jeza u ledja wrote:
Ja ne znam je li dobro da ljudi ne zele da se prilagodjavaju ili unapredjuju, vec da samo podebljavaju ekstremne stavove. Ne znam tacno sta imamo od toga da vidimo kakvi su ljudi "u iskrenom izdanju", jer ne mislim uopste da postoji iskreno izdanje. Ta iskrenost se kreira i izvrce, kao sto vidimo iz primjera iznad. A i da postoji "iskreno izdanje", ne vidim zasto je dobro potencirati neciju nesposobnost da zivi u drustvu i da doprinosi zajednici, te da uopste shvata potrebu za tim.
Takodje ne mislim da postoji bojazan od americke propagandne masine u svijetu u kojem je tako lako doci do prave informacije. Da, preko interneta. No to plasiranje informacija preko interneta bi trebalo imati neku konstrukciju i "vetting process", ne samo od strane konzumenta, vec od strane platformi koje te informacije plasiraju.
Kazes bullshit je da facebook ne zna sta drugi citaju. Mozda sam se pogresno izrazio. Ne da ne znaju sta drugi citaju, vec ne znaju sta ce moci procitati. Algoritmi automatski generisu News Feed tako da ni Facebook ne moze predvidjeti sta ces sutra procitati kad otvoris isti. Mogu znati kakvu vrstu vijesti ces procitati ili koje vijesti od prijatelja ce ti izletiti, ali ne znaju unaprijed tacno sta ce od toga izletiti in any given moment. Nakon sto si procitao (ili ne), onda znaju i na osnovu toga poboljsavaju algoritam.
Kaze jedan u clanku, imao je liberalne i konzervativne prijatelje na FB, medjutim kad je poceo otvarati clanke odjednom su mu svi konzervativni prijatelji nestali sa news feeda. Skontao je da otvara uglavnom samo liberalne clanke. Neko drugi ne bi ni skontao da mu se ne pojavljuju clanci njegovog prijatelja koji se fura na NRA ili tako nesto. Znaci nije da ti svjesno biras sta zelis citati, odnosno da si svjestan da je ono sto citas servirano tebi, ne drugima.
Po meni to je potencijalno mnogo gori nacin manipulacije nego kontrola informacija "drzavnih" medija (iako takvi u Americi sustinski ne postoje).
Primjer DDRa ili recimo kablovskih vijesti iz nekih davnih vremena je drukciji - ti znas ko ti plasira informacije i znas ko ti zabranjuje dotok istih.
Pokušaću da ne pišem predug post, nego samo ukratko da navedem najvažnije poente. Mislim da je dobro da Internet pruža "anonimnost" i mogućnost da se ljudi iskreno izraze i povezuju, u psihološkom smislu je to mnogo zdravije nego represija. Naravno da je to tek prvi korak prema stvarnom unapređenju pojedinca, ali ne sumnjam da su vlade a pogotovo US vlada (Snowden), već u tome preko praćenja, usmjeravanja i omekšavanja fringe grupa. Oblikovanje društva, posebno u Americi, je odavno svedeno na individualni nivo, a psihijatrija takođe odavno inkorporirana u upravljanje društvenim procesima.
Dobar dokumentarac:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Century_of_the_Self
Ovdje opet trebamo vjerovati izjavama velikih IT kompanija, Facebook, Google, Apple, MS, da su na strani pojedinca (a ne na svojoj?). Kada Facebook kaže da ne zna koji će se članak prikazati pojedinom korisniku, to je vjerovatno istina u onoj mjeri da nisu u stanju predvidjeti ishod algoritma (ML, ili koji već koriste), jer vjerovatno postoji preveliki broj parametara koji se mijenjaju skoro pa u real-time, i prekompleksno bi to bilo, ali da će odabrati neki iz određene klase - to već mogu. Na kraju krajeva to mu je i namjena. Facebook pere ruke, i kaže "mi ne upravljamo propagandom". To je već smiješno. Ljudi ih plaćaju putem reklama i plaćenih članaka/oglasa da upravo to rade. Šta veli Bannon, došao je na Trumpov tim tek kada je čuo da su krenuli sa Facebook aktivnostima/reklamama.
Do prave informacije je lako doći, ali ako te bombarduju lažnim informacijama pojedinac će teško uložiti potrebni napor da razluči istinu od laži. Propaganda naravno i dalje radi kako treba, neću zaboraviti koliko mi je BBC pao u očima kada su promovisali rat u Iraku, unatoč svim istinama, milionskim protestima i dokazima. BBC je propagandni alat vlade, naravno, a da ne spominjema američke kablovske i over air mreže (svi imaju svoje medije). Sve to i dalje funkcioniše, manje ili više perfidno. Problem za vlade je što je taj sistem kontrole stanovništva putem propagande postao nestabilan, nepredvidiv i izmakao se direktnoj kontroli. Što i nije baš dobro.