalo razmisliti o tim pravima zatvorenika.
Ako je kazna definisana kao teski prislini rad, onda je on samim izvrsenjem spreman i prihvata tu kaznu kao mogucnost.
treba, al onda baj baj evropa... :D

sto se tice generalne prevencije, odnosno uvodjenja ostrih sankcija poput smrtne kazne, to jednostavno ne pali, sto dokazuju slobodaska drustva gdje takve kazne jos uvijek imamo...

premisa da pocinitelj prihvata kaznu kao mogucnost je pogresna... evo sta je fol... recimo da uvedes ponovo smrtnu kaznu za neke oblike teskog ubistva...

frajer dodje kuci ranije s posla, zatekne te kako mu guzis zenu i ubije te na licu mjesta... afekt... nije on konto kako ce visit u zenici, vec kako mu zena stenje pod tobom - nikakva sankcija ne pomaze...

e sad, frajer cuje da si mu guzio zenu, temeljito isplanira ubistvo, ili da izgleda kao nesreca ili da sredi alibi... ali nedje usput zajebe i bude osudjen - prijetnja sankcijom ne pali jer on u startu ne racuna da ce biti uhvacen...

treca varijanta je npr. frajer vehabija i da te digne u zrak zajedno sa jos 50 ljudi... ne sto si mu guzio zenu, vec nako... njeg zaboli za kaznom i posljedicama, samim tim opet nema hajra...
pemanapemani

#10786 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by pemanapemani »

Super, postoji radna obaveza u zatvorima.
Problem je nedostatak zatvora, sagraditi ih bar od kontejnera. Ako su u njima mogle boraviti snage UN-a, zašto ne i osuđenici zbog krivičnih radnji.
Izvršiti "pritisak" na pravosuđe. Medijski, društveni, politički..., pratiti svaku presudu.
Organizirati primarnu prevenciju uz pomoć NVO-a.
Organizirati resocijalizaciju osoba koje izađu iz kazneno popravnih ustanova (pojedinačni tarapeutski rad sa timovima psihologa i socijalnih radnika, te rad navedenih sa porodicom i bližim okruženjem osuđenika).

Za to nisu potrebna velika sredstva, samo reorganizacija sistema.
Alfons Kauders

#10787 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alfons Kauders »

pemanapemani wrote:Super, postoji radna obaveza u zatvorima.
Problem je nedostatak zatvora, sagraditi ih bar od kontejnera. Ako su u njima mogle boraviti snage UN-a, zašto ne i osuđenici zbog krivičnih radnji.
Izvršiti "pritisak" na pravosuđe. Medijski, društveni, politički..., pratiti svaku presudu.
Organizirati resocijalizaciju osoba koje izađu iz kazneno popravnih ustanova (pojedinačni tarapeutski rad sa timovima psihologa i socijalnih radnika, te rad navedenih sa porodicom i bližim okruženjem osuđenika).

nemoj matere ti da nvo bilo sta rade...

ako bi vec sirili zatvore, ja bi makar pola nevladinog sektora u njih smjestio...
VjecitiStudent

#10788 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote: i ti kao mislis da je to nesto novo? pa u bih je uvijek bio organiziran rad u zatvorima... cak je u starom zakonu pisalo da je zatvorenik "obavezan da radi" ako mu zdravlje to dozvoljava... naravno da se ne prica o "radu" tipa golog otoka, ali svuda u svijetu je organizovan rad u zatvorima, a bih nije izuzetak...

Da kod nas zatvorenici rade, uopste nije tajna, ali evo kako to izgleda.
Interesantno je da je Rov­čanin odmah poslije presude za ubistvo, tačnije, 13. avgusta 2006., direktno iz pritvora prebačen u objekat Igman, zatvor poluotvorenog tipa. Kako saznajemo, Rovčanin nikad nije koristio vanzavodske pogodnosti, iz prostog razloga što mu nikad nisu ni trebale. Naime, rješenjem Ministarstva pravde FBiH, uz saglasnost Muhameda Agića, tadašnjeg direktora KPZ Sarajevo, Rovčanin je 3. decembra 2007., dakle manje od četiri mjeseca nakon početka odsluženja kazne, dobio odobrenje da radi u Vinoteci, ugostiteljskom objektu njegovog brata Malče Rovčanina, koji je prije nešto više od mjesec dana pritvoren zbog sumnje da je počinio krivična djela utaja poreza i pranje novca. Tako Nermin Rovčanin spava i hrani se, na teret države, u zatvoru, a preko dana radi u restoranu.
http://stara.oslobodjenje.ba/index.php? ... 7&Itemid=0
Alfons Kauders

#10789 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote: i ti kao mislis da je to nesto novo? pa u bih je uvijek bio organiziran rad u zatvorima... cak je u starom zakonu pisalo da je zatvorenik "obavezan da radi" ako mu zdravlje to dozvoljava... naravno da se ne prica o "radu" tipa golog otoka, ali svuda u svijetu je organizovan rad u zatvorima, a bih nije izuzetak...

Da kod nas zatvorenici rade, uopste nije tajna, ali evo kako to izgleda.
Interesantno je da je Rov­čanin odmah poslije presude za ubistvo, tačnije, 13. avgusta 2006., direktno iz pritvora prebačen u objekat Igman, zatvor poluotvorenog tipa. Kako saznajemo, Rovčanin nikad nije koristio vanzavodske pogodnosti, iz prostog razloga što mu nikad nisu ni trebale. Naime, rješenjem Ministarstva pravde FBiH, uz saglasnost Muhameda Agića, tadašnjeg direktora KPZ Sarajevo, Rovčanin je 3. decembra 2007., dakle manje od četiri mjeseca nakon početka odsluženja kazne, dobio odobrenje da radi u Vinoteci, ugostiteljskom objektu njegovog brata Malče Rovčanina, koji je prije nešto više od mjesec dana pritvoren zbog sumnje da je počinio krivična djela utaja poreza i pranje novca. Tako Nermin Rovčanin spava i hrani se, na teret države, u zatvoru, a preko dana radi u restoranu.
http://stara.oslobodjenje.ba/index.php? ... 7&Itemid=0
ako izguglas kakvog vodoinstalatera i keramicara da rade iz kpz tuzla, javi mi... mada je tamo hit raditi u sadrvanu (restoran u sklopu zatvora)
karanana

#10790 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by karanana »

i sta bi u titovoj?
nista vjerovatno.
pemanapemani

#10791 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by pemanapemani »

Alfons Kauders wrote:

ako bi vec sirili zatvore, ja bi makar pola nevladinog sektora u njih smjestio...
Dvije trećine i kusur NVO-a bi trebalo u zatvor. Ako ćemo po EU standardima, ovu trećinu natjerati da radi kako treba, bez preseravanja.
quasar

#10792 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by quasar »

Alfons Kauders wrote:

sto se tice generalne prevencije, odnosno uvodjenja ostrih sankcija poput smrtne kazne, to jednostavno ne pali, sto dokazuju slobodaska drustva gdje takve kazne jos uvijek imamo...

premisa da pocinitelj prihvata kaznu kao mogucnost je pogresna... evo sta je fol... recimo da uvedes ponovo smrtnu kaznu za neke oblike teskog ubistva...

frajer dodje kuci ranije s posla, zatekne te kako mu guzis zenu i ubije te na licu mjesta... afekt... nije on konto kako ce visit u zenici, vec kako mu zena stenje pod tobom - nikakva sankcija ne pomaze...

e sad, frajer cuje da si mu guzio zenu, temeljito isplanira ubistvo, ili da izgleda kao nesreca ili da sredi alibi... ali nedje usput zajebe i bude osudjen - prijetnja sankcijom ne pali jer on u startu ne racuna da ce biti uhvacen...

treca varijanta je npr. frajer vehabija i da te digne u zrak zajedno sa jos 50 ljudi... ne sto si mu guzio zenu, vec nako... njeg zaboli za kaznom i posljedicama, samim tim opet nema hajra...
Nemoj brate tako.
Ispade da sam ja popio, sjeo za volan i kontao necu nikog zagzit, polako cu i onda se zabijem u ekskurziju.
Nisam htio majke mi. Smanjena uracunjivost itd. Nisam ja kriv. A ko je onda?
Niko ne cini KD ako racuna na posljedice ili da ce ga uhvatiti. One sto ih cine u afektu, nece ni smrtna kazna sprijeciti. Medjutim ako znas da se zatvora neces izvuci (izvjesnost kazne) i da ti nece biti lako nimalo, onda ce ipak biti malo jaca inhibicija i ipak se nece olako potezati nozevi i pistolji i nece biti ono "sta mi ba mozete".
E mozemo ti ovo, jarane, ba...
Sto se tice smrtne kazne, znam da je u SFRJ izricana za zaista teske oblike ubistava i ne mislim da je ikada olako izrecena. Nemam stav o njoj. Nekad smatram da ima ljudi koje treba obrisati sa planete, a nekad prevlada misljenje da je mozda bolje da do smrti robijaju u nekom sing-singu. Medjutim, nasa kaznena politika nema taj element. Mislim da je teze bilo nekad u JNA nego je danas u zatvoru.
Alfons Kauders

#10793 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alfons Kauders »

pemanapemani wrote:
Alfons Kauders wrote:

Dvije trećine i kusur NVO-a bi trebalo u zatvor. Ako ćemo po EU standardima, ovu trećinu natjerati da radi kako treba, bez preseravanja.
kad bi im rekao da trebaju da rade, jos kako treba, ta trecina bi se dobrovoljno prijavila za zenicu... :D
Skyfox

#10794 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Skyfox »

karanana wrote:i sta bi u titovoj?
nista vjerovatno.
dolazila je hitna, nekog su poljevali vodom...
Alfons Kauders

#10795 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alfons Kauders »

quasar wrote:
Alfons Kauders wrote:

Nemoj brate tako.
Ispade da sam ja popio, sjeo za volan i kontao necu nikog zagzit, polako cu i onda se zabijem u ekskurziju.
Nisam htio majke mi. Smanjena uracunjivost itd. Nisam ja kriv. A ko je onda?
Niko ne cini KD ako racuna na posljedice ili da ce ga uhvatiti. One sto ih cine u afektu, nece ni smrtna kazna sprijeciti. Medjutim ako znas da se zatvora neces izvuci (izvjesnost kazne) i da ti nece biti lako nimalo, onda ce ipak biti malo jaca inhibicija i ipak se nece olako potezati nozevi i pistolji i nece biti ono "sta mi ba mozete".
E mozemo ti ovo, jarane, ba...
Sto se tice smrtne kazne, znam da je u SFRJ izricana za zaista teske oblike ubistava i ne mislim da je ikada olako izrecena. Nemam stav o njoj. Nekad smatram da ima ljudi koje treba obrisati sa planete, a nekad prevlada misljenje da je mozda bolje da do smrti robijaju u nekom sing-singu. Medjutim, nasa kaznena politika nema taj element. Mislim da je teze bilo nekad u JNA nego je danas u zatvoru.
jebiga, jedno je nesreca, drugo je ubistvo, jos s par kvalifikatornih okolnosti... teske kazne nece pomoci ni u jednom ni u drugom slucaju... jer jebiga nesreca je upravo to - nesretan slucaj, a masu ovih drugih dijela ce ljudi pociniti u afektu ili zato jer su vec otpisali svoj zivot...

kada se vec "dogura" do takvih djela, onda je kasno... jebes smrtnu kaznu ako je neko vec ubio par ljudi il satro ekskurziju srednje frizerske iz zenice...

nas je problem sto se za laksa djela dijele bezvezne kazne, pa se stvara taj "sta mi ba mozete" mentalitet... rijetkost je da neko u kafani ubije covjeka a da je cijeli zivot bio normalan i miran lik... vjerovatno je bio sociopata u osnovnoj, pa ljude bolio kurac... onda je nastavio isto i u srednjoj, usput prosirio arsenal nozem ili teretanom, pa ljude bolio kurac... naberu djeca metar prekrsajnih i krivicnih prijava prije neko sto pocine ozbiljno djelo, ali su tek fusnote u crnoj hronici...

e onda kad nekom vrsnjaku prospu mozak u po bijela dana i osvanu na naslovnici, cijela drzava frapirana... "kako se ovo moglo dogoditi, grad nije siguran" itd... al dzaba, tad je vec kasno... a rijetko se ko potrudi da malo pogleda zadnjih 10 godina njihovih zivota... kako su zakazale skole, roditelji, socijalni radnici itd... vecina te zlatne djece iza sebe imaju haman deceniju kriminalnog staza, samo sto nikog ne boli kurac dok ne bude prekasno, sto je tipicno za nas
Lakat Jebić

#10796 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Lakat Jebić »

e moj chmoljo otkad je meni vjecni na ignore listi :D
Chmoljo

#10797 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

:mrgreen:
A-R-N-I

#10798 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by A-R-N-I »

represivne mjere u kombinaciji sa ovim.. je pocetno rjesenje..
Image

Uploaded with ImageShack.us
nemam_ideje

#10799 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by nemam_ideje »

Chmoljo wrote:
ali, evo da tebe pitam... za tri mjeseca. recimo, napravi vlast neke nove montažne zatvore, pohapsi sve što se treba pohapsiti, osudi sve što se treba osuditi.

reci mi nosara, iskreno, da li bi se narod bunio jer se zatvaraju "nevina djeca", jer se zatvaraju "ugledni građani", jer je na sceni "nova komunistička represija"... itd... jesam li nerealan kada očekujem ovakve reakcije?

a i ovo što rekoh, zatvori, hapšenje, osuđivanje. u direktnoj nadležnosti bi vlast imala samo ovo prvo. drugo je operativno djelovanje valjda, i to bi bilo u nadležnosti policijskog komesara, a ovo treće sudska, jelte, vlast :mrgreen: no, svi znamo da jasne granice među ovim ne postoji, i da jedni mogu uticati na ostale. otuda sam i spomenuo inicijativu od strane ministra, ili vlasti, kako hoćeš.

kad se sve to lijepo završi, sredi, napuni lijepo zatvor... kaži mi, šta će spriječiti nove majmune da pucaju po gradu? zatvori iz kojih kad izađu, u lokalnim zajednicama imaju respekt, strahopoštovanje, a vrlo često i divljenje? kazne za pucnjave po gradu, gdje dobijaju uslovne kazne, ili minimalne kazne, jer su (hvala Bogu jedino) uglavnom bez žrtava ovi "obračuni"?

imamo problem kojeg sama represija neće spriječiti :-) koliko si ovdje mogao pročitati o "titinoj miliciji koja tuče"? hajd odvrti film i reci mi, je li zbog toga ta milicija bila tako učinkovita, ili je ipak, još nešto bilo posrijedi?

Vlast može inicirati rješavanje, ali ono neće moći ići samo kroz MUP. moraće se uključiti još resora, ali i nevladin sektor. NVO onako kako bude smatrao da je najbolje - kroz protest, podršku pametnim potezima, informisanje javnosti, promicanje određenih inicijativa itd. itd...

dakle, da odgovorim i tebi, a i Vjecitom, jer odmah trči da nekog hrakne i smjesti na neko mjesto odakle ga može gađati svojim nakupljenim frazama - ne perem nikoga, i primarna odgovornost je na ZNA-SE-KOME. ali bojim se da i pored najbolje volje to neće uspjeti bez šireg društvenog uključivanja, to je činjenica. jer ova, i svaka druga vlast, NIJE toliko moćna da ulazi u kuću svakog pojedinca i naređuje mu kako će živjeti. i hvala Bogu da je tako.

ja sam mlad čovjek, i želim ostariti ovdje. zašto misliš nosonja da bih branio nekoga ko bi mi to onemogućio zarad nekog inata? a o plaćanjau... ti to najbolje znaš :mrgreen:
Ne znam koliko imaš kontakta sa miljeom o kojem pričaš. Čini se da nemaš previše. Nejse.

Mi pričamo o suzbijanju kriminaliteta u gradu od cca 400.000 stanovnika kao skoro pa nemogućoj misiji :-) Smiješno.

Nego da te priupitam. Šta je trenutna vlast učinila u oblasti suzbijanja kriminaliteta ? Navedi par primjera, konkretnih radnji.

Stoji tvrdnja da MUP kao MUP ne može riještiti problem. Ublažiti ga sigurno može pa onda pozivati na opšte-društveni angažman.

Dosta zločina u Sarajevu konkretno je zbog droge. Talova, prevlasti, zavisti, ovisnika ili ljudi koji su jednostavno postali retardirani od silne upotrebe iste. Ovo je vukojebina od 400.000 stanovnika plafon. Nije da se neke stvari ne znaju. Pušiš gandžu, kod svih odlična, odjednom ne valja. Al kod svih dilera osim možda nekih potpuno nezavisnih(takvih je baš malo i rijetko opstanu duži period). Vučeš dandu, odjednom kod većine jogurt il je žuta il je baš strašna. Gutaš žetone, konstantno loši odjednom kod svih Mercedesi koji su odlični. Jel ti navedene stvari nešto govore. Meni govore vrlo jasno. Faktički par likova sve to kontrolišu. Ako na ovo dodamo hors i bijelo možemo zaključiti da desetak ljudi to sve drži. Maksimum. Jasno je da se gudra ne može iskorijeniti jer je ljudi vole i plaćaju koliko treba da je nabave. Može se količina gudre koja je u opticaju u Sarajevu barem prepoloviti(a vjeruj da je enormna količina dostupna na svakom koraku). Onemogućavanje pristupa gudrama smanjuješ količinu budućih ovisnika, ove trenutne ne možeš više kontrolisati. Smanjivanje budućih ovisnika automatski smanjuješ broj teških kriminalnih radnji. Prije dvanaest-trinaest godina je bila mnogo normalnija situacija u gradu jer je bilo manje droge. Teških pogotovo. Trave uvijek ima :D Da bi tako nešto uradio moraš imati hale koje hapse a ne hale koje su u talu. Da bi to uradio moraš imati vlast i sposobne ljude. SDA neću spomninjati kao moguće rješenje problema jer su oni faktički ovo i dopustili. SDP vlast ima. Čini se da nemaju sposobne ljude a bogme ni volje nešto da urade.

Dalje, represija neće riješiti stvar al će je ublažiti sasvim sigurno. Wannabe kriminalci, koji su i najopasniji, znaju da ako pucaju nekome u potkoljenicu neće previše odrobijati. Promjeni zakon da je svako (namjerno) ranjavanje pokušaj ubistva sa minimalnom kaznom od deset godina pa ćeš vidjeti koliko će biti pucnjava sa ranjenim osobama. Promijeni zakon da je nelegalno posjedovanje oružja obavezni zatvor sa minimalnom kaznom od pet godina pa ćeš vidjeti koliko će ljudi nositi oružje po ulici itd;

Isto tako, wannabe kriminalci znaju da u zatvorima nema dovoljno mjesta pa prave još više pizdarija. Isto tako znaju da sudski procesi mogu da traju nekoliko godina a oni mogu da se brane sa slobode ako imaju koliko-toliko para za solidne advokate.

Također, oni koji bi da pobjegnu iz gudre skoro da su onemogućeni. Jedino što im kanton pruža jeste metadon terapija. Nikakvih kvalitetnih rehabilitacionih centara u blizini pa ljudi traže debele štele da idu u Međugorje na odvikavanje.

Tražio si konkretne prijedloge:

-smanjivanje količine gudre koja se upotrebljava
-otežana dostupnost gudri
-pooštravanje zakonskih kazni za korištenje i posjedovanje oružja
-dosljedna primjena istih
-drastično ubrzavanje sudskih potupaka za teža kaznena djela(pucnjave, posjedovanje oružja, drumska razbojništva)
-drastično povećanje zatvorskih kapaciteta
-čistka u odjelu za narkotike
-otvaranje kvalitetnih centara za rehabilitaciju u Kantonu

Da bi se ovo ostvarilo potrebna je volja, malo znanja i određen iznos novca jer mi ne pričamo o New Yorku nego o Sarajevu. Ovako ispade da smo veličine Beograda bili bi bukvalno divlji zapad. Morao bi na posao da ideš sa kalašom da te neki debil ne bi zaskočio na ulici.

Trenutno, kanton konkretno nije mrdnuo dupetom bilo šta da uradi. Ako imaš neki problem moraš sam da ga riješiš. Ako ti se narkomani skupljaju pod prozorom moraš sam da ih tjeraš, ako ti kradu po mahali moraš sam da ih hvataš itd.

SDP nema magični štapić, to je jasno. Al SDP nije mrdno dupetom bilo šta da riješi. Od mene imaju još godinu dana fore do lokalnih izbora. Ako do tada ništa ne učine gube moj glas a izbiću im još par glasova sasvim sigurno. Obećali su državu za čovjeka neka barem ostvare zatvor za kriminalca. To je pošteno. Jebo državu gdje ja sam moram svoje probleme rješavati i bježati od murije na utakmicama jer su navijači procjenjeni kao veća opasnost od kriminalaca. Tako ispade. Usput, murija fol ne smije da bije tek tako. Kako to da navijače smiju da biju kako hoće bez sankcija. Čudno i nelogično, zar ne.
nosara

#10800 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by nosara »

Malo su gadljivi oni na konkretne prijedloge... Situacija sa ovim saobracajnim haosom koji su sami napravili to najbolje pokazuje... Mani se prijedloga... :oops:

Postoje zakoni, tu su da stite kriminalce, a boga mi i njih od teskog rada... A zakoni su, kao sto znamo, nepromjenjivi... Mora tako... 8-)

Inace, bajbaj Evropo... :D
Locked