Sirija

Locked
Opetja033

#10751 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote:dakle, prema rezoluciji 3314 Generalne skupstine UN-a, iz 1974. slanje od strane neke drzave ili u njeno ime oruzanih grupa ili placenika, koji protiv druge drzave vrse akte oruzane sile, kao i bitno upletanje u takvo stanje je agresija.

ako se ne varam ti priznajes da neke drzave salju ljude i naoruzanje u Siriju. ili vise ni UN ne postujemo?
Po toj logici je i na Srbiju izvrsena agresija, na Afganistan takodje. Na Kambodzu kada je rusen strahorezim Pol Pota. Sa druge strane mozemo to isto reci i za Assadove saveznike poput Hizbollata, Irana i Rusije. Assad nema legitimitet. Nije dosao na vlast slobodnim i demokratskim izborima. Prema tome ne mozes reci da oni brane legitimnu i legalnu vlast, oni su saveznici jedne od zaracenih strana u Siriji.
Co0l

#10752 Re: Sirija

Post by Co0l »

DzeBra wrote:
Co0l wrote:Ko bolan spominje sunite i nesunite,mani se te vjerske price,vjera ne igra ovdje neku bitnu ulogu.
Pa ti si napisao "Ni jedna ni druga strana nema snage da ostvari apsolutnu pobjedu a da skupa opet zive u jedinstvenoj zemlji nakon ovog svega nema sanse.

Na koga si mislio ako ne na vjerske skupine kada si napisao da ne mogu zivjeti zajedno? Na one koji su bili u teroristima i one koji su se borili u redovima SAA ? Vecina boraca FSA su stranci pa prema tome nemaju sta da se brinu ko ce zivjeti zajedno a ko ne ...
Mislio sam na rezim u Damasku i protivnike tog istog rezima.E sad,sto ti to gledas kroz vjersku prizmu tvoj problem.Zovi i jedne i druge kako god hoces ali jasno je da postoje dvije glavne protivnicke strane i da nema sansi nakon svega ucinjenog u protekle dvije i po godine da skupa zive.Ne znam sta ti nije tu jasno.I vecina boraca FSAA nisu stranci,koliko god to ti i tebi slicni ponavljali.

Moj bogomoljac,ti haman sa svakim novim nickom sve vise i vise lupas.
Klavikula

#10753 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote:
Klavikula wrote:dakle, prema rezoluciji 3314 Generalne skupstine UN-a, iz 1974. slanje od strane neke drzave ili u njeno ime oruzanih grupa ili placenika, koji protiv druge drzave vrse akte oruzane sile, kao i bitno upletanje u takvo stanje je agresija.

ako se ne varam ti priznajes da neke drzave salju ljude i naoruzanje u Siriju. ili vise ni UN ne postujemo?
Po toj logici je i na Srbiju izvrsena agresija, na Afganistan takodje. Na Kambodzu kada je rusen strahorezim Pol Pota. Sa druge strane mozemo to isto reci i za Assadove saveznike poput Hizbollata, Irana i Rusije. Assad nema legitimitet. Nije dosao na vlast slobodnim i demokratskim izborima. Prema tome ne mozes reci da oni brane legitimnu i legalnu vlast, oni su saveznici jedne od zaracenih strana u Siriji.
Sirija, odnosno njeni politicki predstavnici imaju stolicu u UN-u, dakle priznata je od krovne organizacije.

Hezbollah i Sirija imaju sporazum o medjusobnoj odbrani. dakle, jedinice Hezbollaha su uz dopustenje sirijske vlasti stupile na sirijsku teritoriju i to nije agresija.
Opetja033

#10754 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote:
Opetja033 wrote:

Sirija, odnosno njeni politicki predstavnici imaju stolicu u UN-u, dakle priznata je od krovne organizacije.

Hezbollah i Sirija imaju sporazum o medjusobnoj odbrani. dakle, jedinice Hezbollaha su uz dopustenje sirijske vlasti stupile na sirijsku teritoriju i to nije agresija.
Ne mogu se medjunarodni ugovori o medjusobnoj odbrani potpisivati sa gerilama. A tu je i iranska revolucionarna garda. Mjesto u UN nema nikakve veze, imao je i Pol Pot, imao je i Saddamov Irak. To sto imas mjesto u UN ti ne daje za pravo da ubijas vlastiti narod. Oni jesu medjunarodno priznata vlast medjutim nemaju legitimitet jer nisu izabrani voljom naroda (to vazi i za ove zalivske kraljevine da se razumijemo). Pogotovo jos kada taj isti rezim okrene oruzje na svoj narod koji trazi promjene - slobodu i demokratiju. Ti ces reci da nije, ja cu tvrditi da jeste. I vrticemo se u krug. Na kraju krajeva, dobar dio demokratskih zemalja u svijetu priznaje SNC kao predstavnike sirijskog naroda.
Ukratko - koliko ti imas argumenata da je izvrsena agresija, toliko ja imam da nije. I kao sto rekoh, vrtimo se u krug.
Co0l

#10755 Re: Sirija

Post by Co0l »

Klavikula wrote:
Co0l wrote:
Klavikula wrote:jedno pitanje za kolege opetja, cool, siromah i ostale fanove terorista.

na siriju je, prema medjunarodnom pravu izvrsena agresija. da li vi uvijek podrzavate agresore ili?
Mal ti ne reko nesto za to 'fanovi terorista'.Sto se ostalog tice-jedinu agresiju je na Siriju izvrsio Izrael onim bombardovanjem iz zraka i to osudjujem.
dakle, prema rezoluciji 3314 Generalne skupstine UN-a, iz 1974. slanje od strane neke drzave ili u njeno ime oruzanih grupa ili placenika, koji protiv druge drzave vrse akte oruzane sile, kao i bitno upletanje u takvo stanje je agresija.

i jos jedna bitna stavka:
-ustupanje vlastite teritorije nekoj drzavi za izvrsenje agresije je agresija.
Jedine drzave koje su poslale svoje ljude i naoruzane grupe u Siriju su Iran i Liban.Ako je to po definiciji agresija,ok,tako ti kazes.
A ti na koje ti mislis,koji se bore protiv Asadovog rezima jesu strani drzavljani ali njih,za razliku od gore navedenih,nisu drzave slale,dolaze sami.
DzeBra

#10756 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Sirom_ah wrote:Bore se da dezertiraju iz zlocinacke armije i da se protiv iste bore.
Od kako je covjek poceo ratovati,znaci od svog postanka, bilo je i bice dezertiranja. Zar u sirijskom ratu nismo imali slucajeva da cijela ceta sa komadantom iz FSA prebjegne na stranu SAA ?

FSA danas obrce milijardama dolara koje doniraju i zapad i petro-dolarske diktature. Mozda su se ovi koji su presli teroristima polakumili na pare. Jesi li citao jucer u novinama kako ulovise onoga CIA-inog agenta u Rusiji koji je pokusao potkupiti nekog tipa iz ruskog FSB-a? Ponudio mu je 100.000 dolara za samo jedan mali razgovor a za odgovor na neka "specijalna pitanja" i mnogo vise.
Eto rus se nije pokolebao i nije uzeo pare. E sada, sta je jedan arap u stanju da napravi za saku dolara, o tome je suvisno ista objasnjavati ...
Challenger__

#10757 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Klavikula wrote:
Opetja033 wrote:

Samo da sa zadovoljstvom konstatujem da je Zis, pardon Klavikula "ukabulio šehadetom" svoje oponente i iz ugla međunarodnog prava.

:thumbup:

E moj @matematičaru, koji se ismijavaš ovom sarajevskom studentu, samo da ti kažem... da je Klavikula među izraelskim šatro-mudžahidima imali bi makar jedan veći grad u Siriji.
DzeBra

#10758 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Co0l wrote:U koju ti vjerujes DzeBra?
Ja vjerujem logici i dokazima sa terena ... Nisi mi odgovorio da li vjerujes americkoj verziji 1109?
Klavikula

#10759 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote:
Ne mogu se medjunarodni ugovori o medjusobnoj odbrani potpisivati sa gerilama. A tu je i iranska revolucionarna garda. Mjesto u UN nema nikakve veze, imao je i Pol Pot, imao je i Saddamov Irak. To sto imas mjesto u UN ti ne daje za pravo da ubijas vlastiti narod. Oni jesu medjunarodno priznata vlast medjutim nemaju legitimitet jer nisu izabrani voljom naroda (to vazi i za ove zalivske kraljevine da se razumijemo). Pogotovo jos kada taj isti rezim okrene oruzje na svoj narod koji trazi promjene - slobodu i demokratiju. Ti ces reci da nije, ja cu tvrditi da jeste. I vrticemo se u krug. Na kraju krajeva, dobar dio demokratskih zemalja u svijetu priznaje SNC kao predstavnike sirijskog naroda.
Ukratko - koliko ti imas argumenata da je izvrsena agresija, toliko ja imam da nije. I kao sto rekoh, vrtimo se u krug.
Sirijska vlada je trenutno zvanicni politicki predstavnik Sirije. sve ostalo su gluposti.
al haj ti meni reci kakav legitimitet imaju teroristi. gdje su izabrani.

sto se Hezbollaha tice. onaj kome vlast neke drzave odobri prisustvo na vlastitiom teritoriju nije i ne moze biti agresor. mozes ti do sutra izmisljati svakakve gluposti ali to je tako.

rekapitulacija:
Sirija je zrtva agresije, svi koji se bore protiv Sirije su agresori.

svojevoljno podrzavate agresora. ja sam samo pitao da li ste uvijek kontra zrtve ili? nisam odgovor dobio.
DzeBra

#10760 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Co0l wrote:jedinu agresiju je na Siriju izvrsio Izrael onim bombardovanjem iz zraka i to osudjujem.
Sta je sa petro-dolarskim diktaturama, USA, UK, Turskom i ostalima koji finansiraju i naoruzavaju desetine hiljada vehabija koji su se iz cijelog svijeta sjatili u Siriji ubijati narod ?
Klavikula

#10761 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Challenger__ wrote:
Klavikula wrote: Sirija, odnosno njeni politicki predstavnici imaju stolicu u UN-u, dakle priznata je od krovne organizacije.

Samo da sa zadovoljstvom konstatujem da je Zis, pardon Klavikula "ukabulio šehadetom" svoje oponente i iz ugla međunarodnog prava.

:thumbup:

E moj @matematičaru, koji se ismijavaš ovom sarajevskom studentu, samo da ti kažem... da je Klavikula među izraelskim šatro-mudžahidima imali bi makar jedan veći grad u Siriji.
;-)
DzeBra

#10762 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Co0l wrote:Mislio sam na rezim u Damasku i protivnike tog istog rezima.
Jel to namjerno zanemarujes da 75-80% punoljetnih sirijaca stoji iza rezima u Damasku ?
Klavikula

#10763 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Co0l wrote:
Jedine drzave koje su poslale svoje ljude i naoruzane grupe u Siriju su Iran i Liban.Ako je to po definiciji agresija,ok,tako ti kazes.
A ti na koje ti mislis,koji se bore protiv Asadovog rezima jesu strani drzavljani ali njih,za razliku od gore navedenih,nisu drzave slale,dolaze sami.
kampovi za obuku na teritoriji Turske, Libana i Jordana, finansiranje terorista, isplata njihovih plata. sve to je sirotinja iz bliskoistocnih drzava sama organzovala.
ja bi reko da ti mene podjebavas, dok se ja trudim da ti objasnim neke stvari. tako da. zdrao.
Challenger__

#10764 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Mehmet Ali Ediboğlu,CHP (Republikanska Narodna Stranka),

Image

za njemački Die Presse:
"Napad je bio izveden profesionalno i ima obilježja Al Nusra operacije. Napad izgleda kao napad u stilu Al-Qaede. Žele uvesti Tursku u rat"

"Sirijci su nešto znali i napustili su grad ujutro prije napada"
LINK
Opetja033

#10765 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote:
Opetja033 wrote:
Sirijska vlada je trenutno zvanicni politicki predstavnik Sirije. sve ostalo su gluposti.
Ne, kao sto rekoh mnoge demokratske zemlje priznaju i SNC kao zvanicne predstavnike Sirije.
al haj ti meni reci kakav legitimitet imaju teroristi. gdje su izabrani.
Nemaju ni oslobodioci legitimitet. Legimititet se bira na demokratskim i slobodnim izborima koje klan Assad ne dopusta. Radi toga je i doslo do ovoga.
sto se Hezbollaha tice. onaj kome vlast neke drzave odobri prisustvo na vlastitiom teritoriju nije i ne moze biti agresor. mozes ti do sutra izmisljati svakakve gluposti ali to je tako.
Ali ni ta vlast nema legitimitet. Nije izabrana nego naslijedjena. Nikoga nisu pitali da li zeli Assada, ni seniora ni juniora, kao predsjednike. U UN ne mogu izgubiti stolicu jer ih podrzavaju Rusija i Kina, bastiljoni slobode i demokratije.
rekapitulacija:
Sirija je zrtva agresije, svi koji se bore protiv Sirije su agresori.
Opet proizvoljno donosis zakljucke i postavljas ih kao istinu. To je istina mozda tebi, meni i demokratskom svijetu - ne. Ne interesuje me sta misle Iran, Rusija ili Kina. Kao sto rekoh, vecina demokratskih zemalja priznaje SNC kao legitimne predstavnike Sirije.

svojevoljno podrzavate agresora. ja sam samo pitao da li ste uvijek kontra zrtve ili? nisam odgovor dobio.

Mozes do sutra ponavljati da je neko agresor ali to tvoje papagajsko ponavljanje nikoga nece uciniti agresorom. Medjutim, ako ostavimo Siriju po strani i govorimo opcenito: da, postoje slucajevi gdje je vanjska agresija itekako opravdana. To su slucajevi kada rezimi tih zemalja vrse etnicka ciscenja, zlocine i genocid nad svojim narodom. Primjeri su Pol Potovi Crveni Kmeri i Miloseviceva Srbija.
Da ja tebe sada pitam: da li smatras da je NATO izvrsio agresiju nad Srbijom?

Ja sam na tvoja pitanja odgovorio: ne smatram da je izvrsena agresija nad Sirijom, smatram da je agresija drugih sila na jednu suverenu drzavu u nekim slucajevima opravdana. Molim te da ti odgovoris na moje pitanje.
Opetja033

#10766 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

DzeBra wrote:
Jel to namjerno zanemarujes da 75-80% punoljetnih sirijaca stoji iza rezima u Damasku ?
A izvor za tu glupost je libanonska TV stanica kojoj je maltene vlasnik Hizbollat a od njih je preuzeo jedan izrazito proassadovski portal. Prvo nadji neutralan izvor za tu vijest pa onda mozemo raspravljati.

Daj neutralan izvor ili se nemoj provaljivati.
Co0l

#10767 Re: Sirija

Post by Co0l »

DzeBra wrote:
Co0l wrote:U koju ti vjerujes DzeBra?
Ja vjerujem logici i dokazima sa terena ... Nisi mi odgovorio da li vjerujes americkoj verziji 1109?
Sta je za tebe logika to je vec pitanje za milion dolara....

Kojoj verziji ja vjerujem?Hmm,jedino sto sa sigurnoscu mozemo reci da se Amerika dobro okoristila od tog napada,ali to nije dokaz.Dokaza kao takvih ima vise za americku verziji to je bar jasno.Ako razne teorije koristis kao dokaz onda mozes reci da ima i suprotnih dokaza ali to su samo teorije,malo sta se tu suprotno moze sa sigurnoscu reci.
Druga stvar je sto neko i takve terije smatra dokazom,sa takvim ljudima se ne moze ni o cemu raspravljati jer su to dogmate,tu nema rasprave.
U svakom slucaju,i pored dokaza slobodno mogu reci da sam sumnjicav ali nemam nista konkretno da potkrijepim sumnju.Sta ti imas?
Co0l

#10768 Re: Sirija

Post by Co0l »

DzeBra wrote:
A taj zakljucak kao i taj postotak si dobio kako?
Co0l

#10769 Re: Sirija

Post by Co0l »

DzeBra wrote:
Co0l wrote:jedinu agresiju je na Siriju izvrsio Izrael onim bombardovanjem iz zraka i to osudjujem.
Sta je sa petro-dolarskim diktaturama, USA, UK, Turskom i ostalima koji finansiraju i naoruzavaju desetine hiljada vehabija koji su se iz cijelog svijeta sjatili u Siriji ubijati narod ?
Imas neki dokaz za tu svoju tvrdnju?Ako moze bez kvazinovinarskih i prorezimskih izvjestaja i proizvoljnih nagadjanja.
DzeBra

#10770 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Opetja033 wrote: Ne, kao sto rekoh mnoge demokratske zemlje priznaju i SNC kao zvanicne predstavnike Sirije.
Ma dajte vise jednom smognite snage i prevalite preko jezika koje su to demokratske zemlje koje priznaju i SNC kao zvanicne predstavnike Sirije.
Ali molim vas, iz postovanja prema zrtvama zapadno-cionistickog imperijalizma,onima koji su ubijeni i osakaceni u posljenjih 12 godina, nemojte da u kontekstu demokratije spominjete one zemlje i nacije koje su ucestvovale u pokoljima tih ljudi ...
Klavikula

#10771 Re: Sirija

Post by Klavikula »

za Siriju sam ti rekao sve sto sam imao. ti i dalje negiras medjunarodno pravo. tvoja volja. nemam nista protiv.

sto se tice Srbije. izvrsena je tzv. "vojna intervencija".

Vojna intervencija je akt nasilnog i grubog mjesanja jedne ili vise drzava u unutarnje poslove druge drzave, njenu unutarnju i vanjsku politiku, upotrebom oruzane sile na njenoj teritoriji, radi ostvarivanja odredjenih politickih, ekonomskih, vojnih i drugih ciljeva.

Pod agresijom se podrazumjeva upotreba oruzane sile od strane neke drzave protiv suvereniteta, teritorijalnog integriteta i politicke nezavisnosti druge drzave, i sve sto je nespojivo sa Poveljom UN-a.

svaka vojna intervencija, makar bila odobrena od GS UN-a je agresija. tako kaze medjunarodno pravo i zabranjuje rjesavanja sporova upotrebom sile.

s druge strane vojne intervencije mogu biti opravdane i neopravdane.

Opravdane vojne intervencije su one koje su odobrene dvostrano, odnosno od UN-a i od zrtve agresije.

toliko od mene po tom pitanju. budi mi pozdravljen.
Opetja033

#10772 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Co0l wrote:
DzeBra wrote:
A taj zakljucak kao i taj postotak si dobio kako?
http://www.almanar.com.lb/english/adeta ... id=56&s1=1

Libanonska TV stanica koja je pod kontrolom Hizbollata. Teroristicke organizacije koja ljudstvom i oruzjem brani i podrzava Assada. Bez ikakvog dokumenta, bez ikakvog dokaza. :lol:
Challenger__

#10773 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Posljednje informacije koje dolaze iz Turske su izuzetno zabrinjavajuće - mnogi ističu kako je u Turskoj zbog napada upravo na snazi najekstremniji čin cenzura unatrag nekoliko desetljeća. Naime, turski državni tužitelj dao je naredbu regulatornom tijelu turskih TV i radio postaja (RTÜK) i drugih medija da se ograniči izvještavanje o eksplozijama u gradu Reyhanli. Odlukom se zabranjuje "svaka glasovna, pisana i vizualna publikacija o scenama incidenata koji su se dogodili nakon napada"
Ha,ha... Htjeli su Asada "na štap", a ako se Erdogan brzo ne sabere i ne promjeni kurs prema Damsku, on će završiti tako. Ili, "ko drugome jamu kopa...".
Opetja033

#10774 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote: Opravdane vojne intervencije su one koje su odobrene dvostrano, odnosno od UN-a i od zrtve agresije.
Dakle vojna intervencija protiv Srbije nije opravdana jer nije odobrena od strane UN-a vec je NATO samostalno nastupio?

Kao sto vidis ne postoji univerzalna definicija opravdane i neopravdane vojne intervencije/agresije. Sve ovisi iz kojeg ugla gledas.
Challenger__

#10775 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

za Siriju sam ti rekao sve sto sam imao. ti i dalje negiras medjunarodno pravo. tvoja volja. nemam nista protiv.
Šta ti je bolan, Klavy. Njih ne interesuje istina. Samo Asad na "štapu". Ali, avaj, to ovaj put neće dočekati.

Mislim da na njih ne treba trošiti energiju.
Locked