Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Hakiz

#10751 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

tuzlak1212 wrote:Fazon ateista koji vjernicima i jest cudan i distanciran jr to sto ne mogu da se pomire da bog nije na kalupu ljudi niti su ljudi po kalupu boga. Ima zajednickih tacki u osobinama ali niposto praviti pravilo na tome a daleko bilo boga deklarisat kao altruistu, sadistu, zabavljaka, il tako nesto. To ateisti barem koji pisu ovdje ne prihvataju :D
Evo, ja u prethodnom postu napisah da bog ne bi trebao imati ljudska osjećanja i nagone, tako da ne bi trebao biti milosan i samilostan, gnijevan itd.

Kada muslimani kažu "Allahu milosni i samilosni" ili kada hrišćani kažu da je bog ljubav, oni, ne ateisti, bogu daju ljudske osobine.
tuzlak1212

#10752 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Za Boga se moze reci da ima osobine altruiste, mada meni je ovo termin za ljude vezan a ne za bozanstva. k
Kako ja znam definiciju altruizma nesto kao, zeli drugom sto zelis i sebi, nesebicno dijeljenje i tako to, nezz kako Bog moze nekom zelit sto zeli sebi jer je meni barem van logike. Tako da ti ne bi znao rec dal je altruista ali s obzirom da je stvorio Raj a onda nas u cilju da u njemu uzivamo moze se reci da je suprotnost od skrtice u najmanju ruku.
Al posto ces sad reci sto ce ovoliki gladni, bolesni, sto ce ratovi itd, posto je ta nota spremna da napisem i to da je teoloskim spisima ovaj svijet i zivot potpuno bezvrijedan i nistavan,ljudi se radjaju da umru a izmedju ta 2 datuma imamo slobodnu volju da radimo sta volimo. On je svoj dio uvodni dio uradio objavama, sad su samo taksirati, nesrece, ratovi i tegobe ostale dok vjerovatno sami sebe ne potrujemo :D
Naravno svi mi volimo uzivat u ljepotama ovog svijeta, pa kome opanci a kome obojci, i tuzna istina je da mi mozemo imati 100 teorija o svemu ali samo jedna je realna istina a mrtve ne mozemo ozivjet da pitamo.
Plavo-bijeli

#10753 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Po načinu pisanja vidim da ti Tuzlak imaš velikog potencijala da postaneš ateista i ako nastaviš istraživati i proučavati neke stvari predviđam ti do kraja godine da ćeš slijediti put već dosta velikog broja usera na forumu koji su isto započeli svoj put braneći islam :).
tuzlak1212

#10754 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Plavo-bijeli wrote:Po načinu pisanja vidim da ti Tuzlak imaš velikog potencijala da postaneš ateista i ako nastaviš istraživati i proučavati neke stvari predviđam ti do kraja godine da ćeš slijediti put već dosta velikog broja usera na forumu koji su isto započeli svoj put braneći islam :).
Ne budi iskljuciva osoba, kvotao sam te ranije nisi nista komentariso. Ja ovako pisem da priblizim stavove ateista i vjernika jer sam kao tuzlak okruzen a i iskusan sa ateistima :D
Plavo-bijeli

#10755 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Ne kažem da je to sigurno, ali većina osoba što više krene ulaziti u dubinske probleme islama nakon određenog vremena shvati da jednostavno postoji ogroman broj nelogičnih stvari i stvari koje se mogu odgovoriti, ali Smrckovim argumentima. Tipa: "Jeste ti možeš da ubiješ osobu, ali to ubijanje je toliko brzo da ta osoba ni ne osjeti smrt i ona po naučnim istraživanjama dolazi u roku od par sekundi, a vrlo je moguće da je ta ubijena osoba bila već depresivna, pa joj smrt nije teško došla. Uostalom ovo je samo prolazni svijet, šta je u prosjeku 80 godina sa beskonačnim brojem godina. " I onda kaže ja sam ti odgovorio na tvoje pitanje. eH :)

Ako znaš engleski onda započni sa :

Možda će ti povećati vjeru, a meni je napr ovo bio takav udarac na vjeru da iako sam pokušao povećati broj namaza koje klanjam, moja vjera je opadala i opadala i isto kao sa evolucijom ne znam kad sam tačno prestao biti vjernik, ali jednostavno u jednom trenutku sam shvatio da previše postoji stvari koje se kose prije svega sa mojom logikom i da bi bio licemjeran kad bi na silu vjerovao u nešto. Najbolji drug koji je isto bio veliki vjernik, nakon par mjeseci raspravljanja sa mnom je postao veći ateista od mene.
I da, pardon, bio sam prvo agnostik, dok nisam pročitao knjigu od Richarda Dawkinsa - God Delusion. Volio bih kad bi pročitao tu knjigu, ima i na našem jeziku, a također i od Hitchensa - "Bog nije veliki" također na našem jeziku. Obje pročitaj sa otvorenim umom. Dosta zanimljivih stvari i pravih argumenata. Treba napomenuti da bi obje knjige dosta bolje bile da su napr obojca bili u islamu, ili da ga bolje poznaju, odnosno bolje poznaju negativne stvari, ali eto helem...
Smrcak15

#10756 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Ne kažem da je to sigurno, ali većina osoba što više krene ulaziti u dubinske probleme islama nakon određenog vremena shvati da jednostavno postoji ogroman broj nelogičnih stvari i stvari koje se mogu odgovoriti, ali Smrckovim argumentima. Tipa: "Jeste ti možeš da ubiješ osobu, ali to ubijanje je toliko brzo da ta osoba ni ne osjeti smrt i ona po naučnim istraživanjama dolazi u roku od par sekundi, a vrlo je moguće da je ta ubijena osoba bila već depresivna, pa joj smrt nije teško došla. Uostalom ovo je samo prolazni svijet, šta je u prosjeku 80 godina sa beskonačnim brojem godina. " I onda kaže ja sam ti odgovorio na tvoje pitanje. eH :)

Možda će ti povećati vjeru, a meni je napr ovo bio takav udarac na vjeru da iako sam pokušao povećati broj namaza koje klanjam, moja vjera je opadala i opadala i isto kao sa evolucijom ne znam kad sam tačno prestao biti vjernik, ali jednostavno u jednom trenutku sam shvatio da previše postoji stvari koje se kose prije svega sa mojom logikom i da bi bio licemjeran kad bi na silu vjerovao u nešto. Najbolji drug koji je isto bio veliki vjernik, nakon par mjeseci raspravljanja sa mnom je postao veći ateista od mene.
I da, pardon, bio sam prvo agnostik, dok nisam pročitao knjigu od Richarda Dawkinsa - God Delusion. Volio bih kad bi pročitao tu knjigu, ima i na našem jeziku, a također i od Hitchensa - "Bog nije veliki" također na našem jeziku. Obje pročitaj sa otvorenim umom. Dosta zanimljivih stvari i pravih argumenata. Treba napomenuti da bi obje knjige dosta bolje bile da su napr obojca bili u islamu, ili da ga bolje poznaju, odnosno bolje poznaju negativne stvari, ali eto helem...
Najbolji drug koji je isto bio veliki vjernik, nakon par mjeseci raspravljanja sa mnom je postao veći ateista od mene.
svaki grijeh koji on ucini tebi se pise braco mooj, ako si ti razlog da on postane nevjernik, svaki grijeh koji ucini tebi ide na konto grijeha bez da se njemu umanjuje ista...i zbog toga mozes da fasujes na sudnjem danu, znaci on moze sad da opija, bludnici, kocka, radi sta hoces, grijesi mu dolaze ali svaki put kada ucini grijeh a tebi se njegov grijeh kopira cijelo vrijeme, eto u kakva si se 'ovna uvalio :kiss: a nisi svjestan toga.

mozda kontas nema nista od toga, nevjerujem ja u buduci svijet, i kazne i nagrade...ok onda nikom nista, a evo sta ako je stvarno tako, kako ces se izcpati iz tog belaja, ne bi ti bio u kozi na sudnjem danu :kiss:
tuzlak1212

#10757 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Hakiz wrote:
tuzlak1212 wrote:Fazon ateista koji vjernicima i jest cudan i distanciran jr to sto ne mogu da se pomire da bog nije na kalupu ljudi niti su ljudi po kalupu boga. Ima zajednickih tacki u osobinama ali niposto praviti pravilo na tome a daleko bilo boga deklarisat kao altruistu, sadistu, zabavljaka, il tako nesto. To ateisti barem koji pisu ovdje ne prihvataju :D
Evo, ja u prethodnom postu napisah da bog ne bi trebao imati ljudska osjećanja i nagone, tako da ne bi trebao biti milosan i samilostan, gnijevan itd.

Kada muslimani kažu "Allahu milosni i samilosni" ili kada hrišćani kažu da je bog ljubav, oni, ne ateisti, bogu daju ljudske osobine.
Koliko ti znas ljudi koji su milosni i samilosni 24/7 citav zivot? Ja znam vise zivotinja takvih nego ljudi, dakle kako su to osobine ljudi?
Plavo-bijeli

#10758 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Smrcak15 wrote:
Plavo-bijeli wrote:Ne kažem da je to sigurno, ali većina osoba što više krene ulaziti u dubinske probleme islama nakon određenog vremena shvati da jednostavno postoji ogroman broj nelogičnih stvari i stvari koje se mogu odgovoriti, ali Smrckovim argumentima. Tipa: "Jeste ti možeš da ubiješ osobu, ali to ubijanje je toliko brzo da ta osoba ni ne osjeti smrt i ona po naučnim istraživanjama dolazi u roku od par sekundi, a vrlo je moguće da je ta ubijena osoba bila već depresivna, pa joj smrt nije teško došla. Uostalom ovo je samo prolazni svijet, šta je u prosjeku 80 godina sa beskonačnim brojem godina. " I onda kaže ja sam ti odgovorio na tvoje pitanje. eH :)

Najbolji drug koji je isto bio veliki vjernik, nakon par mjeseci raspravljanja sa mnom je postao veći ateista od mene.
svaki grijeh koji on ucini tebi se pise braco mooj, ako si ti razlog da on postane nevjernik, svaki grijeh koji ucini tebi ide na konto grijeha bez da se njemu umanjuje ista...i zbog toga mozes da fasujes na sudnjem danu, znaci on moze sad da opija, bludnici, kocka, radi sta hoces, grijesi mu dolaze ali svaki put kada ucini grijeh a tebi se njegov grijeh kopira cijelo vrijeme, eto u kakva si se 'ovna uvalio :kiss: a nisi svjestan toga.

mozda kontas nema nista od toga, nevjerujem ja u buduci svijet, i kazne i nagrade...ok onda nikom nista, a evo sta ako je stvarno tako, kako ces se izcpati iz tog belaja, ne bi ti bio u kozi na sudnjem danu :kiss:
jahhh a šta ako je u stvari Bog židovski i prezire sve muslimane, toliko ih prezire da više preferira ateiste. Šta ćeš sad? Možeš ti misliti da to nije tako, a šta ako je stvarno tako, kako ćeš se iscupati iz tog belaja, ne bi ti bio u kozi na sudnjem danu :kiss:
Smrcak15

#10759 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:
Smrcak15 wrote:

jahhh a šta ako je u stvari Bog židovski i prezire sve muslimane, toliko ih prezire da više preferira ateiste. Šta ćeš sad? Možeš ti misliti da to nije tako, a šta ako je stvarno tako, kako ćeš se iscupati iz tog belaja, ne bi ti bio u kozi na sudnjem danu :kiss:
Pa mi muslimani i zidovi vjerujemo u istog boga, skoro smo jedna te ista vjera koliko judaizam i islam slice, Allah se se spominje u bibliji.
King Theoden

#10760 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Srce je posuda u kojoj stoji jedna tečnost koju nazivamo vjera. Grijesi su takođe tečnost koja se malo pomalo ulijevaju u tu posudu sve dok ne istjeraju vjeru.
To može da bude dugotrajan proces (radiš male grijehe), a može i prilično brz.
nemezis

#10761 Re: Ateizam vs. Religija

Post by nemezis »

Smrcak15 wrote:Pa mi muslimani i zidovi vjerujemo u istog boga, skoro smo jedna te ista vjera koliko judaizam i islam slice, Allah se se spominje u bibliji.
Sve abrahamske religije govore o jednom bogu, samim tim i svi pripadnici tih religija vjeruju u jednog boga jer nema drugog nego taj jedan.
Smrcak15

#10762 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

slika kaze vise nego hiljadu rijeci :D
Image
MarlboroGold

#10763 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Plavo-bijeli wrote: Ako znaš engleski onda započni sa :
Jedna od lošijih debata. Pogotovo je Krauss bio loš. Djelovao je nekako neorganizovano.
Zar nisi mogao naći neku bolju sa Hitchensom, Dawkinsom, Harrisom, Fryom?
Plavo-bijeli

#10764 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

MarlboroGold wrote:
Jedna od lošijih debata. Pogotovo je Krauss bio loš. Djelovao je nekako neorganizovano.
Meni je ova jedna bila dovoljna da mi potrese vjeru iz temelja iz razloga što sam očekivao da će Tszorzis da ga razdere, pa da na osnovu toga ja mogu druge ateiste "razderati". Meni se svidjela jer je bila vrlo direktna od samog početka. Nije ni ušao kako treba a Krauss im je odmah rekao "žao mi je, ali vaša religija nije ništa više posebna od drugih" i tu se odmah zakuhava. Gledao sam i neke druge, ali nisam ni jednu do kraja izdržao. Ako imaš nešto bolje bujrum postavi.
vatrogasac

#10765 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Plavo-bijeli wrote: I da, pardon, bio sam prvo agnostik, dok nisam pročitao knjigu od Richarda Dawkinsa - God Delusion.
Pročitao sam je ja pažljivo prije deset godina zato što je u nekoj raspravi na forum.hr neko prepisao iz uvoda da svako ko pročita tu knjigu će postati ateista. Više nego dovoljno kao izazov. Pošto tu nisam ništa našao krenuo sam dalje za njegovim istraživanjima i aktivnostima i ništa primijetio osim njegove nemoći. Posebno se to osjetilo u njegovom intervjuu u PlayBoyu gdje on vrijeđa Flewa. Zatim 'fasciniran' ovom knjigom McGrath piše The Dawkins Delusion što je samo početak njegovog pisanja protiv jahača Novog ateizma i otvaranja debata. Ili Dawkins dalje u ovakvim zaključcima.

Pa sve do ovih reklama...

Image
Smrcak15

#10766 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:
MarlboroGold wrote:
Meni je ova jedna bila dovoljna da mi potrese vjeru iz temelja iz razloga što sam očekivao da će Tszorzis da ga razdere, pa da na osnovu toga ja mogu druge ateiste "razderati". Meni se svidjela jer je bila vrlo direktna od samog početka. Nije ni ušao kako treba a Krauss im je odmah rekao "žao mi je, ali vaša religija nije ništa više posebna od drugih" i tu se odmah zakuhava. Gledao sam i neke druge, ali nisam ni jednu do kraja izdržao. Ako imaš nešto bolje bujrum postavi.
eh ako ti je ovo potreslo vjeru onda si nikakve vjere bio druze....

uostalom, tzortzis nije neki debater, ako bi ocekivao da neko podere Kraussa u debati onda su to savrseni Mensur i Darren Hamza Myatt

Darren Hamza Myatt debatira sa nekim ateistom

mensur u debati sa ateistom

licno za mene je Tzortzis mala maca za ovu dvojicu...posto sam tonu debata preslusao od ovih tako da znam ko ima smeka za debatu itd

a sto se tice Tzortzisa ni malo on nije izgubio od Kraussa u toj debati da smo jasni, nego cak je bio i bolji.
Smrcak15

#10767 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ateista ce reci da taj motor lijevi u covjeku je nedizajniran, dok motor metalne prirode je dizajniran
Image

Motori u prirodi su jasan i vizuelan dokaz inteligentnog dizajna, tj. djelovanje BOga, jednostavno nema nikakve logike da slucajnost stvori tako kompleksne strukture u prirodi, i to jos slucajnost iz nista od nista :-) znaci problem na problemu , problemi u slojevima za objasniti ove stvari....
Plavo-bijeli

#10768 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Znači možda je fakat Elon Musk u pravu:
Smrcak15

#10769 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Znači možda je fakat Elon Musk u pravu:
znaci fakat da se puno nagadja, a nagadjanje je sveranje u razmisljanju.....

nema logike da smo mi neka simulacija, i to kompijuterska simulacija...jer evo i da jesmo, to samo po sebi ukazuje na inteligentnog tvorca, koji je pokrenuo simulaciju, jer ako ti mozes vjerovati da iz nista od nista krene simulacija bez inteligencije u pozadini, onda ti jarane si skroz izgubljen u svom svijetu nekom...nadji mi kompijutyersku simaulaciju koja nije stvorena od ljudi??? tj od inteligencije???
Plavo-bijeli

#10770 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Baš ima logike da smo u kompjuterskoj simulaciji. Samim time je i logično da iza te kompjuterske simulacije stoji inteligentni tvorac, a možda i na stotine njih koji su napravili čitav ovaj univerzum. Svaka im čast :thumbup:

Predviđam u narednih 50 do 150 godina da će iako je sada nema, nastati i enornomno porasti, a kroz koje stoljeće i nadjačati monoteističke religije, religija u kojoj ljudi vjeruju da smo nastali zahvaljujući nekim programerima. Neka me citiraju generacije iz 21xx i 22xx koje budu čitale ovu temu za vrijeme prokrastriniranja i kao vid smjehurije, zabave i čuđenju faktima da je pola planete vjerovalo da postoji raj i pakao.
tuzlak1212

#10771 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Muhamed Hijab posto je relativno mlad, nije los debatant u ovim raspravama ateizam vs religija. Nadgovorio je mnoge dobre ateiste, a bilo je izuzetno pametnih ljudi protiv njega, nekim diskusijama sam se znao zadivit nacinom razmisljanja kod obje strane :D
Jedna jako dobra diskusija prepuna postovanja s obje strane:

:thumbup:
MarlboroGold

#10772 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

tuzlak1212 wrote:Za Boga se moze reci da ima osobine altruiste, mada meni je ovo termin za ljude vezan a ne za bozanstva. k
Kako ja znam definiciju altruizma nesto kao, zeli drugom sto zelis i sebi, nesebicno dijeljenje i tako to, nezz kako Bog moze nekom zelit sto zeli sebi jer je meni barem van logike. Tako da ti ne bi znao rec dal je altruista ali s obzirom da je stvorio Raj a onda nas u cilju da u njemu uzivamo moze se reci da je suprotnost od skrtice u najmanju ruku.
Al posto ces sad reci sto ce ovoliki gladni, bolesni, sto ce ratovi itd, posto je ta nota spremna da napisem i to da je teoloskim spisima ovaj svijet i zivot potpuno bezvrijedan i nistavan,ljudi se radjaju da umru a izmedju ta 2 datuma imamo slobodnu volju da radimo sta volimo. On je svoj dio uvodni dio uradio objavama, sad su samo taksirati, nesrece, ratovi i tegobe ostale dok vjerovatno sami sebe ne potrujemo :D
Naravno svi mi volimo uzivat u ljepotama ovog svijeta, pa kome opanci a kome obojci, i tuzna istina je da mi mozemo imati 100 teorija o svemu ali samo jedna je realna istina a mrtve ne mozemo ozivjet da pitamo.
Poštujem odgovor i kvalitetan je. Dao si odgovor u prvom dijelu posta. Ostalo je višak, jer nemam tu namjeru.
zagortenej

#10773 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zagortenej »

Ateizam ili religija
Danas na Balkanu ateista je ugrožena vrsta. Nešto kao ptica dodo. Sve religiozni tipovi, a nemoral i korupcija cvjetaju
https://avaz.ba/vijesti/kolumne/481873/ ... i-religija
Smrcak15

#10774 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Jako dobra filozofska diskusija, odavno ovako nisam slusao filozovski nadahnutu diskusiju :thumbup:
MarlboroGold

#10775 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

zagortenej wrote:Ateizam ili religija
Danas na Balkanu ateista je ugrožena vrsta. Nešto kao ptica dodo. Sve religiozni tipovi, a nemoral i korupcija cvjetaju
https://avaz.ba/vijesti/kolumne/481873/ ... i-religija
:thumbup:

Odličan članak.
Locked