Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- studeni76
#10751 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Postoji li gdje podatak koliki je godisnji promet gorivima na podrucju TK? Koliko bi stotina novih miliona gradjani TK dali iz svog dzepa a da im se zauzvrat ne izgradi ni metar kvalitetnog puta!? Izgleda da smo mi gradjani manjeg reda, nama ne trebaju putne komunikacije, samo neka Bakirov pasaluk ima
- So What!
#10752 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Stagnacija uzela maha: RS bi 2018. mogla prestići FBiH po broju kilometara autoputa
Klix
Bosna i Hercegovina, odnosno entiteti imaju dva javna preduzeća za gradnju i upravljanje autoputevima - Autoceste FBiH i Autoputevi RS. Prvo spomenuto preduzeće držalo je dugogodišnju prednost po brzini gradnje i broju upotrebljivih kilometara, ali se čini da će manji bh. entitet uskoro preuzeti vodstvo.
Koliko god htjeli vjerovati da je riječ tek o zanimljivom prevratu koji će probuditi neku vrstu veće konkurentnosti, stanje duha u BiH govori suprotno i zapravo svjedoči o neopravdanoj stagnaciji u FBiH koja traje od posljednjih općih izbora. Također, napomenimo da podatke o dužini dionica predstavljamo približno.
RS je nedavno dobio dodatnih novih 11 kilometara upotrebljivog autoputa na dionici Banja Luka - Doboj, a do sredine sljedeće godine ta će dionica biti završena sa dodatnih 25 kilometara. Dakle, pred izbore.
Uz postojeći dio autoputa od Doboja do Prnjavora koji je otvoren u septembru prošle godine zaokružit će se ukupnih 72 kilometra moderne saobraćajnice od Banja Luke do Doboja.
Kada taj broj saberemo sa 37 kilometara završenog dijela autoputa Banja Luka - Bosanska Gradiška, možemo zaključiti da će Republika Srpska u 2018. godini raspolagati sa oko 110 kilometara upotrebljivog autoputa (dodajte ili oduzmite kilometar ili dva).
Federacija stagnira
Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine upravljaju s blizu 90 kilometara autoputa u saobraćaju, a do kraja 2017. godine u upotrebu neće biti pušten ni milimetar nove ceste. Štaviše, u Federaciji Bosne i Hercegovine novi kilometri autoputa nisu pušteni u promet još od oktobra 2014. godine.
Ipak, nije riječ o najdužoj pauzi u otvaranju novih dionica. Ona je zabilježena u periodu između septembra 2009. godine, kada je otvorena poddionica Kakanj – Dobrinja na dužini od 9 km, i maja 2013. godine kada je građanima poklonjena poddionica Lašva – Kakanj u dužini od također 9 km.
Ono što se može nazvati izgovorom za spomenuto mirovanje od tri i po godine jeste postojanje tadašnjeg niza gradilišta u periodu od 2010. do 2013. godine, a time i 2014. u ukupnoj dužini od 56 kilometara. Ti kilometri su danas u upotrebi.
Za vrijeme trenutne pauze, gradilište u Federaciji BiH se svodi na dionicu Svilaj - Odžak (10 km) koja nema smisla bez mosta na Svilaju koji neće biti otvoren do kraja 2018. godine te dijela zeničke zaobilaznice od 8 km koji će u optimističnom scenariju biti puštena u saobraćaj pred kraj 2018. Dakle, pred ili oko izbora.
U prijevodu, trenutna pauza koja će u oktobru 2017. ući u četvrtu godinu nema respektabilan potencijal svojevrsne plodnosti po svom okončanju - RS iza sebe u nekoliko godina ima 72 nova kilometra, dok FBiH u istom periodu ima 18!
Direktori i otvaranje dionica
Prvo svečano otvorenje dionice autoputa A1 desilo se u 2003. godini kada su građani BiH na korištenje dobili 11 kilometara nove ceste između sjevernog ulaza u Sarajevo i Podlugova, a posljednja dionica autoputa puštena je u promet prije gotovo tri godine.
Prvi kilometri zabilježeni su u periodu upravljanja tadašnje Direkcije cesta FBiH:
U promet su pušteni dijelovi dionice Visoko – Sarajevo sjever:
- Podlugovi – Sarajevo sjever , dužina 11 km, puštena u promet 2003.
- Visoko – Podlugovi, dužine 8,5 km, puštena u promet 7/2006.
Period upravljanja tadašnje Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta obilježio je direktor Erdal Trhulj za čijeg su mandata otpočeli radovi na blizu 16 kilometara buduće ceste.
U promet su pušteni dijelovi dionice Kakanj – Visoko:
- poddionica Dobrinje – Visoko, dužina 7,5 km, puštena u promet 12/2007.
- poddionica Kakanj – Dobrinje, dužina 9 km, puštena u promet 9/2009.
Period upravljanja JP Autoceste FBiH koje je osnovano u januaru 2011. godine isprva je obilježio direktor Ensad Karić za čijeg su mandata otpočeli radovi na izgradnji blizu 40 kilometara ceste.
U promet su pušteni dijelovi dionice Zenica Jug – Kakanj, dijelovi dionice Počitelj – Bijača, Sarajevska zaobilaznica i dijelovi dionice Sarajevo zapad – Tarčin:
- poddionica Lašva – Kakanj, dužina 9 km, puštena u promet 5/2013.
- poddionica Zenica jug (Drivuša) – Gorica, dužina 3 km, puštena u promet 8/2014.
- poddionica Gorica – Lašva (tunel 1. Mart), dužina 3,5 km, puštena u promet 8/2014.
- poddionica Kravice – Bijača, dužina 4,1 km, puštena u promet 6/2013.
- poddionica Kravice – Zvirovići, dužina 5 km, puštena u promet 9/2014.
- poddionica Sarajevo sjever – Butila, dužina 5,8 km, puštena u promet 5/2014.
- poddionica Butila – Sarajevo zapad, dužina 3 km, puštena u promet 6/2014.
- poddionica Sarajevo zapad – Lepenica, dužina 10,2 km, puštena u promet 10/2014.
- poddionica Lepenica – Suhodol, dužina 5,5 km, puštena u promet 10/2014.
- poddionica Suhodol – Tarčin, dužina 4,6 km, puštena u promet 10/2014.
Nakon oktobra 2015. godine slijedi trenutni period relativne stagnacije, a na čelu JP Autoceste FBiH nalazili su se Jasmin Bučo (oktobar 2015. – mart 2016.), Đenan Salčin (mart 2016. – novembar 2016.) i do danas Adnan Terzić (novembar 2016.).
Ukoliko se autoput do Svilaja (uključujući i most) i Zenička zaobilaznica završe do kraja 2018. godine, FBiH i RS će imati približno jednaku dužinu upotrebljivog autoputa, mada će manji bh. entitet prevagnuti sa kilometar ili dva. S obzirom na opće izbore koji imaju potencijal zadrmati rukovodstvo Autocesta FBiH, ostaje da se vidi koliko će zdrava utrka među entitetima biti podstrek za novi "napad" na dionice u oba dijela države - jer većini običnih građana ipak nije važno ko ih gradi, sve dok se gradi...
- Alfons Kauders
#10753 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Gle cuda, kad se tri godine nista ne radi... Dodje do stagnacije... Ko bi reko 
- holowey
#10754 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
a to sto ima razlike u terenu pa jedni iz tunela na vijadukt pa u tunel a drugi po ravnici, to nema veze? izbacis varijablu iz jednacine da olaksas potvrdu teze, aferim...
- Alfons Kauders
#10755 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mi se ne brojimo, kako su HDZ i SBB zajahali, a nismo bolje kotirali ni s SDP i SDA ugursuzima.studeni76 wrote:Postoji li gdje podatak koliki je godisnji promet gorivima na podrucju TK? Koliko bi stotina novih miliona gradjani TK dali iz svog dzepa a da im se zauzvrat ne izgradi ni metar kvalitetnog puta!? Izgleda da smo mi gradjani manjeg reda, nama ne trebaju putne komunikacije, samo neka Bakirov pasaluk ima
A racunica je jednostavna - uzmi podatke za FBiH i otprilike 1/5 toga otpada na TK. Tu treba uracunati i prihode po osnovu registracije (mislim da TK ima oko 75,000 reg. vozila).
Od famozne milijarde po osnovu akciza, na TK otpada nula maraka. Od ruskog klirinskog duga takodjer, kao i od sredstava iz ublehe zvane Transportna Zajednica, tako da od tih milijardu i frtalj maraka na TK se planira utrositi 0%, odnosno 0KM, umjesto 20% i 250,000,000KM.
Ali zato ce Livno dobiti zaobilaznicu a Sarajevo transverzalu
- seln
#10756 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ko im je branio da grade na drugim dionicama?holowey wrote:a to sto ima razlike u terenu pa jedni iz tunela na vijadukt pa u tunel a drugi po ravnici, to nema veze? izbacis varijablu iz jednacine da olaksas potvrdu teze, aferim...
- So What!
#10757 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Složio bih se, ali ovdje u tekstu stoji optimistična najava da će Zenička obilaznica biti otvorena pred sljedeće izbore, iako me to ne bi iznenadilo da će biti "svečano otvorenje" i dalje su zaboravili spomenuti da treća, ključna pod-dionica nije još ni započeta, a tender za nju još uvijek nije raspisan, teško da ćemo se mi vozati oko Zenice prije kraja 2019. godine, a možda čak i 2020. godine.holowey wrote:a to sto ima razlike u terenu pa jedni iz tunela na vijadukt pa u tunel a drugi po ravnici, to nema veze? izbacis varijablu iz jednacine da olaksas potvrdu teze, aferim...
Gradilište Zeničke obilaznice je otvorio Ensad Karić još 2014. godine, a on zajedno sa tadašnjom federalnom vladom su sigurno bili zagrijani da je i završe na vrijeme, a ovako bi mogli imati epizodu Sarajevska obilaznica vol. 2.
Most Svilaj se gradi, ali malo ko može reći kada će on tačno biti otvoren, jer su ga ovi iz Hrvatske maksimalno opstruirali. Adnan Terzić je rekao finalna faza opremanja dionice Svilaj - Odžak koja je je i jednostavna, opet ovisi o akcizama, ali bi vjerovatno pronašli neki novac sa strane da to završe, jer nema tu nekog velikog posla, a dionica je duga 11 kilometara.
Ono što mi imamo u FBiH je zasigurno kvalitetnije i korisnije, jer kod njih rukovodstvo da je pametno radilo bi ako ništa od Šešlija prema Doboju i tako nešto i zaradila od tih autoputeva.
Tek sa kompletiranjem autoputa Doboj - Banja Luka, u RS-u bi mogli početi i zarađivati nešto na tim autoputevima, jer do sada nisu čak ni izrazili želju za tim.
- seln
#10758 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tuzlaci u Bakirovoj BiH:Alfons Kauders wrote:Mi se ne brojimo, kako su HDZ i SBB zajahali, a nismo bolje kotirali ni s SDP i SDA ugursuzima.studeni76 wrote:Postoji li gdje podatak koliki je godisnji promet gorivima na podrucju TK? Koliko bi stotina novih miliona gradjani TK dali iz svog dzepa a da im se zauzvrat ne izgradi ni metar kvalitetnog puta!? Izgleda da smo mi gradjani manjeg reda, nama ne trebaju putne komunikacije, samo neka Bakirov pasaluk ima
A racunica je jednostavna - uzmi podatke za FBiH i otprilike 1/5 toga otpada na TK. Tu treba uracunati i prihode po osnovu registracije (mislim da TK ima oko 75,000 reg. vozila).
Od famozne milijarde po osnovu akciza, na TK otpada nula maraka. Od ruskog klirinskog duga takodjer, kao i od sredstava iz ublehe zvane Transportna Zajednica, tako da od tih milijardu i frtalj maraka na TK se planira utrositi 0%, odnosno 0KM, umjesto 20% i 250,000,000KM.

- Drvosjeca iz Dejcica
#10759 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jebe se Bakiru za narodom i Sarajevom jer da je tako kako tvrdiš imali bi vodu stalno bez redukcijia i završeno zaobilaznicu već godinama ane trakavicu decenijsku k'o španske serije. Cijenim tvoje postove ali mi se ne sviđa ta doza potenciranja Tuzle i svaljivanja krivice na Sarajevo, hamad ista priča kao kod Dodika a znam da nisi taj tip. Eto ne zamjeri i halali.Alfons Kauders wrote:Mi se ne brojimo, kako su HDZ i SBB zajahali, a nismo bolje kotirali ni s SDP i SDA ugursuzima.studeni76 wrote:Postoji li gdje podatak koliki je godisnji promet gorivima na podrucju TK? Koliko bi stotina novih miliona gradjani TK dali iz svog dzepa a da im se zauzvrat ne izgradi ni metar kvalitetnog puta!? Izgleda da smo mi gradjani manjeg reda, nama ne trebaju putne komunikacije, samo neka Bakirov pasaluk ima
Generalno SDA je pokazala da je nesposobna za autoputeve kao i za sve ostalo, SDP ako ništa zna pokrenuti nešto. Sjetimo se ismijavanja kada je SDP otvarao nove kilometre autoputa i tunele...reko sam da ćemo žaliti za tim vremenima. Sramota je naravno da Tuzla i Sarajevo nisu povezani autoputem ali ako se ne varam i ono malo što je rekonstruisano na toj dionici je urađeno u doba SDP-a?
- Alfons Kauders
#10760 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jebe se Sarajevu i za Sarajevom, otuda i redukcije, ali to nije tema.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jebe se Bakiru za narodom i Sarajevom jer da je tako kako tvrdiš imali bi vodu stalno bez redukcijia i završeno zaobilaznicu već godinama ane trakavicu decenijsku k'o španske serije. Cijenim tvoje postove ali mi se ne sviđa ta doza potenciranja Tuzle i svaljivanja krivice na Sarajevo, hamad ista priča kao kod Dodika a znam da nisi taj tip. Eto ne zamjeri i halali.Alfons Kauders wrote:Mi se ne brojimo, kako su HDZ i SBB zajahali, a nismo bolje kotirali ni s SDP i SDA ugursuzima.studeni76 wrote:Postoji li gdje podatak koliki je godisnji promet gorivima na podrucju TK? Koliko bi stotina novih miliona gradjani TK dali iz svog dzepa a da im se zauzvrat ne izgradi ni metar kvalitetnog puta!? Izgleda da smo mi gradjani manjeg reda, nama ne trebaju putne komunikacije, samo neka Bakirov pasaluk ima
Generalno SDA je pokazala da je nesposobna za autoputeve kao i za sve ostalo, SDP ako ništa zna pokrenuti nešto. Sjetimo se ismijavanja kada je SDP otvarao nove kilometre autoputa i tunele...reko sam da ćemo žaliti za tim vremenima. Sramota je naravno da Tuzla i Sarajevo nisu povezani autoputem ali ako se ne varam i ono malo što je rekonstruisano na toj dionici je urađeno u doba SDP-a?
Odnos Sarajeva prema Tuzli se najbolje vidi upravo na primjeru cestogradnje.
Milijarda i kusur u igri, a cijeli TK ce dobiti manje asfalta i para od Livna.
Jednostavno nema teme koja bolje ilustruje odnos Sarajeva prema Tuzli i okolnim mjestima.
- jao_situacije
#10761 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja ne kontam zašto je potreban autoput sarajevo tuzla
- Alfons Kauders
#10762 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa nije potreban. Potrebno je barem odrzavati postojece ceste i zavrsiti ono sto se pocne raditi. Hajmo krenuti od toga.jao_situacije wrote:ja ne kontam zašto je potreban autoput sarajevo tuzla
Autoput TZ-SA bi bio ekonomski neopravdan, i niko ga nije ozbiljno ni razmatrao. Ovdje je rijec o modernizaciji M18, recimo jos par malih tunela i jedan velicine Karaule, zaobilaznica oko Kladnja, trake za preticanje na nekoliko mjesta itd.
Autoput bi kostao par milijardi, a ovo sto navodim par stotina miliona.
-
kakaljin
#10763 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To treba da ide petlja na Doboju i tu napraviti autoput Doboj-Tuzla, a Vamo je svakako Vc autoput Doboj Sarajevo, jer je i lakse za praviti.jao_situacije wrote:ja ne kontam zašto je potreban autoput sarajevo tuzla
-
kakaljin
#10764 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sasvim dobvoljno napraviti to sto ti kazes, a a autoput da ide preko Doboja Za TuzluAlfons Kauders wrote:Pa nije potreban. Potrebno je barem odrzavati postojece ceste i zavrsiti ono sto se pocne raditi. Hajmo krenuti od toga.jao_situacije wrote:ja ne kontam zašto je potreban autoput sarajevo tuzla![]()
Autoput TZ-SA bi bio ekonomski neopravdan, i niko ga nije ozbiljno ni razmatrao. Ovdje je rijec o modernizaciji M18, recimo jos par malih tunela i jedan velicine Karaule, zaobilaznica oko Kladnja, trake za preticanje na nekoliko mjesta itd.
- Alfons Kauders
#10765 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Autoput TZ-SA nikad nije ni razmatran, pa ne znam otkud sad uopste prica o istom (valjda radi one srpsko-turske ublehe BG-SA).kakaljin wrote:Sasvim dobvoljno napraviti to sto ti kazes, a a autoput da ide preko Doboja Za TuzluAlfons Kauders wrote:Pa nije potreban. Potrebno je barem odrzavati postojece ceste i zavrsiti ono sto se pocne raditi. Hajmo krenuti od toga.jao_situacije wrote:ja ne kontam zašto je potreban autoput sarajevo tuzla![]()
U planu je krak preko Zepca, ali jednostavno nije realno da se krene u realizaciju istog prije 2030, a vjerovatno ni tad.
Pitanje je sta do tad? Gledajuci sve projekte najavljene u zadnjih par godina, izgleda nista - jer nista ne postoji ni kao papirni projekt, kamoli sta konkretno...
- jao_situacije
#10766 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma jasno sve oko magistrala
nego stalno čujem te neke priče treba autoput sarajevo tuzla i treba autoput bihać sarajevo
nego stalno čujem te neke priče treba autoput sarajevo tuzla i treba autoput bihać sarajevo
- So What!
#10767 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Iako vas u potpunosti razumijem, ja samo nemam pojma koji k...c radite da stanje spomenete.
Najmnogoljudniji kanton u državi, pa ima li koga da lobira za vas ako ništa.
Mislim za svoja prava se bori, gdje su političari iz TK?
- Alfons Kauders
#10768 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U opozicijiSo What! wrote:Iako vas u potpunosti razumijem, ja samo nemam pojma koji k...c radite da stanje spomenete.
- video
#10769 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Samo je jedam Radelj.., ups, Mirnes
JesT da cami u cosku(haman kleci na kOkuruzima) al neka, tu je ON sa odrazima sa lijeve i desne strane
- So What!
#10770 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Haj ne zajebavaj, imali smo sve žive garniture od 2006. Stranka za BiH, SDP, SBB, SDA, mora neko bit vašAlfons Kauders wrote:U opozicijiSo What! wrote:Iako vas u potpunosti razumijem, ja samo nemam pojma koji k...c radite da stanje spomenete.
Meni je Tuzla bliža nego Sarajevo i meni to odgovara, odgovaraju mi i Doboj - Banja Luka. Navijam za sve strane.
- Alfons Kauders
#10771 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ok, ko je bio posljednji premijer FBiH iz Tuzle?So What! wrote:Haj ne zajebavaj, imali smo sve žive garniture od 2006. Stranka za BiH, SDP, SBB, SDA, mora neko bit vašAlfons Kauders wrote:U opozicijiSo What! wrote:Iako vas u potpunosti razumijem, ja samo nemam pojma koji k...c radite da stanje spomenete.
Meni je Tuzla bliža nego Sarajevo i meni to odgovara, odgovaraju mi i Doboj - Banja Luka. Navijam za sve strane.
Ili hajmo na nesto nizem nivou: ko je bio posljednji premijer TK iz Tuzle?
Iz TK, jedino Bijedic bio na nekoj bitnoj funkciji za ove stvari, a da njeg nije bilo, ne bi ni ono pola Karaule sto su uradili.
- So What!
#10772 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Haj ne zajebavaj, imali smo sve žive garniture od 2006. Stranka za BiH, SDP, SBB, SDA, mora neko bit vašAlfons Kauders wrote:
U opoziciji
Meni je Tuzla bliža nego Sarajevo i meni to odgovara, odgovaraju mi i Doboj - Banja Luka. Navijam za sve strane.[/quote]
Ok, ko je bio posljednji premijer FBiH iz Tuzle?
Ili hajmo na nesto nizem nivou: ko je bio posljednji premijer TK iz Tuzle?
Iz TK, jedino Bijedic bio na nekoj bitnoj funkciji za ove stvari, a da njeg nije bilo, ne bi ni ono pola Karaule sto su uradili.
Opet, to je krivica Tuzlaka i ljudi iz tog kraja.
Kreno da kažem reis je Tuzlak, ali Gradačac je jedva tuzlanska regija, više je Posavina
- kurty
#10773 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ovo ide ona prica kao na cukama "ko voli i stiti cuke, nek ih vodi kucama, jer ima puno gladnih ljudi, koji je pomoc potrebnija"...
imas cukoljubaca 0,5% i 99,5% cukomrzaca, a covjekoljubaca...
tih 0,5% radi nesto, a ovih 99,5% samo prica i prica...
eh sad, sta moze uraditi ovih 99,5%, da predju sa rijeci na djela???
isto tako i tuzla... pusti pricu o ugrozenosti i ostalo, ako samo pricas... treba pristupiti rjesavanju problema...
inace, gdje su slike sa gradilista???
krecel se sta, osim klizista???
Bome napalo sa dinamikom i na prvoj i na drugoj dionici zenicke zaobilaznice... I HI i EA pritiscu zivotom... nema predaha

isto tako i tuzla... pusti pricu o ugrozenosti i ostalo, ako samo pricas... treba pristupiti rjesavanju problema...
krecel se sta, osim klizista???
Bome napalo sa dinamikom i na prvoj i na drugoj dionici zenicke zaobilaznice... I HI i EA pritiscu zivotom... nema predaha
- Alfons Kauders
#10774 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa jeste. Nasa krivica u potpunosti. Nasa krivica je, izmedju ostalog, i sto postojimo, i sto imamo ustavni okvir po kom se nista ne pitamo. Krivi smo i sto smo izgubili 10,000 boraca za "najvecu slobodnu teritoriju u BiH", ne racunajuci da ce nekad valjati asfaltirati i odrzavati odbranjeno, a para nece biti, jer cemo ih potrositi da Sarajevu placamo plin i gradimo zaobilaznicu oko "grada" Livna.So What! wrote:
Opet, to je krivica Tuzlaka i ljudi iz tog kraja.
Kreno da kažem reis je Tuzlak, ali Gradačac je jedva tuzlanska regija, više je Posavina
Danas haman ispada da bi nam bilo bolje da je Selim u maju 1992 rekao Praceru: "Dogovoreno! Samo javi gdje da metnem granicu prema Sarajevu!"
Vise bi jebeni Beograd ulagao u infrastrukturu TK nego Sarajevo.
- So What!
#10775 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Imal đe treće pod-dionicekurty wrote:ovo ide ona prica kao na cukama "ko voli i stiti cuke, nek ih vodi kucama, jer ima puno gladnih ljudi, koji je pomoc potrebnija"...
krecel se sta, osim klizista???![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Bome napalo sa dinamikom i na prvoj i na drugoj dionici zenicke zaobilaznice... I HI i EA pritiscu zivotom... nema predaha![]()
![]()
![]()
Boriš se za svoja prava i tačka. U Sarajevu prava nemaju ni Sarajlije, tj. Sarajevo se ne odnosi prema sebi kako bi trebalo, a kamoli prema drugima.Alfons Kauders wrote:
Pa jeste. Nasa krivica u potpunosti. Nasa krivica je, izmedju ostalog, i sto postojimo, i sto imamo ustavni okvir po kom se nista ne pitamo. Krivi smo i sto smo izgubili 10,000 boraca za "najvecu slobodnu teritoriju u BiH", ne racunajuci da ce nekad valjati asfaltirati i odrzavati odbranjeno, a para nece biti, jer cemo ih potrositi da Sarajevu placamo plin i gradimo zaobilaznicu oko "grada" Livna.
Danas haman ispada da bi nam bilo bolje da je Selim u maju 1992 rekao Praceru: "Dogovoreno! Samo javi gdje da metnem granicu prema Sarajevu!"![]()
Vise bi jebeni Beograd ulagao u infrastrukturu TK nego Sarajevo.
Jedino Banja Luka ima taj sindrom kapitalcentrizma, gdje je u prvom planu glavni grad, ostalo ko jebe.
U Africi glavni gradovi izgledaju ko prosječne evropske metropole, ali sve dalje ni na šta ne liči. Sarajevo izgleda ispodprosječno kada su glavni gradovi u pitanju.
Grad ko grad i sve što se veže za njega je ljepše nego što će Tuzla ikada biti, ali prateća infrasturktura je smiješna.
Svako se bori za svoja prava, tako i mi u Tešnju, ovi u Gradčcu, Banovićima, Laktašima, Bijeljini, Kreševu ...
Bitno je imati prave predstavnike, ništa ne dolazi na tanjiru. Sistem dajte nam, mi smo veliki grad, ne prolazi, sam sebi izboriš svoje pravo.
Ucjenjueš, blokiraš, osporavaš, tražiš. I ja bih volio da to ide kako treba, ali nikad ne zaboravim gdje smo.