SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
VjecitiStudent

#10751 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

Chmoljo wrote:
VjecitiStudent wrote:No, izvinjavam se, zaboravio sam da je prioritet prvo dobro uhljebiti 1001 clana SDP-a, jel drzava za (njihovog) covjeka ili nije.
ok, znači da krenemo sa brisanjem grafita i situacija u gradu će nam biti bolja? :mrgreen: nije šala, izguglo Vjeciti kako je u New Yorku...

kaži mi, ako pretvorimo Alipašino u izgledom neko elitno naselje... (koje u Sarajevu gotovo ne postoji, Breka možda?) smanjiće se stopa kriminaliteta? :lol:

možemo, ali znaš šta to znači? da si opet potvrdio ono što sam govorio. za očuvanje društvene imovine, nije fizički moguće da policija taj posao obavlja u potpunosti. to bi značilo da mora paziti na svaku klupu u parku. to znači da građani moraju biti savjesniji. a to bi značilo da bi se šira društvena zajednica morala uključiti... :zoka:

vjeciti, umjesto što
Vjecitom, jer odmah trči da nekog hrakne i smjesti na neko mjesto odakle ga može gađati svojim nakupljenim frazama
de mi reci ta svoja rješenja. i kako je ovaj primjer New Yorka uopšte primjenjiv na Sarajevo?
Primjer je naveden tek da se pokaze da se moze kad se hoce.
Novi ministar je doktor nauka u toj oblasti, valjda je dobro izucio materiju prije prihvatanja ministarske fotelje?

Da se ova vukojebina od 300 000 stanovnika nikako ne moze dovesti u red, bez stvaranja hipoteticnih savjesnih gradjana, je demagogija u najboljoj SDP-ovskoj tradiciji.

Inace, ako ovako nastave, zaplakacemo cak i za Tajom
strong69

#10752 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by strong69 »

@Chmoljo,

Ako sam te dobro shvatio mi gradani Sarajeva ne bi trebali ocekivati od sadasnje vlasti da pomogne u smanjenju stope kriminala u gradu vec bi trebali kako ti rece poduzeti drustvenu akciju sirih razmjera? Sta pod tom akcijom podrazumijevas?
hotazmaj

#10753 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by hotazmaj »

Zna li neko sta se desavo kod Mcdonaldsa??? Ja cuh da je neko zboden :?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10754 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

strong69 wrote:@Chmoljo,

Ako sam te dobro shvatio mi gradani Sarajeva ne bi trebali ocekivati od sadasnje vlasti da pomogne u smanjenju stope kriminala u gradu vec bi trebali kako ti rece poduzeti drustvenu akciju sirih razmjera? Sta pod tom akcijom podrazumijevas?
pročitaj opet, jer nisi dobro shvatio. :roll: ne kontam, zar sam toliko zakomplikovao?

mislim, gdje to napisah da vlast ne treba da pomogne... :-?
Chmoljo

#10755 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote: Primjer je naveden tek da se pokaze da se moze kad se hoce.
Novi ministar je doktor nauka u toj oblasti, valjda je dobro izucio materiju prije prihvatanja ministarske fotelje?

Da se ova vukojebina od 300 000 stanovnika nikako ne moze dovesti u red, bez stvaranja hipoteticnih savjesnih gradjana, je demagogija u najboljoj SDP-ovskoj tradiciji.

Inace, ako ovako nastave, zaplakacemo cak i za Tajom
ja još čekam ta tvoja rješenja, a ti mi samo kažeš kako se može. nekad pomislim da je tvoj nick kompjuterski bot, pa samo roka fraze.
VjecitiStudent

#10756 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

strong69 wrote:@Chmoljo,

Ima mnogo toga sto savjestan gradjanin moze da uradi za dobrobit sire zajednice, kao npr.:
- Otvaranjem malih kucnih zatvora,
- akcijom "ulovi kriminalca da ukrasi i uredi i tvoj vrt",
- prevencijom kradje automobila, tako sto ce vlasnici spavati u njima,
- pjesacenjem do posla, kako bi se suzbilo djeparenje u javnom prevozu,
- suzdrzavanjem od kupovine kradljivih stvari poput televizora, kompjutera, linija, kako provalnici ne bi imali sta da ukradu
....
Chmoljo

#10757 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote: Ima mnogo toga sto savjestan gradjanin moze da uradi za dobrobit sire zajednice, kao npr.:
- suzdrzavanjem od kupovine kradljivih stvari poput televizora, kompjutera, linija, kako provalnici ne bi imali sta da ukradu
....
duhovito nadasve. koja su konkretna rješenja? il ite moram čekati da izguglaš neki evropski grad?
pemanapemani

#10758 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by pemanapemani »

Potreban je angažman šire društvene zajednice. Samo, neko treba biti na čelu tog "angažmana", isplanirati, provesti u djelo i na kraju biti nagrađen . Mislim da bi SDP to trebao uraditi (morao). Nadam se da hoće, ima fore još tri godine. Ako zakažu, ne piše nam se dobro.
Zašto društveno koristan rad (čišćenje korita rijeka, rad na gradnji puteva, pošumljavanje...) nije po EU standardima? Smjena od deset sati, pauza za ručak i mokri čvor. Šta su onda ljudi koji rade te poslove za guzičetine turbo kapitalista?
Sve se može kad se hoće. Možda su mali problemčić "učešća", odnosno, talovi vlastodržaca u različitim nedozvoljenim radnjama :) .
perfect_guy

#10759 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by perfect_guy »

hotazmaj wrote:Zna li neko sta se desavo kod Mcdonaldsa??? Ja cuh da je neko zboden :?
ja sam samo u prolazu vidio policiju i hitnu ispred
Chmoljo

#10760 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

pemanapemani wrote:Potreban je angažman šire društvene zajednice. Samo, neko treba biti na čelu tog "angažmana", isplanirati, provesti u djelo i na kraju biti nagrađen . Mislim da bi SDP to trebao uraditi (morao). Nadam se da hoće, ima fore još tri godine. Ako zakažu, ne piše nam se dobro.
Zašto društveno koristan rad (čišćenje korita rijeka, rad na gradnji puteva, pošumljavanje...) nije po EU standardima? Smjena od deset sati, pauza za ručak i mokri čvor. Šta su onda ljudi koji rade te poslove za guzičetine turbo kapitalista?
Sve se može kad se hoće. Možda su mali problemčić "učešća", odnosno, talovi vlastodržaca u različitim nedozvoljenim radnjama :) .
to je tačno ono što sam ja govorio. s tim što se osuđenici ne mogu prisiljavati na rad. bilo je već polemika oko toga.

kada pričamo o talovima, evo jednog detalja, da se zna dokle je sve otišlo i kako se sve radilo. u Pravilniku o javnim nabavkama (nadam se da sam utrefio tačan naziv) stoji da je službeno policijsko vozilo... golf! :-)

ko ima imalo soli u glavi, skontaće o čemu je riječ, i nadam se, shvatiti kakvi su napori potrebni za regulisanje ovakvih stvari :roll:
VjecitiStudent

#10761 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

Chmoljo wrote:
VjecitiStudent wrote: Ima mnogo toga sto savjestan gradjanin moze da uradi za dobrobit sire zajednice, kao npr.:
....
duhovito nadasve. koja su konkretna rješenja? il ite moram čekati da izguglaš neki evropski grad?
Tema je bila tvoja sramotna demagoska odbrana tekuce vlasti, a ne moja rjesenja.
Imamo ministre doktore i magistre, platu primaju da rjesavaju nase probleme.

Samo cu te podsjetiti sta nam je premijer Kantona obecao, izmedju ostalog
http://vlada.ks.gov.ba/sites/vlada.ks.g ... expoze.pdf
JAČANJE PRAVNOG SISTEMA
Jačanje pravnog sistema, jednakosti svih građana pred zakonom, lične,
imovinske i socijalne sigurnosti, prava na rad za svakog čovjeka, bez
obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost, znanje i profesionalnu
orijentaciju, materijalni i društveni status, predstavljaju temeljne
odrednice i putokaz u borbi za ostvarenjima dostojnim ljudskog roda.
U tom smislu, organi uprave, pravosuđa i policije predstavljaju važne
instrumente za realizaciju prava građana i vladavine prava u Kantonu
Sarajevo, u skladu sa Ustavom i Zakonom i potrebno im je i dalje pružati
snažnu i neophodnu kadrovsku i materijalno-tehničku podršku.To je jedan
od osnovnih preduslova da Kanton Sarajevo bude mjesto ugodnog i
sigurnog življenja po ugledu na regije i gradove Evrope
U kontekstu gore navedenog izuzetno je važno čim prije obezbijediti
uslove za smještaj i preodgoj sve većeg broja maloljetnika-prestupnika
...
Chmoljo

#10762 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote: Tema je bila tvoja sramotna demagoska odbrana tekuce vlasti, a ne moja rjesenja.
dobro, ja demagoški branim vlast.

gdje su tvoja rješenja? evo, sad su tema.
VjecitiStudent

#10763 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

Chmoljo wrote: to je tačno ono što sam ja govorio. s tim što se osuđenici ne mogu prisiljavati na rad. bilo je već polemika oko toga.

kada pričamo o talovima, evo jednog detalja, da se zna dokle je sve otišlo i kako se sve radilo. u Pravilniku o javnim nabavkama (nadam se da sam utrefio tačan naziv) stoji da je službeno policijsko vozilo... golf! :-)

ko ima imalo soli u glavi, skontaće o čemu je riječ, i nadam se, shvatiti kakvi su napori potrebni za regulisanje ovakvih stvari :roll:
Demagogiji kraja nema.
Evo kako se, sve u 16, radi po zatvorima sirom Hrvatske
Rad zatvorenika većinom je organiziran u okviru radionica u kaznionicama i zatvorima, u njima se obavljaju poslovi obrade drva i metala, ugostiteljstva, poljoprivrede, održavanja, šljunčarenja, eksploatacije kamena, izrade betonske galanterije i slično. Zatvorenici u kaznionicama i zatvorima također obavljaju i pomoćno-tehničke poslove poput održavanja čistoće i urednosti prostorija i kruga kaznionice/zatvora, pranja vozila, ličenja, pomoćnih poslova u praonici rublja, kuhinji, skladištu, zatvorskoj radionici i slično
http://www.pravosudje.hr/Default.aspx?art=367&sec=434
VjecitiStudent

#10764 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

Chmoljo wrote:
VjecitiStudent wrote: Tema je bila tvoja sramotna demagoska odbrana tekuce vlasti, a ne moja rjesenja.
dobro, ja demagoški branim vlast.

gdje su tvoja rješenja? evo, sad su tema.
Jasta cu, da imam mentalni sklop eksperta za sve, sad bi bio SDP-ov kadar na poziciji.
Chmoljo

#10765 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote:
Chmoljo wrote: to je tačno ono što sam ja govorio. s tim što se osuđenici ne mogu prisiljavati na rad. bilo je već polemika oko toga.

Demagogiji kraja nema.
Evo kako se, sve u 16, radi po zatvorima sirom Hrvatske
Rad zatvorenika većinom je organiziran u okviru radionica u kaznionicama i zatvorima, u njima se obavljaju poslovi obrade drva i metala, ugostiteljstva, poljoprivrede, održavanja, šljunčarenja, eksploatacije kamena, izrade betonske galanterije i slično. Zatvorenici u kaznionicama i zatvorima također obavljaju i pomoćno-tehničke poslove poput održavanja čistoće i urednosti prostorija i kruga kaznionice/zatvora, pranja vozila, ličenja, pomoćnih poslova u praonici rublja, kuhinji, skladištu, zatvorskoj radionici i slično
http://www.pravosudje.hr/Default.aspx?art=367&sec=434
pa ja ću ubiti... zašto se ukopavaš čovječe, a i ne pročitaš šta postavljaš?
Kaznionice traže suradnju sa širom zajednicom kako bi mogle zaposliti sve zatvorenike koji žele raditi
http://www.pravosudje.hr/Default.aspx?art=367&sec=434 - dakle ISTI link koji si ti postavio.
brad90
Location: DVASPORTA.BA DALEKO NAJOZBILJNIJI FORUM NA NEBU INTERNETA

#10766 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by brad90 »

Bio neki belaj u Titovoj ???????' :?
DaysleepeR

#10767 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by DaysleepeR »

ne znam gdje je bio belaj ali maloprije su pored moje zgrade a na putu ka KUM-u prošle Hitna i Policija sa rotacijama i sirenama
Chmoljo

#10768 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote:
Jasta cu, da imam mentalni sklop eksperta za sve, sad bi bio SDP-ov kadar na poziciji.
i onda čovjek meni kaže da sam demagog...

javi se kad završiš taj fakultet. možda te uhljebim negdje. :-)

ostali koji su čitali, izvinite na ovoj polemici. obećavam i vama, a i sebi da NIKADA više neću ovako glupo gubiti svoje vrijeme. sadržajnije rasprave sam imao sa onim botovima po msn-u.
VjecitiStudent

#10769 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

Chmoljo wrote: pa ja ću ubiti... zašto se ukopavaš čovječe, a i ne pročitaš šta postavljaš?
Kaznionice traže suradnju sa širom zajednicom kako bi mogle zaposliti sve zatvorenike koji žele raditi
http://www.pravosudje.hr/Default.aspx?art=367&sec=434 - dakle ISTI link koji si ti postavio.
Zelja se covjeku moze stvoriti na razne nacine.
Ne sumnjam da je Hrvatska organizovala da je sve po vazecim konvencijama, ukljucujuci i gore pobrojani dobrovoljni rad u kamenolomima.

No, samo ovdje, se izgleda nikad nista ne moze, samo je nas covjek takav je kakav je, vlast mu nista ne moze, vlast moze jedino da vlada i zaposljava covjeka svoga.
pemanapemani

#10770 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by pemanapemani »

Chmoljo wrote:
pemanapemani wrote:Potreban je angažman šire društvene zajednice. Samo, neko treba biti na čelu tog "angažmana", isplanirati, provesti u djelo i na kraju biti nagrađen . Mislim da bi SDP to trebao uraditi (morao). Nadam se da hoće, ima fore još tri godine. Ako zakažu, ne piše nam se dobro.
to je tačno ono što sam ja govorio. s tim što se osuđenici ne mogu prisiljavati na rad. bilo je već polemika oko toga.

Ko je želio vidjeti svih ovih godina, vidio je sasvim dovoljno i takve malverzacije nisu ništa neobično. Eto dokle su nas srozali kleronacionalisti, da su nam malverzacije i kriminal najgore vrste postali "normalani".
SDP je imao osam godina da "sazna" što više informacija. Ako je prosječan građanin, koji ima povjerenje u vlastita čula, nakon toliko godina shvatio da nas siluju u mozak, valjda je i hrpa eksperata mogla dokučiti u kakvo smo sr.nje zaglibili. Biti u opoziciji osam godina i ne izvršiti detaljnu analizu stanja u pojedinim resorima (sve moguće dostupne informacije), je više nego neodgovorno prema građanima.
Kao što sam napisao, sve se može kad se hoće. Ima vremena još tri godine. U tom periodu, uz pomoć znoja i m.da, mogu uraditi, za naše poimanje, nevjerovatne stvari.
Chmoljo

#10771 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote:
Chmoljo wrote: pa ja ću ubiti... zašto se ukopavaš čovječe, a i ne pročitaš šta postavljaš?
Zelja se covjeku moze stvoriti na razne nacine.
Ne sumnjam da je Hrvatska organizovala da je sve po vazecim konvencijama, ukljucujuci i gore pobrojani dobrovoljni rad u kamenolomima.

No, samo ovdje, se izgleda nikad nista ne moze, samo je nas covjek takav je kakav je, vlast mu nista ne moze, vlast moze jedino da vlada i zaposljava covjeka svoga.
oh Bože... da neko hoće kod tebe stvoriti želju, pa da nam hairli diplomiraš... jer ovako ne ide...

http://www.kpzzt.gov.ba/index.php?optio ... &Itemid=57
Privredna jedinica «Novi život» Zenica
Privredna jedinica ˝Novi život˝ Zenica vrši slijedeće poslove:

organizuje rad i stručnu obuku osuđenih osoba dok se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u okviru privrednih djelatnosti utvrđenih ovim pravilnikom,
organizovanje i obavljanje proizvodnih djelatnosti,
stupa u poslovno-tehničku saradnju sa preduzećima i drugim pravnim osobama, vodeći računa o ciljevima utvrđenim u zakonu i ovim Pravilnikom.

Privredna jedinica posluje pod nazivom koji glasi: Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa Zenica Privredna jedinica “Novi život” Zenica.
Skraćeni naziv je: Privredna jedinica “Novi život” Zenica.
Sjedište Privredne jedinice “Novi život” Zenica je u Zenici, ulica Sarajevska 36.
Zenica, pitoreksni grad negdje u Zagorju... valjda...
VjecitiStudent

#10772 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

pemanapemani wrote: Ko je želio vidjeti svih ovih godina, vidio je sasvim dovoljno i takve malverzacije nisu ništa neobično. Eto dokle su nas srozali kleronacionalisti, da su nam malverzacije i kriminal najgore vrste postali "normalani".
SDP je imao osam godina da "sazna" što više informacija. Ako je prosječan građanin, koji ima povjerenje u vlastita čula, nakon toliko godina shvatio da nas siluju u mozak, valjda je i hrpa eksperata mogla dokučiti u kakvo smo sr.nje zaglibili. Biti u opoziciji osam godina i ne izvršiti detaljnu analizu stanja u pojedinim resorima (sve moguće dostupne informacije), je više nego neodgovorno prema građanima.
Kao što sam napisao, sve se može kad se hoće. Ima vremena još tri godine. U tom periodu, uz pomoć znoja i m.da, mogu uraditi, za naše poimanje, nevjerovatne stvari.
Nazalost, tih osam godina analize je dalo tek ovih pregrst redova, evo sta je jedino premijer Kantona uspio da napise na ovu temu, u svom ekspozeu:
http://vlada.ks.gov.ba/sites/vlada.ks.g ... expoze.pdf
JAČANJE PRAVNOG SISTEMA
Jačanje pravnog sistema, jednakosti svih građana pred zakonom, lične,
imovinske i socijalne sigurnosti, prava na rad za svakog čovjeka, bez
obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost, znanje i profesionalnu
orijentaciju, materijalni i društveni status, predstavljaju temeljne
odrednice i putokaz u borbi za ostvarenjima dostojnim ljudskog roda.
U tom smislu, organi uprave, pravosuđa i policije predstavljaju važne
instrumente za realizaciju prava građana i vladavine prava u Kantonu
Sarajevo, u skladu sa Ustavom i Zakonom i potrebno im je i dalje pružati
snažnu i neophodnu kadrovsku i materijalno-tehničku podršku.To je jedan
od osnovnih preduslova da Kanton Sarajevo bude mjesto ugodnog i
sigurnog življenja po ugledu na regije i gradove Evrope

U kontekstu gore navedenog izuzetno je važno čim prije obezbijediti
uslove za smještaj i preodgoj sve većeg broja maloljetnika-prestupnika.
VjecitiStudent

#10773 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

Chmoljo wrote: oh Bože... da neko hoće kod tebe stvoriti želju, pa da nam hairli diplomiraš... jer ovako ne ide...
...
Diskusija postaje krajnje neravnopravna.
Chmoljo

#10774 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote:
Chmoljo wrote: oh Bože... da neko hoće kod tebe stvoriti želju, pa da nam hairli diplomiraš... jer ovako ne ide...
...
aha, već sam se pitao kada ćeš početi kukati na ad hominem. :mrgreen:

de ti nama opet ponovi šta je Fikret Musić rekao...
VjecitiStudent

#10775 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by VjecitiStudent »

Chmoljo wrote:
VjecitiStudent wrote:
...
aha, već sam se pitao kada ćeš početi kukati na ad hominem. :mrgreen:

de ti nama opet ponovi šta je Fikret Musić rekao...
Naravno, jer na mnogo blazu primjedbu na profil tvog idejnog kolege, dobih neki dan upozorenje pred ban.
Locked