Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Canton

#1076 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

RS6_BI_TURBO wrote:
Comrad wrote:
Uostalom, dokaz je ovaj put za Zenicu. Nesto ne vidim da ga ljudi izbjegavaju. Jos su paprene cijene...
Kamioni vecinom idu starom cestom, a i dosta auta, provozaj se malo.
Daj link izvor informacija
Canton

#1077 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

novi.dan.nova.nafaka wrote: Ja tebe pitam - a jel' ti fakat misliš da nema prioritetnijih stvari od svih dionica autoputa !? Dakle, ja nisam protiv pojedinih dionica autoputa, ali sam protiv toga da se ide tamo gdje apsolutno nema smisla nikakvog...
Nema prioritetnijih stvari. Cesta i zeljeznica su broj 1. Saobracaj je broj 1. Saobracaj je uslov za razvoj.
detroit-mercy

#1078 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Canton wrote:Jel ovo živim u državi gdje se neko pita je li isplativo praviti autoput?
Cudim se da se ne pitaju je li isplativo razvijati mobilnu telefoniju ili high-speed internet :mrgreen: ali to im treba pa se oko toga ne postavljaju pitanja.
Mada bi lijepo bilo pogledati kartu Evrope i mrezu autoputeva i koji bi najkraci put bio Slovacima, Madjarima i Poljacima do Dalmacije i Dubrovnika a usput koliko bi se njih zimi spustilo na BH planine na skijanje da je kako treba puta. O firmama iz tih drzava i otvaranju koridora prema Plocama ili Baru je uzaludno pricati :mrgreen: . Treba samo malo pogledati kartu Evrope a ne fokusirati se samo na kartu uzeg zavicaja :mrgreen: .
kurty

#1079 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

RS6_BI_TURBO wrote:I kakve veze to ima sa mojim postom ?!
Ja sam samo konstatovao da je puno vise teretnih i komercijalnih vozila na staroj cesti nego na autocesti, od kad je uveden zatvoreni sistem naplate.
na kojoj relaciji???
Ako mislis da vise auta ide od podlugova do vogosce, starom cestom, nego AP-om, uzmi scemliju, sjedi u Malesicima negdjo kod kamera i broji... Pa se onda sam sebi nasmiji
JOINT_1921
Vozim: odlično

#1080 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

A koji likovi majko moja.. Sa vama pojedinima je svaki oblik komunikacije zaista nemoguc, haman ste u kuci navikli da vas vrijedjaju pa ispoljavate to na forumu krijuci se iza nicka. Opusteno, iznesite argumente i pricat cemo...

Moj stari koji svaki dan vozari autoputem, ide samo od Ilijasa do Sarajeva za 1,2 KM ili eventualno od Visokog za 2,2KM, jer je od Kaknja PRESKUPO (ima odlican posao, ako neko se napravi pametan pa kaze garant ima platu 700). Tacno toliko goriva mu treba i tamo i nazad, 10 KM, a ovako mu treba 20KM, tu meni nema logike...
Druga stvar je put sa krajnjeg juga na krajnji sjever, i tu se sigurno isplati, ali to je dakle spedicija, izvoz ? (ustedit ce jedno 2,3h, ali ako ide vani to mu nista ne znaci, dalje imaju autoputevi), turistima se isplati, a meni koji sudim npr u Doboju pa da idem tamo autoputem za 15 KM, neka hvala, radije cu krenuti sat ranije, i tako nasi ljudi razmisljaju, jer zaBOGA 50% je nezaposleno.

Kaze koja razvijena zemlja nema dobre autoputeve, pa koja nerazvijena ima ??? Vi mislite da cemo napraviti autoput i bicemo razvijeni ? Jos izgleda ne shvacate da smo izuzetno nerazvijena zemlja... Pametnije su se te pare mogle uloziti, pa makar jednog giganta vratiti na noge, uvesti savremeni sistem korporativnog upravljanja, uvezati terminale, energoinvest, i sl. I sto kaze momak, moglo se napraviti bitnijih veza, povezati sa Tuzlom koja je jedan od najjacih privrednih centara, a ne ici preko vrleti Bradine, i sl. Neka malo i takvog puta, sta fali...

Za mene je ovo svakako odlicno za nasu drzavu, ali ne mogu se oteti utisku da se sa tim tolikim parama moglo i vise, napraviti tvornicu, zaposliti ljude, ponuditi neke projekte, dovesti investicije, napraviti dobru podlogu tim investitorima, podrzati povratak, podsticati poljoprivredu, itd.

P.S. Sad sam ti rekao zasto tu mozes vidjeti najveci promet, idem 2,3 puta sedmicno na toj relaciji i znam o cemu pricam.. Ko jednom sedmicno prodje, ide autoputem, a ko je redovan i ne pomislja na to...
kurty

#1081 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

JOINT_1921 wrote:A koji likovi majko moja.. Sa vama pojedinima je svaki oblik komunikacije zaista nemoguc, haman ste u kuci navikli da vas vrijedjaju pa ispoljavate to na forumu krijuci se iza nicka. Opusteno, iznesite argumente i pricat cemo...

Moj stari koji svaki dan vozari autoputem, ide samo od Ilijasa do Sarajeva za 1,2 KM ili eventualno od Visokog za 2,2KM, jer je od Kaknja PRESKUPO (ima odlican posao, ako neko se napravi pametan pa kaze garant ima platu 700). Tacno toliko goriva mu treba i tamo i nazad, 10 KM, a ovako mu treba 20KM, tu meni nema logike...
Druga stvar je put sa krajnjeg juga na krajnji sjever, i tu se sigurno isplati, ali to je dakle spedicija, izvoz ? (ustedit ce jedno 2,3h, ali ako ide vani to mu nista ne znaci, dalje imaju autoputevi), turistima se isplati, a meni koji sudim npr u Doboju pa da idem tamo autoputem za 15 KM, neka hvala, radije cu krenuti sat ranije, i tako nasi ljudi razmisljaju, jer zaBOGA 50% je nezaposleno.

Kaze koja razvijena zemlja nema dobre autoputeve, pa koja nerazvijena ima ??? Vi mislite da cemo napraviti autoput i bicemo razvijeni ? Jos izgleda ne shvacate da smo izuzetno nerazvijena zemlja... Pametnije su se te pare mogle uloziti, pa makar jednog giganta vratiti na noge, uvesti savremeni sistem korporativnog upravljanja, uvezati terminale, energoinvest, i sl. I sto kaze momak, moglo se napraviti bitnijih veza, povezati sa Tuzlom koja je jedan od najjacih privrednih centara, a ne ici preko vrleti Bradine, i sl. Neka malo i takvog puta, sta fali...

Za mene je ovo svakako odlicno za nasu drzavu, ali ne mogu se oteti utisku da se sa tim tolikim parama moglo i vise, napraviti tvornicu, zaposliti ljude, ponuditi neke projekte, dovesti investicije, napraviti dobru podlogu tim investitorima, podrzati povratak, podsticati poljoprivredu, itd.

P.S. Sad sam ti rekao zasto tu mozes vidjeti najveci promet, idem 2,3 puta sedmicno na toj relaciji i znam o cemu pricam.. Ko jednom sedmicno prodje, ide autoputem, a ko je redovan i ne pomislja na to...

Izvini, jesam li dobro shvatio... Otac ti vozari na relaciji Sarajevo - Kakanj??

Nije ovo neko znaimanje za to ko si i slicno... nego samo da pokusamo napraviti neku racunicu
Konjanik

#1082 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Konjanik »

JOINT_1921 wrote:A koji likovi majko moja.. Sa vama pojedinima je svaki oblik komunikacije zaista nemoguc, haman ste u kuci navikli da vas vrijedjaju pa ispoljavate to na forumu krijuci se iza nicka. Opusteno, iznesite argumente i pricat cemo...

A kako ti zamisljas ozivjeti privredu i te velike gigante koje spominjes ako nemas modernih autoputeva kojima bi prevozio proizvode od fabrika do daljnjih trzista?
JOINT_1921

#1083 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

Da, vozari svaki dan na toj relaciji, nije iz Kaknja, ali svejedno ide tim putem stalno... Napravi ajde... Samo nemoj opet suplje los tamo put, i sl. jer je put odlican, vozi se 60-70 km/h sve do Visokog ili Ilijasa sasvim normalno, ne ostecuje se auto..

Pa zar je ovo Rusija poBogu, mi smo smijesno mala zemlja, prdnes, i eto te vani na tim modernim autoputevima... Bolje da smo rekosntruisali prugu, i kupili koji teretni voz, i eto najjeftinijeg nacina transporta od luke Ploce do Save...
Alfons Kauders

#1084 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

ne radi se druze autoput samo za raju koja vozare... kome se ne isplati, bujrum starim putem, vozom ili busom... i u sarajevu imas masu raje na alipasinom i dobrinji, koji svaki dan pice na posao... neki idu autom, pa placaju parking, neki uzmu mjesecnu, a isto tako mogu i taksijem - sto se malo kome isplati, isto kao i vozarenje s ovim cestarinama

al zamisli sad situaciju da tvoj stari moze fino kupiti vinjetu i cijele godine piciti tim putem? da li bi mu se onda isplatilo?

a sto se tice izgradnje fabrika i dovodjenja investicija... kako bi ti objasnio potencijalnim investitorima kad slete u sarajevo da im do tuzle treba dva i po sata za stotinjak kilometara? da i ne govorimo o nekim drugim destinacijama... a fabrike... pa nisu ovo sezdesete da drzava gradi fabrike...
Canton

#1085 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

Po tvom ispade da trebamo ostati nerazvijeni. Mi smo nerazvijena zemlja i saobraćajna infrastruktura nam zbog toga nije potrebna? Saobraćajna infrastruktura je danas jedan od stubova razvoja svake zemlje. Nije li ti možda na pamet palo da je i to jedan od razloga zašto spadamo u kategoriju nerazvijenih zemalja. Kažeš krenut češ ranije 1h. U svijetu je sekunda značajna a ne jedan sat. Zato i jesmo tu gdje jesmo, zbog našeg polako, nije žurba, sabura brate itd..

Sigurno je da nećemo postati razvijena zemlja samom izgradnjom autoputa ali ćemo napraviti ogroman korak koji će omogučiti brži napredak naše ekonomije.

Giganti kakvi su prije bili nikad više neće postojati. Ta preduzeća je trebalo privatizirati na jedan normalan način.
JOINT_1921

#1086 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

Da dobije vinjetu, druga prica, ja kazem kako je sada, a to je druga prica, ali meni bi opet bilo zao tih para sto su spucane tu, a mom starom 20 minuta gore dole, nista ne znaci...

Nisu, ali kad vec drzava moze graditi autoput, zasto ne moze i fabriku, ili podsticati poljoprivredu, zemlja nam propada, a mi nemamo sta da jedemo, uvozimo mlijeko, brasno, vodu, voce, itd. ?

Sta boli briga investitora sto je Tuzla 2,5 h od Sarajeva ? Prevent radi 1.000.000 presvlaka za Audi, VW, i na svijetu nema dinamicnije industrije sa gorim rokovima isporuke, pa opet sve se stize, bas zato jer je BiH mala, i ta 2,3 sata ustede nista ne znace u sirem smislu...

P.S. Za drugi odgovor, neces je razviti cestama, nego privredom... Ne slazem se da je saobracajna infrastruktura jedan od stubova razvoja, prije mozda neka saksija ispred stuba... Energetika (hvala Bogu imamo vodu, ugalj, sume), privreda, imamo more, puno je mogucnosti da se razvijamo, a ja ne vidim bas veliku sansu u tome sto imamo koridor kroz drzavu, prije mislim da je ta gradnja rezultat politickih lobija.

Kako privatizirati nesto sto je propalo, obnovi, pokreni proizvodnju i onda prodaj za masne pare, pa nek se dalje napreduje...
Canton

#1087 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

JOINT_1921 wrote:
P.S. Za drugi odgovor, neces je razviti cestama, nego privredom... Ne slazem se da je saobracajna infrastruktura jedan od stubova razvoja, prije mozda neka saksija ispred stuba... Energetika (hvala Bogu imamo vodu, ugalj, sume), privreda, imamo more, puno je mogucnosti da se razvijamo, a ja ne vidim bas veliku sansu u tome sto imamo koridor kroz drzavu, prije mislim da je ta gradnja rezultat politickih lobija.

Kako privatizirati nesto sto je propalo, obnovi, pokreni proizvodnju i onda prodaj za masne pare, pa nek se dalje napreduje...
Ovo je dovoljno...
Povlacim se
kurty

#1088 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

JOINT_1921 wrote:Da, vozari svaki dan na toj relaciji, nije iz Kaknja, ali svejedno ide tim putem stalno... Napravi ajde... Samo nemoj opet suplje los tamo put, i sl. jer je put odlican, vozi se 60-70 km/h sve do Visokog ili Ilijasa sasvim normalno, ne ostecuje se auto..

Pa zar je ovo Rusija poBogu, mi smo smijesno mala zemlja, prdnes, i eto te vani na tim modernim autoputevima... Bolje da smo rekosntruisali prugu, i kupili koji teretni voz, i eto najjeftinijeg nacina transporta od luke Ploce do Save...
ma drug, sta ti imam praviti kad sve znas...
super je kad mozes do Visokog voziti 60,70... do Ilijasa nema sanse, jer je kroz cijelo Ljesevo ogranicenje 40... Za put od Ilijasa do Semizovca, jos gore... I ako je ono odlicno, onda fakat nema smisla da se prave putevi vise kategorije...

I pricamo o BiH, i onome kako nam je... Nema vise ulaganja u industriju... To je davno proslo vrijeme... Vidis da i ovo malo jada sto je drzavno, guraju na dno,da se eventualno proda za marku...
JOINT_1921

#1089 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

Vala ko vozi 40 pokazi mi ga, lagano 4-a i dobro je... A cesce se ide do Visokog pa onda na autoput, a to je po meni realna cijena od Kaknja do Sarajeva, neke 2 KM, ovako mi DUPLO vise para treba do Sarajeva, pa umjesto 200 mjesecno, izadje 400, pa samo sabiraj za sve mjesece koje su to pare... Ja samo velim da je cijena bezobrazno skupa za 1 km autoputa... To su ogromne pare, pa jbte od kilometra moze se Zelji napraviti stadion, sta vise reci.. Canton, uredu, ko uvrijedjena mlada, pa nisam ti valjda udario u struku ? :D
novi.dan.nova.nafaka

#1090 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

JOINT_1921 wrote:Sta boli briga investitora sto je Tuzla 2,5 h od Sarajeva ? Prevent radi 1.000.000 presvlaka za Audi, VW, i na svijetu nema dinamicnije industrije sa gorim rokovima isporuke, pa opet sve se stize, bas zato jer je BiH mala, i ta 2,3 sata ustede nista ne znace u sirem smislu....
Ne stigoh odgovoriti nekom smiješnom liku koji je tvrdio da Energoinvest posluje na propalim tržištima. A to što si napisao isto vrijedi i za EI i masu drugih državnih firmi.
Lično sam za neku umjerenu gradnju, tamo gdje stvarno ima potrebe. I da radimo sa svojim parama. Telekom i EP svake godine ogromne novce zarade, da ne kažem još koliko se tu novca krčmi kroz kojekakve fiktivne poslove - eto ti para da svake godine uradiš 20-tak km autoputa.
Canton

#1091 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

Nasa posla, sto ste ovako, sto niste ovako...
Canton

#1092 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Ne stigoh odgovoriti nekom smiješnom liku koji je tvrdio da Energoinvest posluje na propalim tržištima. A to što si napisao isto vrijedi i za EI i masu drugih državnih firmi.
Lično sam za neku umjerenu gradnju, tamo gdje stvarno ima potrebe. I da radimo sa svojim parama. Telekom i EP svake godine ogromne novce zarade, da ne kažem još koliko se tu novca krčmi kroz kojekakve fiktivne poslove - eto ti para da svake godine uradiš 20-tak km autoputa.
U kojem ti svijetu zivis? Koliki iznos zarade telekom i EP svake godine?
Ako cemo te novce ulagati samo u razvoj cesta, koje cemo novce ulagati u poljoprivredu, rudarstvo i zeljeznice?
Canton

#1093 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

JOINT_1921 wrote:Vala ko vozi 40 pokazi mi ga, lagano 4-a i dobro je... A cesce se ide do Visokog pa onda na autoput, a to je po meni realna cijena od Kaknja do Sarajeva, neke 2 KM, ovako mi DUPLO vise para treba do Sarajeva, pa umjesto 200 mjesecno, izadje 400, pa samo sabiraj za sve mjesece koje su to pare... Ja samo velim da je cijena bezobrazno skupa za 1 km autoputa... To su ogromne pare, pa jbte od kilometra moze se Zelji napraviti stadion, sta vise reci.. Canton, uredu, ko uvrijedjena mlada, pa nisam ti valjda udario u struku ? :D
Nisam uvrijedjena mlada nego je tvoje poznavanje ekonomije ispod nule, barem po ovoim tvrdnjama koje ovdje iznosis.
Ne prave se autoputevi samo da bi se tebi i meni bilo ugodnije voziti, nego da se ostvari brzi protok roba, usluga itd..
Tebi mozda ne znaci 1h nista, ali pravom preduzecu je i sekunda bitna. Naveo si da Prevent proizvede 1 milion presvlaka godisnje i bez saobracajne infrastrukture - jesi li razmislio o tome da bi sa boljim saobracajnim komunikacijama
prevent mozda pravio i 2-3 miliona presvlaka godisnje?

Putevi i zeljeznice nam trebaju biti prioritet
155_mm

#1094 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

tec wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:
tec wrote:http://www.ebrd.com/english/pages/proje ... 8716.shtml Idi pod 'Project Cost' i vidi koliko je predvidena cijena projekta 2008 godine. Jedna dionica skracena (granica pocitelj) a dodate dvije dionice (drivusa klopca)(lot sa zao) i tarcin vlakovo je 2 km duza, pa onda izracunaj koliko to ustvari kosta i kolika je ustvari realna razlika.
Procita koliko je predvideno da kosta sadasnji radovi pa mi objasni sta su tih 400 miliona razlike ? Mozda je tebi tesko shatiti da novinari misle da je ukupno podignuti kredit isto kao ukupna cijena projekta. Prijasnja vlada je obezbjedila €470 mil za projekat koji je 2008 trebao da kosta €605 mil. Nista sporno samo sto novinari niti ne znaju sta su tih 400 razlike ni o kojim dionica se radi ni koliko ukupno treba da kosta. Ne govori se o 20km autoputa nego 64,5km autoputa.
Prije nego sto trazis neciji odgovor razmisli malo sa mozgom o cemu se ustvari prica.
Pa dobro, OK, čemu dizanje tenzija. Ako već želiš diskutovati onda ubaciš argumentovan odgovor i sve OK.
Trhulj i Željko tvrde da ima značajnih razlika u cijenama prije i sada. A za to nema osnove. Kao što rekoh, čak i "sitnih" 20-30 miliončića nije malo, zar ne ?
O cemu ti pises? Ima velika razlika izmedu 20-30mil na 200 mil ili na 600 mil. Da podsjetim ovdje se ne radi o 20 km nego 64,5km. I 470mil nije bila predvidena cijena nego je to ukupno zaduzenje za taj projekt a cijena je trebala biti oko 605 mil.
To sto neko iz cisto politicih razloga koristi neznaje novinara i citalaca je nepotrebno distutovati.
Praviti scene da je nesto poskupilo je smjesno, samo pogledaj cijene koje su nudili drugi izvodaci na tenderima pa ces vidjeti da nije nerealna cijena. Gledati da je nesto poskupili nakon vise od 5 godina je normalno ali navoditi kredito zaduzenje kao projektnu cijenu je u jednu ruku neozbiljno a u drugu apsolutna laz o tome se ovdje prica. Otvoreno lagati da je nesto duplo skuplje cista odvratna politicka igra i bisi direktor to dobro zna ali isto zna da moze prodati tko pricu nasem narodu kojem je tesko provjeriti dali je to istina ili nije. Dokaz da to on vrlo dobro zna je da je naveo cifru da nesto moze poskupiti do 12% Kako sad stoje stvari cijeli projekt ce poskupiti manje od te cifre. Koliko su cijene poskupile u 5 godina samo na benzinu/i naftnim derivatima koji je jedan od najvecih troskova?
Nerealno je postavljati studije napravljene krajem 90-ih godina o koliko je trebala kostati neki tipovi dionica u susjednoj drzavi kao dokaz, i pisati da bi toliko trebala danas kostati. Planinske dionice u hrvatskoj na nekim dionicama su kostale i skuplje nego u toj navedenoj studiji. Jos navoditi BH dani i slobodnu evropu kao kredibilni izvor informacija je smjesno. Da ne govorimo o strucnjacima.
Za kraj zadnja otpoceta dionica Vlakovo – Lepenica nije 30 mil skuplja od prvo plasirane nego 25 a 12 jeftinija od trece plasirane. Stime da je nakon zahtjeva za dodatne informacije prvo plasirani ponudivac povisio svoju cijenu iznad cijene drugoplasirane firme.
stvarno zalosno kako neke politicke stranke koriste nepismenost birackog tijela kako bi opstali na vlasti i to se prikazuju kao politicku borbu za dobrobit gradjana.

jos je zalosnije sto neki forumasi pokusavaju objasniti kako je koridor 5c totalni promasaj. cuj treba praviti kuce i fabrike jebes puteve. imam osjecaj da bi pojedine stranke voljele biracko tjelo sto jasu na magarcima po kozijim stazama. koliko moras biti zatrovan mrznjom prema politickom protivniku koji prijeti da ti preuzme vlast da bi tvrdio da koridor koji je taj protivnik poceo graditi punom parom ustvari promasaj. kada bi "crveni" uveli BiH u NATO i EU "zeleni" bi proglasili oboje potpunim sranjem i promasajom.

od ovog koridora bi bas najvecu korist imali bosnjaci jer bi skoro 80% bosnjaka zivjelo u zoni tog koridora to nemaju ni vecina EU clanica. samo na potezu ZE-SA bi se mogla razviti ogromna industrija malih i srednjih preduzeca koje bi imale direktnu vezu sa lukom ploce (mozda nekad i lukom neum) i sa ostatkom europe jer bi ta povezanost u mnogome povecala interes stranih investitora. jer manja i srednja preduzeca prevoze svoju robu sa kamionima a ne sa zeljeznicom (na moju zalost ali je tako).

al izgleda da vazi ona "jebes koridor kad ga gradi SDP a ne SDA" mada je SDA imala mnogo godina priliku da ga sama radi. samo oni znaju sto su onako aljkavo radili na tom koridoru sve ove godine. a nisam nesto primjetio da su radili ni fabrike ni kuce za raju.
Melami

#1095 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Melami »

jesul se dogovorili kojoj stranci koliko ide ili ona na vlasti uzima sve?
155_mm

#1096 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

Melami wrote:jesul se dogovorili kojoj stranci koliko ide ili ona na vlasti uzima sve?
pretpostavljam da ce SDP dati SDA onoliko koliko je SDA davala njima kad je ona "pravila" koridor.
Comrad

#1097 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Kakvo crno ulaganje u industriju. :lol: Ljudi shvatite da smo u kapitalizmu i da nece niko dobre volje dati novac, eto samo da se zapoli i da ljudi fino zive. :-)

Da bi doveo investitora moras mu obezbjediti neke uslove. Mi imamo jednu od najnizih cijena rada u evropi i opet smo truba, umjesto da se ovi sa zapada bore da dodju ovdje. Ali kako ce kad im nista nisi obezbjedio, imamo poreze ko svica, a infrastrukuru namibije...

Padne 10cm snijega, sleperi se po ivanu poredaju ko kockice... Ne kontam vam fakat razmisljanje i po stoti put gledajte autoput u cjelosti. A ne kroz prozor izviris i vidis nema auta i to je to, nije isplativo... :-)

Mi imamo super polozaj, mogli bi uzimati lovu ko niko, ovako nas svi zaobilaze i crna smo rupa, jer ti treba 12h da predjes 400km i vi biste to tako ostavili, to je ok u danasnjem dobu gdje je vrijeme sve. Ma ja sta je 2h i eto te na hrvatskom autoputu...Zato nam i jeste ovako... :run:
JOINT_1921

#1098 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

E jbmu misa, pa eto napravit ce se autoput aBd, ne bude li investicija, reci ce te, ma to je nas mentalitet, necemo mi da radimo, porezi su sigurno.. Daj Boze da mi krenemo naprijed kad napravimo autoput.. Hocemo, al' u Limburgu.. :-)
VjecitiStudent

#1099 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Kad se napravi autoput, koja ce to radost tek biti sa Konzum, Merkator i ostale mnogobrojne uvoznike svega i svacega, imacemo vrele kifle direktno iz zagrebackih pekara. :(
Sta ce tek biti sa lokalnom maloprodajom po malim mjestima uz autoput, kad svi krenu vozariti do obliznjeg trznog centra?

A ovima sto pricaju bajke o dramaticno uvecanom tranzitnom prometu kroz BiH imam pitanje, kada se ovo napravi BiH ce postati konkretno tranzit kome i za sta?
tec

#1100 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Ne stigoh odgovoriti nekom smiješnom liku koji je tvrdio da Energoinvest posluje na propalim tržištima. A to što si napisao isto vrijedi i za EI i masu drugih državnih firmi.
Nemam nista protiv tvoje ideje ali osim bh telekom dobit drugih drzavnih firmi su jako male da bi bilo koristi.
Taj nacin gradnje je probala alijansa za promjenu kada je pokrenula izgradnju autoputa u fbih krajem 2001(josanica-podlugovi). I to ih je kostalo izbora 2002 jer su vecina gradana BiH poceli urlati kako se usuduju dobit telekoma koristiti za izgradnju autoputa u kantonu sarajevo. Od tada se dobit telekoma (samo jedan dio) ulijeva u budzet federacije, gdje ostalo ide to je poslovna tajna. Ali te pare se nikad nece vise moci koristiti za izgradnju autoputa. Primjera radi drzavna udio dobit bh telekoma od 2007 do danas je na papiru (kao 90% vlasnici) oko €400 miliona. Reference mozes naci za tih sest godina ja sam te podatke slozio od izvjestaj o bilansu koje primam kao (vrlo mali) dionicar. Nema nacina da se dobije informacija kako su podijeljena ta sredstva. Malim dionicarima su isplacene dividende a drzavi samo na papiru.U to isto vrijeme se vise pricalo o izgradnji autoputa nego gradilo i prodaji telekoma srpske.
Energoinvest o kojem ti govoris vise ne postoji i taj Energoinvest je poslova u trzistu koje danas ne postoji. Energoinvest koja danas posluje nije niti 10% one sto je postojala prije vise od 20 godina, vecina su danas odvojene firme a ostalo je jako malo. Dodaj na to da je najvece trziste van bih (koje je predstavljalo 25% ukupnog prihoda) bukvalno preko noci nestalo, a to je Libija. Koliki su prihodi Energoinvesta a kolika je dobit od 2008-2012?
http://www.energoinvest.com/index-profi ... php?act=12
http://www.indikator.ba/kompanije-trzis ... hiljada-km
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... na-km.html
Post Reply