Republika Turska

Post Reply
jao_situacije

#10776 Re: Republika Turska

Post by jao_situacije »

Kaligula I wrote:
jao_situacije wrote:

ni ovim fatmirovim se ne sviđa brko više
izgleda da je zaokret prema putinu sve izvjesniji, a kratke tole će ostati i kratkih rukava
bradonje na aparatima, brko ne vadi
...što bi bilo činit Bošnjacima ukoliko dođe do istinskog zbližavanaj Turske sa Rusijom i npr, eventualne, direktiva iz Stambola o zakopavanju ratnih sjekira između Srba i Bošnjaka?... :D ...baš me zanima šta bi neki od ovdašnjih forumaša uradili sa svojim forumaškim, ali i inače, životima... :D ...bilo bi tu lupanja glavom o zid, vješanje za jaja, podrezivanja jezika i sličnih harakiri zahvata, ali i bespogovornog pokoravanja stambolsko fermanu... :D ...ovaj forum bi ostao desetkovan morem novih nikova... :D ...brrrr, zlu ne trebalo, sve me jeza podilazi... ;-)
pa ovo je moje mišljenje srbi bi rekli jest bio je genocid izvinite nećemo više nikad, rezolucija bi bila usvojena u un-u bošnjaci bi rekli sandžaklijama smirite se u srbiji itd.
dodik bi pojeo najveće govno, ako mene pitaš.
razgovaralo bi se o nekom novom planu za bih bez amerikanaca tj. rusi bi pokrenuli turci bi podržali bošnjaci i srbi rekli tako je, a hrvati bi ostali kratkih rukava za treći
otprilike tako nešto, ali nekako me strah da se ne bi javilo još 50 bosnića i 50 ravnogoraca i došlo do nekih novih okršaja bradonja s obje strane, kratke tole i ravnogorci u nekom svom akcijskom trileru sa bombama i kalašima
zna se u čijem smo polju nadležnosti bez ikakve sumnje, ne bi im bilo drago da se baćuške i kardeši dogovore i naprave nešto svoje na balkanu :zoka:
Drvenija87

#10777 Re: Republika Turska

Post by Drvenija87 »

Erdogan je zapalio Reichstag samo da bi ispekao šiš-kebab

Image

Treći dan nakon “pokušaja” državnog udara u Turskoj, izvjestan mu je autor – sam sultan Erdogan na vrhu svoje piramide kojoj se ljuljaju temelji jer se u zadnju godinu tope izvori prihoda koji su napravili čudo od Turske. Uzalud mu bankarski trikovi i gradnja velebnih tunela i mostova – prihodi se tope.

Prvo, ukinute sankcije Iranu.

Od njihovog uvođenja, Rusija i Turska su se postavile kao diskretna, masno plaćena komisionarski, transmisija prema Teheranu i nazad. Milijarde su tiho tekle i Iran je funkcionirao skoro normalno, iako opljačkan za masne provizije koje su završavale u džepovima odabranih, osobito Erdoganovih. Padom sankcija koje ni rat u Iraku i Siriji nije mogao zaustaviti, presijeca se vitalan dotok casha u sve veću obitelj i na zajedničku siniju.

Da bude i gore, Iran ekspresno vraća svoju proizvodnju nafte na predsankcijsku i željan novca, obara joj cijene na tržišnu razinu gdje “bratska” Rusija dobija krvav nos. Domina padaju. Usput, Iran zabrinut za decimiranje Šija u Iraku i Siriji, hladno šalje svoju Revolucionarnu gardu gdje god treba, od Jemena do Damaska i u ovom trenutku drži četiri glavna arapska grada. Tu je i Erdoganu pomalo svanulo. U svim kategorijama moćniji, a sada i bez sankcija, Turska postaje just another country i vrlo daleko od projektirane uloge nove Majke Sunita.

Drugo, kolaps obaranja nekada bratskog režima u Siriji.

Ovo bi se moglo po Erdogana pokazati materijalno štetnije od muže iranskih sankcija. Šapa koja je na nalazišta nafte i sačuvane cijevi i cisterne – što govori o ocu projekta ISIL – se pokazala rijeka para tipa Eufrata. ISIL za naftu, dobija logistiku i sklonište, slobodno šetkanje boraca, sanitet, hranu i slično.

Domina počinju padati kada iranska nafta počinje obarati cijenu i kada Rusi panično shvate da ne mogu pumpati Sibir ispod 70 US$ barel a u Siriji je 6 US$ dosta. K tomu još, Asadovi duguju za oružje još od vremena Brežnjeva oko 1-1,2 trilijuna US$. Rečeno, učinjeno. No to izbija još jedan sahan sultanu nam, osobito kada Rusi počnu redati slike cisterni u pravcu sjevera. A da nevolja bude veća, već je i prije ruske intervencije bilo izvjesno da će Al Asad preživjeti. Bilo je pitanje vremena kada će Erdogan oderati po Rusima ne bi li ih usaulisao, no samo je dobio osvetoljubivog Putina na vrat kojeg boli neka stvar i za oborene pilote ili zrakoplov, koliko za javni šamar koji je popio od Redje. Elem ukratko, Sirija kao cash cow za Tursku je također završila.

Treće, unutarnji problemi u stranci.

Toliko plijena koliko je AKP kupila kroz tradicionalnu instituciju bakšiša, negdje je moralo izazvati sukobe, pa smo i prije Davutoglua bili svjedoci Erdoganovih miješanja napakiranih karata. Zanimljivo je da su svi otpadali bez vriske odbačenih. Biće i mirazi su tekli kako treba?!

Sve gore navedeno je bitno složenije za jednu težu knjigu, nego za kolumnici ili facebook status. Dalo bi se tu mnogo stranica redati sve u što se ugradio taj moćni klan, no posljedice ovog insceniranja udara će biti duge i gadne, i za Erdogana i za Turke.

Ne dvojim da će ugroženih prihoda pomesti sve oko sebe željeznom metlom, da će vojska za koju je dugo čekao priliku da je sredi, nakon uobičajenog klanja biti svedena na pretorijansku gardu te da će nespreman nositi se s demokratiziranjem zemlje, ukidati instituciju po instituciju. Tu negdje će mu biti i kraj. Poglavito, ako je otpor naroda iščitao kao podršku sebi, a ne državi.Tada mu dolaze gadna vremena u usporedbi s kojim će pobuna na Taximu biti ništa.

Turci su napredovali od poljoprivredne nacije do moćnog i obrazovanog društva, potpuno svjesnog što bi im značila još jedna diktatura. A Erdoganu će se desiti da je “zapalio Reichstag” samo da ispeče šiš-kebab. Skup roštilj, jako skup.
Erdogan je zapalio Reichstag samo da bi ispekao šiš-kebab.

Autor: MaxPortal
hladan.preminger

#10778 Re: Republika Turska

Post by hladan.preminger »

pici wrote:
k3ngur wrote:
Today, the existence of Bosniaks in the country is evident everywhere. In cities like İstanbul, Eskişehir, Ankara, İzmir, or Adana, one can easily find districts, streets, shops or restaurants with names such as Bosna, Yenibosna, Mostar, or Novi Pazar.[33] However, it is extremely difficult to estimate how many Bosniaks live in this country. Some Bosnian researchers believe that the number of Bosniaks in Turkey is about four million. Turkish politicians are aware of the large number of Bosniaks living in Turkey, and, referencing this in 2010, Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoğlu said: "There are more Bosniaks living in Turkey than in Bosnia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Minorities_in_Turkey

I onda kazu sta ce Bosni Turska, joooj... :run:
super... milijoni bOsnjaka u turskoj a nit jedan da se prikljuci odbrani BiH devdeset druge, vise Iranaca bilo, TurKi poslali bataljon plavih sljemova i svercali zene, pice i opojna sredstva... bravo braco draga allah da vam vrati sve isto ko inama :bih:
Imali mi na faxu predavanja (2003) i došli do ugovornih odnosa o kreditiranju i kaže profa tako su nama "prijatelji turci" ponudili pomoć 93. godine. Sve dogovoreno, salju oni pomoć smo treba neke papire potpisati. Kaze on uzeo ja one papire kad ono ugovor o robnom kreditu, gdje se kredit vraća u novcu sa velikom kamatom. Još gore je to što su oni negjde pokupili svu robu pred istek roka i nama ponudili.

Toliko o prijateljima.

I onda ova balavurdija nafurana na naše okupatore krene pametovati.
ExNihilo

#10779 Re: Republika Turska

Post by ExNihilo »

It_is_a_Leclerc wrote: A što se turske pomoći tiče, ne sekirajte se. Dobili bi, od islamiste Erdogana, isto što i sad dobijaju sirijski, palestinski i libijski muslimani - tople selame, bivstvovanje u njegovim dovama i poneki oštar govor.
Jednom u životu da se složim sa Leklerkom. :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#10780 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

Pa prica o pomoci Turske Bosnjacima je ekvivalent pomoci Rusije Srbima :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#10781 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hladan.preminger wrote:
Imali mi na faxu predavanja (2003) i došli do ugovornih odnosa o kreditiranju i kaže profa tako su nama "prijatelji turci" ponudili pomoć 93. godine. Sve dogovoreno, salju oni pomoć smo treba neke papire potpisati. Kaze on uzeo ja one papire kad ono ugovor o robnom kreditu, gdje se kredit vraća u novcu sa velikom kamatom. Još gore je to što su oni negjde pokupili svu robu pred istek roka i nama ponudili.

Toliko o prijateljima.

Tako se formira mišljenje i svjetonazor. Profesor na osnovu jednog primjera (može biti lažan ili istinit) natakari mišljenje o jednom cijelom narodu. Iskreno, onaj ko prihvati ovakav način studiranja/razmišljanja nije student već bekan. :oops:
madner

#10782 Re: Republika Turska

Post by madner »

Historija, plasticni primjeri, iskustvo na jednoj strani, vazalski mentalitet na drugoj.
Uvijek sam se pitao ko su bile izdajice Bosne 1835, koji je to mentalni sklop. Sada je jasno.
Drvosjeca iz Dejcica

#10783 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

madner wrote:Historija, plasticni primjeri, iskustvo na jednoj strani, vazalski mentalitet na drugoj.
Uvijek sam se pitao ko su bile izdajice Bosne 1835, koji je to mentalni sklop. Sada je jasno.
Interesantno razmišljanje! Interesantno iz ugla osoba koje odnose sa Srbima i Srbijom posmatraju pod prizmom EU integracija, dobrosusjedskih odnosa, praštanja, gledanja u budućnost, razvijanja ekonomije...i svih pozitivnih tokova koje iz toga proizlaze. Međutm kada se radi o Turskoj onda se ti odnosi posmatraju pod prizmom 1835. godine, 1389. godine, 1463. godine i sličnih godina. Tada nikakve integracije, budućnost, praštanje i ekonomija ne važe. :roll:
hladan.preminger

#10784 Re: Republika Turska

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
hladan.preminger wrote:

Toliko o prijateljima.

Tako se formira mišljenje i svjetonazor. Profesor na osnovu jednog primjera (može biti lažan ili istinit) natakari mišljenje o jednom cijelom narodu. Iskreno, onaj ko prihvati ovakav način studiranja/razmišljanja nije student već bekan. :oops:

Covjek priča iz vlastitog iskustva o odnosima sa vladom turske u nasim najtezim trenutcima. To su činjenice. A na činjenicama se formira ispravno mišljenje, a ne na sentimentu i panislamizmu. Valjda je važnije njegovo iskustvo i mišljenje od naprđivanja forumskih mudrologa.
Ko god je bio ovdje u ratu i mogao sebi sline obrisati zna odakle je dolazila pomoć i u hrani i u oružju. Ja nisam vidio nigdje da piše "relief from turkish people". Mozda bi bilo da su nam uvalili robni kredit od par stotina miliona dolara.
Mi smo izgleda rijedak slučaj naroda koji se sexulano uzbuđuje na svog okupatora koji ga je unazadio 500t-tinjak godina.
Ko je sad bekan?
Point.

#10785 Re: Republika Turska

Post by Point. »

k3ngur wrote:
In the 1965 Census, 17,627 Turkish citizens spoke Bosnian as a first language, which is only 0.05% of the population. These people were mostly living in Kocaeli (1.2%), Sakarya (0.7%), Kırklareli (0.4%) and Izmir (0.2%). Another 34,892 spoke Bosnian as a second language.
Famous Bosniaks of Turkey[edit]
Bülent Ecevit, politician, served as the Prime Minister of Turkey four times
Cem Adrian, singer-songwriter
Ayşe Kulin, novelist and columnist
Ekrem Akurgal, archaeologist
Emir Preldžić, basketball player
Hüseyin Beşok, basketball player
Kıvanç Tatlıtuğ, actor and model
Metin Boşnak, scholar
Ömer Çatkıç, footballer
Cem Uzan, businessman
Hedo Türkoğlu, basketball player
Meliha İsmailoğlu, volleyball player
Tuncel Kurtiz, actor
Semih Erden, basketball player
Suat Atalık, chess grandmaster
Sabiha Gökçen, aviator, first Turkish female combat pilot
Mirsad Türkcan, former basketball player
Emina Jahović Sandal, singer and sister of Mirsad Türkcan
Cedi Osman, basketball player
Zijad Švrakić, former footballer
Saffet Sancaklı, former footballer
Asım Pars, former basketball player
Sead Halilagić, former footballer
Almir Gegić, former footballer
Nedim Dal, former basketball player
Elvir Bolić, former footballer
Elvir Baljić, former footballer
Ediz Bahtiyaroğlu, late footballer
https://en.wikipedia.org/wiki/Bosniaks_in_Turkey
Türkcan, Beşok, Adrian.....sve sama stara bosnjacka prezimena. :bih:
Samprotivsviju

#10786 Re: Republika Turska

Post by Samprotivsviju »

Pada i ovaj brko, samo pitanje vremena :bih:
ExNihilo

#10787 Re: Republika Turska

Post by ExNihilo »

Nekako me najviše fascinira vidjeti forumaše koji su, u noći državnog udara, pozivali na poštivanje demokratskih principa, tj. od naroda izabranu vlast, kako sada podržavaju i opravdavaju političku kastraciju opozicije i pripremanje terena za fizičku eliminaciju potencijalnih političkih protivnika.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance
k3ngur

#10788 Re: Republika Turska

Post by k3ngur »

Opet naglasavam pricamo o Turskoj '92 i '16, mislite li vi da bi nam Iran pomogao da je Reza sjedio na vlast i da se nije desila revolucija, aha jest malo morgen.

Iranu kapa dole za pomoc al to je opet zato sto je ona islamska republika i naravno da je slala podrsku nasem narodu al 99% samo zato sto smo muslimani. Turska u tom trenutku je bila sekularna drzava, da je bila islamska republika pricali bi drugacije.
k3ngur

#10789 Re: Republika Turska

Post by k3ngur »

ExNihilo wrote:Nekako me najviše fascinira vidjeti forumaše koji su, u noći državnog udara, pozivali na poštivanje demokratskih principa, tj. od naroda izabranu vlast, kako sada podržavaju i opravdavaju političku kastraciju opozicije i pripremanje terena za fizičku eliminaciju potencijalnih političkih protivnika.

A ovi da su uspjeli mislis da bi oni postovali demokratske principe? Gledali bi cistku, gora neg 80tih...
ExNihilo

#10790 Re: Republika Turska

Post by ExNihilo »

k3ngur wrote:
ExNihilo wrote:Nekako me najviše fascinira vidjeti forumaše koji su, u noći državnog udara, pozivali na poštivanje demokratskih principa, tj. od naroda izabranu vlast, kako sada podržavaju i opravdavaju političku kastraciju opozicije i pripremanje terena za fizičku eliminaciju potencijalnih političkih protivnika.

A ovi da su uspjeli mislis da bi oni postovali demokratske principe? Gledali bi cistku, gora neg 80tih...
Nije to tema emisije, majstore.
hladan.preminger

#10791 Re: Republika Turska

k3ngur wrote:Opet naglasavam pricamo o Turskoj '92 i '16, mislite li vi da bi nam Iran pomogao da je Reza sjedio na vlast i da se nije desila revolucija, aha jest malo morgen.

Iranu kapa dole za pomoc al to je opet zato sto je ona islamska republika i naravno da je slala podrsku nasem narodu al 99% samo zato sto smo muslimani. Turska u tom trenutku je bila sekularna drzava, da je bila islamska republika pricali bi drugacije.
Jel' bio rat i nama trebala pomoć? Jest.
Jel' nam turska pomogla? Nije.
Jesu li tad u turskoj zivjeli ovi fantomski bošnjaci? Jesu.
U muci se poznaju junaci, tako kazu.
Ispada da bi mi trebali još jednom zaratovati da damo turcima priliku da se pokazu kao naši prijatelji. :-)
I ta Iranska pomoć je dobro preuveličana. Da nam nije bilo pomoći sa zapada, nisam siguran da bi izdržali.
Ne može se gladan ratovati.
karanana

#10792 Re: Republika Turska

Post by karanana »

sve mi se vise i vise cini da je ovo izrezirano. nije mi se tako cinilo onu prvu noc i podrzavao sam brku. sad mi sve nesto shuhveli kad se sve sabere i oduzme, od prve noci do sada.
madner

#10793 Re: Republika Turska

Post by madner »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
madner wrote:Historija, plasticni primjeri, iskustvo na jednoj strani, vazalski mentalitet na drugoj.
Interesantno razmišljanje! Interesantno iz ugla osoba koje odnose sa Srbima i Srbijom posmatraju pod prizmom EU integracija, dobrosusjedskih odnosa, praštanja, gledanja u budućnost, razvijanja ekonomije...i svih pozitivnih tokova koje iz toga proizlaze. Međutm kada se radi o Turskoj onda se ti odnosi posmatraju pod prizmom 1835. godine, 1389. godine, 1463. godine i sličnih godina. Tada nikakve integracije, budućnost, praštanje i ekonomija ne važe. :roll:
Klasicni primjer kada neko nema argumenta pa konstruise nesto u nadi da je istinito. Jer ovaj genije je zamislio da zato sto imam kritican stav prema Turskoj imam pozitivan prema Srbiji. :roll:

Tjesi me da su mentalne sposobnosti ovih vazala ogranicene, mada je brojka velika.
hladan.preminger

#10794 Re: Republika Turska

karanana wrote:sve mi se vise i vise cini da je ovo izrezirano. nije mi se tako cinilo onu prvu noc i podrzavao sam brku. sad mi sve nesto shuhveli kad se sve sabere i oduzme, od prve noci do sada.

Bilo izrežirano ili ne, posljedice su iste.
k3ngur

#10795 Re: Republika Turska

Post by k3ngur »

hladan.preminger wrote:
k3ngur wrote:Opet naglasavam pricamo o Turskoj '92 i '16, mislite li vi da bi nam Iran pomogao da je Reza sjedio na vlast i da se nije desila revolucija, aha jest malo morgen.

Ispada da bi mi trebali još jednom zaratovati da damo turcima priliku da se pokazu kao naši prijatelji. :-)
I ta Iranska pomoć je dobro preuveličana. Da nam nije bilo pomoći sa zapada, nisam siguran da bi izdržali.
A sta je bila pomoc od zapada, embargo, Srebrenica i 3 godine hebanja u zdrav mozak. Da im je stalo do pomoci i demokratije sredili bi to oni za par dana al ne bi nista od toga i hajmo sad po Turskoj drvlje i kamenje.
omega369

#10796 Re: Republika Turska

Post by omega369 »

hladan.preminger wrote:
Pomoc sa zapada?! Ljudi slali besplatno feta sir, ikar konzerve i jaja u prahu, sta li?! Ili je i to neko morao platiti?!

Koliko se god ovi dodikovi obavjestajci trudili - najveca pomoc dolazila je sa ISTOKA, a prvenstveno od arapskih zemlja i to ovaj narod nece zaboraviti.

Zato podrska za babuku erdoana!! Pokusali su, debelo zube polomili :izet: :izet:

vise srece sljedeci put :P :P
mousstapha

#10797 Re: Republika Turska

Post by mousstapha »

karanana wrote:sve mi se vise i vise cini da je ovo izrezirano. nije mi se tako cinilo onu prvu noc i podrzavao sam brku. sad mi sve nesto shuhveli kad se sve sabere i oduzme, od prve noci do sada.
Nešto slično govori i Zlatko Dizdarević. Kontam nije lik od tih teorija da ih tako lako prihvata.

Nekako kontam, opet su ljudi rizikovali živote, mnogi su stradali, završili u zatvorima, prebijeni. Sve ovo nije bilo moguće totalno iskonstruisati. Ako je bilo orkestrirano, onda je to moglo biti u smislu da je planiranje puča provaljeno od strane Erdogana i on pustio ih da krenu u akciju kako bi se obračunao sa njima. Na kraju kako god okreneš puč se desio, da li vojni ili vladin trenutno se ne vidi neka razlika. Posljedice su iste.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10798 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

hladan.preminger wrote:

Ako cemo mak na konac, ne bi ni zapad pomogao da nije poguran naftom i dolarima arapskih zemalja ;-)
Point.

#10799 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Neznam sta mi je gore, one turke iz 90'tih i famozne bosforske bosnjake koji qurcem nisu mrdnuli za BiH ili ovaj nazadni islamista koji nas ne prizna kao zasebnu naciju nego nas svrstava u turke. Neka hvala, ko te jebe moze Bosna i bez tebe
madner

#10800 Re: Republika Turska

Post by madner »

Mak na konac, to je zapadu bila 109. tacka razlog zasto su pomogli.
Post Reply