Challenger__ wrote:

imaju, ali im to nisu Rusi napravili, možda nafta u čečeniji koje ima dosta
Challenger__ wrote:

… Ali, americka odlucnost da brani Evropu je umanjena evropskom tendencijom da “uzima sve a ne daje nista” (freeload, op.), sto ljuti americke poreske obveznike. Veoma mali broj saveznika, osim Velike Britanije, dostize NATO cilj koji je odrzavanje ulaganja u vojne na svrhe na nivou od 2% GDP-a.
Ukratko, postoje 2 znacajna vojna pitanja. Prvo je da je Balticke zemlje veoma tesko braniti. …
Veca zabrinutost je da ruska agresija moze da bude prikrivena, kao sto je bio slucaj u Ukrajini. “Gospodin Putin ne vrsi frontalni napad, on napada u dzudo stilu.” – kaze gospodin Heisbourg.
Sta bi SAD i NATO uradili ukoliko Rusija zapocne provociranje Baltickih zemalja izazivanjem nemira medju etnickim Rusima, i slanjem misterioznih naoruzanih ljudi? NATO nije stvoren da se nosi sa ovakvom vrstom prijetnje.
… Ivo Daalder, americki ambassador u NATO-u u periodu 2009-2013, brani predsjednika I kaze da ukoliko NATO saveznici budu isprovocirani do tacke koja granici sa invazijom (npr. Ruski pasosi su dati svima onima koji govore ruski jezik, prijetnja granicama baltickih zemalja) vise kopnenih snaga, brodova I aviona bilo bi angazovano tako da bi americka odlucnost da brani saveznike bila vidljivija nego ikad.
… “Mislim da ce Putin nastaviti navaljivati dok mu se neko ne suprotstavi” – rekao je ovaj izvor.
The Economist
prvo bi moglo značiti da su Gruzijci imali moderne sustave i uvježbane posade ali drugo značiAleksoMKD wrote: Dragi kolega, ovo nije tacno.
Gruzijci su oborili 2 Ruska aviona a ostala 3 su Rusi sami srusili abog lose komunikacije izmedju avijacije i kolona u napredovanju.
E sad sta je gore od ova dva znaju navijaci
Mnogo nafte u ceceniji ? Sjedi jedantnnt wrote:Challenger__ wrote:
imaju, ali im to nisu Rusi napravili, možda nafta u čečeniji koje ima dosta
sve to pokazuje da se na nekim bukvalno nesretnim primjerima ne moze izvlaciti generalni zakljucak jer ni taj navodni prelet preko americkog broda ne govori o americkoj slabosti niti rusko navodno obaranje vlastitih aviona ne govori o nesposobnosti ruske pvo.AleksoMKD wrote:Dragi kolega, ovo nije tacno.tnnt wrote: pa čak su i jadni Gruzijci uspijeli oboriti 5 aviona su-24 i su-25 u 5 dana koliko je trajao rat u Gruziji
a kao Ameri nemogu jelda?
Gruzijci su oborili 2 Ruska aviona a ostala 3 su Rusi sami srusili abog lose komunikacije izmedju avijacije i kolona u napredovanju.
Gruzijci imaju OK sustave, ali oboriti neki ruski avion i nije neka nauka s obzirom na taktiku koju koriste prilikom napada na zemljane ciljeve (koja jos uvijek datira iz 60-tih i 70-tih).tnnt wrote:prvo bi moglo značiti da su Gruzijci imali moderne sustave i uvježbane posade ali drugo značiAleksoMKD wrote: Dragi kolega, ovo nije tacno.
da Ruska vojska ima katastrofalnu koordinaciju sa zračnim snagama i da njihovi protivavionci ne uključuju baš
previše mozak, nešto leti na nebu i pucaj odmah im je moto
Challenger__ wrote:
Hajmo malo civilizacijskih kontrasta:
- Krepavajući politički (neo)liberalizam ima svoje favorite, kao što je instrumentalizovani vehabo-cionizam koji je donio smrt i stradanje širom svijeta, uključujući i Čečeniju. Poraženi su u saradnji sa tradicionalnim sunitima (hanefijskog mezheba) Čečenije kod kojih je razvijena jaka sufijska tradicija kojoj je pripadao i otaca Ramazana Kadirova,
- Kada je poražen favorit i instrument ("a tool") neoliberalnog političkog zapada u Čečeniji, ona se počela intenzivno razvijati i prema tvrdnjama ljudi sa terena ovo su "zlatna vremena Čečenije i njenog naroda",
dobro nemaju mnogo, ali dovoljno za 1 mil populacije i da naprave one nebodere, da nebi ispalo da im jeFantassin wrote: Mnogo nafte u ceceniji ? Sjedi jedan
to znamo ja i ti ali nezna ovaj challenger, koji misli da će Rusi pritiskom na dugme onesposobiti sva ova modernajefferson wrote: Gruzijci imaju OK sustave, ali oboriti neki ruski avion i nije neka nauka s obzirom na taktiku koju koriste prilikom napada na zemljane ciljeve (koja jos uvijek datira iz 60-tih i 70-tih).
Takodje, koordinacija nije bas najbolja izmedju PVO i RV u Rusiji. Rusi pokusavaju da stignu zapad kada je u pitanju avionika, komunikcaije, ali realno, 20 godina su iza ako ne i vise.
Gruzija je imala (za tako malu zemlju) vrlo dobro organizovan PVO sistem ali se protiv toliko nadmocnijeg protivnika nisu mogli boriti, jednostavno posle tih par aviona su Rusi vec znali gde je sta i poceli su lupati te sisteme tako da ih ovi nisu smeli paliti da ih ne bi dokusurili.tnnt wrote: prvo bi moglo značiti da su Gruzijci imali moderne sustave i uvježbane posade ali drugo znači
da Ruska vojska ima katastrofalnu koordinaciju sa zračnim snagama i da njihovi protivavionci ne uključuju baš
previše mozak, nešto leti na nebu i pucaj odmah im je moto
ILVIIR wrote:nazalost ovo je gorka istina, mada ovi na forumu mi ne djeluju kao da samo gledaju farmu.. i ne mislim samo na ove sto slave rusiju nego i drugu stranu.Graf_Spee wrote:Gojeni H wrote:![]()
Ljudi ne putuju, radije gledaju farmu nego neki putopis, i onda dobijes nekog ko slavi Rusiju, Indiju, Kinu ... sve bastioni slobode i ljudskih prava.
neovisno od toga, moram priznati da imam osjecaj, neovisno kako god ovo u ukrajini nastavi (rat, sankcije, mir, kombinacije), bosna bi morala profitirati iz toga, jer evropa nece dozvoliti da im se ponovi ovako nesto desi i pokusace preventivno to da sprijeci..
ma Ukrajinci nemaju veze, lete na 20 m visine, dovoljno je teži mitraljez da ih oboreAleksoMKD wrote:
A za ove Mi24 koje su Ukrajinci izgubili mislim da su oboreni PVO raketama Igla koje po PS-u nosi svako oklopno vozilo BMD poput onih koji su presli na stranu pro-Rusa u Slavjansku kao i ona 2 kamjona desnog sektora sa PVO i PT raketama koji su pogresno skrenuli kod Slavjanska pa su ih ovi zarobili.
Inace jedan od poginulih Ukrajinskih pilota je rodjen u Slavjansku.
Koja budaletina, boze dragi!?Challenger__ wrote:Novi momenat:
- Predsjednik Čečenske Republike RF, Ramazan Kadirov, dao je kijevskim "vlastima" ultimatum od 72 sata da obustave napad na jugoistok i pokrenu unutrašnji dijalog u Ukrajini, ili šalje čečenski Specnac u Ukrajinu:
Ako ga ne poslušaju, kaže da će posjetiti Kijev...
_____
Stani planeto, ja bih da siđem...
Tacno, bas cudno, cak se vidi na snimcima da nisu bacali ni IC mamce i da vrlo dugo drze pravac. Kad uporedim sa snimcima Mi24ke iz drugih sukoba ovi su skoro pa krenuli na aero miting.tnnt wrote: ma Ukrajinci nemaju veze, lete na 20 m visine, dovoljno je teži mitraljez da ih obore
Sasvim moguce, a i Ukrajinske trupe (profesionalni deo) je sumnjive lojalnosti ko sto se videlo na Krimu.tnnt wrote: vraga su krivo skenuli, moš se misliti, prodali
tko šalje 2 kamiona raketa u nesigurno područje bez pratnje?
Čečenski Fikret AbdićIma Bosne_Bice Bosne wrote:
Koja budaletina, boze dragi!?
da ne shvačam ni ja, Mi24 treba letiti na srednjim visinama, naglo se spustiti, pucati na cilj uz bacanje mamacaAleksoMKD wrote:
Tacno, bas cudno, cak se vidi na snimcima da nisu bacali ni IC mamce i da vrlo dugo drze pravac. Kad uporedim sa snimcima Mi24ke iz drugih sukoba ovi su skoro pa krenuli na aero miting.
šta sa Jugoslavijom 1992?Kaligula I wrote:Za @zilog i @ ILVII
…NEOLIBERALNI IMPERIJALIZAM…po logici odnosa između uzroka i posljedice to ti tako dođe…a dokaza i bez Srbije koliko ti volja…Takvih primjera je dosta. npr. Iran(1953), Gvatemala (1954), Vijetnam, Čile (1974), Ekvador (1981), Panama (1981), Jugoslavija(1992), Venecuela(1998), Afganistan(2001), Irak(2003), Libija(2011), danas Sirija i Ukrajina, sutra Iran itd. itd....
...pa po vama proamerikancima je učešće ruske tajne službe neupitno...Rusi su tu...što ima tu da se objašnjava...ali su po vama bili upitni 'časni i plemeniti Ameri'...tnnt wrote:a od Ruske tajne službe ni traga jelda?Kaligula I wrote:...evo, još, malo materijala za nevjerne Tome...
http://--- no links ---/vijesti/svijet/121950-razotkriveni-fbi-i-cia-zare-i-pale-ukrajinom-hrvatska-analiticarka-tako-sad-djeluje.html
http://--- no links ---/vijesti/svijet/121950-razotkriveni-fbi-i-cia-zare-i-pale-ukrajinom-hrvatska-analiticarka-tako-sad-djeluje.html
...žao mi je što ovi linkovi ne 'kače'...ali riječ je o Dnevno.hr i članku po naslovom:
RAZOTKRIVENI: FBI i CIA žare i pale Ukrajinom! Hrvatska analitičarka: 'Tako SAD djeluje'
...da, idejni začetnici su IMPERIJALISTI, a izvršioci domaći turbo nacionalisti...tnnt wrote:šta sa Jugoslavijom 1992?Kaligula I wrote:Za @zilog i @ ILVII
…NEOLIBERALNI IMPERIJALIZAM…po logici odnosa između uzroka i posljedice to ti tako dođe…a dokaza i bez Srbije koliko ti volja…Takvih primjera je dosta. npr. Iran(1953), Gvatemala (1954), Vijetnam, Čile (1974), Ekvador (1981), Panama (1981), Jugoslavija(1992), Venecuela(1998), Afganistan(2001), Irak(2003), Libija(2011), danas Sirija i Ukrajina, sutra Iran itd. itd....
srušio ju je neoliberalni imperijalizam ili probuđeni nacionalizam među ex Yu narodima?
daj ne fantaziraj momak
nisam ja nikakav proamerikanac, nego protivnik imperijalističke politike ala Milošević RusijeKaligula I wrote:
...pa po vama proamerikancima je učešće ruske tajne službe neupitno...Rusi su tu...što ima tu da se objašnjava...ali su po vama bili upitni 'časni i plemeniti Ameri'.....'došlo doba da se razbijana iluzija proba'...