Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
HaHaHa2

#1076 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by HaHaHa2 »

to ti je @Ozone, pise ponekad na forumu al' na ovoj temi vise ne , steta...
Dozer

#1077 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

TuSpas i mene :)
Bodkin

#1078 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bodkin »

karanana wrote:predji jos jednom temu. decko bio tamo i fenomenalno pisao ovdje sa nevjerovatnim sjecanjem i detaljima. moze knjigu napisati kakvi su mu tekstovi i price. ono u doba sa-x prelaza na klix s pravom se naljutio i otisao jedno vrijeme i prestao pisati. a cini mi se da ima jos prica.
puno, previse je dobrih forumasa otislo
Nekako s proljeća

#1079 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Image
April 1994
Dozer

#1080 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Jesu ovo oni stavljali protivtenkovske da se "brane"? Od kojih/cijih tenkova :D :D
Nekako s proljeća

#1081 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Po uniformi mislim da je ovo neki UN-ovac, a za ostalo si bezbeli u pravu... :D
dječak sa šibicama

#1082 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

Dozer wrote:Jesu ovo oni stavljali protivtenkovske da se "brane"? Od kojih/cijih tenkova :D :D
Ne mora tenk, sve teze od 120 kila, a posto je cesta u pitanju dakle sve vrste vozila, bum :D
Dozer

#1083 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Ne sjecam se da smo imali nekog maloumnika koji bi s bilo cim osim tenkom pokusao cestom uci na Grbavicu :D :D
Za razliku od njih i njihovim "pacijenata" (Herak...ili kako se zvao onaj sreco sto na Stup dodje autom na nasu barikadu :D)
Nekako s proljeća

#1084 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

1994, Mart
Image
Dozer

#1085 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Fakat im je ovo I.V. bilo pravi trn u oku... Nije ni cudo sto su ga pokusavali srusiti svim i svacim... na kraju i "krmacom", a fulise ga za bukvalno 1m - prebacaj.
Mada, i da su ga pogodili po sred sredine, nista mu opet ne bi mogli jer je centralni armirano betonski stub u kojem su bili liftovi zauzimao oko 30% zgrade.
jalijas74

#1086 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

Image

Image

Image

Ovaj u sredini drzi lobanju

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by jalijas74 on 17/01/2013 09:36, edited 1 time in total.
jalijas74

#1087 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

Neke su slike vec bile sorry

Image

Ovo bi isto mogla biti Grbavica
jalijas74

#1089 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

Image

Agresori
Nekako s proljeća

#1091 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Nesta Marley

#1092 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nesta Marley »

iVar wrote:
bach wrote:
iVar wrote:Grbavica je bila naselje JNA, na Trgu heroja (Trg Pere Kosorica) je bilo dosta vojnih stanova ali ne kao na Grbavici. Mislim da je to razlog zasto je Grbavica zauzeta plus sto je preko Vraca put iz Lukavice. Cetnici su napali Hrasno brdo,a zarim i Trg heroja u oktobru 1992. godine. Bitka je trajala od 05. oktobra pa do 7. Oktobra kada su snage Armije RBiH zadale tezak udarac cetnicima i odbranila ova dva naselja. Sada se slavi kao borba za 11. Plavih. Od tada cetnici nisu nikada pokusali jaci pjesadiski napad, ali svakodnevno su granatirali i snajperskim hitcima djelovali po Trgu. Na samom pocetku, na Trgu su se nalazile male kolicine oruzja s nase strane, dok su clanovi SDS-a bili naouruzani. Pretresom stanova i na Trgu i u ulici Porodice Ribar (Brace Ribar) nadjene su velike kolicine pusaka, pistolja, municije, bombi, snajpera, a u kucama na Hrasnom brdu, pronadjeni su i mitraljezi, zolje, minobacaci. Cak su u jednoj njivi na H. brdu pronadjene zakopane skrinje s mesom (znaci eto ih brzo). Sa Hrasnog brda tadasnje komsije su svaki vikend, pa i radni dan isle da "sade krompir oko Sarajeva" sto su komsije Muslimani i vjerovali, radi toga nije puno njih ni docekalo rat u svojim kucama nego na polozajima na Grbavici, Vracama...

Čitam upravo sokolački forum o ovome što ti pričaš, svjedočenja iz prve ruke o svemu što se dešavalo sa one strane
Grbavica, 7. oktobar 1992. godine
Grbavica, 7. oktobar 1992. godine. Krenula akcija oslobađanja Trga "Pere Kosorića", poznata još i kao akcija kod "Jedanaest plavih". Akcija je bila dojavljena muslimanima, pa su oni znali tačan plan i vrijeme napada.. .

Tog dana je na Grbavici izginulo deset pripadnika Prve romanijske pješadijske brigade. Njihove porodice iz Sokoca, Han Pijeska, Rogatice, Pala i Nevesinja će na ovaj dan do kraja života paliti svijeće i sjećati se svojih voljenih. Na taj dan živote su izgubili:

Slaviša Savčić
Milanko Đerić
Petar Petrovski
Manojle Borković
Dragan Savić
Vaso Glišić
Nedeljko Ninković
Velemir Delić
Milanko Kanostrevac
Vojislav Jovanović

Ovaj dan ću zauvjek da pamtim po tome što je, igrom slučaja, Milanko Kanostrevac - Kane takoreći umro na mojim rukama. Dok sam se spuštao niz Vrace u pravcu Sarajeva koje je gorilo, pred ambulantom hitne pomoći me zaustaviše dva poznanika, koji su užurbano otvarali zadnja vrata na Pincgaueru:

"Drži ga!" - povika jedan od njih.

Pritrčah vozilu i odmah prepoznah Kaneta. Nije čak bio ni na nosilima, uhvatismo ga za maskirnu uniformu potrčasmo u ambulantu. Tamo prepoznah doktora Šupića, koji nakon kratkog pregleda reče:

"Ne vrijedi, gotov je!"
"Ma kako?" - razočarano uzviknu jedan od njegovih saboraca - "Pa nema ni pet minuta kako je ranjen!"

Doktor Šupić rasječe uniformu i pokaza na jednu malu ranu u predjelu prepona. Šrapnel od tromblona koji je Kane lično ispalio, u predjelu noge mu je napravio omanju ranu, dovoljno veliku da kroz nju isteče čitav jedan ljudski život i to za svega tri do pet minuta. Tada sam se u to uvjerio vlastitim očima, a kasnije sam taj isti podatak u više navrata pročitao u medicinskim enciklopedijama.
Došli ljudi iz Nevesinja da "oslobađaju" Trg Pere Kosorića, današnji Trg Heroja. Oslobodili su nas sebe samih ...
U napadu na Trg heroja su dosli i Nisicki specijalci, tzv. kornjace (naziv kornjace, jer im je pancir od glave do pete, pa kad se sklupca ko kornjaca izgleda). Napad je poceo u 5 sati ujutro jakim artiljeriskim napadom a zatim i pjesadijom koja je zaustavljena kod pomocnog zeljinog (prava trava :-D ). Mnogi cetnici su ostali da vise preko ograde nakon povlacenja jer ograda na vrhu ima siljke.

Nakon te borbe, nase linije su ucvrscene na ovom podrucju. Taj dan su gorili i neboderi na Trgu, vode nije bilo za gasenje i ljudi su tada gorili u stanovima. U moj haustor je udarilo i proletilo kroz njega (pancirkama su rokali) oko 30 granata, raketa cega li vec. I dan danas nekad osjetim smrad palezi, prasine i baruta... Ugl. sto bi reko Ciro, sine *ebali smo im majku :-D

Nisu drug 'Nisicki' nego Niški specijalci, iz grada Niša ;)
Nekako s proljeća

#1093 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image

Pukovnik Milan Šuput zarobljen ispred BKC-a , Maj 1992 g, je najpoznatiji ''nišlija''...
karanana

#1094 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

ja mislim da je to o kornjacama mit iz doktorove knjige.
da vidim sliku kornjace u oklopu od glave do pete?
pa nije niko budalast da za sobom vuce oklop te tezine i da se oslanja na njega hodajuci po sred bojisnice.
zilog

#1095 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

karanana wrote:ja mislim da je to o kornjacama mit iz doktorove knjige.
da vidim sliku kornjace u oklopu od glave do pete?
pa nije niko budalast da za sobom vuce oklop te tezine i da se oslanja na njega hodajuci po sred bojisnice.
Puno prije knjige se pojavio taj mit. Obicno ga je prenosio neko ko ih nije ni vidio. Nikakav oklop od glave do pete nije postojao, nego onaj preklapajuci dio koji se mogao spustiti da zastiti jaja. Neiskusna vojska je mislila da su to neprobojni oklopi (mozda kod ploce na grudima).
jedan_dobar_dan

#1096 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jedan_dobar_dan »

Sarajmen wrote:Jozo M. - Mare, navodno vojvoda, nakon što je prebjegao sa Trga Heroja na Grbavicu, prilikom neke dogovorene razmjene zarobljen je od strane naših kod Strojrad-a ...

nije on nikakav vojvoda,
on je bio na nasoj strani, mislim armije, sve dok se nije pozdravio s ratom i otisao iz sarajeva.
Dozer

#1097 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Imam pitanjce za one koji su bili na Grbavici u ona zla vremena...
Miso... poznavao sam ga prije svega, a onda sam kasnije cuo razne price, ali nikada od nekoga ko je direktno bio na Grbavici.
Po nekima je odmah u startu postao pravi cetnik, nabacio crvenu beretku, i radio svasta do nekog momenta '93 kad se ispalio u Banja Luku, gdje je navodno i danas.
Drugi, opet, tvrde da je pomagao gdje, kad i kome je mogao...
Sta je istina?
falcon_iv

#1098 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by falcon_iv »

Miso nikada nikoga nije povrijedio, to mogu potvrditi svi koji su ratni period proveli na Grbavici. Nije zadojen mrznjom i pokazao je kako treba u ratu da se ponasa pravi vojnik.
Dr. Kuca

#1099 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dr. Kuca »

Strasne price, poucne, tuzne... Moro sam ponovo Remake gledat poslije citanja ovdje. Ne zaboravit nikad!
Nekako s proljeća

#1100 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

falcon_iv wrote:Miso nikada nikoga nije povrijedio, to mogu potvrditi svi koji su ratni period proveli na Grbavici. Nije zadojen mrznjom i pokazao je kako treba u ratu da se ponasa pravi vojnik.
Evo ja ne vjerujem u to što ti pišeš, a volio bih da pročitam nešto što govori u prilog tvom mišljenju koje si iznio.
Post Reply