exampLe. wrote:arzuhal wrote:exampLe. wrote:
Ako mi nismo stvoreni iz koristoljublja, mozes mi onda objasniti slijedeci ajet?
“Džinove i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju." (Ez-Zarijat, 56.)”
A kako ti shvataš ovaj ajet?
Ne shvatam ga, zato i pitam za pojašnjenje.
Po ovom ajetu, Allah je nas stvorio samo zato da mu se klanjamo...ako mu se klanjamo i činimo dobra djela idemo u Džennet, a ako mu se ne klanjamo ali ipak opet činimo dobra djela onda idemo u Džehennem jer je namaz jedan od stubova Islama i svako ko ne klanja je nevjernik.
On nema nikakve koristi od mog namaza, ali je ipak odlučeno da sva moja dobra djela padaju u vodu samo zato što ne obavljam namaz?
Izraz
li-ja'budun (
...da Mi robuju) s kojim ajet završava - čije si značenje prevoda citirao - u svim tefsirima se prevodi kao
li-ja'rifun:
...da Me spoznaju. Neku noć dr Hafizović gostujući na TVSA spominje kako glagol
abede (obožavati) u svojoj suštini ima značenje
spoznavanja, ne robovanja na način kakvog ga znamo u međuljudskim odnosima: izrabljivanje i sl.
Sve drugo - osim ljudi i džinna - Allahu bezuvjetno robuje, Njega bezuvjetno obožava na svoj način, samo ljudi imaju pravo da to zanegiraju. Nemaju mogućnost da odbace robovanje Allahu u potpunosti. Nijedan nevjernik nema mogućnost odbacivanja veličanja svog Stvoritelja do kraja, samo u onom dijelu u kojem mu je to dozvoljeno, u kojem mu je to dato.
Dželaludin Rumi, objašnjavajući ajet:
تُسَبِّحُ لَهُ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَالْأَرْضُ وَمَنْ فِيهِنَّ ۚ وَإِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا يُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ وَلَٰكِنْ لَا تَفْقَهُونَ تَسْبِيحَهُمْ ۗ إِنَّهُ كَانَ حَلِيمًا غَفُورًا
Njega veličaju sedmera nebesa, i Zemlja, i onī na njima; i ne postoji ništa što ga ne veliča, hvaleći Ga; ali vi ne razumijete veličanje njihovo. – On je doista blag i mnogo prašta. (el-Isra, 44)
...veli kako i najveći nevjernik i griješnik veliča i slavi Allaha i ne htijući, samim svojim bivanjem, samim time što ga je Stvoritelj izveo iz nepostojanje u postojanje, samim time što ga je On učinio mjestom otkrivanja božanskog Bitka. Sva je stvar u tome što je čovjeku dato da se svom Stvoritelju okrene milom, da veličanje prihvati drage volje, za razliku od bilo čega drugog:
Zatim se usmjerio nebu - a ono je bilo dim - pa rekao njemu i Zemlji: "Dođite milom ili silom!" Rekoše: "Dolazimo poslušni." (al-Fussilat, 11)
Stoga čovjek ima božanski garantovanu slobodu na izbor.
Svaki njegov izbor, svaka premisa i zaključak, konsekventno i posljedično će ga voditi ka plodovima tih svjesnih i voljnih odluka. A jedan od tih plodova je i Džehennem. Ne postoje dobra djela koja mogu nadmašiti samo Dobro. Sva djela, ustvari, pripadaju Stvoritelju tih djela, a ne mjestu manifestacije tih djela - čovjeku. Svaki čovjek koji bi se pouzdao u svoja djela, ma kakva ona bila, a ne u samu Milost, suštinski griješi i rizikuje da ostane bez ičega. Poslanik, alejhi-selam, je potvrdio da ni on neće ući u Džennet po svojim djelima. Allah može i čovjeka bez namaza uvesti u Džennet, ako to On hoće.
Tako da svako ima pravo na svoje poteze. A bilo koji potez da pojedinac ili svi ljudi i džinni zajedno da urade, to ništa neće promijeniti Božiju veličanstvenost i uzvišenost, On je oduvijek i zauvijek onakav kakav je...