Postoji li Supermen?
Dragi članovi foruma, ili ako vam je draže, dragi forumaši,
član sam Demokratske fronte ali ovdje neću govoriti u ime stranke nego u svoje ime, iako ću, razumjet ćete biti naklonjen stranci.
Hvala vam, ne svima, što svojim stavovima i razmišljanjima pomažete da gradim svoj stav o akterima naše jadne političke scene.
Vaš skepticizam spram DF-Željko Komšić je sasvim opravdan, razuman i poželjan. Kada bi bar 30% stanovništva BiH bio tako osvješten sigurno bi bili naprednije društvo.
Nažalost, živimo drugačiju realnost. Običan sam član stranke (nisam član nikakvih odbora, Predsjedništva niti sam kandidat na nekoj listi) i niko me nije zadužio da "forumam" - stranka jednostavno nije toliko jaka kao SDP

.
Šta je alternativa, ima li je? Ima, da svi budemo kao vas nekoliko: osvješteni, pametni i spremni reći istinu, makar i anonimno. Ali gle čuda, stvarnost je drugačija. Svi imamo vijek trajanja: 10, 20, 30-tak ili više godina do kraja.
Treptaj historije. Kao članovi ovog društva, htjeli ili ne, učestvujemo u njegovom napretku ili nazatku. Onoliko koliko se angažujemo u javnoj sferi utoliko će nam biti bolje. Nije, ne smije, ne može i ne dam da Demokratska fronta - Željko Komšić bude samo Komšićeva ili Suljagićeva ili Marjanovićeva. Ona još nije svjetlo na kraju tunela, jer mi kao društvo, tek sporadično postajemo svjesni da se nalazimo u mračnom tunelu iz kojeg još niko ne zna izaći. Potrebno je da se, kao u nekom američkom fimu sa sretnim završetkom, organizujemo u tunelu, izaberemo vođe i da nas povedu. To ne znači da je vođa pametniji od mene i od drugih ali je u tom trenutku bolji izbor, niti znači da neću propitivati njegove odluke, niti znači da nisam svjestan da će to možda vođa pokušati unovčiti kada, ako izađe iz tunela, ali šta je alternativa? Sjesti, plakati i čekati smrt?! Ja biram pokušaj. Sigurno je da ćemo svi na kraju umrijeti, neki sa više a neki sa manje pokušaja.
Već sada sam spreman da za četiri godine biram novog vođu. Spreman sam izaći i na ulicu, već sam bio tamo. Nosio transparente, prvi u koloni! Ništa nismo postigli, reći će! Nismo koliko smo željeli, ali smo pokušali. Ispali budale za neke, drugima pokazali da može i tako. I nakon što, AKO, DF propadne pokušaću ponovo?! Naravno!
Vjetrenjača nikad neće nestati, Don Qiuxote nikad neće umrijeti!

Vidimo se u čitulji!