Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ExNihilo

#10776 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:Jako dobra filozofska diskusija, odavno ovako nisam slusao filozovski nadahnutu diskusiju :thumbup:
Počeo dobro sa Newton/Einstein primjerom i filozofijom naučnog metoda, a onda otišao full retard sa randomnessom i determinizmom, i nikada poslije nije ni sišao sa retard bandwagona.

Izuzetno dobar primjer poluobrazovanog čovjeka sa viškom samopouzdanja u ono što govori. Vazda su opasniji bili ljudi nekoliko knjiga od ljudi jedne knjige.
broj dva

#10777 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Od Sokrata, Platona i Aristotela do Joe Rognana, Ben Shapira i Jordana Petersona.Nema nam spasa.
MarlboroGold

#10778 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Ne znam koji me od te trojice više nervira... možda najmanje Joe. Samo su se uspjeli probiti zbog autogolova ljevice u americi. Inače ih nigdje ne bi bilo. Mislioci koji će spasiti ameriku... :lol:
kio01

#10779 Re: Ateizam vs. Religija

Post by kio01 »

Ja ne vidim problem sa Joe Roganom. On nije Aristotel današnjeg doba, niti pokušava biti( za razliku od nekih kao što su Shapiro). U Aristotelovo doba nije svako imao pristup filozofij i nauci opcenito, ali danas ljudi kao sto je Rogan omogucavaju da svako ima pristup ovakvim diskusijama. Ova sa Firasom bas nije najbolji primjer neke 200 IQ diskusije, ali podcasti sa ljudima koji znaju o cemu pricaju omogucavaju prosjecnom covjeku da bolje razumije svijet oko sebe.
Sara03

#10780 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

Debata loša, nikakva.
ExNihilo

#10781 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Nije problem Joe, problem je Firas.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10782 Re: Ateizam vs. Religija

Post by _BataZiv_0809 »

tuzlak1212 wrote:Nesto mi nikako ne ide u glavu, mada ja sam mlad tek nedavno mi je moj stav usao u glavu hehe :D Sta je ateistima smisao zivota? Na cemu temeljite moralne vrijednosti i sta vas tjera da se toga pridrzavate i sta je argument da je vas moralni kodeks i zivotni pogledi ispravniji od religijskog?
Mislim da je svima jasan otprilike stav i odgovor na ova pitanja pripadnika bilo koje abrahamske religije.
Šmrkanje koksa sa guzica dobrih kučki
exampLe.

#10783 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

tuzlak1212 wrote: Ako nas je Bog stvorio u sto vjerujemo mi vjernici, to nije iz njegovog koristoljublja, jer kao sto i ateisti znaju on bi bio prevelik da mu ljudi trebaju izasta.
Ako mi nismo stvoreni iz koristoljublja, mozes mi onda objasniti slijedeci ajet?

“Džinove i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju." (Ez-Zarijat, 56.)”
broj dva

#10784 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

_BataZiv_0809 wrote:
tuzlak1212 wrote:Nesto mi nikako ne ide u glavu, mada ja sam mlad tek nedavno mi je moj stav usao u glavu hehe :D Sta je ateistima smisao zivota? Na cemu temeljite moralne vrijednosti i sta vas tjera da se toga pridrzavate i sta je argument da je vas moralni kodeks i zivotni pogledi ispravniji od religijskog?
Mislim da je svima jasan otprilike stav i odgovor na ova pitanja pripadnika bilo koje abrahamske religije.
Šmrkanje koksa sa guzica dobrih kučki

Hereza !! Svi znaju da se smrce sa sisa !!! Ako ne promjenis nakaradne stavove i ne vratis se jedinom ispravnom ateizmu bice problema !!
arzuhal

#10785 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

exampLe. wrote: Ako mi nismo stvoreni iz koristoljublja, mozes mi onda objasniti slijedeci ajet?

A kako ti shvataš ovaj ajet?
exampLe.

#10786 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

arzuhal wrote:
exampLe. wrote: Ako mi nismo stvoreni iz koristoljublja, mozes mi onda objasniti slijedeci ajet?

Ne shvatam ga, zato i pitam za pojašnjenje.

Po ovom ajetu, Allah je nas stvorio samo zato da mu se klanjamo...ako mu se klanjamo i činimo dobra djela idemo u Džennet, a ako mu se ne klanjamo ali ipak opet činimo dobra djela onda idemo u Džehennem jer je namaz jedan od stubova Islama i svako ko ne klanja je nevjernik.

On nema nikakve koristi od mog namaza, ali je ipak odlučeno da sva moja dobra djela padaju u vodu samo zato što ne obavljam namaz?
Last edited by exampLe. on 16/05/2019 15:41, edited 1 time in total.
arzuhal

#10787 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

exampLe. wrote:
arzuhal wrote:

Ne shvatam ga, zato i pitam za pojašnjenje.

Po ovom ajetu, Allah je nas stvorio samo zato da mu se klanjamo...ako mu se klanjamo i činimo dobra djela idemo u Džennet, a ako mu se ne klanjamo ali ipak opet činimo dobra djela onda idemo u Džehennem jer je namaz jedan od stubova Islama i svako ko ne klanja je nevjernik.

On nema nikakve koristi od mog namaza, ali je ipak odlučeno da sva moja dobra djela padaju u vodu samo zato što ne obavljam namaz?
Izraz li-ja'budun (...da Mi robuju) s kojim ajet završava - čije si značenje prevoda citirao - u svim tefsirima se prevodi kao li-ja'rifun: ...da Me spoznaju. Neku noć dr Hafizović gostujući na TVSA spominje kako glagol abede (obožavati) u svojoj suštini ima značenje spoznavanja, ne robovanja na način kakvog ga znamo u međuljudskim odnosima: izrabljivanje i sl.

Sve drugo - osim ljudi i džinna - Allahu bezuvjetno robuje, Njega bezuvjetno obožava na svoj način, samo ljudi imaju pravo da to zanegiraju. Nemaju mogućnost da odbace robovanje Allahu u potpunosti. Nijedan nevjernik nema mogućnost odbacivanja veličanja svog Stvoritelja do kraja, samo u onom dijelu u kojem mu je to dozvoljeno, u kojem mu je to dato.

Dželaludin Rumi, objašnjavajući ajet:

تُسَبِّحُ لَهُ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَالْأَرْضُ وَمَنْ فِيهِنَّ ۚ وَإِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا يُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ وَلَٰكِنْ لَا تَفْقَهُونَ تَسْبِيحَهُمْ ۗ إِنَّهُ كَانَ حَلِيمًا غَفُورًا

Njega veličaju sedmera nebesa, i Zemlja, i onī na njima; i ne postoji ništa što ga ne veliča, hvaleći Ga; ali vi ne razumijete veličanje njihovo. – On je doista blag i mnogo prašta. (el-Isra, 44)

...veli kako i najveći nevjernik i griješnik veliča i slavi Allaha i ne htijući, samim svojim bivanjem, samim time što ga je Stvoritelj izveo iz nepostojanje u postojanje, samim time što ga je On učinio mjestom otkrivanja božanskog Bitka. Sva je stvar u tome što je čovjeku dato da se svom Stvoritelju okrene milom, da veličanje prihvati drage volje, za razliku od bilo čega drugog:

Zatim se usmjerio nebu - a ono je bilo dim - pa rekao njemu i Zemlji: "Dođite milom ili silom!" Rekoše: "Dolazimo poslušni." (al-Fussilat, 11)

Stoga čovjek ima božanski garantovanu slobodu na izbor.

Svaki njegov izbor, svaka premisa i zaključak, konsekventno i posljedično će ga voditi ka plodovima tih svjesnih i voljnih odluka. A jedan od tih plodova je i Džehennem. Ne postoje dobra djela koja mogu nadmašiti samo Dobro. Sva djela, ustvari, pripadaju Stvoritelju tih djela, a ne mjestu manifestacije tih djela - čovjeku. Svaki čovjek koji bi se pouzdao u svoja djela, ma kakva ona bila, a ne u samu Milost, suštinski griješi i rizikuje da ostane bez ičega. Poslanik, alejhi-selam, je potvrdio da ni on neće ući u Džennet po svojim djelima. Allah može i čovjeka bez namaza uvesti u Džennet, ako to On hoće.

Tako da svako ima pravo na svoje poteze. A bilo koji potez da pojedinac ili svi ljudi i džinni zajedno da urade, to ništa neće promijeniti Božiju veličanstvenost i uzvišenost, On je oduvijek i zauvijek onakav kakav je...
Bloo
Globalna šefica

#10788 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Koji determinizam....
Dozer

#10789 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Ma jok ba :-)

P.S. Pocinjem se osipati kad vidim ove termine poput "oduvijek" i sl., a ljudi ih ispaljuju kao da apsolutno znaju sta znace :D
broj dva

#10790 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

"Tako da svako ima pravo na svoje poteze. A bilo koji potez da pojedinac ili svi ljudi i džinni zajedno da urade, to ništa neće promijeniti Božiju veličanstvenost i uzvišenost, On je oduvijek i zauvijek onakav kakav je..."

Ali ako povučeš krivi potez(na koji eto imaš pravo) i ne prihvatiš ono što ti bog nudi (bez prisile) onda pakao ?
Dozer

#10791 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Pa logicno...
славянин

#10792 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Suma sumarum - bez prisile ali cu te zapaliti ako ne poslusas :lol: :D
MarlboroGold

#10793 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Makar mi dole neće nedostajati društvo.
exampLe.

#10794 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

славянин wrote:Suma sumarum - bez prisile ali cu te zapaliti ako ne poslusas :lol: :D
Da, ne moras ti nista i ne tjeram te al’ ako ne poslusas poslat’ cu te na mjesto patnje i agonije gdje ce te muciti zauvijek...al’ nema prisile. :D
Smrcak15

#10795 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Makar mi dole neće nedostajati društvo.
samo si se malo zafrkao kao obicno, jedno od kazni dzehennema je da mislis da si sam, iako se dzehennem biti pun, znaci mislis da si sam, i da je tvoja patnja najgora....tako nemoj se ti plaho uzdati u drustvo tamo ako te snadje, nece tebi biti ni do drustva a ni do sebe samog...hajde samo stavi mali prst sa plamen svijece i razmisljaj o svom drustvu i koliko ti razmisljanje o drustvu i njihova blizina moze ublaziti bol.

славянин wrote:Suma sumarum - bez prisile ali cu te zapaliti ako ne poslusas :lol: :D
ja bi to ovako defnisao...

ako ne poslusas sam pao sam se ubio, jer ako ti cijelo vrijeme trubim ne idi tim putem, nastradat ces, skloni se sa tog puta, uzmi drugi puta....ali ti zadrt i ne popustas i furas svoj put koji ima ogromnu rupu na sredini puta i ako ti govorim ne idi tim putem zavrsit ces u rupi uzmi drugi bolji put.
i dzaba upozorenja i krenes tim putem i zaglavis u rupi.

KOga cemo kriviti u ovom slucaju, mene koji sam te upozoravao ili ti samog sebe i svoju tvrdoglavost?

Suma sumarum - bez prisile da te natjeram da uzme bolji put ali cu te ubacit u rupu(sam ces sebe bacit u rupu kao sto ces sam sebe svojim postupcima bacit u dzehennem ako ides tim putem) ako ne poslusas
arzuhal

#10796 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Svako ko Boga svede na svoju ravan, kao nekoga ravnog sebi, da bi na taj način imao ranopravan dijalog s Bogom, da bi imao priliku da mu na taj način skreše sve što ga tišti i što mu se ne sviđa kod Boga - meni je sasvim jasan i logičan njegov ateizam.

Svako ima kapacitet za određeni koncept mišljenja i spoznaje. Neko Boga vidi sa svim svojim vlastitim manama i vrlinama, kao nekog ko će te, ako ne slušaš, kazniti.
Drugi će o Bogu misliti drukčije, kao nekog ko te dobronamjerno posavjetuje da ne pušiš jer je izvjesno da ćeš završiti s kancerom, ili da popustiš s ugljikohidratima i šećerima zbog dijabetesa, ili da ne ideš u živo blato jer je sasvim izvjesno da će te progutati. Roditelji i prijatelji nas tako savjetuju, ali izbor je naš.
Treći imaju, opet, drukčiju spoznaju Boga. Četvrti još drukčiju. I tako dalje.

Allah Uzvišeni kaže, u jednom hadisi-kudsijju:

"Jedni će u Džennet i ne marim, drugi će u Džehennem i ne marim..."

Čovjek je biće kojem je dato da snagom svoje oholosti uradi sa sebe šta god mu volja. Ne samo po pitanju Boga nego sebe samog i ljudi kojima je okružen.
славянин

#10797 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Jedni će u Džennet i ne marim, drugi će u Džehennem i ne marim..."
Sreca da je milostiv,samilostan i tako dalje :D
beni-bu-man

#10798 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

exampLe. wrote:
Da, ne moras ti nista i ne tjeram te al’ ako ne poslusas poslat’ cu te na mjesto patnje i agonije gdje ce te muciti zauvijek...al’ nema prisile. :D
Rekoh ja davno "sadista"
allem_77

#10799 Re: Ateizam vs. Religija

Post by allem_77 »

Uf, gluho bilo, koliko je ovdje ateista? Haman Smrle protiv svih? :ginisovac:
exampLe.

#10800 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Ja sam poceo citati Dawkinsov “Sebicni gen” pa cu vidjeti na sta cu izaci nakon zavrsetka citanja. :lol:
Locked