Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- He1972
#10751 Re: Dolazi zima - zimske gume
Yokohama Winter BlueEarth v905, ima li iko iskustva sa ovom gumom?
- drug_profi
#10752 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako imaš dva seta felgi, dva seta senzora pritiska, bezbjednu garažu, i ako znaš.... nije veliki problem.condy wrote:Kakav je zahmet skidanje i lagerovanje 2 seta guma na felgama ? Pola sata posla da sam uradiš.
Samo većina nema pobrojano.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10753 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja svake godine radim balansiranje, to kuci i u garazi ne mogu uraditi.Sodom1 wrote:Raja voli kod vulkanizera otici , stajati u reducondy wrote:Kakav je zahmet skidanje i lagerovanje 2 seta guma na felgama ? Pola sata posla da sam uradiš.
- ElRe
#10754 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ultragrip. Alpin 6 je razočarenje iz Michelina, njemački forumi su puni kritika.kiki-miki wrote:Sta uzeti Michelin alpin 6 ili GY ultragrip 9ncg?
-
emko1234
#10755 Re: Dolazi zima - zimske gume
Svake godine ista priča o gumama.
Većina vas drlja auta isključivo po gradu. Izlet na Brus, Igman, Bjelašnicu i vikendom na Šavnike do vikendice će bez problema izgurat i Tigar, i Sava i Sportiva.
Srednja klasa i viša klasa guma bi trebala da bude namjenjena ljudima koji stvarno imaju potrebu za takvim gumama. Ljud koji putuju puno, po gradu prelaze puno (taksisiti, komercijalisti i druge vrsta šofera) su ljudi koji imaju potrebe za skupljom i boljom gumom.
On vozi dijete s Višnjika kod nane na Grbavicu pa ide na posao na Alipašino i treba mu Michelin? Ne treba, Sava će uraditi istu stvar sasvim solidno.
Rasprava o gumama je ko rasprava o autima ili mobitelima. Svaki će poslužiti i odvesti te od tačke A do tačke B. Samo je stvar preferencija, potreba i mogućnosti prilikom odabira.
I jebli vas testovi o gumama uz dužno poštovanje. Test o gumama koji provode magazini su ko testovi o autima. Jel to prosječnom vozaču znači što je BMW kec brži od Hyundaia na stazi? Ahaaa, kako da ne.
Ti ako si kreten u saobraćaju Dunlop te neće spriječiti da napraviš sranje.
Znam da sad ide priča, šta ako ti izleti pješak, antarktička rijetka sova, kanadska lisica, afrički noj i slično. Ako ti izleti, guma je zadnja stvar koja će ti pomoći. Jer nov michelin s polovnim disk pločicama nije neka kombinacija.
Većina vas drlja auta isključivo po gradu. Izlet na Brus, Igman, Bjelašnicu i vikendom na Šavnike do vikendice će bez problema izgurat i Tigar, i Sava i Sportiva.
Srednja klasa i viša klasa guma bi trebala da bude namjenjena ljudima koji stvarno imaju potrebu za takvim gumama. Ljud koji putuju puno, po gradu prelaze puno (taksisiti, komercijalisti i druge vrsta šofera) su ljudi koji imaju potrebe za skupljom i boljom gumom.
On vozi dijete s Višnjika kod nane na Grbavicu pa ide na posao na Alipašino i treba mu Michelin? Ne treba, Sava će uraditi istu stvar sasvim solidno.
Rasprava o gumama je ko rasprava o autima ili mobitelima. Svaki će poslužiti i odvesti te od tačke A do tačke B. Samo je stvar preferencija, potreba i mogućnosti prilikom odabira.
I jebli vas testovi o gumama uz dužno poštovanje. Test o gumama koji provode magazini su ko testovi o autima. Jel to prosječnom vozaču znači što je BMW kec brži od Hyundaia na stazi? Ahaaa, kako da ne.
Znam da sad ide priča, šta ako ti izleti pješak, antarktička rijetka sova, kanadska lisica, afrički noj i slično. Ako ti izleti, guma je zadnja stvar koja će ti pomoći. Jer nov michelin s polovnim disk pločicama nije neka kombinacija.
- Bakir1
#10756 Re: Dolazi zima - zimske gume
sa gumom se trebao kao i sa svime prilagoditi, jedna te ista guma u istoj dimenziji nece raditi isto na dva slicna auta a kamo li na dva razlicita.
sve dok sebe mozes obuzdati ili prilagoditi ni sa jednom neces imati problema.
kompenzirati gumama manjak ili odsustvo je nemoguce.
i dalje se moze mlatiti prazna slama o premijumu i nepremijumu, meni je svaka nova dobra....
sve dok sebe mozes obuzdati ili prilagoditi ni sa jednom neces imati problema.
kompenzirati gumama manjak ili odsustvo je nemoguce.
i dalje se moze mlatiti prazna slama o premijumu i nepremijumu, meni je svaka nova dobra....
- Travnički Noćni Šetač
#10757 Re: Dolazi zima - zimske gume
Prema mojim iskustvima Sportiva je ipak dosta bolja od Tigra i Save, pa je ja ne bi svrstao u tu grupu....emko1234 wrote: Izlet na Brus, Igman, Bjelašnicu i vikendom na Šavnike do vikendice će bez problema izgurat i Tigar, i Sava i Sportiva.
...
Jer nov michelin s polovnim disk pločicama nije neka kombinacija.
...
Loša guma sa novim disk pločicama je još gora kombinacija...
...
Samo moje amatersko mišljenje, nije polemika nikakva...
- Sodom1
#10758 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sto ce ti balansiranje svaki put? To se prvi put odradi kako treba i vozi Misko.konektovan wrote:Ja svake godine radim balansiranje, to kuci i u garazi ne mogu uraditi.Sodom1 wrote:Raja voli kod vulkanizera otici , stajati u reducondy wrote:Kakav je zahmet skidanje i lagerovanje 2 seta guma na felgama ? Pola sata posla da sam uradiš.
E sad ove balansirke kod nasih vulkanizera ,to servisa nije vidjelo kako je izislo iz tvornice , vrti li vrti
-
emko1234
#10759 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nemoj me pogrešno shvatiti, nisam ja taj primjer naveo kao jedini loš primjer. Hoću samo da kažem da gume nisu jedini faktor u prevenciji sranja u saobraćaju.Travnički Noćni Šetač wrote:Prema mojim iskustvima Sportiva je ipak dosta bolja od Tigra i Save, pa je ja ne bi svrstao u tu grupu....emko1234 wrote: Izlet na Brus, Igman, Bjelašnicu i vikendom na Šavnike do vikendice će bez problema izgurat i Tigar, i Sava i Sportiva.
...
Jer nov michelin s polovnim disk pločicama nije neka kombinacija.
...
Loša guma sa novim disk pločicama je još gora kombinacija...
...
Samo moje amatersko mišljenje, nije polemika nikakva...
-
vauvau
#10760 Re: Dolazi zima - zimske gume
E svaka čast ovo si lijepo napisao. Vidi se da znaš znanje.emko1234 wrote:Svake godine ista priča o gumama.
-
ja71
#10761 Re: Dolazi zima - zimske gume
fakat se pretjeruje. tehnologija je uznapredovala, danas i prosjecna guma nudi ono sto je premium nudio prije 20-tak godina
- Haris.ba
#10762 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma bilo koja guma koja nije protekt i neki baš kineski promašaj osgovara. Navozao sam se svakakvih guma. I neko grubo pravilo je 5 godina starosti zimska ili ljetna guma po sezonama. One zimske koje se voze čitave godine mogu gurati nekih 2,3 sezone. Onda se počinje osjećati primjetno duži zaustavni put ljeti, proklizavanje zimi.
Trenutno su na autima koriste michelinke ljetne (one nešto akva) i stvarno su po mokrom odlične. Zimskih ima savinih, i sasvim su ok.
Ima ljetnih mislim i yokohame. Isto ok guma. Ima i continental zimske. Isto ok. Dobre su i matador zimske, iznenadile me.
Trenutno su na autima koriste michelinke ljetne (one nešto akva) i stvarno su po mokrom odlične. Zimskih ima savinih, i sasvim su ok.
Ima ljetnih mislim i yokohame. Isto ok guma. Ima i continental zimske. Isto ok. Dobre su i matador zimske, iznenadile me.
- Travnički Noćni Šetač
#10763 Re: Dolazi zima - zimske gume
Shvatio sam na pravi način sve ok... u principu se i slažem s tobom... vozim limuzinu D segmenta, prelazim od 40 do 50 hiljada godišnje ali sam otkrio da se Sportive odlično slažu sa mojim vozilom i mojim načinom vožnje iako sam prije bio na Continentalu.... upravo to si i ti govorio...emko1234 wrote: Nemoj me pogrešno shvatiti, nisam ja taj primjer naveo kao jedini loš primjer. Hoću samo da kažem da gume nisu jedini faktor u prevenciji sranja u saobraćaju.
-
vauvau
#10764 Re: Dolazi zima - zimske gume
Duži zaustavni put ljeti na 40 stepeni sa zimskim gumama? Interesantno. Ja to nikad nisam primijetio.Haris.ba wrote:One zimske koje se voze čitave godine mogu gurati nekih 2,3 sezone. Onda se počinje osjećati primjetno duži zaustavni put ljeti
- drug_profi
#10765 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nisam ni ja, zaustavim se u prepreci regularno. 
isti qurac jal Michko jal tigar, isti je vlasnik, ha ja...
isti qurac jal Michko jal tigar, isti je vlasnik, ha ja...
- Haris.ba
#10766 Re: Dolazi zima - zimske gume
Možda su trgovci gumama izmislili da izvuku pare.vauvau wrote:Duži zaustavni put ljeti na 40 stepeni sa zimskim gumama? Interesantno. Ja to nikad nisam primijetio.Haris.ba wrote:One zimske koje se voze čitave godine mogu gurati nekih 2,3 sezone. Onda se počinje osjećati primjetno duži zaustavni put ljeti

-
ovo_mi_je_nick
#10767 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jedno je priča o kupovini guma od 200 KM + po komadu a relanost je sasvim drugačija. Svi pucaju priču sa nekih testova kako je Alpin mrakača i treba iskeširati cirka 800 KM za set, a ovamo Savuru polovnu montira. Mislite da ljudi imaju srca izdvojiti tolike novce za gume a u bembaru sipa za cvaju (gledao sam da sipaju i za 5 KM, da za 5 KM a ne 5 litara) a prvi oni su sa prijedlozima o gumama po svjeCkim standardima.
Iz prakse, Tigar na Ibizi 97 godište, vozen 4 godine i ljeti i zimi je bez problema prešao livadu (lokalni stadion) od 20 cm snijega sa stajanjem i ponovnim kretanjem. Sišao oprezno sa 1000 mnv na 500 mnv po utabanom snijegu i na par mjesta leda.
Naglasak je na benzincu, bez ASR ova i bez ABS. A kako li je tek kad je guma N O V A.
Kao što se gine u najskupljim autima, sa najsavremenijom opremom, blokadama, anti ovim onim, tako će se i sa setom guma od milju zginuti ako je sivonja bez mozga za volanom i ako je iz fizike imao mršavu dvojku.
Sad je montiran set Save HP2 na drugom autu i ne očekujem da lijepi po ledu i mokrom kao što neće ni Alpin 1000 lijepiti a da će biti razlike u krajnim granicama forsiranja auta, hoće. A pitanje je ko vozi izad granica mogućnosti auta.
"O.K imam novca nećeš mi ti govoriti koje ću gume kupovati" Ali da guma da sve od sebe treba početi od ulja, diskova, pločica, šolja am. krajnica, kugla, spona, ovog onog... Ali neka komšija i raja vidi ALPIN.
Iz prakse, Tigar na Ibizi 97 godište, vozen 4 godine i ljeti i zimi je bez problema prešao livadu (lokalni stadion) od 20 cm snijega sa stajanjem i ponovnim kretanjem. Sišao oprezno sa 1000 mnv na 500 mnv po utabanom snijegu i na par mjesta leda.
Naglasak je na benzincu, bez ASR ova i bez ABS. A kako li je tek kad je guma N O V A.
Kao što se gine u najskupljim autima, sa najsavremenijom opremom, blokadama, anti ovim onim, tako će se i sa setom guma od milju zginuti ako je sivonja bez mozga za volanom i ako je iz fizike imao mršavu dvojku.
Sad je montiran set Save HP2 na drugom autu i ne očekujem da lijepi po ledu i mokrom kao što neće ni Alpin 1000 lijepiti a da će biti razlike u krajnim granicama forsiranja auta, hoće. A pitanje je ko vozi izad granica mogućnosti auta.
"O.K imam novca nećeš mi ti govoriti koje ću gume kupovati" Ali da guma da sve od sebe treba početi od ulja, diskova, pločica, šolja am. krajnica, kugla, spona, ovog onog... Ali neka komšija i raja vidi ALPIN.
-
condy
#10768 Re: Dolazi zima - zimske gume
Griješiš emko, ozbiljno griješišemko1234 wrote:Svake godine ista priča o gumama.
https://www.youtube.com/watch?v=g6LDkEH7tao
Gledaj od 2,35....a posebno od 4,00 .....i reci jeli budget guma sa ovog laganog testa, gdje gume nisu forsirane, ima prolaznu ocjenu za tebe ? Da li je ona za tebe okey guma ?
ili ovo od 2,38...https://www.youtube.com/watch?v=e2c9Ry0JfMw
Last edited by condy on 07/11/2018 11:51, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10769 Re: Dolazi zima - zimske gume
emko1234 wrote:Svake godine ista priča o gumama.
-
emko1234
#10770 Re: Dolazi zima - zimske gume
Naravno da se pretjeruje. Na privatnim autima sam vozio na početku savu, kasnije sam uzeo bolje auto, pa je bila priča "đeš na audija savu", pa sam uzeo Dunlopa. I ostao sam mu vjeran i dan danas. Guma je odlična, nikad nisam nigdje stao. Ne krivi se, ravnomjerno se troši. Nije ni premekana ni pretvrda. Svaki set sam gulio barem 4 godine. Prvo je bio WinteSport M3, pa WinterSport 3d, pa evo sad gulim 4d, sad će im druga sezona.ja71 wrote:fakat se pretjeruje. tehnologija je uznapredovala, danas i prosjecna guma nudi ono sto je premium nudio prije 20-tak godina
Sad kad gledam iz ove perspektive, zadnja 3 auta su bila 4x4. Bil sava igdje stala s quattrom? Teško. Jel se investicija u duplo skuplje gume isplati? Ne isplati. Tj isplati se u gore pobrojanim slučajevima. Jel prilikom kupovine duplo skuplje gume plaćate i brend? Plaćate. Jel ta duplo skuplja guma i duplo bolja? Teško.
Poenta je jednostavna. Koliko para, toliko muzike. Znači li uvijek puno skuplje i puno bolje? Ne znači.
Složio bih se s ljudima iznad. Svaka nova guma je dobra, osim protekta i kineza s ebaya. Ja gume gledam ko alat, u njih uložim jer prelazim puno. Da mi je vožnja samo loko, nikad moje auto ništa drugo i bolje od save ne bi vidio.
-
emko1234
#10771 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam druže davno prestao vjerovati ovim testovima. Pogotovo kad ih rade novinari bloggeri a u igri su velika imena kao recimo u prvom klipu - Vredestein.condy wrote:Griješiš emko, ozbiljno griješišemko1234 wrote:Svake godine ista priča o gumama.
Znam da sad ide priča, šta ako ti izleti pješak, antarktička rijetka sova, kanadska lisica, afrički noj i slično. Ako ti izleti, guma je zadnja stvar koja će ti pomoći. Jer nov michelin s polovnim disk pločicama nije neka kombinacija.![]()
Gledaj od 2,35....a posebno od 4,00 .....i reci jeli budget guma sa ovog laganog testa, gdje gume nisu forsirane, ima prolaznu ocjenu za tebe ? Da li je ona za tebe okey guma ?
I nigdje ja nisam napisao da nema razlike. Samo ti kažem da su ovo relativno ekstremne situacija na osnovu koji se prave komparacije. Trka ubrzanja na snijegu? Ko to od nas radi? Test sjevernog jelena? Kome se to od nas ikad desilo u životu više od jednom? Ulijetanje u krivinu po snijegu s 50km/h?
Daj ba. Nerealni testovi totalno.
-
NediM17
#10772 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja Michelin volim sto je razlika u performansama minimalna ili nikakva u prvoj i petoj sezoni koristenja.
Sve vrijeme vozis vrhunsku gumu, jos kad bacis matematiku ispadne jeftinija nego Sava.
Sve vrijeme vozis vrhunsku gumu, jos kad bacis matematiku ispadne jeftinija nego Sava.
- nepass1
#10773 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ovo je malo reklama za vredestein ali nije da nisu u pravu. Ima razloga sto je continental za moje auto 1200KM a sava hp2 512KM. Ali jebemu pa valjda zna vozac kako mu se auto ponasa da kazem osjeti auto u krivini na mokrom, snijegu itd. Valjda se nekog iskustva stekne. Ja stavio ove hp2 silazim sa stupske petlje osjetim ne moze se tako brzo uci u krivinu kao ca conti ljetnim. Na fabiji vozio eskimo 3. Zbog nevidljivosti ceste na romaniji sidjem sa oba desna tocka sa ceste, poce auto da zanosi, sreca brzina bila oko 50 pa sam nekako ispravio. Sa istim tim eskimom sam vozio 70 do 80 po snijegu. A znao sam sa njim i po 20 30 voziti i grtati snijeg. Pa nisam lud da niz kovanj idem 80 sa benzincem bez abs esp, lanaca, ni grtalica nije prosla. Isto kao sto ljeti necu tu fabiju pokusati dici 150km/h a na 110 kad kamion prodje kraj tebe osjetis A stub se uvija. Ne znam evo 16g raznih situacija za volanom, doduse ne prelazim godisnje oko 10k, nikad udesa, nikad nikog nisam zgazio nit se gdje prevrnuo a nikad nisam vozio ni michelin ni continental zimske gume.condy wrote:Griješiš emko, ozbiljno griješišemko1234 wrote:Svake godine ista priča o gumama.
Znam da sad ide priča, šta ako ti izleti pješak, antarktička rijetka sova, kanadska lisica, afrički noj i slično. Ako ti izleti, guma je zadnja stvar koja će ti pomoći. Jer nov michelin s polovnim disk pločicama nije neka kombinacija.![]()
-
Gray
#10774 Re: Dolazi zima - zimske gume
Poenta ovih testova jeste da kvaliteta gume nije bitna u 99% slučajeva, ali da može biti jako bitna u onih 1%. Jer naravno, kada možeš prilagoditi brzinu prilagodit ćeš, ako sava ne može 50 kmh, ići ćeš 40, ali je stvar neočekivanih situacija, kada ti izleti nešto pred tebe može biti jako velika razlika hoće li auto stati za 10 metara ili za 12.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10775 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ovo ona priča ''bolji Michelin peta godina nego nova Sava''?NediM17 wrote:Ja Michelin volim sto je razlika u performansama minimalna ili nikakva u prvoj i petoj sezoni koristenja.