Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- agent_zero
#1076 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Mislim da te je obelix pobrkao s nekim, tj. tvoje postove.
Znači, koliko sam vas shvatio, otprilike postoje tri situacije sa oklopom, prva je ta tri tenka kod interexa, druga je taj što se zaglavio oko c5 i treća kad je jedan uletio u korito rijeke dobrinje.
Znači, koliko sam vas shvatio, otprilike postoje tri situacije sa oklopom, prva je ta tri tenka kod interexa, druga je taj što se zaglavio oko c5 i treća kad je jedan uletio u korito rijeke dobrinje.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1077 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Hvala @Dozer na odgovoru:
. Još nešto, nije on tu bio jedini Srbin sa Dobrinje. Kaže da su u to vrijeme s njim obrađivani još njih 10-tak (bilo je i Hrvata, jer su jebi ga, imali pogrešna imena, ko će o tim sitnicama razmišljati u to vrijeme).
I da se vratim na ismeta hadžića (namjerno mu ime pišem malim slovima), VP tog istog smrada je i uhapsila ovog čovjeka o kome pričam nakon turnira, i ista ga je i obrađivala u Suncu (nije pominjao Jukine). A na kraju, kao biser, mu nudili da ga za 5.000 DM-a razmjene.
Eto to su ti heroji odbrane Dobrinje (isti kao i njihov komandant SMRAD ismet hadžić, serem mu se i na onu zdravu nogu da se @Shalla ne naljuti. I jeste, ranjen je u podrumu, a ne na liniji, moj @Shalla. Pa ga ti ljubi u dupe koliko god hoćeš
Evo, k'o da sam znao vraćamo se na onu našu diskusiju o snajperistima (ako me se sjećaš). Znači opet je u igri bila "peta kolona". Joj, ne mogu više to komentarisati. Samo hoću da ti kažem da je onaj lik o kome sam pisao u svom prethodnom postu izgazan u Suncu (bukvalno mu promijenili lični opis - nos, jagodičnu kost, vilicu, rebra, bubrege...), i ko zna šta mu još ne bi radili da ga nije izvukao sin koji je bio u 101-oj. I nakon sve te torture i šikaniranja, ovaj se vrati u svoju jedinicu, i kaže "...jebaji ga, trebalo im materijala za razmjenu..."!!!!Da, Atin, a ne Kruskin "zatvor"...sad se sjecam. Atu sam zaboravio totalno...
To je, koliko se sjecam, bila njegova baza tada, a podrumska prostorija je sluzila za "smjestaj" prvo tih s Mojmila, a kasnije i za petokolonase koji se tu i nisu pretjerano zadrzavali, nego su prosljedjivani u grad.
Bilo je tu batina, sto je i logicno, ali koliko znam tu niko nije ubijen, ni jedan zarobljenik ili petokolonas.
U sustini, kako je vec i receno - podobro prenapuhana propaganda SRNE. Kao, uostalom, i za sve ostalo, od Viktor Bubnja, preko 500 "logora" u Sarajevu, pa do 5.000 ubijenih Srba u Sarajevu. Smijesno...
I da se vratim na ismeta hadžića (namjerno mu ime pišem malim slovima), VP tog istog smrada je i uhapsila ovog čovjeka o kome pričam nakon turnira, i ista ga je i obrađivala u Suncu (nije pominjao Jukine). A na kraju, kao biser, mu nudili da ga za 5.000 DM-a razmjene.
-
obelix1
#1078 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
U pravu si do 1994, godine(lapsus), Kasindolski potok, Zizina Kuća i Cenex nisu ni blizu Dobrinje i aerodromskog naselja. hoću reći da tenkovi iz Aerodromskog naselja nikad nisu krenuli prema dole tj.Kasindolskoj ni cestom uz aerdrom ni cestom kroz dobrinju. Dešavanja na stupskom brdu su mi skroz nepoznataPM72 wrote:Obeliks,
Kažeš da pišem gluposti.U redu,tako ti misliš.Treba poštovati svačije mišljenje.Ali,da si ti živ i zdrav,bilo je upravo onako kako sam napisao.Kažeš da dole nije bilo oklopa sve do zime 1995??? (samo da te napomenem da je tad bio kraj rata) a šta sam onda ja gledao skoro svu 1993 i 1994 godinu?Također ćeš mi reći da u Dobrinjskoj ulici,tačnije kod Kasindolskog potoka i Zizine kuće nije 1995 uništen naš BOV tako što mu je minobacačka granata uletjela kroz otvor na kupoli i kad je sva posada izginula? Isti onaj BOV u kojem su sprženi specijalci tzv.JNA kod Estrade,drugog maja 1992.Sjećam se maskirnih šara po njemu a kad se to desilo bio sam 300 metara daleko.Mislim da je to bilo onih dana kad se dešavalo sranje oko betonare i kad smo istjerivali četnike iz hale Ceneksa,sadašnjeg Intereksa.Tih dana sam ispalio,brat bratu,jedno stotinu tromblona,od onih CMP pa do kumulativnih.Sjeb'o sam dvije automatske puške pa sam prešao na papovku.
Ja fino napišem jesam li to lično vidio ili mi je neko pričao.Naravno,nije sve trebalo vjerovati jer ljudi hoće slagati i preuveličati ali nisu svi petljanci.Ja ne pišem o događajima u Butmiru,Borija ili Žuči jer tamo nikad nisam bio.Ali,ono što sam vidio ili doživio niko mi ne može ukrasti iz memorije niti promjeniti.
-
obelix1
#1079 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
U momentu kad je taj transporter uništen mi iz čete smo igrali lopte ispred štaba i haustora gdje smo jeli, tada specijalac a danas ugostitelj je uletio sa osom u prvi hasutor zgrade gdje je bio štab i sa bočnog otvora gađao taj transporter prvi put pa drugi put, sječam se dobro da se zemlja tresla od detonacija.Poprilično sam siguran da je baš ispred Konzuma pogođen jer je krenuo ispred zgrade koja je malo uvučena sad je tu ambulanta i apoteka (vidjeli su ga kad je doša i napravili mi čeku jer se samo tim putem mogao vratiti). Cijeli dan smo vrebali kad će doći da ga izvuku donjeli su pasivu za noćno posmatranje, pomenuti specijalac je i minobacačem 60mm zasuo transporter, zanimljivo je to da minobacač nije imao postolje nego ga je pridržavao rukom.
Sutra ga ujutro transportera više nije bilo.
- black point
#1080 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Znam,ranjen je na "petici" u podrumu![/quote]RedBull wrote:Znas li kako je Ismet Hadzic ranjen?
Bravo majstore,izmišljena ikona herojske Dobrinje,kada su borci ratovali on se vozao u crnom Mercedesu i izigravao baju...
Pregledajte ovo pa prosudite jeli ok ponašanje jednog komandanta u uslovima rata ???
http://www.youtube.com/watch?v=qQ1LWKDf ... detailpage
Dobrinja4ever
- Dozer
#1081 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Woody
Kako i rekoh - znam da je tamo bilo makljane, ali isto tako znam i za neke koji jesu bili klasicni petokolonasi i koji su tu zavrsili sa slicnim "rezultatom" kao iz tvog primjera. Ali, tu se mora biti i malo realan s obzirom na date okolnosti. Sva desavanja tu su bila tokom ljeta '92, dakle u onom najgorem periodu od pocetka rada, svih desavanja sa zarobljavanjima ljudi po naseljima i odvodjenja na Kulu, njihovih maltretiranja tamo, pa onda tu i tamo nekih razmjena (koje su se desavale na D1, kod kotlovnice, i koje sam licno posmatrao), nakon cega su ljudi pricali sta im je sve radjeno na Kuli. Od premlacivanja, raznoraznih perverznih mucenja, do silovanja i ubijanja. Sasvim su onda logicne reakcije onih koji to tako cuju, pogotovo ako je u toj prici bio i neko njihov. U tim situacijama ljudski mozak se automatski prebacuje u mod "oko za oko". Ne kazem da u tom podrumu nije bilo i nevinih, ali samo nemoj tvrditi da nije bilo ni petokolonasa. Sjecam se lika kojeg su dovukli sa D4, nekih 25-26 godina, kojeg je provalio neko na nasoj liniji. S boka zgrade slucajno vidio cudna svjetla na jednom od prozora u susjednoj zgradi, prijavio, oradi se pretres, nadje se sajkaca s kokardom, koja sama po sebi nije nikakav dokaza za bilo sta, naravno, ali i ona JNA rucna baterijska lampa sa crvenim i zelenim sjenilima i jedna AP s rapom. Njemu 25, nije u ABiH, a to ima u kuci. Zakljucak?
. Nije nikakva modifikacija, nego namjenski minobacac 60mm za pjesadijsko brzo djelovanje (ne sjecam se tacnog naziva modela). Zelen, sa debelom platnenom oblogom za ruku na sredini koja je bila ucvrscena unakrsnim spagama, malim okruglim postoljem (stopicom) sa kuglom radi lakseg manevrisanja i okidacem na dnu cijevi
. Koristenje jednostavno - samo kleknes gdje ti padne na pamet, lijevom rukom (ako si desnjak) drzis oblogu na cijevi i usmjeravas po pravcu i uglu, desnom ubacis minu i okines. KOliko se sjecam, okidac je imao mogucnost manuelnog i automatskog rada, pa ako je na automatici, onda se mina ispaljuje sama i cim klizne do dna cijevi, a ako je manuelni onda se ispaljuje kad je okines, sto je omogucavalo brzu promjenu pravca i daljine sa minom u cijevi 
@trokadero
Pri kraju aerodroma prema Lukavici, u livadi prema Dobrinji, bio je iskopan rov za oklopnjake (mislim da je su ga iskopali Francuzi, sto mozda i nije tacno s obzirom da je rov bio okrenut prema Dobrinji). U tom rovu/rupi pocesto se nalazio njihov transporter sa nekim 20mm topom na sebi. I dobro...nisu nikoga dirali, pa nije niko dirano ni njih. Sve do jednog momenta koji sam slucajno upratio (to je bilo nama iza ledja, pa nismo ni gledali namjenski na to). Sjedio sam i srkao nekakvu kafu na balkonu s kontra strane zgrade, miran dan, nema pucnjave, fino izmedju dvije zgrade na nekih 250m vidim taj UN bijeli transporter u rupi i strumfa na njemu. U jednom momentu transporter se pali, izlazi u rikverc iz rupe, smota lijevo i ode prema aerodromskoj zgradi. OK, nista cudno. Smjena, pisanje, rucak, svejedno... Medjutim, nakon 3-4 minute cujem opet zvuk oklopnjaka. Ocekujem da se pojavi drugi UN-ov transporter i ufura u istu rupu, ali jok...umjesto njega, iz pravca Ikica kuca pojavljuje se vasa 55-ica, ulijece u rupu, okrece cijev ukoso lijevo i za manje od 2 minute ispaljuje 3 granate u zgrade negdje oko C5 (pretpostavljam po polozaju cijevi). Cim je uletila u rupu vozac se uvukao dole. Pametan neki
. Pod punim gasom izlijece u rikverc iz rupe i nestaje nazad odakle je i dosla. Nazalost, PO nam je bio u susjednoj zgradi i dok je stigao, 55-ica je vec zbrisala
.
Nakon 7-8 minuta opet cujemo zvuk oklopnjaka, PO spreman, rupa na nisanu, ali...pojavljuje se onaj bijeli UN-ov transporter, sa istim onim strumfom na sebi, i ulazi u rupu. Ozbiljno smo razmisljali da ga sprzimo, jer bilo je vise nego ocito da je namjerno izasao iz rupe da bi oslobodio mjesto za vasu 55-icu.
Poznat slucaj?
Kako i rekoh - znam da je tamo bilo makljane, ali isto tako znam i za neke koji jesu bili klasicni petokolonasi i koji su tu zavrsili sa slicnim "rezultatom" kao iz tvog primjera. Ali, tu se mora biti i malo realan s obzirom na date okolnosti. Sva desavanja tu su bila tokom ljeta '92, dakle u onom najgorem periodu od pocetka rada, svih desavanja sa zarobljavanjima ljudi po naseljima i odvodjenja na Kulu, njihovih maltretiranja tamo, pa onda tu i tamo nekih razmjena (koje su se desavale na D1, kod kotlovnice, i koje sam licno posmatrao), nakon cega su ljudi pricali sta im je sve radjeno na Kuli. Od premlacivanja, raznoraznih perverznih mucenja, do silovanja i ubijanja. Sasvim su onda logicne reakcije onih koji to tako cuju, pogotovo ako je u toj prici bio i neko njihov. U tim situacijama ljudski mozak se automatski prebacuje u mod "oko za oko". Ne kazem da u tom podrumu nije bilo i nevinih, ali samo nemoj tvrditi da nije bilo ni petokolonasa. Sjecam se lika kojeg su dovukli sa D4, nekih 25-26 godina, kojeg je provalio neko na nasoj liniji. S boka zgrade slucajno vidio cudna svjetla na jednom od prozora u susjednoj zgradi, prijavio, oradi se pretres, nadje se sajkaca s kokardom, koja sama po sebi nije nikakav dokaza za bilo sta, naravno, ali i ona JNA rucna baterijska lampa sa crvenim i zelenim sjenilima i jedna AP s rapom. Njemu 25, nije u ABiH, a to ima u kuci. Zakljucak?
To je bila jedina jurisna 60-ka koju smo imali@obelix1
Cijeli dan smo vrebali kad će doći da ga izvuku donjeli su pasivu za noćno posmatranje, pomenuti specijalac je i minobacačem 60mm zasuo transporter, zanimljivo je to da minobacač nije imao postolje nego ga je pridržavao rukom.
@trokadero
Pri kraju aerodroma prema Lukavici, u livadi prema Dobrinji, bio je iskopan rov za oklopnjake (mislim da je su ga iskopali Francuzi, sto mozda i nije tacno s obzirom da je rov bio okrenut prema Dobrinji). U tom rovu/rupi pocesto se nalazio njihov transporter sa nekim 20mm topom na sebi. I dobro...nisu nikoga dirali, pa nije niko dirano ni njih. Sve do jednog momenta koji sam slucajno upratio (to je bilo nama iza ledja, pa nismo ni gledali namjenski na to). Sjedio sam i srkao nekakvu kafu na balkonu s kontra strane zgrade, miran dan, nema pucnjave, fino izmedju dvije zgrade na nekih 250m vidim taj UN bijeli transporter u rupi i strumfa na njemu. U jednom momentu transporter se pali, izlazi u rikverc iz rupe, smota lijevo i ode prema aerodromskoj zgradi. OK, nista cudno. Smjena, pisanje, rucak, svejedno... Medjutim, nakon 3-4 minute cujem opet zvuk oklopnjaka. Ocekujem da se pojavi drugi UN-ov transporter i ufura u istu rupu, ali jok...umjesto njega, iz pravca Ikica kuca pojavljuje se vasa 55-ica, ulijece u rupu, okrece cijev ukoso lijevo i za manje od 2 minute ispaljuje 3 granate u zgrade negdje oko C5 (pretpostavljam po polozaju cijevi). Cim je uletila u rupu vozac se uvukao dole. Pametan neki
Nakon 7-8 minuta opet cujemo zvuk oklopnjaka, PO spreman, rupa na nisanu, ali...pojavljuje se onaj bijeli UN-ov transporter, sa istim onim strumfom na sebi, i ulazi u rupu. Ozbiljno smo razmisljali da ga sprzimo, jer bilo je vise nego ocito da je namjerno izasao iz rupe da bi oslobodio mjesto za vasu 55-icu.
Poznat slucaj?
- hamza_sa
#1082 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Danas se je proslavljao dan brigade.
Organizatori su bili veliki heroji odbrane Dobrinje, Bota i Violina.
Detaljnije vam napisem malo kasnije, dok mi drug isprica sta i kako je bilo.
Organizatori su bili veliki heroji odbrane Dobrinje, Bota i Violina.
- desperate housewife
#1083 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
To onaj violina sto je otvorio cevabdzinicu u onom gradilistu kod bolnice, jos tokom rata?hamza_sa wrote:Danas se je proslavljao dan brigade.
Organizatori su bili veliki heroji odbrane Dobrinje, Bota i Violina.![]()
- hamza_sa
#1084 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nemoj tako "to onaj violina". Jos mu nadimak pises malim slovom.desperate housewife wrote:To onaj violina sto je otvorio cevabdzinicu u onom gradilistu kod bolnice, jos tokom rata?hamza_sa wrote:Danas se je proslavljao dan brigade.
Organizatori su bili veliki heroji odbrane Dobrinje, Bota i Violina.![]()
Ipak se radi o jednom od najvecih sinova i heroja Dobrinje.
A, vala i jesi se zakacio za tu cevabdzinicu, Bogami kao da je imao restoran, a ne obicnu cevabdzinicu.
Sta ima veze sto je bio rat, pa moralo se od necega ziviti.
-
PM72
#1085 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
[/quote]
U pravu si do 1994, godine(lapsus), Kasindolski potok, Zizina Kuća i Cenex nisu ni blizu Dobrinje i aerodromskog naselja. hoću reći da tenkovi iz Aerodromskog naselja nikad nisu krenuli prema dole tj.Kasindolskoj ni cestom uz aerdrom ni cestom kroz dobrinju. Dešavanja na stupskom brdu su mi skroz nepoznata[/quote]
Priča o tenkovima u jarku pored Intereksa je nastala kad je neko izbacio tu sliku a niko nije tvrdio (niti je bilo moguće) da tenkovi sa Dobrinje ili Aerodromskog dođu do mjesta na kojem su i završili.Ti tenkovi su krenuli iz pravca Stupskog Brda.
U pravu si do 1994, godine(lapsus), Kasindolski potok, Zizina Kuća i Cenex nisu ni blizu Dobrinje i aerodromskog naselja. hoću reći da tenkovi iz Aerodromskog naselja nikad nisu krenuli prema dole tj.Kasindolskoj ni cestom uz aerdrom ni cestom kroz dobrinju. Dešavanja na stupskom brdu su mi skroz nepoznata[/quote]
Priča o tenkovima u jarku pored Intereksa je nastala kad je neko izbacio tu sliku a niko nije tvrdio (niti je bilo moguće) da tenkovi sa Dobrinje ili Aerodromskog dođu do mjesta na kojem su i završili.Ti tenkovi su krenuli iz pravca Stupskog Brda.
- karanana
#1086 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
kako to da su okrenuti prema stupskoj petlji, odnosno prema nama, a krenuli iz tog pravca?
-
gocc
#1087 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
nesto kontam...
47 stranica postova, puta ca deset po stranici, ispadne... ma, bruka postova. Jest da su se neki upalili k'o zub na temu i odgovorni su za veci dio od ove bruke postova, al' ipak, masa ljudi je ucestvovala do sada u ovoj temi. I svi se nesto sjecate, kao ono, bili ste tu, ucestvovali ste, gledali s balkona itd. Posto se radi o dogadjajima od prije 20 god znaci da vi sto tipkate imate minimalno 35-40 god. E sad, nakon ove uvodne analize sa kojom morate da se slozite, slijedi i pitanje... Da li je normalno da ovoliko ljudi u tim godinama, koji bi trebali imati pametnija posla, sjedi i truni o ovome o cemu vi trunite?? Rat bio, rat prosao... ne kontam... Dobrinja i dalje dio grada u koji se ne ide ako se ono, BAS ne mora, nekome na saucesce ili ako je neki mrak dernek...
Fakat, 20 god je proslo... Time to go on??
47 stranica postova, puta ca deset po stranici, ispadne... ma, bruka postova. Jest da su se neki upalili k'o zub na temu i odgovorni su za veci dio od ove bruke postova, al' ipak, masa ljudi je ucestvovala do sada u ovoj temi. I svi se nesto sjecate, kao ono, bili ste tu, ucestvovali ste, gledali s balkona itd. Posto se radi o dogadjajima od prije 20 god znaci da vi sto tipkate imate minimalno 35-40 god. E sad, nakon ove uvodne analize sa kojom morate da se slozite, slijedi i pitanje... Da li je normalno da ovoliko ljudi u tim godinama, koji bi trebali imati pametnija posla, sjedi i truni o ovome o cemu vi trunite?? Rat bio, rat prosao... ne kontam... Dobrinja i dalje dio grada u koji se ne ide ako se ono, BAS ne mora, nekome na saucesce ili ako je neki mrak dernek...
- karanana
#1088 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
od ovih 47 strana, neki ljudi su napisali nesto sto ce se procitati, mozda i zapamtiti i mozda i prepricati. oni su zivi svjedoci istorije i jednog teskog vremena koje se i nije tako davno desilo. uostalom, sve to jos uvijek lebdi u zraku.
jesu, potrosili su vrijeme, ali barem ih je mnogo ljudi procitalo. i tema je takva da su svi pisali na temu.
a po cemu ce tvoj jedan post na ovoj temi biti zapamcen?
jesu, potrosili su vrijeme, ali barem ih je mnogo ljudi procitalo. i tema je takva da su svi pisali na temu.
a po cemu ce tvoj jedan post na ovoj temi biti zapamcen?
-
djes_ba
#1089 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@gocc nemoj kontati,razmisljati , misliti umorices se
veliki napor
i jbs se raji sta ti mislis o dobrinji i dali dolazis dole i kad
puno nepotrebnih informacija
veliki napor
i jbs se raji sta ti mislis o dobrinji i dali dolazis dole i kad
puno nepotrebnih informacija
- Referent za ONO i DSZ
#1090 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@gocc-ti si ja i svi mi do te nesretne '92 godine, svi mi kojima je trebalo da se desi to sto desilo da bi shvatili.
U komsiluku reinkarnacija, zato nemoj biti mi, prije '92.
U komsiluku reinkarnacija, zato nemoj biti mi, prije '92.
-
obelix1
#1091 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Zvao ga je po prezimenu ali ok, objašnjavati zašto a nije moga pogoditi dole na igralištu će biti komplikovano a nekim i dosadno ali eto.RedBull wrote:uletio je zato sto ga je jaran zvao jer je osmatrao optikom i skontao ga na dnu naselja na igralistu(bio prisutan)nije kod konzuma100%,komentar da je daleko zazolju i da zove e sad nesjecam se nadimka da ga pokusa skinuti osom,tada je dotrcao taj momak,pucao je sa otvora koji je napravio tenk na boku zgrade na drugom spratu,i svaka mu cast,odvalio ga samo tako,na nasu nesrecu bio je preblizu prolaza izmedju dvije bocne zgrade nadnu naselja te su ga u toku noci zakacili i izvukli,vjerovatno sajlom a da se nisu morali izlagati,steta.obelix1 wrote:U momentu kad je taj transporter uništen mi iz čete smo igrali lopte ispred štaba i haustora gdje smo jeli, tada specijalac a danas ugostitelj je uletio sa osom u prvi hasutor zgrade gdje je bio štab i sa bočnog otvora gađao taj transporter prvi put pa drugi put, sječam se dobro da se zemlja tresla od detonacija.Poprilično sam siguran da je baš ispred Konzuma pogođen jer je krenuo ispred zgrade koja je malo uvučena sad je tu ambulanta i apoteka (vidjeli su ga kad je doša i napravili mi čeku jer se samo tim putem mogao vratiti). Cijeli dan smo vrebali kad će doći da ga izvuku donjeli su pasivu za noćno posmatranje, pomenuti specijalac je i minobacačem 60mm zasuo transporter, zanimljivo je to da minobacač nije imao postolje nego ga je pridržavao rukom.
Ulica Rudolfa rude Tomića nekad Ernesta Telmana koliko god se činila da je ravna ali nije gledajući od ulice A.Andrejevića ona ima blagi nagib do otprile kladionice a poslije toga pad sve prema tom igralištu, naime i mi smo tadašnji linijaši rb gađali transporte tj. gađao ga je rahmetli Paja dimnjačar, nanišanio ga je bašna vrhu te uzvišice i gađao ga dok je transporter vozio niz ulici i tačno ga je prebacio za cca pola metra e iz istog razloga ga nije mogao gađati pogotovo ako imamo u vidu i trafo stanicu koja tačno zatvara pogled niz ulicu a na to igralište.
Dakle mnogo sam vremena dole proveo da bi mi sad svi tvrdili kako je baš on bio tad tu a sad ću ti reći i ovo da su uz A.Š. bila samo dva specijalca ostali su dangubili i igrali lopte svi su poslije došli da vide taj transporter ali ga se nisu baš nagledali jer su cijeli dan pam i sijač rokali po mjestu odakle je pucano.
- Repetitor
-
PM72
#1093 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ovako su bili okrenuti (prema Stupskom Brdu) i kad sam ih prvi put vidio,januara 1993.Predpostavljam da ih je u jarak gurnula mehanizacija UNPROFOR-a jer su smetali normalnom kretanju konvoja.karanana wrote:kako to da su okrenuti prema stupskoj petlji, odnosno prema nama, a krenuli iz tog pravca?
Vidim da pojedinci pljuju i omalovažavaju naš doprinos ovom narodu,gradu i državi.Toga je uvijek bilo i biće,nađe se neki seronja čiju smo guzicu branili dok je on pišao po pijesku ili je možda sa "one" strane pa podjebava.Najzaslužniji za opstanak ovog grada i zemlje su oni po mezarovima i grobovima pa tek onda mi.U stvari,ja sebe stavljam u zadnje redove zaslužnih.Nisam uradio nikakvo značajno herojstvo,nemam Zlatni ljiljan ili policijsku značku,nisam uništavao tenkove ali sam bio tu.Zadnja rupa na svirali ali i ona ima svoju funkciju.Ovakvi šuftovi skidaju slova sa spomenika ubijenoj djeci pa ih prodaju za 30 maraka po otpadima.Ili skidaju bakar sa šehidskih mezarja na Igmanu.Furda i bijeda.To bih ja uklanjao kao što su šintori trijebili paščad.Sad nema šintora pa se paščad nakotila.E tako i ova đubrad što komentarišu i omalovažavaju ono za šta smo mladost i dijelove tijela gubili.Mogu preko interneta,sklonjeni iza anonimnosti monitora.A da to kažu u facu - nema teorije.Trebala bi im muda kao Bosmal.
-
felsh
#1094 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sta se cudite pa da pregledate sve srnine dnevnike u ratu i saberete pa sve ukupno nisu imali 34 poginula junaka 50 ranjenih od toga 15 samoranjavanja.
Cuj dvije ose nikom nista,peglica,hendriks,cicak vidi se da su i kvalitetniju gandju imali u ratu.
Gocc
Vjeruj mi covjece mene za tebe sramota sta si napisao,eto ti nam reci ko sta da radi i kad i da je rat prosao.Zbog takvog razmisljanja takvih ko tih i nemamo spomenika BRANITELJIMA SARAJEVA.Kazu krst hoce iznad sarajeva da prave i neka ako BOG da da ga napreve kad smo mi majmuni kad su nama BILO PA PROSLO i zivoti i noge i ruke i suze.
Sramota me fakat za tebe i za sve vas kojima se jebe za ono sto je bilo,sramota me a neznam zasto.
IZVINITE LJUDI NE MISLIMO SVI KO OVAJ.
Gocc
Vjeruj mi covjece mene za tebe sramota sta si napisao,eto ti nam reci ko sta da radi i kad i da je rat prosao.Zbog takvog razmisljanja takvih ko tih i nemamo spomenika BRANITELJIMA SARAJEVA.Kazu krst hoce iznad sarajeva da prave i neka ako BOG da da ga napreve kad smo mi majmuni kad su nama BILO PA PROSLO i zivoti i noge i ruke i suze.
Sramota me fakat za tebe i za sve vas kojima se jebe za ono sto je bilo,sramota me a neznam zasto.
IZVINITE LJUDI NE MISLIMO SVI KO OVAJ.
-
riko-ga
#1095 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
gocc wrote:nesto kontam...
Vidi mali ja Dobrinju takoreci i ne poznajem.Prije rata bi se u Dobrinji izgubio kao u Londonu
Pratim temu svakodnevno kao i ostale teme koje se doticu 92-95 jer jednostavno zelim iz ove perspektive vidjeti i cuti mesljenje drugi.
Svim braniocima puno zdravlja u zivotu i veliki sabur sa ovim "padobrancima".Sto vise se druzite i razmjenjujte svoja iskustva.Evo ja sa svojom ratnom rajom se skupljam svake godine od 96 i sjednemo okrene se janje nekad i dvoje popije se zapliva ponekad i rafting padne i ljepota.Nebi taj dan mijenja za sve blago ovoga svijeta.
Pozdrav.
- Dozer
#1096 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Eeee...dijete drago, balavo...gocc wrote:nesto kontam...
Mati te rodila, bilo pa proslo... sta mislis sjeca li se ona tih momenata? Dok ti je maloumna glavusa izlazila, a ona revala k'o pavijan, sta mislis jel' to zaboravila?
A bilo prije 20 i kusur godina, a mozda i manje... Sta mislis, jel' ti mati mozda bila ziva da te rodi samo zato sto je neki od nas malo prije toga stigao tamo nekog mamlaza koji je krenuo da snajpera ili ubaci 120-ku koja bi ti materi trehnula na glavu? Ne kontas ti to, a oni koji ne kontaju obicno se nazivaju - plicaci
-
felsh
#1097 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
De ba ne spominjite janjad vise zivi bili ,malo malo neko janje spomene,prahne mi pa taman zaboravim opet neko kaze janje

-
taxidriver
#1098 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ja sam u onoj kategoriji da vise citam nego sto pisem ...ali bas mi je zasmetalo sto nas prozva ovaj "pionir".
To sto imamo 30-40 ili vise daje nam za pravo da pisemo o svojim najboljim godinama koje smo potrosili u ratu.
Pozdrav svim braniteljima i veteranima.
To sto imamo 30-40 ili vise daje nam za pravo da pisemo o svojim najboljim godinama koje smo potrosili u ratu.
Pozdrav svim braniteljima i veteranima.
-
riko-ga
#1099 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Mozda bude sutra jare ne janje.Eto nadam se da ti je laksefelsh wrote:De ba ne spominjite janjad vise zivi bili ,malo malo neko janje spomene,prahne mi pa taman zaboravim opet neko kaze janje![]()
- Dozer
#1100 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
A niko ne zove na tu jarad, janjad i ostalu perad...