Vlada FBiH (2011 - .........?)
- ultima_palabra
#1076 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
U principu to nije pogrešan pristup. Samo što smo mi odavno ispustili ekonomske uzde iz vlastitih ruku, pa nam sad samo ostaje da se nadamo nekome ili nečemu. A Nikšić je sam po sebi lik koji radi, a ne daje bombastične izjave.
- dzeno123
#1077 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Vec duze vremena ne naletih na bolji post.Corto Maltese wrote:"Nada" je zabranjena riječ u unutrašnjoj politici. Nada se samo onaj koji ne raspolaže svojom sudbinom. Kad izgovoriš tu riječ automatski si priznao da ne kontrolišeš situaciju.madner wrote:Kako bi se ti izrazio bez preuvelicavanja sa meteorom?
Tito, Ataturk, Churchill, Kennedy... riječ "Nada" su koristili isključivo u trećem licu, sa ciljem da ponizi protivnika: "A oni koji misle da ćemo propasti, popustiti, odustati... mogu samo da se nadaju".
Čak i M.L. King, kojem je kao svešteniku, bio posao da se nada, je izbjegavao da koristi tu riječ, pa ju je zamijenio sa: "I have a dream!"
Nada, ne samo da nije plan, nego je očit dokaz da plana nema.
- madner
#1078 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Hm nije tacno. Upravo sa ovim potezom vracamo svoju sudbinu u svoje ruke, a to sto salje pogresnu poruku je sasvim legitimna kritika.
- Banksy
#1079 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nikšić je daleko najsimpatičniji lik u ovoj novoj vlasti. Ostavlja dojam poštene, dobronamjerne i pomirljive osobe.
Možda ga zato Platforma i gura stalno u medije.
Ipak, mora znati da je izraz ''nadam(o) se'' zabranjen u politici.
Naučiće usput.
Ko su mu savjetnici?
Naučiće usput.
Ko su mu savjetnici?
- seln
#1080 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Evo, citam postove cijenjenog Corta, pa kontam koji bi to evropski drzavnik odgovarao njegovim prohtjevima.
Nekako mi najblize dodje luksemburski Juncker, ali opet nekako nedovoljan za profinjene demokratsko-poslovne snove Maltretesa.
I prosjak ima pravo sanjati o kavijaru, ali bi vjerovatno bio sretan i sa zvrkom krompiruse. Pogotovo u BiH, gdje nema cestite cenife, da ne govorim o necem vecem i boljem.
Zato, najozbiljnije: ljudi, jeste li vi nesto pili? Ili pusili?
Govorite o fcking simbolici rijeci...u drzavi u kojoj je najveci domet politicara "jebe mi se".
Nekako mi najblize dodje luksemburski Juncker, ali opet nekako nedovoljan za profinjene demokratsko-poslovne snove Maltretesa.
I prosjak ima pravo sanjati o kavijaru, ali bi vjerovatno bio sretan i sa zvrkom krompiruse. Pogotovo u BiH, gdje nema cestite cenife, da ne govorim o necem vecem i boljem.
Zato, najozbiljnije: ljudi, jeste li vi nesto pili? Ili pusili?
Govorite o fcking simbolici rijeci...u drzavi u kojoj je najveci domet politicara "jebe mi se".
- madner
#1081 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Sve to stoji, ali to bar nije tesko ispraviti.
-
palermo
#1082 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Vjerovatno je do mene, ma sigurno je do mene i moje nesposbnosti, ali ja čitam ovu vašu raspravu i nikako da uhvatim njen smisao. Upotrebio čovjek riječ nada u smislu da se neće desiti ništa neočekivano što će poremetiti planove. i vi sada (odnosno neki od vas) ga napadate zbog toga ?
Postoji u procesu planiranja (glupo se osjećam kada ovo objašnjavam jer je to abeceda ) nešto što se zove rizik , vanjski faktor na koji ne možeš utjecati a on može utjecati na realizaciju tvoga plana. I jedino što možeš je da pokušaš predvidjeti vjerovatnoću ostvarenja mogućih rizika , shodno tome kreiraš plan, i usput se NADAŠ da se taj rizik neće ostvariti.
Čuj riječ NADA je zabranjena u politici. Pa riječ NADA je esencija politike, na njoj se sve zasniva.
Al dobro, ja ipak mislim da ste se vi zajebavali u ovoj maloj prepisci.
Postoji u procesu planiranja (glupo se osjećam kada ovo objašnjavam jer je to abeceda ) nešto što se zove rizik , vanjski faktor na koji ne možeš utjecati a on može utjecati na realizaciju tvoga plana. I jedino što možeš je da pokušaš predvidjeti vjerovatnoću ostvarenja mogućih rizika , shodno tome kreiraš plan, i usput se NADAŠ da se taj rizik neće ostvariti.
Čuj riječ NADA je zabranjena u politici. Pa riječ NADA je esencija politike, na njoj se sve zasniva.
Al dobro, ja ipak mislim da ste se vi zajebavali u ovoj maloj prepisci.
- lerdi
#1083 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Načitao se i naslušao raznih kritika u životu, ali ova je najbizarnija ikad. 
- madner
#1084 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Poenta je da je Niksic upotrijebio pogresan izraz i tako poslao pogresnu sliku javnosti. Sasvim opravdana (mada minorna kritika).
Trebao je reci da je sa svojim mjerama osigurao likvidnost Federacije u slucaju da ne bude kredita od MMF-a, tako da domaci i strani investitori ne trebaju brinuti za isplate. To daje nadu
Trebao je reci da je sa svojim mjerama osigurao likvidnost Federacije u slucaju da ne bude kredita od MMF-a, tako da domaci i strani investitori ne trebaju brinuti za isplate. To daje nadu
-
palermo
#1085 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Poenta je da vi ovdje lupate.madner wrote:Poenta je da je Niksic upotrijebio pogresan izraz i tako poslao pogresnu sliku javnosti. Sasvim opravdana (mada minorna kritika).
Svaka kritika bez smisla (a ova je upravo takva) smanjuje prostor za istinske kritike i otupljuje njeno djelovanje.
Kako čovjek uopšte može nekoga shvatiti kao ozbiljnog kritičara naše društvene zbilje nakon čitanja ove vaše rasprave.
- seln
#1086 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Corto je kriticar po zanimanju. Kakav smisao, kakvi bakraci.palermo wrote: Svaka kritika bez smisla (a ova je upravo takva) smanjuje prostor za istinske kritike i otupljuje njeno djelovanje.
- poznanik
#1087 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Haris Abaspahić, prebjeg iz "Naše Stranke" je glavni...Banksy wrote:Nikšić je daleko najsimpatičniji lik u ovoj novoj vlasti. Ostavlja dojam poštene, dobronamjerne i pomirljive osobe. Možda ga zato Platforma i gura stalno u medije.
Ipak, mora znati da je izraz ''nadam(o) se'' zabranjen u politici. Naučiće usput. Ko su mu savjetnici?]
- Alfons Kauders
#1088 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Uhm, zasto je Niksic upotrijebio "pogresnu rijec"?
Porediti premijera FBiH sa Ataturkom, Kenedijem i Titom je prilicno neumjesno, iz prostog razloga sto su oni bili vodje cijelih drzava, a ne nekih administrativnih jedinica. Dosta toga ne ovisi o entitetskim vladama narode, pogotovo stvari poput aranzmana s MMF-om.
To je isto kao da nacelnik neke opstine u javnom nastupu kaze kako se "nada" osigurati sredstva sa viseg nivoa vlasti za izgradnju sportske dvorane.
Porediti premijera FBiH sa Ataturkom, Kenedijem i Titom je prilicno neumjesno, iz prostog razloga sto su oni bili vodje cijelih drzava, a ne nekih administrativnih jedinica. Dosta toga ne ovisi o entitetskim vladama narode, pogotovo stvari poput aranzmana s MMF-om.
To je isto kao da nacelnik neke opstine u javnom nastupu kaze kako se "nada" osigurati sredstva sa viseg nivoa vlasti za izgradnju sportske dvorane.
-
klif
#1089 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Uz svo dužno poštovanje, preći preko ovakvih stvari je nedopustivo. Šef Vlade bi trebalo da kaže koje će mjere poduzeti da se takve stvari više ne mogu dešavati i obavijestiti javnost o poduzetim mjerema protiv lica koja su odgovorna za potpisivanje ugovora zbog kojih je "potrebno spaljivanje" samog sebe.Corto Maltese wrote:Sumnjam u te tužbe. Priča o kolektivnom spaljivanju je uobičajeno pripremanje odstupnice za buduće neuspjehe.poznanik wrote:Pa hoće li onda zahtijevati od nadležnih službi pokretanje krivične odgovornosti za osobe koje su ranije zaključivale te ugovore, ili će sve ostati na verbalnoj osudi i populističkom pokazivanju sposobnosti u prepoznavanju kriminalaca?Nikšić se osvrnuo i na ugovore koji su potpisani prije ove vlade, rekavši da bi se nova Vlada FBiH i on kao premijer "trebalo kolektivno spaliti kada vide ugovore koji su potpisani ranije, a sada su došli na naplatu, koji su sačinjeni tako da je to ne kriminal, nego zločin".
On je kao primjer naveo ugovor sa Ina-molom u vezi sa Energopetrolom, te Vladinu kupovinu nekretnine u Mostaru za tri miliona KM za koju ne može dobiti građevinsku dozvolu da napravi zgradu.
- Šef
#1090 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
U ispijanju piva?poznanik wrote:Haris Abaspahić, prebjeg iz "Naše Stranke" je glavni...Banksy wrote:Nikšić je daleko najsimpatičniji lik u ovoj novoj vlasti. Ostavlja dojam poštene, dobronamjerne i pomirljive osobe. Možda ga zato Platforma i gura stalno u medije.
Ipak, mora znati da je izraz ''nadam(o) se'' zabranjen u politici. Naučiće usput. Ko su mu savjetnici?]
- oldschool
#1091 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nedavno sam prisustvovao jednom forumu, bijaše tu dosta vladinih zvaničnika, djeluju zabrinuto, više njih se boji za posao, imalu su neka predavanja o vraćanju duga MMF-u, kako pričaju, vrli ekonomski stručnjaci prognozirali su im krah, obaveze će prešišati doprinose, hele nejse, ne znam kad sam ih vidio uplašenije.
Last edited by oldschool on 04/08/2011 13:14, edited 1 time in total.
- Šef
#1092 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ma ne boj se, to Zlaja pravi Zapadnu Njemačku.oldschool wrote:Nedavno sam prisustvovao jednom forumu, bijaše tu dosta vladinih zvaničnika, djeluju zabranjeno, više njih se boji za posao, imalu su neka predavanja o vraćanju duga MMF-u, kako pričaju, vrli ekonomski stručnjaci prognozirali su im krah, obaveze će prešišati doprinose, hele nejse, ne znam kad sam ih vidio uplašenije.
- oldschool
#1093 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Stvarno se boje, jer ti isti ,vrli ekonomski stručnjaci, vide izlaz u prodaji telekoma i elektroprivrede, uglavnom, nikada nije vladala veća nesigurnost u državnom sektoru.Šef wrote:Ma ne boj se, to Zlaja pravi Zapadnu Njemačku.oldschool wrote:Nedavno sam prisustvovao jednom forumu, bijaše tu dosta vladinih zvaničnika, djeluju zabranjeno, više njih se boji za posao, imalu su neka predavanja o vraćanju duga MMF-u, kako pričaju, vrli ekonomski stručnjaci prognozirali su im krah, obaveze će prešišati doprinose, hele nejse, ne znam kad sam ih vidio uplašenije.![]()
-
StupskaBitanga
#1094 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
ova Vlada FBiH do sada super radi svoj posao
Konacno imamo nekog normalnog premijera a ne ala Brankovic i Mujezinovic
Onog rahmetli Hadzipasica necu ni komentarisati pokoj mu dusi
- oldschool
#1095 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nikakvih rezultata do sada, trebat će im sva pomoć ovog svijeta, u ovakvom uređenju možeš bilo koga dovesti na mjesto premijera, sumnjam da će napraviti pomak, državni aparat je preglomazan, uzda koje se neće kutarisati, decentralizirano sve, svako svoju politiku vodi, jedina nada je da se FBIH uredi, ovako ne može, budžetski korisnici sve požderaše.StupskaBitanga wrote:ova Vlada FBiH do sada super radi svoj posao
-
StupskaBitanga
#1096 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Rezultata ima a to je krenulo se u kresanje i polako da brod prestane tonutioldschool wrote:Nikakvih rezultata do sada, trebat će im sva pomoć ovog svijeta, u ovakvom uređenju možeš bilo koga dovesti na mjesto premijera, sumnjam da će napraviti pomak, državni aparat je preglomazan, uzda koje se neće kutarisati, decentralizirano sve, svako svoju politiku vodi, jedina nada je da se FBIH uredi, ovako ne može, budžetski korisnici sve požderaše.StupskaBitanga wrote:ova Vlada FBiH do sada super radi svoj posao
Valja prvo pocistiti go--a od prije
Nama vise ni Bog pomoci ne moze
-
popajic
#1097 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nase drustvo je ocito na putu stvarnog ozdravljenja kada se "konstruktivne" kritike kace oko jedne rijeciBanksy wrote:Nikšić je daleko najsimpatičniji lik u ovoj novoj vlasti. Ostavlja dojam poštene, dobronamjerne i pomirljive osobe.
Naučiće usput.
Ko su mu savjetnici?
Ako igdje , kod nas se sve upravo bazira na NADI .
Nikakav dobar plan se ne moze osmisliti bez NADE da opstruirajuce grupacije nece odmah "udariti" po njemu iz vec svima poznatih razloga.
Neupotrebljavati inkrimisanu rijec u politici je pozeljno , odise sigurnoscu , politickim macoizmom...ali , ona je uvijek prisutna. Pogotovo kod nas .
- oldschool
#1098 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Sumnjam, poučen dosadašnjim iskustvima, jedino su se rastalili oko upravnih odbora, a i loš kadar ili lošiji je došao, pametni i sposobni u politici ne uspijevaju, samo podobni, problem je u biranju stranačkih kadrova, to ti je kao posao u telašu, sve same štele, sve debili dođu na pozicije.StupskaBitanga wrote:Rezultata ima a to je krenulo se u kresanje i polako da brod prestane tonutioldschool wrote:Nikakvih rezultata do sada, trebat će im sva pomoć ovog svijeta, u ovakvom uređenju možeš bilo koga dovesti na mjesto premijera, sumnjam da će napraviti pomak, državni aparat je preglomazan, uzda koje se neće kutarisati, decentralizirano sve, svako svoju politiku vodi, jedina nada je da se FBIH uredi, ovako ne može, budžetski korisnici sve požderaše.StupskaBitanga wrote:ova Vlada FBiH do sada super radi svoj posao
Valja prvo pocistiti go--a od prije
Nama vise ni Bog pomoci ne moze
- Banksy
#1099 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nije u pitanju ''mačoizam'', već osnovno pravilo ponašanja koje moraš znati ako se baviš tim poslom.popajic wrote: Nase drustvo je ocito na putu stvarnog ozdravljenja kada se "konstruktivne" kritike kace oko jedne rijeci![]()
Ako igdje , kod nas se sve upravo bazira na NADI .
Nikakav dobar plan se ne moze osmisliti bez NADE da opstruirajuce grupacije nece odmah "udariti" po njemu iz vec svima poznatih razloga.
Neupotrebljavati inkrimisanu rijec u politici je pozeljno , odise sigurnoscu , politickim macoizmom...ali , ona je uvijek prisutna. Pogotovo kod nas .
Jeste, previše je priče oko malo važne stvari, zaista,
ali, da se ne shvati pogrešno, ovo je samo dobronamjerna sugestija Nikšiću da poradi na sebi, a ne kritika.
- Corto Maltese
#1100 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nisam napisao "Nada nije plan" da bih se bavio igrama riječi i čerečio Nikšića, u čije dobre namjere ne sumnjam. To što je rekao nije bilo politički mudro, ali je veoma pošteno. Time nas je obavijestio kako stvari stoje. Jer kada čuješ da onaj koji treba da bude izvor nade, sam tu istu nadu priziva za saveznika (doduše ne jedinog, u istoj izjavi premijer spominje i mogućnost samospaljivanja)... pa recimo da je to pravo vrijeme za spremanje zimnice.palermo wrote:Čuj riječ NADA je zabranjena u politici. Pa riječ NADA je esencija politike, na njoj se sve zasniva.
Last edited by Corto Maltese on 04/08/2011 13:37, edited 1 time in total.