ARBiH

Post Reply
Gojeni H

#1076 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Gojeni H »

A, postovani doture sto se lozis k'o Drava?
Iako tvoje pitanje nije upuceno meni, vec drugoj dvojici kolega forumasa, morao sam pitati.

@dustaban k'o iz neba pa u rebra. Prica se o Armiji, a on o tome kako su Bosnjaci izgubili rat.
A 'vamo on bio pripadnik Armije. :-)
Jest' k'o i ja sto sam bio pripadnik HVO-a.
Ko je to kome zabranio da uzme pusku koje god je vjere, rase, ili nacije bio?

Da ne bih bio pogresno shvacen, imas pravo da reagujes svaki put kad neko pocne srat' na tvoj ili doprinos bilo kojeg ne-Bosnjaka u odbrani ove zemlje. Na kraju, mi koji smo bili u toj vojsci dobro znamo ogroman broj "nasih" dimijasa koji su pohitili da nas podrzavaju iz Minhena ... i zene su imale veca muda od njih.

Ali kad neko maksuzile pocne "oni-mi" po toj nacionalnoj liniji, onda imam i ja pravo da suknem ... i to do balcaka.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1077 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by dr.gog »

Izmjenio sam post-izvinjavam se :roll:
Isto tako, zaboravlja se jedna sitnica- velikom broju onih kojih više nema, a koji su poginuli kao borci ABiH, nije bilo bitno ništa osim vraćanja na normalan život. I njih je, Bog im dao nagradu, kao i mene, interesovalo samo da nestane strah kod ljudi, pogibija nevinih i životinjsko ponašanje gomile raznoraznih siledžija koji su isplivali u ratu.

Već 1993 je postalo kristalno jasno šta se zbiva sa ABIH. Od proglašenja Silajdžića izdajnikom ,pred postrojenom vojskom, do razotrkrivanja pozadine događaja koji su doveli do akcije Trebević i nestanka 9. i 10. bbr.

Neko je naprosto pljunuo u ono u šta je raja naivno vjerovala, barem ovdje u Sarajevu.

Taj neko sad leži pod postmodernističkim turbetom čuvan od nečeg nalik paravojnoj počasnoj gardi, okružen sa nekoliko probranih heroja izvršitelja. Ali, taj neodlučni šamački pravnik nije ni bio niti će biti odrednica Armije BiH, kao što to nije bio ni njegov debeli nesposobni general Delić, izbušena Vojna bezbjednost izvjesnog Jašarevića, ili fantastični svijet šizofrenog sina Seferovog. Nisu to bile Ugljenove Ševe (recimo za Policiju), ni snajperi pod čudnim uglovima, ni trgovački lanci prema VRS i HVO....

ABiH je bila i ostala bljesak ideala domovine koju smo nakratko sanjali i nikada dosanjali.

Rat i nije bio rat u pravom smislu riječi, već čekanje kraja nečega što mi nismo ni započeli.
Oni od suboraca koji su osjećali borbu kao stvarnu, dio sebe- poštujem ih. Ali mislim da nikada neće imati satisfakciju.
Mislim da su njima, više nego i meni čak, pogaženi dostojanstvo i obraz.

Neka nam sude buduće generacije,a naše pisanje u sadašnjosti će zasigurno biti neka odrednica...

Zato, ne može se odgovoriti na ovo pitanje iz naslova teme.
Gojeni H

#1078 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Gojeni H »

dr.gog wrote:
ABiH je bila i ostala bljesak ideala domovine koju smo nakratko sanjali i nikada dosanjali.
Da uvecam i poduplam.
Neki od nas cemo je sanjati dok nas je na dunjaluku ... i nikakva druga odluka ne bi mogla biti donesena ... bez obzira.
dustaban

#1079 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by dustaban »

Gojeni H wrote:A, postovani doture sto se lozis k'o Drava?
Iako tvoje pitanje nije upuceno meni, vec drugoj dvojici kolega forumasa, morao sam pitati.

@dustaban k'o iz neba pa u rebra. Prica se o Armiji, a on o tome kako su Bosnjaci izgubili rat.

Da ne bih bio pogresno shvacen, imas pravo da reagujes svaki put kad neko pocne srat' na tvoj ili doprinos bilo kojeg ne-Bosnjaka u odbrani ove zemlje. Na kraju, mi koji smo bili u toj vojsci dobro znamo ogroman broj "nasih" dimijasa koji su pohitili da nas podrzavaju iz Minhena ... i zene su imale veca muda od njih.

Ali kad neko maksuzile pocne "oni-mi" po toj nacionalnoj liniji, onda imam i ja pravo da suknem ... i to do balcaka.
Samo shukaj, shuknucu ga sad i ja tebi!
:mrgreen:

Daklem ovako. Jesam, bio sam u ARBiH ali sam se na vrijeme demobilisao, odmah nakon sto su krenuli tekbiri za koje ja nesto nisam bio "talentiran"!
Medjutim, prije nego sam otisao bio sam "trazena roba" kad je strancima trebalo dokazivati multietnisnost ARBiH. I ja sam taj posao momacki odradjivao, uspjesno sam sebe uvjerio u to a onda jos malo dodavao kad je trebalo uvjeriti i ove strance.

I pazi sta ti sad hocu reci: jesi li ti jarane svjestan cinjenice da se ameri ne bi digli da Suzan Sontag nije uvjerila americku javnost kako je ova strana ostala multietnicka, kako u ARBiH ratuju zajedno Bosnjaci, Srbi i Hrvati.
I kad su se desili NATO udari, nekako tad je, koincidencija sta li, krenulo i Dudakovica i ARBiH!

Vi sad nastavite likovati kako u ARBiH nije bilo nebosnjaka. Slazem nije nas bilo mnogo ali i to malo je imalo ogroman efekat. Vjerovao ti ili ne, ali mojih nekoliko kafa sa "medjunarodnim faktorima" je imalo veceg efekta nego necije cetvorogodisnje ratovanje!
Ne uzivam u ovome sto rekoh, ali kad mi ga neko "shukne", ja uzvratim istom mjerom!
:wink:
cindrlimindrli

#1080 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by cindrlimindrli »

Ovo su sad novi detalji iz bosanskog rata, znaci Ameri su odlucili podrzati Armiju BiH jer si ti popio kafu sa tamo
nekom Suzanom. Svaka ti cast, ne znam koji qrac citav svijet trosi pare i vrijeme na lobisticke kuce po kongresu
kako bi pridobili amere na svoju stranu kad je eto, dovoljno popiti kafu sa Suzanom.
Da te ne bude, najebali bi do kraja. Hvala ti momak.
Gojeni H

#1081 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Gojeni H »

dustaban wrote: Vi sad nastavite likovati kako u ARBiH nije bilo nebosnjaka.
Molim te nadji kada sam bilo kada na forumu izjavio da u Armiji RBiH nije bilo ne-Bosnjaka.
Moze jos bolje, pronadji jednu recenicu gdje sam potcjenjivao bilo ciji doprinos u odbrani domovine, pa bio to Srbin, Hrvat, ili Cigan.

Ti si poceo pricu o bosnjackoj vojsci. Ja u takvoj nisam bio. Bio sam u Armiji gdje su ogromnu vecinu cinili Bosnjaci, ali je to bila jedina legitimna vojna sila u tom trenutku.
KENJAC

#1082 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by KENJAC »

dustaban wrote:
Gojeni H wrote:A, postovani doture sto se lozis k'o Drava?

Samo shukaj, shuknucu ga sad i ja tebi!

Daklem ovako. Jesam, bio sam u ARBiH ali sam se na vrijeme demobilisao, odmah nakon sto su krenuli tekbiri za koje ja nesto nisam bio "talentiran"!
Medjutim, prije nego sam otisao bio sam "trazena roba" kad je strancima trebalo dokazivati multietnisnost ARBiH. I ja sam taj posao momacki odradjivao, uspjesno sam sebe uvjerio u to a onda jos malo dodavao kad je trebalo uvjeriti i ove strance.

I pazi sta ti sad hocu reci: jesi li ti jarane svjestan cinjenice da se ameri ne bi digli da Suzan Sontag nije uvjerila americku javnost kako je ova strana ostala multietnicka, kako u ARBiH ratuju zajedno Bosnjaci, Srbi i Hrvati.
I kad su se desili NATO udari, nekako tad je, koincidencija sta li, krenulo i Dudakovica i ARBiH!

Vi sad nastavite likovati kako u ARBiH nije bilo nebosnjaka. Slazem nije nas bilo mnogo ali i to malo je imalo ogroman efekat. Vjerovao ti ili ne, ali mojih nekoliko kafa sa "medjunarodnim faktorima" je imalo veceg efekta nego necije cetvorogodisnje ratovanje!
Ne uzivam u ovome sto rekoh, ali kad mi ga neko "shukne", ja uzvratim istom mjerom!
:wink:
Ne mogu ti objasnit koliko te shvatam zbog ovog boldiranog ! (mada se kaze multietniCnost :mrgreen: )
Zokipfc

#1083 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Zokipfc »

Dakle, cim neko ne govori standardnu spiku o ratu i arbih on je odmah cetnik, padobranac, laze o svom ucescu u ratu itd... Fin nacin da se neko diskredituje :thumbup:
zateznistub

#1084 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by zateznistub »

prog321 wrote:
cindrlimindrli wrote:
dustaban wrote:Ja sam dakle nebosnjak koji je bio pripadnik ARBiH i IMAM PRAVO da o njoj govorim.

...a sta vas je odjednom, tih nebosnjaka u armiji, nicete k'o gljive poslije kise. :lol:
majku mu, ja u citavom korpusu upoznao jednog, za jos jednog cuo da ima u nekoj logistickoj ceti. :D
:lol: :lol:
Ima ih na svakoj ratnoj temi.
Woody i ekipa.
KO-fol oni bili u Armiji BiH. Sve je dogovoreno. Bosnjaci su bili pred izdisajem.
Eto 92e nisu izdahnuli, ali bi 95e sigurno. :lol:
Kako vas samo nije stid i sram!

U mjoj jedinici je bilo pa skoro pola onih koji su bili druge vjere i nacije. Ruku na srce, tada i nije bilo bošnjaka da ih lučom traziš. Bili su samo muslimani a u principu smo svi bili Bosanci. To sto su sve tri vodece stranke od svojih ovaca pravili i napravili torove je drugi par opanaka. Samo molim ove vrle fajtere da se ne sprdaju ni cijim ucescem u casnoj odbrani BiH! Nije i nece biti ni bosnjacka ni hrvatska ni srpske koliko god se ko upiro u pokusaju dokazivanja drugacijeg
prog321

#1085 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by prog321 »

Nismo svi iz Sarajeva.
U ostaku BiH je bilo veoma tesko naci neBosnjaka u Armiji BiH. Ne zbog toga sto su Bosnjaci tako htjeli, nego je jednostavno tako bilo.
Gore tip ciljano govori da je bio u 511-oj,, a tamo su u citavoj brigadi cini mi se bila samo tri Srbina. Da je on bio jedan od njih, ne vjerujem.
HAVANA

#1086 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by HAVANA »

Dismr nesta ovde,pravo.
cindrlimindrli

#1087 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by cindrlimindrli »

zateznistub wrote:Kako vas samo nije stid i sram!
Koga?
Ovog sto kaze da je dezrtirao '93 a do tada kao imao zadatak da ispija kafe sa Suzanom i munta je za nasu stvar?
Ili onog mahnitog sa nekakvim crnim rokovnikom?
Pa jebo te, da nije zalosno bilo bi smijesno kako ljudi pucaju jeftinu lafinu. Doduse, gori sam ja konj sto te
gluposti citam.
Darkstorm

#1088 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Darkstorm »

A mogu li ja postaviti jedno pitanje ?

Ko je ustvari "ne-Bosnjak" ? Jel to neko ko nije musliman ili ? Vi prcate zdrav razum u pojam.Biti "ne-Bosnjak druge vjere" sto se na ovoj stranici par puta ponovilo od vise osoba je degutantno.Koji k... branis Bosnu i Hercegovinu ako nisi Bosnjak ?

A Bosnjak nije samo musliman, vec katolik/pravoslavac/jevrej/ateista/agnostik koji tu drzavu smatra svojom.

@dustaban Dovoljno je bilo samo da procitam ono sto si napisao za tekbire.Ti ako si bio u ARBiH, i ja sam bio u US Marines.
dustaban

#1089 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by dustaban »

Darkstorm wrote: @dustaban Dovoljno je bilo samo da procitam ono sto si napisao za tekbire.Ti ako si bio u ARBiH, i ja sam bio u US Marines.
Nisam nista slagao samo sto ocito nismo bili na istom mjestu. Medjutim, dalje necu nista reci jer bi morao kazati detalje a ja bih zelio jos neko vrijeme ostati "amoniman"!

Nastavite ovu raspravu bez mene, ja sam dosta rekao.
Darkstorm

#1090 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Darkstorm »

Nisi ti interesantan koliko mislis, uopste.Proslo je takvih poput tebe forumom, a i medijima.
zateznistub

#1091 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by zateznistub »

HAVANA wrote:Dismr nesta ovde,pravo.
debelo
nightvision

#1092 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by nightvision »

Ne mogu citati od pocetka ali mogu reci ono sto je sigurno neko vec rekao i sto svi znamo. Jasta nego je izgubila rat, ali ga nije izgubila od cetnika 92-95 vec 96 od kriminalaca okupljenih u najvecu mafijasku organizaciju na balkanu zvanu SDA. Svi koji su poslije njih dosli na vlast samo su isli njijhovim stopama, slijedili njihov primjer i trazili svoj dio kolaca.
dustaban

#1093 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by dustaban »

zateznistub wrote:
HAVANA wrote:Dismr nesta ovde, pravo.
debelo
Dapache, tukne...

:run:
Darkstorm

#1094 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Darkstorm »

dustaban wrote:
zateznistub wrote:
HAVANA wrote:Dismr nesta ovde, pravo.
debelo
Dapache, tukne...

:run:

Ja sam mislio da si ti zavrsio raspravu na ovoj temi.Tako ti rece...
Bodkin

#1095 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Bodkin »

Darkstorm wrote:A mogu li ja postaviti jedno pitanje ?

Ko je ustvari "ne-Bosnjak" ? Jel to neko ko nije musliman ili ? Vi prcate zdrav razum u pojam.Biti "ne-Bosnjak druge vjere" sto se na ovoj stranici par puta ponovilo od vise osoba je degutantno.Koji k... branis Bosnu i Hercegovinu ako nisi Bosnjak ?

A Bosnjak nije samo musliman, vec katolik/pravoslavac/jevrej/ateista/agnostik koji tu drzavu smatra svojom.

@dustaban Dovoljno je bilo samo da procitam ono sto si napisao za tekbire.Ti ako si bio u ARBiH, i ja sam bio u US Marines.
da se vidi samo
SkyLimit

#1096 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by SkyLimit »

Interesantno da poslije genocida nad Bošnjacima, stotina porušenih džamija, hiljada silovanih žena, embarga na oružje kojim nas je počastila licemjerna Europa, nekom pored svega toga smeta umjetnički dojam koji je ostavljala Armija RBiH. Onima na Zapadu kojima je smetao Tekbir su isti oni koji su šutili dok su u aprilu 1992. Arkanovci ubijali Bošnjake kao pse (ustvari, danas ni pse ne možeš tek tako pobiti) po ulicama Bijeljine, da se njih pitalo nas ne bi ni bilo, s toga možeš misliti koliko nam je stalo do toga šta oni misle o nama :wink:

:izet:

Last edited by SkyLimit on 16/09/2014 03:46, edited 2 times in total.
Darkstorm

#1097 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Darkstorm »

Taman.
KENJAC

#1098 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by KENJAC »

Ako je u onom ratu bilo malo ne- Bosnjaka u ABiH, onda vam sigurno mogu garantovati da u nekom (gluho bilo) buducem ,ih nece biti nimalo ! Mislim da je upravo ta cinjenica potvrda da je A BiH izgubila rat. Kazem Armija BiH, misleci na onu Armiju kojoj sam ja kao ne-Bosnjak pristupio u Aprilu 92' A ako neko misli vezat pojmove "tekbir", "7. Muslimanska" ili "Allah uegber" eto je onda druga prica i morate pitat ljude koji su htjeli takvu Armiju i ovakvu drzavu ! Oni su vjerovatno ovaj rat pobijedili.
Jedono sta znam sa sigurnoscu je da sam ja onaj rat debelo izgubio , da ne kazem sta drugo !!!
prog321

#1099 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by prog321 »

KENJAC wrote:Ako je u onom ratu bilo malo ne- Bosnjaka u ABiH, onda vam sigurno mogu garantovati da u nekom (gluho bilo) buducem ,ih nece biti nimalo ! Mislim da je upravo ta cinjenica potvrda da je A BiH izgubila rat. Kazem Armija BiH, misleci na onu Armiju kojoj sam ja kao ne-Bosnjak pristupio u Aprilu 92' A ako neko misli vezat pojmove "tekbir", "7. Muslimanska" ili "Allah uegber" eto je onda druga prica i morate pitat ljude koji su htjeli takvu Armiju i ovakvu drzavu ! Oni su vjerovatno ovaj rat pobijedili.
Jedono sta znam sa sigurnoscu je da sam ja onaj rat debelo izgubio , da ne kazem sta drugo !!!
Bosnjaci nisu ubijani jer su bili gradjani nego sto su bili muslimani. I obicnom covjeku je bilo vazno da sacuva svoju vjeru i svoju kulturu. I oni su se za to borili. Uz tekbir se islo naprijed. I uvijek ce se ici.

Ti kao nemusliman moras naci svoj identitet. Nije do Bosnjaka da ti odredjuju kako ces to naci.
Rat znaci da je smrt veoma blizu i samim tim veza sa Bogom je veoma bliska.
SkyLimit

#1100 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by SkyLimit »

prog321 wrote: Bosnjaci nisu ubijani jer su bili gradjani nego sto su bili muslimani. I obicnom covjeku je bilo vazno da sacuva svoju vjeru i svoju kulturu. I oni su se za to borili. Uz tekbir se islo naprijed. I uvijek ce se ici.

Ti kao nemusliman moras naci svoj identitet. Nije do Bosnjaka da ti odredjuju kako ces to naci.
Rat znaci da je smrt veoma blizu i samim tim veza sa Bogom je veoma bliska.
Vjera je tu korištena kao paravan, kao i u svim ratovima. Bošnjake se ubijalo da se uzme njihova teritorija.
KENJAC wrote:Ako je u onom ratu bilo malo ne- Bosnjaka u ABiH, onda vam sigurno mogu garantovati da u nekom (gluho bilo) buducem ,ih nece biti nimalo ! Mislim da je upravo ta cinjenica potvrda da je A BiH izgubila rat. Kazem Armija BiH, misleci na onu Armiju kojoj sam ja kao ne-Bosnjak pristupio u Aprilu 92' A ako neko misli vezat pojmove "tekbir", "7. Muslimanska" ili "Allah uegber" eto je onda druga prica i morate pitat ljude koji su htjeli takvu Armiju i ovakvu drzavu ! Oni su vjerovatno ovaj rat pobijedili.
Ja recimo ne bi nikad pristupio vojsci koja sistematski uništava vjerske objekte, sistematski siluje žene i ubija djecu, no razumijem da nisu principi isti kod svih. Neko neće u vojsku u kojoj postoje jedinice koje izgovaraju "Tegbir".
Post Reply