ne znam da li sam jedini koji iz ovog postinga osjeca jednu veliku dozu islamofobije ???Challenger__ wrote:Hajmo malo civilizacijskih kontrasta:
- Krepavajući politički (neo)liberalizam ima svoje favorite, kao što je instrumentalizovani vehabo-cionizam koji je donio smrt i stradanje širom svijeta, uključujući i Čečeniju. Poraženi su u saradnji sa tradicionalnim sunitima (hanefijskog mezheba) Čečenije kod kojih je razvijena jaka sufijska tradicija kojoj je pripadao i otaca Ramazana Kadirova, Ahmed Kadirov;
- Kada je poražen favorit i instrument ("a tool") neoliberalnog političkog zapada u Čečeniji, ona se počela intenzivno razvijati i prema tvrdnjama ljudi sa terena ovo su "zlatna vremena Čečenije i njenog naroda",
...kako su muftiji Ševku Omerbašiću svjedočili na njegovom putovanju na Kavkaz BIO SAM U ZEMLJI ČEČENA.
______
- Kao potpuna antiteteza vehabo-cionizma koga karakterišu primitivne i vulgarne interpretacije, tekfirijski mentalitet i stalna konfrontacija, imamo tradicionalnu hanefijsku interpretaciju sa jakim sufijskim naslijeđem, koja je u Čečeniji organsko jedinstvo prošlog i sadašnjeg, lokalnog i univerzalnog. Evo vanredno zanimljivog zikra u Čečeniji, koga karakterišu mirisi i sokovi nacionale tradicije:
______
- Dakle, nije se ni malo čuditi što je ova kultura postala nezaobilazni dio kulture Rusije i njenih Rusijana (pojam koji je širi i iznad etničkog, ruskog), te što se sa njom itekako identifikuju. Za razliku od favorita krepavajućeg neoliberalnog zapada čiji favoriti, kao i sam neoliberalizam, baštine mržnju i isključivost (vehabo-cionizam, neonacizam, ihvanijski politički islamizam), civilizacijski kod Rusijana baštini koegzistenciju i prožimanje i sasvim je razumljivo da su jedna - kulturna, politička i vojna - strana svijeta:
Kadyrov criticizes UN Security Council for inability to protect people in southeastern Ukraine
______
UKRATKO: Konflikt u Ukrajini je i konflikt koncepcija: Sa jedne strane agresivni, krepavajući neoliberalizam i njegovi favoriti tekfirijskog mentaliteta, a sa druge strane sakralna vertikala koegzistencije kultura, religija i civilizacija. Neoliberalizam ili Rusijani. Ishod ovog konflikta se da lako naslutiti.
U političkoj kladionici na krepavajući neoliberalizam i njegove favorite ne bih uložio ni 5 pfeninga.
bilo kako bilo, da sumiram: "u ukrajini se ustvari bore muslimani protiv muslimana, jer, kao sto svi znamo, muslimani su tamo,gdje su neredi, ratovi, ubojanje, itd.. u ovom slucaju se u ukrajini ubijaju vehabije hanefije.."
kad sam dosao na temu djelovao si sasvim racionalan, ipak vremenom u postovima je sve vise i vise sovinizma. steta.