Teško je reči ko je prodan od koga što se tiče Jajca. Znam samo da je krenula pomoć za Jajce iz hercegovine i srednje bosne. Prva je zaustavljena negdje oko Prozora ili Rame od strane ABiH i nije im dozvoljeno da prođu. Druga je zaustavljena u Ahmičima, Isto na punktu ABiH i zabranjen im je bio prolaz ali su se tu popuškarali i bilo je par mrtvih na obe strane. Negdje u isto vrijeme zapovijednik HVO-a Jajce je došao u Travnik da traži da se pomoć pusti i ubili su ga pripadnici ABiH na punktu. Poslije toga je bilo jasno da će se Jajce teško obraniti bez pomoči izvana i krenulo se sa izvlačenjem civiliaSemPer_fi wrote:Intersuje me znali iko kako je doslo do pada Jajca , cuo sam pricu da je ArBiH prodana od Hvo ,da li je istina da je Armija imala priliku kasnije da ga zauzme al je doslo naredzenje da se ne krece u akciju ni pod koju cijenu ( nesto u tom fazonu ) ?
Otac mi je dio rata proveo u Jajcu , al ne zeli da prica o tom cak ni kad popije kojua mnogo me zanima
Srednja Bosna(sukob sa HVO)
-
frombosna
#1076 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
-
kv99
#1077 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Znas samo.... jer si to procitao na onom forumu kojeg vam mile placa , iste one gluposti o "odnosu snaga 8:1, opkoljenom hvo sa svih strana " itd.frombosna wrote:Teško je reči ko je prodan od koga što se tiče Jajca. Znam samo da je krenula pomoć za Jajce iz hercegovine i srednje bosne. Prva je zaustavljena negdje oko Prozora ili Rame od strane ABiH i nije im dozvoljeno da prođu. Druga je zaustavljena u Ahmičima, Isto na punktu ABiH i zabranjen im je bio prolaz ali su se tu popuškarali i bilo je par mrtvih na obe strane. Negdje u isto vrijeme zapovijednik HVO-a Jajce je došao u Travnik da traži da se pomoć pusti i ubili su ga pripadnici ABiH na punktu. Poslije toga je bilo jasno da će se Jajce teško obraniti bez pomoči izvana i krenulo se sa izvlačenjem civiliaSemPer_fi wrote:Intersuje me znali iko kako je doslo do pada Jajca , cuo sam pricu da je ArBiH prodana od Hvo ,da li je istina da je Armija imala priliku kasnije da ga zauzme al je doslo naredzenje da se ne krece u akciju ni pod koju cijenu ( nesto u tom fazonu ) ?
Otac mi je dio rata proveo u Jajcu , al ne zeli da prica o tom cak ni kad popije kojua mnogo me zanima
Iz Hercegovine nije krenula pomoc za Jajce vec se krenulo da okupira Prozor a ni ovi iz S. Bosne nisu krenuli sa namjerom pomaganja Jajcu jer da su to htjeli ne bi izdali ranije. To za Jajce je bilo samo izgovor tada a i danas jer je ocigledna glupost da je tzv hvo isao u ispomoc u oktobru iz Hercegovine u Jajce a ti se isti povukli sa najvaznijeg polozaja mjesecima prije bez ispaljenog metka
Tzv hvo s.Bosna ? Komandir jedinice iz S.Bosne cim je dosao u Jajce POBJEGAO , obrati paznju, POBJEGAO cetnicima i dan poslije granata direktno u kucu gdje je bila smjena za liniju, par boraca na mjestu mrtva. Ooficir tzv hvo otisao cetnicima i ti meni pricas kako su isli da brane Jajce ?
TZv hvo pokusao atentat na oficira ARBIH jer ovaj nije zelio da se stavi u sluzbu tzv hvo-u.
Cetnici u Sipovu i Varcar Vakufu u to isto vrijeme kada je tzv hvo krenuo na Prozor govore otvoreno " izdali vas latini , prodali nam Jajce ".
Ako cemo jos o tzv hvo i kako su branili Jajce moze i o kada se od tzv hvo trazilo ekspoziva i MTS da se zaprijece putevi kojima su cetnicka OMS mogla proci pa rekli da nema eksploziva ali su imali poslije ....da dignu pravoslavnu crkvu u vazduh. Crkva nije par cigli pa skontaj koliko je trebalo tu kila i kila ekspoziva i sta se sa time moglo da uradi na zaprecavanju ali tzv hvo nije dao.
Taj isti tzv hvo za kojeg tvrdis da je krenuo da brani Jajce je imao potpisan sporazum o prekidu vatre sa cetnicima u Jajcu od pocetka oktobra tj upravo u vrijeme kada su cetnici poceli svoje najzesce napade na Jajce.
I sve sumirano: napustili najvazniji polozaj, potpisali primirje sa cetnicima, ubijali pripadnike ARBIH, nisu davali materijal potreban da se zaustave cetnici iako su ga imali i ti kazes da su oni krenuli da brane Jajce
-
memnon
#1078 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
kv jesi izisao iz ormara??
-
kv99
#1079 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
memnon wrote:kv jesi izisao iz ormara??
Kao i obicno kada se treba trolati tada je bartija sa miloradovog foruma prva a kada se treba odgovoriti kako je to tzv hvo imao eksploziva da digne pravoslavnu crkvu u vazduh a nije imao da dadne za zaprecavanje puteva..maca pojela jezik. Kako to da je tzv hvo pravio saparatno primirje sa cetnicima u Jajcu u trenutku kada cetnici pokrecu jednu od svojih najjacih ofanziva i u kojoj su okupirali Jajce pa sve svoje snage okrecu prema Armiji ...maca pojela jezik. Zato slobodno nastavljaj da trolas jer znas kako se kaze : ne pada snijeg da pokrije brijeg ...
-
dert
#1080 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
A kada ces ti izaci iz brlogamemnon wrote:kv jesi izisao iz ormara??
-
memnon
#1081 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
??dert wrote:A kada ces ti izaci iz brlogamemnon wrote:kv jesi izisao iz ormara??
-
bulevarmostar
#1082 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Da li ima neko mapu linija prije ofanzive na Jajce? Cini mi se da je bilo samo usko grlo prema Travniku jar je JNA zauzela Vlasic i Komar prije rata i predala VRS i da je to teko bilo odrzivo.
-
sokkia
#1084 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
nbulevarmostar wrote:Da li ima neko mapu linija prije ofanzive na Jajce? Cini mi se da je bilo samo usko grlo prema Travniku jar je JNA zauzela Vlasic i Komar prije rata i predala VRS i da je to teko bilo odrzivo.
na koju ofanzivu misliš? kad su na Jajce napadali cetnici ili kad su ga gubili.
ako je u pitanju ovo prvo onda je dolaz u Jajce bio moguc samo putem Travnik-Turbe-Karaula-Hamamđici,dalje preko Suhog polja, Potajnice ,Krušcice do Jajca.
Znam da je put bio jako slabo cuvan i da je postojala velika šansa za diverziju ali na srecu nije je bilo.
-
kv99
#1085 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Meni je uvijek bilo cudno sto nisu izvodili takve akcije na putu. U vrijeme agresije a i poslije se pricalo da su namjerno ostavili taj prolaz otvoren da bi ljudi imali gdje da pobjegnu da se ne bore "do zadnjeg " ali u njihovim internim dokumentima koji se mogu sada procitati na netu se vidi da im je put bio trn u oku i da su planirali i pokusavali da ga presjeku direktnim napadima ali da zbog lose koordinacije nije uspjelo.sokkia wrote:nbulevarmostar wrote:Da li ima neko mapu linija prije ofanzive na Jajce? Cini mi se da je bilo samo usko grlo prema Travniku jar je JNA zauzela Vlasic i Komar prije rata i predala VRS i da je to teko bilo odrzivo.
na koju ofanzivu misliš? kad su na Jajce napadali cetnici ili kad su ga gubili.
ako je u pitanju ovo prvo onda je dolaz u Jajce bio moguc samo putem Travnik-Turbe-Karaula-Hamamđici,dalje preko Suhog polja, Potajnice ,Krušcice do Jajca.
Znam da je put bio jako slabo cuvan i da je postojala velika šansa za diverziju ali na srecu nije je bilo.
-
sokkia
#1086 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
mene je posebno iznenadila jedna naredba (do koje smo došli sasvim slucajno 92.) o strogoj štednji municije, goriva i maziva.
haj dobro, ovo za gorivo i mazivo i mogu razumjeti, ali me iznenadilo ono sa municijom jer smo mislili da je imaju u neogranicenim kolicinama.
samo i mi smo mogli u kanjonu Ugra vršiti diverzije ali.......
haj dobro, ovo za gorivo i mazivo i mogu razumjeti, ali me iznenadilo ono sa municijom jer smo mislili da je imaju u neogranicenim kolicinama.
samo i mi smo mogli u kanjonu Ugra vršiti diverzije ali.......
-
kv99
#1087 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Poslije svih onih aviona, helikoptera, raketa zemlja-zemlja a da ne spominujemo granate i ostalu "sicu " primjeti se kako su stedilisokkia wrote:mene je posebno iznenadila jedna naredba (do koje smo došli sasvim slucajno 92.) o strogoj štednji municije, goriva i maziva.
Za kanjon Ugra mislim da je bilo sa nase strane odluceno da se tu nista ne izvodi da se ne bi "cackala mecka " jer nije bilo dovoljno ljudstva i MTS da se pokriju drugi akutniji pravci i aktiviranjem tog pravca bi pogorsalo situaciju. Da se tu pocelo da izvode akcije onda bi sigurno uslijedio i njihov odgovor a postojala je pogotovo bojazan za napad vazdusnim putem , npr helikopterski desant ili sl. Zato mislim da iako se moglo uraditi takve akcije ispala bi skuplja pita nego tepsija.samo i mi smo mogli u kanjonu Ugra vršiti diverzije ali.......
-
sokkia
#1088 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
možda negdje do pola ljeta 92.za napad vazdusnim putem , npr helikopterski desant ili sl.
samo su Jajce tukli avionima do zabrane letova od strane UN-a, ali kako sam cuo od ti silnih napada da niko od vojnika nije stradao,a bacali su i kasetne bombe i napalm i ko zna šta sve još.
što se helikoptera tice mislim da nisu ni pomišljali jer su bili suviše laka meta.
-
kv99
#1089 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Kako nije, pa na onom transporteru je poginuo vojnik od kasetnih bombi. A par puta je samo dragi Bog spasio ljude od pogibije od napada iz aviona a ionako nisu ih koristili za prve linije. To je ponekad bilo na taktickom nivou a najvise cisti teror. Po gradu dosta mjesta nije vidjelo vojnog cilja ali tu su i te kako bacali i sto je najgore sve su to mogli da pogode sa obicnim snajperom a kamoli sa nesto jacim tako da im avioni za to upste nisu bili potrebni.sokkia wrote:možda negdje do pola ljeta 92.za napad vazdusnim putem , npr helikopterski desant ili sl.
samo su Jajce tukli avionima do zabrane letova od strane UN-a, ali kako sam cuo od ti silnih napada da niko od vojnika nije stradao,a bacali su i kasetne bombe i napalm i ko zna šta sve još.
što se helikoptera tice mislim da nisu ni pomišljali jer su bili suviše laka meta.
I kao sto kazes Jajce su tukli do zabrane letova ali zabrana letova je bila u oktobru a krajem mjeseca je grad pao tako da su ga i te kako tukli. Koliko sam uspio da saznam Jajce je bilo mjesto gdje su najvise koristili zracne napade u citavoj BIH pa se onda pitam sta su tu stedjeli : gorivo , maziva ulja ili bojeva sredstva. Samo onaj helikopter koliki je put prelazio i koliko je ispalio maljutki a vojni ucinak = 0. Ali ne mozes se reci da nisu pokusali da nanesu sto vise patnji i stete.
Ovo sa helikopterima sam mislio na juznu stranu kanjona Ugra, tu je bilo podrucje gdje uopste nije bilo linija a slabo naseljeno i zato je postojala bojazan da bi mogli tu da naprave helikopterski desant. Znam i ja sada da o tome nisu ni planirali ali ko je tada mogao da garantuje da se to nece desiti ?
- argyle
#1090 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
ni HRT nije kao sto je nekada bio. NjoFra i NBoba se sigurno okrecu u grobu.
-
Tacticus
#1091 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
ucini mi se kako rekose da je hvo prije pocetka rata bio nauruzan, rasporedzen i spreman za borbena djelovanja, a kv99 me ubjedzivao suprotnoargyle wrote:ni HRT nije kao sto je nekada bio. NjoFra i NBoba se sigurno okrecu u grobu.
-
kv99
#1092 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Bas mi je drago da to rekose ali sto i ne rekose gdje se vidio rezultat kada je bio tako naoruzan , rasporedzen i spreman za djelovanjeTacticus wrote:ucini mi se kako rekose da je hvo prije pocetka rata bio nauruzan, rasporedzen i spreman za borbena djelovanja, a kv99 me ubjedzivao suprotnoargyle wrote:ni HRT nije kao sto je nekada bio. NjoFra i NBoba se sigurno okrecu u grobu.
- L.e.g
#1093 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Nije poginuo niuko od vojnika armije jer ih nije ni bilo, poginuli su vojnici hvo-a, i dosta ih je ranjeno. Neke su tek nakon 30-40 dana izvukli. Ako hoces navest cu ti imena i prezimenasokkia wrote:možda negdje do pola ljeta 92.za napad vazdusnim putem , npr helikopterski desant ili sl.
-
kv99
#1094 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Nije bilo Armije Republike Bosne i Hercegovine u Jajcu ? Neko te je dobro slagoL.e.g wrote:Nije poginuo niuko od vojnika armije jer ih nije ni bilo, poginuli su vojnici hvo-a, i dosta ih je ranjeno. Neke su tek nakon 30-40 dana izvukli. Ako hoces navest cu ti imena i prezimenasokkia wrote:možda negdje do pola ljeta 92.za napad vazdusnim putem , npr helikopterski desant ili sl.
- adnandus
#1095 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
L.e.g wrote:Nije poginuo niuko od vojnika armije jer ih nije ni bilo, poginuli su vojnici hvo-a, i dosta ih je ranjeno. Neke su tek nakon 30-40 dana izvukli. Ako hoces navest cu ti imena i prezimenasokkia wrote:možda negdje do pola ljeta 92.za napad vazdusnim putem , npr helikopterski desant ili sl.
Hajde navedi ???
- adnandus
#1096 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
http://www.youtube.com/watch?v=vuUFqDwEtcE
"Danas se ne puca pa vi polako a sutra ce se pucati pravo" Da nije tuzno bilo bi zalosno
Civile kad iselis vojnicima je lako narediti povlacenje

"Danas se ne puca pa vi polako a sutra ce se pucati pravo" Da nije tuzno bilo bi zalosno
Civile kad iselis vojnicima je lako narediti povlacenje
- L.e.g
#1097 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
možda negdje do pola ljeta 92.
što se helikoptera tice mislim da nisu ni pomišljali jer su bili suviše laka meta.[/quote]
Nije poginuo niuko od vojnika armije jer ih nije ni bilo, poginuli su vojnici hvo-a, i dosta ih je ranjeno. Neke su tek nakon 30-40 dana izvukli. Ako hoces navest cu ti imena i prezimena[/quote]
Hajde navedi ???[/quote]
Šušnjara Frozinko ( sin Mirka) iz Fojnice, poginuo u napadu avijacije, tek 30-40 dan izvucen i sahranjen......ranjenih je bilo 15-ak..............treba li jos?
što se helikoptera tice mislim da nisu ni pomišljali jer su bili suviše laka meta.[/quote]
Nije poginuo niuko od vojnika armije jer ih nije ni bilo, poginuli su vojnici hvo-a, i dosta ih je ranjeno. Neke su tek nakon 30-40 dana izvukli. Ako hoces navest cu ti imena i prezimena[/quote]
Hajde navedi ???[/quote]
Šušnjara Frozinko ( sin Mirka) iz Fojnice, poginuo u napadu avijacije, tek 30-40 dan izvucen i sahranjen......ranjenih je bilo 15-ak..............treba li jos?
-
Silver*
#1098 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Pročitah cijelu temu.
I nakon svih upisa,ova mi pjesma pade na pamet.
http://www.youtube.com/watch?v=GBDiM0whVZA
-
sten_MK_II
#1099 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
nisi morao citati cijelu temu da bi se na kraju tako izvalio..ako ignorises cinjenicu da je uz cetnike i HVO bio taj koji je htio odlomiti komad Bosne i pripojiti Hrvatskoj, ako je za tebe glupo braniti svoju zemlju od tih agresora slobodno odjebaus u skokovima !Silver* wrote:Pročitah cijelu temu.
-
Silver*
#1100 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
vau.prijatna dobrodošlica.
Poanta mog posta nije nikakvo cinično zajebavanje.
Kroz cijeli thread se igralo mačke i miša o tome tko je počeo rat.(Severina)
Dok se vi(mi) u BiH još zveckamo oko toga tko je počeo rat,pa se tu zakačimo.Pa dok onda ponovno prođemo kroz cijeli vremenski tok rata (tu se još malo pobijemo),onda nekakvom nazovi diskusijom,dođemo do kraja sukoba,proglasimo "pobjednika" ljudske tragedije....ode u nedogled.
OT:
quick_nick veliš da si iz Busovače?Di si točno bio?Ili si bio "leteći"?
Također,zanima me cijenjeni forumaš iz Fojnice,leg.
Što znaš o Ž.Šušnjari?
Može odgovor na Private.
Poanta mog posta nije nikakvo cinično zajebavanje.
Kroz cijeli thread se igralo mačke i miša o tome tko je počeo rat.(Severina)
Dok se vi(mi) u BiH još zveckamo oko toga tko je počeo rat,pa se tu zakačimo.Pa dok onda ponovno prođemo kroz cijeli vremenski tok rata (tu se još malo pobijemo),onda nekakvom nazovi diskusijom,dođemo do kraja sukoba,proglasimo "pobjednika" ljudske tragedije....ode u nedogled.
OT:
quick_nick veliš da si iz Busovače?Di si točno bio?Ili si bio "leteći"?
Također,zanima me cijenjeni forumaš iz Fojnice,leg.
Što znaš o Ž.Šušnjari?
Može odgovor na Private.