Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BlackStone

#1076 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

Zavatoni wrote:Vode ima sasvim dovoljno na izvorištima...problem je što 70% ispumpane vode nestane u sistemu...a svaka vlast problem gura pod tepih i ne rješava ga sistemski...vjerovatno su na cijelom svijetu rijetki sistemi koji rade sa 70% gubitaka...
Sarajevu ne treba novo izvorište...Sarajevu treba potpuna rekonstrukcija vodovodnog sistema.
Dobro, a zašto ta voda nije nestajala u sistemu od '96. godine? Ja se ne sjećam ovakvih redukcija poslije rata. Mislim da je to samo šuplja priča i da je problem vode puno šira stvar - od pitanja privatizacije vodovoda i profita do političkih, stranačkih nesuglasica.
Zavatoni

#1077 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Zavatoni »

BlackStone wrote:
Zavatoni wrote:Vode ima sasvim dovoljno na izvorištima...problem je što 70% ispumpane vode nestane u sistemu...a svaka vlast problem gura pod tepih i ne rješava ga sistemski...vjerovatno su na cijelom svijetu rijetki sistemi koji rade sa 70% gubitaka...
Sarajevu ne treba novo izvorište...Sarajevu treba potpuna rekonstrukcija vodovodnog sistema.
Dobro, a zašto ta voda nije nestajala u sistemu od '96. godine? Ja se ne sjećam ovakvih redukcija poslije rata. Mislim da je to samo šuplja priča i da je problem vode puno šira stvar - od pitanja privatizacije vodovoda i profita do političkih, stranačkih nesuglasica.
Ne može se očekivati da nešto radi savršeno...bez održavanja...zauvijek...
Da bi sistem funkcionirao mora se stalno ulagati u njega...
'96 su gubici bili manji, pa se problemi nisu osjetili...a od tada je prošlo 16 godina...neodržavanja...
nermin.padez

#1078 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nermin.padez »

Problem je u igranju sa necijim zivcima :-) Danas je osnovno obezbjediti ljudima napajanje koliko je to tehnicki moguce neprekidno vodom. strujom, plinom... za ostalo (telefon, internet, ) manje/vise.

Pa kad davaju pare na neke nepotrebne projekte, zasto ne i za ovo da je u pitanju rekonstrukcija vodovodne mreze. Je l' redukcija u svim dijelovima grada. Redukcija ni u rupama od gradova nema :) I kod mene utanji pritisak ovih dana (bas cingulja preko dana), uvece se rastereti malo, mozes se okupati. Sto neko rece ne moze ona rucica da drzi vodu pod pritiskom kad prebacis na tus. Zato je bolji stari sistem, smao preklopis, i ne zavisi od pritiska. Moram napraviti neki drzac (da se podmetne) za to da drzi, ima li neko ideju!

Imam problem samo ove godine preko ljeta, ranijih godina sve OK, i preko ljeta i zime i svih godisnjih doba. Bilo je obavjestenja, da su smanjeni dotoci u izvorista, pa smanje pritisak, da ne bi zavrtali, i hvala Bogu nisu zavrnuli ni jednom. Bolje je kol'ko tol'ko vode nego nikako. Nadam se da nece biti problema nikakvih u buduce.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1079 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

16 godina neodržavanja
bespravne gradnje
i legalnih zgradurina koje su se nakačile na mrežu

+ velike plate i regresi :)

te klasična slika

meho puzić, manager u vodovodu
direktorov zet
:mrgreen:
Hemera

#1080 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Hemera »

Zavatoni wrote:
poznanik wrote: Na koji način se iz vodovodnih cijevi u Čajdrašu kod Zenice dobija el. energija? http://www.klix.ba/biznis/news/zenica-p ... 20921170#8
Ne znam konkretno, ali pretpostavljam da se radi o uobičajenom sistemu mini hidroelektrana...voda se sa veće nadmorske visine pod velikim uglom cjevovodom spušta na turbinu...dovoljno vode + dovoljno gravitacije = dovoljno kinetičke energije koja će se pretvoriti u električnu...za razliku od klasične mini hidroelektrane ovdje voda ne otiče u korito, već u vodovodni sistem...
dovoljno gravitacije?

ko negdje ima nedovoljno gravitacije?
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#1081 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by grunt »

Black swan wrote:16 godina neodržavanja
bespravne gradnje
i legalnih zgradurina koje su se nakačile na mrežu

+ velike plate i regresi :)

te klasična slika

meho puzić, manager u vodovodu
direktorov zet
:mrgreen:
neki dan dosli iz vodovoda da nesto poprave i kukaju kako nemaju nikakvih dijelova,nemaju kudelje :-) nemaju ventila itd.
ako treba sta da ti urade moras sve kupiti,bitno je da su plate na nivou a sto je sve otislo u 3 lijepe nema veze
Zavatoni

#1082 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Zavatoni »

Hemera wrote:
Zavatoni wrote:
poznanik wrote: Na koji način se iz vodovodnih cijevi u Čajdrašu kod Zenice dobija el. energija? http://www.klix.ba/biznis/news/zenica-p ... 20921170#8
Ne znam konkretno, ali pretpostavljam da se radi o uobičajenom sistemu mini hidroelektrana...voda se sa veće nadmorske visine pod velikim uglom cjevovodom spušta na turbinu...dovoljno vode + dovoljno gravitacije = dovoljno kinetičke energije koja će se pretvoriti u električnu...za razliku od klasične mini hidroelektrane ovdje voda ne otiče u korito, već u vodovodni sistem...
dovoljno gravitacije?

Mozda sam se izrazavao previse metaforicki, ali sam mislio na dovoljno veliki ugao cijevi...
...a gravitacija na zemlji varira...neznatno, ali varira...
Zavatoni

#1083 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Zavatoni »

Hemera wrote:
Zavatoni wrote:
dovoljno gravitacije?

Mozda sam se izrazavao previse metaforicki, ali sam mislio na dovoljno veliki ugao cijevi...
...a gravitacija na zemlji varira...neznatno, ali varira...
Hemera

#1084 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Hemera »

vjerovatno si mislio na pad

znam da gravitacija varira ali ne u tolikoj mjeri da nemamo vode :)

"Na mjestu ove mini hidroelektrane od izgradnje cjevovoda, pa sve do sada, višak pritiska vode se iz rasteretne komore ispuštao se u atmosferu, a izgradnjom ove mini hidroelektrane 'Čajdraš', taj višak pritiska se iskorištava za proizvodnju električne energije"

ovdje je evidentno riječ da postoji dobar pritisak vode i da ga čak ima viška koji je upotrijebljen za proizvodnju elekt.energije.

ko prati hidrotehniku od građevinaca ovo bolje razumije sigurno

elementarni problem su gubici u sistemu zahvaljujuci starosti istog i nemogucnosti da nove potrosace podnese koji su neplanski se natovarili na mrezu(dobar broj) uz vec postojece + suša
izvoriste sarajevsko polje je pri kraju :run:
Jay Gatsby

#1085 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Jay Gatsby »

nermin.padez wrote:Problem je u igranju sa necijim zivcima :-) Danas je osnovno obezbjediti ljudima napajanje koliko je to tehnicki moguce neprekidno vodom. strujom, plinom... za ostalo (telefon, internet, ) manje/vise.

Pa kad davaju pare na neke nepotrebne projekte, zasto ne i za ovo da je u pitanju rekonstrukcija vodovodne mreze. Je l' redukcija u svim dijelovima grada. Redukcija ni u rupama od gradova nema :) I kod mene utanji pritisak ovih dana (bas cingulja preko dana), uvece se rastereti malo, mozes se okupati. Sto neko rece ne moze ona rucica da drzi vodu pod pritiskom kad prebacis na tus. Zato je bolji stari sistem, smao preklopis, i ne zavisi od pritiska. Moram napraviti neki drzac (da se podmetne) za to da drzi, ima li neko ideju!

Imam problem samo ove godine preko ljeta, ranijih godina sve OK, i preko ljeta i zime i svih godisnjih doba. Bilo je obavjestenja, da su smanjeni dotoci u izvorista, pa smanje pritisak, da ne bi zavrtali, i hvala Bogu nisu zavrnuli ni jednom. Bolje je kol'ko tol'ko vode nego nikako. Nadam se da nece biti problema nikakvih u buduce.
Možeš kupiti česmu (bateriju za tuš) za slabiji pritisak. Ona ima i drugačiju ručicu - podigneš i okreneš ustranu i drži, nema potrebe za podmetanjem. Bilo ih je u Armalu u Šentadi.
amko76

#1086 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amko76 »

BlackStone wrote:
Skyfox wrote:isto kao i kod mene, 3.godina konstatne cjelonocne redukcije. Kanisteri stoje u kupatilu kao i u ratu... :roll:
Na čvili ovo traje godinu dana, ali je vode bilo povremeno. Evo danas je u po bijela dana smanjen pritisak, ne možeš toplu vodu iz bojlera povući. Treba da mi ode bojler, ko će mi ga platiti. A neki dan kupio kanistere, ne mogu vjerovati da nas vraćaju u dane opsade, dabogda se ne okupali nikad.
Ja napisah negdje davno u ovoj temi da ćete se navići vi na kanistere već :D
Trebam te

#1087 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Trebam te »

starii wrote:
zadnjih godina u gradu su sve veci problemi sa vodom, plinom i grijanjem, a koliko vidim i sve kulturne institucije ce se zatvoriti...da bogda da to iko rijesi..

Ma koga je briga, vazno je da njiam plata ide...kakvo rjesavanje, samo je bitno ko ce u fotelji ostati! :oops:

Ali, iskreno ne znaju oni to ni rijesiti, nemaju ljudi skole za rjesavanje problema i zato system poslovanja niti u jednoj ustanovi i firmi nije zatvoren krug :dance:
JoeyTribbiani

#1088 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by JoeyTribbiani »

Kakva je situacija na Grbavici? Ima li je :x
c.leon

#1089 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by c.leon »

23:44 lola zavrnuo vodu !!! roknut cu se !!! toliko sam ljut da ne znam sta cu od sebe i ove muke sada !!!
bombašica

#1090 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bombašica »

Kod mene još uvijek teće...Odoh obaviti pripreme za spavanje....sad će je zavrnuti... :run:
nermin.padez

#1091 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nermin.padez »

bombašica wrote:Kod mene još uvijek teće...Odoh obaviti pripreme za spavanje....sad će je zavrnuti... :run:
Pripreme svako veče u isto vrijeme, k'o isprogramirana :-) :D :dance:
Nick Name

#1092 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nick Name »

Prije neki dan skinem sa cesme mrezicu (filter) a ona puna metalnih opiljaka...pa kontam zamisli da nema one mrezice sve bi to popio i nadoknadio nedostatak teskih metala u organizmu...kako li je tek hemijski ispravna. Samo cekam dan kad ce objaviti ''nismo imali sredstava za ciscenje morali smo vas trovati''...PROVJERITE ponekad one mrezice na cesmi ako ih nemate obavezno stavite... :)
bombašica

#1093 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bombašica »

nermin.padez wrote:
bombašica wrote:Kod mene još uvijek teće...Odoh obaviti pripreme za spavanje....sad će je zavrnuti... :run:
Ne prisjedaj mi na muku....Teško onom ko svaku noć ko Pepeljuga doćekuje ponoć kada nastupa show : "the magic is gone"!!! :x :x
BlackStone

#1094 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

c.leon wrote:23:44 lola zavrnuo vodu !!! roknut cu se !!! toliko sam ljut da ne znam sta cu od sebe i ove muke sada !!!
E pa tako je i meni nekidan bilo... Ne znaš kome da majku psuješ, došlo mi je ne da sebe roknem, nego nekog od njih. Još kad mi onaj jalijaš dispečer kaže : Jarane, strpi se... sad će to.
Mene zanima imaju li i ti foteljaši porodice kojima nestaje vode. Ili svi oni imaju prvatne izvore negdje u žbunju ispred zgrade.
BlackStone

#1095 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

nermin.padez wrote:
Jeste, moraš jesti, istuširat se, oprat zube, natočiti vode za nedajbože - sve to prije 9 sati. Izgledam sebi ko klaun, kad u 9 sjednem pred TV a spreman za spavanje. Ne isplati se kokice jesti uz film:D
dust in the wind

#1096 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by dust in the wind »

hehhe. pa eto. sinoc zaksnih sa kupanjem, jedva stigoh. stavila regenerator, pola ga saprala nisam. 20 go 12 nije bilo pritiska na tus-beteriji... sjela i na cesm zavrsila posao. dobro i do mene je, ako znam da nema vode, sta se tada kupam... ali eto. zamisljam gradjane londona kako imaju isti problem ko mi :D aha
duboka_misao

#1097 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by duboka_misao »

ma za odrasle inekako ali ko ima malu djecu nahebo je , dodje mi da im placam racun umanjen za 6-8 sati potrosnje .
BlackStone

#1098 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

dust in the wind wrote:hehhe. pa eto. sinoc zaksnih sa kupanjem, jedva stigoh. stavila regenerator, pola ga saprala nisam. 20 go 12 nije bilo pritiska na tus-beteriji... sjela i na cesm zavrsila posao. dobro i do mene je, ako znam da nema vode, sta se tada kupam... ali eto. zamisljam gradjane londona kako imaju isti problem ko mi :D aha
Pa zamisli kakvu bi hampu digli da im struje ili vode nestane na samo sat vremena... :-D
I meni je u ta zlatna vremena redukcije nestajalo u ponoć. Sad u devet. A što kaže @misao, najgore je bolesnima i porodici s bebom. U mom komšiluku je čovjek s kožnom bolesti koji treba higijenu. Znam par koji je nedavno dobio bebu i beba je u porodilištu pokupila neku bakteriju. Rekli su da mora biti higijena na nivou, a kako će kad im u ponoć nestaje vode a beba cijelu noć budna.
BlackStone

#1099 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

duboka_misao wrote:ma za odrasle inekako ali ko ima malu djecu nahebo je , dodje mi da im placam racun umanjen za 6-8 sati potrosnje .
Jesi to i ti na Čvili? Kad ti nestaje vode?
BlackStone

#1100 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

evo od maloprije opet nema vode.
Post Reply